Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

18.3.2021 o 9:09 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 5.5.2021 14:02 - 14:08 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, v mene skupiny poslancov predkladám návrh zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu.
Cieľom a hlavným účelom tohto zákona je odobratie nezaslúžených benefitov poskytovaných v dôchodkovom zabezpečení bývalým vrcholovým predstaviteľom komunistickej moci a jej aparátu v bezpečnostných zložkách, teda osobám, ktoré sa podieľali na riadení a výkone politicky motivovanej represie v období komunizmu, resp. pracovali v inštitúciách a organizáciách, ktorých hlavným poslaním bolo udržať totalitný komunistický režim pri moci za každú cenu.
Navrhujeme, aby sa teda zákon týkal
– členov Zboru povereníkov v období od 6. marca 1948 do 10. júla 1960,
– členov vlády Československej republiky alebo členov vlády Československej socialistickej republiky v období od 25. februára 1948 do 9. decembra 1989,
– členov vlády Slovenskej socialistickej republiky v období od 1. januára 1969 do 11. decembra 1989,
– poslancov Národného zhromaždenia alebo poslancov Federálneho zhromaždenia v období od 10. júna 1948 do 27. decembra 1989,
– poslancov Slovenskej národnej rady v období od 18. decembra 1954 do 11. januára 1990,
– členov alebo zamestnancov Ústredného výboru Komunistickej strany Československa alebo Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska v období od 25. februára 1948 do 30. novembra 1989,
– zamestnancov ministerstva vnútra, ministerstva národnej bezpečnosti, ministerstva národnej obrany alebo zamestnancov Zboru národnej bezpečnosti zodpovedným za riadenie útvarov Zboru národnej bezpečnosti, zložky Štátnej bezpečnosti, Spravodajskej správy Generálneho štábu Československej ľudovej armády alebo Pohraničnej stráže v období od 25. februára 1948 do 9. decembra 1989,
– ďalej príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti zaradeným v zložke Štátnej bezpečnosti, príslušníkov Spravodajskej správy Generálneho štábu Československej ľudovej armády alebo príslušníkov spravodajských útvarov Pohraničnej stráže v období od 25. februára 1948 do 9. decembra 1989,
– rovnako aj zamestnancov alebo príslušníkov právnych predchodcov vymenovaných štátnych orgánov a iných organizácií v období od 25. februára 1948 do 9. decembra 1989.
Navrhujeme vylúčiť obdobie služby vo vymenovaných inštitúciách vrátane zárobkov, resp. vymeriavacích základov z rozsahu doby trvania služobného pomeru na účely vzniku nároku na dávku výsluhového zabezpečenia, resp. nezapočítať túto dobu do obdobia dôchodkového poistenia vrátane zárobkov vymeriavacích základov dosiahnutých v tomto období za vznik nároku na dôchodkovú dávku.
Dôležitým navrhovaným princípom je, že už poskytnuté plnenie sa nevracia. Opätovné určenie dôchodku teda bude pôsobiť len do budúcnosti.
Na účely zohľadnenia istej proporcionality medzi dopadmi služby a vplyvom takpovediac mimoslužobnej aktivity danej osoby navrhujeme ustanoviť tri okruhy prípadov predstavujúce výnimku zo služby.
Prvým prípadom je spolupráca a aktívna podpora osôb, ktoré vystupovali proti komunistickému režimu. Podpora musela vykazovať znaky aktívnej podpory, teda podpory spočívajúcej v konkrétnej činnosti. Spolupráca aj podpora musela byť na strane prijímateľa viazaná buď na účastníka protikomunistického odboja, alebo na osobu, pri ktorej je možné preukázať, že proti komunistickému režimu vystupovala a zasadzovala sa za ochranu základných práv a slobôd. Použitie tejto výnimky je smerované v prvom rade osobám, ktorých spolupráca, resp. podpora trvali dlhšiu dobu, aj keď ich trvanie nie je definičným znakom.
Druhým prípadom je tzv. jednorazová pomoc. Kvalita tejto pomoci musí byť zásadná, teda musí ísť o pomoc, ktorá svojím spôsobom a významom, ale hlavne pozitívnym dopadom na jej príjemcu presahuje moc obvyklú v medziľudských vzťahoch. Zároveň takáto pomoc musí smerovať voči podstatnému zásahu do práv príjemcu pomoci, resp. musí byť poskytnutá v čase mimoriadnej núdze alebo nebezpečenstva zo strany verejnej moci. Pojem verejná moc je v tomto prípade použitý úmyselne a myslí sa ním nielen oficiálny orgán štátnych či iných verejných zložiek, ale aj iný subjekt, ktorý fakticky atribútmi verejnej moci disponoval, hoci nemusel byť nevyhnutne v jej štruktúrach formálne zaradený.
Treťou a poslednou sú, je skupina osôb, ktorých zamestnanie či služobný pomer boli z hľadiska skutočne vykonávanej činnosti len formálne a dotknutá osoba vykonávala v skutočnosti inú činnosť. Najtypickejším príkladom sú osoby, ktoré vykonávali športovú činnosť v armádnych či policajných kruhoch.
Vážené kolegyne a kolegovia, verím, že Národná rada vedená snahou o nastolenie spoločenskej, historickej a sociálnej spravodlivosti medzi tými, ktorí odsúdeniahodnému komunistickému režimu slúžili, a tými, ktorých základné ľudské práva a slobody boli porušované, prijme predložený návrh zákona.
Ďakujem, skončila som a potom sa hlásim do rozpravy ako prvá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 14:31 - 14:32 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán vicepremiér, milý Igor, ty si pochválil svojich ministrov za to, že si na nich hrdý. Ja by som ti chcela povedať aj za svojich kolegov v poslaneckom klube, určite aj na ministerskom klube, aj ľudia, ktorí ťa podporujú, že my sme hrdí na teba, že ti stále išlo a ide o zdravie a životy iných a že si robil všetko, čo si vedel a mohol v danej situácii. Ty si celý život, aj v opozícii, aj ako premiér, bral túto prácu ako službu pre iných a to je tá najpodstatnejšia vec v práci politika, v politike. Viem, že túto službu pre ľudí ukazuješ a ukážeš ešte aj na ministerstve financií.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 30.4.2021 9:15 - 9:21 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 30. apríla 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a o nastúpení náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Vláda Slovenskej republiky odvolala dňom 7. apríla 2021 z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Vladimíra Ledeckého, ktorý si dňom 8. apríla 2021 začal uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Andrei Letanovskej, ktorá 2. júla 2020 nastúpila ako náhradníčka za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Vladimíra Ledeckého, zanikol mandát poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky dňom 7. apríla 2021 a zostáva náhradníčkou za stranu ZA ĽUDÍ a na jej kandidátnej listine v pôvodnom poradí.
Prezidentka Slovenskej republiky vymenovala 9. apríla 2021 poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Milana Krajniaka za člena vlády Slovenskej republiky, povereného riadením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Jeho mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky sa vymenovaním za člena vlády Slovenskej republiky neuplatňuje.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil podľa § 71 ods. 1, 4 a 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa § 10 ods. 1, ods. 2 písm. b) a ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov dňom 9. apríla 2021 nastúpenie náhradníka podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. februára 2020 za hnutie SME RODINA.
Na neuplatňovaný mandát poslanca Milana Krajniaka nastupuje náhradník Jozef Hlinka, narodený 14. 6. 1963, bytom Bratislava.
Mandátový a imunitný výbor Národnej rady Slovenskej republiky sa oboznámil s rozhodnutiami predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, preskúmal dodržanie podmienok nastúpenia náhradníka a predkladá Národnej rade Slovenskej republiky návrh uznesenia Národnej rady v tomto znení.
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 30. apríla 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a o nastúpení náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie podľa § 2 ods. 3 písm. e) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov
1. že vláda Slovenskej republiky odvolala dňom 7. apríla 2021 z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Vladimíra Ledeckého. Odvolaním z funkcie štátneho tajomníka si Vladimír Ledecký začal dňom 8. apríla 2021 uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky;
2. že podľa § 71 ods. 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Andrei Letanovskej, ktorá 2. júla 2020 nastúpila ako náhradníčka za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Vladimíra Ledeckého, zanikol mandát poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky dňom 7. apríla 2021. Zánikom mandátu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Andrea Letanovská zostáva náhradníčkou za stranu ZA ĽUDÍ a na jej kandidátnej listine v pôvodnom poradí;
3. že prezidentka Slovenskej republiky vymenovala 9. apríla 2021 podľa čl. 102 ods. 1 písm. g) a čl. 111 Ústavy Slovenskej republiky poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Milana Krajniaka za člena vlády Slovenskej republiky, povereného riadením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Vymenovaním za člena vlády Slovenskej republiky podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky sa jeho mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky neuplatňuje;
4. že predseda Národnej rady SR vyhlásil podľa § 71 ods. 1, 4 a 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa § 10 ods. 1, ods. 2 písm. b) a ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov dňom 9. apríla 2021 nastúpenie náhradníka podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. apríla 2020 za hnutie SME RODINA.
Na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Milana Krajniaka nastupuje náhradník Jozef Hlinka, narodený 14. 6. 1963, bytom Bratislava;
5. informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a o nastúpení náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Poprosím, pán predseda, dajte hlasovať o tomto uznesení.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 1.4.2021 14:05 - 14:08 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 1. apríla 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na neuplatňované mandáty poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 496 z 1. apríla 2021 zobral na vedomie, že prezidentka Slovenskej republiky po prijatí demisie vlády Slovenskej republiky vymenovala 1. apríla 2021 novú vládu Slovenskej republiky. Opätovným vymenovaním poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Eduarda Hegera za predsedu vlády Slovenskej republiky a Igora Matoviča, Jána Budaja, Jaroslava Nagya, Jána Mičovského, Romana Mikulca, Štefana Holého, Veroniku Remišovú za členov vlády Slovenskej republiky, ktorých mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky sa naďalej neuplatňuje podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky; Richarda Sulíka, Branislava Gröhlinga a Máriu Kolíkovú za členov vlády Slovenskej republiky, ktorých mandát poslanca sa od 1. apríla 2021 neuplatňuje podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky.
Marek Antal, narodený 12. augusta 1966, bytom Košice, sa vzdal práva nastúpiť na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ako náhradník za stranu ZA ĽUDÍ, pretože vykonáva funkciu štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil, že podľa § 71 ods. 1 a 4 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa § 10 ods. 1 a 2 písm. b) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov nastúpenie náhradníkov podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. februára 2021 nasledovne:
Za stranu Sloboda a Solidarita na neuplatňovaný mandát poslanca Richarda Sulíka nastupuje 1. apríla 2021 náhradník Miroslav Žiak, narodený 27. novembra 1987, bytom Prievidza, na neuplatňovaný mandát poslanca Branislava Gröhlinga nastupuje 1. apríla 2021 náhradník Milan Laurenčík, narodený 23. septembra 1958, bytom Terchová.
Za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňovaný mandát poslankyne Márie Kolíkovej nastupuje 1. apríla 2021 náhradníčka Alexandra Pivková, narodená 30. septembra 1964, bytom Lučenec.
Mandátový a imunitný výbor preskúmal dodržanie podmienok nastúpenia náhradníkov podľa § 71 ods. 1 až 4 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podáva Národnej rade Slovenskej republiky informáciu o nastúpení náhradníkov na neuplatňované mandáty poslancov Národnej rady Slovenskej republiky spolu so svojím návrhom.
Predkladám návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 1. apríla 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na neuplatňované mandáty poslancov Národnej rady Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie,
1. že prezidentka Slovenskej republiky po prijatí demisie vlády Slovenskej republiky vymenovala 1. apríla 2021 novú vládu Slovenskej republiky;
2. opätovným vymenovaním poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Eduarda Hegera za predsedu vlády Slovenskej republiky a Igora Matoviča, Jána Budaja, Jaroslava Nagya, Jána Mičovského, Romana Mikulca, Štefana Holého, Veroniku Remišovú za členov vlády Slovenskej republiky. Ich mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky sa naďalej neuplatňuje podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky, Richarda Sulíka, Branislava Gröhlinga, Máriu Kolíkovú za členov vlády Slovenskej republiky, ich mandát poslanca sa od 1. apríla 2021 neuplatňuje podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky;
3. vyhlásenie Mareka Antala, narodeného 12. augusta 1966, bytom Košice, o jeho vzdaní sa práva nastúpiť na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ako náhradník za stranu ZA ĽUDÍ, pretože vykonáva funkciu štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky;
4. že predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 496 z 1. apríla 2021 vyhlásil podľa § 71 ods. 1 až 4 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa § 10 ods. 1 a 2 písm. b) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov nastúpenie náhradníkov podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. februára 2021 nasledovne:
– za stranu Sloboda a Solidarita na neuplatňovaný mandát poslanca Richarda Sulíka nastupuje 1. apríla 2021 náhradník Miroslav Žiak, narodený 27. novembra 1987, bytom Prievidza. Na neuplatňovaný mandát poslanca Branislava Gröhlinga nastupuje 1. apríla 2021 náhradník Milan Laurenčík, narodený 23. septembra 1958, bytom Terchová,
– za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňovaný mandát poslankyne Márie Kolíkovej nastupuje 1. apríla 2021 náhradníčka Alexandra Pivková, narodená 30. septembra 1964, bytom Lučenec;
5. informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na neuplatňované mandáty poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončila som. Prosím, dajte hlasovať o uznesení Národnej rady Slovenskej republiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.4.2021 11:33 - 11:33 hod.

Anna Andrejuvová
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som chcela zvolať zasadnutie mandátového a imunitného výboru, 13.15 v miestnosti č. 183 dnes. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 30.3.2021 11:12 - 11:18 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 30. marca 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky Informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutiami č. 478, 482 a 483 zobral na vedomie, že:
Prezidentka Slovenskej republiky dňa 23. marca 2021 prijala demisiu člena vlády Slovenskej republiky Richarda Sulíka, povereného riadením Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, a členky vlády Slovenskej republiky Márie Kolíkovej, poverenej riadením Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky.
Dňa 25. marca 2021 prijala demisiu člena vlády Slovenskej republiky Branislava Gröhlinga, povereného riadením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.
Po prijatí demisie členov vlády Slovenskej republiky si Richard Sulík a Mária Kolíková začínajú uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 24. marca 2021 a Branislav Gröhling si začína uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 26. marca 2021.
Podľa § 71 ods. 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov:
a) Miroslavovi Žiakovi a Alexandre Pivkovej, ktorí 22. marca 2020 nastúpili ako náhradníci za stranu Sloboda a Solidarita a za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňované mandáty poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Sulíka a Márie Kolíkovej, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 23. marca 2021.
b) Milanovi Laurenčíkovi, ktorý 22. marca 2020 nastúpil ako náhradník za stranu Sloboda a Solidarita na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Branislava Gröhlinga a ktorý bol v tajnom hlasovaní dňa 24. marca 2020 zvolený za podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 25. marca 2021.
Zánikom mandátov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Žiak a Milan Laurenčík zostávajú náhradníkmi za stranu Sloboda a Solidarita a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.)
Zánikom mandátu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Alexandra Pivková zostáva náhradníčkou za stranu ZA ĽUDÍ a na kandidátnej listine v pôvodnom poda... poradí. Pardon.
Predkladám návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky v tomto znení:
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 30. marca 2021 k Informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie, že
1. prezidentka Slovenskej republiky dňa 23. marca 2021 prijala demisiu člena vlády Slovenskej republiky Richarda Sulíka, povereného riadením Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, po prijatí demisie člena vlády Slovenskej republiky si Richard Sulík počínajúc dňom 24. marca 2021 začína uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky;
- prezidentka Slovenskej republiky dňa 23. marca 2021 prijala demisiu členky vlády Slovenskej republiky Márie Kolíkovej, poverenej riadením Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky. Po prijatí demisie členky vlády Slovenskej republiky si Mária Kolíková počínajúc dňom 24. marca 2021 začína uplatňovať mandát poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky;
- prezidentka Slovenskej republiky dňa 25. marca 2021 (ruch v sále a zaznievanie gongu) prijala demisiu člena vlády Slovenskej republiky Branislava Gröhlinga, povereného riadením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, po prijatí demisie člena vlády Slovenskej republiky si Branislav Gröhling počínajúc dňom 26. marca 2021 začína uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky;
2. podľa § 71 ods. 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov:
- Miroslavovi Žiakovi, ktorý 22. marca 2020 nastúpil ako náhradník za stranu Sloboda a Solidarita na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Sulíka, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 23. marca 2021;
- Alexandre Pivkovej, ktorá 22. marca 2020 nastúpila ako náhradníčka za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňovaný mandát poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Márie Kolíkovej, zanikol mandát poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky dňom 23. marca 2021;
- Milanovi Laurenčíkovi, ktorý 22. marca 2020 nastúpil ako náhradník za stranu Sloboda a Solidarita na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Branislava Gröhlinga a ktorý bol v tajnom hlasovaní dňa 24. marca 2020 zvolený za podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (ruch v sále a zaznievanie gongu) dňom 25. marca 2021;
- zánikom mandátov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Žiak a Milan Laurenčík zostávajú náhradníkmi za stranu Sloboda a Solidarita a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí;
- zánikom mandátu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Alexandra Pivková zostáva náhradníčkou za stranu ZA ĽUDÍ a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí;
3. Informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončila som, dajte o informácii hlasovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.3.2021 9:09 - 9:12 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 18. marca 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 473 zo 17. marca 2021 zobral na vedomie, že prezidentka Slovenskej republiky 17. marca 2021 prijala demisiu člena vlády Slovenskej republiky Milana Krajniaka, povereného riadením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Po prijatí demisie člena vlády Slovenskej republiky si Milan Krajniak počínajúc dňom 18. marca 2021 začal uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Podľa § 71 ods. 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov Jozef Hlinka, ktorý 22. marca 2020 nastúpil ako náhradník za hnutie SME RODINA na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Milana Krajniaka, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 17. marca 2021. Zánikom mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jozef Hlinka zostáva náhradníkom za hnutie SME RODINA a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí.
Predkladám návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky v tomto znení. Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 18. marca 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie, že prezidentka Slovenskej republiky 17. marca 2021 prijala demisiu člena vlády Slovenskej republiky Milana Krajniaka, povereného riadením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Po prijatí demisie člena vlády Slovenskej republiky si Milan Krajniak počínajúc dňom 18. marca 2021 začal uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Podľa § 71 ods. 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov Jozef Hlinka, ktorý 22. marca 2020 nastúpil ako náhradník za hnutie SME RODINA na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Milana Krajniaka, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 17. marca 2021.
3. Zánikom mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jozef Hlinka zostáva náhradníkom za hnutie SME RODINA a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí.
4. Informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky
Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o uznesení Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončila som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.3.2021 17:16 - 17:16 hod.

Anna Andrejuvová
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, chcela by som zvolať výbor mandátový a imunitný zajtra na 8.45 hod. v 183. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.3.2021 13:19 - 13:23 hod.

Anna Andrejuvová
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.2.2021 13:22 - 13:26 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážené panie poslankyne, páni poslanci, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 24. februára 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu o nastúpení náhradníka na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 426 z 24. februára 2021 vyhlásil podľa § 71 ods. 1 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov a podľa § 10 ods. 1 a 2 písm. e) a ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, že na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ľubomíra Petráka za stranu SMER – sociálna demokracia nastupuje dňom 24. februára 2021 podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 29. februára 2020 za stranu SMER – sociálna demokracia náhradník Ing. Augustín Hambálek, narodený 16. júla 1957, bytom Trnava.
Mandátový a imunitný výbor Národnej rady Slovenskej republiky sa oboznámil s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 24. februára na svojej 8. schôdzi, preskúmal dodržanie podmienok nastúpenia náhradníka podľa § 71 ods. 1 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov a podáva Národnej rade Slovenskej republiky predmetnú informáciu spolu s návrhom na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Ďakujem predsedníčke...

Andrejuvová, Anna, poslankyňa NR SR
Ešte prečítam návrh, návrh uznesenia.
Návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky z 24. februára 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníka na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie:
1. že podľa § 2 ods. 3 písm. e) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ľubomíra Petráka sa uprázdnil dňa 20. februára 2021 jeho úmrtím;
2. podľa § 71 ods. 1 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov a podľa § 10 ods. 1 a 2 písm. e) a ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 426 z 24. februára 2021 vyhlásil nastúpenie náhradníka podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 29. februára 2020. Za stranu SMER – sociálna demokracia nastupuje dňom 24. februára 2021 náhradník Ing. Augustín Hambálek, narodený 16. júla 1957, bytom Trnava;
3. informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníka na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončila som.
Skryt prepis