Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2021 o 15:28 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2021 9:24 - 9:25 hod.

Anna Zemanová
Ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, že presne toto je práca z poslaneckých lavíc a poslancov, aby aj drobnými krokmi sa zlepšovalo podnikateľské prostredie.
Takže ja som veľmi rada, že takýto malý krôčik, ktorý je aj v súlade s programom SaS, ako taký predvoj ďalších navrhovaných zmien, o ktorých by sme chceli hovoriť, takže som veľmi rada, že tento návrh zákona máme tu v pléne, a budem sa tešiť, keď získa širokú podporu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

29.1.2021 9:15 - 9:18 hod.

Anna Zemanová
Ďakujem pekne. Hlasovanie o tomto návrhu zákona bude v stredu o jedenástej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 29.1.2021 9:15 - 9:17 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, v súlade so zákonom o rokovacom poriadku som bola určená predsedom výboru za spravodajkyňu k uvedenému návrhu zákona (tlač 385). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní, v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 18:21 - 18:23 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No ja som veľmi rada, že dozrel čas, pretože v tomto parlamente sme sa o túto novelu v podobnej podobe, nie presne v tomto znení, ale obsahovo veľmi podobne, snažili už päť rokov. A som rada, že teraz vyzerá to tak, že parlament bude mať väčšinovú vôľu túto rozumnú novelu schváliť.
Čo mám štatistiky ešte z tých čias, tak v roku 2017 to napríklad bolo 389 082 zmien, to znamená 778-tisíc kusov nových ešpé..., nových tabuliek. Čiže naozaj keď sa obmedzí táto nezmyselnosť, tak možnože to bude pri kúpe, čo je okolo 100-tisíc nových vozidiel ročne, tak to bude okolo 200-tisíc, no, o niečo možno viacej, keď sa dovezú vozidlá zo zahraničia, ŠPZ-iek krát dva Hej? Len a obidve strany. Je to nemalá úspora aj pre životné prostredie, pretože tá tabuľka sa vyrába z nejakého kovu, železa, následne sa galvanizuje, natiera, proste kopu chemikálií ide na to a je to celkom zbytočné. Následne sa musí znehodnotiť a ide ako do nejakého recyklátu.
Takže ja som veľmi rada, že tento návrh prišiel, že má podporu ministerstva dopravy, a že prichádza to ako taký spoločný koaličný návrh, a ako počúvam, tak zdá sa, bude mať podporu aj v opozícii, takže teším sa. A tieto výzvy, ktoré tuná odoznievajú, že ešte vieme urobiť aj väčšiu liberalizáciu na poli motorizmu a cestnej premávke, tak si myslím, že toto je prvý krok a tie ďalšie prídu veľmi rýchlo, zrejme v krátkom čase.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 17:47 - 17:48 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Monika, že to prirovnanie k tomu, že keď niekto ide do zahraničia na 2-3 mesiace, odstaví svoje motorové vozidlo niekde na legálnom verejnom parkovisku, tak to nie je práve ten prípad, ktorý by sa, ktorý rieši tento návrh zákona.
Tento návrh zákona v podstate umožňuje legitimizovať odťahovanie vozidiel tým, že samospráva si vytvorí vlastnú odťahovú službu a nebude ju objednávať u tretej osoby, to bol legislatívny problém, ktorý teda konkrétne v Bratislave sa musel riešiť, ale tu sa budú vlastne odťahovať vozidlá, ktoré budú robiť prekážku, prekážku v premávke alebo budú stáť na chodníku, alebo budú stáť na nejakom vyhradenom parkovisku, kde, kde nemá stáť, alebo bude stáť na parkovisku pre zdravotne postihnu...., určený pre zdravotne postihnutú, čiže odtiaľto sa budú odťahovať, nie niekto, kto aj dva mesiace bude parkovať na verejnom parkovisku, ktoré nie je vyhradené, tak a je, bude to vozidlo označené a nebude mať znaky vraku, tak vlastne tam stáť bude môcť bez ohľadu na to, že či je na Slovensku, alebo niekde v zahraničí tento majiteľ vozidla, ale to vozidlo musí byť riadne označené ŠPZ, a keď nie je, tak vlastne v tom prípade bude mať znaky vraku a v tom prípade by mohlo byť odtiahnuté aj z takého parkoviska, tak aby sa to asi vyjasnilo aj iným ľuďom, čo sa na toto pýtajú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 16:21 - 16:23 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, pozorne som počúvala, čo hovoríte, a mala som spočiatku dojem, že naozaj je vám to aj úprimne ľúto, čo sa stalo, možno aj úprimne ľúto, že ste mohli urobiť viac v svojej osemročnej pozície ministra, myslela som aj z toho dôvodu, že naozaj chvel sa vám hlas, možno to bolo kvôli rúšku alebo naozaj ste boli úprimne tak aj dojatý a cítili ste istú zodpovednosť za to, čo sa v priebehu vášho ministrovania dialo, a to vnímam aj pozitívne, že oceňujete tento návrh, ktorý sa snaží aspoň v niektorých častiach riešiť problematiku, ktorú ste mali vy dávno riešiť, ako ste boli ministrom, a nevyhovárať sa.
To ma zaskočilo, potom som začala pochybovať, či ozaj je tam v tom vašom hlase ľútosť, keď ste spomenuli a obvinili, že vlastne Mihál je ten vinovatý, ktorý prepustil, alebo urobil organizačnú zmenu, ktorá spôsobila nejakú nedostatočnú kontrolu. Nuž máme rok 2021 a Mihál bol ministrom 2010 - 2011, tak akože to je naozaj absurdné, keď vy ste boli osem rokov ministrom, boli ste plne zodpovední za to, čo sa dialo, a vyhovárať sa, že ste nemali možnosti, keď presne, ako tu bolo povedané, štyri roky ste mali jednofarebnú vládu, v druhej ste mali jasnú väčšinu a že ste sa týmto problémom nevenovali.
To nie sú len dve Lucky, ktohovie, koľko ich ešte je, ktoré sa nenašli, a vieme, že aj počas, určite tak, ako aj v súčasnosti sa to ešte deje, je mnoho takýchto detí, ktoré sú týrané alebo zanedbávané v sociálne vylúčených spoločenstvách, ale nielen tam. Ani možno o nich nevieme a jedného dňa sa možno aj nejaké takéto nájdu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2021 18:48 - 18:50 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Áno, pán kolega Rado Kazda, ľudia požadujú, majú na to právo. To je právo ľudí, občianskej verejnosti, oni môžu požadovať, žiadať nás, aby sme čokoľvek urobili, je to ich plné právo. Avšak našou zodpovednosťou ako politikov či v parlamente, alebo vo vláde je rozumným spôsobom a správnym spôsobom tieto požiadavky posúdiť a hľadať odpovede, ale hlavne aj prinášať riešenia. Tie nemôžu byť náhle, tie by nemali byť v panike a slová ako klimatická núdza alebo kríza vyvolávajú pocit paniky, že poďme aspoň niečo urobiť, len aby sme niečo urobili, aby, aby bol pokoj. My musíme všetko, zobrať rozum do hrsti a tú krajinu cez aj tieto vyjadrenia ľudí vyviesť a poukázať na to svetlo na konci tunela, akým spôsobom by sme mali cez tú klímu vyjsť von.
To, že je nadspotreba, to súhlasím s obidvoma mojimi predrečníkmi, a že tu je treba, aby každý sám od seba pristúpil k svojmu spôsobu života, pretože presne, ako ste povedali, pán kolega Karahuta, tak naše zdroje sú vyčerpateľné, hej. Nie všetky sú obnoviteľné. Aj voda síce je obnoviteľná, ale do istej miery, keď poškodíme ten ekosystém, aj tá voda môže, môže byť, že sa vytratí.
To znamená, úplne s vami súhlasím, treba mať rešpekt, úctu, pokoru k prírode, ale zase nesmieme pristupovať s panikou a s nejakými takými, á, prístupom, že poďme len niečo urobiť, aby sme vyhoveli. Nie je to možno populárne, ale musí to byť vecné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.1.2021 18:34 - 18:44 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Aj mojím predrečníkom vrátane pána ministra Budaja, ktorý mal nielen úvodné slovo, ale aj v rozprave venoval problematike klímy, klimatickej zmeny a v jeho ponímaní a vyjadrovaní aj až klimatickej krízy, možno tým by som začala s takou prosbou, že možno práve pri tejto problematike by sme mali byť veľmi opatrní s týmito pojmami a vyjadrovaním sa. Pretože nikto nespochybňuje asi, že klimatická zmena tu je, je to nejaký jav, ktorý je aj prirodzený, ale ani nikto nespochybňuje, že človek svojou činnosťou výrazným spôsobom prispieva k urýchľovaniu prejavov klimatickej zmeny.
Avšak hovoriť o klimatickej kríze, resp. až o klimatickej núdzi, ako sa hovorí v petícii občanov, si myslím, že na pôde parlamentu alebo ľudí, ktorí sú zodpovední za stav krajiny, si vyžaduje istú takú väčšiu obozretnosť. Pretože aj také vyjadrenia ako klimatická núdza alebo klimatická kríza môže spôsobovať beznádej ľudí, skutočne pocity toho, stratenej generácie. Už sa hovorí aj o diagnózach, ktoré hovoria o tom, že naši mladí ľudia sa boja budúcnosti, nechcú si zakladať rodiny, nechcú mať deti, aby neprivádzali svoje deti do beznádejnej budúcnosti, ktorá môže byť spôsobená s tým, že nebude tu vzduch, nebudeme mať vodu, že tu budú (bude, pozn. red.) nejaká apokalypsia (apokalypsa, pozn. red.), proste tie fakt fatalistické vízie.
Preto by som chcela, aby sme naozaj hovorili o tom, že je tu klimatická zmena ako nejaký prírodný jav, ktorý je umocňovaný činnosťou človeka, a to sa dá povedať naozaj od prvej priemyselnej revolúcie, kedy sa začali vo veľkom spaľovať fosílne palivá. Avšak aj človek svojou činnosťou, keď si včas uvedomí, dokáže aj zabrániť niektorým tým negatívnym prejavom. A príkladom toho je takzvane pred možno 15 rokmi, že sa hovorilo o tom, o ozónovej diere, ktorá bola aj nad Slovenskom, a bolo preukázané, že je spôsobená niektorými, používaním niektorých látok, najmä freónu, ktorý bol zakázaný. A v súčasnosti sa hovorí, že tá ozónová diera sa zatvorila. Čiže naozaj, keď človek identifikuje správnym spôsobom ten svoj príspevok, tak, a urobí opatrenia, výrazným spôsobom vie zamedziť tým nepriaznivým javom.
To sa týka aj vrátane emisií do ovzdušia z našej činnosti nielen priemyselnej, ale aj z dopravy alebo z poľnohospodárstva a podobne. A musíme si byť vedomí, je nás čoraz viacej, už len za našu generáciu fakticky dvojnásobok ľudí na Zemi pribudlo, to znamená, ľudia potrebujú viac jesť, ľudia chcú žiť čoraz v lepších podmienkach, a nielen výstavba, ale aj naša každodenná existencia je veľmi náročná na suroviny a s tým je spôsobená aj istá exploatácia prírodných zdrojov, a to nielen vody ako pitnej vody, ktorú potrebujeme pre svoj život, pretože bez vody nieto života, ale sú to aj nerastné suroviny. Je to aj drevo ako prírodná surovina, ktorá sa používa na výstavbu alebo na ako ďalší úžitkový materiál. A práve to sú činnosti, ktoré odoberajú schopnosti našej planéty, keď budeme hovoriť o Zemi ako takej, nielen o Slovensku, ktoré sú schopné dosahovať prírodnú rovnováhu, ktorá je nevyhnutná na to, aby, aby tá nielen spoločnosť, ale aj naša existencia bola trvalo udržateľná.
To, že teraz tá rovnováha nie je, je, je zrejmé to, že nám postupne tá, tá biologická rozmanitosť sa mení a že dôkazom sú aj vymieranie niektorých druhov, premnožovanie iných, ale ukázal nám to aj ten maličký neviditeľný, takmer neviditeľný vírus, ktorý v priebehu niekoľkých mesiacov by bol schopný vyhladiť veľkú časť ľudskej populácie a takýmto spôsobom si príroda možno aj chcela urobiť aj nejaké poriadky.
Vrátim sa na Slovensko a chcem uvítať plán ministerstva životného prostredia, ktorý je predložený k tejto správe, kde sa hovorí o jasných legislatívnych krokoch. To, čo som ja v minulosti vytýkala ako poslankyňa Národnej rady, ale nielen ako poslankyňa, ale aj ako aktivistka v životnom prostredí, boli rôzne stratégie, kde sme ako prví, vždy sme, my sme prví podpísali, my sme prví pristúpili k takému dohovoru, my sme podpísali takú stratégiu a všade sme chceli byť prví a ísť príkladom, ale, žiaľ, len na papieri. Ako sa hovorilo, v životnom prostredí mnohokrát skutek utek a verím, že v našom prípade tak to nebude a že spoločnými silami nielen zvládneme tú legislatívnu výzvu, ktorá je potrebná k tomu, aby sa mohli dotiahnuť aj tie praktické kroky, ktoré, ktoré našu spoločnosť nejak doladia do tej trvalo udržateľnej rovnováhy. Máme plán teraz legislatívny, máme plán, ktorý sme spoločne tvorili v programovom vyhlásení vlády, kde sú konkrétne kroky, ktoré pomôžu, pomôžu zabezpečiť, aby sa tá klimatická zmena na Slovensku a potom následne aj teda v Európe a na, na svete spomalila a aby sme naozaj mali jasný plán, akým spôsobom pripravíme Slovensko na adapt... a budeme adaptovať Slovensko na klimatickú zmenu, pretože tá je tu, tú nezastavíme, musíme sa adaptovať, ale musíme urobiť aj tie realizačné kroky, aby sme naozaj dosiahli čím skôr uhlíkovú neutralitu tak, aby tá naša príroda, ekosystém bol trvalo udržateľný.
To je výzva, apel nielen na vládu, ale aj na samosprávu, na podnikateľský sektor, na obce, na každého jedného z nás, pretože všetci sme súčasťou tohto systému. Nikto z nás, ani prezidentka, ani prezident inej krajiny, ani my nedokážeme žiť bez vzduchu, nedokážeme žiť bez vody, a tým pádom nedokážeme žiť cez, bez prírodných ekosystémov tam, kde sa ten vzduch a voda tvorí.
Preto je namieste, a som veľmi rada, že nie prvýkrát v tomto pléne Národnej rady sa hovorí čoraz viacej o životnom prostredí, je to naozaj čoraz väčší dôraz na tieto témy. V minulosti som bola s pánom ministrom, boli sme takí osamotení bežci, ale pevne verím, že aj táto správa napomôže k tomu, že budeme môcť robiť odpočty konkrétnych, konkrétnych krokov, ktoré zmiernia prejavy klimatickej zmeny.
Možno toľko, toľko k tej správe.
Ešte tu bola spomínaná petícia, ktorá bola doručená do Národnej rady. Množstvo ľudí sa hlási k tejto problematike a vnímajú ju ako veľmi citlivú záležitosť, osobnú, ale aj cítia tú zodpovednosť za budúcnosť pre naše deti, pre našich vnukov. Aj ja som stará mama, mám už dve vnučky a nie je mi ľahostajný, ľahostajná naša, naša budúcnosť. Toto mňa vždy viedlo aj v mojej práci ako aktivistky a neskôr aj v profesnom živote v životnom prostredí, že som chcela priložiť ruku k dielu k tomu, aby naozaj život na Slovensku, čo sa týka prírody, bol trvalo udržateľný a aby to smerovalo k lepšiemu. A myslí si, že krok za krokom sa to aj darí, nebude to rýchle, ale musíme byť vytrvalí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2021 15:28 - 15:30 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, aj tebe, kolega Rado Kazda, za prednesenie a aj prípravu tohto pozmeňovacieho návrhu, ktorý prináša väčšiu transparentnosť a istotu pre obce a mestá.
A zároveň teda aj musím oceniť komunikáciu s ministerstvom životného prostredia, naozaj v tomto bode to bolo naozaj príkladné, nad rámec teda aj voľného času.
To, čo sa snažíme odstrániť, je, že možno aj z byrokratických nejakých dôvodov alebo naozaj z dôvodov, ktoré neboli podstatné pri nakladaní s odpadom, ale z titulu možno chýbania nejakého, nejakého dokumentu, tie ako keby tresty za takéto situácie boli drakonické, až tri roky aby napríklad obec nemohla následne si pýtať dotáciu na nakladanie s odpadom z Environmentálneho fondu, pričom práve to by malo byť snahou životného prostredia, aby čo najlepšie sa s odpadom nakladalo. Tak táto poistka, že Environmentálny fond bude musieť nejako sa vysporiadať aj písomne dať, oboznámiť obec, tak je to možnože pre nich istá písomná záťaž, ale na druhej strane určite prinesie do, pre životné prostredie bude veľkým prínosom.
Takže ďakujem pekne a teším sa na obdobnú spoluprácu aj pri iných legislatívnych návrhoch v rezorte životného prostredia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.1.2021 15:04 - 15:12 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, dovoľte mi možno trošku z iného pohľadu sa pozrieť na túto situáciu, ktorú dnes máme, na schvaľovanie núdzového stavu, potvrdenie toho čo schválila vláda.
Sloboda jednotlivca v živote spoločnosti je základom filozofie strany Sloboda a Solidarita. Je to naše DNA. A môžem každého jedného uistiť, že akékoľvek obmedzovanie slobody nás bolí a vždy zvažujeme či je možné alebo primerané slobodu obmedzovať.
V týchto dňoch je to práve rok čo sa na Slovensko začali prenikať prvé správy o neznámej novej chorobe. Môj syn práve vtedy cestoval do zahraničia do Ázie a nevedeli sme, že čo vlastne bude. Tak v priemyselnom tovare som išla mu kúpiť ochrannú masku, aby sa pri prestupe v Singapure mohol chrániť. Odvtedy sme sa nevideli, len cez online a vtedy sa život na celom svete výrazne zmenil.
V marci v roku 2020 vláda vyhlásila pre štátne nemocnice na Slovensku prvýkrát núdzový stav. Situácia nebola dobrá, ale nikto si v tom čase nevedel ani len predstaviť, že bude tisícnásobne horšia. Núdzový stav je mimoriadne opatrenie a my žijeme teraz mimoriadny čas. Zákon hovorí jasne: "V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt."
Situácia je vážna a dnes núdzový stav je ručnou brzdou ako pribrzdiť šírenie pandémie. Aj ja som mama, som aj stará mama a mám strach. Normálny ľudský strach o svojich blízkych, ale nielen o nich. Bojím sa čítať správy od kamarátov. Dnes už asi nie je rodina, ktorú by obišlo ochorenie. Dnes už asi nie je človek, ktorý by sa nestretol s COVID úmrtím. Okrem veľkého strachu cítim aj váhu zodpovednosti na našich pleciach. Strach o životy, strach o existenciu tisícov ľudí, ktorí prišli o prácu. Ohromná ľútosť nad tým, že musíme občanov našej krajiny vystavovať obmedzeniam na slobode.
Rozhodovanie nie je jednoduché. Na váhy si dávame obmedzenia, diskomfort a na druhú stranu nádej na zlepšenie situácie, na skrátenie času, ktorý nám skráti odlúčenie od rodiny, od kamarátov, od bežného života. Je dôležité, aby sme sa spojili, aby sme pochopili a dôverovali opatreniam. Neexistuje univerzálny recept, ale spolu s vedou a výskumom sa náš čas, čas na objatie blíži. Je to cesta spojená s očkovaním. Výsledok nebude hneď, ale opäť si vyžaduje našu trpezlivosť a obmedzenia.
To, prečo akceptujem nevyhnutnosť núdzového stavu je solidarita s lekármi, záchranármi, zdravotnými i sociálnymi sestrami, s ľuďmi v prvej línii, ktorí zabezpečujú naše každodenné potreby. Patrí im obrovská vďaka a úcta.
A čo my poslanci, členovia vlády? Pýtam sa, čo o nás povie história o 30 rokov? Ako sme sa zhostili boja s prakticky neviditeľným mikro nepriateľom. Aké je východisko? Aká je cesta von z tohto bludiska? Prečo hovorím o 30 rokoch? Pretože chcem vám na príklade jednej mojej osobnej skúsenosti ukázať, že aká je to krátka, ale aj veľmi dlhá doba.
Pred asi 30 rokmi som sa stala projektovou manažérkou záchrany jedného jazera. Život v ňom vyhasol v dôsledku znečistenia a samospráva stála pred zdanlivo neriešiteľnou situáciou tejto katastrofy. Áno, riešenie katastrof má spoločného menovateľa. Volá sa spoločný postup a jeden cieľ. Viete, že sa prevažnú časť môjho profesného života venujem ekológii a rada by som na príbehu toho jazera vám poukázala na význam spolupráce.
Pred 30 rokmi hrozilo, že významná vodná plocha tu neďaleko v bratislavskom Ružinove, volá sa Štrkovecké jazero, hrozilo, že bude zasypané. Kvalita vody bola toxická, ohrozovala zdravie ľudí, voda páchla a v letných horúcich dňoch vyplavovala koláče hniloby a mŕtvych rýb. Vtedy sa nám podarilo dať dokopy vedcov, zástupcov samosprávy, priemyslu a pripraviť a zrealizovať plán, ktorý život v jazere zachránil. Dva roky sme bojovali, ale sme verili, že o niekoľko rokov bude dobre a jazero bude dôležitým zdravým biotopom na mestskom sídlisku. Verili sme, že to tak bude aj o 30 rokov. A stalo sa tak. Dnes je tých 30 rokov.
Priala by som si, aby sme aj teraz pri riešení COVID katastrofy verili a napĺňali plán, ktorý bude aj o 30 rokov príkladný. Keď v roku 2051 sa nás budú pýtať naši nástupcovia, ako sme zachraňovali životy na Slovensku, ako sme mesiace čakali na objatia so svojou rodinou a kamarátmi.
Chcem vás, občania, ale uistiť, že táto situácia nepotrvá večne. Raz sa situácia upokojí, a to, ako rýchlo to bude, záleží aj na nás. Našou záchranou je očkovanie, s ktorým sme našťastie začali. Pomôže nám rovnako dodržiavanie odstupu a hygieny, posilňovanie imunity, a to, že situáciu nebudeme brať na ľahkú váhu a budeme dôslední.
Verím, že postupne budeme môcť ustúpiť od celoslovenského núdzového stavu a prejdeme len na regionálne opatrenia. Pomôže to zamestnávateľom, obchodníkom, gastrosektoru, pomôže to školákom. Zavedenie regionálnych opatrení čo najskôr pomôže celej krajine, každému jej obyvateľovi. Opatrenia nám síce strpčujú život, ale privedú nás späť do normálu. Presne preto, aby sme obnovili slobodu jednotlivca, čo najskôr potrebujeme núdzový stav. Verím a nádejam sa, že v tejto podobe schvaľujeme predĺženie núdzového stavu posledný raz. Bodaj by to tak bolo.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis