Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:42 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 1.4.2021 15:38 - 16:00 hod.

Juraj Blanár
Pán poslanec, na vaše vystúpenie osem faktických poznámok.
Ako prvý, pán poslanec Miroslav Suja, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.4.2021 15:16 - 15:30 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán spravodajca, môžete zaujať miesto určené pre pána spravodajcu.
Otváram rozpravu, vážené panie poslankyne, páni poslanci. Už to vidíte aj na tabuli, títo páni poslanci, ktorí sú na tabuli, sa prihlásili do rozpravy písomne. Pán poslanec Boris Susko za SMER – sociálnu demokraciu sa prihlásil ako poverený člen poslaneckého klubu s 30-minútovým limitom a pán poslanec Martin Beluský za ĽSNS rovnako ako poverený člen poslaneckého klubu s 30-minútovým limitom. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.) Pani poslankyne, páni poslanci! Ďalší páni poslanci sa prihlásili s 20-minútovým limitom, a to sú páni poslanci: pán poslanec Suja, Mazurek, Linhart, Mizík a Schlosár. Toľko k písomne prihláseným.
Ako prvý vystúpi pán poslanec Boris Susko, ktorému udeľujem slovo. Nech sa páči, pán poslanec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.4.2021 14:31 - 14:33 hod.

Juraj Blanár
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 9:39 - 9:40 hod.

Juraj Blanár
Teraz udelím slovo pánovi poslancovi Svrčekovi, ktorý ako posledný písomne prihlásený vystúpi v rozprave.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.3.2021 16:29 - 16:31 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Pleštinská, pozorne som vás počúval a budem sa snažiť vecne komunikovať a nie populisticky podľa manuálu ako predchádzajúca kolegyňa, ktorý máte napísaný.
EŠIF - 163 mil., áno, pani poslankyňa. A myslíte si, že je to adekvátne s tým, čo máte navrhnuté, že na reformu justície chcete 244 mil.? Z programu obnovy? Azda si myslíte, že na potravinovú sebestačnosť, čo nie je pravda, že tam nemôže ísť do poľnohospodárstva viacej peňazí, nám postačuje 163? Práve naopak, my potrebujeme do reformy aj poľnohospodárstva na potravinovú sebestačnosť viacej peňazí a myslíme si, že preto by to malo byť prepracované. Dávame konštruktívny návrhy čo má byť prepracované.
Hovoríte, že čerpanie fondov je pomalé. No, ja som zvedavý za vašej vlády, ako to skončí, pretože veľmi dobre viete, boli ste europoslankyňou, že čerpanie väčšinou u všetkých krajín je až na konci rezultov, rezultuje. A počkáme si, lebo za ostatný rok evidujeme, že boli kompletne zastavené všetky čerpania, nebudem hovoriť o integrovanom regionálnom operačnom programe, lebo tam sa neurobilo kompletne nič.
Ale spýtam sa vás, konkrétne ktorej konferencie ste sa vy teda zúčastnili verejnej, povedzte to verejne, pretože ja som pozeral a evidujem iba jednu verejnú diskusiu, ktorá sa uskutočnila 15. 12. 2020 a po tej konferencii skonštatoval riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara, že toto teda ešte nie je plán obnovy, ktorý od nás požaduje Európska únia.
A keď hovoríte, že nás chvália z Európskej únie, ja by som spozornel vždy, pretože ak oni nás chvália, oni nevedia, čo Slovensko potrebuje. My si musíme do tých chlievikov dať to, čo my potrebujeme, a preto by som bol veľmi opatrný. A navrhujeme práve preto, aby sa prepracovali niektoré veci, lebo nie sú dobré.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.3.2021 16:10 - 16:12 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem ti, kolega Richard Takáč, za vystúpenie a nadviažem na tvoje slová, že našou snahou je, vážené panie poslankyne a páni poslanci z koalície, aby táto diskusia bola naozaj o tomto vážnom dokumente seriózna. A v parlamente v čase, kedy vidíme sami, že jednoducho vláda zlyháva, preto tu máme aj tú vašu koaličnú krízu, ale na to nemôže predsa Slovensko doplácať práve v čase, keď je potrebné pozerať na to, ako budeme odstraňovať všetky tie dopady COVID-u, na ktoré vyčlenila Európska komisia práve tento program, ktorý je vo výške 750 mld. eur, tzv. Next Generation.
A keď si pozriete, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dokument, ktorý kolega Takáč predniesol, je konštruktívne ladený a hovorí o tom, čo navrhujeme, aby bolo zmenené. Ak tam ukážete niečo, čo je populistické, ako tu niektorí z koalície, z koaličných poslancov sa snažili naznačovať, tak potom mu zatlieskam, ale ja tu nič nevidím.
Ja vám len prečítam jednu z častí, ktorá je, myslím si, že jasne výstižná. Hovorí o tom, že odstránenie zásadných systémových nedostatkov, kde chýba v rámci nej absencia priemyselnej a poľnohospodárskej politiky oblasť tzv. zelenej ekonomiky, je obsahovo zameraná skôr na environmentálny rozmer a trebalo by to zoširšia. Veď napokon vieme, že najskôr tam pán minister pôdohospodárstva niečo mal, potom mal iba máličko a dnes tam už nemá nič. Preto navrhujeme, aby táto časť bola prepracovaná.
A opakovať to, že jednoducho diskusia na odbornej širokej platforme sociálnych partnerov a všetkých partnerov, ktorí môžu do toho čosi povedať, sa vôbec neuskutočnila. Tak preto aspoň sa snažíme to priniesť sem a niečo urobiť, lebo vidíme, že je to zúfalstvo z vašej strany koaličných... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.3.2021 11:37 - 11:51 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, ctená snemovňa, pozorne som počúval celú rozpravu, a keď ju tak na záver zhodnotím a poviem jednotlivo aj k jednotlivým kolegom, tak vlastne vládni koaliční poslanci hovoria, že všetko je v poriadku.
Som korektný a musím povedať, že jedine pani Drábiková, ktorá tu vystúpila, na úvod povedala, že vyjadruje hlbokú ľútosť za spory v koalícii. Ale chýbalo mi tam, pani Drábiková, aby ste dodali, že čo tieto spory v koalícii spôsobili a že aj za to sa ospravedlňujete. Lebo len povedať, že vám je ľúto a ospravedlníte sa za spory v koalícii, sa mi zdá byť málo.
Potom ste, pani Drábiková, hovorili o tom, že v pláne obnovy čo idete urobiť a tak ďalej a tak ďalej. Pani poslankyňa, uznesenie k plánu obnovy ešte len bude. Ak ste si to pomýlili, nevadí, ale veľmi radi si to vypočujeme, pretože to je tiež jeden z dôkazov, ako vaša vláda pracuje. Kde plán obnovy sme nevideli mesiace, ale hovorilo sa o tom, áno, už teraz je, už teraz sme všetci úplne happy.
Hovorili ste o pomoci, že sa tu tuším jeden a pol miliardy rozdalo. Ale, pani poslankyňa, váš pán minister zdravotníctva s vaším premiérom Matovičom povedali, že miliardu budú dávať mesačne. To len na pripomenutie slov vášho predsedu, ktorého obhajujete.
A ospravedlňujem sa, pani Drábiková, za to, že ste asi nepochopili moje slová úplne správne, čo sa týka facebooku, lebo tak som to vôbec nemyslel. Ale faktom je, že Igor Matovič riadil a riadi vládu cez facebookovú stránku, a ja vám pripomeniem jeden krásny príklad.
Pamätáte si, keď vláda predstavila, že budú trestať všetkých pendlerov, ktorí budú chodiť cez hranice a nebudú mať sedemdňový test, že si ho musia sami zaplatiť, a keď ho jednoducho nezaplatia si, tak budú mať ešte pokutu?
Ešte vtedy v ten večer na facebooku pán Matovič napísal, že nech počkajú s týmto, lebo ešte to tak nebude, a to bola oficiálna správa, ktorá bola zverejnená. A mám pokračovať ďalej, pani Drábiková, o tom, ako sa využíva pánom premiérom Matovičom facebook? To je neobhájiteľné.
To znamená, pre vás sú slová pani Kolíkovej ako nič, lebo ona povedala, že sa nedá normálne pracovať.
To znamená, že sa doteraz pracovalo nenormálne, ale vy ste stále tu hovorili, že všetko tu funguje. Ale veď ona sama povedala a viacero vašich predstaviteľov, že sa tu nenormálne funguje.
Choďte za pánom Krošlákom a spýtajte sa ho, ako komentoval, že z facebookového statusu pána Matoviča je to horšie a horšie. Nie my, vaši kolegovia.
Pán Herák takisto hovorí, že všetko funguje, ale že lídri hovoria, že, že je tu chaos, že máme tu premiéra, ktorý nie je schopný prebrať zodpovednosť za všetky svoje kroky a prehadzuje zodpovednosť na niekoho druhého, hovoríme o pánovi Sulíkovi, ktorý to povedal o Matovičovi, lebo raz sú epidemiológovia idioti, potom je ďalší idiot, potom je ďalší idiot, ale on nie je vinný, lebo on v podstate len riadi vládu cez facebooky.
Pán Herák, to je, teda, pán Herák, to nie je jednoducho obhájiteľné. Ak ste len toto chceli povedať na obhajobu pri uznesení, ktoré má úplne iný cieľ, aby traja ústavní činitelia vystúpili a upokojili situáciu, tak to ste veľa nepovedali.
Pán Šefčík odišiel. A to spojím teraz aj s tým, čo sa týka pána Suju, lebo je potrebné povedať veci tak, ako boli, na obhajobu pána Suju, pretože ja som vtedy riadil schôdzu.
A pani Hatráková vystúpila a ja som zháňal pani Moniku Kaveckú ako spravodajkyňu. A viete, čo mi bolo povedané? Že pani Monika Kavecká nebude spravodajcovať teraz, pretože ona nechce teraz, lebo má na to takýto názor. Tak som povedal, tak kolega Šefčík tu sedí, tak nech ju zastúpi. Pán kolega Šefčík vyšiel von a potom sa vrátil, že nemôže, lebo dostal príkaz alebo od pani Kaveckej odporúčanie, že nech nezastupuje. Taká je pravda. Tak nech to vysvetlí pani Kavecká. Pán Suja tu bol a má pravdu v tom, že toto, čo vy tu predvádzate, jednoducho neobstojí.
A obhajoba, ako tu sa snaží pani kolegyňa, prepáčte, mi vypadlo meno, ale ako obhajujete, že všetko sa tu prijíma a že to sú všetko opatrenia voči COVID-u. No prepáčte. Ako je opatrenie alebo novela zákona, ktorú z vašej dielne predkladajú poslanci, o rezerve predsedu vlády spojená s COVID-om? A to je jeden zo zákonov, ktorý nás tu brzdil.
Čiže kolega Suja hovoril úplne jasne a pravdu a popisoval to, čo sa udialo. A pani Kavecká nech sa na mňa nehnevá, ale mala by povedať a postaviť sa pred pani Hatrákovú, aká bola skutočne pravda.
No a pán Šefčík zároveň povedal, že nie je pravda, že sa dostala táto vládna koalícia na základe klamstiev a poloprávd do vlády. Tak ja mu to pripomeniem teda. Nech si pozrie všetky vystúpenia vášho lídra a premiéra Matoviča, ktorý pred voľbami hovoril, že nezrušíme žiadne sociálne opatrenia. Žiadne! A ja vám budem citovať teda. Tak keď nezrušíte, zastropovanie dôchodkov zrušené, minimálna mzda zrušená - automat, 13. dôchodok zrušený, obedy zadarmo alebo dotované obedy zrušené, zdanenie 13., 14. platov zrušené. No tak nie je to klamstvo alebo je to klamstvo, prosím vás? A mohol by som pokračovať ďalej.
Pán Šefčík, neviem, kde je teraz momentálne, ale toto je jednoducho pracovný nástroj vášho pána premiéra.
A teraz sa trošku vrátim aj k pánovi Pročkovi a využijem aj odpoveď na inú vec. Viete, váš premiér kričal voľakedy tu aj v parlamente, že jedna stolička a dosť. To znamená, že buď budete starostom, primátorom, županom, vicežupanom, alebo budete poslancom. Kričal tu a pomaly sa išiel rozdrapiť. Tak ako chodil so znižovaním platov. Viete, čo sa stalo po tom, čo ste nastúpili do parlamentu? Je tu plná snemovňa starostov, primátorov za vás, za čo on, proti čomu on bojoval, vicežupanov, bez akýchkoľvek problémov, a on bez problémov už teraz netrvá na tom, aby sa znížili platy. Tak je to nástroj klamstva alebo to nie je nástroj klamstva, prosím vás pekne? Však to je tak jasné.
A o plagiátorstve ani nebudem už hovoriť, pretože keď napádal Andreja Danka, aby sa vzdal kvôli plagiátorstvu, tak to bolo zásadné, ale keď sa to jeho týkalo, tak je všetko v poriadku. A vám to nevadí.
Čiže, pán Šefčík, hocikde ste v tomto parlamente, tak som vám chcel vysvetliť, že prečo som použil toto prirovnanie, ako ste sa dostali ku vláde.
No a, pán Pročko, nebudem priamo k vám hovoriť, lebo to je zbytočné, ani ste tu neni, ale ja by som poprosil, pán Dobeš, vicežupan zo Žilinského samosprávneho kraja, pán Laurenčík, vicežupan, poslanci pani Kavecká, ešte je tu aj ďalší, povedzte pánovi Pročkovi, že vaša županka už dala desiatky trestných oznámení, už štyri roky vládne, voči mne a všetky polícia zamietla. Tak mu to vysvetlite, prosím vás, lebo asi mu to ešte nedošlo, lebo on pracuje len mediálne, to, čo niekto napíše a neoverí si. Takže toľko k pánovi Pročkovi, lebo viac je úplne zbytočné hovoriť.
Vážené kolegyne, kolegovia, pán Kazda vystupoval viackrát, ale ako keby sa tváril, že je na inom Slovensku a ako keby sa tváril, že v podstate jeho predseda je mimo celého konfliktu. Ja som normálne s počudovaním sledoval jeho vystúpenia a on rozprával, že v podstate sú tu štandardné postupy, ktoré môže poslanec využiť a nemusíme predkladať nejaké takéto uznesenia a že všetko je v podstate v poriadku. Tak ja neviem, na akom Slovensku žije. Naviac to, čo my predkladáme, je štandardný postup predsa. Na tom nie je nič zlé. Ale to, že jeho predseda nazýva súčasného premiéra za človeka, ktorý nie je schopný prevziať zodpovednosť za svoje kroky a že riadi krajinu chaosom, tak to v podstate ani neokomentoval. To znamená, to je takisto veľmi slabé z jeho strany a neférové, pretože mal sa vyjadriť k tomu, či majú traja ústavní činitelia vystúpiť alebo nie, alebo mal povedať, že či, tak ako Sulík, jeho predseda, povedal, že však pár dní nezáleží, že to je v pohode, k takým veciam sa mal vyjadriť. Ale nie, lebo niečo iné ich zaujíma.
Pánovi kolegovi Suskovi a spravodajcovi chcem povedať, že ďakujem, že priniesol tú tému na stôl a otvoril tu flagrantné porušenie zákona, ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorý jasne hovorí, za akých pravidiel má byť vyhlásený núdzový stav.
A preto aj ja chcem teda využiť tú príležitosť, keď je tu pán minister Budaj, ktorý, predpokladám, že sa zúčastnil toho rokovania vlády, pretože všetci koaliční partneri, tuto tak poslanci hovoria, že vláda normálne zasadá, tak predpokladám, že, pán minister, ste boli na vláde a chcem vás vyzvať, aby ste si zobrali slovo, pretože máte na to právo hocikedy vystúpiť, a povedali nám, ako prebiehalo hlasovanie a predloženie návrhu na predĺženie núdzového stavu. Pretože v materiáloch, ktoré pán Susko tu ukázal a komentoval, je napísané, že ústne, bez akéhokoľvek zdôvodnenia bol návrh na predĺženie núdzového stavu schválený.
Čiže, pán minister Budaj, poprosím vás, využívame tú príležitosť, že ste tu, pretože obvykle sem ani páni ministri a ministerky nechodia na iné body ako len na svoje. Takže poprosím vás, využite to a odpovedzte na túto otázku.
Vážené dámy, vážení páni, mohol by som pokračovať ďalej, ale to nie je cieľ. Namiesto toho, aby sme počuli od vás, že čo ideme robiť a možno aj trošičku do vlastných radov si povedať, áno, okrem toho slabého, čo povedala pani Drábiková, že ste to naozaj pokazili, tak ste útočili a hovorili ste úplne o niečom inom, čo s týmto nesúviselo. Vy ste tu už dvanásť mesiacov a máte plnú zodpovednosť za to, čo sa na Slovensku deje.
A preto ešte raz vás chcem vyzvať, parlament Slovenskej republiky je nadriadený vláde Slovenskej republiky v zmysle ústavy. A ak vláda je v totálnom chaose a hovoria to vaši koaliční partneri, nehovoríme to my. My len používame jej slová, ktoré o sebe hovoria. Hovoria to vaši poslanci koalície, ktorí jeden po druhom odskakujú alebo ešte vyčkávajú, ale už povedali nahlas, že to jednoducho nefunguje. Tak je potrebné, aby ste zobrali zodpovednosť do rúk a podporili toto uznesenie a tým dali jasne vláde najavo, že parlament je ten, ktorý o tom rozhoduje, a podporili ho tak, aby traja ústavní činitelia v tomto chaose, ktorý v súčasnosti je spôsobený vládnou koalíciou, predstúpili pred obyvateľov, pred obyvateľmi Slovenskej republiky a povedali im, v akom stave sa nachádzame, pretože ľudia to od nich očakávajú.
A nie že sa tu budeme na skrývačky hrať, ako to robí pán premiér, na dobrých zmierovačov, ako to robí predseda parlamentu, a na takých, ja neviem to nazvať, zmierovateľov ako pani prezidentka, ktorá mimochodom ešte potrebuje v tejto situácii konzultácie niekoho iného. Toto ľudia nepotrebujú. Potrebujú mať jasnú víziu a pomenovanie toho, čo sa na Slovensku deje.
Takže ešte raz vás chcem všetkých poprosiť, aby ste podporili tento návrh uznesenia, pretože je to jasným signálom, že parlamentná demokracia v čase zlyhania vlády na Slovensku funguje. A ak ani to neurobíte, tak môžeme povedať, že je tu aj chaos na parlamentnej úrovni.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2021 9:42 - 9:44 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Vážení kolegovia z koalície, čiže odpoveďou na hlbokú vládnu krízu, na chaos, ktorý tu vytvorila vaša vláda, je, lebo SMER, lebo Fico. Vy sa nehanbíte?
Ak tu máte nejaký problém, ja nebudem reagovať na pána Pročka, pretože to ani nestojí za to. Ak má nejaký problém s hocikým, hocikedy mu dáme číslo na NAKU a na vyšetrovateľov, nech podá trestné oznámenie. Ale oni to neurobia, pretože im stačí, aby to marketingovo zneužívali a využívali nejaké skratky, ktoré sa v médiách objavia.
Ale takto sa môže aj o vás objaviť a objavuje sa, čo vy ste vytvorili, napríklad váš zázračný právnik Miškovič. Alebo ďalší pán, ktorý získal projekty na ministerstve životného prostredia, bol poradcom pána ministra a mohol by som pokračovať ďalej.
Firma, ktorá obstarávala alebo dodávala antigénové testy, ktoré ste dnes museli objednať v objeme 35 miliónov a doteraz ste nevysvetlili pre ľudí prečo. A pritom mali by byť tie testy určené na samotestovanie, ale v samotných príbalových balíkoch to vôbec nie je napísané.
Ale vaša odpoveď na riešenie súčasnej situácie je, lebo SMER, lebo Fico. Dokedy to, prosím vás, chcete tu opakovať tým ľuďom? Ste tu dvanásť mesiacov. Vy máte zodpovednosť za súčasný stav, v ktorom sa nachádza Slovenská republika.
Tak, poprosím vás, vráťte sa späť k uzneseniu, ktoré sme tu prijali, alebo presnejšie predložili a chceme, aby sme ho prijali, aby ste zobrali zodpovednosť za neschopnosť vašej vlády aspoň tu v parlamente a pritlačili ústavných činiteľov, aby začali konať a nepredlžovali túto agóniu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.3.2021 17:12 - 17:13 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, nehnevajte sa, ale predsa len ja mám pocit, že je tu nejaký zmätok v tom, čo sme v súčasnosti schválili, a preto by som chcel poprosiť pani poslankyňu Zemanovú, ktorá vlastne navrhla ten, tú zmenu, že sa nebude o jedenástej hlasovať. Navrhla, že sa má zaradiť nový bod, o ktorom sa má rokovať kvôli symbolike, ak som to správne porozumel, a má sa hlasovať po prerokovaní toho bodu zajtra. To znamená, nie je to tak, ako ste to povedali, a mali by sme si naozaj povedať, že ak sa neprerokuje tento bod, ktorý navrhla pani Zemanová a odsúhlasili to koaliční poslanci, do štrnástej hodiny, tak sa bude rokovať aj po štrnástej hodine do ukončenia prerokovania tohto bodu a po ňom sa bude hlasovať. Takto som to ja pochopil.
Pani poslankyňa, poprosím vás, aby ste to vysvetlili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.3.2021 11:05 - 11:06 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Vážené kolegyne, kolegovia, keďže ste boli svedkami či už včera, keď som riadil schôdzu a musel som ukončiť skôr kvôli nedostatku či predkladateľov, ako aj spravodajcov, rovnaká situácia sa opakovala teraz. Niektoré body nám už prepadli tuším tretíkrát. Táto situácia nemôže takto pokračovať ďalej. Preto navrhujem, tak ako som sľúbil aj poslancom, ktorí to kritizovali, aby bolo po hlasovaní zvolané bezodkladne poslanecké grémium, na ktorom sa rozhodne, ako budeme pokračovať ďalej. Mám prísľub, tak ako bolo povedané, že koaličné kluby sa pridávajú k tomuto návrhu, ktorý ako opozícia predkladáme.
Ďakujem.
Skryt prepis