Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:26 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.9.2021 18:34 - 18:36 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Kotleba, ja som citoval, že Alexander Dubček v tom čase vyjadril podporu disidentovi. Nehovoril som a nehodnotil som Václava Havla, ako ste to sa snažili vy, lebo to nie je ani cieľom, aby som hodnotil Václava Havla, to už by sme si mohli zvolať samostatnú schôdzu, avšak mohli ste možno aspoň jedným slovom spomenúť, že, že odkaz Slovenského národného povstania, tak ako som vás predtým pri tom bode požiadal, a že je významným pre Slovensko a pre slovenskú históriu, to by som určite od vás očakával, ak teda sa s tým stotožňujete, lebo ste hovorili o tom, že môžeme mať na SNP rôzny názor.
Pán Dostál, to vaše vystúpenie, to je pomaly oxymoron. Na jednej strane veľká osobnosť Alexander Dubček a na druhej strane ste ho zniesli úplne pod čiernu zem.
Vy ako SZM-ák, ktorý ste hrdo chodili a ste rečnili a básničky ste prednášali, tak dnes hovoríte o komunistickom režime, ktorý dal vám tam vzdelanie a tak ďalej. Môžeme sa o komunistickom režime, ktorý tu nikdy nebol (reakcia z pléna), ale bol tu socializmus, môžeme sa baviť aj na samostatnej schôdzi. Ale tak, ako ste to vy povedali o Alexandrovi Dubčekovi, to vôbec, ale vôbec nie je pravda. Čiže z tohto pohľadu chápem, že Alexander Dubček pre vás nie je úplne osobnosť, tak ako ste sa snažili to naznačiť, ale snažili ste sa ho len a len dehonestovať, ale to už nech posúdia občania a tí, ktorí budú túto schôdzu sledovať, ja už ďalej sa nechcem k tomu vyjadrovať.
Len vás chcem poprosiť ešte raz o podporu tohto uznesenia. Ak niekto má niečo, čo by mohol doplniť do tohto uznesenia, mal možnosť sa... (Ukončenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.9.2021 18:14 - 18:16 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pani Kavecká, tak teraz by som chcel počuť pani Kozelovú, kto je demagóg. Ja som vás spomenul v súvislosti s Najvyšším kontrolným úradom. Je to všetko ku cti, že sa staráte o pamätníky a všetky že s... že sú obnovované, a vy veľmi dobre viete, že keď som bol predsedom Žilinského samosprávneho kraja, tak som chodil po celom kraji a dávali sme aj dotácie na jednotlivé pamätníky. Ale teraz ste hovorili úplne o inom. Ale snažili ste sa nejako vytočiť z toho.
Pani Kozelová, hovoríte mne, že som demagóg, ale vy ste hneď vzápätí demagogicky povedali, že ja som hovoril o zrušení SNP, že vy ste za zrušenie SNP. No to som ani nepovedal.
Pán Kotleba, že troška sebakritiky, no, ja vám poviem takto. Vy ste povedali, že je jedno, kto aký má názor na SNP. Mne nie je jedno. Ja mám jasný názor na SNP a rád by som počul, aký máte vy názor, a Mičev v tomto prípade nie je dôležitý. Ešte raz opakujem.
Pán Halák, hovoríte, že na ministerstve obrany je viacej peňazí, tak prečo to nepresuniete na ministerstvo kultúry. Veď to je veľmi jednoduché. A vôbec som nehovoril a ten náš návrh nehovorí o tom, že to chceme dať pod ministerstvo kultúry teraz, ale prečítajte si ho. My chceme vytvoriť samostatnú verejnoprávnu inštitúciu takú, akou je napríklad Ústav pamäti národa.
No a ešte raz to zhrniem. Dámy a páni, my chceme to Múzeum Slovenského národného povstania dať na vyšší piedestál práve preto, čo začali robiť ministri z OĽANO. Nebol dôvod, aby sme my počas našej vlády ten status Múzea SNP menili, pretože ani nám nenapadlo, že by ho bolo potrebné meniť, pretože fungovalo. Aj keď tam boli možno nejaké problémy, to býva v každej inštitúcii. A keď bolo potrebné dať finančné prostriedky, tak sme ich dali a dôstojne sme si vždy pripomenuli Slovenské národné povstanie. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.9.2021 17:55 - 18:06 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ctená snemovňa, chcem nielenže zareagovať na všetky tie faktické poznámky, ale uviesť opäť trošku na pravú mieru, o čo nám ide.
Múzeum Slovenského národného povstania bolo zriadené pri 10. výročí ukončenia II. svetovej vojny, dámy a páni. A odvtedy funguje podnes, so všetkými možno aj ťažkosťami, ale funguje podnes. Až táto koalícia prišla a zistila, že má geniálne riešenie. Len takto poodtrhávame, už to bolo spomenuté, že napríklad expozícia v Osvienčime pôjde teraz pod Sereď, čiže pod Národné múzeum, digitalizačné stredisko pôjde zase niekde inde a toto necháme pod... pod kuratelou ministerstva obrany, lebo podľa pani poslankyne Kozelovej je to o natieraní lafiet.
Prepáčte, toto je diskusia o Slovenskom národnom povstaní? O natieraní lafiet? To je krásnym potvrdením, že ako vy k tomu pristupujete. Vy ste to presne pomenovali, pani poslankyňa. Vy ste presne pomenovali, ako sa vy pozeráte na Slovenské národné povstanie. Dehonestujete ešte aj tých brigádnikov, ktorí tam boli, lebo vy si nevážite nikoho. (Reakcia z pléna.) Áno, jasné, ja krútim, len vy nekrútite. Vy ste povedali o reštaurovaní lafiet. To je to najdôležitejšie? (Reakcia z pléna.)
Dostal som informáciu od pani exministerky Laššákovej, keďže ste hovorili o tom, že tam bolo množstvo pochybení a tak ďalej. Najvyšší kontrolný úrad, keď príde na hociktorý úrad, či to bude v Kunerade u pani starostky, alebo hocikde inde, vám garantujem, že odíde so zápisom, kde bude napísané množstvo formálnych pochybení. Vám garantujem. A pani ministerka potvrdila, že to, čo sa tam našlo v tom čase, o ktorom ste vy hovorili, tak to boli práve pochybenia formálne, že cesťák nemal možno nejakú náležitosť a tak ďalej. Nič sa tam nedefraudovalo, pani poslankyňa, ako ste sa snažili vy naznačovať, lebo vy pokračujete presne v tej rétorike OĽANO. Čo robí vaša ministerka a váš minister?
K pánovi Žiakovi sa nebudem vyjadrovať, lebo on je mimo Slovenska a mimo reality.
Pán Kotleba, aj keby som pripustil neschopnosť pána Mičeva, a tým aj odpovedám, aj keď nie veľmi rád, ale spájam to s vami, pánovi poslancovi Pročkovi, tu nejde predsa o riaditeľa. Prepáčte, ak teda riaditeľ nebude fungovať alebo nie je schopný nejakým spôsobom sa postarať o niečo, tak preto musíme inštitúciu roztrhať na kusy a zmeniť a dať ju niekde inde? Ak ste ma dobre počúvali, vážené panie poslankyne a páni poslanci, ja som ani jedno slovo o pánovi Mičevovi nepovedal pri svojom vystúpení. Ani jedno. A v našom návrhu jasne hovoríme, že sa vytvorí dozorná rada, že sa vytvorí správna rada a budeme ju voliť tu v Národnej rade Slovenskej republiky, tých ľudí, ktorí sa do toho prihlásia, a budú musieť skladať účty Národnej rade Slovenskej republiky. Ale už tu nikto nebude dehonestovať múzeum a cez to aj celú myšlienku múzea a vôbec Slovenského národného povstania, ktorý je základom aj našej štátnosti. A musíme to jednoducho povedať, lebo bude mať samostatný rozpočet. Bude to určené priamo v samostatnej kapitole tak, ako je to v prípade Ústavu pamäti národa. Tak chcete mi povedať, že ak tu máme Ústav pamäti národa, ktorý je ako verejnoprávna inštitúcia, a rešpektujeme to všetci, že nezaslúži si to aj Múzeum Slovenského národného povstania? Po tom všetkom, čo ste predviedli, dnes vidíme, že je toto najlepšie riešenie, aby už nikto sa nesnažil siahať na Múzeum Slovenského národného povstania, lebo nám to ani len nenapadlo, že také niečo sa tu môže udiať.
Pán Suja, hovorili ste o názore, že či sa čudujem, alebo nečudujem, nie ste tu, ale veď ja sa nečudujem. Veď pán Naď povedal, už toho povedal na bežných ľudí aj v čase riešenia pandémie toľko, že sú to lúzri a že sú, ja neviem čo, tých prívlastkov a pomenovaní už povedal veľa, ale on si vystavil vysvedčenie, je to jeho problém. On je minister. Ja som len pomenoval to, čo som cítil, pretože sledoval som, ako sa celá vec vyvíja.
Pán poslanec Stančík, hovorí, že ja som neveril ani tomu, čo rozprávam. Pán Stančík opäť zmizol. No ja sa pýtam, pán Stančík, teda kde ste, teda v parlamente, tak mi povedzte, vy teda súhlasíte s tým, že váš predseda, aj keď neviem, kedy bol zvolený alebo líder, ako ho voláte, lebo nikdy nikto nevidel, kedy bol pán Matovič zvolený za predsedu, dokonca nikto nikdy nevidel ani váš snem strany. Teda keď vy súhlasíte s tým, že pán Matovič len tak sarkasticky povie, že on chce mať toľko členov ako NSDAP, vy s tým súhlasíte? Povedzte. Povedzte aj všetci ostatní. Vy by ste presne takto reagovali, keby sa vás pýtal nejaký novinár na tlačovke, že koľko chcete mať členov, vy ste hneď povedal z partesu ako prvé NSDAP? To väčšinou povie niekto, kto nad tým rozmýšľa. To neni len tak. Ale, samozrejme, lebo Matovič, on si môže povedať čokoľvek, lebo to je len sarkazmus. Keď mu to vyhovuje je to sarkazmus, keď mu to nevyhovuje, tak je to pravda. Veď si len spomeňme, ako povedal takisto na jednej tlačovke, že vraždou Kuciaka sme dosiahli míľnik.
Pán Stančík, ja neviem, ako to pomenovať, ale vy hovoríte, že my tu máme nejaké spojenectvá s ĽSNS, tak sa, prosím vás, spýtajte vašich kolegov, ktorí tu boli v opozícii, OĽANO, niektorí ste tu neboli, ale bola tu vaša, vaši predchodcovia, pretože u vás sa to mení z volieb na voľby, ktorí hlasovali, napríklad s ĽSNS o zákone, ktorým ste chceli zmeniť voľbu generálneho prokurátora. Pán Stančík, a to sme mali teraz kričať, že už ste mali urobenú koalíciu? Áno, lebo keď sa vám to páči, tak to takýmto spôsobom zneužijete, a povieme, že my jednoducho s nimi spolupracujeme. To sa na vás podobá.
Vážené dámy a vážení páni, uvedomme si, že táto inštitúcia bola s úctou k našej histórii, s úctou k všetkým tým obetiam Slovenského národného povstania, ale aj k tým, ktorí trpeli, za všetkých tých 111 vypálených obcí a osád, za tých vyše 233 masových hrobov, ktoré počas Slovenského národného povstania tu vznikli, ustanovená, aby popísala všetky biele miesta po rokoch, pretože aj dnes a dodnes nemáme všetky biele miesta popísané. A je ich potrebné zmapovať. A nielen to, keď sa zmapujú, je potrebné, aby ich naďalej sprostredkovalo múzeum ďalším generáciám. Práve preto v roku 1955 bolo múzeum založené. A myslíme si, že to bolo správne, pretože aj výsledok Slovenského národného povstania bol zohľadnený pri vytváraní Košického vládneho programu, nie dokonca sa v Košickom vládnom programe hovorí, že hrdinský boj Slovákov proti fašizmu nech je príklad českým bratom.
Ale aj vďaka výsledku Slovenského národného povstania, ktoré bolo všenárodné, všepolitické a všekonfesionálne, pretože dohodli sa všetci naprieč, že jednoducho musíme sa postaviť proti tomu zlu, tak bolo zadefinované aj vďaka tomu, že je potrebné riešiť slovenskú otázku v budúcom vytváraní Československa po vojne. To sú všetko vážne veci, ktoré je potrebné brať do úvahy. A nielen tak sa na to pozerať, že ideme lafety natierať alebo že je to presne o tomto, čiže preto sme prišli s týmto návrhom zákona. A nehnevajte sa na nás, ak vám pripomíname veci, ktoré nechcete počuť. Je to prosto tak. Nikdy by sme s takýmto niečím prišli, keby sme nevideli, ako dehonestujúco k tomu pristupujú dvaja ministri za OĽANO, vyhovárajúc sa, že nie sú peniaze, a pritom za tým robia mnoho iných vecí. Však veď keď má ministerstvo obrany dosť peňazí, aký je problém, aby ich poukázal ministerstvu kultúry a zlepšil organizáciu aj pri natieraní lafiet, jak to vidí pani Kozelová ako najdôležitejší problém Múzea SNP. Toto sú organizačné veci. Veci, ktoré už mu musí zariadiť manažér tej inštitúcie.
Ale poslanie a vôbec fundament celého múzea je úplne kdesi inde. Je to, je to naša história, je to naše historické kultúrne dedičstvo, je to symbol protifašistickej koalície a tak ďalej a tak ďalej. A preto si nemyslíme, že múzeum, ktoré má aj bohatú tradíciu a je tu od ’55. roku, len tak zanikne a vznikne nejaká časť v rámci Vojenského historického ústavu. Veď aj dnes môže Vojenský historický ústav s Múzeom SNP podpísať dohodu na mnohých reštaurovaniach zbraní a tak ďalej. Veď to vôbec nie je problém, prepánajána. Ale musí sa to, musí sa k tomu pristupovať úplne ináč, s väčšou zodpovednosťou, ale aj úctou, ktorú naozaj tu nevidíme, a preto sme prišli s týmto návrhom zákona.
A chcel by som vás ešte raz poprosiť, aby ste sa pozerali z tohto pohľadu na to, nie z takého úzkeho, že nám chýbajú peniaze a že tam treba natierať lafety alebo niečo podobné. Budeme mať možnosť alebo budú mať možnosť tí, ktorí, ak tento zákon prejde, od 1. 1. 2022 voliť správnu radu aj dozornú radu, tak ako máme možnosť voliť aj správnu radu, aj dozornú radu Ústavu pamäti národa. Či myslíte si, že Slovenské národné povstanie je menej, ako je to, čo mapuje Ústav pamäti národa? Ja si to nemyslím. A myslím si, že preto je potrebné pristúpiť k tomuto návrhu tak, ako sme ho predložili.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.9.2021 16:42 - 16:47 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, vážený pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som za skupinu predkladateľov, ktorí boli menovaní, predložil tento zákon, ktorý bol uvedený.
Zámerom navrhovaného legislatívneho kroku je stabilizovať a chrániť múzeum Slovenského národného povstania zmenou jeho podstaty, a to z organizácie zriaďovanej ministerstvom na verejnoprávnu inštitúciu, ktorá nebude podliehať politickým vplyvom, neodborným zásahom a nepochopiteľnému zneisťovaniu našej úcty k protifašistickému postoju našich predkov.
Slovenská republika má zriadenú verejnoprávnu inštitúciu skúmajúcu a prezentujúcu režimy na našom území v rokoch 1939 až ’45 a ’48 až ’89. Avšak Slovenské národné povstanie je samostatným fenoménom, ktorý bol iba... nebol iba vojenskou akciou. Jeho posolstvo pre dnešok nachádzame v našej ústavnosti, odvolávajúc sa na Košický vládny program v kultúre, vzdelaní i vo výskume histórie, aby sme po 77 rokoch zabezpečili rozvoj tejto inštitúcie, ktorej presah je medzinárodný, navrhujeme samostatný zákon, čím zdôrazníme našu protifašistickú, demokratickú a národnú orientáciu. Súčasné Múzeum Slovenského národného povstania dokonca prevádzkuje samostatnú expozíciu v Osvienčime, čo chceme, prirodzene, zachovať.
Úcta k SNP nie je záležitosťou iba slovenskej sociálnej demokracie, ale malo by byť záležitosťou celospoločenskou a mal by byť na tom celopolitický konsenzus. Odboj na území Slovenska totiž nebol záležitosťou iba jednej politickej strany, ale išlo o spojenie nadstranícke, nadkofensi... konfesionálne a dokonca aj medzinárodné.
Prijatím tejto legislatívy Slovenská republika nedegraduje súčasné múzeum, čoho sme svedkami pri plánoch predstaviteľov koalície, a to pána ministra Naďa a pani ministerky Milanovej, ale práve naopak. Vyšleme tým signál aj do zahraničia, že sme si vedomí našej histórie, sme na ňu hrdí a naďalej na ňu nadväzujeme.
Preto predkladáme tento návrh zákona, ktorý začína preambulou, obsahuje v § 1 vymedzenie a predmet zákona, definuje postavenie, názov a sídlo múzea, vymenúva úlohy Múzea Slovenského národného povstania, ktoré vychádzajú zo zriaďovateľskej listiny aktuálneho Múzea Slovenského národného povstania, v § 4 orgánmi múzea definuje správnu radu a dozornú radu a v týchto ustanoveniach je aj stanovený spôsob ich vytvorenia, fungovania, kompetencie i odmeňovanie členov. Ďalej sa v zákone uvádza aj spôsob hospodárenia, rozpočtovania múzea, ako aj správu majetku, no a sú tam aj prechodné ustanovenia.
Samozrejme, je tam v čl. II aj menený zákon o múzeách, aby sme neopomenuli aj túto záležitosť, s tým, že tento zákon by bol platný s účinnosťou od 1. januára 2022.
Vplyvy, tak ako legislatívny proces uvádza, budú, avšak je to zadefinované, že len na štátny rozpočet verejnej správy, avšak len domnelý, pretože v podstate finančné prostriedky, ktoré dnes na to vynakladá ministerstvo kultúry, tieto finančné prostriedky sa presunú do samostatnej kapitoly Múzea Slovenského národného povstania.
Ostatné vplyvy, ktoré sú v zmysle legislatívneho procesu definované v siedmich ďalších bodoch, nie sú žiadne.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, toľko na úvod predstavenia tohto nášho zákona. A chcem poprosiť, pán predsedajúci, že sa hlásim potom do rozpravy ako prvý.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 19:50 - 19:52 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým. Na úvod chcem povedať, že nechcem a môj príspevok nebol o tom, aby som ja teraz polemizoval o samotnom prístupe k vakcínam, pretože samotní vedci s tým si lámu hlavy a snažím sa aj ja zorientovať, lebo aj vakcíny mRNA sú už od roku 1980 používané, ale idem k tej podstate, o čom sa teraz bavíme my.
Pán Kazda, súhlasím s vami, ale ja som povedal aj bé a to vás doplním. Musia byť, ak nechcete diskriminovať ľudí, popri zaočkovaných musia mať aj ostatní prístup rovnako k PCR testu, a zadarmo. A to nielen to, ale musia mať aj rovnaký prístup na základe pravidiel. Ak raz prichádza niekto zo zelenej krajiny, tak nemôžete od neho doma pýtať, aby išiel na test. To jednoducho nie je možné. A toho, čo je zaočkovaný, tak beriete ako rovnocenného.
Ďalšia podstatná vec, že musia byť rovnako prístupné aj testy na protilátky. Tak potom na tom vakcinačnom mieste dajte ľuďom možnosť, tu máš, môžeš sa zadarmo PCR otestovať alebo si daj urobiť test protilátky a už potom budeme sa na to úplne iným spôsobom pozerať. Pretože ja som ten prípad zo Seychel, ktoré rozpracovala Svetová zdravotnícka organizácia, povedal úplne jasne. Tretina zo zaočkovaných v podstate boli tí, ktorí to opätovne dostali a mali aj ťažké priebehy, pretože napríklad obezita je veľké riziko a samotný Pfizer povedal, že účinnosť sa znižuje.
A, prosím vás, nechoďte tou cestou, že za všetko je opozícia, veď to vám už... za všetko je opozícia vinná. Veď to už vám nikto neverí, nechoďte tou cestou Matoviča, pána Naďa. My sme povedali jasne v strane SMER, že dobrovoľné očkovanie. A máme množstvo kolegov, ktorí sú zaočkovaní, a množstvo, ktorí sa rozhodli, a rešpektujeme to, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, majú na to svoj pohľad. A toto je to, čo presadzujeme aj pre všetky... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 16:00 - 16:02 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán kolega Fico, spomínal si protirečenie vo vyjadrení ministra financií Igora Matoviča v jeho reči, keď si hovoril o tom, že on nepozná v podstate majiteľa firmy, ktorá tak zázračne nakupovala, presnejšie predávala antigénové testy, a vzápätí sa priznal, že ho použil ako príklad, ako otvoriť školy, lebo sa už nemohol na to pozerať.
A vôbec sa nečudujem, že toto je jedno z tých protirečení, že tam bolo viacero tých protirečení a koaliční poslanci ani jeden nezareagovali, že toto ich nejakým spôsobom vyrušuje. Ale ja sa nečudujem koaličným poslancom, pretože oni sú zvyknutí, že pracovný nástroj ich predsedu alebo lídra, ako to nazývajú, je práve klamstvo, polopravdy, nepravdy, vymyslené veci a zhadzovanie zodpovednosti na druhých.
Darmo budete a budú osočovať koaliční poslanci a predovšetkým poslanci za OĽANO predošlú vládu. Oni sami majú toho dosť za ušami. Sľuby pred voľbami stačí pripomenúť, čo všetko hovorili, že nezrušia? A výsledok vidíme, aký je.
Ale vráťme sa k pánovi Matovičovi. Uznesenie, ktoré si predložil, áno, je k podstate veci, pretože všade, kde sa čosi šuchlo pri vyšetrovaní, pri nejakom spochybňovaní vyšetrovania, bol Igor Matovič. Správa SIS o tom jasne hovorí. Aj samotný rozhovor bývalého šéfa NAKY Zuriana. A on ide hovoriť, že sme tu opozícia, ktorá to len tu ide búrať? Však jeho vlastní odišli od neho. Pán Krošlák ho spochybňuje. Sulík chce, aby odišiel. Valášek, Kollár tam už ani nie sú. Ale koaliční sa tvária, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 10:26 - 10:28 hod.

Juraj Blanár
Pán poslanec Valášek, môžete reagovať na faktické poznámky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2021 17:57 - 17:59 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ctená snemovňa, chcem upozorniť na možno legislatívnotechnickú alebo formálnu stránku toho, čo teraz prerokúvame. Ja som na to upozornil aj počas riadenia schôdze a poprosil som pána spravodajcu, aby sa na to pozrel.
Predkladateľom alebo spolupredkladateľom tohto zákona bol aj pán poslanec Herák, čo, si myslím, že v tom čase bolo v poriadku, pretože si uplatňoval mandát.
Avšak v rozprave v druhom čítaní boli predložené dva pozmeňujúce návrhy, ktoré predkladal pán poslanec Šudík, kde opäť bol uvedený ako predkladateľ pán poslanec Herák, avšak v tomto prípade už pán poslanec Herák nebol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Čiže z tohto pohľadu sa domnievam, že nemal byť uvedený pri tomto pozmeňujúcom návrhu, avšak z hľadiska právneho a z hľadiska rokovacieho poriadku sa domnievam, že by to nemalo mať dopad na to, čo sme schválili, pretože nebol ani medzi podpísanými a bolo tam dostatok podpisov, čo predpisuje samotný rokovací poriadok, čiže minimálne 15 podpisov.
Avšak napriek tomu aj pre budúcnosť, aby sme sa vyvarovali takejto veci, by som chcel poprosiť, aby sa k tomu vyjadril legislatívny odbor a povedal, že či je to v poriadku, a aby sme aj do budúcnosti dávali si pozor, aby to bolo naozaj čisté, ak to je čisto len v tej formálnej rovine, lebo, ako som povedal, zdá sa mi, že z hľadiska legislatívneho procesu by to malo byť v poriadku. Toľko len na uvedenie toho, čo sme prerokovali.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 15:55 - 15:55 hod.

Juraj Blanár
Ďalší, pán poslanec Miroslav Suja.
Skryt prepis
 

17.6.2021 15:10 - 15:16 hod.

Juraj Blanár
Ďakujem, pán generálny riaditeľ, zaujmite miesto po vašej ľavej ruke, pre navrhovateľa.
A teraz poprosím pani poslankyňu Luciu Drábikovú, aby podala správu o výsledku prerokovania návrhu vo výbore, za výbor pre sociálne veci, kde bola poverená ako spravodajkyňa. Nech sa páči.
Skryt prepis