Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

22.11.2016 o 17:39 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 22.11.2016 17:39 - 17:50 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Myslím si, že je správne, aby som aj takýmto spôsobom, keďže cez faktickú sa nedá reagovať na faktické, zareagoval k tomu, keď či Ondro Dostál, alebo Martin Poliačik povedia, že som tu spustil divadlo alebo populizmus tým, že som upozornil na to, že nie sú zmrazené platy. Ja si naozaj nemyslím, že upozorniť na to, že tentokrát nie sú zmrazené platy a že vláda alebo vládni poslanci na to zabudli, že to je populizmus alebo divadlo. Je to podľa mňa povinnosť každého poslanca, ktorý si myslí, že, áno, v tomto prípade, tak ako Marian Kotleba, že si jednoducho tie platy nezaslúžime.
Ondrej, môžeš kývať hlavou, môžeš nevie čo si myslieť, že súhlasím s Kotlebom, vyjadril môj názor a ja som rád, že ktokoľvek tu povie, že tie vyššie platy si nezaslúžime.
Keď Martin Poliačik hovorí, že nenavrhuje zvýšiť platy, ale veď tu máme Sulíkov vzorec, áno, práve to je ten problém, že podľa Sulíkovho vzorca by sme mali o 26 % vyššie platy, lebo tento prepočet je presne podľa Sulíkovho vzorca. Ak by som teda nespustil divadlo a populizmus podľa toho, čo, páni, hovoríte.
Čiže, Martin, nemôžeš hovoriť, že nechceš zvýšenie platov, keď zároveň odsudzuješ to, že som upozornil na to, že tu začne platiť zákon podľa Sulíkovho vzorca a budeme mať platy o, neviem, koľko to je, skoro 1 000 eur vyššie len preto, lebo teda všetci budeme tichučko mlčať a budeme sa tešiť, že budeme mať zvýšené platy.
Zároveň jedným dychom dodávam, ja som svoje vystúpenie pri návrhu na skrátené legislatívne konanie začal tým, že Singapur sa povzniesol práve na tom, že sa našiel niekto odvážny a povedal, že chce tých špičkových ľudí do verejnej správy, ale chce ich zároveň špičkovo zaplatiť. Toto urobil a Singapur je dnes tam, kde je. Áno, ja nemám problém s tým, aby ľudia vo verejnej štátnej správe boli špičkovo platení. Aby minister mal 20-30-tisíc eur, nech ich má, keď zároveň mu dáme kvalitatívne parametre, že budeme chcieť od ministra Kažimíra, že nie nejakými grafmi niečo znížime, ale že mu dáme, zaúkolujeme, keď štátny rozpočet bude v pluse jako v Nemecku, jako v Čechách a podobne, tak pán minister Kažimír si podľa mňa zaslúži odmenu. Nech je minister financií motivovaný podľa toho, aký cieľ dosiahne. Ale keď ten cieľ nedosiahne, tak nech má trest alebo, inak povedané, nech nedostane odmenu a v tom prípade nech je platený menej.
Ja som za to, aby na Slovensku sme mali my premiéra, ktorý bude mať plat rovný najlepšiemu alebo najlepšie platenému manažérovi v súkromnej sfére. Keď to bude 100-tisíc mesačne, nech má 100-tisíc mesačne, ja s tým nemám problém. Ale zároveň mu chcem pozerať na prsty, či nekradne. Zároveň nechcem, aby býval v nejakom byte od daňového podvodníka, ako býva Fico. Nechcem, aby robil tajné biznisy s Kaliňákom, s Bašternákom. Potom, samozrejme, zaplaťme takému premiérovi aj 100-tisíc, aj 200-tisíc, aj milión, ja s tým nemám problém, dajme mu taký plat. Ale vyžadujme, aby potom nám odokryl karty, a potom ho plaťme ako najšpičkovejšieho manažéra na celom Slovensku. A potom možno nám aj tí čestní ľudia, ktorí sú dobre zaplatení v súkromnej sfére, do tej politiky pôjdu.
Zároveň si ale nemyslím, že do politiky patria iba bohatí ľudia, alebo teda keď sú ľudia dobre zaplatení, tak automaticky budú čestní a nebudú kradnúť. Jednoducho nemyslím si, že automaticky platí rovnica, že čím bohatší, tým charakternejší, lebo si myslím, že niekedy je bežný bezdomovec charakternejší ako milionár z Ficovej vlády. Čiže charakter sa nekúpi peniazmi, ani stavom účtu, ale tým, aký ten človek v skutočnosti je. Takže nemyslím si a nezhodujem sa s tým, že treba dobre ľudí zaplatiť, aby nám nekradli, inak povedané, lebo keď je raz niekto zlodej, tak keď mu zaplatíme aj 100-tisíc mesačne a má to v sebe, tak s tým Bašternákom ten biznis spraví napriek tomu, že bude mať už tých 100-tisíc mesačne. Áno, možno je menšia pravdepodobnosť, že bude chceť nejaké špinavosti robiť a kradnúť.
Ja som takisto, Martin Poliačik, keď teda si hovoril o tom, že chceš systémové riešenie, ja som takisto ixkrát navrhoval, že, áno, systémové riešenie. Dajme si bič na samých seba, kým sa budeme zadlžovať, dovtedy si nezaslúžime vyššie platy.
Keď tu Martin Poliačik teraz hovorí o tom, alebo Ondro, alebo Janka Cigániková, veď tu funguje Sulíkov vzorec pri výpočte odmien alebo platov ústavných činiteľov, tak si pozrite ten vzorec, jednoducho už sa nás netýka, lebo znižuje platy ústavným činiteľom iba vtedy, ak je deficit vyšší ako 3 %. My už druhý, tretí rok sme pod tromi percentami, tým pádom už vlastne žiadna sankcia, žiadne znižovanie toho platu by tam nebolo, a preto si myslím, že jednoducho nie je dokonalý.
A, Martin, keď zase hovoríš o tom, že chceš mať, že to je jedno, že napíšme tú sumu, aká teraz vychádza do zákona a už budeš spokojný. Podľa mňa čistý formalizmus. Prečo, čo, aký je rozdiel v tom, že si povieme, že sa zmrazujú platy na úroveň roku 2011, alebo že napíšeme tam sumu, že to bude, ja neviem koľko, 3 500 eur spoločne s paušálnymi náhradami? Myslím si, že je to to isté. Samozrejme, ani mne sa nepáči a vyčítal som to opakovane Ficovi, nech s tým jednoducho skončí. Ja si uvedomujem, že sme opoziční poslanci, nech s tým skončí a nech nepredkladá každý jeden rok zmrazovanie platu poslancov a urobme v tom systém, dokedy budeme vytvárať dlh, dovtedy si viacej nezaslúžime. Či opoziční, či koaliční, všetci, aby sme ukázali takéto gesto ľuďom, že jednoducho my tu zadlžujeme nás, naše deti, vnúčatá, tým pádom si nezaslúžime vyššie platy.
A opakujem. Očakával by som od vás návrh, že prídete s tým, že ako merať kvalitu práce poslanca, ako merať kvalitu práce ministra alebo premiéra, dávať nejaké ciele a na základe toho povedať, aké odmeny za splnenie tých cieľov budú mať. Nie. Všetkým paušálne zvýšiť platy, či flákačovi, alebo makačovi, podľa mňa to nie je správne.
Áno, je to môj názor. Niekto si povie, že takto to v parlamentnej demokracii má byť a všetci budú mať rovnako, lebo neviem čo. A ja neviem, prečo by sme nemohli zaviesť parametre zo súkromného sektora, kde sú ľudia odmeňovaní podľa dosahovania cieľov, aj do parlamentu a boli by medzi nami rozdiely. Možno niektorí by sa začali stretať s ľuďmi, možno niektorí by začali vystupovať v rozprave, možno niektorí by začali aj pritom hlasovaní rozmýšľať, a nielen pozerať na prštek, síce vy už teraz nemáte Palculienku, ale toho pána, čo, neviem, jak sa volá, Glváča, čo vám tie véčka churchillovské ukazuje.
Takže každopádne mne nejde o to, aby poslanci, aby som dehonestoval prácu poslancov a hlavne snaživých poslancov, a to je jedno, z ktorej politickej strany, ide mi o to, aby sme nadstavili spravodlivé odmeňovanie. Keď máte problém s tým, že vám vadí, že teraz hovorím, že Fico by mal mať 5-tisíc eur, nie, ja nemám problém s tým, a keď to nechcete urobiť, tú robotu, ja ju urobím, predložím návrh, že nech Fico má 100-tisíc mesačne, ale zároveň budem chcieť od neho, aby ľudia mali verejný prístup na jeho účet, aby videli, aké kšefty s kým robí alebo nerobí, aby sa vysťahoval z bytu daňového podvodníka Bašternáka a aby sme jednoducho prijali účinné kroky na to, aby sme zabránili prípadnej korupcii členov vlády. Potom ja sa pobijem o to, aby títo ľudia mali vyššie platy. Ale Fico to neurobí. Lebo vie, že ak by sme mu pozerali na prsty, tak nebude môcť urobiť nie tých 5-tisíc eur, čo dostáva na účet kšefty, možno za 5 mil. eur mesačne, možno za týždeň to je pre neho, pre neho nejaké všimné. Pre mnohých z vás to je všimné.
Mali sme tu, myslím si, poslanca, ktorý ako primátor nakúpil lavičky do svojho mesta. Jednu lavičku za 8-tisíc eur. Tuším z Hnúšte. Myslím si, že ešte aj je náš, je náš, á, našim kolegom. Áno, pre týchto ľudí plat 3-tisíc to nenásobí, nedelí. To je vreckové zrejme, keď takto rozhadzuje naše spoločné peniaze. Pre mnohých z vás to je vreckové.
Áno, pre mňa, keďže som podnikal, tak som zarábal možno stokrát viacej predtým mesačne, jako keď som išiel do politiky. Áno, na základe toho, že do tej politiky som išiel, obrat našej rodinnej firmy išiel dramaticky dole, a keď niekedy zarábala v roku 2008 5 mil. eur ročne, tak teraz ledva prežíva. Áno, okej. To je moja daň za to, že som do politiky išiel, že som sa práve nemohol pozerať na to, že niektorí si z politiky urobili biznis.
A uvedomujem si, že môžu mať mnohí takú motiváciu, že keď do tej politiky idú, tak vlastne klesnú na svojej mzde. Ja neviem. Poviem príklad Dana Lipšica. Ja toho človeka obdivujem. Človek, ktorý si môže v súkromnej sfére v právnickej kancelárie (pozn. red.: správne "kancelárii") zarobiť 15-, 20-tisíc eur mesačne a ide robiť poslanca za 3-tisíc. Áno, úprimne ho obdivujem. Ale zrejme jeho hodnotový rebríček, ktorý má, je iný asi, ako štandardného stláčača gombíčkov, ktorý možno predtým robil vešticu jak pani Vaľová alebo niekto druhý, ktorý zarobil 700, 800 eur mesačne, tak potom on, samozrejme, že keď dostane 3-tisíc, keď mu cinkne na účte, že ruky bude bozkávať svojmu predsedovi a splní akékoľvek posledné prianie, ktoré bude mať, len aby sa nabudúce znova dostal na tú kandidátku.
Áno, viem, že pre vás mnohých je toto práca snov, lebo v normále si v živote nedokážete zarobiť viac. Chápem. Jedni si zarobia výrazne viac, niektorí výrazne menej a ja som za to, že spravme motivačné odmeňovanie, a tak ako som povedal, niečo za niečo. Keď niekto chce viac, nech aj viacej ponúkne alebo poskytne ľuďom. Nech mu všetci môžu pozerať na prsty, tak ako som povedal príklad Roberta Fica.
Takže možno na vysvetlenie, prečo mi záleží na tom, aby sme platy poslancov zmrazili, lebo (rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu) Robert Fico zadlžil Slovensko o 26 mld. eur, keď si sčítate 15 alebo odčítate od 41 mld. 15 mld. eur, 26 mld. eur, pre vaše lepšie pochopenie tí, ktorí sa nezaujímate o tie sumy, tak živnostníci na Slovensku približne zaplatia 200 mil. eur ročne do štátnej pokladne. Takže 26 mld. deleno 200, to je 130 rokov. Takže živnostníci sa najbližšie budú musieť skladať 130 rokov na to, všetky dane, aby splatili dlh, ktorý tu spáchal Robert Fico za posledné roky, ktoré vládne. Inak povedané, Slovensko vyberá 5 mld. eur na DPH, čiže na dani z pridanej hodnoty, plus-mínus 5 mld. eur, 26 deleno 5 je 5. Čiže 5 rokov by sme museli mať dépeháčku dvakrát vyššiu, aby sme splatili dlh, ktorý tu Robert Fico za posledných 10 rokov s krátkou prestávkou, ktoré vládne, spáchal so svojou družinou, ktorá tu za poslanecký plat len stláča gombíčky.
Toto je moje zdôvodnenie, prečo si myslím, že vyššie platy si poslanci za súčasnej situácie nezaslúžia a prečo náš poslanecký klub bude hlasovať za zmrazenie platov poslancov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.11.2016 17:27 - 17:29 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Martin, odporúčam ti toto tvoje vystúpenie si nahrať, zostrihať o tom, ako páni poslanci sú veľmi málo platení, ako si zaslúžia väčšie platy, vybaviť si u Riša Sulíka nejakú dotáciu na zaplatenie reklamy na Facebooku a hromadne to šíriť. Myslím, že ľudia ťa veľmi za tento názor pochvália. Myslím, že by sme nemali, a ty si človek, ktorý si myslí, že hľadá pravdu, a nemali by sme v takýchto situáciách hľadať nejaké také rovnostárske pravidlo, že všetci si zaslúžime viac.
Očakával by som od teba, že navrhneš možno riešenie alebo prístup, ktorý bude merať kvalitu poslaneckej práce a podľa toho, dobre, niekomu dajme viac a niekomu dajme menej a niekomu dajme možno minimálnu mzdu.
Zároveň si myslím, že vzhľadom na to, že som zvyknutý od teba, že zvykneš hľadať pravdu, tak hovoriť o tom, že je klamstvo a lož, a dvakrát alebo trikrát to opakovať, že tu bola nejaká dohoda, tak je trošku také smiešne, vieš.
Martin, teba už ani vo vlastnej strane neinformujú o tom, na čom sa dohodnú, takže myslím si, že nemáš šancu vedieť o tom, že čo je klamstvo, čo je lož a čo tu skutočne Andrej Danko, akú tichú dohodu, urobil. Viacej ľudí to potvrdilo, že sa takýmto spôsobom dohadoval, takže myslím si, že to nie je namieste.
Ja si naďalej stojím za tým, že je správne, aby sa platy poslancov zmrazili, a hovorím ešte raz, očakával by som od teba skorej konštruktívny návrh, že ako odmerať kvalitu práce či ľudí vo vláde, v parlamente a podľa toho ich odmeňovať a nielen frontálne bojovať, alebo teda plošne bojovať za plošné dvihnutie platov poslancov alebo členov vlády.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.11.2016 14:01 - 14:03 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže dve minúty asi budú málo, tak budem dosť rýchly.
Pán Hrnko, "na rohu ulice vrah o morálke káže", viackrát som to chcel povedať vašemu predsedovi vašej strany, ale vzhľadom na to, že som nemal odvahu po vašom vystúpení, keďže ste ma legitimizovali v tomto, budem toto porovnanie používať na vašeho predsedu.
Potom, pán Bugár, povedali ste viackrát: "Ak niekto klame, tak ste to vy." Lepšie povedané, tykám ti, takže povedal si viackrát: "Ak niekto klame, tak ste to vy. Ak niekto klame, tak ste to vy." Zároveň jedným dychom ste povedali, od roku 2008 zmrazujeme platy kvôli Richardovi Sulíkovi, lebo prijal zákon. Ale Richard Sulík prijal ten zákon v roku 2010. Tak, pán Bugár, neklam láskavo, lebo klameš, keď sa zobudíš, keď obeduješ, aj keď večeriaš.
Pán Paška, posledné dva roky predkladal Robert Fico tieto návrhy cez svojich poslancov. Čiže nebral som to tak, že vždycky to predkladala vláda. Posledné dva roky to predkladal cez poslancov, naposledy 15. júla 2015, takže v dostatočnom predstihu, polroka pred.
Pán Číž, povedali ste, že používam najpodlejšie spôsoby ľudskej komunikácie a chýba mi elementárna ľudskosť. Ja to tu zopakujem druhýkrát. Oslovila ma stará, staručičká žena v Ikei pri večeri a hovorila mi o človeku, a ste to vy osobne, že ste mali dieťa. Nepriznávali ste sa. Roky ste sa súdili, nechceli ste priznať otcovstvo. To chúďa dieťa bolo hluchonemé, a keď vás jedinýkrát v živote stretla v potravinách, tak ste ho verejne zapreli. Toto je najpodlejší spôsob ľudskej komunikácie a toto je absolútny nedostatok elementárnej ľudskosti, pán Číž. Čiže vo vašom prípade "na rohu ulice vrah o morálke káže".
A, Dušanko Bublavý, som rád, že si si niečo prečítal v tvojom monitore.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.11.2016 13:43 - 13:54 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som na začiatok možno začal tak trošku netradične otázkou, že či viete to, čo bol hlavný moment, prečo zo Singapuru ako rybárskej osady sa v priebehu pár desaťročí stala perla južnej Ázie. Bolo to to, že jeden človek si povedal, že zobere si zodpovednosť za ten štát a v prvom rade chce dostať do štátnej správy alebo verejnej správy, do vedenia štátnej správy špičkových ľudí za špičkové platy.
Z tohto pohľadu snaha o zmrazovanie platov sa môže zdať ako kontraproduktívna, keby sme si povedali, však vlastne keď chceme, aby tu bol výkvet, tak by sme tu mali dať naozaj tie najlepšie platy.
Na druhej strane som hlboko presvedčený o tom, že viac jako dve tretiny ľudí v tejto sále si nezaslúži ani minimálnu mzdu a nieto 3-tisíc eur každý jeden mesiac na účet. Hovorím to preto a som o tom naozaj presvedčený po šiestich rokoch v tomto parlamente, lebo mnohí z vás sa vôbec nevenujete v skutočnosti poslaneckej práci, len chodíte do práce, stláčate tlačítka tak, ako vám prikáže pán predseda vašej politickej strany alebo predseda poslaneckého klubu. A toto ja osobne, prepáčte, nepovažujem za výkon poslaneckej práce.
Poslanecká práca by mala byť o tom, že sa zaujímam o problémy ľudí, stretám sa s ľuďmi, navrhujem riešenia, diskutujem tieto riešenia, predkladám tieto riešenia do parlamentu a následne robím všetko pre to, aby tieto riešenia som akýmkoľvek spôsobom presadil.
Ruku na srdce, hlavne súčasní vládni poslanci, čo robíte vy z poslaneckej práce? Koľko stretnutí máte s ľuďmi okrem toho, že keď príde Fico do vašeho okresného mesta do kulturáku, že idete na túto akciu začapkať a zasmiať sa na vulgárnych sexistických vtipoch? Okrem toho, že sem chodíte stláčať tlačítka tri týždne raz za jeden a pol, dva mesiace, okrem toho nerobíte pre ľudí nič, a preto si jednoducho takýto plat nezaslúžite!
Okej, viem, že asi veľmi ťažko ako opozičný poslanec alebo opozičné hnutie môžme presadiť zákon, že jednoducho každému podľa miery zásluh a že každý poslanec bude platený podľa toho, ako naozaj vykonáva si svoju poslaneckú prácu. Okej, rešpektujem, že asi zrejme vám nedokážeme siahnuť ako menšina na platy väčšiny.
Na druhej strane považujem za veľmi nemorálne, že ste potichu držali basu na základe iniciatívy Andreja Danka, predsedu Národnej rady, že tento rok nikto nepredloží návrh na zmrazenie platov poslancov a takýmto spôsobom sa zabezpečí (rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu), aby poslanci mali zrazu o 26 % viac, namiesto 3 576 eur 4 503 eur. Tento výpočet je plat poslanca plus poslanecké náhrady v hrubom pre poslanca mimo Bratislavy, aby ste teda vedeli, akým spôsobom to je vypočítané.
V momente, ako som sa o tejto dohode, tichej dohode a podľa mňa nemorálnej dohode, ktorá vznikla na základe iniciatívy Andreja Danka, dozvedel, som na to upozornil a s hrôzou som zistil, že, áno, všetko tomu nasvedčuje, že takúto dohodu Andrej Danko spravil, lebo keď minulý rok sa predkladal návrh na zmrazenie platov poslancov už v júli, v polovičke júla, a predkladal sa ako poslanecký návrh zákona, tak zrazu teraz začiatkom novembra, kedy som na to upozornil, stále bolo tichučko, len aby sa to náhodu neprevalilo a potom všetci sa budeme čudovať: "Jej, zrazu máme väčšie platy! No čo už, nejakým spôsobom to ľuďom vysvetlíme."
Zo strany Andreja Danka mala byť použitá doslova argumentácia. "Keď vy budete ticho, my takisto budeme ticho a ľuďom to už nejako vysvetlíme, je začiatok volebného obdobia." Naozaj to považujem za maximálne nemorálne takýmto spôsobom potichu si zdvíhať platy a neprísť pred ľudí a povedať: "Viete čo, my sme priniesli výkvet. Ja ako predseda Národnej rady som priniesol výkvet do parlamentu. Pozrite sa na činnosť mojich poslancov za SNS, predložili za tých osem mesiacov 150 návrhov zákonov, vystúpili 8 545 minút v rozprave, dali 595 faktických poznámok, urobili 295 stretnutí s ľuďmi a toto sú podnety, týmto ľuďom pomohli s právnou ochranou, týmto ľuďom pomohli finančne, a preto si myslím, že moji poslanci za SNS sú vzorom, výkvetom spoločnosti, a preto by sme im mali dať každému po 10-tisíc eur." Toto by som považoval za fér.
Ale Andrej Danko to nemôže urobiť, lebo pozre sa na svojich poslancov a zistí, že zobrali za osem mesiacov výplaty a nepredložili žiaden zákon, nie sú schopní pomaly povedať jednu minútu tuto faktickej poznámky, ktorú by mali z vlastnej hlavy, nie sú schopní vystúpiť v rozprave za týmto rečníckym pultom. A keď si to spočítame, 8 mesiacov krát 3-tisíc eur je 24-tisíc eur iba tak, za nič, veľmi pekne. Týmto sa Andrej Danko chváliť nemôže, tým pádom nemôže prísť pred poslancov a argumentovať, a pred verejnosť, že jeho poslanci sú výkvet, zaslúžia si lepšie platy.
Takisto to nemôže urobiť ani pán Glváč alebo Robert Fico sa nemôže pochváliť svojím poslaneckým klubov a tobôž nie pán Béla Bugár svojím poslaneckým klubom.
Preto považujem, ešte raz hovorím, takúto snahu o takto nemorálnu dohodu, že potichu si zdvihnúť platy, za maximálne nemorálnu, nefér a nespravodlivú voči ľuďom, ktorí žijú, mnohí ľudia, ktorí žijú iba zo sociálnej dávky, alebo ľuďom, ktorí žijú z minimálnej mzdy, alebo ľuďom, ktorí si nosia ten priemerný slovenský plat 500-600 eur domov v čistom.
Preto som veľmi rád a hovorím teda jedným dychom, že Robert Fico vypočul moje volanie, dal po krížoch Andrejovi Dankovi a predložil návrh na skrátené legislatívne konanie do parlamentu. A je mi už jedno, akým spôsobom to argumentoval, aj keď, samozrejme, pritom klamal, však všetko máme pod kontrolou. Tentokrát, keď ste si všimli argumentáciu, argumentácia bola zvolená tak, že tentokrát sme sa dohodli, že to nepôjde cez skrátené legislatívne konanie, ale pán Matovič by už ako dlhoročný poslanec mohol vedieť, že existuje viacero legislatívnych nástrojov, ktoré môžu využiť poslanci na to, aby návrh presadili. Nakoniec v podstate priznal farbu. Musia to dať cez skrátené legislatívne konanie, lámať legislatívu cez koleno, lebo návrh na skrátené legislatívne konanie, o ktorom sa teraz bavíme, hovorí o tom, že môže vláda predložiť takýto návrh vtedy, keď je ohrozená bezpečnosť štátu alebo hrozia značné hospodárske škody.
Zvýšiť platy o túto sumu, aj keď je nehorázna, nie sú značné hospodárske škody, lebo hospodárske škody, ktoré pochádzajú z vašej korupcie a z toho, ako okrádate štát, okrádate svojich vlastných voličov, sú 1 000-, 5 000-násobne väčšie ako to, čo by sme poslancom zvýšili platy. Ale zároveň nemôžme si argumentovať tým, že keď naši ľudia rozkrádajú miliardy ročne, tak my si predsa tie 2-3 milióniky za to zaslúžime, že ich tu kryjeme. Je to jednoducho nemorálne, a preto aj symbolickým spôsobom je správne, aby sme tie platy zmrazili.
Ešte raz hovorím, kvitujem Roberta Fica, že dal po krížoch Andrejovi Dankovi a túto jeho nemorálnu dohodu takýmto spôsobom zastavil.
Opakovane som v minulosti predkladal návrh, aby sme zmrazili platy, aby sme sa vyhli tejto šaškaráde, že každý rok príde Robert Fico ako Ježiško a povie, že: "Viete čo, ja som najväčší ochranca váš a ja myslím na to, na to vaše dobro, a preto tým svojim poslancom idem zmraziť platy." Bohužiaľ, toto robí Robert Fico v podstate osem rokov, od roku 2008, a vôbec ani raz neprišiel s tým, že jedným dychom to spláchne a zobere do úvahy trebárs návrh, ktorý sme opakovanie ako naše hnutie predkladali aj v minulom volebnom období, aj za Ivety Radičovej (rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu), že zmrazíme platy poslancov alebo verejných činiteľov dovtedy, dokedy neprestanú Slovensko zadlžovať. Vtedy by to malo logiku.
A preto aj zároveň, to je druhý dôvod, prečo si myslím, že platy verejných činiteľov, alebo teda poslancov hlavne v tomto prípade by mali byť zmrazené, lebo je nemorálne, aby tí, ktorí majú na starosti, ktorí môžu ovplyvniť to, akým spôsobom sa hospodári s našimi spoločnými prostriedkami, a títo ľudia tu opakovane 27. rok žijú na dlh, ale nie na svoj vlastný dlh. Lebo vieme o tom, že synáčik Roberta Fica bude zabezpečený aj na tisíc generácií, ale že títo ľudia a každý z vás, ktorý tu hlasuje za návrhy, ktoré zadlžujú Slovenskú republiku, si nezaslúži vyšší plat, lebo jednoducho zadlžuje všetkých ostatných ľudí, ktorí na Slovensku platia dane, a nielen ich, ale aj ich deti a vnúčatá.
Čiže jeden dôvod je ten, že to je nemorálne, lebo druhí ľudia, mnohí, nemajú prácu a žijú z pár korún. Je to nemorálne robiť potichu poza chrbát, ako to chcel urobiť Andrej Danko. A ďalšia vec, je to nemorálne preto, lebo takýmto nehoráznym spôsobom (rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu) zadlžujete Slovenskú republiku.
Na tomto grafe, na tejto vizuálnej pomôcke, ktorú nám chcete zakázať, keď ju nabudúce po schválení rokovacieho poriadku takto ukážem, Andrej Danko si chce povedať, že Matovič za toto pôjde na mandátový, imunitný výbor, tuším tam ste to povedali či ste si to napísali do zákona, a za toto mi dáte 2-tisíc eur. Sa nehanbíte?!
Prečo by poslanec nemohol ukázať vizuálnu pomôcku, ktorou vám nadstaví zrkadlo a ukáže vám, akým nemorálnym spôsobom a nezodpovedným spôsobom zadlžujete naše budúce generácie, to znamená deti a vnúčatá? Nie vaše! Ešte raz hovorím, vy každý budete mať v peňaženke toho dosť, ale každopádne zadlžujete všetkých ostatných, ktorí na Slovensku zostanú žiť, a vy si v pohode budete užívať nakradnuté niekde v karibských krajinách.
Z 15,2 mld. eur v roku 2006 vlády Roberta Fica za prispenia toho medziobdobia, kde zase bol aktívne účastný pán Béla Bugár so svojou politickou stranou, sa zvýšil dlh Slovenskej republiky na 41,3 mld. eur. O 171 % ste zvýšili dlh. Nie je vám hanba si za takejto situácie zvyšovať potichu platy, dohadovať sa na tom, že, dobre, my budeme ticho, budeme držať basu, zvýšime si platy a potom to nejako vysvetlíme ľuďom? Mala by vám byť hanba.
Som veľmi rád, tretíkrát hovorím, že Robert Fico dal Andrejovi Dankovi po krížoch a predložil toto skrátené legislatívne konanie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.11.2016 13:15 - 13:16 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Navrhujem, aby Národná rada zaviazala ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja pána Érseka za stranu MOST - HÍD, aby zverejnil úplný zoznam všetkých vykupovaných pozemkov pod bratislavský obchvat aj rýchlostnú komunikáciu smerom na Dunajskú Stredu. Zverejnil tak, aby z toho bolo zrejmé, kedy ten pozemok bol nadobudnutý, od koho bol nadobudnutý, za akú cenu bol nadobudnutý. A taktiež aj všetky ostatné prevody pri predmetných pozemkoch od roku 2003, odkedy boli prvé informácie, kade prípadne bude trasovanie rýchlostnej cesty smerom na Dunajskú Stredu.
Zdôvodňujem to tým, že podpredseda Národnej rady je človek, ktorý zbohatol na tom, že odkúpil od svojej rodiny pozemok za 25-tisíc eur (reakcie z pléna) a následne ho predal štátu za 500-tisíc eur, a preto by sme mali všetci vedieť, kam bolo minutých 400 mil. eur z našich spoločných peňazí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 22.11.2016 13:11 - 13:12 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem. Chcel by som požiadať, aby sme ako Národná rada zaviazali vládu Slovenskej republiky, aby predložila Národnej rade presný odpočet, rozpis všetkých výdavkov v súvislosti s predsedníctvom v Rade Európskej únie.
Zdôvodnenie: Vzhľadom na medializované informácie o tunelovaní týchto prostriedkov, či už teda ľuďmi od Andreja Danka, predsedu Národnej rady, cez predraženú večeru, na ktorej iba kultúrny program mal stáť viac ako 70-tisíc eur, alebo včera zverejnenými informáciami bývalej zamestnankyne ministerstva zdravotníctva, pardon, zahraničných vecí, a môžme sa oprávnene domnievať, že tieto prostriedky, naše spoločné prostriedky, ktoré sa do štátneho rozpočtu dostávajú... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Rozumiem vášmu návrhu, pán poslanec...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ale ja mám právo zdôvodniť svoj návrh, vy mi nemáte právo skákať do reči. A poprosím si znova čas.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Ďakujem. Procedurálny návrh...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Poprosím si znova čas.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím vás, zapnite ešte raz čas pánovi Matovičovi, ospravedlňujem sa mu. Ja som len chcel, že rozumel som procedurálnemu návrhu a chcel som z hľadiska procesu urýchliť. Ďakujem.
Nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Takže poprosím, aby Národná rada zaviazala vládu Slovenskej republiky k tomu, aby vláda predložila presný rozpis, podrobný rozpis všetkých položiek, ktoré financovala zo sumy približne 8 mil. eur určených na organizáciu predsedníctva v Rade Európskej únie.
Odôvodnenie: Zdôvodňujem svoj návrh tým, že unikli informácie alebo boli zverejnené informácie o tom, že tieto prostriedky boli tunelované ľuďmi Andreja Danka, predsedu Národnej rady, pri organizovaní predraženej večeri (pozn. red.: správne "večere"), kde len kultúrny program mal stáť viac ako 70-tisíc eur. A taktiež vypovedala bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí o tom, že pán minister Lajčák pristupoval veľmi obdobne ako Andrej Danko k našim spoločným peniazom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.10.2016 10:35 - 10:37 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pre mňa osobne prístup hlavne teda vládnej strany SMER, ktorá nám vládne už z posledných desať rokov deviaty rok, v tejto otázke je takým, by som povedal, takým podobným symbolom ako prístup tejto strany alebo teatrálne ukazovanie tých desať, dvadsať, tridsaťtisícových hodiniek a popieranie vlastne toho, čo majú vo svojom názve. Keď raz majú "sociálna demokracia", tak si myslím, že mali by sa v prvom rade starať o slabších či už sociálne, áno, možno niekedy aj mentálne a možno niekedy aj ľudí, ktorí sú závislí a ochraňovať rodiny, ktoré hazardom veľmi, veľmi trpia, lebo to nie je o tom, že však dobre, keď je niekto závislák a teda nahádže to tam, tak ublíži samému sebe. By sme mali pozerať, komu ďalšiemu v tej rodine ubližuje. Keď už je to syn, tak možno áno, tým rodičom, ktorí z toho nešťastní a potom splácajú za toho syna dlhy. Keď je to manžel, je to omnoho horšie a keď je to manžel v rodine, ktorá má deti, tak je to úplne najhoršie.
SMER deväť rokov tento problém ignoruje. A štát, ktorý potrebuje zarábať na nešťastí svojich občanov či na nešťastí rodín, ktoré majú medzi sebou závislých ľudí na hazarde, nie je štát. Taký štát zlyháva na základnú svoju funkciu a vy, ktorí máte v názve "sociálna demokracia", zlyhávate na to, čo sľubujete ľuďom pred každými jednými voľbami, že budete chrániť tých slabších a budete prijímať zákony v prospech slabších ľudí. Presne tak isto, ako keď ste oklamali v roku 2006, keď váš predseda v predvolebnej kampani sľuboval, ako odškodníte ľudí okradnutých nebankovkami a potom ste im ukázali dlhý nos. Presne takisto kašlete a klamete ľudí, keď sa štítite názvom "sociálna demokracia" a v skutočnosti zarábate na nešťastí rodín, ktoré majú niektorého člena závislého na hazarde.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 27.10.2016 10:16 - 10:17 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona, že návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Jeho súčasťou je aj stanovisko ministerstva financií. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý aj účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa, ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: pre financie a rozpočet, ústavnoprávny a pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní na schôdzi Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.10.2016 10:08 - 10:09 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona, že spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor a výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní na schôdzi Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.10.2016 10:00 - 10:02 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže budem veľmi rád, ak budete hlasovať za zákon, ktorý klepne po prstoch mečiarovským privatizérom typu Andreja Danka pri tom, keď si tu budú organizovať večere, ktoré klepnú po prstoch tunelárom a zlodejom typu Roberta Fica, ktorý spácha mýtny tender a okradne nás všetkých o nejakých 700 miliónov eur, či koľko to bola položka v tomto prípade. Budem veľmi rád, ak prijmete tento zákon, ktorý klepne po prstoch takým Kaliňákom, ktorý v pohode si robia biznis s daňovými zločincami, ktorých vyšetruje Kriminálny úrad finančnej správy.
A iba k tomu Zsoltovi som chcel dokončiť tú poznámku. Som veľmi rád, že si si to všimol, lebo iba v prípade toho, napríklad toho Dusla Šaľa a týchto, pardon, to nebolo Duslo, to bolo Železiarne Podbrezová, 89 miliónov eur na účte ziskov, nerozdelených ziskov z minulých období, z ktorého by musel pán Soták platiť 25 %, ale tým, že zatrucuje a keďže je kamarátom Roberta Fica, tak zrazu z 25 bude 7, to je veľmi pekný darček na Vianoce. Takže som veľmi rád, že si na to upozornil a to, že to práve pácha a spácha spoločne s Andrejom Dankom, mečiarovským privatizérom, je naozaj úplne krásne symptomatické, 27 rokov po revolúcii, v čase 17. novembra, to je taká pekná odmena všetkým tým ľuďom, ktorí mrzli na tých námestiach a bojovali za spravodlivosť a slobodu pre nás všetkých.
Skryt prepis