Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2021 o 10:39 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 10:42 - 10:44 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Krúpa, keby sme išli týmto spôsobom, tak aj ten terorista z Nice, čo zabil cez 90 ľudí kamiónom, tak teraz čo? Zakážeme kamióny?
Vy ste spomenul toho Breivika. Dobre, nebol Slovák, mal legálnu zbraň? Spravil to s legálnou zbraňou, bol legálny držiteľ zbrane? No nebol, kúpil si ju niekde v zahraničí, mimo, mimo Európskej únii, pán kolega, a to je veľký rozdiel. To, čo som povedal, my trestáme slušných, poctivých ľudí, nie Breivika, ktorý si kúpil niekde mimo Európskej únie, neviem, v Bielorusku, či v Rusku, či kde kúpil ten samopal a prešiel výcvikom, aj výbušniny. To sa nedá porovnať. Ak chcete ho porovnávať, tak čo teraz? Každému väzňovi na Slovensku dáme teraz jednoizbový byt, každému dáme jednoizbový byt, aby sedel takto, keď ideme už takýmto rovnakým príkladom? Pán kolega, toto nie. Dajme politiku bokom, povedzme, či je to dobré alebo zlé. A toto nie je dobré, lebo trestáme slušných, poctivých ľudí. Viete, tu ide o salámovú metódu. Klasickú salámovú metódu, aby sme postupne odzbrojili slušných držiteľov zbraní, ktorá bude mať vyústenie až nakoniec týždňa tým, že keď niekto bude chcieť ísť na poľovačku, tak si zbraň bude musieť vyzdvihnúť niekde na mestskom úrade a zase naspäť ju vrátiť. To nakoniec skončí až takto, aby sa títo ľudia nemohli brániť, aby nemohli brániť svoje domovy. Keď si pozrieme najhoršie teroristické činy v Amerike, tak tam, kde sú, kde je neobmedzené správa držania zbraní, tak tam ich je najmenej. Najviac ich je tam, kde sú tie zbrane zakázané. Lebo keď sa niečo stane, tak niekto vychádza a zlikviduje toho strelca skôr, ako príde polícia. A ak my zabránime slušným ľuďom, ktorí dodržujú zákon, držať zbraň a mať pocit bezpečia, že sa môžu brániť, tak si nezaslúžime sedieť v tejto Národnej rade, ak chceme prijímať takéto zákona. A tí Česi sa pokúšajú o to, robia všetko pre to. Nesklopia uši, nezrazia päty. Ako klobúk dole pred nimi.
Pán kolega, bokom politiku. Či je to dobré alebo zlé sa pozrime. Čo zlé sa zatiaľ spravilo? Nič. Čo zlé sa spraví tým zákonom? Veľa. A bude sa postupne len sprísňovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 10:39 - 10:40 hod.

Juraj Blanár
Pán poslanec Suja, môžete reagovať na faktické poznámky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 18:35 - 18:35 hod.

Juraj Blanár
Pán poslanec Milan Potocký, nech sa páči, pán poslanec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:21 - 17:23 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým tým, ktorí na mňa reagovali, a budem sa venovať pánovi Pollákovi a pani Kozelovej, ktorá medzitým ušla.
Nuž, videli ste v priamom prenose, dámy a páni, že ako sa nevyhrážajú. Pán Polák sa priamo vyhrážal. Z toho, že si prečítal niečo v bulvári, tak ako pani Kozelová, lebo im to stačí. Nič viacej nepotrebujú.
Áno, Úrad pre verejné obstarávanie, presnejšie jeden úradník, konštatoval niečo o CT-čkách, ale je to konštatovanie jedného úradníka. Nerozhodol žiadny súd o tom. A keby som mohol, čo už nemôžem, tak by som určite za úrad žaloval, á, Úrad pre verejné obstarávanie, aby jasne povedal, že ako to v skutočnosti bolo.
Ale vy o tom nemáte ani páru, pretože vás zaujímalo predovšetkým to, čo bulvár napísal, že som si postavil na lukratívnom mieste chatu. Nuž, ak teda vám vadí, že ja som si v Terchovej postavil, odkiaľ mám manželku, chatu, tak potom sa spýtajte vášho pána podpredsedu Laurenčíka, ktorý má na lukratívnom mieste takisto postavenú chalupu dokonca.
Pán Pollák, vy nemáte absolútne žiadnu skúsenosť zo života, len trepete dve na tri z bulváru.
Ale čo je dôležité, dámy a páni? A to si dajte do pozornosti. Na základe tohoto sa takto obviňuje. A dnes nás tu presviedčali o tom, však my neobviňujeme opozíciu. Vôbec nie. Iba si prečítame niečo v bulvári a tresneme.
No a, pani Kozelová, tak to je naozaj, ja som pokladal, že predsa len asi sa snaží vecne si pozerať veci. Keď ja som pracoval vo Váhostave, o Širokom sa tam ani nešírovalo. Pani Kozelová, dobre si to pozrite. To bol poctivý Váhostav, ktorý staval vodohospodárske stavby, ktorých som sa zúčastňoval aj ako vysoký manažér a som za ne pyšný a hrdý za to, čo sa tam urobilo. Ale vtedy o Širokom ani sa nešírovalo, pani Kozelová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.6.2021 16:47 - 17:08 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Dámy a páni, budem sa snažiť opäť vrátiť tú diskusiu k meritu veci, ale dovoľte mi, aby som na úvod zareagoval na môjho kolegu pána podpredsedu Grendela.
Mrzí má, že, pán podpredseda, využívate takú istú metódu ako váš predseda hnutia alebo strany, ako sa to volá, že keď niečo nefunguje, tak zodpovedná je vždy tá druhá strana a v tom prípade SMER a ďalší. A pritom ste sa sami vo svojom vystúpení usvedčili, že už vtedy ste kritizovali nový zákon o voľbe policajného prezidenta a šéfa inšpekcie, mali ste 14, 15 mesiacov, aby ste mohli ten zákon predložiť sem. A teraz sa idete vyviňovať a hovoriť, no, prinesieme ho, ale zatiaľ, keď vám to vyhovuje, tak ho budete využívať. Ale treba pripomenúť, že bola to práve vtedajšia opozícia, teda vaši kolegovia, ktorí sú dnes v koalícii, aj vaše hnutie, ktorého ste súčasťou, ktorí kritizovali, že policajný prezident je len vyberaný samotným ministrom. A potom tu boli názory, dobre, tak nech sa vyberie policajný prezident niekým iným, ale potom minister nech nie je za to zodpovedný. To nie je úplne korektné.
A aj to, čo ste povedali, že politici sú chránená zver. Nie sú! Boli to naše vlády, ktoré zrušili priestupkovú aj trestnoprávnu imunitu policajtov, aj keď si to možno verejnosť dodnes myslí, že ju majú, ale to nie je pravda. Povedzte to, pán podpredseda, že takáto je pravda. Ja si myslím, že politici nie sú chránená zver, ale mali by mať nejaké pravidlá, ktoré sa majú dodržiavať, a tie ústava, zákon a všetko, čo k tomu patrí, a, samozrejme, aj sloboda vyjadrovania v tomto parlamente, lebo niekedy sa zdá, že ani už to neexistuje.
Krátko ešte, skôr ako sa dostanem k pánovi ministrovi Mikulcovi, lebo dnes je predmetom odvolávanie a práve pán minister, chcem povedať k jeho poslednému vystúpeniu, ktoré tu mal v pléne a týkalo sa pána generála Lučanského. Viete, treba povedať aj k tomu, čo ste povedali, lebo ja som nebol svedkom, k tej vašej diskusie, čo je pochopiteľné, že pán generál pred tým, ako odišiel, tak povedal, „odchádzam, pretože sa nechcem spolupodieľať na spolitizovaní polície“, tak to doslovne povedal generál Lučanský, keď odchádzal. Čo si povedal medzi vami, neviem, ale toto je vo všetkých médiách, keď si to ťuknete aj do Googlu, zapísané, toto povedal. A dnes sa ukazuje, že zrejme pán generál Lučanský mal pravdu.
Áno, a treba aj povedať objektívne, že generál Lučanský zomrel v kolúznej väzbe, čiže zomrel vo väzbe, kde štát má na neho dozorovať a dávať pozor, aby si ani neublížil, lebo sa naňho má prizerať z pozície prezumpcie neviny. Čiže inými slovami, zodpovednosť za smrť svojím spôsobom má príslušný minister alebo ministerka, pod ktorú to spadá, a to je fakt, ktorý jednoducho nezmeníte.
A posledný dôvetok je, že komisia nemá žiadnu právomoc povedať, že či pán generál Lučanský spáchal, alebo nespáchal samovraždu, je tam predsa vyšetrovanie, ktoré je priamo pod kuratelou generálneho prokurátora, a počkajme si na závery tohoto vyšetrovania, lebo to bude to dôležité, a potom prípadne súd, ktorý povie, že či to bolo tak, alebo to tak nebolo.
No a poďme k meritu odvolávania. Pán minister, ste súčasťou bezpečnostných zložiek a to je veľmi významná pozícia a za to musíte niesť zodpovednosť. A chcem pripomenúť aj pánovi kolegovi Gáborovi Grendelovi, že podľa zákona 575, § 11, ktorý sme mimochodom uviedli aj v našom odôvodnení, je jasne povedané, že kompetencia pána ministra a ministerstva vnútra okrem iného je aj ochrana ústavného zriadenia, verejného poriadku a bezpečnosti osôb a majetku. Čiže ak sa tu nejaké neústavné veci dejú, a ony sa dejú, pretože Ústavný súd vyriekol niečo, tak asi tu nie je niečo v poriadku. Ak tu nie je adekvátny zásah taký, ako má byť, čo súvisí aj s verejným poriadkom, a dokonca to tu kritizoval aj váš šéf vášho hnutia, čo som bol teda prekvapený, lebo pán Matovič, expremiér a de facto stále premiér, povedal, že aj jemu sa nepáčilo, že ste vykopli dvere jednému z tých, čo ste ho zbalili, Zuriana tuším, tak za to zodpovedáte vy, lebo je to súčasťou verejného poriadku alebo neadekvátneho zásahu. Alebo si myslíte, že je to úplne v poriadku?
Čiže tuto je to priamo, pán podpredseda Grendel, napísané, ešte raz vám to dávam do pozornosti, je to v dôvodovej správe, prečo sme prišli s tým, aby sme na to poukázali. Je to legitímna vec opozície, aby sme to robili.
17. mája sa uskutočnilo stretnutie, ja tomu hovorím takzvaný summit T10, tajných desať, niečo, čo je nevídané v histórii Slovenska. A to nehovorím ja, ale hovorili to všetci bezpečnostní analytici, ktorí sa vyjadrovali k tomu v rôznych diskusiách, a dokonca to hovorila aj expremiérka pani Radičová. Povedala, že ak takéto stretnutie sa uskutočnilo, no tak sa niečo vážne muselo stáť. Veď to nebola debata o fazuľkách, to musela byť veľmi vážna vec, keď dokonca pani prezidentka z prezidentského paláca, ktorá velí všetkým, tak doklusala na SIS-ku a potom sa z toho vyviňovala, samozrejme, ale doklusala tam a vypočula si to, čo tam bolo povedané. Čiže to nebolo len tak. A vzápätí sa dozvieme, že samotná SIS upozorňovala na to už dávnejšie, že sa tu niečo deje. A tieto informácie dostávali všetci vrátane pána ministra Mikulca. A určite to nebola jediná správa, ich muselo byť niekoľko ešte predtým, a preto už mohol pán minister konať, to, čo má k dispozícii prostredníctvom aj prezidenta Policajného zboru, že mnohí tí, ktorí zasahovali alebo zasahujú, alebo je podozrenie, že zasahujú do vyšetrovania, mali byť odstavení a mala byť dočasne im pozastavená činnosť, až kým sa to nejakým spôsobom nevyšetrí, a niekto iný mal dať, mal byť daný na ich pozíciu. Ale to sa neudialo, pretože to nebolo nič také, čo by sme mali len tak prehliadnuť.
A ak, pán minister, nás snažíte sa vlastne uspokojiť odpoveďou, že polícia a že ministerstvo nezasahuje do vyšetrovania, nuž tak potom musíte presvedčiť riaditeľa SIS-ky, ktorý prišiel sem a povedal, že všetko to, čo je v tej správe napísané, majú aj zdokumentované tak, že je využiteľné vo vyšetrovaní, ale aj ako dôkazový materiál pre súdne konanie. A to už je o niečom inom, dámy a páni, to už nie je len obyčajná spravodajská informácia, o ktorej sa nás snažil presvedčiť vo svojom vystúpení pán minister obrany Naď.
Áno, spravodajské informácie sú také, že zbieram, pozerám si verejné zdroje, nejako ich zosumarizovávam a možno aj tie, ktoré nie sú verejné, ale kdesi v kuloároch sa diskutujú a potom ich posúvam. Ale tuto hovoril priamo o dôkazoch, ktoré majú zdokumentované. A to už je vážna vec. A nemôžete nám zazlievať, pán minister, že ako opozícia na to poukazujeme a pýtame sa - prečo ste nekonali? A ak ste nekonali a nekonáte, tak myslíme si, že potom tam nepatríte a je to úplne legitímna vec, za ktorú nás nemôžete obviňovať.
Hovoríte o tom, že sme tu desať rokov plienili a tak ďalej. Pán minister, neviem, ako ste mysleli, čo sa týka plienenia, ale mám taký pocit, že je to asi tak, ako povedal váš predseda hnutia, lebo ja neviem, či je predseda, lebo nikto nikdy nevidel, kedy bol zvolený za predsedu, že sa tu nakradlo tri alebo štyri alebo päť miliárd ročne. A teraz, keď ste vo vláde, tak tých päť miliárd máte k dispozícii! Tak kto tu teda plienil? Tak prečo zvyšujete rozpočet o ďalšie 3,8 mld., keď v podstate máte k dispozícii to, čo sa tu ročne nakradne, lebo za vás sa už nekradne. Vážte, prosím vás, slová. Lebo to nie je tak a vy to veľmi dobre viete.
A hovoríte o tom, že sa postupuje iba na základe Trestného poriadku. Tak potom, pán minister, ako ste konali v prípade alebo koho ste kontaktovali v prípadoch, keď presakovali zo živých spisov informácie prostredníctvom konkrétnych médií a priamo pri zatýkaniach boli k dispozícii so všetkou výbavou všetci novinári? Je to v súlade podľa vás? No nie je to v súlade. A preto, ak to nie je v súlade, tak prichádzame s týmto.
To som pripomenul ďalšiu vec, lebo toho by mohlo byť veľa. Ale keďže vo svojom vystúpení ste mi to pripomenuli, tak teda vám to ja pripomínam, že nebolo to v súlade. A zrazu všetci novinári vedeli, kto, kde má byť. Čiže toto nie je v poriadku, a preto vám to pripomíname a hovoríme, že nerobíte si svoju robotu, ako máte.
Pretože, ešte raz podotýkam, správa SIS, vystúpenie riaditeľa SIS je vážna vec. Stretnutie, takzvané, tajných desať na SIS-ke je vážna vec. A čas ukáže, čo tam všetko bolo alebo nebolo.
A podotýkam, dnes je to vaša SIS svojím spôsobom, pretože vy si tam dávate svojich nominantov. Pán Pčolinský, rovnako pán Beňa boli vaši nominanti. Čiže inými slovami, preberáte za nich aj politickú zodpovednosť. Aj keď v prípade pána Pčolinského je to naozaj veľmi pochybné. Pretože ak on poukazoval na veci, že sa zasahuje, určite vás informoval viackrát o tom. Neverím tomu, že to bolo iba niekoľkokrát alebo že to bolo iba jeden raz. Tak mali ste konať.
Hovoríte o tom, že nie je to len na základe jedného kajúcnika. Ale keď si pozriete spätne, zaujímavé, že vyskytuje sa stále jedno a to isté meno, také najdôležitejšie je pán Makó. Pán Makó, za ktorého niekto orodoval, aby bol šéf finančnej polície. Pán Makó, ktorý hovoril o tom, že sa vyvážali, lebo vy ste to spomínali, peniaze lietadlom do Dubaja. Zaujímavé, že tento pán Makó práve v Dubaji si užíva asi tie peniaze, ktoré si tam navyvážal on sám pravdepodobne, ale dnes hovorí, že to niekto iný. Ja len dedukujem. A je to úplne v poriadku pre vás, nič sa nedeje, lebo že vraj to sú naši ľudia. To asi nemyslíte vážne?!
Prosto, pán minister, hovorili ste, že ľudia chcú cítiť zmenu. Áno, aj my sme cítili, že je potrebné určitú zmenu mať, pretože neboli ste schopní ako opozícia dôsledne prichádzať s dobrými politickými programami, aby ste nás porazili vo voľbách, a preto sme vládli a dokázali sme dať vládu dohromady aj takú, ako vy by ste nikdy nedokázali. Vládu, kde sa dokázali zmieriť dva tábory politické, a dokázali sme Slovensko postaviť na vysokú úroveň diplomatickú, ekonomickú a tak ďalej a tak ďalej, čo vám sa nepodarilo.
Ale vy ste za štrnásť mesiacov sa dostali na pozíciu 83 % nedôvery tejto vláde. A idete hovoriť o tom, že, že ľudia cítili zmenu, keď po dvanástich mesiacoch už vám nedôveruje 83 % voličov Slovenskej republiky? A vy hovoríte o nejakej zmene, keď líder, ktorý vyhral ostatné parlamentné voľby, má dnes iba 11-percentnú dôveryhodnosť? Toto je tá vaša zmena?
Pán predseda vlády Heger - my sme už hovorili, že v podstate je skôr takým hovorcom pána Matoviča, pretože on rozhoduje o veciach - rovnako tu hovoril o všetkom inom, ale neobhájil a nepovedal, že je úplne v poriadku, ak si dá niekto, kto je v inštitúcii, tú prácu, aby získal jeho otec prenájom bytu, lebo ten byt je práve ten najlepší, ktorý je potrebné pre VSS-ku prenajať. To je, to je to úplne skvelé. K tomu sa absolútne nevyjadril pán Heger. To sme chceli počuť, lebo tu hovorí o nejakej morálnej, by som povedal, čistote alebo o nejakom morálnom prístupe, o ktorom stále hovoríte aj vo vašom programovom vyhlásení vlády, a pán Heger má toho plné ústa.
Ani nehovoril o tom, že, že či teda to rodinkárstvo, ktoré ste si dali do programového vyhlásenia vlády, že či je v poriadku. Lebo vy ste hovorili, že žiadne rodinkárstvo už nebude. A mohli by sme menovať, čo všetko sa udialo. To sme dali už ako takú, by som povedal, taký profil morálny toho, že niečo ste hovorili a iné konáte.
Tak ako niečo hovoril váš líder Matovič a iné koná. On bol ten, ktorý odtiaľto kričal, aby Danko sa vzdal mandátu a odstúpil, pretože je plagiátor. A keď zrazu sa dokázalo, že on je plagiátor, už to nie je pravda. Všetci šúchate nohami a ste tichučko, lebo však v podstate, keď to aj Igor povedal, že, áno, ja som to nevidel, nikdy som tu diplomovku nerobil, je to v poriadku. Myslíte si, že je toto v poriadku? No nie je, lebo ste oklamali voličov a povedali ste úplne niečo iné pred voľbami a iné konáte. Ako vám potom môžeme aj my dôverovať, že to myslíte naozaj skutočne vážne? A tobôž ešte volič.
Á, to by bolo zbytočne spomínať, pretože...
Postúpim ďalej k pánovi Matovičovi, pretože pán Matovič povedal niečo, čo je veľmi dôležité v kontexte toho, čo je pre nás téma dnes. Hovorí sa, že nezasahujete do vyšetrovaní, nezasahujete nijakým spôsobom do toho, čo sa deje v orgánoch činných v trestnom konaní. A potom prečo tuto z tohto miesta poza rečníckeho pultu poviete, že ešte budú ďalší? Počkajte, ešte budú ďalší, to povedal pán Matovič odtiaľto. A to bolo presvedčivé. On už vie, že budú ďalší. Tak potom odkiaľ to vie? Ja si naozaj počkám, koho mal na mysli. A môžete si to pozrieť aj zo záznamu.
A pán minister zase povedal, počkajte si, keď budú verejné rokovania súdu, uvidíte, že všetko bude úplne jasné. To znamená, že vy už viete, ako to je, a vy nezasahujete vôbec nijakým spôsobom do toho. Ale viete, že keď budú živé rokovania, rokovania súdov, čiže súdne pojednávania, tak sa všetko verejnosť dozvie. Veď svojím spôsobom dokazujete týmito slovami, že do toho nejakým spôsobom zasahujete.
Čiže, pán minister, nemôžete sa hnevať, že opozícia tu poukazuje na tieto veci, ktoré sú pre nás neprijateľné, a je na vás, aby ste to vysvetľovali. Ale zdá sa, že asi tá sila vysvetliť tu nie je až taká veľmi silná, pretože napríklad jeden z koaličných partnerov, predseda strany SaS, ušiel odtiaľto a nevystúpil. Všimol som si, že ostatní vystúpili. Bola to aj pani podpredsedníčka Remišová, ale pán Sulík zdupkal. Neviem, asi vám vyjadril dôveru nejakým iným spôsobom, ale asi nie je úplne presvedčený, aj keď hlasoval vo vláde, ale asi nie je úplne presvedčený, keď nevystúpil priamo tu a nepovedal svoj názor a zástoj za vás, pretože to by sa čakalo.
Spomínal som aj to, že pán predseda vášho hnutia Matovič, expremiér a súčasný minister financií, vás kritizoval za to, že sa mu nepáči to vykopávanie dverí neadekvátne, ktoré sa robí teatrálne za účasti novinárov. Na to ste nepovedali absolútne nič. A je to váš predseda, ktorý vás tu skritizoval, čo teda nerád používam jeho slová, ale toto som musel použiť, pretože jemu sa veľmi dôverovať nedá to, čo povie. Ale toto je naozaj pravda, pretože povedal, že ste vykopávali dvere niekomu a úplne neadekvátne, za čo vás kritizoval. Tak to vysvetlite. Potom neviňte nás, že my si tu nejakým spôsobom vymýšľame alebo niečo vyťahujeme na vás.
Pani Remišová nič v podstate nepovedala, takže je zbytočné komentovať.
Ale pán minister Naď hovoril o tom, že kto tu kriminalizuje opozíciu. Tak ja pripomínam ešte raz, a už to bolo povedané, pán Matovič bol ten, ktorý hovoril o tom, aby sme šúchali nohami. Čo si potom o tom máme myslieť?
Vy ste, pán minister, nikdy nepovedali, viete, nesúhlasím s takýmto názorom pána Matoviča, alebo ste nikdy nepovedali ani to, keď pán Sulík povedal: „Igor to tu čistí a robí to tu veľmi dobre,“ ani vy ste nevystúpili a povedali, viete čo, toto vyjadrenie nie je v poriadku, pretože Igor tu nič nečistí, sú to len orgány činné v trestnom konaní. Aj to je vaša zodpovednosť, ak vy strážite tú bezpečnosť a tú nezávislosť vyšetrovania, tak mali ste sa ohlásiť. Nikdy ste to neurobili. A to pokladám tiež ako vaše zlyhanie. Lebo v opačnom prípade si máme právo myslieť, že do toho zasahujete, keď to tu Igor čistí. A čo tu má čo Igor čistiť? Akú on má právomoc? Rozkazuje policajnému prezidentovi alebo niekomu ďalšiemu?
Takže toto sú oprávnené výčitky voči vám, ktoré musíte prijať. Bez toho to jednoducho nejde.
Nuž a tá výhovorka alebo to zdôvodnenie pána ministra Naďa, že SBS-ka, ktorá tam pôsobila na Vojenskom spravodajstve, že bola kriminálne závadná, a práve preto bola vybraná práve tá SBS-ka, ktorá patrila vášmu otcovi - veď kto tomu uverí? Keby ste boli k čomu, tak ste mohli povedať otcovi, vieš, nechaj to tak a nech tam ide niekto iný. Urobíš si obchod kdesi inde. Ak ste to naozaj mysleli vážne. Ale vy to ešte obhajujete. Lebo keby takéto niečo sa stalo nám, tak by ste boli prvý na barikádach. Je to pravda.
Tak ako sme to povedali aj v prípade odvolávania pani ministerky Kolíkovej, kde pani Šuteková potom hovorila, že ona sa nečuduje poslancom OĽANO, že nehlasovali a nepodporili pani Kolíkovú. No preto, lebo je tam množstvo nezodpovedaných vecí. A keby to bolo v prípade test Fica, tak všetci by z OĽANO stáli na barikáde.
Čiže dalo by sa pokračoval v mnohých veciach ďalej, ale chcel som, pán minister, aby ste to vnímali takto z tohto pohľadu, prečo tu sme dnes a vám to vytýkame. A dajte bokom všetky tie mafie a takéto veci. Ale snažte sa byť naozaj profík a odpovedajte na všetky otázky, ktoré tu zazneli.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 18:22 - 18:24 hod.

Juraj Blanár
Na vaše vystúpenie, pán predseda, evidujem 12 faktických poznámok, 13 faktických poznámok. Ako prvý s faktickou poznámkou vystúpi pán poslanec Miroslav Suja.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 16:56 - 16:58 hod.

Juraj Blanár
Ďalší s faktickou poznámkou pán poslanec Štefan Kuffa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 16:04 - 16:06 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem.
Možno pán kolega Kuffa len stratil krátko niť, ale myslím si, že mal dobrý úmysel.
Chcem poďakovať za faktické poznámky a ešte raz podotknúť, že strana SMER - sociálna demokracia upozorňovala, že aj bez núdzového stavu je možné prijať zákon, ktorým všetky opatrenia na boj s COVID-19 je možné urobiť prostredníctvom iného zákona. Nepočúvali ste nás, neustále ste predlžovali núdzový stav, škandalózne ste dokonca upravili zákon o bezpečnosti štátu, ktorým sa núdzový stav vyhlasuje tak, že ste z Národnej rady Slovenskej republiky urobili len štatistu, pretože ste dali možnosť Národnej rade rozhodovať o núdzovom stave až po dvadsiatich alebo do dvadsiatich dní po jeho vyhlásení vládou. Napríklad na rozdiel od Českej republiky, kde takýto núdzový stav parlament schvaľuje ešte predtým. Keď sme vás nato upozorňovali, vôbec ste nemali záujem.
Čiže z tohto pohľadu ešte raz podotýkam, núdzový stav ste použili a zneužili a tým, že dnes prichádzate s týmto zákonom, vážené panie poslankyne, páni poslanci koalície, ste sa usvedčili, že jednoducho ten núdzový stav nebol potrebný a dá sa zvládať boj s pandémiou aj prostredníctvom takéhoto zákona, s ktorým teraz prichádzate.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.5.2021 15:57 - 16:01 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Ctená snemovňa, rokujeme o zákone, ktorý mal byť už v Národnej rade dávno. Nech akokoľvek argumentuje koalícia a hovorí o tom, že snažili sme sa, mali sme výhrady, toto sme chceli, tamto sme chceli, nech akokoľvek argumentuje aj kolega Dostál, pretože viem, ako vystupoval pri predlžovaní núdzového stavu, a bol aj kritikom, to musím povedať otvorene, vždy v konečnom dôsledku ste za núdzový stav, tak ako je vyhlásený, zahlasovali.
Nie je pravdou, že sa to nedalo zmeniť, pretože tým, že dnes prichádzate s týmto zákonom o hospodárskej mobilizácii, tým ste potvrdili, že sa to dávno dalo zmeniť, upraviť, že ste mohli fungovať v boji proti COVID-19 bez toho, aby núdzový stav bol vyhlásený. Vy ste to týmto zákonom, touto novelou, ktorú ste teraz priniesli do parlamentu, potvrdili, sami sa usvedčili. Namiesto toho, aby ste venovali veľa energie na novelu zákona o bezpečnosti štátu, ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorý, chcem pripomenúť, bol prerokovaný v decembri minulého roku. Nevedeli ste sa na ňom dohodnúť, pretože ste prehadzovali hlasovanie z jedného týždňa na druhý, až potom ste urobili hlasovanie, tuším 29., ak sa nemýlim, decembra tak, že ste tu zavesili igelity.
Vytvorili ste tu fóliovník, tak aby mohli prísť aj poslanci, ktorí boli pozitívni COVID-19. A pritom stačilo, aby ste prišli s tým, čo sme vám už dávno hovorili. Upravte zákon a urobte samostatný zákon, kde nebudete obmedzovať ľudské práva a slobody a my to veľmi radi podporíme a nemuseli ste tu robiť žiaden fóliovník.
Radi by sme zahlasovali za tento zákon, tak ako chceme aj teraz. Pozeráme si, čo všetko tam je, a budeme sa snažiť, aby sme boli konštruktívni. Ale ešte raz zopakujem, toto, čo teraz prednášate, je usvedčením sa, že ste to mohli mať už dávno urobené a že núdzový stav ste využívali na to, aby ste mohli plošne testovať, aby ste mohli dávať zadarmo antigénové testy, ktoré ste nakúpili v miliónoch súkromným firmám, pretože v opačnom prípade vám to zákon o hospodárskej súťaži neumožňuje, pretože to je nemožné, dokonca ani obciam a mestám, preto ste to mali. A zároveň, aby ste obmedzovali ľudské práva. Čiže tento zákon, že tu je, je len usvedčením sa, že ste jednoducho núdzový stav potrebovali na to, aby ste ľudí obmedzovali.
Dámy a páni, my za tento zákon chceme zahlasovať, pozrieme si ešte nejaké veci, budeme o tom rokovať, čo by sme v prípade mohli ešte doplniť, zmeniť. Avšak ešte raz podotýkam, žiadne výhovorky, ktoré tu v tejto rokovacej sály zazneli, jednoducho neobstoja, pretože pravda je taká, ako som ju opísal.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.5.2021 16:42 - 16:47 hod.

Juraj Blanár
Ďakujem, pán poslanec.
Ďalší v rozprave vystúpi pán poslanec Róbert Puci a pripraví sa pán predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský.
Skryt prepis