Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.10.2021 o 17:35 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 16:22 - 16:24 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, naozaj toto bolo vystúpenie pre YouTube, toto bolo vystúpenie pre sociálne siete, ale nemalo to ani hlavu, ani pätu. Keď sa chcete k niečomu vyjadrovať, bolo by dobré, keby ste si veci naštudovali. Ja len doplním vlastne to, čo bolo povedané napríklad k tomu Environmentálnemu fondu.
Tak viete, to nie je len, že Environmentálny fond je tu na to, aby podporoval obce a mestá výstavbami kanalizácií alebo zberných dvorov. Áno aj, ale hlavným poslaním fondu je poskytovanie finančných prostriedkov žiadateľom vo forme dotácií alebo úverov na podporu projektov v rámci činností zameraných na dosiahnutie cieľov štátnej environmentálnej politiky na celoštátnej, regionálnej alebo miestnej úrovni. K tomu patria, naozaj ciele environmentálnej politiky sú ovzduší, v ochrane vôd, prírody a podobne. Čiže tieto môžu byť poskytované aj obciam, ale aj iným subjektom. Samozrejme, to, čo bolo povedané aj mojím kolegom predrečníkom Radom Kazdom, tak sú to vo veľkom objeme aj výnosy získané z dražieb kvót a peňažné prostriedky získané z predaja kvót skleníkových plynov alebo znečisťujúcich látok. Toto použitie týchto prostriedkov je viazané na vlastne majetkové aktíva Slovenskej republiky, tak to, nie je to úplne jednoduché uvoľňovať tieto prostriedky.
Áno, a keď sa uvoľňujú, je to považované za štátnu pomoc. Robilo sa to aj v minulom roku, robila to aj vaša vláda, my sme to patrične tiež kritizovali, pretože tieto prostriedky sú viazané na tomto účte Environmentálneho fondu a možno práve teraz je tá situácia, kedy naozaj by mohla vláda, v prvom rade ministerstvo financií a ministerstvo životného prostredia, ktoré, na ktorých súhlas je viazané akékoľvek uvoľnenie týchto prostriedkov zvážiť, či nie je teraz tá doba, že táto štátna pomoc by vlastne bola poskytnutá subjektom, ktoré následne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2021 17:35 - 17:35 hod.

Anna Zemanová
Ďakujem pekne, pán predseda. Ja by som chcel len pre záznam uviesť opravu hlasovania č. 8, keď zariadenie ma vykázalo, že hlasujem proti, ale hlasovala som za.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2021 15:53 - 15:54 hod.

Anna Zemanová
Hlasovanie dnes o 17.00 hod.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20.10.2021 15:44 - 15:45 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, v súlade so zákonom o rokovacom poriadku som bola určená predsedom výboru za spravodajkyňu k uvedenému návrhu zákona (tlač 709). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán podpredseda, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 17:30 - 17:31 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Apelujete na nás, aby sme dodržiavali rokovací poriadok, pán Podmanický, ale rokovací poriadok presne hovorí o tom, že vlastne do rozpravy o prerokovávanej veci sa prihlasujú poslanci. Prepáčte, ale vy ste vôbec sa nedotkli prerokúvavanej veci, ktorá je zákon o významných investíciách, čiže ste vlastne svojím vystúpením porušili rokovací poriadok, a pritom nás všetkých zase moralizujete a poúčate. To, že vlastne my tu nie sme na pretekoch a keď sa vlastne nejaký zákon preloží, má na to asi nejaký dôvod. Je cieľom, aby sa prijali kvalitné zákony a keď je potrebné dlhší čas na prerokovanie alebo doladenie niečoho, presne aj na to pamätá rokovací poriadok, preto je tu aj táto možnosť, ktorú dnes využil pán minister Doležal. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.) Vystúpil v rozprave, ktorá sa otvorila, a úplne v súlade so zákonom pokračujeme.
Vy nechcete chodiť do práce, sa tu nudíte, chcete už mať všetko za sebou. Nie sme tu na dostihových pretekoch, tak, prosím pekne, nás nepoučujte, seďte, choďte do práce, sadnite si na svoje miesto a čakajte, kým príde na vás rad, keď máte nejaký bod prednesený v pléne alebo ak chcete vystúpiť v rozprave.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 18:25 - 18:27 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán Kamenický, vy ste boli minister financií, tak ozaj mali by ste niektoré veci vedieť. No ale ste odmietli diskusiu, odmietli ste diskusiu na výbore, kde mohli prísť aj ďalší odborníci a s vami debatovať. Chceli ste tuná monológ. Odmietli ste dať k dispozícii ďalší čas aj pánu ministrovi. Mohli ste mať odpovede.
Ale poviem vám aspoň, keďže nemôže priamo diskutovať, tak vám prečítam, keďže pán Jarjabek povedal, že pekne čítam, tak vám prečítam pár reakcií. Takže štát vie regulovať iba regulované zložky a to aj robí. Vy vôbec nepočúvate, veď aj Fico povedal, že na svedomí to má trh. Tak ako máme regulovať aj nemeckú burzu? Cena elektriny aj plynu stúpa na trhu, pričom hodnotu týchto komodít určuje dopyt a ponuka. V koncových cenách elektriny pre domácnosti tvorí táto komodita 40-percentný podiel, v rámci regulácie je pritom táto časť ceny zafixovaná na priemer trhových cien forwardov z 1. polroku tohto roku. Teda na hodnotu 61,21 eur za MWh, čo je síce nárast oproti minulému roku o 35 %, avšak vďaka už prijatým vládnym opatreniam v rámci poplatkovej časti ceny, o ktorých sa bude hovoriť o chvíľu, nárast koncových cien elektriny pre domácnosti bude iba minimálny. Očakávame, že v prípade domácností s priemernou spotrebou o 2,5 MWh to budú 3 eurá na mesiac.
Čo urobilo ministerstvo hospodárstva? Znížilo podporu pre fotovoltiku, ušetrilo sa TPS 60 mil. eur v roku, v roku 2023 je ukončenie podpory domáceho uhlia. Ušetrí sa v TPS-ke 115 mil. eur. Je transparentná regulácia, čo je neoceniteľné zavedenie trhového princípu do teplárenstva, tlak je takto na cenu vďaka konkurencii.
A čo robí ÚRSO? Zníženie podpory pre fotovoltiku, ušetrenie v TPS... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 17:44 - 17:46 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Kolega Rado, rada by som doplnila nejaké tie naozaj postoje strany SMER.
Tak napríklad hlasovanie pri, Roberta Fica, ktorý hlasoval proti transparentnej regulácii prirodzených monopolov v energetike, zverejňovanie cenových návrhov a konaní, bolo to súčasťou Kilečka 1, Fico hlasoval proti.
Zavedenie prolongácie pre fotovoltické elektrárne s najvyššou podporou, úspora 60 mil. eur ročne počas najbližších 5 rokov v TPS premietnuteľná do koncovej ceny elektriny. Parlament to schválil pred letom, ale Robert Fico sa hlasovania ani len nezúčastnil.
Uvoľnenie trhového prostredia v oblasti výroby tepla. Zvolávateľ tejto schôdze Robert Fico sa pri hlasovaní zdržal.
Akože je naozaj zvláštne, keď Fico sa pýta, aké sú riešenia, ale pritom nič pre to neurobí, aby sa na nich zúčastnil. Jednoducho nechodí do práce.
A ešte dovoľte, tak by som rada zareagovala aj na pani Galekovú. Naozaj Asociácia SAPI vznikla ako reakcia na rozdávačky kapacít oligarchom SMER-u, aby sa oddelilo zrno od pliev, aby tí, čo to myslia s OZ úprimne, od tých, čo sa chcú nabaliť. Pretože OZ sú predovšetkým o presvedčení a trvalej udržateľnosti. Toto, žiaľ, bolo znásilnené a premenené na rabovačku pre pár vyvolených. Veronika Galeková to chcela zmeniť, ale sa jej to aj podarilo. Dnes aj vďaka nej fotovoltika už nie je žiadne panské huncútstvo, ale rozšírená bežne medzi ľuďmi a viacerí oligarchovia dostali týmto pádom na frak.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Skončili ste?

Zemanová, Anna, poslankyňa NR SR
Áno.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 16:40 - 16:41 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Pán Fico, mám tuná odkaz od pána ministra pre vás, že vlastne ste nedovolili mu vystúpiť, ale aby vám dal odpovede na vaše otázky. Ale vy ste sa najprv pýtali také vecné veci, ako na jeho strednú školu, na maturitné vysvedčenie. Potom ste sa pýtali, dali ste mu otázku na, na Plačkovú, na pavilón v Dubaji. Potom ste debatovali o dostatku plyny (plynu, pozn. red.) a potom o maďarskom guláši a podobne. Takže ste očakávali otázky a odpovede. Tak vám ich dal, a keď vlastne prišlo na rad, aby vám povedal, čo vlastne táto vláda urobila, tak vlastne už ste mu zabránili v diskusii.
Takže si môžte diskutovať teraz naozaj sami so sebou. Táto schôdza je v pléne Národnej rady, tak diskutujte medzi sebou, keď nemáte záujem o odpovede pána ministra, tak už ich ani asi na tejto schôdzi nedostanete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 16:24 - 16:25 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
No presne tak je to, že žneme to, čo roky sadil práve pán poslanec Fico so svojimi vládami. Pravdou však je, že drahota naozaj ide teraz na vašu hlavu, pán Fico, a dobre vám to povedal pán minister Sulík. A to, že vaše vykrikovanie, že nesúhlasíte s predĺžením rečníckeho času, je ukážkou toho, ako sa bojíte pravdou (pravdy, pozn. red.).
Chcete diskutovať, sme vám v minulosti navrhli, dajte návrh na hospodársky výbor a môžete tam diskutovať s odborníkmi, koľko chcete. Tu ste, sme vám otvorili schôdzu, kde osobne prišiel pán minister, aby vám vysvetlil, aby vysvetlil veci, aby zodpovedal na otázky, ale nenechali ste ho dohovoriť. To je naozaj hanba a to je len to, že sa bojíte pravdy, že sa bojíte (reakcie z pléna) pravdy a že chcete počúvať len sami seba, chcete mať len tuná... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, reagujte, prosím, na predrečníka.

Zemanová, Anna, poslankyňa NR SR
Takže (reakcie z pléna), takže, pán Rich... pán minister Richard Sulík, ďakujem veľmi pekne za to vystúpenie. Bolo veľmi pravdivé a verím, že sa nájde ešte priestor na to, aby si mohol vystúpiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2021 11:51 - 11:52 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne. Aj na legislatívnej rady vlády sme diskutovali práve o tomto ustanovení. Je tam celkom úmyselne zavedené, i keď po prijatí zákona, keď zákon ukladá nejakú povinnosť, tak v podstate už si ten iný subjekt nemôže uplatňovať takúto výhradu, ale keďže v praxi je to tak, že už aj dnes si niektorí dovolia uplatňovať, že to je ich know-how. Kvalita vody, ktorú dostáva od štátu na úpravu, tak je to tam zámerne explicitne zduplikované, aby vlastne nedochádzalo k takýmto špekuláciám.
Skryt prepis