Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.11.2018 o 10:14 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2018 18:42 - 18:44 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem, Vlado, že si spomenul aj ten, aj ten pomerne bolestivý vznik. Treba dodať, že už ten pôrod tej pracovnej skupiny trval vyše roka a mohli sme tento zákon už tak pred rokom tu mať, keby neboli obštrukcie zo strany jednak predsedu parlamentu, ale aj niektorých poslancov koalície.
Tak isto ma mrzí, že znovu sa zopakoval ten istý scenár, ktorý sa zopakoval aj v minulom volebnom období, že nie je ochota reálne sa pozrieť na ozajstné problémy, ktoré tento zákon spôsobuje. Na jednej strane aj v novej verzii je deravý, to znamená, aj po sprísnení majetkových priznaní nebude dostatočne presný v informáciách na to, aby sme vedeli vyhodnotiť prírastok majetku jednotlivých verejných funkcionárov. Na druhej strane zase bude trestať za hlúposti a bude tlačiť členov výboru do toho, aby raz za čas jednoducho porušili ústavný zákon, lebo sa dostanú do situácie, kedy prípady, ktoré budú mať na stole, budú tak absurdné, že za ne jednoducho žiadny normálny človek pokutu nebude chcieť dať. Tomuto sme sa veď mohli vyhnúť a to jediným spôsobom, ak by sme sprísnili zákon tam, kde má byť prísny a reálne dbali na verejný záujem a popritom dali ale pri niektorých prípadoch výboru vôľu, žeby mohol, dajme tomu, znížiť trest alebo rozhodnúť iba o nejakej symbolickej výške, tak sme mohli mať zákon, ktorý po tých rokoch praxe naozaj potrebujeme, a vedeli by sme s ním žiť. Takto budeme mať zase len technickú novelku, ktorá nič zásadne nerieši, aj keď priznávam, že prácu výboru, dennodennú, v niektorých ohľadoch zlepší.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2018 10:14 - 10:15 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. To je presne vec, ku ktorej sa, ku ktorej sa chcem vyjadriť. Podľa mňa opäť sme v situácii, že nie sú splnené podmienky pre skrátené legislatívne konanie, preto by tento zákon v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu nemal prísť. Nejde o žiadne zásadné porušenie ľudských práv a dôvodová správa k zákonu nehovorí nič o tom, že by malo dochádzať k nejakým obrovským a nečakaným hospodárskym škodám. Neviem, akým spôsobom toto bolo prepašované cez legislatívnu radu vlády, ale som presvedčený o tom, že toto skrátené legislatívne konanie je nezákonné, nemalo by tu byť a tým pádom by celé plénum malo skrátené legislatívne konanie odmietnuť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 17:17 - 17:19 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem. Tak poďme po tých krajinách. Austrália, ako vieme, Martin, nie je viazaná žiadnym väčším ľudskoprávnym dokumentom. Tak ako Európska únia, resp. Európa má Európsky dohovor o ľudských právach, tak Austrália žiadny takýto významnejší väčší dokument nemá, a preto áno, tento pakt pre nich zavádza mnohé veci nové, ktoré ale u nás dávno platia. Preto to porovnanie jednoducho nesedí.
V Rakúsku ani v jednom z tých bodov, pokiaľ viem, nie je konštatované, že tie, že tie, tá, ten, tá oblasť, ktorá sa tam rieši, nie je riešená ich vnútroštátnou legislatívou. Definuje sa možnosť nátlaku na nejaké zmeny, ale stále pripúšťajú to, čo je v tom pakte napísané, že suverénne štáty rozhodujú o svojich veciach samotné.
V Českej republike máme vládu v dlhodobej demisii, ktorá musí odolávať populistickým snahám, či už komunistov, alebo Okamuru, a nemôže si jednoducho dovoliť niekde ustúpiť a to by sme si určite nemali brať za vzor našich zahraničnopolitických postojov, ešte keď k tomu prirátame veľmi teda neobratné vyjadrovanie a činy prezidenta Zemana.
Maďarsko. Viktor Orbán je dlhodobo kritizovaný celým demokratickým svetom. Sám sa vyjadril, že chce budovať i liberálnu demokraciu, takže tam tiež nevidím dôvod si akýmkoľvek spôsobom brať príklad.
USA. Donald Trump je jedným z najväčších rozkladateľov medzinárodného spoločenstva, čo sa týka dodržiavania nejakých dohôd. Odstúpil od tak dôležitých vecí, ako je, ako je, ako bola Parížska dohoda, takže tam tiež nevidím dôvod ísť si pre príklady.
A ostáva už len to Dánsko. A to, bohužiaľ, nestačí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 16:50 - 16:52 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem. No, pán Goga, práve to, že veci už nejaké fungujú, sa má použiť v medzinárodnom prostredí, aby sa z nich bral príklad pre nejaké riešenie. Treba skúmať, či sa dá použiť globálne to riešenie, a ak áno, tak ho rozšíriť do iných krajín. Práve na to sa krajiny medzi sebou stretávajú a zdieľajú medzi sebou skúsenosti.
A, pán Kaliňák, no len ja som príkladom, ktorý som hovoril v doobedňajšej reči, nehovoril nič o celkovom stave, ja som hovoril o svojich vlastných motiváciách, prečo sa k téme vyjadrujem. Nehovoril som o tom, že by sme zo situácie tej rodiacej pani mali vyvodzovať nejaké vážne dôsledky pre všetko a ani že všetci ľudia trpia tak ako ona. Iba som povedal, že sa to dialo, a nemalo by sa to diať.
A, pán Blaha, viete, ja si môžem povedať lektor, lebo na rozdiel od vás mňa za to dokáže niekto zaplatiť. Ja na trhu prežijem. To, čo vy robíte, by nebolo ani len za deravý groš. A je úplne jedno, kto kde učí, vy sa môžte oháňať kľudne svojimi titulmi, ja za seba ručím výsledkami svojej vlastnej práce.
A keď ste, keď ste hovorili o tom Londýne, ja som tiež z neho nevyvodzoval nič o tom, že aká je celková situácia. Ja som odpovedal na konkrétnu otázku pána Mazureka, ktorý, ináč pána Mizíka som vôbec nespomenul, takže znovu, znovu vyťahujete veci, ktoré, ale to vy robíte bežne, ktoré neodzneli. Demagogicky otáčate všetko presne tak, ako, ako sa vám to hodí.
Minule ste sa ma pýtali, aký bol vzťah Marxa k voluntarizmu. Ja to stále neviem, ale myslím si, že to, čo vy predvádzate, tak zrejme akýkoľvek, akákoľvek akcia ctí vždycky akýkoľvek výsledok, takže vy sa budete správať iba vždycky podľa toho, aké sú vaše ciele, a lož a podvádzanie a demagógia bude pracovným nástrojom, takže to už nemá význam ani ďalej komentovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2018 16:29 - 16:39 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dopoludnia som hovoril o zahraničnopolitickom smerovaní Slovenska a čo prijatie alebo odmietnutie tohto uznesenie môže pre Slovensko znamenať. Ale ako niektorí viete, tak okrem toho, že sa venujem práci v parlamente, tak som aj lektorom kritického myslenia, tak som si povedal, že tú druhú desaťminútovku venujem tomuto.
Totižto dnešná diskusia je plná priam ukážkových logických faulov. Ten prvý sa volá straw man fallacy, to znamená je to chyba tzv. slameného panáka. Straw man fallacy sa používa vtedy, keď nie je niečo dostatočne kritizovateľné. Vtedy si vytvoríme vedľa toho kópiu, na ktorú ponaliepame všetky svoje vlastné nálepky, ktoré tam chceme mať, a potom silou mocou búšime do tej kópie a tvárime sa, že vlastne útočíme na toho pôvodného oponenta. A v tomto prípade tým slameným panákom je napríklad tvrdenie toho nahnevaného pána zozadu, že... Jak to povedal? Že pakt núti všetky krajiny prijímať ktorýchkoľvek migrantov, ktorí sa ukážu na ich hraniciach. Toto je čistá lož. Ale keď to nalepíme na toho slameného panáka, ktoré si vedľa toho paktu postavíme, tak potom môžeme do toho búchať, koľko chceme, pretože zrazu bojujeme so svojou vlastnou projekciou svojho vlastného sveta a s tou pôvodnou verziou to nemusí mať nič spoločné.
Obdobou straw man fallacy, bohužiaľ, bolo aj ranné vystúpenie Martina Klusa, keď hovoril o posielaní peňazí naspäť. Viem, že to zjavne s predsedníčkou výboru majú rozdiskutované hlbšie, ale, ale keď sa pozrieme na pomery, v akých posielanie peňazí svojim vlastným rodinám reálne plní účel pomáhanie blízkym a v akých to môže slúžiť na akúkoľvek ilegálnu činnosť, tak ten pomer je tak strašne v prospech pomoci konkrétnym ľuďom, že vôbec to vyťahovať ako tému je jednoducho nezmysel.
Potom sa tu hovorilo o, a to je ďalšia logická chyba, hovorí sa jej tiež chyba anekdotálnou evidenciou. To je vtedy, keď niekto vám tvrdí, že fajčenie spôsobuje rakovinu, a vy poviete, ale veď môj dedko sa dožil 105 rokov a fajčil celý život. To je anekdotálna evidencia, lebo sa vytrháva jeden prípad zo vzorky a nepozerá sa na širší pohľad.
Ale širší pohľad, keď sa teda bavíme o migrácii, je taký, že vďaka napríklad veciam, ako je dohoda s Tureckom, vďaka mnohým konkrétnym procesným úkonom a dohodám, ktoré vznikli na medzinárodnom poli, máme prílev migrantov do Európy, teda v tomto roku nižší, ako bol v roku 2014, to znamená pred krízou, ktorej hovoríme teda migračná kríza. Máme ho nižší ako pred rokom 2013. Takže presne tie dohody a presne tie procesy, ktoré sa popisujú v tomto pakte, ktorý čerpá z konkrétnych skúseností konkrétnych štátov a organizácií, sa ukazujú byť efektívne.
Keď sa hovorí o kriminalite v krajinách, ktoré, ktoré boli takzvane zasiahnuté migračnou krízou, tak áno, za predpokladu, že sa robí štatistika, tak medzi prichádzajúcimi migrantmi je kriminalita vyššia. Zároveň ale sa celková kriminalita v daných krajinách rapídne nezvýšila. Ani jedna krajina, či už hovoríme o Švédsku, Nemecku, ktorejkoľvek, nevykazuje dramatické zvýšenie kriminality v celkovom počte kriminálnych činov. Dokonca niektoré klesajú.
Pán kolega Mazurek tu s obľubou ľudí posiela do tých tzv. no-go zón, ja neviem, ako dlho a kde on žil, neviem. Ale ja som žil, pozrite si na mape, kde je Tooting Bec v Londýne, tam som žil rok. Na jednej ulici Indovia, Pakistanci, ľudia z Afriky, Jamajka, deti chodia do tej istej školy a áno, tá oblasť má svoje problémy, ale nestalo sa mi, že by som sa bál večer vyjsť na ulicu. Ani raz. V Anglicku som strávil rok svojho života, z toho veľkú časť práve v tejto časti Londýna, ktorú mnohí považujú za takú, z ktorej pôvodné britské obyvateľstvo bolo nadobro vyhnané, ale nie je tam žiadna obava z tých ľudí vyjsť na ulicu, že by, že by tam boli ohrození kvôli svojej farbe pleti. Áno, sú tam súboje miestnych malých gangov, väčšinou detí, nie je to ideálne aj školský, aj sociálny systém je tam skúšaný, ale zároveň je tam strašne veľa dobrých a užitočných programov, vďaka ktorým sa práve nenávistné prejavy medzi ľudí z rôznych prostredí znižujú. Takže neviem, kde žil pán Mazurek, ja som tam žil rok. Mám dostatok skúseností, aby som vedel povedať, že veci sa riešiť dajú.
V Malmö som bol takisto, neviem, kde bol on, ale ja som hovoril so zástupcami práve Rosenberg, ktorí organizujú komunitnú prácu s migrantmi, kde migranti sami vlastne sú tými, ktorí prenášajú hodnoty väčšinovej spoločnosti na novo prichádzajúcich ľudí, a takisto je tam množstvo úspešných programov, vďaka ktorým môžu Švédi celkovo povedať, že z migrácie viacej získavajú, než by ňou strácali. A toto sú fakty.
Do tejto situácie prišiel rok 2015, kedy sa globálna populistická scéna zbláznila, kde ale začali byť náčrty riešení, potom riešenia a kde teraz sa dostávame do fázy zbierania skúseností, case studies, nachádzania najlepších riešení a sumarizácie do globálnych riešení, ktoré by situáciu s migráciou mohli pomôcť vyriešiť. A my v tejto chvíli strčíme hlavu do piesku. Na čo sme išli do tej Európskej únie? Na čo sme išli do schengenu? Na čo sme tam, keď v momente, keď už nás počúvajú, keď sa nemusíme cítiť ako odstrkávaní do kúta, nie sme schopní naformulovať svoje stanovisko a prispieť k diskusii?
A k tej tzv. právnej analýze, nehnevajte sa, akože fakt to myslíme vážne, že môže existovať medzinárodné stretnutie štátov, kde sa súhlas udeľuje svojou účasťou? To sa kedy stalo? Za posledných 200 rokov mi menujte, prosím vás, jeden prípad. Veď to je taká blbosť. Nehnevajte sa. Kde bola párty, kde ste súhlasili s play listom v momente, keď ste vošli do dverí? Všade máme predsa možnosť sa vyjadriť. Všade sú zabehnuté procesy a spôsoby, akým vyjadrujeme svoj súhlas alebo nesúhlas. Povedzte mi jeden príklad z histórie, kde účasť znamená súhlas. Kde? Na čo potrebuje pán Parízek robiť akúkoľvek právnu analýzu na to, aby sme vedeli, že účasťou môžme naozaj naformulovať iba svoje vlastné podmienky, svoje vlastné pripomienky a zároveň nesúhlasiť s celkovým paktom alebo rámcom, alebo dohodou, alebo s čímkoľvek.
Preto považujem túto diskusiu za planú. Je plná logických chýb, nepracuje s dátami, a presne ako povedala kolegyňa Žitňanská, nehovoríme o objektívnom svete tam vonku. Celý deň tu dnes vybíjame zbrane v politickom boji, ktorý prebieha ale v hraniciach Slovenskej republiky. Tu naozaj nejde o žiadny pakt tam vonku.
Ale varujem a vystríham, keď sa dokumenty, ktoré majú byť základom budúceho usporiadania sveta pre nás stanú iba jediným, a t. j. poľom pre boj medzi samými nami, keď už nepôjde o vec, ale iba o to, kto zajtra a pozajtra získa percentíčko alebo dve navyše, tak strácame kredit. Strácame možnosť vyjadrovať sa, lebo nám už nikto nebude dôverovať.
A preto, ak je ešte možnosť, vyzývam aj vládu, aj parlament Slovenskej republiky, aby sme nepokračovali v tejto rozprave a aby vláda kompetentne a odborne rozhodla o tom, čo nám na tom pakte vadí a aby vyslanec tejto Slovenskej republiky v Marrákeši tieto veci povedal, zadefinoval, odôvodnil a aby boli zapísané tam, kde majú byť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.11.2018 15:07 - 15:08 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem. Keďže pán Glváč odišiel, tak, prosím, aspoň tlmočte procedurálny návrh, aby sa držal jednak etického kódexu, jednak rokovacieho poriadku v tejto sále. Je nemysliteľné, aby v momente, keď fašistický poslanec kádruje niekoho na základe príslušnosti k etniku alebo farbe pleti, tak on napomínal mňa a jemu nepovie ani slovo. To je nemysliteľné!
Pán Glváč permanentne nezvláda vedenie schôdze a chcem, aby to bolo na záznam, že by sa mal začať správať poriadne ako predsedajúci a nezľahčovať takéto situácie v tomto pléne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 11:30 - 11:32 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak, pán Blaha, skúsme si iba dve veci porovnať, že koľkokrát vás vaša materská frakcia pustila do pléna, aby ste zastupovali jej záujmy, a koľkokrát mňa, potom si povieme niečo o tom, že kto má akú, akú váhu. Vy ste tam zvolený z pozície politických slovenských reprezentantov, ja som si svoju pozíciu vybudoval vo frakcii sám. To je prvá vec.
Pán Kéry, no viete, prečo sa paprčím? Lebo ma to srdí, preto. Lebo sa pozerám, ako mi pred očami ľudia, ktorí dnes idú odmietnuť tento kompakt, ničia krajinu, na ktorej mi záleží a ktorú mám rád. Preto som taký nasrdený, lebo inak neviem.
A, Martin Klus, mňa samého to naozaj veľmi mrzí, že, že to je takto. Toto sú témy, veľmi dobre vieš aj, ako sa migračná pozícia SaS-ky rodila, že so škrípajúcimi zubami sme všetci nakoniec zvolili kompromis, na ktorý sme mohli aspoň trochu pozerať, ale obidvaja vieme, že, že tie cesty naše sa odvtedy rozchádzali, len ja som nevedel, že tak veľmi blízko sa priblížiš k pánovi Sulíkovi za tie roky.
A, Katka Cséfalvayová, ja, samozrejme, viem, že v prvom rade ide o technikálie týkajúce sa legálnej migrácie a ľudí, ktorí chodia za prácou, za štúdiom a tak ďalej, ale nedá mi nespomenúť aj utečencov, pretože to sú ľudia, kvôli ktorým sa z tejto témy robí takýto cirkus, a to sú ľudia, kvôli ktorým sa vlastne od tej racionálnej diskusie neustále odchádza. A spolu s tým, že nastavíme pravidlá pre ľudí, ktorí migrujú normálne, nemôžme obísť ani to, že musíme mať zodpovednosť a solidaritu s ľuďmi, ktorí jednoducho častokrát legálne cesty pre cestovanie nemajú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2018 11:11 - 11:15 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pred prestávkou som a pred hlasovaním som hovoril o tom, že sa mení smerovanie zahraničnopolitickej orientácie Slovenska a že tu vzniká veľmi neblahá nová koalícia, ktorá sa, bohužiaľ, zmaterializovala zrovna pri tomto materiáli.
Pán poslanec Blaha nereagoval na moju faktickú poznámku, tak to teraz skúsim na všetkých poslancov SMER-u, ale vlastne celej koalície. Prečo teda v skrátenom legislatívnom procese ideme schvaľovať zákon o riadenej ekonomickej migrácii? Prečo umožňujeme príchod pracovnej sily z iných krajín na Slovensko, dokonca tak, že kvôli tomu musíme obchádzať celý legislatívny proces, ak by z toho nebolo na Slovensku niečo dobré? Prečo argumentom za prijatie tohto zákona je, že keby sme to nespravili, tak vzniknú veľké hospodárske škody?
A celý tento pakt má byť práve o tomto, aby sa z migrácie vytiahlo to, čo prospieva, čo môže pomôcť, a zabránilo sa javom, ktoré sú v nej nežiaduce.
Ako má medzinárodné spoločenstvo tlačiť na krajinu... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím, pán poslanec, kľud v sále. Súčasne zdravím našu návštevu na balkóne. Nepovedali mi, žiaľ, odkiaľ. Tak vás pozdravujem úprimne. (Potlesk.) A poprosím o kľud v sále.
Pán poslanec, nech sa páči, ospravedlňujem sa.

Poliačik, Martin, poslanec NR SR
... ako chceme tlačiť na krajiny pôvodu, na tie krajiny, z ktorých ľudia utekajú, aby ich prijímali naspäť, aby readmisia fungovala, keď sa nedokážeme zaviazať k základným princípom, ktoré tento pakt obsahuje? Ako chceme ochrániť Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorým sa práve teraz napríklad vo Veľkej Británii veľmi komplikuje situácia tým, že brexit je na spadnutie, ak sa v rámci celého sveta nedohodneme (ruch v sále a zaznievanie gongu) na jedných dobrých platných pravidlách? Toto všetko nám Globálny rámec pre migráciu OSN ponúka. A toto všetko zápecnícky, presne tak, ako to povedal pán Lajčák, a voči čomu sa ohradil pán Blaha, odmietame.
Ja netvrdím, že tento dokument je dokonalý. Netvrdím, že v ňom nie je čo zlepšiť. Avšak prihlásenie sa k nemu a riadenie sa pravidlami, ktoré sú tam načrtnuté, buduje pre celú túto planétu oveľa lepší obraz globálnej spoločnosti, než aký budeme budovať bez neho. Problém neprestane existovať v momente, keď pred ním zavrieme oči. Problém prestane existovať len vtedy, ak si sadneme za jeden stôl a budeme ho riešiť. Preto nebudem hlasovať za toto uznesenie SNS. Nenaskočím na tú istú populistickú vlnu, na ktorej sa vezú Kotleba, Danko, Fico, Sulík, Kollár a, bohužiaľ, aj Klus, a budem pracovať na tom doma aj v zahraničí, aby Slovensko bolo naďalej tou krajinou, na ktorú sa dá spoľahnúť, krajinou, ktorá síce dokáže definovať svoje podmienky, ale dokáže plniť aj svoje medzinárodno-právne záväzky, pretože to je jediný spôsob, ako zo Slovenska urobiť a zachovať prosperujúcu, zdravú a dobre spravovanú krajinu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2018 10:47 - 10:59 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, na začiatok s nevôľou, ale musím skonštatovať, že Miroslav Lajčák zlyhal. Tá konferencia nemala byť v Marrákeši, mala byť na Oravskej priehrade. A potom by to bol náš kompakt a nebol by žiadny problém. Na začiatku by vystúpil predseda parlamentu pán Danko, ktorý by povedal, ako veľmi nám prospela migrácia solúnskych bratov Cyrila a Metoda, ktorých si tak vážime, že sú odvtedy zapísaní v našej ústave. Potom by vystúpil pán Blaha, so slzou v oku by zaspomínal na 40 rokov okupácie sovietskymi vojskami a tiež by povedal, že to bola tá super migrácia, ktorá nám priniesla blahobyt z sladkého bratského Sovietskeho zväzu. Pán Pellegrini by povedal, aké je to super, že sme tu mali všetkých valachov a bačov a vďaka nich z Rumunska máme aj bryndzu, aj halušky, aj celú túto kuchyňu, a zmienil by sa aj o tom, ako veľmi dobre sa vynímajú nemecké vianočné stromčeky v slovenských domácnostiach.
Táto krajina je zložená z cudzích vplyvov. Slovenská národná identita je vyskladaná z cudzích vplyvov a nijak jej to neblíži. Maďari, Rimania, Kelti, Germáni, Turci, všetci títo nejakým spôsobom formovali to, čím dnes sme, a vyrástli sme z toho ako svojbytný, silný, zadefinovaný národ a štát. Od revolúcie v roku ’89 sa snažíme byť pri tom, keď sa rozhoduje o veľkých veciach, a konečne sa nám to podarilo. Sme nie len v OSN, kde sú všetci, sme v NATO, sme v Európskej únii, sme v OECD, sme v eurozóne a konečne sme tam, kde sme dlhé, dlhé roky chceli byť. Sme pri tom, keď sa rozhoduje o budúcnosti tohto sveta, a ak v jednej veci bol spoľah aj na vládu SMER-u, tak aspoň formálne sa tohto doteraz držala. (Reakcia z pléna.) Pani Vaľová, prosím vás.
A to sa presne dnes mení. Koalícia Kotleba, Danko, Fico, Pellegrini, Sulík, Kollár, Klus. Stojí to za to? Lebo, Martin, bez ohľadu na to, ako sa tváriš, dnes si sa postavil na zlú stranu čiary. Ľudia, ktorí sa ma pýtali pred voľbami v roku 2016, koho majú zakrúžkovať na kandidátke SaS-ky, aby zmiernili Sulíkove nebezpečné názory a postoje k zahraničnej politike, tak tým som povedal, zakrúžkujte Klusa. A dnes si myslím, že som urobil chybu.
Poviem vám tajomstvo, pre Slovenskú republiku z tohto rámca a paktu nebude vyplývať nič nové, nič. Všetky veci, ktoré sú tam napísané, vyplývajú zo Všeobecnej deklarácie ľudských práv, z doho..., z Európskeho dohovoru o ľudských právach a z iných dokumentov mäkkej diplomatickej sily, ktoré sú prijímané napríklad na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Neviem, či to viete, s pánom Paškom sme členovia Výboru pre migráciu v Parlamentnom výbore Rady Európy, a keby ste si pozreli rezolúcie, ktoré boli v rade Európy prijaté za posledné dva roky, tak drtivá väčšina vecí, ktoré sú v tomto kompakte napísané, boli prijaté vo forme reportu v Rade Európy a vo forme odporúčaní boli odsúhlasené Parlamentným zhromaždením Rady Európy, čo znamená, že ich mäkký vplyv na slovenskú diplomaciu je rovnaký ako sila kompaktu OSN.
Pán Blaha napriek tomu, že sa tvári, že o tom nevie, určite si je vedomý jednej dôležitej veci, jediné, čo na OSN môže byť záväzné pre všetky krajiny, sú rezolúcie. A ak sa bavíme o mäkkej moci, ak sa bavíme o vplyve záväzkov z medzinárodných štruktúr, tak potom záväzky vyplývajúce z rozhodnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy a Rady Európy samotnej sú rovnako silné ako kompakt OSN, tam sa snáď zhodneme. A, pán Blaha, boli ste pri tom, keď bola veľká diskusia o migrácii v Štrasburgu, boli ste pri tom, keď sa odsúhlasili veľké reporty a veľké odporúčania, a zhodneme sa na tom, že väčšina vecí, ktoré Rada Európy odporúča svojim členským krajinám, sú aj v tomto kompakte. Preto sa netreba báť dopadov na slovenskú legislatívu, netreba sa báť dopadov na Slovensko ako štát, pretože väčšina vecí, ktoré v tom kompakte sú napísané, sú pre nás nejakým spôsobom záväzné buď na základe medzinárodných dohôd, alebo na základe nedávno prijatých rezolúcií na pôde Rady Európy alebo Európskej únie.
V roku 2015, keď vrcholila tzv. imigračná a utečenecká kríza, som vycestoval zo Slovenska najprv na maďarskú hlavnú stanicu Keleti, išiel som na maďarsko-srbské hranice a pôsobil som ako dobrovoľník aj na hraniciach medzi Srbskom a Chorvátskom. Civilizovaný svet sa díval na to, ako ženy rodili uprostred rozbahneného poľa medzi Srbskom a Chorvátskom, lebo miestne autority sa nevedeli dohodnúť, kto ich má zobrať do nemocnice. Civilizovaný svet sa pozeral na to, ako maďarskí policajti hádzali bagety cez plot na ľudí a kŕmili ich horšie ako zvieratá. Civilizovaný svet sa pozeral na to, ako ľudia bez nádejné dlhé a dlhé hodiny kráčali po diaľnici smerom na Budapešť, aj keď vedeli, že keď sa unavia, tak ich zase naložia všetkých do autobusov a odvezú späť.
Tam vznikla potreba túto situáciu riešiť. Tam vznikla potreba, z ktorej neskôr vzišla dohoda s Tureckom. Tam vznikla potreba, z ktorej vznikli mnohé diskusie práve na pôde výboru pre migráciu v Rade Európy, kde sme sa dohodli, že takýmto situáciám musíme predchádzať. Tam vznikli malé projekty, ktoré majú pomáhať ľuďom v núdzi, tam vznikli projekty, ktoré majú ochraňovať 13-14-ročné dievčatá, migrantky, pred tým, aby ich niekto predal na prostitúciu. Tam vznikli projekty, ktoré majú zabezpečiť, že deti migrantov dostanú zdravotnú starostlivosť a vzdelanie bez ohľadu na to, kde sú. A tam niež..., tie..., tiež vznikli dohody, ktoré hovoria, že keď niekto je na území iného štátu neoprávnene, tak odtiaľ musí odísť a musí byť vrátený do svojej vlastnej krajiny. Tam vznikli dohody o pomoci krajinám, z ktorých migranti pochádzajú. A tam tiež vznikla dohoda na tom, že ak sme sa zaviazali dodržiavať ľudské práva, tak musia platiť absolútne pre každého.
A Slovensko aspoň formálne doteraz stálo na strane krajín, ktoré toto dodržiavajú. A dnes môže byť historický moment, kedy sa to zmení, kedy koalícia Kotleba, Danko, Fico, Kollár a Klus otočia kormidlo zahraničnopolitického smerovania tejto krajiny. Je možné, že prvou obeťou tohto nového ťaženia bude minister Lajčák. Ja nie som jeho najväčším fanúšikom, ale v tejto veci, si myslím, že stojí na správnej strane. Ale bez ohľadu na jeho meno, na jeho osobu najväčšou obeťou tohto rozhodnutia bude znovu kredit Slovenska ako republiky, lebo suverenita, o ktorej tu hovoril pán poslanec Blaha, to neznamená zaliezť do svojej vlastnej chyže a tváriť sa, že celý ostatný svet neexistuje. Tváriť sa, že sa dokážeme uzavrieť tuto na tomto našom území a diktovať si svoje vlastné podmienky bez ohľadu na to, čo sa deje tam vonku.
Suverenita moderného štátu v medzinárodnom prostredí znamená schopnosť vyjednávať, schopnosť zúčastniť sa, schopnosť pomenovať svoje podmienky, za akých sme ochotní niečo alebo niekoho prijať, a byť dostatočne silní a hľadať dostatočne silných spojencov na to, aby som z týchto svojich podmienok čo najviac dokázal realizovať. A to je presne to, čo sa nedeje. Kto tam vonku bude reprezentovať naše záujmy v momente, keď povieme, že sa nechceme podieľať na novom usporiadaní sveta, že budeme len tí krikľúni z boku, ktorí budú hovoriť, my to takto nechceme?
Ja keď chodím teraz do Štrasburgu a hovorím s kolegami v Rade Európy, tak sme sa zhodli na jednej smutnej veci, ak by sa zajtra malo hlasovať o Európskom dohovore pre ľudské práva, tak neprejde. A neprejde presne kvôli takému planému populizmu, aký predvádza väčšina tohto zhromaždenia v tomto parlamente práve dnes, lebo každý by si našiel kúsok, ktorý mu nevyhovuje, kde si myslí, že sa to tlačí moc, kde sa príliš myslí na ľudí, a každý by našiel ten jeden kúsok, na základe ktorého by sme to prijať nemali, že veď my si to spravíme lepšie. Zabúda sa na utrpenie dvoch svetových vojen, zabúda sa na to, prečo vznikla medzinárodná politika, ktorá ma ochraňovať veľkých aj malých. Zabúda sa na to, prečo ako medzinárodné spoločenstvo musíme v rámci zachovania tak ľudských práv, ako medzinárodného poriadku ťahať za jeden povraz. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Ja si myslím, pán poslanec, bolo by lepšie, keby sme prerušili, však ešte máte osem minút. Chcete dokončiť?

Poliačik, Martin, poslanec NR SR
Dokončím po hlasovaní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 10:03 - 10:05 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Pán Blaha, prosím vás, ten zákon v skrátenom legislatívnom konaní o riadenej ekonomickej migrácii, ten ako lícuje tento váš postoj strany SMER - slovenská demokracia? Máme ho na tejto schôdzi. Teda sociálna demokracia takzvaná. Veď ten kompakt je presne o tom, že v situácii, keď áno, globálny svet sa zmenšuje a stále viacej problémov sa týka nás všetkých, je potrebné vytvoriť nejaký súbor pravidiel alebo sa aspoň dohodnúť na definíciách, aby to nebol chaos a aby to nebol bordel. A suverenita neznamená ostať sedieť doma a tváriť sa, že ten problém prestane existovať. Suverenita znamená byť za jedným rokovacím stolom s tými, ktorí o veciach rozhodujú, a jasne povedať svoje pripomienky a mať dostatočne veľkú silu na to, aby boli vo finálnom dokumente zapracované, a to je presne to, čo sa v tom Marrákeši bude diať.
Je zaujímavé, že keď ide o záujmy Ruska, tak ste prvý na frontovej línii. Pôjdete do Štrasburgu, do Paríža, za zavretými dverami prednášate veci, ktoré dvíhajú demokratov celého sveta zo stoličiek. Snažíte sa vrátiť Rusom hlasovacie práva v plénach, kde ich nemajú mať. Budete bojovať za ruské práva hocikde, lebo to je vaša práca, ruský agent, ale v momente, keď sa máme dohodnúť na ľudskom prístupe k ľuďom, ktorí trpia, a nastaviť si pravidlá pre ľudí, ktorí možnože naozaj migrujú kvôli tomu, že sa chcú mať lepšie, tak zaliezate ako voš pod chrastu, to sa nás netýka, my si to spravíme po svojom. Lebo presne to, čo ste hovorili, že my to chceme robiť po svojom, je napísane v tom pakte. Tam je napísané suverenita štátov je prvoradá, ale je potreb... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis