Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 14:33 hod.

Peter Marček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 28.11.2018 16:01 - 16:10 hod.

Peter Marček Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, milé dámy, vážení kolegovia, dovoľte mi stručne popísať, ako dnešnú tému vidím ja. Problém podpory masovej migrácie zo strany našej vlády prostredníctvom ministra Lajčáka je podvod na občanoch Slovenska a moje veľké sklamanie.
Na verejnosť sa tieto informácie dostali v súvislosti s prijatím tzv. Marrákešskej deklarácie, ktorá bola prijatá 2. 5. 2018 v Maroku. Táto politická dohoda zaväzuje štáty podporovať masovú migráciu, najmä tú z Afriky do Európy, ktorá ničí Európu už niekoľko rokov. Prijalo ju Slovensko? To zatiaľ nikto nevie, lebo pán Lajčák klame a zavádza Slovákov. Tajil tak, ako je to zvykom u slobodomurárskych spolkov, ako Slovákov vtiahnuť do zmluvy, ktorú národ nechce. Rovnaký scenár, ako keď proti záujmom Slovákov slúžil pán Lajčák Američanom pri legalizácii krádeže srbského územia pre Kosovo, z ktorého sú financované cez drogové kartely protieurópske aktivity neziskových spolkov. Po tom, ako sa vec prevalila cez slušných novinárov, začal sa hľadať vinník.
Kto takú neželanú politickú dohodu vlastne podpísal? Lajčák si našiel ako správny šéf obetného baránka, vraj jeden z našich veľvyslancov, ale tomu to musel prikázať minister Lajčák, sám veľvyslanec by to na takúto vlastnú päsť urobiť nemohol. Čiže svojho veľvyslanca bezcitne prehodil cez palubu ako vlastne celé Slovensko. Keď už to prasklo, celá vláda sa uchýlila k tvrdeniu, že my neprijmeme žiadne povinné kvóty migrantov a že ten dokument nás k ničomu nezaviazal. Ale tu už o žiadne povinné kvóty nejde. Tu ide o dobrovoľné trvalé prijímanie migrantov z Afriky k nám na Slovensko. Vláda sa pod vplyvom pána ministra Lajčáka snaží ľudí oklamať alebo sa snažila jeho excelenciu poprosiť, aby išiel za nich za prezidenta, ale šťastie, že to už neprejde, lebo by sme mali zase za prezidenta zradcu národa, ktorý strká svoju hlavu do amerického, štyri bodky.
Na základe tejto deklarácie a mnohých ďalších dokumentov podobného charakteru prijatých na pôde OSN, napr. v roku 2016 prijatej Newyorskej deklarácie o migrantoch a utečencoch, vznikla politická dohoda, ktorá sa volá Globálny pakt pre riadenú a legálnu migráciu, o tom dnes hovoríme. Jeho text bol už prijatý a slávnostne sa má celý pakt prijať opäť v Marrákeši 10. 12. 2018. Stanovisko OSN a Slovenska nie sú jednotné. Ako môže pán minister Lajčák zastupovať aj záujmy OSN, predsa so svojou skupinou ľudí tam pripravoval túto zmluvu, tento pakt, aj zároveň Slovensko. Je tu taký konflikt záujmov, že odvolanie pána Lajčáka by opozícii prešlo na 100 %, každý cíti, že tu nie je zástupcom ani väčšiny Slovákov, a pochybujem, či jeho názory zdieľa 5 % obyvateľov Slovenska. Taký tu už bol Dzurinda, ktorý mal 5 %, ale rečnil a intrigoval spolu s pánom Miklošom, ako keby mali 100 %.
Pri hodnotení paktu vychádzame z vlastných analýz textu, z odborných stanovísk a právnych rozborov odborníkov u nás aj v zahraničí. Pakt ukladá štátom povinnosť považovať masovú migráciu za pozitívny jav. Je tu niekto, kto zastupuje voličov, ktorí by chceli migrantov na Slovensku? Prihláste sa! Nikto, aha, pardon, pani Nicholsonová tu síce nie je, ale určite zastane, Katka tá už pre istotu odišla s pánom Lajčákom od slobodumurára pána Sorosa. Tento pakt v texte obsahuje dobrovoľné záväzky na podporu migrácie a v mnohých bodoch núti štáty migrantov prijímať bez rozdielu, či sú ilegálni, alebo sú to utečenci, bez rozdielu, či majú, alebo nemajú právo podľa medzinárodných zmlúv požiadať štáty o ochranu. Znamená to, že ak Slovensko tento globálny pakt dobrovoľne prijme, tak bude musieť svoje záväzky plniť a prijímať migrantov prichádzajúcich vo veľkých vlnách.
Nemecká kancelárka svojím pozvaním migrantov, porušila všetky platné európske dohody o kontrole migrácie a ochrane hraníc Európskej únie. Načo sme stavali hranice schengenu, stačilo otvoriť dvere, zrušme všetky bezpečnostné zložky na hraniciach. Za čo už tri roky platíme mzdy pre zhruba 70-tisíc štátom platených ľudí, čo riešia migráciu? A Nemecko je dnes stále... A Nemecko dnes stále trvá na tom, aby sme tých migrantov, ktorí u nás znásilňujú a zabíjajú ľudí, prijímali aj my. Pýtame sa, z akej radosti alebo hlúposti, by sme to mali urobiť. Slovensko nebombarduje iné štáty, Slovensko nedrancuje ich nerastné bohatstvo, Slovensko nikdy nekolonizovalo. My nie sme nikomu podriadení, nikomu nie sme nič dlžní, ako sa nás snažia presvedčiť liberálne strany v spolupráci s tretím sektorom sčasti zriadeným na tieto ciele. Pán minister zdôraznil, že migrácia je fakt, pred ktorým si ľudia nemôžu zakrývať oči. Nie, pán minister Lajčák, vraždy, znásilňovanie, teror, rasizmus, vytváranie zón, kde štát stratil kontrolu, to sú fakty, pred ktorými si ľudia nemôžu zakrývať oči. Niektoré štáty, ako Francúzsko, Nemecko, Švédsko a iné, sú žalostným príkladom týchto faktov.
Slovensko má dostatok obyvateľov, ktorí sa nedokážu prispôsobiť a nechcú pracovať, pretože už nevládzeme robiť na našich Cigáňov, gréckych dôchodcov, slovenských oligarchov, nemecké, francúzske a kórejské automobilky, americké zbrojovky, ruských naftárov a plynárov a ešte k tomu aj afrických migrantov.
Žiadame vládu, ale najmä Lajčáka, pána Lajčáka, pána ministra, aby nás predtým chránil včas, ešte pokiaľ ich u nás nemáme. Všetky doterajšie vlády bez rozdielu na to, ktorá to bola, ste slovenský národ len zdierali. Ktorá vláda skutočne národu niečo dala, a nielen vzala? Žiadna! A teraz chce Lajčiak (pozn. red.: správne „Lajčák“) rozdať medzi občanov aj to posledné, čo tu máme. Kto im bude platiť dôchodky, keď sa sem nasťahujú a zostarnú? Kto im bude platiť nemocnice a školy, vy, pán Lajčiak? (Pozn. red.: správne „Lajčák“.) Alebo vy, páni ministri? Teda ministri tu nie sú. Alebo my poslanci? Alebo nebodaj pán Nicholson z Kanady dačo pošle na ďalšieho černoška? Tento slobodomurársky plán sa volá Nový svetový poriadok, New World Order. Pripadá vám to ako konšpirácia? Pripusťme, že to môže byť konšpirácia, ale to nič nemení na tom, že 90 % Slovákov tu migrantov nechce. Tak sa, Lajčák, neopovážte sklamať Slovákov nejakými nežnými rečičkami, lebo národ vám spraví všetkým takú revolúciu, že nežnou ju určite nenazvete.
Navrhujem v skrátenom konaní prijať tento zákon, ktorý bude len jeden podstatný paragraf: „Slovenská republika sa odmieta stať účastníkom Marrákešskej zmluvy, a preto sa zakazuje každému členovi vlády, prezidentovi Slovenskej republiky alebo každému občanovi Slovenskej republiky, aby sa zúčastnil na akomkoľvek rokovaní o tejto dohode.“
Vážení kolegovia, je nás tu ústavná väčšina, ktorá môže takýto zákon, dokonca ako ústavný, prijať. Spoločne zastupujeme viac ako 90 % občanov Slovenska. Ukážte, každý jeden z vás, dokážte, že viete splniť vôľu občanov, ktorí vás volili, hlas ľudu je jediné, čo máte počúvať. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 14:33 - 14:34 hod.

Peter Marček Zobrazit prepis
Pán Budaj, to, že táto Marrákešská dohoda nikoho nezaväzuje, ani Slovensko, toto môžu tvrdiť iba takí školení ľudia, ako ste vy, s nejakými sorosovskými nadáciami, ktoré spomínate, že čo taký starý pán Soros, čo by mohol, osemdesiat..., ja neviem, ... šesťročný.
Vy to veľmi dobre viete, čo dokáže. Máte tu vyškolených mladých ľudí, ako je tam pán Klus alebo pani Cséfalvayová, ktorá sa perfektne predviedla napríklad pri mojej ceste do Krymu, kde ma, pomoc, skoro ukrižovala. Takže v každom prípade, pán Dostál, zaväzuje a už len účasťou na nej 10. 12. 2018, už to by bola obrovská chyba, keby tam vôbec niekto z nás išiel. Takže nikto tam nesmie ísť. Ani pán minister Lajčák, ani žiadny úradník z ministerstva zahraničných vecí, ani pán prezident, ani nikto.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 23:21 - 23:23 hod.

Peter Marček Zobrazit prepis
Vážený pán minister, ja by som vás poprosil, aby ste nepočúvali týchto kočnerovcov, myslím OĽANO a SaS, kde jeden predseda si vysedáva, dojednáva generálneho prokurátora, druhý šesť hodín sa rozpráva o odpočúvaní a neviem o čom všetkom, aké služby urobí pre neho. Takže, prosím pekne, toto nepočúvajte. A ja som strašne rád, dnes som mal ísť na služobnú cestu, o ôsmej hodine som mal odlietať, ostal som tu. Ale ostal som tu len preto, lebo by som sa hanbil, keby chýbal môj hlas na to, aby nebolo schválené tento zákon.
A nakoniec by som povedal ešte jednu vec, že oni nevedia nič iné, len, len pracovať podľa neoliberálneho manuálu. Vedia klamať, zastrašovať, ovplyvňovať. To je ich rétorika za významnej pomoci médií, a to ešte s krvavými očami. Spomínajú Fica, Bugára, Kotlebu, Kollára i nás. Ale my nie sme nepriatelia ani vy nie ste nepriatelia, nepriatelia Slovenska sú kočnerovnci, čiže OĽANO a SaS.
A toto, čo robíme a čo ideme hlasovať, s radosťou zahlasujem, lebo to robíme pre svoje rodiny, pre svoje deti a pre budúcnosť Slovenska.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.5.2018 14:15 - 14:15 hod.

Peter Marček Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Kotleba, samozrejme, že som nemyslel vás, veľmi dobre viete, že takíto ľudia aj sedia medzi nami, teda s týmito názormi, aj v tejto Národnej rade, a preto by som bol rád, aby to tam bolo vyslovene podčiarknuté, že sa to nerobí pre nich, myslím pre tie LBGT páry.
A ďalšia vec, chcem všetkým ostatným kolegom poďakovať veľmi pekne za faktické pripomienky a verím, že sa dopracujeme k nejakému záveru v druhom čítaní.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.5.2018 13:57 - 14:12 hod.

Peter Marček Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Milé dámy, vážení páni, začnem úplne netradične štatistikou, a nielen slovenskou, aby sme sa odrazili od čísiel niečoho, čo ja osobne za číslo nikdy nebudem považovať, pretože ide o život a ten má nevyčísliteľnú hodnotu.
Keďže dnes je tu návrh a na zákaz interrupcií na Slovensku, pozrime sa, v akom stave je svet, ale najmä by nás malo zaujímať Slovensko, pretože, že zo štatistiky vplýva, že sme poslední vo svete v úrovni pôrodnosti. Ročne je vo svete vykonaných približne 46 mil. interrupcií. Za posledných 50 rokov bolo na Slovensku vykonaných 1,37 mil. legálnych interrupcií plus nezistiteľné a nelegálne. Najviac interrupcií bolo vykonaných v roku 1988, konkrétne 51 000, po páde komunizmu je klesajúca tendencia, aj keď stále alarmujúca, pretože na rozdiel od socializmu, dnes nedokážeme zabezpečiť rozvojovú krivku natality. Ešte pred desiatimi rokmi v priemere sme vykonali asi 13 500 interrupcií.
Slovensko má s indexom pôrodnosti 1,4 jednu z najhorších natalít v Európe aj vo svete. V podstate patríme medzi vymierajúce národy. U žien, ktoré podstúpili interrupciu pri prvom tehotenstve, je v ďalších tehotenstvách 500 % nárast mimomaternicových tehotenstiev, ktoré končia smrťou dieťaťa, a tiež významne ohrozujú život matky. Na Slovensku pripadá na jednu ženu vo veku 15-49 rokov 1,25 dieťaťa, čo je hlboko pod tzv. záchovnou hodnotou populácie, a opakujem, že sme poslední v Európe. Samotná západná prevažná európska civilizácia postupne starne a vymiera a my sa na tento jav nemôžeme pozerať z hľadiska osobných záujmov.
Ešte v roku 2016 bolo na Slovensku vykonaných 6 494 tzv. umelých prerušení tehotenstva, čiže potratov ako, alebo ak chcete asistovaných vrážd nenarodených detí. Pozrime sa na dôvody.
Podľa Národného centra zdravotníckych informácií sa pre interrupciu najčastejšie rozhodli ženy, ktoré už majú dve deti. Najčastejšie ju podstúpili ženy z Banskobystrického, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Najviac prípadov úmrtného prerušenia tehotenstva bolo vo vekovej skupine 30 až 34 rokov: 1 458 a 35 až 39 rokov: 1 354. Potrat podstúpilo aj 18 maloletých dievčat do 14 rokov a to je už čo povedať.
Chcem, skupiny žien, ktoré podstupujú dobrovoľne interrupciu, tu máme skupiny s problémovým donosením plodu – spontánne potraty. Tá menej šťastná podskupina žien sa presunie do skupiny, ktorá nie je schopná dieťa donosiť, a nakoniec tu máme skupinu nielen žien, ale aj mužov, čiže párov, ktoré objektívne nemôžu mať vlastné deti, čiže sú neplodné, pretože by sme aj v tejto súvislosti mali hovoriť o pároch, keďže na splodenie sú potrební dvaja okrem tzv. umelého oplodnenia in vitro. Týchto párov je približne až 10%.
Počet umelých prerušení tehotenstva, štatistka, taká malá štatistika. Rok 2011: 8 823, rok 2012: 8 443, rok 2013: 7 999, rok 2014: 7 501, rok 2015: 7 004. Zosumarizujeme si túto smutnú čiernu štatistiku. V roku 2012 bol počet potratov na 100 života..., živonarodených detí na úrovni 28,8. Každé potenciálne tretie dieťa sa do života a spoločnosti nenarodilo. Čiže počas nášho volebného štvorročného mandátu príde Slovensko o približne 30-tisíc nenarodených detí. Počet jedného rokovacieho dňa nášho slovutného parlamentu príde o život 20 plodov a to rátam aj soboty a nedele. Takže pri pracovnom týždni, dámy a páni, na Slovensku každú hodinu v priemere asistovane zabíjame jedno nenarodené dieťa každú hodinu!
Nebudem sa zaoberať dôvodmi, okrem etických alebo trestnoprávnych, pretože takáto diskusia vedie do pekla. Pripomeňme si, že prvá spoločnosť, ktorá zlegalizovala potraty, boli boľševický a komunistický režim, v roku 1920 v Sovietskom zväze a po vzore Sovietov v priebehu 20. storočia aj ostatné krajiny komunistického bloku vrátane Československa. Nie je nezaujímavé, že potrat propagovalo aj nacistické Nemecko, ktoré ho používalo ako prostriedok likvidácie tzv. podradných ľudských rás, rás. Oba režimy, komunistický aj fašistický, boli totalitné diktatúry, ktoré presadzovali ateizmus.
V západnej Európe a Amerike bol potrat legalizovaný najmä v 70. a 80. rokoch minulého storočia a v súčasnosti je potrat legálny vo väčšine krajín sveta.
Už poznáme pojem „humanitárne bombardovanie“ a túto činnosť by mnohí radi rovnako ošatili do humánnej a reprodukčnej asistencie. Hrozné a krkolomné pomenovanie. Na začiatku sa do popredia kládlo, kládlo právo ženy, čo komunistickému aj fašistickému ateizmu vyhovovalo, paradoxne to však vyhovuje aj súčasným neomarxistickým a gender slniečkárom, ktorí sú schopní zachraňovať ekonomických migrantov na mori, ale nemajú problém propagovať prístup k právu, ktorý legitímne zabíja život tvora, keďže podľa slovenskej ústavy život človeka požíva ochranu už pred narodením.
Dovoľte mi, poukázať na ďalší, prepáčte, feministický a slniečkársky paradox, kedy ľudskoprávni aktivisti a niektorí ultraliberáli sa podieľajú v právach žien v prípadoch, keď žena prestáva byť ženou s veľkým „Ž“, čiže ochrankyňou života a rodiny a stáva sa z nej sebecká, egoistická občianka, ktorá má síce svoje práva, ale práve nimi berie právo a slobodu narodiť sa plodu, ktorý v tej žene rastie a nepýtal sa na svet. Ale keďže život sa v tele ženy začal, máme tu situáciu, keď to už nie je len a len jej vec, keďže spoločnosť je postavená aj na demografii, sociálnej a prorodinnej politike, pretože spoločnosť má rovnaké právo upraviť všeobecne, väčšinovo, zdôrazňujem podmienky na to, aby chránila život nenarodeného plodu a aby vyžadovala od svojich členov zabezpečenie reprodukcie a jej zodpovednosť.
V minulom režime na to slúžili aj ekonomické páky cez tzv. staromládeneckú daň. Dospeli sme však do štádia extrému, keď v Európe už až na pár výnimiek dosiahlo liberálne a feministické šialenstvo svoj vrchol a potraty eufemicky alebo slovníkom politickej korektnosti alebo nekorektnosti, čiže zabitie plodu v tele budúcej matky sa robí bez uvedenia dôvodu. Odmietam oba extrémy.
Prvý - aj liberálnu voľnosť bez zodpovednosti a hlasu spoločnosti, ignorujúc elementárny morálny postulát ochrany života od počatia, a aj druhý druhý - extrém stredovekého prudúrizmu, ktorý by v mene ochrany života ohrozil na druhej strane život ženy, prípadne by ju nútil do rodičovstva v situácii, kedy došlo k jej znásilneniu, incestu alebo podrobnému nedobrovoľnému aktu.
Dámy a páni, preto vyzývam nás všetkých, ktorí nesmieme v 7. volebnom období, nesieme zodpovednosť za chod Slovenska, aby sme viedli intenzívny dialóg, na konci ktorého by sme zohľadnili tie najlepšie riešenia a prístupy oboch hlavných prúdov, to znamená, aby sme vytiahli čiernym potratom a mafiánskemu biznisu cezzahraničnej, cezhraničnej potratovej turistiky na jednej strane a súčasne aby sme sa nečinne neprizerali na zabitie, zabíjanie nenarodených detí v čase, keď nám dramaticky klesla pôrodnosť, keď na jednej strane posúvame odchod do dôchodku až k odchodu na cintorín, a súčasne otvárame dvere migrácii tým, ktorí nemajú problém robiť a plodiť deti a migrovať za lepšími podmienkami do EÚ a využívať kresťanskú spolupatričnosť a sociálny systém zabezpečenia. Takže sme dospeli do štádia, že sa musí, že si musíme vybrať, ktorou cestou pôjdeme, a urobiť možno šalamúnske rozhodnutie. Paradoxne, ako viete, tento biblický príbeh sa týka záchrany dieťaťa, na ktorý si robili nárok dve ženy. A som presvedčený, že naše rozhodnutie o budúcnosti Slovenska bude v rovnakej filozofii záchrany života a budúcnosti nie jedného, ale väčšiny detí.
Človek má totiž nielen svoju individuálnu pamäť, ale aj pamäť kolektívnu, nielen svoju vlastnú identitu, ale aj identitu rodu, národa a civilizácie, v ktorej vyrástol, je nielen individuálna, ale aj spoločenská a sociálna bytosť, preto má nielen zohľadňovať svoje osobné práva, ale aj spoločné práva a povinnosti či záväzky, pretože v histórii sme ixkrát čelili situácii, keď život a osud jednotlivca nebol vôbec dôležitý a závisel na spoločnom rozhodnutí a o bytí a nebytí celej spoločnosti.
A aby som len nemoralizoval, prispejme už teraz niekoľkými návrhmi pre toto riešenie v prospech života, práva aj budúcnosti. Keďže na Slovensku klesá demografia, máme napätý medzigeneračný vzťah, ktorý sa negatívne premieta do dôchodkového zabezpečenia, a prepáčte, malá poznámka ekonomickým liberálom peniaze a kapitálové fondy všetko nevyriešia, tak navrhujem, aby sme ženám, ktoré chcú podstúpiť potrat, prepáčte, ale som z generácie, keď ešte sa nazývali veci, javy a pojmy pravými menami, a pri potratoch aj ostanem, aby
1. štát prijal koncepčnú celonárodnú stratégiu štátnej prorodinnej a profile (pozn. red.: správne "prolife") politiky,
2. aby štát v súvislosti s potratmi opäť zriadil komisie zložené z lekára, psychológa, sociálnej kurately, ekonomického poradenstva, duchovného a zástupcu prolife, aby so ženou absolvovali poradenstvo, poskytli opakované sedenia a psychickú aj inú podporu v napätom čase rozhodovania v prospech rozhodnutia pokračovať v tehotenstve. Nie je to až taká novinka, podobné komisie, ktoré zohľadňovali váhu argumentov pri žiadosti, sme poznali aj z minulého režimu. V prospech inkluzívneho a komplexného prístupu do rozhodovania ženy hovorí aj nezvratnosť aktu, ktorý preukázateľne zanecháva výraznú negatívnu psychickú aj emočnú ryhu v srdci, duši a mysli väčšiny žien, ktoré potrat absolvovali. No a tento proces by sa, samozrejme, Na tento proces by sa, samozrejme, vzťahovali všetky opatrenia na ochranu osobných údajov.
3. Ak by táto prolife komisia zastupujúca verejný záujem spoločnosti na zvýšení demografie na Slovensku neuspela, potom by žena mala byť ponúknutá, žene mala byť ponúknutá možnosť ekonomicko-sociálneho zhodnotenia s návrhom donosiť plod a porodiť, prepáčte za výraz, štátne dieťa, ktoré by spoločnosť ponúkla na adopciu párom, ktoré objektívne nemôžu mať deti, ale chcú rodinu a vedeli by dieťatku poskytnúť dostatok lásky aj starostlivosti. Žena, ktorá by plod donosila, by dostala od spoločnosti benefity, o ktorých sa môžeme ďalej baviť, napr. by sa pôrod klasifikoval a zohľadňoval pri odchode do dôchodku, ako by toto dieťa riadne vychovala, alebo by náklady počas tehotenstva znášal štát vrátane úľav na poskytnutie materskej dovolenky, to znamená ospravedlnené pracovné voľno zo zamestnania, ktoré podľa Zákonníka práce poskytuje zamestnávateľ zamestnankyni v súvislosti s pôrodom a so starostlivosťou o narodené dieťa vrátane nemocenského poistenia. Tento čas by poslúžil na rekonvalescenciu ženy a psychické vysporiadanie sa s odovzdaním dieťaťa na výchovu neplodným párom.
Malá poznámka. Mám za to, že stále hovoríme len o manželstve muža a ženy, teda nehovorím o pároch rovnakého pohlavia, vážené dámy, milí páni, takže dúfam, že aj predkladatelia by radi uvítali takúto diskusiu a všetky pomocné faktory vedúce k cieľu, ktorým je zvýšiť zodpovednosť za sexuálne a rodičovské správanie a tiež generálny cieľ, ktorým je zastaviť vymieranie slovenského národa, a tu žijúcich národností.
Rád si vypočujem vaše pripomienky, len poprosím, v duchu prvého článku Ústavy Slovenskej republiky, nie ich ideologických.
Ďakujem za váš čas, pozornosť aj záujem prispieť rozumne, slušne, eticky aj právne čisto k téme, ktorá sa netýka len objektu legislatívneho opatrenia, ale aj generálneho subjektu, nás všetkých, občanov Slovenskej republiky, členov slovenského národa, príslušníkov zatiaľ ešte žijúcej európskej civilizácie s hodnotovým hebrejsko-anticko-kresťanským pilierom, ktorý je jedinečný v rozmanitosti a je preto nenahraditeľný. Ale bez detí rodiacich sa v Európe a Európanom, to nebude, žiaľ, o niekoľko sto rokov už možné. Ak teda niekomu záleží na srdci globálne otepľovanie, úbytok druhov flóry a fauny na svete, verím, že mu rovnako bude ležať na srdci aj úbytok, dokonca asistovaný, členov našeho vlastného ľudského rodu.
Na záver dva výroky, citáty slávnych ľudí.
Prvý: „Za interrupciu sú už ľudia, ktorí sú na svete,“ povedal to Ronald Reagan.
A druhý: „Raz budú interrupcie považované za zločin,“ Gándhí.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.5.2018 11:35 - 11:37 hod.

Peter Marček Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá.
Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.5.2018 16:38 - 16:38 hod.

Peter Marček
Ja som chcel iba opraviť pána predsedu, lebo povedal Dušan Budák, ale to je Dušan Budzak. Pre presnosť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.5.2018 11:07 - 11:07 hod.

Peter Marček
Ja by som chcel poprosiť opraviť moje hlasovanie o vyslaní vojsk. Ja som proti vyslaniu. Dobre?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2018 10:27 - 10:29 hod.

Peter Marček Zobrazit prepis
Ja by som tiež k pánovi Klusovi. To jeho vyjadrenie „nehanebne obsadený Krym“, to je proste niečo, s čím nemôžem súhlasiť, pretože na Kryme žije 90 % zhruba ruskej národnosti. Krym bol odjakživa ruský, Krym bol v ’63. roku pánom Chruščovom, pánom prezidentom Chruščovom darovaný Ukrajine. Chruščov bol Ukrajinec. Čiže toto sú všetko veci, ktoré hovoria, že Rusko si právom zobralo naspäť to, čo im patrí, a... (Reakcia z pléna.) No to myslím naprosto vážne. Nakoniec, prečo skáčete do reči opäť? Ja hovorím svoj názor, keď chcete, prihláste sa, reagujte potom, ale už nemôžete, beriete mi čas.
No ale ďalej. To, čo sa stalo na Kryme, to je jedna vec, ale druhá vec, to, čo sa deje na Ukrajine, je ďalšia vec. Ja som tam bol v novembri a rozprával som sa s bežnými ľuďmi na ulici, v obchode, bol som v jednom kníhkupectve, kde sa ma ľudia pýtali, že či my nevidíme v Európskej únii, čo sa u nich deje. To, čo sa stalo na námestiach v Kyjeve, to, čo strieľali polovojenské jednotky do davu, a to potom spôsobilo tie nepokoje a prevrat, tak toto by ste najradšej videli aj tu na Slovensku, tí ľudia, ktorí tuná sedia niektorí, ako je pán Klus, Dostál a ďalší.
A nechápem, že nikto si nevšíma to, že my vysielame vojakov na hranice s Ruskom, do Lotyšska, do pobaltských krajín. Predsa to je tiež ďalší príznak toho, že neváhame obetovať našich vojakov a poslať ich do prvej línie. Toto má byť ochrana hraníc európskej ulici pred ruským agresorom, keď ruský agresor sedí doma?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 21:58 - 22:00 hod.

Peter Marček Zobrazit prepis
Tak ja asi poviem iba jednu vec, teda poviem ich viac, ale tú hlavnú, že všetci v tomto parlamente si môžte byť vedomí, že budem hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia, čo mnohí z vás nerobia, pán Matovič.
A teraz ešte jednu poznámočku k pani Nicholsonovej. Ja sa chcem iba opýtať, či už ste doniesli to maturitné vysvedčenie do SaS-ky, ktoré od vás pýtajú už dva roky.
A pánovi Matovičovi, no, ešte aby som, ešte k tej pánovej Galkovej, na chorobu ja vôbec nenarážam, ja sám som mal operované polypy v hrubom čreve a viem, čo to je, a keď niekto je chorý v deň odvolávania a potom sa tvári a nikomu som to nehovoril a vy sa tu tvárite, zrazu máte koľko energie. No ale bodaj by ste boli zdravý, nech vám Pán Boh dá zdravie, ja vám to želám z celého srdca.
A, pán Matovič, no, vy ste proste úplne tá najväčšia záhada tohto parlamentu, človek, ktorý chodí v texaskách, ignoruje predpísané pravidlá v tomto parlamente, chodí v tričku, nakreslí si tam Fica, nosí rôzne pomôcky, ktoré sú tu zakázané, ktorý chodí s mamou, denne prejde 600 kilometrov, denne, so starou pani rok, 365 dní v roku, no to iba chrapúň môže takéto niečo dať do daňového priznania. Človek, ktorý rozdrobuje svoje tlačiarenské stroje a dovezie ich na súčiastky, okradne dépeháčku. Dva roky jeho mamička schováva na povale daňové priznania. Človek, ktorý dvakrát poruší zákon v parlamente, taký človek tu už dávno nemal sedieť! Ja som sa pýtal, preboha, prečo tu ten človek sedí?! Človek o štyroch ľudí so stranou, štyria ľudia rozhodujú o peniazoch, kam ich máte, čo ste si kúpili a koľko ste dostali ešte odboku, zboku od týchto rôznych mimovládiek? (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis