Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

25.10.2019 o 13:17 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 11:05 - 11:06 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Boris, mal by si pánovi Tomášovi vysvetliť, že my sme nehlasovali za otvorenie schôdze preto, pretože sme dali dve podmienky. Tá prvá podmienka bola, aby sa pán Fico ospravedlnil tým dôchodcom - aj tým, čo sú hore na balkóne -, že v roku 2010 sľuboval 13. dôchodok a namiesto toho im po niekoľkých rokoch dal jednorazový, jednorazový vianočný príspevok, ktorý za prvé nie je vo výške dôchodku a za druhé je jednorazový. A každý rok ste osobitne tento vianočný príspevok schvaľovali. To nie je 13. dôchodok. Čiže my sme chceli, aby sa pán Fico ospravedlnil tým dôchodcom, že desať rokov ich ťahal za nos.
A tá druhá podmienka bola, aby vláda Petra Pellegriniho okamžite vyčlenila 8 mil. euro, lebo keď ste vedeli z večera do rána, z večera do rána nájsť 700 mil. euro na tieto opatrenia, ktoré teraz predkladáte dokopy, z večera do rána 700 mil., tak by ste mali nájsť aj 8 mil. euro pre štyri choré deti, ktoré akútne potrebujú zakúpiť liek.
Namiesto toho ministerstvo zdravotníctva povie, že my poskytneme vládny špeciál. A na čo im bude, prosím vás, ten vládny špeciál, keď oni nemajú peniaze na zakúpenie toho lieku. Im pôjdete ukázať, že takto vyzerá ten liek, a potom sa vrátia domov alebo ako? Čiže toto by si mal, Boris, pánovi Tomášovi vysvetliť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2019 17:54 - 17:55 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Aktualizácia stavu. Traja poslanci ĽSNS, jeden poslanec SNS a zvýšil sa počet poslancov za stranu SMER na troch. Čiže toto je výsledok mimoriadnej schôdze, ku ktorej boli tlačovky, cirkus a, a strašná šou okolo. Toto je výsledok mimoriadnej schôdze, že diskutuje tu opozícia, ktorá keby nediskutovala, tak mimoriadna schôdza trvá asi päť minút. A ja týmto vyzývam kolegov opozičných, aby už sa ďalej nezúčastňovali tejto rozpravy. A nech si to páni poslanci z koalície spolu s ĽSNS, ktorí si to odhlasovali, nech diskutujú. A keď nebudú, tak to vybavme za päť minút a poďme všetci domov! Lebo toto naozaj nemá zmysel.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2019 17:38 - 17:40 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja len pre záznam. Z tých, ktorí otvorili túto schôdzu, štyria za ĽSNS, strana SNS, počet kusov jeden a strana SMER, je tu akurát tak navrhovateľ a už, no už nikto. Čiže je vás tu, vážení, jeden, dva plus štyri, šesť. Šesť z vyše 70, čo ste otvorili túto schôdzu. Namiesto toho, aby ste tu sedeli, diskutovali a obhajovali tento váš návrh, tak jeden, ten Cicero z Revúcej, si robí tlačovku, ďalší, ktorý je obvinený, pozerá na tú jeho tlačovku v telke a mimoriadna schôdza o vás bez vás, vystupovať nemá kto. Keby nie opoziční poslanci, vážení, keby nie opoziční poslanci, tak v priebehu piatich minút je ukončená mimoriadna schôdza, lebo by nemal kto vystúpiť. Čo len znamená, že vy v skutočnosti nemáte ani čo k tomu povedať, nemáte. A toto je len cirkus.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2019 17:04 - 17:06 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Túto schôdzu otvorila strana SMER, SNS a ĽSNS. Zo strany ĽSNS sú tu dvaja. Zo strany SNS sú tu dvaja. Zo strany SMER jeden, dva, tri, štyri, päť. To, čo je toto za cirkus?! Zvoláte si schôdzu na druhýkrát, ani tu nie ste, robíte tlačovky, kde veľké teátra, obvinený poslanec Fico robí veľké teátra, lebo zlato, potom sa zdvihne po pár minútach a odíde preč. To, čo je toto za cirkus? Ako kvôli čomu je táto schôdza? A keď sa pozriete na tabuľu, kto tam vystupuje? Opoziční poslanci, ktorí ani nehlasovali za otvorenie tejto schôdze. Ako ja sa pýtam, načo je toto dobré? Načo je dobrý tento cirkus? Vysvetlite mi, načo. Je vás tu desať aj s ponožkami, tí, čo ste otvorili túto schôdzu. A nikto tu nie je dokopy. Povedzte mi, kde ste všetci?
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 3.12.2019 14:24 - 14:32 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Čiže najmä, vážení hostia na balkóne, tak skúsim vám niečo povedať ako príklad, o čom tu dnes Národná rada rokuje. Predložil som návrh zákona o hazardných hrách.
Súčasný stav je taký, že vytvoril sa nejaký Register vylúčených osôb, kde sú zahrnuté všetky osoby, ktoré poberajú dávky v hmotnej núdzi, alebo neplatiči výživného. Týmto osobám štát zakázal chodiť do herní, do kasín a míňať tak peniaze, ktoré dostávajú od štátu, napríklad tí poberatelia dávok v hmotnej núdzi.
Určite poznáte vo svojom okolí mnoho príkladov, kde ľudia, ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi, nechávajú tie peniaze v herni. Asi budete so mnou súhlasiť. Súčasný zákon hovorí, že tieto peniaze nesmú ostať v herni, v kasínach alebo aj na online kasínach, to znamená, hazardné hry cez internet. Tento zákon je dobrý, avšak v úvodzovkách sa pozabudlo na jednu časť hazardných hier a to sú stávkové kancelárie.
Čiže v praxi to znamená, že tí, ktorým sme zakázali míňať peniaze v herniach, čiže tým poberateľom dávok v hmotnej núdzi, tak oni sa len presunuli do stávkových kancelárií a tie peniaze prehrávajú tam. Môj návrh zákona hovorí to, aby v tomto Registri vylúčených osôb boli zahrnuté aj stávkové kancelárie, pretože to máte to isté, ako keby ste zakázali piť alkohol, ale vodku môžte, čo je, samozrejme, blbosť. Čiže ak štát hovorí, že tí, čo poberajú dávky v hmotnej núdzi, nesmú prehrávať peniaze v herniach a kasínach, tak mali by sme im to zakázať aj v stávkových kanceláriách, lebo to je taký istý hazard. Aj tu môžu prehrať peniaze, aj tam môžu prehrať peniaze. To znamená, tento môj návrh zákona je len a len o tom, aby sme zamedzili míňať poberateľom dávok v hmotnej núdzi peniaze aj v stávkových kanceláriách, čím sa naplní zmysel Registra vylúčených osôb.
K tomuto návrhu boli podané aj dva pozmeňovacie návrhy na výbore. A jeden z nich hovorí to, že resp. rieši problematiku tzv. kvízomatov. Ja vám v krátkosti vysvetlím, čo je to kvízomat. Kvízomat vyzerá ako normálny hrací automat kdekoľvek v herni. A teraz počúvajte. Kvízomat sa to volá preto, pretože pred tým, ako si ten nejaký hráč ide vybrať peniaze, tak dostane matematickú úlohu, napríklad že koľko je desať plus desať. Stačí, že tam vyťuká dvadsať, a vyplatí mu to tú výhru. A na základe toho ten výrobca sa tvári, že to už nie je hazardná hra, to je vedomostná súťaž. Desať plus desať už je vedomostná súťaž. Možno pre nejakých polointeligentov, ale normálny človek rozumie tomu, že stále je to hazardná hra. A výrobcovia týchto kvízomatov si vybavili v Žiline, na Žilinskej univerzite znalecký posudok, ktorý hovorí, že toto zariadenie, to nie je hazardná hra, to je vedomostná súťaž, čím vlastne trošku obišli zákon, lebo tvária sa, že toto nie je hazardná hra, ale je to lietadlo, hej.
Tak môj pozmeňovací návrh, ktorý je v tom zákone, hovorí to, že jediným, kto môže vydávať takéto posudky a určovať, či je to hazardná hra, alebo, ja neviem, vedomostná súťaž, alebo je to ja neviem jablko, tak je Technicko-skúšobný ústav v Piešťanoch, čo je štátny podnik, ktorý je na to špecializovaný, aby robil takéto posudky. Čiže riešim aj problematiku tzv. nelegálneho hazardu a nelegálnych zariadení.
Tento môj návrh zákona, viete, v parlamente máte tri čítania, prvé, druhé a tretie. V prvom čítaní ten môj návrh zákona prešiel 71 hlasmi, čím sa posunul do druhého čítania. Avšak už teraz máme informácie, že minimálne Slovenská národná strana, bohužiaľ, má s týmto mojím návrhom zákona problém. Neviem prečo. Chcem vyriešiť nelegálny hazard a chcem vyriešiť to, že v Registri vylúčených osôb nie sú stávkové kancelárie. Ale Slovenská národná strana s tým má problém. A na základe tejto informácie je už asi zrejmé, že tento môj návrh zákona neprejde.
Neprejde kvôli tomu, že SNS ani nevystúpi v rozprave, ani neboli za mnou, že máme takýto a takýto konkrétny problém, a pokiaľ by sa vyriešil, tak vieme tento návrh zákona podporiť. Mne je to veľmi ľúto, lebo keď niekto hovorí, že chce ochraňovať rodiny a hodnoty a neviem čo, to, to sú len reči. Viete, veľmi dobre, že z rečí sa človek nenaje, ale podstatné sú skutky. A bohužiaľ, v tomto prípade Slovenská národná strana sa tvári, že s mojím návrhom zákona má problém, a zrejme ho nepodporí v hlasovaní, ktoré bude o 17.00 hod., a keďže ho nepodporí Slovenská národná strana, tak ho zrejme nepodporia ani ostatné dve koaličné strany, SMER a MOST - HÍD, keďže stále platí nejaká, keďže už koaličná zmluva skončila, tak nejaká gentlemanská dohoda, že zákony prechádzajú len po dohode v koalícii. Čiže tento môj návrh zákona neprejde a v praxi to bude znamenať len to, že tí, ktorým sme zakázali prehrávať peniaze v herniach a kasínach, tak ich budú môcť naďalej prehrávať v stávkových kanceláriách. Tí, ktorí obchádzajú zákon a tvária sa, že kvízomat nie je hazardná hra, ale je to lietadlo, tak ďalej budú prevádzkovať nelegálny hazard.
Čiže napriek tomu, že úmysel zákona je dobrý, napriek tomu, že nikto neprišiel, že má zásadné pripomienky a ideme ich vyriešiť nejakým pozmeňovacím návrhom, tak napriek tomu tento zákon neprejde a neprejde len preto, pretože je to zákon opozičného poslanca. Bohužiaľ, v tejto Národnej rade v tomto volebnom období to funguje tak, že opozičné návrhy sú zlé, neodborné, škaredé, neviem aké. A len tie koaličné sú tie dobré, sú tie správne. Sú aj svetlé výnimky, keď prešli nejaké pozmeňovacie návrhy aj z opozície, ale tých výnimiek spočítate na prstoch jednej ruky za celé štyri roky. Čiže realita je taká, že napriek tomu, že môžte mať dobrý úmysel, predložiť dobrý návrh zákona, tak napriek tomu neprejde, lebo ste to predložili vy.
A na záver chcem len povedať, že za naše hnutie, som poslancom hnutia SME RODINA, môžem povedať, že my nikdy nepozeráme na to, kto predkladá návrh zákona, ale čo predkladá. Hlasovali sme aj za vládne návrhy, aj za návrhy tuná kotlebovcov, aj za návrhy opozičné. Je nám úplne jedno, kto predkladá aký návrh zákona, pozeráme na to, že čo je v tom zákone. Ako povedal jeden politik v tejto sále raz, ak je zákon taký, že pomôže čo i len jednému občanovi, tak je to dobrý zákon.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 3.12.2019 14:19 - 14:21 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, v druhom čítaní je môj návrh zákona o hazardných hrách. Návrh zákona hovorí o tom, aby sa stávkové kancelárie začlenili do registra vylúčených osôb. Register vylúčených osôb zahŕňa poberateľov dávok v hmotnej núdzi a ďalšie osoby, ktorými je zo zákona zakázané hrať hazardné hry. To znamená, majú zákaz vstupu do kasína, do herní a na online. Jediný, kto nebol vyňatý, resp. jediný, kto bol vyňatý z tohto Registra vylúčených osôb, sú stávkové kancelárie, a preto z môjho pohľadu, ak má byť naplnený zmysel Registra vylúčených osôb, tak stávkové kancelárie by tam byť.
Preto môj návrh zákona hovorí presne o tom, aby Register vylúčených osôb bol rozšírený o stávkové kancelárie.
Zároveň boli na výbore podané pozmeňovacie návrhy, ktoré hovoria, boli dva, ktoré hovoria o tom, že prvý pozmeňovací návrh súvisí s tzv. kvízomatmi, ktoré sa rozšírili po Slovensku, a de facto ide o nelegálne podnikanie, o nelegálny hazard. A na základe toho sme tam dali špecifikáciu, ktorá hovorí, že jediným orgánom, ktorý môže posudzovať pri rozporuplnosti hracieho zariadenia, či ide o hazardnú hru, alebo o nejakú inú, tak je Technicko-skúšobný ústav v Piešťanoch.
Druhý návrh, pozmeňovací návrh hovorí o tom, že boli problémy v aplikačnej praxi s výkladom ustanovení zákona, ktoré hovorí o 12 hodinách herní a kasín. Čiže toto na žiadosť ministerstva financií sa precizuje.
Čiže toľko v stručnosti môj návrh zákona, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.11.2019 14:25 - 14:27 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem. Kríza bude, otázka je, kedy a v akom rozsahu.
A čo sa týka tohto návrhu zákona, resp. skráteného legislatívneho konania, no hrozia tu hospodárske škody reálne, pán kolega Dostál, a to je blbé číslo v príjmovej časti štátneho rozpočtu. A, bohužiaľ, ale ja to poviem takto, ako to ja vnímam, pán minister pláta, láta, ako len môže, prebral to v stave, v akom to prebral, nič iné mu neostáva, len hľadať všetky možnosti, ako naplniť príjmovú časť štátneho rozpočtu, a, bohužiaľ, uchýlili sa k tomuto kroku, ktorý, v konečnom dôsledku výsledkom bude len zlepšenie príjmovej časti rozpočtu a druhým výsledkom bude, samozrejme, premietnutie týchto, tohto odvodu, zvýšeného odvodu do poplatkov, ktoré banky naúčtujú klientom.
Čiže, bohužiaľ, to bude výsledok toho celého a chcem ale naozaj zopakovať, že minister Kamenický je v úrade koľko, šesť mesiacov, sedem, tak nerobme si ilúzie, v akom stave to prebral, a nehovoriac o častokrát nezmyselných návrhoch pred voľbami aj zo strany SMER, aj zo strany SNS, čiže no, bohužiaľ, akože rozšupli ste sa pred voľbami, treba to nejako zaplátať, ale zaplátať to týmto spôsobom je podľa mňa úplná hlúposť.
Ja si viem predstaviť, pokiaľ chceme nejakým spôsobom sekať banky, tak zdaňme dividendy, zdaňme akcionárov bánk, majiteľov bánk, ale nie banku ako takú. Čiže je tam viacero možností, takže asi tak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.10.2019 13:26 - 13:28 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
No, pán kolega, ja som teda veľmi neporozumel, v čom je problém, lebo to boli skôr také všeobecné konštatovania z vašej strany, nejak konkrétne som sa nedozvedel, že v čom je problém.
A pokiaľ ide, že je to nejaké zvýhodňovanie. No, áno, je to zvýhodňovanie všetkých hotelov, penziónov, motelov a ubytovacích zariadení, ktoré poskytujú na Slovensku - ubytovanie a zvýhodnenie oproti komu? Kto ešte, ja neviem, internátom? Alebo, ja neviem, voči komu je to zvýhodnenie? Lebo týka sa to všetkých, ktorí poskytujú ubytovacie služby a varia tam. Všetkých. Čiže nejak ma veľmi nenapadá, že zvýhodnenie voči komu.
Zníženie alebo zavedenie jednotnej sadzby dane, áno, s tým ja súhlasím a s tým, tam sa nemusíme sporiť, ale mne vo vašom vystúpení, mne vo vašom vystúpení chýba, ja neviem, trošku konkrétne, že v čom konkrétne vidíte problém, že zvýhodnenie, okej, ale voči komu? Že treba to lepšie nejako systémovo riešiť. Dobre, povedzte ako. Čiže keď niečo, lebo tak ako by to malo, myslím, že fungovať, že keď niečo kritizujem, dobre, ale treba priniesť riešenie. To znamená, že toto sa mi nepáči a mali by sme to urobiť takto.
Zatiaľ som počul vo vašom vystúpení, že toto sa mi nepáči, lebo to nie je dobré a dalo by sa to urobiť lepšie, len som sa nedozvedel ako.
Čiže len toľko.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 25.10.2019 13:17 - 13:22 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak rozmýšľam, že s kým si pokecám. Viete, odôvodňovať návrh zákona s prázdnymi stoličkami veľmi sa mi nechce, lebo nevidím v tom nejak význam, lebo predkladať návrh zákona znamená presvedčiť kolegov a veľmi nemám koho tu presviedčať. To nie je výčitka, to je konštatovanie.
Takže predkladáme návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 222/2004 o dani z pridanej hodnoty. Predkladáme ho za klub SME RODINA. Podpora a rozvoj cestovného ruchu v Slovenskej republike je jednou z hlavných priorít nášho hnutia. Táto podpora vychádza aj zo záverov rokovania Rady Európskej únie z mája 2019 o konkurencieschopnosti odvetvia cestovného ruchu ako hnacej sily udržateľného rastu pracovných miest.
Zákonom č. 323/2018 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2019, sa novelizuje zákon č. 222/2004 o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, ktorým sa rozširuje uplatňovanie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty. Znížená sadzba dane z pridanej hodnoty vo výške 10 % zo základu dane sa s účinnosťou od 1. januára 2019 uplatňuje na ubytovacie služby uvedené v kóde 55 štatistickej klasifikácie produktov podľa činností CPA 1. V kóde 55 CPA sú uvedené nasledovné ubytovacie služby: hotelové a podobné ubytovacie služby, turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby, prevádzka táborísk, rekreačných a dovolenkových kempov, ostatné ubytovacie služby.
Ubytovacie zariadenia však poskytujú popri samotnom ubytovaní rad ďalších služieb, ako sú napríklad upratovanie, recepčné služby, raňajky, parkovanie a podobne. Upratovanie a recepčné služby sú v súčasnosti súčasťou ubytovacej služby so zníženou sadzbou dane. V ubytovacích službách však doposiaľ neboli súčasťou zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty, v ubytovacích službách však doposiaľ neboli súčasťou zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty napríklad ubytovanie s raňajkami, ak je voči zákazníkovi uplatnená samostatná cena za poskytnuté raňajky, ako aj ubytovanie s polpenziou alebo s plnou penziou.
Z uvedeného dôvodu predkladáme návrh zákona, ktorého cieľom je znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty na úroveň 10 % aj za poskytovanie jedál zákazníkom, ktorým sú zároveň poskytované ubytovacie služby.
To bolo také odôvodnenie z dôvodovej správy.
(Rečník počíta poslancov v sále.) Traja, štyria, piati, normálne selfíčko si môžeme urobiť spolu všetci a sa tam aj vojdeme.
Čiže cieľom nášho návrhu zákona je znížiť DPH na stravovacie služby tam, kde sa poskytujú ubytovacie služby. To znamená, znížená DPH na stravovacie služby neznamená, že znižujeme dépeháčku McDonaldu, ale ak by mal taký McDonald ubytovanie, tak to už by tam platilo. To znamená, ide nám o, najmä o penzióny, malé ubytovne, detské tábory, školy v prírode. To znamená všade tam, kde sa ubytujete, a aby ste mali aj to stravovanie so zníženou dépeháčkou. Pomôže to najmä práve týmto malým prevádzkam, ktoré potrebujeme na Slovensku podporovať.
Keď idete do Tatier, tak vidíte v tých rodinných domoch častokrát izby na prenájom a podobné služby. Niekedy celé domy prenajímajú. A prečo ich nepodporiť, aby boli motivovaní, napríklad poskytovať aj také raňajky alebo večere, pokiaľ by sme im znížili tú dépeháčku nižšie.
Ja si osobne myslím, že to veľmi pomôže, a apelujem na pána kolegu Pamulu zo Slovenskej národnej strany, keďže je to téma, ktorá ich zaujíma v súvislosti s rekreačnými poukazmi a ďalšími vecami. Je to návrh zákona, ktorý, poprosím, pán kolega, skúste tlmočiť u vás na klube, aby ste zvážili jeho podporu, keďže v podstate súvisí to s tým, čo už ste urobili, keď ste znížili dépeháčku na ubytovacie služby, aby sa znížila aj dépeháčka aj na stravovacie služby tam, kde sa klient alebo zákazník ubytuje.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.10.2019 11:09 - 11:10 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa Cigániková, v mnohom súhlasím, v mnohom nesúhlasím. Chcem len tlmočiť nejak stanovisko nášho klubu k tomuto návrhu.
My tento návrh zákona nepodporíme, myslíme si, že nie takýmto spôsobom, v tomto čase, v tejto situácii a je tam ešte príliš veľa otázok, ktoré nie sú zodpovedané. Čiže to len také stručné konštatovanie, že stratifikáciu, tzv. stratifikáciu my v tejto chvíli nepodporíme.
Ďakujem.
Skryt prepis