Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2020 o 17:40 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 29.9.2020 19:12 - 19:21 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Vážená pani predkladateľka, vážené kolegyne, vážení kolegovia, hneď na úvod poviem, že som v prvom čítaní nehlasoval za tento návrh zákona, patrím k jeho kritikom, ale teda na rozdiel od niektorých mojich kolegov, ktorí sú tiež kritikmi toho zákona, to považujem za legitímnu tému a nestotožňujem sa celkom s argumentáciou, že teraz na to nie je čas, že sú, že sú dôležitejšie témy, o ktorých máme hovoriť, lebo takýmto argumentom môžeme odbiť 90 % vecí, o ktorých sa rokuje, rokuje v Národnej rade, lebo vždy je niečo, čo je dôležitejšie, urgentnejšie. A musím povedať, že to ani nevnímam tak, že je to vytĺkanie politických bodov, neupodozrievam pani poslankyňu Záborskú, že predkladá ten návrh z dôvodu, že chce vytĺkať politické body vo svojom veku z tejto témy. Predkladá to preto, lebo je o tom úprimne presvedčená.
To, čo mi ale prekáža na tejto debate, a teda nielen na debate, ktorá sa odohráva na pôde parlamentu, ale o debate, ktorá sa o téme ochrany života, interrupcií, potratov vedie, je ten konfrontačný tón. A nehovorím iba o tých vzájomných urážkach, ale o tom nepočúvaní sa. O tom, že nepočúvajú tie strany, ktoré sú v spore, argumenty toho, toho druhého, bagatelizujú argumenty toho, tej druhej strany a hrotia ich. A, samozrejme, že každý má tendenciu vidieť tie urážky z druhej strany, to hrotenie a nepočúvanie z druhej strany, a nevší..., nevšíma si až tak, že častokrát on alebo ľudia z jeho strany tohto názorového sporu sa správajú úplne rovnako.
Aj ja si myslím, že život vzniká počatím. Ľudský život vzniká počatím. Kedy inokedy by mal vznikať, vznikať ľudský život? Na druhej strane tehotenstvo, materstvo, rodičovstvo je veľmi výrazným zásahom, zásadným zásahom do života ženy, zásahom do života oboch rodičov, ale nie je to symetrické. Je to výrazne asymetricky viac výraznejší, neporovnateľne výraznejší väčší zásah do života ženy.
A tak tu proti sebe stoja dve hodnoty. Ochrana života, ochrana počatého života a ochrana práva ženy rozhodovať o svojom vlastnom živote, mať svoj vlastný život, byť si rovná s mužmi, rozhodovať o svojom tele, rozhodovať o svojom súkromí. A, samozrejme, môžme týmto dvom rôznym hodnotám prikladať rôznu cenu, môžme, môžme jednu považovať za zanedbateľnú a druhú za super dôležitú, ale ony sú tu obe. A právna úprava by to mala reflektovať, mala by nejakým spôsobom brať do úvahy obe tieto hodnoty, preto tu nemáme zatiaľ úplný zákaz interrupcií, a keď takéto návrhy prichádzajú, tak nezískavajú dostatočnú podporu.
Okrem zákazov, alebo teda nejakého podstatného obmedzenia je, samozrejme, možné bojovať za ochranu života alebo snažiť sa, snažiť sa znižovať počet interrupcií aj inými opatreniami a tento zákon neprichádza so zákazom, tento zákon prichádza s tými inými opatreniami.
Predkladatelia a predkladateľky prezentujú tento návrh ako návrh na podporu žien, len svet nie je čierno-biely a tie iné opatrenia okrem zákazov nie sú vždy iba podpora žien. Niektoré z tých opatrení, ktoré v záujme ochrany počatého života môžu viesť k zníženiu potratov, nemajú charakter podpory žien, ale skôr charakter reštrikcií, obmedzení, sťaženia a komplikácie situácie alebo stigmatizácie. A, žiaľ, tento návrh obsahuje obe tieto kategórie. Nepochybne obsahuje aj body, ktoré znamenajú väčšiu podporu tehotných žien, ktoré môžu pomôcť tehotným ženám v ťažkej situácii rozhodnúť sa pre to, aby nešli na potrat, ale obsahuje aj tú druhú kategóriu. A považujem za, považujem to za premárnenú šancu, lebo keby obsahoval iba tú prvú kategóriu, keby to naozaj bol iba zákon na podporu žien, tak si myslím, že by nikto v tomto parlamente nemal s ním problém, nevznikli by okolo neho vzrušené debaty a mohol by to byť jeden z tých zákonov, ktoré sú prijaté takmer všetkými prítomnými poslancami a poslankyňami, teda keď hovoríme o interrupciách.
Pán poslanec Pročko vo svojom vystúpení hovoril o tom, že tento zákon neobsahuje nič, čo by obmedzovalo ženy, že obsahuje iba tie podporné opatrenia. No ale nie je to tak. Spomeniem len tie tri najdiskutovanejšie veci: predĺženie čakacej lehoty zo 48 na 96 hodín, zákaz reklamy a potreba druhého lekárskeho posudku pri interrupciách zo zdravotných dôvodov.
Predĺženie, predĺženie tej čakacej lehoty je nepochybne zásahom do rozhodnutia ženy. A nie je to tak, že žena začne uvažovať o tom, že pôjde na interrupciu, keď o ňu požiada, alebo vtedy, keď začne plynúť tá 48-hodinová lehota. Ženy, ktoré chodia na, na interrupciu, nechodia tam z ľahkovážnych dôvodov, lebo sa tak práve rozhodli, a nezačnú o tom rozmýšľať až vtedy, keď plynie táto lehota. Čiže áno, toto opatrenie je obmedzujúce a toto opatrenie ostane v tom návrhu jedine v prípade, že by sme schválili pozmeňujúci návrh pani poslankyne Bittó Cigánikovej, tak by z neho vypadol, ale aj v prípade, že by sme schválili pozmeňujúci návrh pani poslankyne Záborskej, tak tam ostane.
Zákaz reklamy na prvý pohľad vyzerá, vyzerá úplne nevinne, ale aj zákaz reklamy môže znamenať zníženie prístupu alebo obmedzenie prístupu k informácii žien o možnosti umelého prerušenia - alebo ukončenia po novom -, ak prejde tá zmena, tehotenstva. Ja registrujem, že pozmeňujúci návrh, ktorý predložila pani poslankyňa Záborská, ten zákaz reklamy zmäkčuje, ale naďalej tam existuje nejednoznačnosť, čo bude považované za takúto reklamu a čo bude považované za porušenie zákazu takejto reklamy. A existuje tam obava, že to môže viesť k obmedzeniu informovanosti.
No a potom ten druhý posudok. Myslím, že keby to bolo predložené vo forme, do akej to chcete dať svojím pozmeňujúcim návrhom, že by s tým nikto nemal problém, že by nikto nemal problém, ak by sa zaviedlo právo žien na druhý posudok, ak by sa zaviedlo, že aj druhý a ďalší posudok sú preplácané zo zdravotného poistenia, len, žiaľ, v tom prvom návrhu, alebo teda v pôvodnom návrhu to bolo dané ako povinnosť, povinnosť predložiť dva, dva posudky, ak sa má interrupcia uskutočniť zo zdravotných dôvodov, a teda z rôznych, z rôznych lekárskych, teda z rôznych zdravotných zariadení. Opäť zle zapnutý prvý gombík. Tú debatu v tomto bode sme si mohli, sme si mohli ušetriť, keby sa to od začiatku dávalo ako možnosť, lebo proti možnosti by podľa môjho názoru nikto nenamietal.
Čiže ak to zhrniem, áno, tento zákon obsahuje aj kopu vecí, s ktorými asi nemá nikto problém, ale obsahuje aj veci, ktoré ženy obmedzujú, a prinajmenšom v dvoch z tých troch podstatných bodov, o ktorých som hovoril, tam tie obmedzujúce ustanovenia ostávajú aj v prípade, že schválime pozmeňujúci návrh pani poslankyne Záborskej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.9.2020 18:27 - 18:28 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Máme za sebou síce prerušenú, ale zaujímavú a v prevažnej miere vecnú rozpravu, ktorá ukázala, že aj medzi poslancami zvolenými za stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko existujú rôzne názory, aj keď pravdupovediac nečakal by som, že prvýkrát sa ten hodnotový konflikt vnútri tohto subjektu alebo poslancov tohto subjektu prejaví práve v otázke názoru na jedenie psov. Nuž ale stalo sa a chcel by som ako spravodajca oznámiť, že hlasovať o tomto návrhu zákona budeme zajtra o jedenástej v prípade, že sa hlasovať bude. Ak by sa neverejná časť schôdze predĺžila po 11. hodinu a teda zajtra by sa nehlasovalo, tak by sme potom hlasovali až v utorok o jedenástej. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 17:40 - 17:42 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán poslanec Valášek, veľmi dobre ste to povedali, Európska únia sme my. My sme súčasťou Európskej únie. Môžme o Európskej únii diskutovať, môžme mať o Európskej únii rôzne predstavy, môžme svoje záujmy a predstavy v rámci Európskej únie presadzovať. Môžme byť kritickí k pomerom v Európskej únii. Môžme kritizovať veci, ktoré sa nám nepáčia. Môžme navrhovať veci, ako vylepšiť fungovanie Európskej únie. To je úplne normálne. Tak ako keď, keď kritizujeme pomery v štáte, keď sa nám nepáči, ako, ako sa správa aktuálna vláda, alebo pomery, pomery vo svojej obci alebo meste. Je to úplne normálne a prirodzené, keď niekto kritizuje pomery, pomery v Slovenskej republike, nie je protislovenský, z toho dôvodu rovnako, keď niekto kritizuje niektoré aspekty fungovania Európskej únie, nie je protieurópsky z toho dôvodu. To je úplne v poriadku.
Ale aj pri tej všetkej polemike, kritike a diskusii by sme nemali zabúdať na to podstatné, že Európska únia sme my, že my patríme do Európskej únie, že naše miesto je v Európskej únii a že je naším strategickým záujmom byť súčasťou Európskej únie, rovnako aby som teda dostal svojej kravate byť súčasťou Severoatlantickej aliancie, lebo to sú v podstate dve strany jednej veľmi podobnej alebo tej istej mince.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 17:23 - 17:24 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pán poslanec Kmec, ja plne súhlasím, že z hľadiska zahraničnej politiky a toho celospoločenského alebo teda politického konsenzu v rámci demokratického spektra je mimoriadne dôležité, aké signály vysielajú traja najvyšší ústavní činitelia, len zasa ja by som si veľmi neidealizoval ani to predchádzajúce volebné obdobie, lebo teda bývalý pán predseda Národnej rady pán Danko vysielal veľmi zvláštne signály a nielen svojimi politickými aktivitami a niektorými zvláštnymi vyjadreniami, kontaktmi a aktivitami, ale aj explicitne spochybňoval zahraničnopolitickú orientáciu Slovenskej republiky a jej prozápadné smerovanie a robil to ako predseda Národnej rady. Zatiaľ som nezaznamenal od žiadneho zo súčasných troch najvyšších ústavných činiteľov niečo takéto. No a, a myslím, že k tomu dobrému vyzneniu a dobrému menu zahraničnej politiky z hľadiska pôsobenia troch najvyšších ústavných činiteľov neprispievali ani vyjadrenia vtedajšieho premiéra Fica o Sorosovom sprisahaní a kockách a podobných veciach zo strany, na ktorej kandidátke ste aj vy boli zvolený.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 15:51 - 15:52 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pán poslanec Mizík, zaujala ma vaša interpretácia čl. VII ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky, na základe ktorej sa domnievate, že Slovenská republika nie je slobodný a suverénny štát, ako sa uvádza v dokumente. Mňa by zaujímalo, že či ste nejako konzultovali toto svoje stanovisko aj s občianskym tribunálom, ktorý sa domnieva na základe čl. VII ods. 2, že aj Slovenská republika bola zrušená týmto čl. VII ods. 2 alebo, alebo teda ste nezávisle dospeli k tomuto záveru sám. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 10:44 - 10:45 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, veľmi pekne vám ďakujem za vašu reakciu. Som rád, že ste vystúpili, lebo naozaj ste tu rukolapne demonštrovali potrebu zahraničnopolitického konsenzu demokratických síl s dôrazom na slovo demokratických síl.
Myslím si, že je potrebné sa usilovať o to, aby demokratické politické sily mali konsenzus v základných otázkach zahraničnej politiky, aby ten konsenzus aktívne budovali, že je to predpokladom toho, aby zahraničná politika bola, mala kontinuitu, lebo kontinuita v zahraničnej politike je dôležitá, že je to v životnom záujme Slovenskej republiky. Ale ten konsenzus sa má budovať medzi demokratickými politickými silami, nie medzi demokratickými politickými silami a extrémistami, či už sú tí extrémisti fašisti, alebo sú tí extrémisti obdivovatelia totalitárnych, autoritárnych režimov nerešpektujúcich základné ľudské práva, ako ste práve vy, pán Blaha.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.9.2020 10:32 - 10:42 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán podpredseda Národnej rady, kolegyne, kolegovia, pán minister hovoril o piatich otázkach, ktoré považuje za dôležité v súvislosti so slovenskou zahraničnou a európskou politikou, a na záver v rámci toho piateho bodu pomenoval svoje desatoro, ktorým sa chce riadiť a čo chce presadzovať v zahraničnej politike.
Ja budem skromnejší a chcel by som hovoriť o dvoch bodoch, o dvoch veciach a chcel by som hovoriť po prvé o tom, v čom si myslím, že by slovenská zahraničná politika mala zachovať kontinuitu s doterajšou zahraničnou politikou a s tými zahraničnými politikami, ktoré Slovenská politika presadzovala. A ako druhé by som chcel hovoriť o tom, v čom by sa podľa môjho názoru mohla slovenská zahraničná politika zmeniť alebo v čom by sa mala zmeniť.
Tá kontinuita v zahraničnej politike je dôležitá a na tú, na tú treba klásť dôraz a som rád, že aj súčasná vláda berie ako úplne prirodzené naše zakotvenie v západnom svete, a to zakotvenie aj hodnotové, nielen čisto mechanické alebo geografické, zakotvenie v základných integračných zoskupeniach v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii, členstvo v ktorých bolo, je a bude strategickým záujmom Slovenskej republiky.
Je dôležité budovať dobré susedské, je dôležité budovať partnerstvá či už bilaterálne, alebo v rámci rôznych integračných zoskupení, je dôležitý dôraz na multilateralizmus a rešpektovanie a presadzovanie medzinárodného práva, je dôležitá vyváženosť medzi rôznymi aspektami zahraničnej politiky a diplomatického pôsobenia. A je dôležitý aj vnútropolitický konsenzus v základných otázkach zahraničnej politiky a v základných otázkach zahraničného politického, zahraničnopolitického smerovania Slovenskej republiky, mám teraz na mysli konsenzus v rámci demokratických politických síl, ktorý tu dlhodobo existoval, a napriek existencii fašistickej strany v parlamente a napriek rôznym excesom zo strany, zo strany aj predstaviteľov bývalej vládnej koalície, niektorých, to základné smerovanie bolo jasné a bola na ňom zhoda. A myslím si, že tak by to malo byť v budúcnosti, aj my by sme sa mali uchádzať o to, aby ten konsenzus existoval nielen v rámci vládnej koalície, ale aj s tými politickými silami v rámci opozície, ktoré možno považovať za demokratické, pretože konsenzus v zahraničnej politike, najmä v tom základnom smerovaní, je dôležitý.
Druhý bod, o ktorom by som chcel hovoriť, je zmena, teda to, o čom si myslím, že by sa malo v zahraničnej politike zmeniť. Zmeniť neznamená narušiť kontinuitu, zmeniť neznamená narušiť konsenzus. Zahraničná politika musí reflektovať, čo sa deje vo svete, a teraz nielen pandémiu COVID-19, ale aj iné faktory spôsobujúce nestabilitu, o ktorých hovoril pán minister Korčok.
Veľmi oceňujem jeho dôraz na hodnoty, hodnoty demokracie, hodnoty, hodnoty ľudských práv a nielen, nielen vo vzťahu k tomu, čo tu teraz pred pár minútami pán minister hovoril, ale aj k jeho jasným postojom k témam ako Bielorusko alebo, alebo Ukrajina. Sú to krajiny, ktoré sú nám blízke, my nemáme rozhodovať o tom, čo sa v tých krajinách deje a kam sa tie krajiny majú uberať, ale má nám záležať na tom, aby občania týchto krajín mohli sami rozhodovať o tom, v akých krajinách chcú žiť.
Preto teda mimoriadne, mimoriadne oceňujem postoj pána ministra, ktorým sa Slovensko zaradilo k tým krajinám, ktoré neuznávajú výsledky evidentne sfalšovaných a zmanipulovaných volieb prezidentských, ktoré viedli k znovunastoleniu alebo znovu, znovu, alebo potvrdeniu diktátora Alexandra Lukašenka v pozícii prezidenta.
Samozrejme, že rešpektovanie týchto základných hodnôt bolo deklarované aj v minulosti, v tom nie je zmena. V tom, že sa máme usilovať rozširovať priestor stabilnej demokracie, máme klásť dôraz na ľudské práva, len, žiaľ, nie vždy to tak bolo. Častokrát bolo povedzme ekonomická diplomacia alebo záujem na ekonomickú spoluprácu, ktorý sám osebe je legitímny, nadradzovaný nad tento hodnotový aspekt a nad potrebu rešpektovania ľudských práv a kritizovania, kritizovania krajín, ktoré ľudské práva porušujú, ktoré sa správajú nedemokraticky. Je dôležité v tom všetkom zachovávať pozície, ktoré máme s našimi najbližšími partnermi v rámci Európskej únie, predovšetkým Severoatlantickej aliancie, ale myslím, že by sme sa mali správať tak, aby sme ten hodnotový rozmer zahraničnej politiky posilňovali alebo zdôrazňovali viac ako v minulosti.
To, čo by sa mohlo a malo zmeniť, je aj silnejší dôraz na boj s hybridnými hrozbami a dezinformáciami. Opäť je to vec, ktorá sa diala aj v minulosti, nechcem spochybňovať, spochybňovať úsilie predchádzajúceho vedenia, vedenia ministerstva zahraničných vecí ani, ani teda pracovníkov, ktorí to mali na starosti, ale myslím si, že je tomu potrebné venovať zvýšenú pozornosť, lebo je to veľmi nebezpečná hrozba pre demokratický svet, ktorého sme, ktorého sme súčasťou, a treba, treba túto hrozbu brať vážne.
A samozrejme, že bolo veľmi ťažké povedzme v predchádzajúcom volebnom období tvrdiť, že vládna garnitúra berie boj s dezinformáciami a hybridnými hrozbami vážne, keď niektorí jej významní predstavitelia sediaci vo významných postoch, dokonca na čele, čele výboru boli sami šíriteľmi takýchto dezinformácií, hoaxov.
Partnerstvo. Partnerstvo je dôležité. Tradične sa zvykne zdôrazňovať hodnota transatlantického partnerstva. Myslím, že v tom by sme mali pokračovať, a teda vzťahy, naše vzťahy so Spojenými štátmi, aj teda mimo rámca, mimo rámca vzťahov Európskej únie a Spojených štátov, ale teraz niečo podobné budeme musieť vybudovať aj vo vzťahu k Spojenému kráľovstvu, ktoré už, žiaľ, sa pobralo vlastnou cestou a nie je súčasťou Európskej únie, ale ostáva naším partnerom, ostáva naším partnerom aj ekonomickým, ostáva naším partnerom v bezpečnostnej oblasti v rámci NATO a myslím si, že je v záujme Európskej únie aj v záujme Slovenskej republiky, aby Spojené kráľovstvo ostalo naším strategickým partnerstvom a aby sme sa usilovali to strategické partnerstvo rozvíjať.
Pokiaľ ide o Európsku úniu a európsku integráciu, tam opäť je dôležitá kontinuita. To, čo by sa snáď mohlo zmeniť, je, žeby, že budeme aktívnejšie ako v minulosti presadzovať svoje názory, vystupovať so svojimi predstavami o, o tom, kam by sa Európska únia mala uberať, ako by mala pôsobiť, nie iba pasívne čakať na to, na čom sa dohodnú kľúčoví hráči, a potom to, potom to akceptovať a pripojiť sa k dohode iných. To nie je protieurópsky postoj, to je úplne legitímny proeurópsky postoj, my sme súčasťou Európskej únie, my sme Európska únia a máme sa podľa toho aj správať. Tak ako povedal pán minister, nevnímať Európsku úniu iba ako plnú špajzu, ale aj ako hodnotový priestor, ktorého sme a mali by sme ostať súčasťou.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 9:59 - 10:01 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pán poslanec Susko, ďakujem za vecný príspevok a diskutovali sme o tom aj na ústavnoprávnom výbore a aj pod vplyvom tej diskusie sme aj v rámci koalície absolvovali ďalšie rokovania aj s ministerstvom spravodlivosti, aj s ľuďmi, ktorí majú skúsenosti z praxe, ktorí sa tejto téme venujú, a dospeli sme k pozmeňujúcemu návrhu, ktorý predložila pani poslankyňa Zemanová.
Ja súhlasím s tým, že treba zachovať princíp ultima ratio a že prostriedky trestného práva majú byť až, až posledné. Ale v tomto prípade ale ten návrh reaguje na podnety z aplikačnej praxe a nedostatočnú vymáhateľnosť tých súčasných ustanovení. Ako aj dôležitý je fakt, že, že v prípade toho nedbanlivostného trestného činu je to spojené aj so závažnými následkami v podobe, v podobe smrti alebo závažného poškodenia zdravia dieťaťa.
A ten náš pozmeňujúci návrh čiastočne ošetruje tie výhrady, ktoré, ktoré zazneli v diskusii, či už vo verejných diskusiách, alebo neverejných diskusiách. V prípade jedného zvieraťa je tam podmienka recidívy, teda že, že bol za obdobný čin v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch postihnutý ten, kto sa ho dopustil, čiže buď priestupkovo, alebo trestnoprávne. Čiže, čiže nemalo by sa stať alebo nemôže sa stať, že sa to raz stane na jednom zvierati a hneď, hneď nastupuje trestné právo.
A rovnako, rovnako sme tam prijali, pridali spoločné ustanovenie, ktorým sa vymedzuje zviera, aby sme predišli aj tým debatám o akváriových rybičkách, kde, kde pre účely paragrafov 305a a 405c sa zvieraťom rozumie pes, mačka, hospodárske zviera a chránený živočích podľa osobitného predpisu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.9.2020 9:43 - 9:44 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte, aby som vás informoval o prerokovaní uvedeného návrhu zákona v ústavnoprávnom výbore.
Národná rada uznesením č. 213 z 15. júla 2020 pridelila návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, ktorý zároveň aj určila aj ako gestorský výbor a určila lehotu na prerokovanie návrhu zákona.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výboru, ktorému bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko. Ústavnoprávny výbor návrh zákona prerokoval a odporúčal ho Národnej rade schváliť. Z uznesenia ústavnoprávneho výboru vyplývajú dva pozmeňujúce návrhy. Gestorský výbor odporúča o nich hlasovať spoločne a oba schváliť.
Gestorský výbor zároveň odporúča Národnej rady schváliť návrh zákona aj ako celok.
Správa ústavnoprávneho výboru o prerokovaní návrhu zákona, tlač 155a, bola schválená uznesením ústavnoprávneho výboru č. 96 z 8. septembra 2020. Týmto uznesením ma zároveň výbor ako spravodajcu poveril, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výboru a predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení rokovacieho poriadku.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 17:54 - 17:55 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pán poslanec Hattas, no, aj teraz z tohto návrhu vyplýva, že teda potreba diskusie o tom je asi väčšia, ako sú tie možnosti skráteného konania. A rešpektujem, že Národná rada sa uzniesla na tom, že budeme rokovať v skrátenom konaní, len by som teda opäť pripomenul rád, že skrátené konanie neznamená, že ten zákon prišiel do parlamentu dnes poobede a zajtra o jedenástej musí byť schválený v treťom čítaní. Tak ja by som sa opätovne prihovoril za to, aby sme dali nejaký priestor pre to, aby bol ten zákon prerokovaný vo výboroch, no, v normálnom konaní to už nebude, ale, ale vo výboroch, nie, nie v takom strese, že budeme dnes večer o ňom rokovať vo výboroch bez toho, aby sme si ho stihli normálne preštudovať. Národná rada bude rokovať aj zajtra, Národná rada bude rokovať aj v piatok, tak neviem, či dnes budeme schvaľovať, kedy pokračujeme v druhom čítaní v pléne, ale, ale teda prihováral by som sa za to, aby to nebolo zajtra ráno o deviatej, ale aby to bolo teda prinajlepšom alebo prinajhoršom, čo ja viem, po hodine otázok a interpeláciách, alebo až v piatok, aby sa vytvoril aspoň aký-taký priestor na normálne rokovanie výborov.
Ďakujem.
Skryt prepis