Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2020 o 9:55 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 18:54 - 18:55 hod.

Juraj Blanár
Pán poslanec Potocký s faktickou poznámkou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 18:53 - 18:53 hod.

Juraj Blanár
Pán poslanec Hus. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 18:52 - 18:53 hod.

Juraj Blanár
Pani poslankyňa Kavecká. Nech sa páči, máte slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 15:12 - 15:14 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, dámy a páni, toto neni diskusia o tom, že teraz ideme hodnotiť, aký bol vtedy Sovietsky zväz alebo aké boli vtedy veľmoci či demokratické, alebo nedemokratické. Boli nejaké a vaša kolegyňa to dokonca povedala a ja chcem doplniť kolegu Blahu, že vtedy to boli iní ľudia. Áno, boli to iní ľudia, tak ako boli iní ľudia aj 21. augusta, keď okupoval Sovietsky zväz Československú republiku. Boli to iní ľudia za Sovietsky zväz, ktorí o tom rozhodli, ale tu je esencia úplne iná, dámy a páni.
Tu ide o to, že chceme povedať, že toto bol významný deň, kedy došlo k zrade na Československom štáte a že demokratické krajiny, ktoré vtedy zasadli s tými totalitárnymi za jeden stôl, urobili chybu. A toto je potrebné jednoducho si pripomenúť. A ja si myslím, že to je absolútne korektné. A miešať do toho, že či sme hlasovali alebo nezahlasovali za 28. október ako štátny sviatok, dámy a páni, ja som za to, aby to bol 30. október, pretože vtedy bola deklarácia Slovenského národa, ktorým sme sa prihlásili k spoločnému štátu a je to dnes aj pamätný deň a ja by som to chcel, aby to bol štátny sviatok a to je podľa mňa normálny postoj, ktorý potrebujeme zobrať do úvahy.
Čiže, dámy a páni, tuto ide o to, aby sme si spomenuli a pripomínali, že aj demokratické štáty pod určitým tlakom historických udalostí urobia chybu a bola tá chyba pre nás predovšetkým devastujúca, ale to neznamená, že by sme nejakým spôsobom tu neobhajovali alebo boli sme proti Československej republike, ako tu pán Gyimesi spomínal, to nie je pravda. My sme za to a sme radi, že Československá republiky vznikla, avšak si len myslíme, že 30. október je dôležitejší z hľadiska vzniku pre Slovenský národ.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.10.2020 11:01 - 11:03 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ctená snemovňa, vedenie parlamentu, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som vám poďakoval za vyjadrenie dôvery pri hlasovaní o podpredsedovi Národnej rady Slovenskej republiky. Zvlášť, samozrejme, ďakujem všetkým tým, ktorí mi vyjadrili dôveru a zároveň jedným dychom chcem povedať, že rešpektujem ostatných, ktorí mali iný názor, lebo taká je demokracia a je potrebné to takto ctiť.
V prvom rade ale chcem, ale poďakovať aj nášmu poslaneckému klubu, ktorý ma nominoval a vyjadril mi dôveru, a ja sa budem snažiť nesklamať túto dôveru a v prvom rade napĺňať všetky povinnosti, ktoré vyplývajú z pozície podpredsedu Národnej rady, najlepšie, ako budem vedieť, a to nielen tu na tejto pôde, ale aj pri reprezentácii tzv. parlamentnej diplomacie, ak to tak môžeme nazvať.
Čiže, dámy a páni, zároveň vás chcem poprosiť, aby ste aj rešpektovali, že som opozičným podpredsedom Národnej rady, ale neznamená to to, že by som mal nejakým spôsobom zneužívať svoje postavenie, ale aby som využíval tie svoje pozície na to, čo má opozičná strana a opozičný poslanec robiť, a to je vyhodnocovanie a kontrola súčasnej vlády. A verte, že budem sa snažiť to robiť tak, aby tu zaznievala predovšetkým vecná diskusia, aby argumenty prevažovali nad osobnými útokmi. Pevne verím, že sa nám to bude dariť a ja sa budem snažiť o to každý jeden deň, každú jednu chvíľočku, keď budem v pozícii podpredsedu parlamentu vykonávať svoju funkciu.
Takže ešte raz veľmi pekne ďakujem za podporu a teším sa na spoluprácu. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2020 9:55 - 9:57 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán kolega Blaha, áno, súhlasím s tebou, nie je žiaden dôvod, aby táto vláda rušila 13. dôchodky. Nie je žiaden dôvod, aby táto vláda ich nahradzovala nejakými sociálnymi dávkami. Nie je žiaden dôvod, aby táto vláda nedala dôchodcom ďalších 282 mil. na trináste dôchodky, a nie je pochopiteľné, že toto všetko v súčasnej vláde lídruje strana, ktorá za všetky tieto opatrenia hlasovala. Toto sú jasné argumenty a môžete hovoriť, vládni poslanci, čo len chcete.
Áno, postupne sa vyvíjal 13. dôchodok. Začalo to najskôr práve vianočnými príspevkami. Potom to chcela najskôr Radičovej vláda zrušiť, ale nemala odvahu. Preberali sme Slovensko s 15-percentnou nezamestnanosťou v roku 2012, s obrovským rozvratom. Ale odovzdávali sme ho s nezamestnanosťou 5 % a prijali sme 13. dôchodky, za ktoré hlasovala aj SME RODINA.
Môžete to akokoľvek kritizovať, či to bolo na poslednú chvíľu, ale bolo to. Ľuďom, dôchodcom sme schválili 13. dôchodky. Tento zákon je platný a neni čo diskutovať o tom. Ale čo vy robíte, na rozdiel od nás, vy im tie 13. dôchodky beriete. A neospravedlníte to tým, že sme to schválili na poslednú chvíľu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 16:55 - 16:57 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán kolega, asi ste nie celkom v obraze, ale ak ste hovorili o volebnej korupcii, tak ste sa mali pozrieť naľavo. Sedel tam predstaviteľ strany SME RODINA a tam hore sú vaši kolegovia v koalícii, SME RODINA, ktorí hlasovali za tento zákon. Čiže inými slovami si to mám vysvetliť tak, že ste hovorili, že SME RODINA urobila predvolebnú korupciu? Takto ste to mysleli? Tak to povedzte napriamo, nemusíte sa za to hanbiť, pretože oni hlasovali za všetky naše opatrenia, ktoré sme pred voľbami a počas našich vlád prijali. A oni hovorili o tom, že nepôjdu do vlády, ktorá tieto opatrenia bude rušiť. Tak potom o akej volebnej korupcii tu rozprávate? Ak hovoríte o korupcii, tak potom sa obráťte na svojich kolegov zo SME RODINA. Nemôžete to schizofrenicky hádzať len na SMER a na SME RODINA sa pozerať, však my nič, my muzikanti.
Áno, môžete hovoriť o tom, ako som to hovoril aj v prípade pána Vonsa, že sme to možno urobili neskôr, ale urobili sme to. Prijali sme ten zákon, ale rozdiel medzi nami a vami je, že vy im beriete reálne tie 13. dôchodky, a toto jednoducho neodškriepite.
Pán kolega, a o čom ste hovorili, že vy im neberiete dôchodky? 282 mil. im beriete, beriete im reálne peniaze, ktoré sú vyčíslené od 120 až do 420 eur, tuším, že takéto čísla tu boli u jednotlivých kategórií, ktorých sa to týka.
Takže, pán kolega, takáto je reálna pravda a treba si naliať čistého vína. Máte tam svojich kolegov, ktorí boli podľa vašich slov volební korupčníci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 16:45 - 16:47 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán poslanec, dalo by sa hovoriť o všetkých možných aj nemožných veciach, ktoré sa dokázali urobiť pre sociálny štát, a aj keď koaliční poslanci nemajú záujem toto počúvať, pretože oni by si šliapali po jazyku, a príkladom toho je práve predkladateľ tohto zákona.
Ako je možné, že nenájdu 280 mil., keď bankám dávajú peniaze bez akýchkoľvek problémov, aby boli stabilizované? Čo dôchodcovia sú tí poslední?
Ja neviem, ako sa vnútorne vyrovnáva s tým samotný pán minister, keď zahlasoval za ten zákon a za iné zákony, ktoré boli počas našich vlád prijímané vrátane aj tohto 13. dôchodku, a dnes sa postaví a tu predkladá zákon, ktorý to ruší. A dokonca pred voľbami hovorili o tom, že nepôjdu do vlády, ktorá bude rušiť tieto sociálne vymoženosti, ktoré aj oni schválili, a dnes sa dokonca postavili do pozície, že nielen že je tej vláde, ale aj ruší tento 13. dôchodok, ktorý je v skutočnosti 13. dôchodkom, a môže tu hovoriť pán poslanec Vons čokoľvek, že sme to urobili na poslednú chvíľu, ale urobili sme to a vy im to beriete.
Toto je to podstatné, ktoré si musíte uvedomiť, a ťažko sa vám to uvedomuje, preto, pán minister, ešte raz vás vyzývam po vzore ostatných, stiahnite tento zákon, kým je ešte čas, pretože toto sa vám vráti ako bumerang. Máte dostatok peňazí a mali ste naozaj bojovať vo vláde, aby ste peniaze, ktoré ste dali bankám, namiesto bankám ich dali práve dôchodcom, ktorí si to zaslúžia, ktorí budovali našu krajinu, rozvíjali a práve teraz v tomto období COVID-u sú najzraniteľnejší a potrebujú naozaj tú istotu, ktorú im ponúka aj práve 13. dôchodok, a nie nejaká sociálna dávka.
Pán minister, poďte z krátkej cesty kým sa dá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 15:05 - 15:07 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán kolega, áno, ja by som to mohol rozšíriť, že v podstate pán minister a SME RODINA sa vtreli do priazne voličov pred voľbami, a potom tým, že hlasovali za všetky tie sociálne zariadenia, nariadenia, a tvrdili, že jednoducho nič z toho nezrušia, a potom ešte to zapečatili zmluvou s Jednotou dôchodcov Slovenska a teraz prišli sem s týmto návrhom bez akýchkoľvek problémov, bez mihnutia brvou. Áno, týmto zasievajú nedôveru a strach z neistoty v budúcnosť, či už ľudí, ktorí sú odkázaní na prácu s nižšou mzdou, ale aj dôchodcom.
Nie som zástancom osobných útokov, ale musíme si objektívne povedať, že ak niekto začal, tak to bol práve váš poslanec, pán Pčolinský, od vás, tuším, že to bol pán poslanec Krajčír, dobre si ho vypočujte, čo povedal na adresu bývalého ministra Richtera, a potom kritizujte.
A čo sa týka k tomu odvážnemu tvrdeniu, čo povedal si, Ľubo, v súvislosti s tým plošným testovaním. Áno, vážené dámy a páni, je to odvážne tvrdenie, ale povedzme si otvorene, zatiaľ žiadna odborná debata neprebehla, ktorá by presvedčila aj ľudí, že je to naozaj niečo, čo je dobré, my na ňu čakáme. A keď ľudí presvedčíte, rovnako aj nás, my budeme robiť všetko preto, aby naozaj to pomohlo, ak to má pomôcť, ale zatiaľ žiadna debata neprebehla. Jediné, čo prebehlo, ohlásenie bombastické premiérom a potom vzápätí ďalšie úpravy od ministra obrany, ktorý už dneska hovorí, že to bude ináč, ako povedal premiér. A čo sa dočkáme zajtra alebo pozajtra?
Pán minister Krajniak, chcem uzavrieť môj príspevok tým, vráťte sa z krátkej cesty, stiahnite tento zákon a potom aj zákon o 13. dôchodku, ak si chcete zachovať tvár.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 13:52 - 13:54 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem ti, pán kolega, za vecné argumenty, ktoré si predniesol, a vysvetlil, že prečo to, čo bolo nastavené v minulom období našou vládou, je správne. Ja som vyzýval pána ministra už na pri prvom čítaní, že aby z kratšej cesty išiel preč, či už minimálne mzdy, alebo 13. dôchodku s ich rušením, resp. redukciou, lebo berie ľuďom peniaze. Ústava jasne hovorí, že naše hospodárstvo je trhovo a sociálne orientované, a okrem toho trhového je potrebné nám naplniť aj ten sociálny rozmer. Ale ten sociálny rozmer sa nedá napĺňať tak, že vyženiem svojich sociálnych partnerov spoza stola na ulicu, čo sa, bohužiaľ, musím skonštatovať, stalo. Toto nie je cesta práve v tomto období, kedy je potrebné hľadať spoločenskú dohodu, ale, naopak, je to len rozvracanie sociálneho dialógu a branie ľuďom peňazí v tej najťažšej chvíli, aká vôbec môže byť, a pre tie najohrozenejšie skupiny, ktoré sú, či už tí, ktorí sú bez, práce, alebo majú len minimálnu mzdu, a potom v ďalšom bode to bude o 13. dôchodku. A pritom toto je téma, ktorú aj Európska únia tlačí, predsa minimálna mzda je téma, ktorá by mala byť zakotvená vo všetkých členských krajinách, či už to bude 60 % priemernej mzdy, alebo mediánu. To už je otázka, na čom sa zhodneme.
Nič z toho, čo predtým vtedajšia opozícia hovorila, že to bude znižovať, teda zvyšovať nezamestnanosť, sa nestalo, práve opak bol pravdou, že minimálna mzda vôbec nemala na to vplyv, ale podporovala predovšetkým kúpyschopnosť obyvateľstva, ale predovšetkým im dávala aj priestor na stabilitu a istotu.
Čiže, pán poslanec, ja len môžem konštatovať, že pán minister sa z toho nepoučil, nestiahol tieto návrhy. A môžeme dnes povedať, že je to čierny deň pre sociálny štát.
Skryt prepis