Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 18:46 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2016 13:33 - 13:34 hod.

Natália Grausová
Ďakujem. Pán poslanec Osuský praje Čiernej Hore vstup do NATO. Ja si myslím, že by sme mali byť dobrosrdeční a žičliví, a nie naopak, želať druhým zlé až to najhoršie, ako im to práve želal pán poslanec Osuský. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.6.2016 20:15 - 20:21 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážení kolegovia, panie poslankyne, páni poslanci, o tri týždne začína predsedníctvo Slovenskej republiky v Európskej únii. Čakajú nás obrovské, možno nepredstaviteľné problémy zo strany Bruselu, Turecka a ešte všelijaké iné. A celý tento cirkus opozície dnes mi pripadá ako odpútavanie pozornosti od oveľa závažnejších vecí, ktoré nás čakajú. Rozhodne si nemyslím, že kauza Bašternák je jedinou kauzou na Slovensku. Sú tu, vidím, oveľa väčšie problémy, ktoré Slovensko trápia. Jednak polícia má veľmi malé kompetencie, snáď okrem vyberania pokút od vodičov áut. Polícia je blokovaná zastať sa slušných občanov, ktorí sa živia poctivou prácou. Od týchto občanov, ktorí sa živia poctivou prácou, sa žiadajú iba povinnosti a platenie daní a poplatkov. A keď príde na ich práva, tieto práva sú im odmietané pod rôznymi zámienkami. Zatiaľ, čo so skutočnými kriminálnikmi, či sú to už asociáli, ktorí sa dožadujú len svojich práv, ale povinnosti si plniť nechcú, alebo či sú to zlodeji v kravatách, polícia zrejme nemá dovolené urobiť poriadok. Zatiaľ, čo polícia býva veľmi čulá, keď je nasadená voči ľuďom, ktorí prejavujú svoju oprávnenú nespokojnosť s riadením štátu, dokonca neváha použiť ani ťažkoodencov, máme a mali sme tu na Slovensku množstvo káuz, za ktoré nebol nikto odvolaný a za ktoré nebol nikto braný na zodpovednosť. Spomeniem len niekoľko z tohto množstva, pretože inak by sme tu museli byť prinajmenšom minimálne týždeň.
K nim patria, k týmto kauzám a k ľuďom, ktorí neboli braní na zodpovednosť, patria všetci tí, ktorí povolili prelety cez naše územie cudzím lietadlám, ktoré išli bombardovať Juhosláviu, ktorá nám neraz prejavila priateľstvo, spomeniem len to, ako sa k nám zachovali v roku 1968. Tieto lietadlá vraždili civilistov, bombardovali a ničili nemocnice, bombardovali školy, bombardovali, vraždili malé deti. Za to nebol nikto braný na zodpovednosť.
Ďalej sú to tí, ktorí nás zavliekli do zločineckej organizácie NATO a urobili z nášho národa, ktorý nikdy nikoho nenapadol, urobili komplicov vojenských agresií. Sú to tí, ktorí ponúkli naše územie na budovanie vojenských základní tejto zločineckej organizácie, čím nás robia účastnými na vyvolávaní tretej svetovej vojny, čo je evidentne zločin.
Ďalej sú to tí, ktorí umožnili privatizáciu strategických podnikov, z ktorých výnosy idú do cudzích štátov. Tí, ktorí spôsobili obrovskú nezamestnanosť a zničili aj slovenské poľnohospodárstvo, zdravotníctvo, školstvo a všetko, čo sa zničiť dalo, vrátane snahy o devastáciu mravov našej mládeže a školopovinných detí. Tí, ktorí sú zodpovední za rastúcu chudobu na Slovensku, ktorá vyháňa našich schopných a vzdelaných ľudí za prácou do zahraničia a tým rozbíjajú slovenské rodiny a oslabujú Slovenskú republiku.
Sú to tí, ktorí sú zodpovední za nevymožiteľnosť práva príslušných ľudí. Tí, ktorí sú zodpovední za neriešenie cigánskej otázky. Tí, ktorí podpísali Lisabonskú zmluvu a zásadne tým oslabili suverenitu Slovenskej republiky a neustále túto suverenitu oslabujú, čím, že už pomaly nie sme svojprávny štát.
Ďalej sú to tí, ktorí umožňujú fungovanie tzv. tretieho sektora, trójskeho koňa cudzích vlád slúžiaceho na poškodenie Slovenska a Slovákov. Sú to tí, ktorí obhajujú príliv migrantov do našej vlasti. Sú to tí, ktorí systematicky falšujú našu históriu a systematicky pracujú na odnárodňovaní Slovákov. Zaujímavosťou je aj to, že ľudia tak z koalície, ako aj z opozície a ich sponzori, zdá sa, že vždy kradnú v súlade so zákonom. Preto sa žiadna kauza nikdy nevyšetrí a nikto nesedí za to vo väzení. Potom je tu asi problém s tými zákonmi, ktoré si zrejme tí zlodeji v súlade so zákonom úmyselne šijú na svoju mieru.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 18:46 - 18:46 hod.

Natália Grausová
Pán poslanec Galko hovorí o cti. Myslím, že mnohí koaliční a aj opoziční poslanci keby mali česť a trochu sebakritiky a svedomia, už by tu dávno v slovenskom parlamente nesedeli. Ďakujem. Nielen minister Kaliňák, ale množstvo poslancov. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 11:04 - 11:04 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Skloňuje sa tu slovo nenávisť, tak by som odporúčala, aby sa každý z vás, ktorý je v tomto parlamente, pozrel do zrkadla. Kde je viacej šírenia nenávisti, než proti našej strane Ľudovej strane Naše Slovensko, a to len preto, že hovoríme pravdu a pomenúvame veci pravým menom? Kým táto nenávisť, toto šírenie nenávisti voči našej strane bude trvať, musím všetky tieto slová, ktoré tu padajú v tomto parlamente, považovať iba za úbohú, hlúpu frašku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.5.2016 16:23 - 16:27 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážení páni kolegovia, pani poslankyne, páni poslanci, až dojemná zhoda v tomto bode oproti všetkým zamietnutým návrhom opozície. Prekvapuje ma to, ale vlastne ani nie. Je to vidieť, že je to dopredu dohodnuté, už z toho, ako hovoríte o druhom čítaní, čo budete robiť v druhom čítaní, ale dobre, to je v poriadku.
Chcem k tomu povedať toto. So záujmom som si preštudovala predloženie tohto návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov. Do úžasu ma priviedlo zistenie, že mnohé tzv. štandardné strany - opozičné, ako aj koaličné - by mali byť podľa tohto návrhu zákona zakázané.
Budem sa venovať § 2 ods. 2. Začnem písm. a): "Zakazujú sa strany, ktorých cieľom je odstránenie demokratických základov štátu."
Takže všetky strany, ktoré hlasujú za rozsiahle a stále postupujúce odovzdávanie všemožných kompetencií Slovenskej republiky do Európskej únie, vlastne podkopávajú demokraciu, demokratický štát, demokraciu štátu, lebo úplne odstavujú ľudí, občanov tohto štátu od moci, ktorú delegovali vláde a parlamentu. A dokonca ešte aj postupne tento štát deštruujú. To je, ako keď z kokosového orecha vysajeme vnútro, takže zostane iba škrupina, zvonku je to síce kokosový orech, ale vnútro orecha má niekto iný.
Písmeno c): "Strany, ktoré smerujú k uchopeniu a držaniu moci a zamedzujú druhým stranám uchádzať sa ústavnými prostriedkami o moc alebo ktoré smerujú k potláčaniu rovnoprávnosti občanov..."
Nepripomína vám to niečo náhodou? Kto najviac, kto tu najviac potláča rovnoprávnosť občanov? Zasa sú to tie tzv. štandardné strany, na čele s prezidentom, súčasným prezidentom, ktorý zamedzuje druhým stranám uchádzať sa ústavnými prostriedkami o moc. A ak sa im predsa len nepodarí, týmto stranám smerujúcim k uchopeniu a udržaniu moci, rozumej štandardným stranám, ak sa im nepodarí nejakej novej strane dostať sa do parlamentu, tak túto stranu aspoň dehonestujú, ostrakizujú, cítia sa nad ňou nadradení, opovrhujú jej voličmi, nálepkujú ju množstvom nálepiek, ktorých aj majú celý arzenál, a snažia sa jej všemožne brániť v činnosti.
A napokon písm. e): "Strany, ktoré podnecujú národnostnú, rasovú a etnickú nenávisť." Zase sú to len vyššie uvedené tzv. štandardné strany opozície aj koalície, v tomto prípade dokonca aj predkladatelia tohto návrhu, čo nenávidia bielu rasu, nenávidia heterosexuálov, Slovákov, Slovensko a tak ďalej.
Vychádza mi z toho len jedno, že predkladatelia tohto návrhu túžia byť zakázaní, len nevedeli, ako nám to majú naznačiť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2016 10:26 - 10:27 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Chcem sa dotknúť toho spomínaného problému, Bratislavy. Bratislava má jeden problém, teda ako ja to pozorujem, že veľké množstvo Bratislavčanov v podstate býva niekde inde. Bývajú v Rovinke, Malinove a v rôznych teda mimobratislavských, a pritom ponechali povedzme, keď si postavili ten byt, ten dom, byt si, ponechali si trvalé bydlisko aj v Bratislave napríklad a deti vozia vlastne aj do škôlok, aj do škôl do Bratislavy. A vlastne tým znižujú možnosť tých ľudí, ktorí, Bratislavčanov, ktorí sú odkázaní na tieto zariadenia, že ich je málo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2016 10:07 - 10:08 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Môžem súhlasiť so sumou 300 eur, dokonca aj s predĺžením do štvrtého roku života dieťaťa, ale som za to, aby tento príspevok bol na to, aby mohla matka zostať s dieťaťom doma. Pretože niet, je, je, niet nad matku, ktorá je s dieťaťom.
Čo sa týka pracujúcich žien, myslím si, že naším cieľom by malo byť urobiť, teda zaistiť občanom také platy, aby si mohli dovoliť zaplatiť tieto predškolské zariadenia, a nie žobračenky, ktoré mnohí ľudia majú. Samozrejme, treba urobiť istú výnimku pre osamelých živiteľov rodiny, pre osamelých rodičov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 25.5.2016 9:30 - 9:31 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcem len povedať, že v plnom rozsahu podporujem ja ako osoba návrh pani poslankyne Nicholsonovej v oboch prípadoch, aj čo sa týka spätného, zamedzenie spätného vyplácania prídavku na dieťa a aj čo sa týka tlačiva č. 93, zabránenie zneužívania príspevkov na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa.
Viem, že som, určite bude treba možno tieto zákony nejako ošetriť. To, čo spomínal kolega, ktorý hovoril, že môže dôjsť k nejakému omylu, ja verím, že to sa dá nejakým spôsobom ošetriť tak, aby sa ten omyl dal napraviť ale vo svojej podstate naozaj dochádza k veľkému zneužívaniu týchto prídavkov, takže si myslím, že toto by sme v každom prípade mali podporiť. Aspoň toto. Nie je to úplne systémové riešenie, ale k tomu môžme postupne dôjsť, ale ja si myslím, že toto je veľmi dôležité, a preto ja za seba podporujem oba tieto návrhy.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2016 16:52 - 16:55 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Som lekárka a vyše dvadsať rokov som strávila prácou na kožnej ambulancii a viem sa veľmi dobre vžiť do situácie pacientov. Aj tých, ktorí tam čakajú tri hodiny a možno sa napokon nedostanú ani na rad, a aj tých, ktorí z pracovných dôvodov nemôžu si dovoliť čakať a potrebujú byť ošetrení v určitom termíne. Chápem teda, že nie každý si môže dovoliť čakať tri hodiny v čakárni. A som aj za to, súhlasím s tým, aby mal takýto človek právo objednať sa na určitý termín, a za poplatok, samozrejme. Len v žiadnom prípade nemožno hovoriť v takomto prípade o prednostnom poskytnutí ambulantnej starostlivosti.
Prednostne poskytnutá ambulantná starostlivosť môže byť v prípade ohrozenia života alebo ťažkého akútneho stavu. V tomto prípade, o ktorom sa teda jedná v návrhu zákona, by som skôr volila termín objednanie pacienta na určitý termín a to je veľký rozdiel. Pretože si myslím, že to prednostné vyšetrenie, ako k tomu prídu tí ľudia, ktorí čakajú tri, možno niekde aj štyri hodiny na ošetrenie, aby ich jednoducho niekto predbehol. Ja chápem, že možno nie každý si to užíva, to čakanie tak, ako pán poslanec, pán kolega Osuský, sú ľudia, ktorí jednoducho sa aj ponáhľajú. Nie každý tam sedí tie tri hodiny v čakárni z plezíru alebo že by mu to robilo nejaké veľké potešenie. Takže skôr by som v § 2, v, pardon, ods. 2 § 44 je navrhnuté, že by mali byť aspoň dve hodiny teda medzi tými objednávaniami. Dve hodiny sú veľmi málo. Ja som za to, práve preto nemôžem podporiť tento zákon. Myslím si, že áno, je právo človeka, aby sa mohol objednať na určitý termín, ale malo by to byť, lekári by si mali takýchto ľudí objednávať. Alebo pred ordinačnými hodinami si vyhradiť ten čas alebo po ordinačných hodinách. A potom si môžu vybaviť pacientov, koľko môžu, koľko zvládnu a za tie poplatky, ktoré budú určené.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2016 15:46 - 15:47 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Mali by sme mať na pamäti ešte jednu vec, že jednak, samozrejme, gamblerstvo je choroba. Teraz liečenie, ktoré je určite nie lacné, každého jedného človeka, každého jedného gamblera. Malo by nám záležať nielen teda, samozrejme, na tých najchudobnejších, ale mne záleží, prepáčte, aj na človeku zo strednej vrstvy, aby sa nestal gamblerom, aby si nezničil rodinu. Tu nejde teraz len o tých najchudobnejších. A pokiaľ mám skúsenosti z ambulancie také, že mnoho detí práve pri hracích automatoch sa prvý raz stretlo s drogou, pretože tí zločinci, ktorí predávajú drogy, vedia, kde tie deti majú oslovovať. Hranie, hracie automaty a teda herne podľa mňa je to zločin a sú to špinavé peniaze, ktoré sú takto zarobené. A ja podporujem tento návrh a len dúfam, že sa nám možno časom podarí aj plošný zákaz každého jedného takéhoto nemravného podnikania.
Ďakujem.
Skryt prepis