Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:22 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2016 15:18 - 15:20 hod.

Oľga Nachtmannová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Grendel, keď ste povedali, že novela rokovacieho poriadku je kladivo na opozíciu, tieto slová ma vyslovene tak zastavili, preto aj reagujem. Vy ste asi zabudli, že počas toho, ako ste boli hovorcom u vtedajšieho ministra vnútra pána Lipšica a ako bývalý novinár a redaktor, tak vám nemalo uniknúť, že svojho času pán Sulík ako predseda parlamentu rozmiestnil v tejto miestnosti staré televízory, ktoré opozícii odrátavali čas. Vaša pamäť je nejak zvláštne limitovaná, že takéto niečo, nebolo to tak dávno, si nepamätáte.
A vtedy navyše bolo, že diskusia bývala neobmedzená. Teraz tu máme 20 minút pre poslanca, 30 minút pre zástupcu klubu. Ja si myslím, že ak človek rozumie danej problematike, ktorú tu chce prezentovať, tak tých 20 minút mu plne bude stačiť.
A navyše, keď tam je tá ďalšia záležitosť, že ak sa prednáša pozmeňovák, tento ide nad rámec týchto minút.
Takže určite je to podstatne demokratickejšie, platí to ako pre opozíciu, tak aj pre koalíciu, než to, čo ste vy predviedli vtedy s tými televízormi. Nemyslím teraz vás osobne, ale vtedy ste bol súčasťou vládnej koalície ako hovorca ministra.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 7.9.2016 15:37 - 15:39 hod.

Oľga Nachtmannová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán podpredseda, vážená pani ministerka, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som v zmysle § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpila v prvom čítaní ako spravodajkyňa určená ústavnoprávnym výborom k vládnemu návrhu zákona.
Predmetný návrh zákona spĺňa po formálnoprávnej stránke náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby vládny návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh zákona v druhom čítaní do 32 dní od jeho prerokovania v Národnej rade v prvom čítaní.
Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajkyňa navrhnutá navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výboru vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán podpredseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2016 10:54 - 10:56 hod.

Oľga Nachtmannová Zobrazit prepis
Pán poslanec Lipšic, vo vašom vystúpení ste ani slovkom pozitívne nespomenuli predkladaný návrh zákona. Vo vystúpení ste viacejkrát zvýraznili, že ste advokát. Teda z vášho profesionálneho pohľadu nie je v tomto návrhu zákona množstvo pozitívnych aspektov pre budúcnosť? Budem trošku nadväzovať na to, čo povedal kolega Tomáš. Nie ste, pán kolega Lipšic, tabula rasa, teda nepopísaný list papiera. V rokoch 2002 – 2006 ste boli ministrom spravodlivosti. Bez niekoľkých mesiacov to bolo celé volebné obdobie. Keď tu toľko kritizujete, prečo ste vy už počas svojho ministrovania v tejto otázke nič nepodnikli? Už tu bola spomenutá kauza financovania SDKÚ. Ja spomeniem ďalšiu. Nemali ste vtedy napríklad aj kauzu vláčiky, ktorej hlavným aktérom bol brat vtedajšieho vášho šéfa, premiéra Mikuláša Dzurindu?
Vy tu neustále urážate, hovoríte o svinstve, o hanebnosti, prosím vás, pozrite sa trocha aj sám na seba do zrkadla. A mimochodom, hovorili ste tu, ako slušný človek neskáče do reči, to máte pravdu, ale ja za krátky čas, ako som v ústavnoprávnom výbore, tak som práve vás zaznamenala, že neustále, ak niekto začne niečo hovoriť, čo sa vám nepáči, okamžite mu skočíte do reči a tým pretrhnete jeho niť myšlienok.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2016 15:42 - 15:43 hod.

Oľga Nachtmannová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Remišová, v úvode ste ma upútali, to, čo ste rozprávali, ako ste nás tu poučovali, bolo to zaujímavé počúvať, ale zároveň mi to nesedí s tým, že vy neviete, komu od zajtra budeme predsedať.
Vy ste odpovedali redaktorovi, že budeme predsedať Európskej rade. To isté povedal aj váš predseda Matovič, u neho to beriem, on povedal, že je v týchto inštitúciách domotaný, ale od vás mi to nesedí, lebo vy si v životopise píšete, že ste končili medzinárodné vzťahy v Bruseli. Zároveň 10 rokov ste pôsobili v Európskej komisii. A vy neviete komu predsedáme? Toto je ozaj na pováženie, ale zároveň nás neustále poučujete. Točíte hlavou, áno, je to tak, my predsedáme Rade Európskej únie, už to tu pol roka stále zaznieva. A vy poviete Európskej rade.
Ďalší kolega z opozície povie, že Rade Európy. (Reakcia z pléna.) Je to k téme, na začiatku sme boli poúčaní... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Poprosím kľud, pán poslanec.

Nachtmannová, Oľga, poslankyňa NR SR
A ja hovorím, že ako nás môže poúčať človek, ktorý ani nevie, hoci to študoval, komu od zajtra predsedáme. To hovorím úplne k téme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2016 14:22 - 14:24 hod.

Oľga Nachtmannová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán premiér, ja vám ďakujem za to, že ste jasne poukázali na to, akým manipulátorom s pravdou je pán poslanec Lipšic.
Hneď v úvode vystúpenia ste spomenuli, čo pán poslanec Lipšic hovoril, že vláda Roberta Fica sprivatizovala SPP. Evidentne sa musíme vracať do minulosti, pretože stokrát opakovaná lož sa ozaj môže stať pravdou. Mladí ľudia, keď boli vtedy deti, si nepamätajú toto obdobie. Ja som v tej dobe spracovávala odbornému poradcovi z týchto tajných zmlúv, tak to pripomeniem. Videla som tie zmluvy, kto vyhral poradcu, a podotýkam, tento poradca dostal za to, že odporučil jedného z jedného, 32 mil. amerických dolárov. V tej dobe v prepočte bol dolár ku korune 40 až 43 korún. Ja poviem tú spodnú hranicu, 40 korún. Čiže poradca Credit Suisse First Boston dostal za to, že odporučil jedného z jedného, 1 000 300 000 slovenských korún.
Pán poslanec Lipšic bol vtedy ministrom spravodlivosti, že vtedy tie jeho detektívne schopnosti nesiahali do toho, že nepreskúmal, že tento poradca v tom čase, keď radil, mimochodom nemal tú súťaž vyhrať, pretože vo všetkých nastavených kritériách bol na poslednom mieste. Zaujímavé je to, že bol prepojený, bola to dcérska spoločnosť od Credit Suisse. A viete, kto mal najväčšie úložky Credit Suisse? Bolo to vtedy SDKÚ. Jak to, že ste na to, pán poslanec Lipšic ako minister spravodlivosti, vtedy neprišli? To mi je veľkou záhadou. A teraz ste ten najčistejší z čistých. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 19:25 - 19:26 hod.

Oľga Nachtmannová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Remišová, ja budem rovnako, ako pán poslanec Blanár, reagovať na vaše slová, že pán predseda vlády podnecuje nenávisť k učiteľom. Učili ste vy vôbec niekedy? Ja mám za sebou 25-ročnú prax. Som pedagóg 25 rokov a toto, čo ste povedali, je niečo tak hrozné z vašich úst, pretože ako viem, vy ste nikdy neučili. A práveže pán premiér v živote o učiteľoch, nepodviedol tak hanebne, ako svojho času ešte prvá vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá im dala 13., 14. plat do zákona, ktorý im vzápätí zrušila. Toto v živote premiér Fico neurobil, práve naopak, on im v každej svojej vláde platy zvyšoval. Ja som to sama cítila na svojej výplatnej páske. Takže, prosím vás, o čom to rozprávate? Kedy ich on ponižoval? Kedy podnecoval nenávisť k učiteľom? Toto sú veľmi silné slová. A skutočne zvážte to, čo hovoríte. Pretože ozaj tu vyvolávate len a len nenávisť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 12:49 - 12:51 hod.

Oľga Nachtmannová Zobrazit prepis
Pán poslanec Lipšic, vaše vystúpenie jasne ukazuje, že ste majstrom manipulácie. Uvediem konkrétny príklad, ktorý to dokumentuje. Citovali ste slová ministra vnútra Roberta Kaliňáka: "Bol to svet cashu, analógový svet." Už ste ale neuviedli celý kontext, v ktorom boli tieto slová použité, pretože to sa vám absolútne nehodilo. Tieto slová totižto patrili obdobiu, v ktorom ste boli ministrom vnútra a nekonali ste. Tak ja teraz prečítam celý kontext, stiahla som si to z TASR-u, je to z 31. mája tohto roku, je k tomu aj zvukový záznam, aby ste ma neobvinili, že som si to vymyslela a tým pádom každému bude jasné, k akej manipulácii, úbohej, sa znižujete.
Takže citujem: "Dnes sa dá len veľmi ťažko vyčísliť, čo všetko sa stalo v roku 2012, kedy bol kolaps daňovej správy. Daňová správa vtedy nevidela, nepočula, vyplácala mnohé veci naslepo a bez kontroly. Bol to svet cashu, analógový svet." Ďalej pokračuje Robert Kaliňák: "My sme prijali desiatky opatrení, ktoré výber daní zasadne zlepšili."
Takže tuná jasne vidno, ako krásne manipulujete, vytrhnete si veci, hodíte to obdobie, ktoré s tým nemá nič spoločné, pretože toto bolo povedané na vašu vládu, na vaše ministrovanie. Prepáčte, ako ekonómka, to, čo sa vtedy dialo s finančnou správou a práve vďaka tomu došlo skutočne k obrovským škodám v daniach. Veď už vám bolo povedané, že sme prišli asi o 711 miliónov eur a boli ste ministrom. Ako vám teraz môžu občania veriť, keď takto dokážete hrubo manipulovať fakty?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.5.2016 11:17 - 11:17 hod.

Oľga Nachtmannová
Ďakujem pekne. Prosím členov, rovnako aj náhradníkov stálej delegácie parlamentného zhromaždenia Rady Európy, mali sme sa stretnúť zajtra, takže stretneme sa dnes o 12.00 hod., bude to krátke operatívne stretnutie v miestnosti 149a. Je to výbor pre európske záležitosti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2016 9:44 - 9:45 hod.

Oľga Nachtmannová Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajniak, prepáčte, ale vaše vystúpenie bolo skutočne veľmi, veľmi lacno populistické. Vy ťažíte z toho, alebo spoliehate sa na to, že ľudia nepoznajú obsah Lisabonskej zmluvy. Celú dobu ste tu rozprávali o bruselskej kolónii, že nebudeme mať absolútne žiadne právomoci. Tak ja dovolím si pre krátkosť času iba jeden článok, čl. 3 a ods. 2: "Únia rešpektuje rovnosť členských štátov pred zmluvami, ako aj ich národnú identitu obsiahnutú v ich základných politických a ústavných systémoch vrátane regionálnych a miestnych samospráv. Rešpektuje ich základné štátne funkcie, najmä zabezpečovanie územnej celistvosti štátu, udržiavanie verejného poriadku a zabezpečovanie národnej bezpečnosti. Predovšetkým národná bezpečnosť ostáva vo výlučnej zodpovednosti každého členského štátu." Je mi veľmi ľúto, ale vy ako blízky spolupracovník Daniela Lipšica, či bol ministrom spravodlivosti alebo vnútra, takto hrubo zavádzate verejnosť. Myslím si, že toto je z vašich úst neodpustiteľné.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2016 16:15 - 16:16 hod.

Oľga Nachtmannová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Číž, ja vám ďakujem za vaše vystúpenie. Pred necelou hodinou sme sa zhodli s kolegyňou z opozície, že politika do problematiky, ktorá sa týka detí, vyslovene nepatrí. Vy ste vo svojom vystúpení veľmi názorne ilustrovali, že určitým politikom, a tuná, žiaľbohu, musím konštatovať, že v tomto prípade to boli političky, toto nič nehovorí, nič im nie je sväté a za každú cenu sa proste potrebovali zviditeľniť. A je im jedno, že tým niekomu ublížia, niekoho pošpinia.
Pán poslanec Číž, ja sa pripájam k vašim úvodným slovám, že by mala okrem ochrany práv existovať aj etika uplatňovania práv.
Ďakujem.
Skryt prepis