Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.7.2020 o 15:40 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 21:53 - 21:55 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán minister, ja som rovnako čakal na vaše vystúpenie, lebo som avizoval už počas môjho vystúpenia, že vy ste sa už pred zasadnutím vlády vyjadrovali negatívne voči tomu, čo Igor Matovič neustále odmieta.
A povedali ste niečo, čo je nepríjemné aj pre vašich kolegov, že nie sú úprimní, ale to svedčí o tom, že ste naozaj konali s presvedčením, to, čo ste hovorili, a súhlasil som aj s tým a súhlasím, keď ste hovorili, že funkcia nemôže byť viac ako etika. Súhlasím.
A rovnako súhlasím s vami, že, že nie je možné, keď s niekým nesúhlasíme, riešiť to umlčaním, že ho zavraždíme. Súhlasím, ale nepoužili ste tie slová, ktoré použili vaši kolegovia.
Ale potom ma vyrušilo, keď ste začali hovoriť o tom, že Slovensko je alebo nie je morálne? Je to krajina, ktorá je morálna? Toto už je niečo, čo ma tak pomýlilo, pretože mňa ste presvedčili a myslím si, že ste človek, ktorý aj úprimne máte záujem veci riešiť a že idete za svojím presvedčením a nerobíte žiadne výhybky, až na ten záver, kde sa tá výhybka jednoducho stala.
A ja by som vám možno poradil a povedal, vy ste povedali, že Matovič mal prísť, tak, však? Ja by som povedal, že Matovič nemal prísť, mal prísť povedzme Mičovský, pretože to neznamená, že keď skončí Matovič, on to sám povedal, že budete končiť v koalícii a že nebudete môcť naplniť to, čo chcete, o čom ste presvedčený, o čom ste hovorili. To znamená, je tu jednoduché riešenie. Presvedčte pána Matoviča, aby odstúpil, lebo vy ste o tom presvedčený, že to je nemorálne, čo urobil, a preberte tú zodpovednosť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 21:15 - 21:17 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán minister, keď ste sem prišli, bolo hneď na úvod cítiť, že je to pre vás veľmi ťažké vystúpenie, lebo od začiatku ste začali hovoriť o tom, že budete len krátky, krátky, ale keď ste sa pozreli na tie papiere, čo vám dali, tak ste si uvedomili, že to asi krátke nebude a neviete, ako to skrátite.
No a snažili ste sa točiť okolo horúcej kaše neustále dokonca cez nejaké reminiscencie, ktoré sú vám blízke, cez jakešovsko-husákovské, neviem aké, už som myslel, že za chvíľočku skončíte pri globálnom otepľovaní, za ktoré môžeme aj, samozrejme, my. Dokonca už ste povedali aj to, že za vás žiadne čierne skládky nebudú a že všetko bude úplne super.
No jasné, pretože vďačíte Igorovi Matovičovi za to, že ste minister. Kto by si bol pomyslel, že vy budete ministrom životného prostredia, to asi na Slovensku asi nikto. Ale chápem to.
Ale nechápem, že ako dokážete takto chodiť okolo horúcej kaše, dokonca ešte zatancovať si aj na hrobe novinára a jeho priateľky, ešte Kočnerov pospomínať, pritom Igor Matovič, Kočnera pospomínať, pritom Igor Matovič s ním sedel neviem koľko, Sulík vybavoval si generálneho prokurátora. Ale je to len vina naša.
Nie. To, že vy ste prišli a postavili sa a povedali ste, jednoducho má svoje vysvetlenie, ale ja mu neverím alebo mu verím. Ani to ste nepovedali, že či mu veríte. Tak prečo? Vám stačí, že jednoducho stačí sa ospravedlniť. On osočoval Danka, hovoril, keby mal, nemal vyoperovanú hanbu, tak by okamžite odstúpil. No a vy ste ešte vo svojom vystúpení vyzývali mladých, ktorí študujú, aby 17. 11. prišli odvolávať toho, nech nie je zosmiešnená celá akademická obec.
A dneska prečo nevyvolávate študentov a dekanov, aby uvoľňovali ich na protesty proti Igorovi Matovičovi? Prečo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 17:35 - 17:37 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za faktické poznámky, či už boli také, alebo onaké.
Pán Šipoš, viete, pán Suchánek, že dobrovoľne odstúpil. Áno, preto sa aj Správna rada vzdala, lebo on dobrovoľne odstúpil. Veď to je na smiech. Vy tomu ani hádam neveríte.
My máme zverejnené celé predsedníctvo aj vedenie strany. Vy nemáte nič a nikto nevie, ani kedy váš premiér alebo predseda hnutia bol zvolený. Či vôbec bol zvolený.
Pán Šudík, to sú vážne vyjadrenia, ak hovoríte o mafii. Choďte teda na orgány činné v trestnom konaní a povedzte, že SMER je mafia. Nech sa páči, choďte to urobiť. Ale nerobte to takýmto zbabelým spôsobom tu, lebo ste iba zbabelec.
Pani Majorová, prečo nekonáte? Už ste mali byť na prokuratúre, keď ste presvedčení, že také niečo nastalo. Máte fakty, choďte, konajte. Ale nehovorte tu nejaké prázdne reči o tom, ako právny štát a všetko čo, k tomu patrí.
Pán Bubnár, trináste dôchodky, áno, ale o 280 mil. menej. Ak sa vám to nedostalo do uší, tak vám to teraz opakujem, o 280 mil. menej a paškvil. A práve teraz, keď je potrebné ľuďom dávať peniaze a dôchodcom tobôž, pretože to sú najzraniteľnejšie skupiny ľudí, pri tých miliardách, ktoré máte k dispozícii, je to potrebné dať. Veď sa len pozrite, Nemecko dáva na obyvateľa desaťnásobok viacej, ako ste dali vy zatiaľ počas pandémie.
Pani Tabák, kolegyňa, k úcty tomu, že ste u mňa vo výbore, nebudem to komentovať. To nestojí za to.
Pani Kozelová, viete, ak máte problém, že počúvať niečo, je to váš problém. Ale viete, ja urobím všetko preto, aby aj keď budete mať iný názor, aby ste ho mohli povedať. Ale nebudem vás v tom brzdiť.
No a, pán Zajaček, viete, to je zaujímavé, Zajíček, prepáčte. (Reakcia z pléna.) Tak dobre, prepáčte. Nuž, on má aspoň nejaký príhovor v angličtine, Fico. Ale ja som u Igora Matoviča zatiaľ nevidel absolútne žiadny.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.7.2020 16:49 - 17:15 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, som rád, že napokon predsedajúci, ktorý bol pred vami, pán Šeliga pochopil, že konal v rozpore s rokovacím poriadkom, pretože predkladateľ má právo vystúpiť hocikedy v rozprave a ja som sa o to uchádzal, ale bolo mi zabránené a som veľmi rád, že si potom priznal chybu a ja mu za to ďakujem, pretože je dôležité aj v tomto si priznať chybu.
Viete, možno zlomyseľnosť bola, aj teraz ste zle pomenovali pani ministerku, ale nikto sa tu nerehotal z koaličných poslancov, avšak keď tá zlomyseľnosť u koaličných poslancov je predovšetkým voči opozícii a dvojaký meter.
Čiže pán premiér Matovič vo svojom vystúpení, na ktoré nebolo možné reagovať, nielenže nepovedal stanovisko vlády, ako mal povedať stanovisko vlády, to bolo jeho vysvetlenie. A my by sme si veľmi radi vypočuli, ako napríklad hlasovala vláda a či tam boli aj nejaké iné hlasy, pretože máme napríklad informáciu, že pán minister Mičovský má s tým problém. Ja by som si to veľmi rád vypočul a dostaneme sa k tomu.
To znamená, jednak nepovedal stanovisko vlády, a ako to už býva, už to bolo aj pomenované, zbabelecky vystúpil bez toho, aby mohlo sa na neho reagovať. Pritom on bol ten prvý vždy v opozícii, ktorý toto kritizoval. Pozrite si to, vážení páni poslanci. Ak neveríte tomu, pozrite si to, v minulosti je toho neúrekom, ako on kritizoval iných ministrov alebo aj predsedu vlády, keď neumožnil vystúpiť tak, aby sa naňho mohlo reagovať.
Ale potvrdil jednoznačne to, čo som na začiatku povedal, môže akokoľvek hovoriť a znevažovať, že je tam iba jedna veta. Lepšie je jedna veta a silná veta, ktorá hovorí o tom, ako to je, ako nejaké omáčky okolo, a bude to hovoriť aj pán Grendel a hocikto, dôležitá tá veta, že je pravdivá.
A pán Matovič má založenú svoju politiku, je to tak, na podvode, krivých obvineniach politických oponentov a klamstvách na úkor voličov a ja dodávam, ešte aj na manipulácii. Pretože tak ako on tu predviedol, ako manipuluje s faktami, ako on sa prekrúca, tak to je, to je neuveriteľné.
Dokonca niektorí z vašich kolegov sú ochotní teraz aj na adresu novinárov povedať, že jednoducho oni boli, oni boli nepríjemní voči premiérovi. Premiér, ktorý nevedel odpovedať na otázku, či zverejní svoju diplomovú prácu, to je niečo drzé? To je podľa vás niečo drzé? Dámy a páni, veď to je na smiech. To ste nemysleli vážne, pán poslanec.
A to, čo predviedol s novinármi, však to, to je taká ukážka manipulácie, aká ani, ani sa nevidí tak často.
No a ďalšiu manipuláciu, ktorú použil, keď tu nebodaj začal hovoriť o tom, a že ten, ktorý hovorí, že jeho voliči žerú seno, povedal to a to. Vážený pán premiér Matovič, veď vám nikto neverí. Veď vy sám dobre viete, že toto povedal ešte za predchádzajúcej vlády tuto nesediaci pán Osuský o našich voličoch, a vy nebodaj to teraz chcete preklopiť, že nebodaj to Blanár povedal?
To je presne vaša metóda. Toto je vaša metóda, prekrúcať pravdu s vedomím, že tí druhí si to nebudú pamätať. Ale ja vám poviem, že to nie je tak.
Vy ste hovorili, že nikdy ste nepovedali, že som zlodej, no a čo? No nehnevajte sa, pán Matovič, ja vám budem teda citovať, keď hovoríte, že no a čo. A nepovedal som to len ja, že som citoval, ale dokonca to povedala pred zasadnutím poslaneckého klubu ZA ĽUDÍ pani podpredsedníčka Remišová, ktorá povedala, citujem: "Komunikácia, som zlodej, no a čo, určite nie je správna a aj o tom sa budeme rozprávať na koaličnej rade."
Dámy a páni, tak kto teda klame? Tuto pán, pán Igor Matovič, ktorý hovorí, že nikdy také niečo nepovedal? Tu je to čierne na bielom a môže si to pozrieť aj v ďalších, v ďalších citáciách, ktoré napríklad urobil aj denník SME.
No a ďalšia vec srdcervúca, ktorú začal rozvíjať pán Matovič. Nuž nehnevajte sa na mňa, ale ak z úst človeka počujem, že začne rozprávať nejaký príbeh o tom, ako on priniesol nejakého svedka kdesi ku generálnemu prokurátorovi, samozrejme, nepovie, kto to bol, potom vymyslí si ešte ďalšie veci okolo toho, jako to bolo, ale nikde nemenuje žiadne meno, je to jednoducho vyfabulovaná vec, tak ako bola vyfabulovaná, ak si spomínate, počas Radičovej vlády, že mu niekto ponúkal 20 mil. za povalenie vlády. Veď si to všetci dobre pamätáme. To je jednoducho fakt. A potom, keď mal ukázať toho svedka, tak to zľahčil a povedal, že to bol nejaký kamarát a on ho ani nebude zviditeľňovať.
Toto je metóda Igora Mačo... Matoviča. Dámy a páni, ak teraz si to nechcete priznať, ono na to prídete po čase, keď si vás bude natáčať, keď vás bude vydierať. Tak ako to robil aj príklad pánovi Hlinovi, veď to priznal. Preto odišiel. Pozrite si jeho video, hovorí, áno, vydieral ma a povedal som mu, že nech to teda zverejní, to, čo natočil. Nezverejnil to, tak ako nezverejnil informáciu, s akým cieľom sa stretol s Kočnerom. Dnes tu bude moralizovať pán Igor Matovič, keď má plnú koaličnú vládu ľudí, ktorí s Kočnerom komunikovali a riešili voľbu generálneho prokurátora? A hovoriť o tom, že Kočner je náš, ktorý vznikol ešte z kauzy Technopol a išiel tu celé, všetkými vládami a za našich vlád bol obžalovaný a dnes je odsúdený? Nehnevajte sa, toto je typické pre Igora Matoviča.
Ale doplním, lebo Igor Matovič opäť bude hovoriť, že klamem, pretože, viete, pre klamára je každý klamár a už to nebudem opakovať, lebo to je staré ľudové porekadlo.
Ale keďže hovoril o tomto srdcervúcom prípade, ako on priviedol nejakého svedka, tak si prečítajte, prosím vás, Plus 7 dní, rozhovor s generálnym prokurátorom Čižnárom, ktorý hovorí, citujem: "Matovič chcel u mňa vybaviť beztrestnosť pre známeho."
Dámy a páni, toto je tá rozprávka, toto je tá rozprávka, ktorú on prekrúti takýmto spôsobom, tak nech sa páči, zavolajte si pána Čižnára a spýtajte sa ho, aký, ako to bolo. Rozhovor Plus 7 dní jasne hovorí o tom, že si chcel u neho vybaviť pre svojho známeho beztrestnosť. Toto je pravá tvár Igora Matoviča. Nie tá, nie tá, ktorá sa pretvaruje pred novinármi. Nie tá, ktorá sa pretvaruje pred vami. Neuvedomujete si tú nebezpečnosť toho celého?
A on teraz nám bude nadávať, že sme banda? To si vyprosím, dámy a páni, za všetkých 15-tisíc členov na rozdiel od tých 45, ktorých má OĽANO. Toto skôr ma, a teraz mi prepáčte za výraz, známky bandy, lebo nikto nevie, kto je tých 45 ľudí, lebo ich nezverejnil. A pán Šipoš dokonca svojho času povedal: "No viete, aktualizujeme facebookovú, teda našu webovú stránku a my ich zverejníme. Ale nechceme ich zverejniť, lebo by boli lynčovaní."
Sú to verejní činitelia, dámy a páni, oni musia byť zverejnení. Čo ak práve z týchto 45 ľudí, ktorých tam máte nezverejnených, sú napríklad ľudia, ktorí sú nominantami v mnohých pozíciách? Možno aj preto to nechcete zverejniť. A nám ide hovoriť, že my sme banda? Igor Matovič? Veď to všetko, to, čo tu vidíte, to je práve, by som povedal, taký presne príklad toho, ako sa tvorí banda. A teraz česť výnimkám a vôbec vás nechcem urážať, ako to robí Igor Matovič, lebo som presvedčený, že mnohí ste skočili na lep Igorovi Matovičovi v dobrej viere, ale prídete na to, ako prišla na to Remišová, ako Verešová, ako na to prišli ďalší, ktorí odišli. Aj vás to čaká.
A nebudem uchádzať pred tým, keď tu mňa obvinil, že pozná sa strom podľa ovocia. Áno, dámy a páni, áno, obstarávali sme CT prístroje. A ako župan sme urobili prvýkrát vôbec, ani vláda, ani ministerstvo to neurobilo, tzv. elektronickú aukciu, ktorá je vyhlásená ako najtransparentnejšia súťaž. A jedna z firiem tam začala manipulovať a celá vec skončila tak, že my sme kúpili najlacnejšie CT prístroje vtedy aj s pozáručným servisom na sedem rokov za 2,2 mil. eur. Viete, za koľko kúpili v Trenčíne za Uhliarika, prepáčte, Pentliarika, to isté CT iba jeden kus aj s pozáručným servisom? Jedno CT 2,9 mil. eur, dámy a páni. A bol tam Matovič, ktorý sedel v tej koalícii.
Nehnevajte sa, jak tu niekto chcel nejaké predražené cétečko kupovať, tak to bol pán Suchánek, ktorý bol v jeho poslaneckom klube, ktorý musel odovzdať Bielu vranu. A celá správna rada, ktorá mu tú Bielu vranu odobrala, tak odstúpila a povedala by, povedala, že nikdy, keby vedeli toto, by mu Bielu vranu neudelili. A kde má teraz pána Suchánka? To je presne ten istý príklad, aj pán Suchánek od neho ušiel.
No a, pani Cigániková, nehnevajte sa, neviem žiadnu informáciu, čo ste povedali, ale to je absolútna nepravda. Dva prístroje sa kúpili za 2,2 mil. eur na sedem rokov pozáručného servisu, kde sa nedal ani cent naviac. A vy hovoríte 3 mil.? Však 2,2 boli dva. Ak ste to chceli účelovo povedať, no tak dobre, pretože je to pre vás typické, namiesto toho, aby ste sa principiálne zachovali, že zahlasujete za nedôveru, lebo ste povedali, že toto je pre vás problém. To, čo urobil Matovič, to, čo urobil Kollár, to, čo urobil Gröhling, a mohol by som menovať ďalej. Ale keď príde k lámaniu chleba, stiahnete chvost a začnete útočiť na tých druhých.
Ak sme hovorili, že jeho politika je založená na klamstve, no je to jasné. Veď si povedzme, kto hovoril pred voľbami a ťahal medové motúzy popod nos voličom, že všetky sociálne balíky budú zachované, keď sa dostanú do vlády? No bol to Igor Matovič. Ten istý Igor Matovič, ktorý dnes sa snaží ľudí oblbovať tým, že trináste dôchodky oni vyplatia.
Dámy a páni, a výhovorka, že dvanásť rokov sme my nedokázali trináste dôchodky ľuďom dať, je opäť manipulácia typická Igorovi Matovičovi. Pretože my sme začali s vianočnými príspevkami a povedali sme, a povedali sme, že keď bude na to ekonomika stačiť, chceme to pretransformovať na trinásty dôchodok. Ale viete, kedy sme, akú sme dostali Slovenskú republiku do rúk v roku 2012? S nezamestnanosťou takmer 15 %, dámy a páni. Pätnásť a pol percenta. A viete, koľko bolo na fonde nezamestnanosti v rozpočte za Radičovej vlády peňazí na podporu zamestnanosti? Veľká nula za pána ministra Mihála. Kde bol pán Matovič? My sme to dotiahli na percento, ktoré bolo pod päť v histórii, taká nezamestnanosť tu nikdy nebola. Zadlženosť 48 %. Ukazovatele také, že ratingy sme mali A+++. Vďaka tomu ste si aj vy požičali. Ináč by ste si nemohli ani požičať.
A teraz oni budú hovoriť o vykradnutej špajze? Áno, asi im to niekde napísali a možno aj vám, lebo vidím, že to čítate všetko z počítačov, že jednoducho toto je mantra, ktorú potrebujete neustále opakovať.
Pravda je ale taká, že ste oklamali, pán Matovič, ľudí. Trináste dôchodky im nedáte. Rovnako im nedáte ani to, čo sľubujete z hľadiska MHD a ďalších vecí, pretože vôbec to nemáte kryté. A chcete to hodiť len na plecia samosprávy. Ja som naozaj zvedavý, budeme to veľmi, veľmi sledovať.
Toto je úplne jasné klamstvo. Popri miliardách, ktoré si požičiavate, je pre vás problém, aby ste dali ešte ďalších 300 mil., presnejšie 280 mil., na trinásty dôchodok? Tak to môže vymyslieť len Matovič.
Že my sa smejeme z ľudí? Nie, my máme vždy v úcte ľudí. A môže sa tu smiať Matovič z toho, že sociálna demokracia tak alebo onak, a môže tu hovoriť o bande, pretože asi mu došli argumenty, tak preto útočí. To je presne on. A začne ironizovať.
Ja som ho neironizoval a ani by som to neurobil, keď on tuto nevedel ani vysloviť meno šéfky Európskej komisie a mňa ide kritizovať za to, že som začal hovoriť summit v angličtine, že sa uskutočnil v Bruseli? Ale vy ste sa smiali, pretože pre vás je práve táto metóda asi takisto jedna z metód, ktorú ste si osvojili od Igora Matoviča. A všetci tí, ktorí sa tam modlíte, presne to isté platí aj na vás, pretože to je o svedomí, aj vám sa to môže vrátiť. Aj vy môžete mať brept. Aj teraz pán predsedajúci breptol, čo sa týka pani ministerky. Ale toto je vaša metóda. Ale to sa nedá riadiť krajina takouto metódou, to je strašne málo, nehnevajte sa.
Igor Matovič ako čistá morálna autorita. Vy viete, mne je to naozaj na smiech, keď on rozpráva o tom, ako sa on bavil s mnohými lídrami atď. Ja som si pozrel krátky brífing, keď odtiaľto odišiel po tom, ako som ja dorečnil, a novinári sa ho pýtali: "No tak povedzte, ako je to s tou vašou angličtinou? Lebo Robert Fico hovorí, že vy neviete po anglicky, tak povedzte."
"No ja som všade, kde sa dalo, hovoril angličtinou, som povedal začiatok anglicky a potom, ako všetci lídri, išli sme k vlastnej materskej reči."
"Výborne, tak povedzte aspoň, čo by ste Ficovi odkázali po anglicky?"
"No že nech, že je politická mŕtvola."
"No ale povedzte to po anglicky."
"No však som to povedal po slovensky. No viete, ani neviem, ako sa povie politická mŕtvola."
Dámy a páni, pozrite si to v priamom prenose. Myslíte si, že toto je adekvátne množstvo slovnej zásoby na to, aby ste mohli niečo vyrokovať v kuloároch? Áno, stretnúť sa po boku, keď mám za sebou tlmočníka, sa hovoria oficiálne veci, ale všetky veci sa robia v kuloároch.
A opäť, opäť, ako je vlastné Igorovi Matovičovi, vyfabuloval jednu vec, ktorá sa týka údajne Igora, pardon, Roberta Fica, že vraj on si kdesi chodil. No to je typické pre Igora Matoviča, vymyslieť si niečo a jednoducho potom to podsúvať ľuďom.
Potom hovoril o tom, že, že dáte odmenu tým, ktorí budú udávať, a že prokurátor, preto nám to robí problém, lebo prokurátora oni budú môcť odvolať, a preto nám to robí problém. Nuž ja som sa tak zamýšľal, prečo toto hovorí Igor Matovič? Ale potom som si spomenul a asi to nebude ďaleko od pravdy. Viete, lebo keď niekto myslí na to, že chce mať pri odpovedi, ktorú dostane, a pri odpovedi na otázku, ktorú dostal od novinára, že chce mať toľko členov ako Hitlerova NSDAP a dokonca ešte viacej, to svedčí o jeho zmýšľaní. O jeho chúťkach autokratívnych, o jeho vodcovských chúťkach. A potom ja sa nečudujem, lebo práve takéto praktiky Hitler využíval, že jednoducho podporoval udavačstvo. A toto je nič iné len udavačstvo a Igor Matovič sa k tomu v priamom prenose jednoducho priznal.
Dámy a páni, hovoril, že nikdy nepodporil farmárov. Však tuto pri tomto pulte vám to povedal, že išiel na Tyršovo námestie a im poďakoval a podporil ich a tak ďalej, to je jedno, že či to urobil priamo na diaľnici, alebo keď blokovali cestu do Bratislavy? No ale urobil to a ešte sa priznal. Vám to vôbec nevadí? Veď toto je presne tá jeho metóda, prekrúcať, manipulovať s faktami. On sa tu prizná a vám to nevadí, ešte mu to aj, ešte mu aj zatlieskate. Bol na Tyršovom námestí.
Ale potom, keď to urobia za tejto vlády iní, ktorých si ani nedokáže vypočuť alebo aspoň niekoho poveriť, aby sa s nimi stretol, tak to chce dať do Trestného zákona. To jednoducho svedčí o jeho výbave.
Vykradnutá špajza. To už sa ani nedá rozprávať tieto nezmysly, ktoré on hovorí o tom, že vykradnutá špajza? Štvorpercentná nezamestnanosť? Najmenej ľudí v sociálnej sieti, ktorá najviac zaťažuje štátny rozpočet? Nezadlžená krajina, ktorá je ďaleko pod hranicou sankčných pásiem, a on hovorí o vykradnutej špajze?
No tak keby ste mali vykradnutú špajzu, tak vám nikto nepožičia tie miliardy, ktoré máte požičané, nikto vám to nedá. A keby vám ich dal, tak za iný úrok a nie záporný úrok, ktorý ste teraz dostali. Čo toto je za argumentácia? No hodná Igora Matoviča, pretože on v podstate sa sám priznal, že on tú školu flákal, on nevie vlastne, že čo to je ekonomicky, lebo on už nechodil ani do školy poriadne. Teraz sa priznal k tomu, ale vám to nevadí.
Áno, sme najlepší z hľadiska riešenia COVID-u-19. To súhlasím. A my sa k tomu hlásime, pretože práve vďaka opatreniam, ktoré prijala naša vláda, sme dokázali udržať tie čísla tam, kde sú. Avšak kto bol ten, ktorý ohrozil ľudí a predovšetkým starších ľudí, ktorí boli najviac ohrození v domovoch sociálnych služieb? No bol to práve pán Igor Matovič, ktorý namiesto tých rýchlotestov, ktoré boli najlepšie na to, aby sa mohol urobiť screening tých starších ľudí, tak chcel to vysypávať do Dunaja. Dámy a páni, to vám nevadí. A nevadí vám aj ten, ten jeho manipulatívny argument, ktorý povedal: "No však my sme kúpili polovičné množstvo, takže je to vlastne menej peňazí." Potom keď kupoval tie rýchlotesty. Ani to vám nevadí, dámy a páni? Ja, ja som šokovaný.
A dokonca ešte dokázal povedať takú hyenistickú vetu, že my sme chceli, aby umierali ľudia. Tak to nie, to si nezaslúži žiaden komentár. A neviem, to môže povedať len niekto, kto, kto nemá žiaden cit, o niekom druhom, že chce, aby umierali ľudia. Vy by ste to tiež povedali, dámy a páni, tak ako tu sedíte? Pani kolegyňa Záborská alebo ďalší, povedali by ste to? To je prosto presne metóda jeho. Takýmto spôsobom. A potom všetko zhodiť na plecia druhým.
Áno, hovorili ste, že nahrávanie nám vadí. Dobre, však všetci tí, ktorí konajú zlo, tak je to predovšetkým pre nich problém, ak sa nahráva, ale, pán Igor Matovič, vaša metóda je nahrávanie sa. A nie nahrávanie sa nielen vás, ale aj tých, s ktorými sedíte. A povedala to Veronika Remišová, ktorá tu teraz nesedí, v televíznej relácii jednej súkromnej, kde povedala: "Igor Matovič neustále klame a všetkých si nahráva." Dámy a páni, pozrite si to, môžete sa smiať, koľko chcete, pán Šipoš. Archívy nepustia, môžete sa na to pozrieť.
Ale ja sa čudujem, že jednoducho bez problémov fungujú vedľa seba. Aká to je dôvera? Ja už som to povedal, ako môžu ľudia dôverovať, keď oni sami si nedôverujú vo vnútri koalície?
Nuž a čo sa týka, k tomu plagiátorstvu sme povedali, že to je jedna z tých vecí, ktoré sme tam vypichli, ale dobre, vidím, že pre niektorých je to veľký problém. Ale mňa zaujíma, prečo vás netrápi, že taký minister Mičovský má s tým problém? Že pani Cigániková? Vy to tu zľahčujete, dokonca hovoríte, že sa ospravedlnil, je to v poriadku, napriek tomu, že iné hovoril predtým a iné teraz hovorí. Dokonca dokázal urobiť také salto mortale v tejto argumentácii, čo podľa môjho názoru do slovníka cudzích slov sa bude uvádzať pri salto mortale Matovičov výrok, čo sa týka jeho vyjadrení.
Čiže toto je vec, ktorá jednoducho nepustí, to sú fakty. Rovnako pustí, nepustí aj to, že Peter Pellegrini menoval mnohé vyjadrenia, ktoré mal na adresu Andreja Danka. Ja už to nebudem opakovať, ale poviem vyjadrenie iné, Jána Budaja, súčasného pána ministra životného prostredia, ktorý tu stál, keď sa rečnilo na odvolávanie Andreja Danka a povedal: "Vyzývam mladých, ktorí študujú, aby sa 17. 11. prišli dovolávať toho, nech nie je zosmiešnená celá akademická obec."
Pán minister, nepočul som, že by ste dovolávali sa akademickej obce a študentov, aby išli, a dokonca aj dekanov vyzývali, aby ich pustili na protesty proti Igorovi Matovičovi. Vtedy ste boli principiálni, dnes ste zaliezli a tvárite sa, však to je v poriadku, lebo prednejšia je vláda a potom nejaký boj s mafiou, ktorý sa snažíte tu prezentovať.
Nuž a k tomu, čo sa stále obhajuje, viete, to je neuveriteľné, že v podstate on obviňuje novinárov za to, že zverejnili takým spôsobom, ako zverejnili, jeho plagiát, a dokonca ich obviňuje z toho, že zmarili tie stámilióny, ktoré nedokázal vyrokovať. A nedokázal ich vyrokovať. Iba v tom fonde na transformáciu energeticky náročných odvetví, tam sme z 960 alebo 916 mil. išli na 300 mil., dámy a páni. Veď to sú stámilióny, to sú stámilióny a on jednoducho bez akýchkoľvek problémov ich obviní, lebo oni sú na vine, a dokonca povie bez mihnutia brvou, že, viete, ja som bol stále presvedčený, že to bolo dobre napísané, že tam je všetko, a ja už sa tam nechcem pozerať ani sa nebudem pozerať, a preto ju nezverejním. No čo je toto? Jednoduchá odpoveď: zverejním, pozrite sa. Dokonca on povedal, nestojím o verejný lynč. No tak potom, keď je to také zlé, tak potom prečo nestojí o verejný lynč? Preto, lebo jednoducho klamal a to je jeho pracovná metóda.
Platil dane, lebo to sa stále tu, neustále chváli, ako on odviedol nevedno koľko daní. Áno, platil dane pravdepodobne preto, aby si ich potom podvodne zobral. Podvodne zobral tým, že na DPH-čke klamal, ale nebol odsúdený kvôli tomu, že to bolo premlčané. To je perfektne sofistikované. Vám to nevadí, vážení koaliční poslanci. Ak vám to nevadí, výborne, to je vaša vizitka.
A dojemné bolo, keď on v podstate hovoril o tom, že, že on sa so všetkými stretol na summite v Bruseli a že im rozdával rúška. No, prepáčte, dámy a páni, ak toto je hlavná úloha premiéra Igora Matoviča, aby chodil a rozdával im rúška, namiesto toho, aby rokoval o stámiliónoch, ktoré mu ušli, ušli medzi prstami, a hovoriť o nejakých 43 mld., a pritom de facto po započítaní toho, čo budeme my do toho platiť, je to 13,5 mld. na celé obdobie, je prosto výsmech. Je výsmech len to, že on išiel rozdávať rúška, to je to najhlavnejšie, čo mohlo byť.
A hovoril o programovom vyhlásení vlády, veď my sme to priznali, dámy a páni, my sme aj zahlasovali za mnohé zákony a to sme tu priznali, ktoré boli v skrátenom legislatívnom konaní, ale mali sme problém s telekomunikačným zákonom. Mali sme problém s ďalšími, ktoré boli v skrátenom legislatívnom konaní a zneužité. A to, že pán Grendel tu rozpráva o tom, že o prokurátoroch bol tento zákon predložený len poslaneckým návrhom, no veď to máte v programovom vyhlásení vlády. To znamená, že za to je zodpovedný aj predsa premiér, lebo on to chcel. Tak sa nemôže jednoducho vyhovárať pán Grendel, že, že to bolo, že to, že to predložili poslanci a nemá s tým Igor Matovič vôbec nič. Veď to nie je pravda.
Bohužiaľ, pán Grendel, ten váš príhovor namiesto zásadného vyjadrenia sa k tomu, čo urobil pán Matovič, ste nič iné neurobili, bolo to také slabé aké ten čaj, čo ste tu prezentovali.
Ach. Dámy a páni... (Reakcie z pléna.) Áno, ja si môžem povzdychnúť, pretože aj tak je zbytočné vám čosi hovoriť, vy ste aj tak presvedčení, že zahlasujete, lebo budete si robiť, čo chcete. Ja som chcel aspoň takýmito príspevkami presne usvedčiť, presne to, čo Igor Matovič hovorí, prekrúca, a aká je pravda, dokázal som to aj v tom, čo som citoval, lebo on mi povedal, že ukážte mi, kde som to povedal, že som zlodej, no a čo? Veď to pani Remišová povedala sama, ak vám ani toto nestačí, tak ja som zvedavý, čo vám bude stačiť na to, keď v budúcnosti vás bude klamať o iných veciach a budú mať nedozierne následky pre slovenskú spoločnosť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.7.2020 15:40 - 15:40 hod.

Juraj Blanár
Pán podpredseda, vám by malo záležať na tom, aby tu bola procedúra dodržaná, a ja dávam námietku, pretože vy ste uvádzali pána premiéra Matoviča, že prednesie stanovisko vlády. Ja som žiadne stanovisko vlády nepočul počas jeho vystúpenia (potlesk), preto namietam a chcem, aby zaznelo stanovisko vlády, aby to bolo prečítané tak, ako má byť. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

23.7.2020 11:10 - 11:25 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, ctená snemovňa, vážená vláda, nemôžem sa ubrániť dojmu, že táto schôdza začína tak rozpačito a tak protirečivo, ako je reprezentovaná aj táto súčasná vláda, pretože pán predseda parlamentu vždy bol taký, že bude ústretový a dnes tu odsekáva jednu pripomienku za druhou, a pritom opodstatnenú, lebo ja nevidím dôvod, prečo by sme mali mať dvojhodinovú prestávku, keď budeme, obedňajšiu prestávku, keď budeme rokovať až dlho do noci. Ale dobre rešpektujeme to. Máte väčšinu, a preto to rešpektujeme, avšak máme na to iný názor.
Ctené dámy a panie, vážené pani poslankyne, páni poslanci, mrzí nás, že tento návrh na vyslovenie nedôvery sme museli podať práve v deň, keď sme si pripomínali 140. výročie narodenie veľkého syna národa, zakladateľa prvej Československej republiky a trúfam si povedať, že tým aj zakladateľa súčasnej štátnosti Milana Rastislava Štefánika. Bezpochyby je to najväčšia osobnosť našich dejín a bol to prvý diplomat, ktorý hovoril v mene Slovenska a vtedajšieho Československa, reprezentoval nás naozaj veľmi dobre a vďaka podpore, ktorú dokázal získať u veľmocí vtedajších, máme dnes vlastnú štátnosť. Bol to naozaj veľká osobnosť a je možno tragédiou, že práve v tento deň sme podávali návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Igorovi Matovičovi, pretože o ňom sa takéto niečo nedá povedať. A zdá sa, že sa ani v budúcnosti nebude dať povedať.
Využívame ústavné právo, aby sme predložili tento návrh, pretože ústava hovorí, že musí sa prerokovať tento návrh, ak ho zvolá pätina poslancov. To sme urobili, a preto mi na úvod ešte dovoľte, aby som doplnil jednu technickú vec, pretože v tom zozname poslancov chýbajú ešte dvaja poslanci, pán Kuffa starší a mladší, ktorí nedopatrením neboli do toho zoznamu pridaní, ale podpísali sa rovnako pod zvolanie tohto, tohto rokovania, pod túto schôdzu. Takže splnili sme všetky náležitosti, a preto tu dnes stojíme, aby sme diskutovali o tom, či naozaj predseda vlády Igor Matovič má byť ten, ktorý má reprezentovať ďalej Slovensko alebo by mal odísť. Tých dôvodov je tu niekoľko a ja sa pokúsim to priblížiť.
V prvom rade je potrebné povedať, že požiadavka na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Igorovi Matovičovi nie je len preto, že priznal plagiátorstvo pri diplomovej práci, ale čo je dôležitejšie, že celá jeho politická kariéra a pôsobenie je založené na podvode, krivých obvineniach politických oponentov a klamstvách na úkor voličov. Áno, je to tak. To, že hovorí sa dnes o jeho diplomovej práci, to je len prejav jeho charakteru. Avšak ide o to, že jeho politická kariéra je založená na podvode, krivých obvineniach bez dôkazov. Veď si len spomeňte, čo všetko dokázal na svojich oponentov, od nahrávania počnúc až po bonzáctvo, urobiť. My sme to zhrnuli asi do nejakých štyroch oblastí, tie dôvody, medzi ktorými sa nachádza aj to, čo dnes najviac v médiách je pertraktované, a to je plagiátorstvo. To znamená, nie je to to, že toto je tá hlavná téma, ako sa snaží predovšetkým koalícia dnes to komunikovať, že je to kvôli tomu, že ideme poukazovať na plagiátorstvo. To je len ten vrchol toho všetkého správania sa predsedu vlády Igora Matoviča. K tomu ale by som ešte pridal piaty bod a ja ho poviem, keď vymenujem najskôr tie štyri, lebo tie sme už, ten piaty sme už nestihli zapracovať, pretože ten sa odohrával priamo v Bruseli.
Takže po prvé je to neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite, v záujme občanov.
Ten druhý je neplnenie a odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády, na základe ktorého bola vláde vyslovená dôvera parlamentnou väčšinou. My sme ešte stále parlamentná demokracia, a preto parlament je nadvládou a toto je veľmi dôležité.
Tým tretím je nepripravenosť na manažovanie plnenia ústavných povinností vlády najmä tých, ktoré sú zamerané na hospodársky, sociálny a všestranný rozvoj Slovenskej republiky, a prekrývanie nedostatočnej osobnej výbavy predsedu vlády aktivitami v oblasti politického marketingu a na sociálnych sieťach. Viete veľmi dobre, že v modernej dobe za vládnutia tejto vlády a Igora Matoviča ako predsedu na čele sa už neriadi vláda tak, ako sa má v zmysle zákona, ale riadi sa cez statusy. Napokon ste to mali možnosť vidieť aj počas krízy COVID-19.
No a štvrtým je neexistencia ucelenej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze.
No a tým piatym, čo sme nestihli sem dať, ale určite sa k nemu vyjadria naši odborníci, predovšetkým exminister Ladislav Kamenický, to je spackaný brazílský, bruselský summit. Spackaný bruselský summit, spackaný bruselský summit. (Reakcia z pléna.) Dámy a páni, ak vy ste nikdy neurobili brept, nech sa páči, ale ak toto má by tá hlavná obhajoba... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím kolegov, aby sa nevysmievali, každý sa môže pomýliť, buďte takí láskaví. (Povedané súbežne s navrhovateľom.)

Blanár, Juraj, poslanec NR SR
Ak toto má byť tá vaša hlavná obhajoba (povedané súbežne s predsedajúcim) a posmešky, no tak to som naozaj zvedavý. Ešte raz opakujem, spackaný bruselský summit, kde Slovenská priš... Slovenská republika prišla o stovky miliónov eur a budeme o tom rozprávať.
Takže poďme k tomu prvému bodu, k nenaplneniu sľubov predsedu vlády. Zložením sľubu predseda vlády potvrdil záväzok riadne plniť povinnosti ústavného činiteľa a z veľkého počtu prípadov preukazujúcich dôvodnosť predloženia na schválenie tohto návrhu - vyslovenie nedôvery, vám môžem spomenúť niekoľko.
Prvý je téma právneho štátu. Najvýznamnejšie rezonovala v predvolebnom období a práve s ňou mala byť spojená najviac ponúkaná zmena. Predseda vlády si, žiaľ, vo filozofickej rovine vybral alternatívu prehlbovania priepasti rozdeľovania spoločnosti. Namiesto toho, aby, práve naopak, vytváral atmosféru spoločnosti, aby sa spoločnosť spájala pre dobré veci a práve v čase, keď sme v koronakríze a čaká nás veľká ekonomická kríza, tak on pokračuje v altime... alternatíve prehlbovať tieto spoločenské rozdiely a v spoločnosti stále zasievať nepokoje. Tému právneho štátu predseda vlády uchopil svojím spôsobom tak, ako to on vie. Čiže takým svojím spôsobom matovičovským a ako prvotinu po vyslovení dôvery vláde predložil vládny návrh, ktorým vecne spojil mimoriadne opatrenia súvisiace s nákazou COVID-19 s opatreniami v justícii. Určite si na to pamätáte. Toto bola tá najdôležitejšia vec, ktorú bolo potrebné vtedy riešiť. Nie to, že potrebujeme naozaj zachraňovať našich dôchodcov v domovoch sociálnych služieb, lebo tí boli najohrozenejší, ale nie, preňho bolo najdôležitejšie, a jeho vlády, aby sa riešila táto vec. No a preto jednoducho predložili zákony, ktoré tu nemali byť. Veď si len spomeňte, akým spôsobom nabúraval ešte rokovanie vtedajšieho krízového štábu vtedajšej vlády svojimi bombastickými návrhmi o aplikáciách, ktoré už majú pripravené, dokonca budú funkčné.
Potom prišiel s návrhom zákona a jeho vláda o tzv. špicľovacom zákone. Pamätáte si novelu telekomunikačného zákona, ktorý sme my museli napadnúť na Ústavnom súde a Ústavný súd ju pozastavil. Tým povedal, že v podstate je tam nejaký problém a účinnosť bola pozastavená. Avšak keď si zoberiete, akým spôsobom to pokračovalo ďalej, v podstate tri mesiace žiadnu aplikáciu, ktorú avizoval pán premiér vtedy na tých krízových štáboch, keď ešte nebol vymenovaný, sa neudia... neukázala ani na svetle božom ju nebolo vidieť. A keď prišla, tak potom bola nefunkčná, dokonca bola bombasticky ohlásená, a keď ľudia sa na ňu spoľahli alebo mali sa spoľahnúť, tak bola nefunkčná. To je jeden krásny príklad toho, že to bolo nič iné len marketing, ako oblbnúť voličov, ale neriešiť reálne problémy Slovenska.
No a zákon o prokuratúre, dámy a páni, to je, myslím si, že úplne jasné. Týmto hrubo chce zasahovať a ovplyvňovať prokuratúru. Dámy a páni, tak ako je naformulované, možnosť odvolávať generálneho prokurátora a o to rozšírenie ešte aj špeciálneho prokurátora, je jednoducho nič iné len spôsob, ako ovládať justíciu a generálneho prokurátora. A pritom mali plné ústa toho, akým spôsobom nesmie sa zasahovať do vyšetrovania, nesmie sa zasahovať do orgánov činných v trestnom konaní. Toto je jasný dôkaz toho, že právny štát je len bublina, ktorú vytvorili v programovom vyhlásení vlády, o ktorom budem hovoriť ďalej.
Druhý je, poslanec parlamentu Igor Matovič vedel, ako je možné zviditeľniť sa pri zneužití problémov v cestnej doprave. Stačí zablokovať dôležitý bod relatívne malým počtom motorových vozidiel a aký veľký problém je, to vyvolá, to je jasné všetkým. Či už to bude pred Úradom vlády, alebo hocikde inde, ale, samozrejme, vyvolá to problém či už vláde, ale aj parlamentu. Jednoducho je tým možné dosiahnuť veľkú publicisti... publicitu a mediálnu pozornosť.
Pamätáte si, ako vtedajší opozičný poslanec, súčasný premiér Igor Matovič bol prvý, ktorý podporoval takéto protesty. Bol prvý, ktorý chodil a vyjadroval sa či už na statusoch, alebo priamo chodil ku tým ľuďom. Dokonca sa s nimi stretával, ktorí takto blokovali napríklad príjazd do Bratislavy, či už to bolo kamiónmi, alebo to bolo traktormi. Dokonca, dámy a páni, určite si spomeniete a dúfam, že to neodškriepi, dokonca týmto protestujúcim ponúkal, že aby boli na jeho kandidátke. Čo potom oni zrejme odmietli, pretože asi ho prekukli, pretože vzápätí sa ukázalo, keď sa ujal Igor Matovič vlády, že toto je niečo, čo je pre neho neprijateľné. To, čo on vehementne v minulosti podporoval, dnes je to preňho neprijateľné a dokonca sa vyjadril, že bude zvažovať trestnoprávnu úpravu, to znamená úpravu Trestného poriadku, že toto bude trestný čin, ak niekto bezdôvodne upchá tepnu ekonomiky, či už diaľnicu, alebo hocijaké iné dôležité miesto, a ekonomika príde o milióny eur alebo bude spôsobená nejaká iná ujma či škoda. Tak kde máme toho opozičného pána poslanca Igora Matoviča, súčasného premiéra, ktorý tak vehementne podporoval tieto protesty? A zrazu, keď to je za jeho vlády, tak už chce všetkých zatvárať. Len kvôli tomu, že sa domáhajú toho, čo potrebujú.
Pamätáte si veľmi dobre na tých, ktorí majú tie fitnescentrá, ktorí majú tie rôzne zariadenia pre relaxačný a fyzický pohyb. Nemohli sa jednoducho dovolať premiérovi, pretože on je tak vyťažený písaním svojich statusov, že jednoducho museli pristúpiť už po dlhom, dlhom rokovaní k tomu, aby urobili protest. Nuž a aký, aká bola odpoveď? Pán premiér to okomentoval takto: "Jeden magor takto lusknutím prsta urobí alebo spôsobí 100 mil. eur škody a nefunkčnosť ekonomike." Jeden magor, počuli ste to? To je slovník predsedu vlády. Zabudol... (Reakcia z pléna.)
To je, ja som citoval, pani poslankyňa, ak vám to nevadí ako koaličnej poslankyni, tak, prosím, nech sa páči, ale toto som citoval, úvodzovky na začiatku, úvodzovky na konci. Ja som nič nepovedal, čo by bolo z mojich úst, že som to ja povedal. Toto povedal váš predseda vlády Igor Matovič. Sú to magori podľa neho.
Takto sa pristupuje k ľuďom, ktorí sa domáhajú svojich práv, ktorí chcú mať minimálne také podmienky, ako mali povedzme obchodníci, veľké reťazce, kde sa mohli nájsť spôsoby, akým sa môže fungovať počas koronakrízy, ale on ich ani nevypočul a potom ich ešte nazval, že sú magori.
Ale čo je najhoršie, keď sa také niečo stalo, tak integrita predsedu vlády Igora Matoviča sa zrazu zmenila. Zrazu už je potrebné novelizovať Trestný zákonník a dať tam takéto ustanovenie. To je, to je, ja neviem to ani ináč nazvať, je to flagrantné narušovanie základných práv, ktoré máme definované v Ústave Slovenskej republiky. Prečo mu to nevadilo, že budú škody v ekonomike, keď bol v opozícii? Čiže vtedy nemyslel so Slovenskou republikou to tiež tak dobre alebo to bolo podľa toho, že čím horšie, tým lepšie? Bohužiaľ, musím povedať, že zdá sa, že to vyzerá aj teraz tak, že čím horšie, tým lepšie. Takže musím skonštatovať v tomto prípade, že uvedené je prejavom osobnej integrity čestného a svedomitého plnenia funkcie v záujme občanov. V úvodzovkách "je", no nie je, nie je to. Toto nie je integrita jedného ústavného činiteľa, ktorý pred voľbami zneužíva svoju pozíciu na populistické, marketingové vyjadrenia. Keď má tú moc, tak sa úplne obráti a urobí salto mortale.
Na ilustráciu ešte jeden krátky príklad. Pamätáte si, že aj zahraničie zareagovalo na špecifickú osobnú a integrálnu výbavu predsedu vlády Igora Matoviča. Zatiaľ čo predstavitelia susedných okolitých krajín štátov koordinovali cezhraničné otázky súvisiace s opatreniami, s opatreniami a zníženia dopadov COVID-19, nuž ukázalo sa, že Slovensko bolo v izolácii. Igora Matoviča vtedy nikto neoslovil. Pamätáte si? Bola to koordinácia Česko, Rakúsko, Maďarsko a sčasti aj Poľsko. Vtedy nebol ani oslovený, ba dokonca vtedy Igor Matovič riešil so svojou vládou aj to, že dá na plecia všetkým pendlerom platiť si 70 eur povinnú, povinný test na COVID-19. Keď sme ob..., keď sme sa postavili proti tomu, že ako je to možné, že určitá časť občanov to dostane zadarmo a táto časť, ktorá si plní svoje úlohy, platí dane, chodí do zamestnania a len preto, že žijú v okolí nejakých hraníc našich, jednoducho to umožňuje Európska únia voľný pohyb pracovnej sily atď. Ako je to možné, že oni by si mali platiť 70 eur? Naviac nehovoriac o tom, že je to nezmysel, pretože každý mesiac veď vycestuje a môže dostať bez problémov ten vírus a nemusí mať ani, a nemusí ani mesiac čakať. Čiže keď sme na to poukázali, zrazu na facebooku sa objavil status: "Nerobte si testy, počkajte ešte, vláda rozhodne ináč!" To je to, čo som hovoril na začiatku, že štát sa začal riadiť cez facebookové statusy. To tu ešte nebolo. A tak to aj dopadlo, dámy a páni, jak ste si to niekto nevšimli. Áno, táto povinnosť bola zrušená a ukázalo sa, že vlastne to bola len taká bublina. Avšak niektorí, bohužiaľ, ľudia, ktorí boli vystrašení, pretože snažia sa rešpektovať autoritu, v tomto prípade vládu Slovenskej republiky a predsedu vlády, a dali si urobiť mnohí testy a tie peniaze jednoducho vyhodili, ale dobre. Premena dlhoročného opozičného marketéra, ktorý používal neľútostné výpady voči politickým odporcom a partnerom vrátane skrytého nahrávania opozičných partnerov na najvyššieho manažéra vrcholného orgánu výkonu moci v danom prípade nie je možná. Už vôbec nehovoriac o vtesnaní sa do parametrov obsiahnutých v ústave predpísanom sľube.
Pri kritickom položení otázky od začiatku výkonu funkcie nedokázal skryť dispozíciu k svojej samotnej výbave, ktorú má. Viete, použil som tam slovo aj že skryté nahrávanie. Nedá mi, ale možno je teraz príležitosť, aby som to povedal, pani podpredsedníčka Remišová bola tá, ktorá bola ešte pred voľbami v jednej diskusnej relácii, kde bol tuším kolega Šipoš a ešte niekto, Naď, pán minister Naď. Ste sa tam hádali ako krížom-krážom, ale čo bolo čarovné, keď už ste tlačili pani Veroniku Remišovú, že nech teda je konštruktívna, lebo Igor Matovič to chce dobre, tak povedala jednu dôležitú vec: "Igor Matovič neustále klame a všetkých si nahráva." To som nepovedal ja. To povedala pani podpredsedníčka Veronika Remišová. Dúfam, že to potvrdí. Áno, je to tak, dámy a páni. (Potlesk.) Tak si potom kladiem otázku, ako môžu fungovať vo vláde, kde podpredsedníčka, ktorá ho má zastupovať, povie, že klame neustále a že všetkých si nahráva? Aká je to dôvera? Potom ako môžu dôverovať obyčajní ľudia predsedovi vlády? Ako, ako to môžu, ako môžu tí ľudia pendleri, ktorí čakajú na jasné vyjadrenie, čo majú urobiť alebo nemajú urobiť? Ako môžu dôverovať, keď samotná jeho zástupkyňa povie, že je klamár a že v podstate neustále si všetkých nahráva. Toto ešte raz, pani Zemanová, som nepovedal ja, povedala to vaša podpredsedníčka vlády Veronika Remišová.
Závažné problémy s integritou predsedu vlády Igora Matoviča ešte prehĺbili jeho postoje na sociálnych sieťach v súvislosti s medializovaným škandálom jeho plagiátorstva pri vypracovaní diplomovej práce. Pri obdobnom probléme bývalého predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, určite si na to dobre pamätáte, Andreja Danka sa vtedajší poslanec, vtedajší poslanec dopúšťal hrubého osočovania a požadoval vyvodenie politickej a ústavnej zodpovednosti. Áno, bol to Igor Matovič, ktorý tu kričal z tohoto miesta a žiadal Andreja Danka, že ak nemá vyoperovanú hanbu, tak mal by sa okamžite vzdať. A potom ho ďalší podporili a hovorili o tom, že, že v iných krajinách, v iných krajinách za menšie prehrešky odchádzajú predsedovia vlády a tu sa čudujme svetu-sveta, jednoducho zrazu Igor Matovič má iný názor. A ukázalo sa to už pri probléme, ktorý mal predseda parlamentu pán Kollár. Možno vám neuniklo pozornosti, ak ste sledovali jednu zo súkromných televízií, kde bol Igor Matovič na debate a zaznela tam jedna otázka: "Čo by ste vy urobili na mieste predsedu Kollára?" A Igor Matovič vtedy zareagoval, nuž to je zaujímavá otázka, taká, no, nepríjemná. (Rečník sa otočil a rozprával mimo mikrofónu.) Ospravedlňujem sa, ale chcel som sa pánovi predsedovi pozrieť do očí. Že "taká nepríjemná otázka no, ale ja by som odstúpil".
Dámy a páni, Igor Matovič povedal, že on by odstúpil v prípade pána Kollára. To je, to je, to je niečo úžasné.
No a k vlastnému plagiátorstvu bol v podstate zhovievavejší reakciou typu "kradol som duševné vlastníctvo, no a čo?", sa dopracoval k absolútnemu nedostatku integrity kladenej na jedného z najvyšších ústavných činiteľov, dámy a páni, predsedu vlády Slovenskej republiky. Zároveň sa zľahčovaním svojho plagiátorstva dostal do zásadného problému s ústavou stanoveným sľubom a zložením na svoju česť a svedomie, dámy a páni, preto to pripomíname. Ak má nejakú česť a svedomie, tak nemôže hovoriť niečo pred voľbami iné, dokonca aj po voľbách v prípade pána Kollára, a potom, keď sa to jeho týka, tak úplne iné. Asi, áno, lebo toto salto mortale je preňho úplne normálna vec.
No a teraz mi ale dovoľte, ja som si včera naozaj pozrel aj s veľkým utrpením, ale som si pozrel, tú tlačovku predsedu vlády Igora Matoviča v súvislosti s tým ohlásením, ako sa on vyjadrí k svojej diplomovke. Dámy a páni, ja som bol šokovaný. A, médiá predovšetkým, čo ste tu, v podstate vy ste vinné za všetko, vy médiá. Nie Igor Matovič jednoducho plagioval, ale vy ste vinní, pretože ste to tak alebo onak odkomunikovali, čo jemu jednoducho nesedelo. Tak to tu ešte nebolo, nehnevajte sa na mňa, aby niekto, ktorý je vinný, ktorý spáchal niečo, odvolával sa na to, že on bol stále v domnení, že on o ničom nevie a že všetko bolo úplne v poriadku, tak nakoniec sú vinné médiá. Dokonca tú redaktorku z jednej, z jedného plátku, ktorí tam boli zastúpení, tak nazval, že ona sama plagiuje svoje vyjadrenia. A postavil to na niečom, čo je absolútne absurdné. Ja som žasol, že ako sa jeden predseda vlády môže takýmto spôsobom vykrúcať bez akejkoľvek hanby a druhému odporúča, ako vtedajšiemu predsedovi vlády Andrejovi Dankovi, že ak by nemal vyoperovanú hanbu, tak by sa určite vzdal. Nuž potom, pán predseda vlády Igor Matovič, čo máte vy vyoperované? Ja fakt neviem, lebo to, čo ste dokázali včera na tej tlačovej besede, doobviňovať všetkých, dourážať a stále vykrúcať sa, vykrúcať sa len v jednej jedinej otázke, ktorá vám bola položená, či zverejníte svoju prácu. Kto to bol, kto kričal na Andreja Danka, že nech zverejní svoju prácu? No boli ste to vy a teraz, keď máte odpovedať na otázku novinárov, že či to zverejníte, tak poviete, nie, lebo som v nejakom statuse napísal, že už sa nechcem ňou zaoberať a pre mňa je to vybavené. Toto je odpoveď predsedu vlády, ktorý má konať čestne a svedomite v zmysle svojho sľubu? Veď toto sa už ani nedá nazvať, že vôbec nejaká integrita osobná. To už je dezintegrita osobná.
K tomu druhému bodu. K neplneniu a odchyľovaniu sa od programového vyhlásenia vlády. Nevídaná pozornosť televíznych kamier a novinárskych fotoaparátov upútala predsedu vlády tak, že v podstate riešil krízu, áno, my sme neboli tí, ktorí sme to nejakým spôsobom napádali, lebo bolo potrebné prijímať mnohé veci. Ale predseda vlády bol ten, ktorý hovoril pred voľbami, máme toľko odborníkov, že všetko zvládneme bez akýchkoľvek problémov, môžeme ísť hocikde, hocikde ich dať. A zrazu sme zistili, že programové vyhlásenie nemá kto spracovať. Dokonca bolo ešte odložené. Už bolo avizované, že už bude k dispozícii, bolo odložené a dostali sme ho na poslednú chvíľu, pamätáte si? To sa ešte nestalo v histórii Slovenskej republiky, nemali sme ho ani 24 hodín pred otvorením rokovania o programovom vyhlásení vlády. A toľko odborníkov, koľko majú pripravených, sa ukázalo, že nemajú. Nemajú. Urobili len zlátaninu, ktorú sme my podrobili kritike tu, zlátaninu rôznych programov, ktorá sa musela natiahnuť až tuším na 121 strán. Plné ústa toho, že musíme posilňovať V4 a všetky tieto, všetky tieto formáty, ktoré sú pre Slovensko dôležité, ale predseda vlády dokonca počas summitu bruselského sa zrejme ani s V4 nestretol, pretože asi nemal o čom s nimi rozprávať. Nehovoriac o tom, že prišli v mnohých oblastiach s návrhmi zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Dámy a páni, spočítali sme si to, tak k dnešnému dňu stihli 39 zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. To mnohé vlády nestihli ani zďaleka za štyri alebo za osem rokov, to, čo stihla Matovičova vláda. Áno, oni budú hovoriť, že to bolo kvôli COVID-u-19, no povedzte mi, čo má telekomunikačný zákon s COVID-om-19, keď bol mimo ústavy a je mimo ústavy. Povedzte mi, čo má povedzme kilečko pána Sulíka s COVID-om-19. Je to nič iné len pokračovanie v debyrokratizácii, ktorá bola pripravená ešte za vtedajšej vlády, nič iné.
A mohol by som menovať mnoho ďalších vecí, nehovoriac o tom, akým spôsobom sa rokovalo aj o generálnom prokurátorovi, ktorý vôbec nebolo ani len možné pripomienkovať v pripomienkovom konaní, pretože toto bolo to najdôležitejšie, aby ho túto, tento zákon, novelizovali, aby si tam mohli dosadiť svojho nominanta, svojho človeka, ktorého zároveň budú môcť hocikedy odvolať, keď nebude robiť to, čo sa im bude páčiť.
Nuž nedostatok stability a predvídateľnosti právneho poriadku narúša aj tento základný prvok právneho štátu, a to právnu istotu, čím vlastne vláda, akým spôsobom vchádzala do legislatívneho procesu, narušovala s domnienkou, že jednoducho ide pomáhať, ale dnes vidíte, aká tá pomoc je. V podstate tá pomoc je nulová. Vláda napríklad v programovom vyhlásení hovorí, že sa presadí posilnenie stability a predvídateľnosti právneho poriadku, najmä v záujme zlepšenia postavenia občanov a kvality podnikateľského prostredia, ako aj za odstraňovanie prekážok strategického plánovania, trvalého rozvoja a udržateľnosti. No určite takýmto legislatívnym procesom to asi nedosiahne, práve naopak, vnáša iba chaos.
Marketingové klišé o prázdnej špajze má prekryť nič iné len absenciu profesionálnych krokov v oblasti manažovania verejných financií a neochotu realizovať nasledovné záväzky z vlastného programového vyhlásenia vlády. Áno, je to marketingové klišé, ktoré hovorí o tom, že ani nevedia, akým spôsobom sa napĺňa štátny rozpočet, a stále len hovoria o nejakej prázdnej špajze. Pritom dnes zadlžili Slovensko takým spôsobom, že to bude veľmi ťažké zvládnuť v budúcnosti, a nehovoriac o tých množstvách, o desaťtisícoch ľudí, ktorí prídu o prácu.
Dámy a páni, ďalšia zaujímavá vec, o ktorej hovorí v programovom vyhlásení, že výber prednostov, odpolitizovanie spoločnosti, štátnej správy, transparentné výberové konania. No aká je realita, dámy a páni? Realita je taká, že zrazu politické nominácie na prednostov sú v poriadku. Keď boli v opozícii, tak to nebolo v poriadku. My sme hovorili vždy, že je to predĺžená ruky, ruka vlády, ale keď oni prišli, tak zrazu je to v poriadku, ba dokonca žiadne transparentné výberové konania sa neuskutočnili. Uskutočnili sa tzv. nejaké akčné päťky alebo ja neviem čo, kde sa stretlo zopár ľudí z OĽANO, a tí si povyberali niekoho im blízky. A nikto z nás nevie, kto je ten človek, či to náhodou nie je jeden z tých 45 zakladateľov alebo členov predsedníctva, čo musí byť v zmysle zákona strany OĽANO. Pretože dodnes to nezverejnili. Líder tejto strany, ktorá dnes riadi krajinu, ani len toto neurobil dodnes. Nikto nevie, kto sú tí ľudia a možno zistíme, že títo ľudia sú po všelijakých pozíciách obsadení a toto je ten výsledok transparentnosti a odbúranie politizácie štátnej správy. Toto bolo plné programové vyhlásenie, v ktorom sa na to odvolával.
Nehovoriac o transparentných výberových konaniach. Ja len pripomeniem transparentné výberové konanie na šéfa generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Bolo to urobené tak, že ani nemali šancu sa pomaly prihlásiť tí, ktorí o tom nevedeli, bolo to cez veľkonočné sviatky a potom, keď sa to uskutočnilo, dodnes nebola zverejnená ani zápisnica, ani kto všetko tam bol v tom výberovom konaní. A, čuduj sa svete, zrazu sme zistili, že veľký bojovník proti Pente, ktorý bol kdesi pri cyperských schránkových firmách, zrazu tam dajú človeka, ktorý pracoval predtým v Pente. Toto je výsledok transparentného výberového konania? Sami pošliapavajú programové vyhlásenie vlády, predovšetkým vláda, ktorá je schopná takéto veci robiť. Nehovoriac o tom, že ešte si ani neschválili programové vyhlásenie vlády, že nebudú do Súdnej rady nominovať sudcov a sudkyne, ale museli ho tam dať ešte predtým, kým bude programové vyhlásenie napísané.
K nepripravenosti na manažovanie plnenia ústavných povinností vlády najmä tých, ktoré sú zamerané na hospodársky, sociálny a všestranný rozvoj Slovenskej republiky, a prekrývaniu nedostatočnej osoby, osobnej výbavy predsedu vlády aktivitami v oblasti politického marketingu na sociálnych sieťach. Z tohto pohľadu ja už som to načrtol, dámy a páni, nie, nie je prípustné, aby sa štát Slovenská republika a orgány ústrednej štátnej správy, ako je napríklad hlavný hygienik, aby sa riadili cez statusy. Ja som už spomenul jeden príklad. Nie je prípustné, aby jednoducho vláda potvrdila nejaké opatrenie, ktoré odborníci navrhli, to bolo pred Veľkou nocou, pamätáte si, veľmi pompézne o nejakom blackoute rozprával pán premiér Matovič, čo ani nevie, čo znamená blackout, pretože to blackout vôbec nie je, ale dobre, lebo to je potvrdením toho, ako ovláda asi angličtinu, pretože mnohí hovorili, že ovláda, tuším to bol niektorý z klubu OĽANO, ale ani toto nevedel. Prijali opatrenia, ktoré mali absolútne zastaviť pohyb medzi okresmi počas Veľkej noci, všetko bolo pripravené, polícia dostala jasné pokyny, ako má konať, lebo polícia je ozbrojená zložka, ktorá musí podľa pokynov konať. Oni si to len tak nemôžu vymyslieť a zrazu, keď bolo paralyzované Slovensko, keď sa mali vypĺňať rôzne, rôzne formuláre, že kto, kde, odkiaľ ide, tak zrazu pán Matovič, predseda, napíše na facebook, no ale to si policajti vysvetlili nejako tak ináč, lebo my sme to takto nechceli. Toto je ten spôsob, ako sa manažuje Slovenská republika Igorom Matovičom cez facebookové statusy a hlavne čo je dôležité, že za všetko môže niekto iný a nie Igor Matovič. V tomto prípade sú to policajti, v inom prípade sú to pendleri, pretože sú to štekajúci psi a neviem ešte čo, v ďalšom prípade taxikár z Prievidze, ktorý je takisto zodpovedný, potom sa mu bombasticky ospravedlňuje a namiesto toho uverejňuje, aby riadil naozaj Slovenskú republiku, ako sa patrí, tak uverejňuje statusy o tom, ako si suší ponožky alebo fotí.
Dámy a páni, to sa ale nedá ani jednoducho povedať ináč iba takto, to jednoducho ja žasnem, čo môže predseda vlády jednoducho urobiť. Treba povedať jednoznačne, že predseda vlády preferuje skôr aktivity v oblasti politického marketingu a na sociálnych sieťach a prehliada skutočnosť, že ústavnú povinnosť za riadenie štátu má on ako predseda vlády a vláda Slovenskej republiky.
K štvrtému bodu, to je k neexistencii ucelenejšej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze. Určite sa zhodneme na tom, dámy a páni, že svet sa zmení po COVID-e-19, Európska únia určite, a súčasťou toho sme aj my. A na toto je potrebné, aby sa reagovalo. Predseda vlády, keď prišiel, tak hovoril, že žiadna stratégia tu nie je, ako bojovať s pandémiami. No to nie je pravda. Tu boli prepracované precízne všetky postupy, ako sa má, ako sa má postupovať, a on hovorí, že stratégiu spracujú, že jednoducho bude k dispozícii. Videli ste niečo? Nie. Namiesto toho len si odkazujú cez médiá, kto vytvorí tzv. ekonomický krízový štáb. Najskôr si ho podpredseda Sulík vytvoril, keď ho mal zvolať, dve hodiny predtým mu premiér Matovič povedal, že nie, kamarát, ty si neotvoríš nejaký ekonomický krízový štáb, ale ja si ho otvorím a budeš rád, keď budeš môcť naň prísť. No takto sa neriadi ekonomika, takto sa neriadi štát, dámy a páni. A nehovoriac o tom, že pomoc, ktorú sľubovali hneď po nástupe, pamätám si tú tlačovku, kde bol minister (kýchnutie v sále), nazdravíčko, minister zdravotníctva Krajčí a pán premiér Igor Matovič, kde hovorili, každý mesiac budeme dávať miliardu eur na záchranu ekonomiky, na ochranu pracovných miest. Aká je realita, dámy a páni? Za štyri mesiace pol miliardy. Za štyri mesiace pol miliardy. To je jedna osmina. Dámy a páni, a čo sa deje? Medzitým nám narastá armáda nezamestnaných. Nespokojní sú podnikatelia nielen malí, ale aj veľkí a nehovorím o ďalších, ktorých som aj spomínal, ktorí už zúfalo museli využiť aj to, že idú blokovať cesty. A ďalší sú trhovníci, ktorí sa aj na mňa obrátili, že prečo by oni nemohli predávať. Prečo ste sa nevenovali im, aby ste im nejaké pravidlá mohli nastaviť? Namiesto toho, že sa venujete facebookovým statusom a, samozrejme, svojim plagiátorským kauzám.
Výsledok zatiaľ je taký, dámy a páni, že, čo sa teda čudujem aj súčasnej koalícii, ktorá dokonca dokázala zatlieskať tomu, že budeme mať v tomto roku 12-percentný deficit. Dámy a páni, 12-percentný deficit. Viete, čo to je? A zatiaľ ale tie peniaze ani nie je cítiť medzi ľuďmi. Nie je cítiť, že im majú pomôcť. Tak načo sú im tie peniaze? Štyridsaťosempercentný dlh sa zvýši na 62. Už sme v sankčných pásmach, za chvíľočku budú prichádzať s novelou zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorú nám nechceli pomôcť, keď sme chceli investovať do infraštruktúry veľmi významne. Ale teraz budú argumentovať tým, že je COVID a že je to potrebné a neviem ešte čo. Ale pritom majú peniaze aj vďaka dobrej kredibilite predchádzajúcej vlády, požičali si tie peniaze a zároveň budú môcť tie peniaze aj míňať.
Dámy a páni, tá posledná časť, o ktorej som naznačoval, že spackaný bruselský summit je takisto vizitkou súčasného predsedu vlády Igora Matoviča, je len ten vrchol toho ľadovca a hlavne predovšetkým jeho integrity v tom, že čo hovoril pred voľbami a čo koná po voľbách. Nedá sa nič iné povedať, že len podľa ovocia poznáte, aký je to strom. A ja si neviem predstaviť, že pri takejto zmene integrity, čo môže Slovenská republika očakávať, čo všetko dokáže prekrútiť a akým spôsobom zneužiť predseda vlády Igor Matovič, keď je v tejto osobnej veci, ktorou je plagiátorstvo, schopný povedať také niečo čo včera, to sa ani nedalo počúvať. Čiže niečo v tej výbave jednoducho má a ja mám veľkú obavu, že, že Slovenská republika na to doplatí. Teraz nejde o neho, on nech si rieši svoje veci, ale tu ide o Slovenskú republiku. O ľudí, ktorí prichádzajú o zamestnanie, o firmy, ktoré pôjdu do krachu, tu ide o naše hospodárstvo a tomu sa má predovšetkým venovať a nie týmto krízam, ktoré majú vo vnútri. A čo je najhoršie, že poslanci vládnej koalície, ktorí rovnako kritizovali rôzne prešľapy a ako napríklad bolo plagiátorstvo v súvislosti vtedajšieho predsedu parlamentu, tak dnes sa tvária, že kvôli tomu my predsa nerozbijeme vládu. Vtedy sa mal rozpadnúť parlament, pomaly aj koalícia, ale oni kvôli tomu nerozbijú vládu.
Čiže, dámy a páni, toľko k tomu najdôležitejšiemu a v rozprave som presvedčený, že ešte doplníme ďalšie veci aj predovšetkým o tom summite a ekonomických ukazovateľoch.
Dovoľte mi na záver povedať ešte raz, že jednoducho my nemôžeme ináč konať, iba tak, že musíme dať tento návrh, lebo vláda Igora Matoviča je, bohužiaľ, založená na klamstve, na podvádzaní a na nedodržiavaní ani svojich sľubov a je to na úkor voličov, ktorých my musíme ako opozícia v tomto prípade zastávať.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.7.2020 11:17 - 11:18 hod.

Juraj Blanár
Ďakujem. Chcem rovnako ctených kolegov zo zahraničného výboru upozorniť, že o 12.00 hod. pokračujeme v prerušenom rokovaní zahraničného výboru a v ďalšom zahraničnom výbore. Takže ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 15:11 - 15:11 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, v podstate ste potvrdili, že sa tu hrá divadlo. Od premiéra Matoviča po vás a ešte pomedzi tým aj iných poslancov, ktorí zrejme vystúpia, sú prihlásení, budú presne hovoriť o tomto divadle, ale výsledok je úplne jasný, že vy len skonštatujete a potom všetko pôjde ďalej, pretože nezahlasujete za odvolanie pána predsedu Kollára.
Ale mali by ste byť principiálny minimálne v tom, že by ste povedali, ako chcete teda fungovať v takejto koalícii, ktorá zametá veci pod koberec? Buďte otvorený a povedzte to všetkým, aby bolo jasné, aký je váš postoj, a nie toto, by som povedal, také, prepáčte mi za ten výraz, také vajatanie neprincipiálne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 14:46 - 14:47 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán poslanec Raši, všetky tie vyjadrenia, ktoré si prečítal, sú úplne jasným obrazom toho, čo hovorili pred voľbami a akým spôsobom oklamali svojich voličov súčasní predstavitelia koalície, lebo im išlo len o jediné, aby boli vo vláde. Ale nie o to, sa presadzovať nejakými princípmi, pretože ich slová ich teraz dobehli. Ich slová ich usvedčili v tom, ako v skutočnosti to myslia so Slovenskom.
A dnes sa tu robí divadlo, divadlo pre celé Slovensko, pre slovenský národ, že si tu dá pán predseda priamo sám na seba odvolanie z postu predsedu parlamentu a všetci tí koaliční potom dajú takto ruky od toho preč a povedia, nie, lebo to necháme na pánovi Kollárovi a pán Kollár potom povie, však veď mi bola vyjadrená dôvera, lebo ste ma neodvolali.
Čo je toto za divadlo? Ľudia toto vidia a verte, že jednoducho toto si zapamätajú aj do budúcnosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.7.2020 13:22 - 13:23 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán predseda, to, čo ste na úvod povedali v súvislosti s návrhom o doplnení alebo zmenu návrhu programu, to je toto tlačivo, ktoré držím v rukách. Je v súlade s rokovacím poriadkom, avšak pri návrhu o spôsobe prerokovania bodov, napríklad zlúčenie bodov, sa to netýka návrhu zmeny programu, ale je to procedurálny návrh, ktorý som vám predložil v súlade s rokovacím poriadkom, lebo je to len zlúčenie rozpravy, nič viacej. Čiže to je tým pádom a dal som vám to tam, máte to k dispozícii. Čiže aby bolo jasné v tomto, že sme postupovali v zmysle rokovacieho poriadku, ubezpečoval som sa aj na organizačnom, že či je to v poriadku. Čisto išlo len o zlúčenie rozpravy, nič viac, pán predseda. Ďakujem pekne.
Skryt prepis