Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.6.2017 o 11:23 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.9.2017 11:36 - 11:36 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem pekne. Dovoľte pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že o 12.05 hod. máme na tridsiatke zasadnutie spoločne so zahraničným výborom. Verím, že to bude krátke. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.9.2017 11:12 - 11:12 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem. Dovoľte pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že máme zasadnutie o 12.00 hod. v miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.9.2017 11:19 - 11:19 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem. Dovoľte pripomenúť, že máme o dvanástej výbor pre európske záležitosti v miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15.6.2017 14:51 - 14:53 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda a vážený pán minister, vážené kolegyne a kolegovia, dovoľte mi, aby som podal správu o prerokovaní tlače 567 vo výboroch.
Predseda Národnej rady pridelil návrh na vyslovenie súhlasu s dohodou na prerokovanie výboru pre európske záležitosti, ústavnoprávnemu výboru a Zahraničnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky. Zároveň určil, aby výbor pre európske záležitosti ako gestorský výbor podal Národnej rade správu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu vo výboroch a návrh na uznesenie Národnej rady. Zahraničný výbor materiál prerokoval, avšak neprijal žiadne uznesenie, nakoľko návrh uznesenia nezískal podporu potrebnej nadpolovičnej väčšiny všetkých členov výboru. Ústavnoprávny výbor a výbor pre európske záležitosti odporučili Národnej rade podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť s dohodou súhlas a rozhodnúť, že dohoda je medzinárodnou zmluvou podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Výbor pre európske záležitosti rokoval ako gestorský výbor a schválil spoločnú správu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu vo výboroch (tlač 567a). Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a stanovísk poslancov gestorského výboru odporúča Národnej rade podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť s dohodou súhlas a rozhodnúť, že dohoda je medzinárodnou zmluvou podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi. Zároveň určil mňa a poslanca Andreánskeho za spravodajcov výboru.
Pán predseda, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.6.2017 11:23 - 11:23 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem. Dovoľte mi tak isto pripomenúť, výbor o 13.00 hod., kolegovia z európskeho výboru, v miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.6.2017 11:39 - 11:39 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem pekne. Dovoľte pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že o 13.00 v miestnosti č. 149 máme zasadnutie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

18.5.2017 14:07 - 14:08 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Iba doplnenie. Chcel by som vyjadriť poďakovanie národnej jednotke a celej Národnej kriminálnej agentúre za to, že sa veľmi aktívne chopila otázky boja proti neofašizmu a nerobí výnimky ani v prípade poslancov Národnej rady, ktorí sú neonacistického presvedčenia, čo veľmi silne oceňujem. Z tohto dôvodu by som povzbudil ministerstvo vnútra v tom, aby sa odnímali zbrojné preukazy každému, kto sa hlási k tejto ideológii, kto sa motá okolo kotlebovcov, lebo to sú naozaj potencionálni zločinci, ktorí môžu viesť rasové kriminálne činy.
Hnedý mor musíme zastaviť nielen z humanistických dôvodov, ale aj preto, že to je opľúvanie pamiatky našich povstalcov z SNP, opľúvanie našich osloboditeľov z Červenej armády z Ruskej federácie a z ďalších národov, ktorí nás oslobodzovali. Šíriť rasovú nenávisť nie je pubertálna zábavka, ale zločin a ľudia to musia vedieť, a preto musíme veľmi tvrdo zakročiť.
Ďakujem, pán podpredseda vlády.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.5.2017 11:55 - 11:58 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem. Už iba veľmi stručne zhrniem a, samozrejme, keďže nie je možnosť reagovať, už nič kontraverzné nepoviem. Len toľko, že chcem oceniť, že sa diskusie o zahraničnej politike konečne zase raz zúčastnili len ľudia, ktorí k tomu majú čo odborne povedať, a nie rôzni krikľúni, ktorí tu mali v poslednom čase občas chuť predvádzať sa. O to vecnejšia a o to kultivovanejšia a o to odbornejšia bola táto diskusia napriek tomu, že existujú rozdiely medzi ľavicou, pravicou, realistami, idealistami, supranacionalistami, intergovernmentalistami a ďalšie, ďalšie rozdiely, ktoré tu vždy existovať budú, pretože všetci chceme diskutovať o tom, ako má Európa a svet vyzerať, a ja som veľmi rád, že táto diskusia prebieha kultivovane.
To, čo nás spája, je určite odpor voči pravicovému extrémizmu, odpor voči vojnám, odpor voči porušovaniu medzinárodného práva a hlavne obhajoba štátnych záujmov Slovenskej republiky, ktoré treba napĺňať v Európskej únii, ktorá, samozrejme, musí byť predmetom kritickej diskusie. A myslím si, že v tomto sa naozaj – a to má pán minister pravdu – vieme veľmi ľahko zhodnúť.
Je naozaj nefér, ako sa niektoré akcie organizované Slovenskou republikou potom mediálne predostierajú, to spomínal aj pán minister, keď takto úspešné predsedníctvo Slovenskej republiky prebehne a vzápätí sa to snaží niekto prekryť umelo vytvorenou kauzou. Nie je to fér voči úradníkom, voči diplomatom na ministerstve, voči nikomu, kto mal podiel na organizácii a podobne to platí aj pre konferenciu predsedov parlamentov.
Treba povedať, že Národná rada Slovenskej republiky neorganizovala počas predsedníctva iba COSAC-y a iba konferencie, o ktorých som hovoril, ale aj bratislavský summit predsedov parlamentov v októbri aj nedávnu konferenciu predsedov parlamentov, pretože stále parlament, slovenský parlament predsedá ďalším parlamentom v rámci formátu konferencie predsedov parlamentov. A je nefér, pokiaľ sa potom takéto úspechy Kancelárie Národnej rady znevažujú cez umelo vytvorené kauzy.
A týmto by som rád aj využil príležitosť opätovne poďakovať celej Kancelárii Národnej rady, odboru pre európske záležitosti predovšetkým, ale aj odboru pre protokol a zahraničné vzťahy, kancelárovi a ďalším odborníkom v Kancelárii Národnej rady vrátane vedenia Národnej rady, ale aj vrátane vlády, premiéra, ministra zahraničných vecí aj štátneho tajomníka pre predsedníctvo, ktorí všetci pomáhali, aby Slovensko mohlo byť úspešné, aby takto mohlo byť vnímané. Ja verím tomu, že pre zdravý rozum a pre ľudí, ktorí tento fenomén poznajú, ktorí rozmýšľajú veľmi, veľmi zdravo, nikto nemôže prekryť úspechy slovenského predsedníctva a úspechy Slovenska.
Takže ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.5.2017 11:36 - 11:37 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem pekne. Dovoľte pripomenúť kolegom z Komisie Národnej rady Slovenskej republiky pre boj proti fašizmu, že o dvanástej máme v miestnosti č. 149 rokovanie. Naším hosťom bude predseda parlamentu Andrej Danko. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2017 9:41 - 9:43 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Klus, spolupracujeme spolu dlhodobo, takže vieme, že máme mnohé rozdielne názory, ale čo sa týka Nigérie, nie. Čo sa týka Nigérie, súhlasím s tebou, že, samozrejme, sú oblasti Nigérie, kde aj zúri Boko Haram, kde sú naozaj veľmi vážne porušenia ľudských práv. Len ako som si všimol aj v Pozzallo v tom hotspote, ten problém je iný. Problém je biznis s ľuďmi. Problém je obchod s ľuďmi, ktorí prichádzajú z Nigérie nie preto, že by utekali pred Boko Haram, ale častokrát kvôli tomu, že sú zobraní smugglermi, čiže prevádzačmi ľudí. Naozaj ľudia, ktorí sú zúfalí a ktorí sú potom dovezení na Sicíliu, tam ich prevezme mafia alebo prevezme kriminálny alebo organizovaný zločin a títo ľudia sú celí šťastní vôbec, že prežijú potom v nasledujúcich podmienkach. Pretože robia v drogovom alebo v prostitúcii alebo v ďalšom kriminálnom prostredí. Čiže z tohto hľadiska týchto ľudí treba chrániť. Toto je pointa. Týchto ľudí treba chrániť a nemám pocit, že príchod do Európskej únie pre nich je ochranou v prípade, pokiaľ sú v područí organizovaného zločinu.
K tej otázke k Rusku, tam sa, samozrejme, asi nikdy nezhodneme. Aj keď zhodneme sa na tom, čo je aj oficiálnou líniou slovenskej zahraničnej politiky, že, samozrejme, odsudzujeme každé porušenie medzinárodného práva, ale chcel by som len upozorniť, že, mimochodom, je porušením medzinárodného práva aj bombardovanie Sýrie bez dovolenia bezpečnostnej rady OSN. Prečo tam nekričíte, páni kolegovia, lebo Trump to urobiť môže a Putin niečo také urobiť nemôže? Viete, keď už chceme byť veľmi konzistentní v oblasti medzinárodného práva, tak odsudzujme každého. Porušuje Izrael medzinárodné právo, keď okupuje suverénne palestínské územia? No áno. Porušuje USA medzinárodné právo, pokiaľ bombarduje suverénnu Sýriu bez toho, aby malo súhlas Bezpečnostnej rady OSN? No áno. Tak potom buďme naozaj konzistentní.
A, pán kolega Droba, k pánovi prezidentovi Kiskovi. No to, čo on narobil s Čínou, tie ekonomické a tie politické škody, také som ja v živote neurobil. Povedzte jeden príklad, reálny.
Ďakujem.
Skryt prepis