Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2020 o 15:16 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 14.7.2020 15:25 - 15:27 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda, kolegyne poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, predseda Národnej rady rozhodnutím č. 166 zo 14. júla 2020 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19 (tlač 176) na prerokovanie výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie v termíne do začiatku rokovania schôdze Národnej rady o tomto návrhu.
Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie predložený návrh vlády na skrátené legislatívne konanie prerokoval na svojej 11. schôdzi a uznesením č. 28 zo dňa 14. júla 2020 odporučil Národnej rade schváliť návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o predmetnom vládnom návrhu zákona.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 14:09 - 14:11 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, zrejme ste nepočúvali poriadne pána ministra. A keď ste nepočúvali, stačí, keď si prečítate zdôvodnenie skráteného konania. Si myslím, že pri iných zákonoch, keď by ste mali nejaké výhrady, tak konkrétne pri tomto to nesedí. Pretože tá druhá epidémia šírenia koronavírusu jednoducho je tu a ak sa neprijmú účinné opatrenia, ktoré budú predvídať zabezpečenie šírenia, komunitné šírenie tejto choroby, tak môže dôjsť naozaj k ďalším veľkým hmotným škodám, pretože bude musieť, ak by sme museli opätovne zatvoriť krajinu a ekonomiku, tak to by už naša spoločnosť asi nerozdýchala. Toto je naozaj vhodné a dobré riešenie, ktoré je dostupné a ktoré pomôže zabrániť tomu, aby ľudia, ktorí prichádzajú z krajín, kde je riziko nákazy vyššie, ako je na Slovensku, aby boli identifikovaní prostredníctvom mobilných inf... operátorov, pretože dneska už každý jeden, kto ide do zahraničia, nikto, nikomu to nepríde divné, keď nám príde v zahraničí esemeska o správe o zastupiteľských úradoch a keď prídeme naspäť na Slovensko, tak uvítacia esemeska od, od, od operátora. Takže nerobme z tohto naozaj vedu, je to jeden zo zákonov, ktorý pomôže ochrániť zdravie a ekonomiku Slovenska.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 14:12 - 14:13 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Naozaj tvoje vystúpenie, Rado, odzrkadľuje aj tvoju prácu, že dôverne poznáš prostredie športovcov, ako to funguje, pretože tento zákon síce je o peniazoch, ale v prvom rade je to o ľuďoch, o deťoch, o športovcoch, ktorí, je to životný štýl nevyhnutný pre ich existenciu. A, samozrejme, podpora zdravého životného štýlu je aj podporou celej spoločnosti. Nie je to nejaká, nejaké pánske huncútstva, ale sú to naozaj dôležitou súčasťou fungovania spoločnosti. Ja si myslím, že tento zákon je veľmi rozumný, a som rada, že je takto v skrátenom konaní tu predložený, pretože je to naozaj reálna pomoc veľmi veľkému množstvu ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.5.2020 17:34 - 17:35 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda parlamentu, v mene poslaneckého klubu strany SaS mi dovoľte vás požiadať o úpravu programu tak, aby sa neuskutočnila mimoriadna schôdza parlamentu ani žiadna schôdza výborov Národnej rady Slovenskej republiky dňa 28. mája 2020.
Zdôvodnenie: Dôvodom je, že už raz odročené pojednávanie Špecializovaného trestného súdu vo veci obžalovaného poslanca Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Práve z posledného pojednávania na súde sa pán poslanec Marian Kotleba ospravedlnil pre údajnú povinnosť byť prítomný v parlamente. Obraciam sa z uvedeného dôvodu aj na predsedu Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu a podpredsedníčku Osobitného kontrolného výboru Národnej rady na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Zuzanu Šebovú, ktorých členom Marian Kotleba je, aby sa v deň pojednávania na Špecializovanom trestnom súde neuskutočnila... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 18:37 - 18:39 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Pán poslanec, pán kolega Blanár, rozvinuli ste tu historické okienko. Ja niekedy naozaj celkom žasnem, že o akej džentlmenskej demokracii sa tu opakovane hovorí a že taká nová kultúra zo strany SMER-u, taký nový obrodený SMER s ľudskou tvárou sa nám tu kľuje ako za takých slušňákov. No, nepáči sa vám, keď sa vám pripomínajú prešľapy vlády vášho predsedu strany pána Fica. A už aj celkom ste zabudli, že ako odišiel z tejto politickej scény, z Úradu vlády váš predseda strany Fico, ale aj zabudli ste trošku na vášho podpredsedu strany pána Glváča, ktorý tuná dlho predsedal Národnej rade a ako hýčkal a opatroval dôležité preňho osoby.
A k tým nomináciám, ja vám poviem, ak by bol nárok niekoho na takúto nomináciu, tak by sa urobil záznam a vybavená vec, ale sa o tom hlasuje. A nikoho nemôžete donútiť, aby zahlasoval za niekoho, koho, o kom si myslí, že jednoducho nemá jeho dôveru. Preto je to o hlasovaní. Predsa nebudeme tam dávať nominácie ľudí, o ktorých sa koalícia, ktorá má väčšinu, a tá parlamentná demokracia je o väčšine, sa zhodla, že jednoducho za tohto človeka nezahlasujeme a nebudeme robiť obštrukcie pri takýchto dôležitých parlamentných delegáciách len tým, že budeme vyhovovať opozícii a do nemoty hlasovať o niekom, kto tú dôveru poslancov nemá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 17:25 - 17:27 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som sa v krátkosti chcela vyjadriť k tomu, čo tu odznelo ohľadom mladých farmárov. Áno, je to veľmi také populárne hovoriť, aby mladí ľudia išli do poľnohospodárstva a vytvárať im podmienky a podobne. No ono, keď sa zatvárajú školy v poľnohospodárstve, ako napríklad v Nitre sa menia na strojárske a automobilové, tak potom naozaj ťažko je aj tým mladým, aby ich zaujalo práca v poľnohospodárstve. Väčšinou sú tu takí, ktorí majú rodinnú farmu, že rodina pôsobí v poľnohospodárstve a oni majú záujem.
Ja by som bola rada, keby sa nehovorilo o mladých, ale o malých farmároch. Si myslím, že práve veková skupina 50 plus sú tí, ktorí majú najbližšie k tomu, aby sa vrátili alebo začali v poľnohospodárstve. Je to ohrozená skupina na trhu práce a títo ľudia hľadajú také možno nové aj uplatnenie v svojom preddôchodkovom a dôchodkovom veku, kedy ešte majú plno síl a myslím si, že na týchto by sme sa mali teda zamerať. Som rada, že aj v programovom vyhlásení vlády sa nehovorí explicitne o mladých, ale sa hovorí o malých farmároch. A tam vzniká tá moja nádej, ktorú, tá moja predstava, aby sme nerozlišovali podľa veku, ale podľa chuti a vôli dlhodobo bez nejakých dotácií motivovať ľudí práce v poľnohospodárstve, pretože dotácie alebo nejaké stimuly prídu, naštartujú, ale keď ubudnú a nie je to trvalo udržateľné, tak vlastne aj rýchlo zaniknú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 19.5.2020 16:36 - 16:52 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, pani generálna riaditeľka, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som sa aj ja vyjadrila k správe o činnosti Slovenského pozemkového fondu.
Úvodom chcem zopakovať slová, ktoré odzneli z úst pani riaditeľky, generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu, novej, ktorá predkladá túto správu, hoci, lebo takto je to zo zákona dané, hoci ju nepísala. Ale tie jej slová, ktoré povedala, že aj v roku 2019 bol cítiť na Slovenskom pozemkovom fonde negatívny vplyv istých osôb a skupín, klientelizmus, prednostné vybavovanie bolo bežnou praxou, absencia zodpovednosti za svoje rozhodnutia a konania. Ja som rada za tieto odvážne slová a snahu odstrániť nedostatky a zhubné konania na fonde. Páči sa mi, že veríte v ľudí, ktorí dostanú šancu, ale odporúčam dôverovať, ale aj kontrolovať a preverovať.
Zmena organizačnej štruktúry je asi nevyhnutným krokom, aby došlo k zákonným zmenám na pozíciách ľudí, a teda dúfam a verím, že nás naozaj budete aj na výbore o týchto krokoch informovať, prípadne možno aj odkonzultovať, aby sme vám vedeli možno dať nejaké odporúčania. Faktom je, že na Slovensku každý každého takmer pozná a hlavne v tej brandži, ktorá sa týka napríklad pozemkov, hospodárenia na pôde, hospodárenia a hospodárenia v lesoch.
Tiež poznámka, ktorá už v pléne odznela a ktorá opakovane sa v týchto výročných správach vyskytuje a už som na ňu roky dozadu upozorňovala, tiež nezdieľam názor, že činnosť Slovenského pozemkového fondu by nemala vplyv, negatívny vplyv na životné prostredie. Domnievam sa, že má výrazný vplyv na životné prostredie a vyplýva to aj potom z tých ďalších častí, pasáží, ktoré sú v správe uvedené, napríklad o tých odvodňovacích kanáloch, ale, samozrejme, aj samotné hospodárenie na pôde, rôzne podivné aj zámeny pozemkov, či je to napríklad aj pri reštitúciách, kedy sa k pozemkom po takmer 30 rokoch nevybavených reštitúcií dostali aj rôzne podnikateľské subjekty a z môjho pohľadu nie asi zá... teda asi zákonným spôsobom, ale rozhodne nie slušným alebo korektným, pretože to naťahovanie týchto konaní, si myslím, že má výhodu len, len pre špekulantov a, žiaľ, mnohí ľudia sa nedožili toho, aby im boli vydané naspäť ich majetok, ktorý im bol zobratý.
Dotknem sa aj tej kontroly NKÚ. Sme sa dohodli s pánom predsedom výboru, že prednesie v pléne ten podnet na vykonanie kontroly, ja som to spomínala aj pánu riaditeľovi Mitríkovi, ktorý predkladal pred vami správu NKÚ, sme o tom tu v pléne rozprávali a on teda uvítal a povzbudil nás, aby sme predkladali ako plénum takéto kontroly, že je to pre NKÚ prioritou.
Tak verím, že takáto kontrola začne veľmi rýchlo, aby bola užitočná aj pre vás a tie zistenia, ktoré možno ani vy by ste si nevšimli, tak vám pomôžu pri reorganizácii, reorganizácii Slovenského pozemkového fondu tak, aby naozaj také veci, že budú opakované nevydobyté pohľadávky v obrovskej sume viac ako 6 mil. eur, to sú pohľadávky po lehote splatnosti. Súdne spory, kde sú v miliónoch eur, žalovaná je aj SPF. To znamená, je povinnosťou štátu vyplatiť právnickými spoločnosťami, o ktoré teda v minulosti sme tiež zapochybovali, akým spôsobom boli, boli vybraté. A nejde ani o výber, skôr o to, ako konajú, akým spôsobom sú vyplácané za, z môjho pohľadu, aj nečinnosť vo vzťahu, v snahe ukončiť tieto, tieto súdne spory.
Tam smerovali aj tie doplňujúce otázky, o ktorých tu už bolo povedané, že sme vás oslovili, aby sme sa k týmto informáciám dostali. Lebo v minulosti sme mali prezentáciu, ako Slovenský pozemkový fond funguje ako dobre namazaný stroj, citujem pani ministerku, exministerku Matečnú, ktorá bola predtým riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu. No, ten namazaný stroj teda fungoval aj pri poľovných revíroch, kde štát, Slovenský pozemkový fond zastupovali rôzne splnomocnené osoby. A bude ma veľmi zaujímať, keď nám dodáte tieto informácie, kto zastupoval a kde štát pri uzatváraní nájomných zmlúv na poľovné, poľovné revíry, pretože ten prepočet, keď si ho človek hodí len jednoducho do kalkulačky, kde vychádza, že priemerne jedno euro za hektár poľovného revíru, tak to je naozaj suma, ktorá pri, stále hovorím o tom, že, pánskom huncútstve, pretože poľovníctvo sa nevykonáva vo verejnom záujme a skôr naozaj ide o poľovníctvo za trofejou, ale nie za udržiavaním nejakého legitímneho vyrovnaného stavu v prírode. Takže aj v tomto má výrazný vplyv na životné prostredie rozhodovanie Slovenského pozemkového fondu.
O tých reštitúciách som už hovorila. Je neuveriteľné, že od, za takmer 30 rokov je ešte 2 866 rozhodnutí neuzavretých, nevybavené reštitúcie. To sú, to je 30 rokov, to je proste už ako život dospelého človeka. Žiaľ, mnohí ľudia nežijú a tí, čo už aj zomreli a ich dedičia následne ani netušia, že niekde mali pozemky. A keď sa ich dozvedia, tak ich predajú ako reštitút ako tým rôznym špekulantom, ktorí skupujú tieto reštitučné nároky a potom s nimi obchodujú, prichádzajú k nim, k takémuto majetku, ale rozhodne nie za tým alebo väčšinou nie, aby pestovali na nich pšenicu, ale aby ich developovali na rôzne iné činnosti.
Ešte som teda spomínala o tom, že o tých pozemkových, pozemkové úpravy, kde sa uvádza, že boli, nielen pri pozemkových úpravách, ale že štát odovzdal po vyše 600 hektárov nejakým ďalším oprávneným subjektom, lesom, vodohospodárom a podobne. Neviem teda, v akom podiele došlo k usporiadaniu majetkov pre obce, samosprávy, kde stále je ešte množstvo neusporiadaného majetku, či pod sociálnymi zariadeniami, školami, ale aj pod komunikáciami, kde, aj úmyselne, aj keď bol pozemok, keď vlastnil štát, Slovenský pozemkový fond v okolí takýchto stavieb pozemky, tak nebola ochota, nebola vôľa k zámenám až do takej miery, že nakoniec tie pozemky sa vyparili, rozplynuli sa tým, že boli, že boli vydané práve takýmto nejakým reštitučným skupinám. A tento stav, ktorý udržuje neusporiadané vlastníctvo pod stavbami, ktoré boli v minulosti realizované a realizoval ich tento štát, i keď za bývalého režimu, dochádza k obrovským škodám, pretože tam vzniká ten investičný dlh, o ktorom sme hovorili, modernizačný, kde nie je možné zásadným spôsobom rekonštruovať komunikáciu, lebo nie sú usporiadané majetky.
A dochádza, žiaľ, aj k ďalším novým pochybeniam. Chcem to nazvať pochybením, i keď úprimne poviem, si myslím, že je to úmysel, kedy pri pozemkových úpravách, ktoré boli realizované v ostatných dvoch-troch rokoch, štyroch dochádza k usporiadaniu majetkov tak, že súkromné osoby dostali pozemky pridelené pod vodnými tokmi, ktoré nie sú umelé, ale sú prirodzené pod riekami, kde následne takéto osoby si vyžadujú nájomnú zmluvu od Slovenského vodohospodárskeho podniku za prenájom pozemkov, na ktorom tečie rieka, i keď vieme, že zo zákona o vodách toto by malo byť majetkom štátu. Môžu takéto prípady byť z minulosti na E parcelách, kedy pri registrovanej evidencii pozemkov tok niekde tiekol a následne bol možno presmerovaný, ale nie po pozemkových úpravách. Predsa pozemkové úpravy sú práve na to, aby sa takéto neporiadky odstránili a nie, aby špekulanti si teraz nechali doživotnú rentu vyplácať od štátu, že štát im tam pridelil pozemky pod tokom.
Možno to bol aj na vine Slovenský pozemkový fond, ktorý si nedostatočne plnil svoje povinnosti. Uvediem príklad len konkrétne katastrálne územie Matiašovce na východe. Týchto území, zistení je viacej, ale toto je jeden z takých aj medializovaných prípadov. Možno si neplnili povinnosti správca toku, ktorý tiež možno mal možnosti namietať zápis týchto pozemkových úprav, aby sa urobila náprava. Ale rozhodne by som vás chcela poprosiť, aby ste sa tomuto venovali a ak sa takéto prípady vyskytli, aby bola vydaná námietka a aby boli tieto pozemkové úpravy rozporované, lebo sú, podľa mňa, v rozpore s princípom tvorby pozemkových úprav a ďalších zákonov, napríklad zákona o vodách.
Na záver. Otázky, ktoré som vám poslala aj písomne v rámci tých päťdesiatich, ako som sa dozvedela, že ich dohromady bolo, budete mať čo robiť. A určite bude dlhý výbor, keď nám budete o nich rozprávať. Je, sú podnety od občanov, napríklad k obštrukciám pri vydávaní stanovísk, kde teda sa hovorí, že Slovenský pozemkový fond, keď vydáva stanovisko, sa neviaže k správnemu konaniu. Možno je to tak, ale keď je súčasťou správneho konania a nevyhnutné je stanovisko Slovenského pozemkového fondu a zdržuje sa tým, vytvára sa obštrukcia pri vydaní povolenia alebo nejakého stanoviska v správnom konaní, tak si myslím, že toto je vec, ktorá naozaj by sa mali na ňu pozrieť právnici, či je to ozaj tak a že ak SPF nevydá stanovisko, či sa nemôže považovať za súhlas, pretože je to naozaj komplikácia pre mnohých nielen pri veľkých stavbách, ale aj pri obyčajných rekonštrukciách možno alebo stavbách rodinných domov, alebo súkromných osôb.
Webstránka, tá, už tu moja predrečníčka pani Halgašová spomínala, že teda tá, na to, že boli veľké peniaze použité na výpočtovú techniku, neviem, či teda je tento web, bol hradený z tých peňazí, ale rozhodne nemyslím si, že by poskytoval aktuálne a transparentné informácie. Jednu z transparentných takých krokov, ktoré by zvýšili dôveryhodnosť aj pri nájomných zmluvách alebo aj pri hospodárení v rámci vyplácania nenávratného príspevku zo sloven... z... teda z platobnej agentúry, tak dochádzalo v minulosti, že si ľudia vlastne nechali vyplácať na pozemky niekoho iného alebo na aj Slovenský pozemkový fond, pretože neexistovala evidencia majetku. Evidencia, či naozaj všetok ten majetok, pôda, ktorú spravuje SPF, či má nejakého obhospodarovateľa, či niekto neužíva neoprávnene len nejakým zvykovým právom, pretože vieme, že najmä v roku 2018 boli zverejnené zmluvy, kde bolo, sa upratovali ako keby tieto neoprávnene obhospodarované pôdy a vlastne sa dodatočne uzatvárali nájomné zmluvy. Neviem, či to je aj naďalej praxou, ale je faktom, že nevieme evidenciu, evidenciu, ako kto hospodári a či všetka pôda alebo do akej miery je zazmluvnená, jej hospodárenie, tak vydáva to podozrenie, že doteraz môžu hospodáriť aj na štátnej pôde ľudia, ktorí nemajú k nej žiaden vzťah a ešte nebodaj si možno aj berú finančné príspevky.
Takže to je tak zhruba všetko. Čo sa týka, ešte sa vrátim k tej kontrole NKÚ od toho roku 2014. Áno, bol to môj návrh, aby sme to dali ako za ostatných päť rokov. Je to taká nejaká prax, lebo prechádza jedno volebné obdobie aj do druhého. Ale myslím si, že nič nebráni tomu, aj po debate tuná s pánom riaditeľom Mitríkom, že oni tú kontrolu môžu kľudne realizovať od roku 2011. Ja som ho požiadala, aby aj skontrolovali plnenie opatrení z tej kontroly z roku 2011. Je to už potom na ňom, som naozaj veľmi zvedavá na výsledky.
Držím vám palce, aby sa vám to podarilo, pretože naozaj je to organizácia, ktorá stratila a nemala dôveru. Dôverovali jej asi len tie vybrané osoby, ktoré, ktoré sa na nej parazitovali. Ale je veľmi dôležité, aby sa vrátila dôvera k fungovaniu Slovenského pozemkového fondu, aby sa nakladalo spravodlivo, čestne a transparentne s našou pôdou a aby tí, ktorí majú nárok alebo majú oprávnené požiadavky na, či na prenajatie, alebo usporiadanie majetkov, alebo možno aj odkúpenie pozemku Slovenského pozemkového fondu, aby sa s ich žiadosťami nakladalo spravodlivo, transparentne a aby dostali správnu a úplnú odpoveď.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 15:16 - 15:18 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za také doplnenie tej časti ohľadom pamiatok. Myslím si, že táto diskusia, ktorá sa v rámci správy otvorila, o ochrane pamiatkového kultúrneho dedičstva je dôležitá a možno by to mohol byť aj takýto podnet pre výbor pre kultúru, aby sa venoval viacej podmienkam aj vôbec nejakým dopadom starostlivosti, resp. nestarostlivosti o pamiatky, ktoré vďaka tej nestarostlivosti mnohé sú likvidované, že sa, proste zaniknú z dôvodu toho, že naozaj neboli finančné prostriedky alebo účelovo nebodaj zhoria. No ale potom druhý zánik je takýto, ako si spomínala, že sa takým necitlivým spôsobom realizujú rôzne, rôzne rekonštrukcie, ako bol napríklad tento Bratislavský hrad. Realizovala to Kancelária Národnej rady, a teda neviem, či vôbec v minulosti bola nejaká robená kontrola činnosti nakladania hospodárnosti s majetkom, teda s financiami Kancelárie Národnej rady, ale určite by bolo zaujímavé minimálne túto investíciu preveriť a pozrieť sa na to, ako hospodárne boli vynakladané prostriedky.
Vieme o tom, že boli tu ozaj veľké námietky, hoci aj tým, tým procesom, ktoré pamiatkový úrad tuná zastával, a trošku sa tu aj; nie trošku, ale dosť sa aj lámali, lámali zákony na realizácii týchto, týchto priestorov. A keďže tu sídlime a sedíme a pohybujeme sa, tak bolo by naozaj dobré urobiť si aj jasno v týchto a poriadok v týchto veciach, čo sa týka Bratislavského hradu a jeho rekonštrukcie, a najmä tých keltských pamiatok či... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.5.2020 15:07 - 15:14 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ešte som, by som chcela doplniť svoje vystúpenie o pár postrehov. Ešte jeden naviac, reakcia, čo sme sa bavili tuná aj vo faktických o pamiatkach, pani Pleštinská aj pani bývalá ministerka kultúry čo spomínala. Mňa by ale napa, v tejto súvislosti napadla ešte jedna vec ohľadom Bratislavského hradu, rekonštrukcii a v podstate tých okolností, ktoré sa tu udiali v súvislosti s keltskými pamiatkami, že či teda tomuto ste sa problému nejako špeciálne nevenovali, lebo asi by tiež bolo dobré sa povenovať vybraným rekonštrukciám pamiatok, že ako boli realizované, a nielen konkrétnych národných kultúrnych pamiatok, ale aj obnove a starostlivosti o pamiatkové zóny.
Dobre, ale chcela by som sa v prvom rade ešte vrátiť k správe, oblasti na, vojenských lesov. Vojenské lesy spravujú obrovský lesný pôdny fond, teda vrátane aj nejakej poľnohospodárskej, poľnohospodárskej pôdy a musím povedať, že, že prvýkrát som teraz takto čítala takúto nejakú komplexnú, komplexný pohľad na hospodárenie vojenských lesov, pretože čo sme ľudia, čo sa pohybujeme v ochrane prírody, tak vnímame, že hospodárenie vojenských lesov aj ten pohľad na vojenské lesy je akosi ako keby tak bokom oproti ostro sledovaným, ostro sledovanému hospodáreniu v štátnych lesoch, a teda štátnych lesoch, myslím v lesoch v správe Lesov Slovenskej republiky, resp. lesohospodárskeho podniku Ulič a súkromných vlastníkov. Ale tieto vojenské lesy tým, že majú, samozrejme, obmedzený prístup ľudí, tak sú ako keby v inom režime hospodárenia. A podľa toho, čo teda čítam, naozaj aj som dosť prekvapená. Táto forma a taká arogancia mi vychádza zo, teda z vedenia tejto organizácie, nedodržiavanie verejného obstarávania, zákazky, ktoré naozaj behom 24 hodín a takým spoločnostiam, napríklad ohľadom tej chémie, kde sa prísne v tých iných lesoch aj verejnosť vyjadrovala k používaniu chémie.
No tuná, tuná tá chémia tiež na základe podivných zmlúv, aspoň tak sa domnievam z toho, čo čítam, sa spoločnosť Agrofert, ako aj úprava alebo spracovanie dreva spoločnosťami, ktoré boli na základe veľmi v skrátených konaniach a v objemoch státisíc až miliónov eur uzavreté zmluvy.
Tiež som teda naozaj, toto je podnet pre nielen ministra pôdohospodárstva, ktorý má na starosť nejakú, zákon o lesoch, pod ktorý vojenské lesy patria, ale v prvom rade pre ministra obrany a určite sa ho na výbore budeme pýtať na detaily hospodárenia z činnosti vojenských lesov, pretože konštatovať, že nemajú žiadne vnútorné predpisy, že dochádza tam vlastne aj z môjho pohľadu čudným hospodáreniam aj v samotných lesníckych činnostiach, tak to, že 63-tisíc hektárov Slovenska, ktoré, lesného a takého toho prírodného fondu naozaj nie je málo a vyžadovali by si bližší pohľad naozaj aj orgánov, ktoré majú na starosť životné prostredie, resp. pozemkové a iné úrady, ktoré, a kontrolné inštitúty, inštitúcie, pretože tie činnosti vo vojenských lesoch, som mala možnosť malým lietadlom preletieť ponad vojenský, vojenský útvar na Záhorí a ten pohľad naozaj na tie pozemky v tom vojenskom lese bol, bol žalostný. Na druhej strane niektoré lokality zase majú tú výhodu, že tam ten pohyb ľudí je, je obmedzený.
Na záver by som chcela povedať vám tú informáciu, ktorá bola spomenutá v rozprave, čo sa týka Slovenského pozemkového fondu. Tá správa, ktorá je predložená, je v podstate veľmi slohovou prácou. Tú keby ste si prečítali, asi vás, z nej nevzíde nejaký podnet na základe nejakej konkrétnej textácie, že treba tam urobiť účelovú kontrolu z nakladania s majetkom. Avšak to množstvo pripomienok, ktoré sme mali na výbore k tejto správe a ktoré určite odznejú vzápätí po ukončení rozpravy k vášmu bodu, tak odporúčam, keby ste si možno aj vypočuli rozpravu a na základe toho aj akceptovali tú našu žiadosť o vykonanie bezodkladnej kontroly, ak sa teda bude dať zaradiť, čím skôr. V návrhu uznesenia je to do roku dvetisíc-, od roku 2014, avšak z diskusie, keďže bola kontrola, ostatná kontrola v roku 2011, nemáme informácie o tom, že aké boli opatrenia, resp. či bola vôbec kontrola plnenia opatrení z toho roku 2011, tak by bolo asi zadosť, keby tá kontrola bola už od roku, teda nadväzovala na kontrolu od roku 2011.
V podstate to je v tejto chvíli, čo som chcela, všetko. Ďakujem pekne za tú správu. To, čo by som uvítala ešte ako nejaké doplnenie, je naozaj to štatistické vykázanie, že vy ste povedali, že ste dali množstvo podnetov, že koľko z nich vlastne bolo rozpracovaných, koľko z nich, prípadne či boli podané aj nejaké ozaj trestné, trestné, prijaté tie trestné oznámenia a či teda sa dokonali až do nejakého výsledného uzavretia alebo všetko bolo odložené, zamietnuté, uzavreté ako nedôvodné, pretože, žiaľ, ja mám množstvo skúseností s trestnými oznámeniami, podaniami v tomto, v tomto duchu. Takže ak by sa dalo v nejakej doplňujúcej informácii nám povedať takúto štatistiku týchto podaní, že ako vlastne úspešní ste boli pri podávaniach týchto podozrení na trestnú činnosť.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 14:50 - 14:52 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Veľmi krátko budem reagovať.
Áno, pán Linhart pripomenul Slovenský pozemkový fond, pán riaditeľ NKÚ, naozaj nasledovať bude správa o činnosti SPF, kde teda bude doplňujúce uznesenie, kde vás chceme požiadať, aby bola zaradená mimoriadna kontrola hospodárenia a nakladania s majetkom štátu, ktorý je v majetku a zverený Slovenskému pozemkovému fondu od, v uznesení od roku 2014, ale verím, že teda naozaj, keďže ostatná kontrola bola v dvetisícjedenástom, že vlastne sa urobí to celé obdobie, lebo je tam podozrenie naozaj na závažné porušenia.
Čo sa týka pani poslankyne Pleštinskej, reforma verejnej správy. Už predchádzajúca vláda prijala nejaké uznesenie, že bude vykonaný komplexný audit prenosu kompetencií. Toto sa neudialo a myslím si, že naozaj bez toho, aby sa neurobil dôsledný audit kompetencií samosprávy, tak akákoľvek reforma bude nedôsledná. A treba aby predchádzal reforme verejnej správy naozaj komplexný audit nielen preneseného výkonu štátnej správy, ale aj samotnej, výkonu originálnych kompetencií.
Čo sa týka pamiatok, zaujímavé poznatky, ďakujem pekne aj pani poslankyni Laššákovej, aj Pleštinskej. Pamiatky sú dôležitá vec a myslím si, že keď štát obmedzuje vlastníka, tak naozaj tie kompenzácie by mal dostať, podobne ako je to pri ochrane prírody. Takúto nejakú kontrolu a revíziu by som vítala a zo strany NKÚ, keby sa venoval aj národným prírodným rezerváciám, kde teda tiež je obmedzené súkromné vlastníctvo.
Čo sa týka pani Halgašovej, áno, bolo by zaujímavé vedieť, akým spôsobom, koľko bolo úspešných podaní, tých trestných podaní, resp. podaní na prokuratúru zo strany NKÚ, že ako boli doriešené, aspoň štatisticky by to bolo veľmi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis