Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2020 o 14:27 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 11:44 - 11:46 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, ja som vo svojom vystúpení položil niekoľko takých úvah a vy ste vo svojom vystúpení neodpovedali, pretože, nevysvetlili ste. Keď ste boli teda presvedčený o tom a ste presvedčený, že verejná voľba aj generálneho prokurátora je tá najlepšia, prečo ste nenavrhli novelu rokovacieho poriadku ešte pred 3. novembrom 2010, aby ste do nej zakotvili, že to má byť verejná voľba a urobili ste to až po piatich mesiacoch, keď ste sa nevedeli dohodnúť? A popri tom prebiehalo aj to, čo vám pred chvíľou vysvetlil pán poslanec Blaha. Čiže toto ste jednoducho nevysvetlili a ja som očakával, že práve toto vysvetlíte.
No a ďalšia vec, ktorú ste vlastne nepovedali, ja som sa pri rečníckom pulte, áno, priznal k tomu, že sme ponechali znenie, ktoré tam bolo zavedené vtedy v tej novele, ale stále tam bola možnosť predložiť 15 podpisov poslancov, aby mohla byť na, podľa výsledku hlasovania voľba tajná. Avšak novelou ústavy, ktorú teraz predkladáte v bode 10, automaticky takáto možnosť pri voľbe ústavných sudcov alebo kandidátov na ústavných sudcov úplne padne a toto ustanovenie, ktoré máme dnes v rokovacom poriadku, už nebude môcť byť použité.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 11:05 - 11:07 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za korektné príspevky.
Pán Dostál, áno, hovoríte o tom Trnkovi, ktorého voľbu dohadoval vtedajší predseda parlamentu Sulík s Kočnerom. Áno, výborne, tlieskame. (Potlesk.) Perfektne. Perfektne.
Pán poslanec Kremský, chcem vám korektne pripomenúť, že nielen vy diskutujete vo svojich poslaneckých kluboch. U nás sú tuhé diskusie rovnako. A tiež to nie je jednoduché, kým dospejeme k nejakému názoru. Ale už potom, keď sa ide voliť, tak každý má slobodnú vôľu. Na nikoho sa netlačí takým spôsobom účelovo, ako teraz pred chvíľou povedal pán Dostál, že prečo verejná voľba. Lebo to bolo pre nich účelové.
Povedzme si teda, vážené dámy a páni, tak prečo tu máme tajnú voľbu predsedu parlamentu? Tak povedzme si, dámy a páni, prečo tu máme tajnú voľbu podpredsedov parlamentu? Povedzme si, prečo tú máme tajnú voľbu predsedov výborov? Ticho ste, čo? Tak potom zmeňte všetko, nech je verejná voľba. A mali ste s tým začať. Tak ako to mali urobiť vtedajší koaliční poslanci, keď hovorili o tom, že verejná voľba je najlepšia. Tak mali ju vtedy ešte pred prvou voľbou generálneho prokurátora za vlády Ivety Radičovej zmeniť v rokovacom poriadku na verejnú voľbu a až potom mohli povedať, že, áno, verejná voľba je najlepšia. Ale oni to urobili potom, ako takmer štyri kolá alebo tri kolá prebehli v tajnej voľbe. Tým potvrdili, že sa nevedeli dohodnúť. Taká je celá pravda a nič iné som nechcel povedať.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2020 10:41 - 10:55 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, ctená snemovňa, vážená pani ministerka, dovoľte mi, aby som nadviazal na vystúpenie môjho kolegu. (Ruch v sále.) Vy ste mali dve minúty ako každý. Na môjho kolegu pána Suska, ktorý vystupoval veľmi vecne, a ja by som chcel v tom tóne pokračovať a trošku pripomenúť práve tú časť, ktorá sa týka vypustenia tajnej voľby, ktorá sa dostáva do ústavy v bode 10.
Áno, bola tu diskusia o tom, že toto všetko bolo zmenené novelou rokovacieho poriadku, bolo to v apríli v roku 2011, hovoril o tom pán poslanec Dostál. Aj dnešný rokovací poriadok v podstate umožňuje, že môžete zmeniť ústnu, teda presnejšie verejnú voľbu môžete zmeniť na tajnú voľbu tým, že je predložený návrh 15 poslancov a musí, samozrejme, byť schválený v pléne. Avšak ak prejde novela ústavy v bode 10, tak už ani toto nebude možné, pretože ústava bude jasne definovať, že čisto ústavných, teda kandidáti na ústavných sudcov môžu byť volení len verejne. Tak mi dovoľte, aby som korektne nadviazal na to, čo hovoril pán kolega Susko.
V prvom rade spomínal veľmi dôležitý judikát č. 76 z roku 2011 Ústavného súdu, ktorý presne zadefinoval, čo je úlohou tajnej voľby a čo to vlastne prináša nielen pre samotného občana, ale aj pre poslanca. A preto ma bude zaujímať naozaj vo vystúpení, ako okomentuje toto pán predseda Ústavného súdu. Chcem poznať váš názor, pán predseda Ústavného súdu.
Ale pripomeňme si, ako sa teda tento naratív alebo tento názor o tom, že verejná voľba pri voľbe v parlamente, personálnej voľbe v parlamente je taká dôležitá. Skúsme si to prejsť chronologicky, vážené dámy a páni.
Tretieho novembra 2010 na pôde Národnej rady sa uskutočnilo prvé kolo voľby generálneho prokurátora. Pripomínam, bola to vládna koalícia vlády pani predsedníčky Radičovej. Tých pamätníkov je tu čoraz menej. Z vtedajšej koalície je tu pán Dostál, bol tu pán Osuský a ešte aj pán kolega, pán kolega, pán podpredseda Národnej rady Laurenčík a bolo nás tu dosť aj z vtedajšej opozície, ktorí začali voliť generálneho prokurátora tajne. Tretieho novembra tajná voľba prebehla tak, že si nedôverovali, museli si dokonca fotiť mobilným telefónom hlasovacie lístky, aby dokazovali, že ako volili. My sme to vtedy jasne kritizovali. Napriek tomu nebol zvolený nikto, nehovoriac o tom, že pán Sulík, vtedajší predseda parlamentu, chodil ku pánovi Kočnerovi a dohadoval tajnú voľbu generálneho prokurátora.
Štvrtého novembra sa uskutočnila ďalšia voľba generálneho prokurátora, ktorá bola opäť neúspešná.
Potom 2. decembra poslanci takisto uskutočnili ďalšiu tajnú voľbu na generálneho prokurátora, ktorá nebola úspešná. No a čo sa stalo? Zrazu 5. apríla prišli poslanci Národnej rady s novelou rokovacieho poriadku, kde zistili, že vlastne jediný najlepší spôsob, ako zvoliť generálneho prokurátora, keďže si nedôverovali, je verejná voľba. Dámy a páni, tak ja sa pýtam, keď pán Dostál, pán Osuský, ktorí sú tu, a pán Laurenčík, vtedajší predseda parlamentu Sulík, ak boli presvedčení o tom, ako teraz tvrdia, že verejná voľba je jediná dôležitá, prečo neprišli ešte pred 3. novembrom v roku 2019 s návrhom na zmenu rokovacieho poriadku a nedali tam ustanovenie, že jednoducho verejná voľba je jediná a tá najlepšia? Prečo to neurobili, keď boli o tom presvedčení? No preto, že to urobili podľa nášho názoru účelovo, nevedeli sa dohodnúť, preto prišli s novelou rokovacieho poriadku 5. apríla 2011, aby bola verejná voľba a potom povedali, že toto je to najlepšie a odvtedy tvrdia napriek judikátu aj Ústavného súdu, že verejná voľba je to najlepšie. Práve v takýchto citlivých voľbách personálnych, či už sú to ústavní sudcovia, alebo je to generálny prokurátor. Predsa práve títo ľudia by mali byť volení tak, aby mohli vykonávať ten svoj mandát naozaj nezávisle a odborne bez toho, aby vedeli, kto ich volil, pretože mali by, mali by jednoducho to konať tak, aby sa pozerali na každého rovnakým metrom, bez ohľadu na to, či mu dal hlas, alebo mu nedal hlas. Čiže takáto je pravda o tzv. verejnej voľbe, lebo keby boli presvedčení vtedajší koaliční poslanci, že iba verejná voľba je tá najlepšia, tak ešte pred 3. novembrom, keď začali voliť generálneho prokurátora, by prišli s novelou rokovacieho poriadku.
Áno, pán Dostál už aj spomenul, že bola tu ďalšia novela rokovacieho poriadku a my sme nezmenili toto. Áno, ja to pokladám podľa môjho názoru, ja som to vtedy v koalícií presadzoval, možno za chybu, mali sme to znova vrátiť späť, ako to bolo pred tým, ale sme tam ponechali možnosť, že na základe 15 podpisov je možné, aby bola verejná voľba zmenená na tajnú voľbu a môžete si pozrieť všetci, že sme toto vždy dodržiavali a všetky personálne otázky vždy boli riešené na základe práve tohto ustanovenia, ktoré je aj dnes v rokovacom poriadku tajnou voľbou.
No a poďme teda ďalej. Pätnásteho júla 2020 zmenili poslanci vládnej koalície zákon o prokuratúre, kde zmenili, že tam môžu byť aj kandidovaní ľudia, ktorí nie sú prokurátori a dali do toho dokonca aj ustanovenie, ktoré bolo tak vágne, že môžu prokurátora hocikedy odvolať, keď si svoju prácu nebude vykonávať tak, ako tam zadefinovali - riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Dokonca aj VIA IURIS toto ustanovenie kritizovala, pretože toto je jasný príklad toho, že ten generálny prokurátor nebude nezávislý. Nielen to, že bude vedieť, kto ho volil, ale aj to, že bude môcť byť na základe takýchto vágnych ustanovení odvolaný.
No a 19. novembra začalo trojdňové verejné vypočutie. Mimochodom, chcem pripomenúť, lebo veľakrát koaliční poslanci hovoria o tom, že prvýkrát verejné vypočutie a tak ďalej. Vážené dámy a páni, verejné vypočutie sme zaviedli práve my v zákone o voľbe kandidátov na ústavných sudcov prvý. A už vtedy sme hovorili, že toto ustanovenie chceme rovnako dať aj pri voľbe generálneho prokurátora. Čiže sme radi, že ste v tom pokračovali, lebo toto sme aj my zaviedli. Vypočutie prebehlo, všetko bolo v poriadku, no a plánovaná voľba na generálneho prokurátora bola 25. novembra. Avšak koalícia sa nevedela dohodnúť a preložila túto voľbu na 2. decembra. Po ďalšom týždni koalícia ešte stále nenašla dohodu a máme voliť v podstate generálneho prokurátora dnes. Na základe verejnej voľby, ktorú ste začali účelovo obhajovať potom, ako ste nemohli, hovorím predovšetkým tým pamätníkom, ktorí sú tu, zvoliť generálneho prokurátora za vlády Ivety Radičovej, kde ste boli koaličnými poslancami.
No a prišlo niečo nevídané. Predvčerom sa udiala nejaká indikatívna voľba. Vážené dámy a páni, ja si kladiem otázku a mnohí kolegovia aj z opozície, ale aj z koalície, s ktorými som mal možnosť hovoriť, že čo to je tá indikatívna voľba? Toto je prejav slobodného nezávislého mandátu poslanca Národnej rady? Tak vás chcem poprosiť, vysvetlite, čo to bola za indikatívna voľba? Bola to tajná, bola to verejná? A keď už teda ste prejavili nejakú vôľu, tak teraz čo? Ste sa nedohodli na niekom a budete vytvárať tlak na jednotlivých poslancov? Toto je, toto je to, čo má priniesť prejav slobodného mandátu každého poslanca, do ktorého nemôže nikto nič ani politická strana hovoriť? Veď máme predsa jasný imperatívny mandát, ktorý je bezpochyby úplne zadefinovaný. To znamená, dámy a páni, okrem toho jasného judikátu, ktorý zadefinoval Ústavný súd, o tom, čo to je tajná voľba, tu nie je žiaden dôvod, aby tajná voľba bola vypustená z práve takýchto dôležitých volieb, ako sú kandidáti na ústavných sudcov a rovnako generálneho prokurátora nielen z ústavy, ale nieže tam má byť zakotvená. Pretože keď ju tam zakotvíte v tom bode 10, ako to navrhujete, tak už aj to, čo máme dnes v rokovacom poriadku, už nebudeme môcť využiť ako nástroj na preukázanie tajnej voľby.
Čiže, pani ministerka, ja som si vypočul váš, vaše vystúpenie, hovorili ste o tom, dnes ste hovorili o tom, že v podstate vy chcete, aby do Súdnej rady v budúcnosti neboli volení sudcovia. Avšak dobre si pamätáme, že ste predložili programové vyhlásenie vlády a vy ste sa priznali, že práve túto časť ste spracovávali vy o súdnictve, o spravodlivosti. A ešte predtým ako programové vyhlásenie vlády bolo schválené, ste porušili aj tento prísľub, pretože ste zvolili ďalšieho sudcu, teda presnejšie sudkyňu z jedného z koaličných partnerov do Súdnej rady. Protestovali ste proti tomu, ja si to pamätám. Napriek tomu ste neboli vypočutá, ba dokonca ste boli označená, že ste ostali stáť ako Kolíková v poli. Čiže z tohto pohľadu je vidieť, že jednoducho nemáte tú podporu a dokonca musíte uberať z tých jednotlivých svojich predsavzatí. Ale je to, samozrejme, vaša vec.
Ja len som chcel poukázať na to, že dnes ste trošku zmenili rétoriku, lebo hovoríte o budúcnosti, vtedy ste hovorili, že jednoducho do Súdnej rady by nemali byť navrhovaní sudcovia z tých orgánov, o ktorých ste hovorili, to bol prezident, prezidentka, Národná rada a neviem ešte, tuším nejaký tretí.
Čiže, vážená pani ministerka, vážení koaliční poslanci, my sme uvažovali veľmi pred rozpravou o voľbe generálneho prokurátora, poznajúc všetky vaše názory, ktoré neustále opakujete, či teda predložíme pozmeňujúci návrh, presnejšie návrh s 15 podpismi, aby bola voľba generálneho prokurátora tajná. Usúdili sme v podstate, že to nemá význam pri vás, pretože vy ste všetci povedali, že jednoducho verejná voľba je tá jediná, že toto je pre vás jednoducho neprijateľné. Tak ako vyhlasujete už aj dnes dopredu, že keď bude aj referendum platné, tak vy ste viazaní svojím slobodným mandátom a vy ho nebudete rešpektovať, tuším, že pán Dostál sa k tomu takisto vyjadroval. Čiže ja by som chcel využiť túto príležitosť, potom ako sa neviete dohodnúť, koho zvoliť za generálneho prokurátora, potom ako podľa môjho názoru významne narušujete slobodný mandát poslanca nejakým indikatívnym hlasovaním, čo je svetový unikát.
Vysvetlíte, prosím vás, všetkým nielen nám, ale aj občanom Slovenskej republiky, čo to tu bolo v tejto Národnej rade za voľba, aká indikatívna voľba? Koho kto presviedčal, že kto má byť zvolený alebo to, čo presiaklo navonok, bude aj výsledok volieb? Tak to sme naozaj zvedavý, lebo pokiaľ vieme, tak tuším, že najviac hlasov podpory dostal pán Žilinka a druhý bol pán Kliment, tak sme zvedaví. Čiže ak teda tá indikatívna voľba bola slobodným prejavom, tak takto by mala dopadnúť asi aj voľba generálneho prokurátora, a preto, pani ministerka a vážené dámy a páni z koalície, my navrhujeme pre vás ešte predtým, ako budem hlasovať, samozrejme, aj o ústave, lebo to s tým nesúvisí, čo chcem teraz povedať, ale navrhujeme, pani ministerka, aby ste pred voľbou generálneho prokurátora otvorili rozpravu. My predložíme, poďme spoločne, návrh na tajnú voľbu, aby sme naozaj generálneho prokurátora zvolili, tak ako sa patrí, tajne. Každý aby slobodne vyjadril svoju vôľu a budúci generálny prokurátor mohol vykonávať svoju funkciu naozaj nezávisle a odborne bez ohľadu na to, kto ho ako volil alebo ho nevolil.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.12.2020 10:08 - 10:11 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo. Je potrebné, aby sme uviedli túto vec na správnu mieru, pán podpredseda, pretože vy ste pri zdôvodnení použili, že dlhodobo Konfederácia odborových zväzov odmieta rokovania. Veľmi dobre viete, že Konfederácia odborových zväzov bola svojím spôsobom, ako by som to povedal, obídená pri rokovaní o takzvanom, takzvanej minimálnej mzde.
Viete, že tam bol porušený zákon o tripartite, a preto Konfederácia, podľa mojich informácií, odborových zväzov odišla, pretože minister sa za chrbtom konfederácie, jedného z partnerov, dohodol so zamestnávateľmi a výsledok bol úplne iný.
Ak ste spomenuli to, že Konfederácia odborových zväzov ignoruje zvolávanie, tak vám chcem povedať, že na rokovanie o štátnom rozpočte nebola poslaná žiadna pozvánka, dokonca nebolo zvolané ani žiadne predsedníctvo, ktoré pripravuje plenárne zasadnutie. Dokonca ani nebol zaslaný návrh štátneho rozpočtu všetkým sociálnym partnerom. To znamená, Konfederácia odborových zväzov bola pripravená o tomto rokovať, pretože si uvedomuje, že je to jeden z najdôležitejších zákonov roka.
Čiže z tohto pohľadu konštatujeme, že došlo k porušeniu zákona. A nech akokoľvek sa snažíte vysvetľovať váš právnický postoj, že čo je nadriadené, nadradené čomu, absolútne je založené na vode, pretože buď budeme dodržiavať zákon, alebo ho nebudeme dodržiavať. A tu je jasne povedané, že zákon o tripartite z roku 2007 nebol v tomto prípade dodržaný.
A naviac vám chcem dať do pozornosti, vážené dámy a páni, že toto sa ešte nestalo za celé to obdobie platnosti zákona od roku 2007. Dokonca aj počas pravicovej vlády pani premiérky Radičovej boli zvolávané vždy tripartity, ktoré majú k tomu zaujať stanovisko. My nehovoríme o tom, že to stanovisku musí byť, ani tá tripartita a vôbec samotný obsah toho zákona nehovorí, že či musí byť kladné alebo záporné, skrátka majú sa sociálni partneri vyjadriť.
A o to viacej, vážené dámy a páni, že v čase, keď čelíme pandémii, v čase, keď nám narastá nezamestnanosť, v čase, keď prichádza hospodárska kríza, ktorá je spôsobená práve pandémiou, rokovanie sociálnych partnerov je jeden z najdôležitejších nástrojov, ako dokázať udržať sociálny zmier v spoločnosti. Toto nie je cesta, ktorou ste sa vybrali, a preto vás ešte raz chceme vyzvať, aby ste prerušili rokovanie a požiadali ministra Krajniaka, aby zvolal tripartitu. Mám informácie, že sú ochotní sa stretnúť, a môžeme pokojne po tom stretnutí pokračovať v rokovaní o štátnom rozpočte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.12.2020 9:29 - 9:32 hod.

Juraj Blanár
Ďakujem veľmi pekne pani riaditeľke odboru za prednesenie návrhu rozpočtu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
A teraz udeľujem slovo spoločnej spravodajkyni z výboru pre zdravotníctvo pani poslankyni Monike Kaveckej, aby podala správu o výsledku prerokovania materiálu vo výboroch. Nech sa páči, máte slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:29 - 10:30 hod.

Juraj Blanár
Pán poslanec Suja, nech sa páči, máte slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.11.2020 16:14 - 16:22 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Ctená snemovňa, teraz trošku na inú tému... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pokračujte.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Dobre, ďakujem pekne, ďakujem pekne. Pán predsedajúci, ctená snemovňa, trošku teraz z iného súdka. Potom, ako sme si vypočuli pani ombudsmanku a predovšetkým tému týkajúce sa environmentálnych záťaží, ktoré sú bezpochyby určite veľmi, veľmi dôležité z hľadiska ich riešenia, tak táto téma sa týka Brexitu a pripravenosti Slovenskej republiky na možnosť, keď sa nedohodne Spojené kráľovstvo s Európskou úniou na spoločnom pokračovaní ďalej nejakou zmluvou.
Na základe čl. 50 Zmluvy o Európskej únii všetci vedia, že občania Spojeného kráľovstva sa rozhodli vystúpiť z Európskej únie. No a celý ten priebeh od toho roku 2016 sa dostáva už v podstate do finále. A to finále je, že Európska únia a Spojené kráľovstvo sa dohodli na prechodnom období, ktoré bude trvať do 31. decembra 2020, s tým, že v podstate Spojené kráľovstvo už vystúpilo z Európskej únie.
Európska rada pripomína, že prechodné obdobie skončí teda koncom tohto, a so znepokojením konštatuje, že pokrok v kľúčových otázkach záujmu Únie stále nepostačuje na dosiahnutie dohody.
Ďalej pokračuje, že Európska rada vyzýva členské štáty, inštitúcie Únie a všetky zainteresované strany, aby sa intenzívnejšie usilovali zabezpečiť na všetkých úrovniach pripravenosť na všetky scenáre vrátane možnosti nedosiahnutia žiadnej dohody. A Komisiu konkrétne vyzýva, aby včas zvážila jednostranné a časovo obmedzené núdzové opatrenia, ktoré sú v záujme EÚ. Nuž a predovšetkým po skončení prechodného obdobia sa prejaví veľký dosah Brexitu v širšej škále aj na Slovenskú republiku. Brexit si preto vyžiadal vysokú úroveň starostlivosti o občanov Slovenskej republiky, ktorí dlhodobo žijú v Spojenom kráľovstve.
Pre spoločnosti, ktoré obchodujú so Spojeným kráľovstvom, nastanú veľké zmeny napríklad v oblasti ciel a daní. Zmeny by mohli byť ešte zásadnejšie, ak Európska únia a Spojené kráľovstvo do konca prechodného obdobia nedospejú k dohode. V tomto prípade bude musieť obchodujúce, budú musieť obchodujúce spoločnosti zaplatiť clo za tovar, ktorý dovážajú zo Spojeného kráľovstva do Európskej únie. Rovnako sa na ne môžu vzťahovať kvóty pre niektoré druhy tovarov... (Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím kľud a venujte pozornosť rečníkovi.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
... ktoré vstupujú do Európskej únie a Spojeného kráľovstva. Čiže okrem toho, ak obchodujúce spoločnosti budú využívať akékoľvek materiály alebo procesy zo Spojeného kráľovstva, už sa nebudú v rámci existujúcich preferenčných režimov Európskej únie považovať za pôvodné materiály a procesy, čo je z tohto úplne zrejmé.
Čiže z uvedenej situácie navrhovatelia spoločne so mnou považujú za opodstatnené, aby Národná rada Slovenskej republiky prerokovala a schválila návrh na prijatie uznesenia k pripravenosti Slovenskej republiky na scenár nedosiahnutia dohody o vzťahoch Európskej únie a Spojeného kráľovstva.
Navrhujeme teda v uznesení Národnej rady nasledovné veci:
V časti A. navrhujeme uznesenie, kde konštatujeme skončenie prechodného obdobia po odchode Spojeného kráľovstva ku koncu tohto roka. Tiež navrhujeme konštatovať závery zasadnutia Európskej rady z 15. a 16. októbra 2020 k vzťahom Európskej únie so Spojeným kráľovstvom. Navrhujeme rovnako možné scenáre po skončení prechodného obdobia.
V časti B. navrhujeme, aby Národná rada Slovenskej republiky požiadala vládu Slovenskej republiky o predloženie na rokovanie schôdze Národnej rady Slovenskej republiky správy o pripravenosti Slovenskej republiky na scenár nedosiahnutia dohody o vzťahoch Európskej únie a Spojeného kráľovstva. Navrhuje sa rovnako požiadať podpredsedu vlády a ministra hospodárstva... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím vás, netelefonujte v sále.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
... o prijatie účinných opatrení na podporu zachovania plynulosti vzájomnej obchodnej výmeny so Spojeným kráľovstvom a s dôrazom na zabezpečenie odolnosti voči zlyhaniu cezhraničných dodávok dielcov, subdodávok a tak ďalej, keďže investori, ktorí sú na území Slovenskej republiky, to budú potrebovať.
Rovnako aj v súvislosti s Brexitom môžeme očakávať zmeny v produkčnej sieti a dodávateľských reťazcoch. Preto ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí navrhujeme požiadať o zabezpečenie vysokej úrovne starostlivosti o občanov Slovenskej republiky dlhodobo žijúcich v Spojenom kráľovstve. Myslím si, že toto od nás občania, ktorí pracujú alebo sa rozhodli, že budú pôsobiť v Spojenom kráľovstve, občania Slovenskej republiky podotýkam, určite očakávajú, aby sme jasne dali signál, ako sme sa postarali o ich komunikáciu alebo o ich spolužitie so Slovenskou republikou a Spojeným kráľovstvom.
Poskytovanie rovnako adresnosti služieb v ekonomickej sfére, čo je veľmi dôležité. No a tiež žiadame podpredsedu vlády a ministra financií o iniciovanie inštitúcie Európskej únie zavedenie jednotného systému ochrany dcérskych bánk.
No a v časti C. navrhujeme ešte aj ďalšiu vec, ktorá je s tým spojená. Niektoré krajiny Európskej únie to už riešili, a to je otázka zlata, ktorá je v depozite Bank of England, a je to zlato, ktoré spravuje Národná banka Slovenskej republiky. Čiže rovnako odporúčame guvernérovi Národnej banky Slovenskej republiky, aby posúdil riziká súvisiace s ďalším uložením devízových rezerv Národnej banky Slovenska v zlate z Bank of England po skončení prechodného obdobia. A rovnako dávame na zváženie optimálnejšie riešenie uloženia devízových rezerv Národnej banky Slovenska v zlate v Európskej únii.
Toľko na predstavenie môjho návrhu za predkladateľov návrhu uznesenia k tému nedohody, prípadnej nedohody Spojeného kráľovstva s Európskou úniou.
Ďakujem. Skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2020 14:27 - 14:29 hod.

Juraj Blanár
Ďakujem aj ja, na vaše vystúpenie štyri faktické poznámky.
Ako prvá pani poslankyňa Bittó Cigániková, pripraví sa pán poslanec Urban. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 14:28 - 14:30 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán predseda Fico, povedali ste chronológiu, ktorú by som ešte aj trošku doplnil, pretože je to potrebné dať aj trošku do kontextu.
Viete, ako sa zrodilo vlastne celoplošné testovanie? Zrodilo sa tak, že na stretnutí v Bruseli to povedal pán Matovič ako prvej kancelárke Merkelovej. Prezidentka ešte ani netušila, o čo ide. Potom sa vrátil späť a povedal, že v podstate to musel držať všetko v tajnosti, pretože obstarávali nejako v tajnosti nejaké antigénne testy. V podstate celú tú tajnosť vedeli, prešlo niekoľko týždňov, tuším, že tri týždne, a slávnostne alebo záchranne sa postavili pred kamery a pán premiér Matovič povedal, že musíme spustiť narýchlo veľkú akciu, kde môžu byť aj chyby, aj ohrozenia, narýchlo, to znamená, tie tri týždne o tom vôbec nevedel, ale narýchlo teraz potrebovali spustiť testovanie.
To všetko jasne hovorí o tom, že ako to bolo pripravené. Nehovoriac o tom, že armáda bola zapojená do celej tejto činnosti bez toho, aby prezidentka o tom rozhodla, ale to už sme viackrát spomínali.
No a k tým testom, antigénom, o tom už je veľa, veľa povedaného. Nehnevajte sa, ale ak hovoríte, že sa niektoré krajiny od nás nejakým spôsobom inšpirujú, tak mi povedzte ktoré? Ja neviem o žiadnej krajine, ktorá by sa od nás inšpirovala. Ja si len pamätám naposledy, že v Anglicku využili testovanie v Liverpoole, ale nie tak, že iba rýchlotestom, ale troma rôznymi testami, ktoré vzájomne potom porovnajú a povedia, tak tieto sú pre nás dôležité a potom budú lokálne testovať tam, kde to bude nevyhnutné.
Čiže, dámy a páni, vláda vystavila sloven... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 17:39 - 17:39 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán kolega Laurenčík, to nie je len, že neakceptujete niektorého z poslancov, ktorý dostal mandát regulérne vo voľbách, ale vy dokonca nectíte ani parlamentné úzusy, ktoré tu boli ctené vždy v parlamente aj napríklad v obsadení predsedov jednotlivých parlamentných skupín, pretože strane SMER ste nedali pomerne – toľko, koľko by mala mať – predsedov. To znamená, že vy valcujete kompletne opozíciu. Toto je predstava vašej ústavnej 95-člennej väčšiny, ktorá absolútne nerešpektuje žiadne parlamentné úzusy, a toto sa vám vráti. Jednoducho proti tomuto protestujeme a s takýmto návrhom nemôžeme súhlasiť. (Potlesk.)
Skryt prepis