Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.6.2019 o 11:39 hod.

Ing.

Ľuboš Martinák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2019 15:58 - 16:00 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Zsolt Simon, mne sa v určitej oblasti zdalo, že tvoje vystúpenie je skutočne len mojím snom. Veď ty tu úplne zastrašuješ, neoprávnene zastrašuješ ľudí. Ja vo svojom krátkom vystúpení, lebo faktická poznámka nemôže trvať dlho, sa zmienim len o jednej vážnej veci, ktorú ty si tu celkom otočil naruby. Je to, si hovoril, že ešte o lesných hospodárskych plánoch, dobre v poriadku, jedná sa o plán starostlivosti o, pri vyhotovovaní plánov v starostlivosti o les. Okrem vyhotovovateľa je zúčastneným aj odborný lesný hospodár, vlastník, užívateľ a vôbec všetky orgány, ktorých sa to týka, to znamená aj orgány štátnej správy ochrany prírody, ktoré, aspoň v našich prípadoch, pokiaľ to poznám, veľmi úzko spolupracujú s vyhotovovateľmi lesných hospodárskych plánov, to znamená s vyhotovovateľmi plánmi starostlivosti o les.
Takže oni priebežne spolupracujú. Nieže sa zrobí plán a až potom môže sa orgán štátnej správy ochrany prírody k tomu vyjadriť alebo nevyjadriť a potom budú nejaké problémy. Problémy jednoducho nebudú, lebo sa im predchádza priamym rokovaním. Veď už dopoludnia som povedal, že tu je tá spolupráca a ochota lesníkov, vyhotovovateľov plánov starostlivosti o les priamo spolupracovať s orgánmi štátnej ochrany prírody. A musím jednu vec na konci svojho vystúpenia krátkeho pripomenúť, že práve lesník Jozef Dekret-Matejovie bol jedným z najvýznamnejších ochranárov prírody.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2019 12:03 - 12:05 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem v prvom rade za slovo, hoc už trošku po termíne. Ja vo svojom skutočne krátkom príspevku vo faktickej poznámke chcem podporiť a súčasne poďakovať svojmu kolegovi Jankovi Kvorkovi za jeho racionálne vystúpenie, v ktorom jednoznačne podporil konsenzus, bez ktorého sa nepohneme ďalej, a síce konsenzus medzi lesníkmi a ochranármi. Čo sa týka nebezpečného škodcu lykožrúta, ja len na okraj pripomeniem, že obrovská kalamita bola v roku 1982 na Šumave. Tam na Šumave Česi ponechali rok na takzvaný samovývoj a potom začali hľadať účinné opatrenia hlavne v oblasti odkôrňovania napadnutého, napadnutej drevnej hmoty, pretože tento nebezpečný podkôrny hmyz sa práve vyvíja pod kôrou smreka a potrebuje na to živnú pôdu a tým je práve tá kôra smreka. Nemci a Rakúšania pristúpili ihneď pri tejto kalamite, to si môžte nájsť veľmi ľahko. V roku 1982 - 1984 až tzv. biochemickými postrekmi zničili tohto lykožrúta a vtáky, ktoré tam hniezdili predtým, sa po 12 až 15 rokoch opäť takpovediac nasťahovali do týchto biotopov. Ešte raz by som chcel zdôrazniť, treba nájsť zlatú strednú cestu a treba nájsť ratio. Raciom nie je nerúbať a raciom nie je aj tzv. totálna bezzásahovosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2019 11:39 - 11:41 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani kolegyňa poslankyňa Dubačová, z tohto vášho vystúpenia ja skutočne môžem usúdiť len vaše čiernobiele videnie danej problematiky. Nadviažem opäť na poslanecký prieskum, ale z inej strany, ako to povedal vedúci, vedúci výboru, predseda. Ja nadväzujem na to, kde sa konštatovalo, že práve spracovaním drevnej hmoty a práve jej skorým vyťažením sa zabránilo rozmnoženiu lykožrúta smrekového, ktorý sa dokáže aj v súčasných podmienkach zmenou klímy rozmnožovať až po tretiu generáciu. Tým pádom sa poukazuje aj na to, že okolité pôvodné lesy na strednom Slovensku v danej lokalite, ihličnaté vysokohorské porasty boli tým pádom zachránené, a to nadväzujem práve na problematiku hlucháňa, že včasné spracovanie drevnej hmoty posilní populáciu tohto vzácneho druhu živočícha, hlucháňa. Často počuť z úst mnohých ľudí, ako aj z vás, že teda lesníci rúbu a tak ďalej. Ja si dovolím upozorniť, že prvým takým známym ochranárom bol práve lesník Jozef Dekret-Matejovie, ktorý presadzoval uskutočňovanie pôvodnej proveniencii sadbového materiálu a zachovanie pôvodných druhov drevín. Takže takéto videnie, kde sa rúbe, je zlé, a všetko len nerúbať a ostať tak, musíme nájsť skutočne zlatú strednú cestu v oboch prípadoch. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2019 11:25 - 11:27 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Zemanová, mňa zarazilo pri týchto vysoko odborných témach, ktoré sa týkajú všetkých nás, lebo lesy a životné prostredie spolu súvisia, ma prekvapilo vaše vyslovene politické stanovisko, s ktorým ste operovali zhruba prvých desať minút. V ďalšom, čo ma veľmi prekvapilo, a to v negatívnom slova zmysle, je vaše konštatovanie ohľadom poslaneckého prieskumu, ktorý sa uskutočnil v týchto chránených lokalitách. Ja som síce sa nezúčastnil poslaneckého prieskumu, ale mám tu záznam z poslaneckého prieskumu, zápis. Vy ste jednoducho konštatovali, že nedošlo tam k zhode, jedno, druhé, piate. Bolo to z vašej strany vedené, dovolím si tvrdiť, veľmi účelove. A ja ako lesník zhruba s tridsaťročnou lesníckou praxou si dovolím tvrdiť podľa tohto zápisu, že to bolo veľmi účelné, nie účelové, ale účelné stretnutie, kde zástupcovia jednak ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ako aj zástupcovia, čo sa týka ministerstva životného prostredia, dali svoje návrhy k jednotlivým spôsobom obhospodarovania, bez zásahovosti, porovnávali tam, kde boli zásahy a treba si vybrať z toho tú zlatú strednú cestu, kde ja verím, že aj to východisko sa nájde.
V ďalšom ste kritizovali, že tu nie sú žiadne termíny, lehoty a tak ďalej. Neviem, či ste to čítali alebo nie, ale napríklad náhodnú ťažbu, kde vznikne holina na 0,30 hektárov, môže povoliť organizácia ochrany prírody... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2019 17:22 - 17:24 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani poslankyňa, ja vôbec nie som prekvapený z vášho vystúpenia, pretože dosť takú zmes nepravdivosti ste tu povedali. Ja len z lesníckeho aj z ochranárskeho hľadiska si dovolím vám pripomenúť niektoré závažné veci.
Vraveli ste o populácii vtáctva, ako je u nás s tou populáciou vtáctva zle. Pokiaľ vám je jasné, možnože nie je, boli v rámci starostlivosti o lesy programy starostlivosti o les už dávnejšie zriadené tzv. vtáčie územia. V týchto vtáčích územiach môže obhospodarovateľ, vlastník lesa, robiť ťažby, jednak úmyselné a neúmyselné, len v čase, keď vtáctvo nehniezdi. Určite by mohol mi to potvrdiť známy to náš ornitológ pán Martin Fecko. Čiže tieto vtáčie územia sú u nás zriadené a ja som proti tomu, že u nás tá populácia vtáctva je nejak prenasledovaná alebo čosi podobné.
Potom ste sa takým zvláštnym výrazom zmienili o rozsiahlosti výrubu lesov. Jednoducho u nás holoruby sú plánované a jednoducho môže ich robiť len v piatich skupinách. V jednej z nich sú napríklad viate piesky a tak ďalej a tak ďalej, nechcem tu robiť zo seba múdreho, čo sa týka zákona o lesoch. Len tam sú povolené. Inde sú povolené len tzv. doruby alebo clonné ruby, podrastová forma hospodárenia, aby sme prirodzené zmladenie dosiahli z týchto pôvodných lesov.
Takže doporučoval by som si to dobre naštudovať a potom nejak úplne inou terminológiou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2019 9:22 - 9:24 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, aj tebe, Martin, za pekný príspevok. Ja by som trošku nadviazal na teba, lebo všetko v tej prírode so všetkým súvisí a hneď aj o niečo v tejto faktickej poznámke poprosil pána Sólymosa.
Pán minister, ja hovorím ako lesník, pri všetkej skromnosti mám niečo cez 30 rokov praxe v praktickom lesníctve. Samozrejme, že musíme vyhovieť týmto normám Európskej únie, to ja si plne uvedomujem od roku 2016 atď. Ja by som jedno snažne chcel poprosiť, lebo mám dotazy od lesníkov, hlavne ktorí žijú nielen v južných oblastiach, ale aj v tých stredných a dokonca vyšších polohách. Ešte má vykonávacou vyhláškou byť daný zoznam rastlín, teda počítam aj drevín, na ktoré bude potrebný súhlas orgánu štátnej správy. Ja pevne verím, že sa tam nevyskytnú také introdukované dreviny, ktoré sa u nás totálne udomácnili. Jedná sa o duglasku tisolistú, ktorá je náhradou za chradnúcu jedľu. Ďalej o šľachtené topole a ďalej sa tam jedná aj o agátčiny, a to nielen pri obnove, ale aj pri prirodzenom zmladení, to chcem podčiarknuť. Bolo by na škodu veci, keby aj na toto sa vyžadoval súhlas, pretože je tam klauzula, z toho dlhodobého hľadiska by sme to potrebovali dať skúmať výskumným ústavom a teda vynachádzať bicykel, ktorý je už vynájdený a, pán minister, jedná sa o plochu zhruba 120-tisíc hektárov týchto topolín, duglas... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2019 16:16 - 16:18 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Zemanová, pri vašom vystúpení som si spočiatku myslel, že sa mi to skutočne len sníva. Ale je to skutočnosť, a preto zareagujem na vaše vystúpenie v dvoch oblastiach.
Po prvé ste vraveli, že som poľnohospodárov nazval, že sú to akýsi chudáci, ktorí sú, keď existujú mrazy a podobne. Ja som vôbec toto netvrdil. Tvrdím a stojím si za tým, že poľnohospodári sú v mnohom závislí na matke prírode. Sú to, naopak, hrdí a pracovití ľudia, ktorí sú spätí s prírodou a vďaka aj ich tvrdej práci môžeme my a konečne aj vy mať na stole aj slovenský chlieb.
Okrem toho každému je známe, že sú obrovské klimatické zmeny, na ktoré poľnohospodári nie vlastnou vinou doplácajú, a preto musia byť dotovaní. S týmito klimatickými zmenami veľmi úzko súvisia aj škodcovia, hlavne ich premnoženie, na čo tiež poľnohospodári potrebujú nemalé prostriedky.
A po druhé chcem reagovať na vašu pripomienku, že naša vláda ide poľnohospodárom rozdávať. No sa vôbec čudujem, že niečo také sa opovažujete povedať. Ako chceme dosiahnuť, aby u nás prevládali slovenské výrobky bez biochemikálií, ako chceme dosiahnuť, aby sme mali kvalitné biopotraviny, keď cenami nás budú podliezať cudzí výrobcovia? Skúste nám to aspoň načrtnúť.
A v neposlednej miere tieto oparenia nie sú nesystémové, ja si myslím, že nesystémové sú, pri všetkej úcte, vaše vedomosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2019 15:51 - 15:52 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Taktiež by som rád podporil vítanie predmetného zákona o poskytnutí pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe, a to z viacerých dôvodov.
V prvom rade poľnohospodárska prvovýroba je na Slovensku a bola, verím, aj bude vždy tradičným odvetvím. Ako tu už bolo viackrát spomínané, je to odvetvie veľmi ťažké. Ten poľnohospodár je v mnohom závislý aj od matky prírody: od počasia, záplavy, neskoré mrazy a sú mrazy. A v súvislosti s globálnym otepľovaním to poľnohospodári budú mať vždy ťažšie a ťažie. Preto som taktiež veľmi rád, že zo štátneho rozpočtu, ak to schválime, sa vyčlení 30 mil. na podporu poľnohospodárov.
A ešte jedna drobná poznámka, ktorá tiež už tu bola viackrát spomínaná ohľadom včiel. Bolo by skutočne veľmi dobré taktiež podporiť včelárstvo, pretože je to tradičné a krásne odvetvie v oblasti poľnohospodárskej výroby, či sa nám to páči, alebo nie, ale aj hlavne preto, lebo med má veľmi blahodarné účinky na ľudský organizmus. A ja pevne verím, že produkcia slovenského medu už raz konečne vytlačí tzv. čínsky med a tzv. medové produkty z našich trhov, ktoré sú oveľa lacnejšie, chuťovo podobné, ale čo sa týka zdravotníctva, takmer vôbec neúčinné a vôbec sa nedajú porovnávať s prírodným medom našich slovenských včelárov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 18:51 - 18:53 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Pán poslanec Kollár, ďakujem za vaše teatrálne vystúpenie, otvorene vám poviem, že zneužívate túto tému. Ja som proti túlavým psom a mačkám a to z toho dôvodu, keď sú v revíri, lebo poškodzujú a ničia hlavne mláďatá zveri. Na to máme prirodzených nepriateľov zveri, tak ako to už povedal pán kolega. Alebo útočíte na citovú výchovu, že vraj neviem, čo ja proti nej mám? No veď som vám dal za pravdu, aj vám, pani poslankyňa, som dal za pravdu. Áno, citová výchova, ale to teatrálne vystúpenie skutočne nemalo chyby.
Okrem toho, ešte raz, som povedal, psy a mačky nie sú na vine. Na vine sú ľudia, ktorí sa dôsledne nestarajú o svojich miláčikov, ktorí ich nechávajú voľne pustených. Keby tomu tak nebolo, nedochádzalo by ani k lovu túlavých psov a mačiek. Každý z normálnych poľovníkov vám povie, že tie túlavé psy a mačky nemajú robiť v revíri nie preto, že by nám mačky a psy prekážali ako také. Ale preto nám prekážajú, lebo lovia hlavne mláďatá, mladú zver. Vám je ľahostajné, vám sú ľahostajné mláďatá v živej prírode? A aby to išlo prirodzeným vývinom? Aby tam bol rys, vlk, divá mačka? Možno vám je to jedno, ale mne to teda, pán Kollár, jedno nie je a určite to nie je jedno aj medzi desať tisícimi poriadnymi poľovníkmi, tak ako v živote inom máte takých ľudí a takých, ale nezneužívajte túto tému.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 18:45 - 18:47 hod.

Ľuboš Martinák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dúfam, že to budem stíhať.
Tak na pána navrhovateľa Kollára. Áno, je to nevykonateľná vec, ktorú navrhujete, a síce ak mačka a pes bude prichytený pri čine. Keď je niekde za kriakmi, môže loviť, nemôže. Nemôžete to povedať. Alebo bude loviť o päť minút neskôr. Čiže táto vaša klauzula z môjho pohľadu praktického je nevykonateľná.
Pani Zemanová; pán Kollár, ja som vám neskákal do reči.
Pani Zemanová, čo som tým myslel, že poškodzuje prírodu? Som tým myslel genofond. Nemyslím to len ja, obyčajný lesník, keď tak mám povedať, ale myslel to aj pán profesor Hell a vôbec ochranárske združenia a tak ďalej. Takže o tom je to, pani Zemanová.
Pani poslankyňa Zimenová, zle ste ma pochopili. Ja si myslím, že ste tu zneužili problém citovej výchovy. Citová výchova nemá slúžiť k tomu, aby sme poškodzovali prírodu. Má sa riešiť naprieč všetkými zákonmi, nevravím, že nie, ale nie na úkor toho, že budeme poškodzovať prírodu. Týmto návrhom jednoducho poškodzujeme prírodu. Čiže toľko k vám by som povedal.
Pán Baránik nič extra konkrétneho nehovoril, len stále to isté.
Pán Dostál, že ako to chcem riešiť? No jednoducho tak, ako je to momentálne v tomto zákone. Pokiaľ mačka je označená viditeľným znakom, to znamená postrojom alebo obojkom, nebudem ju loviť. Pokiaľ budem vidieť mačky v súlade s doterajším zákonom a ohrozujú prírodu, zrobím tak.
Pán Pčolinský, áno, našiel som sa, lebo sú to moje témy, poľovníctvo, príroda, to som sa učil. A okrem toho... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis