Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 16:38 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 11:41 - 11:42 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Musíme si uvedomiť, že banky tu nie sú preto, aby sa ľuďom žilo v našej republike krajšie, lepšie, dôstojnejšie, užitočnejšie, ale sú tu najmä preto, aby aj v čase krízy neprišli o zisk, a to zdôrazňujem. Takto je pripravený aj celý tento zákon. Proste strkanie sa do zadku, do zadku zahraničným bankám je z vašej strany dosť úbohé. Zisk bánk je taký obrovský, že je to častokrát až neúnosné a neuveriteľné, o akých čiastkach sa my bavíme. Ale jednoducho vaše riešenie podľa môjho skromného názoru nie je veľmi dobré. Ale skúsme sa na to pozrieť z inej strany. Ty, živnostník, drobný prevádzkar, do práce nechoď, nakoľko v tvojej prítomnosti a v tvojej blízkosti je značná možnosť šírenia koronavírusu, ale jednoducho zober si úver, veď máš možnosť. Prečo to nevyužiješ?
Príklad z Českej republiky hovorí jasnou rečou. Tam sa zisk bánk značne obmedzil do konca roka 2020. Prečo by to nebolo možné aj u nás? Ja si myslím, že by sa to kľudne dalo, tak ako na to poukázal Marian Kotleba.
Ale na prvom mieste v našej republike asi nie je občan, ktorý tvorí pre štát, vytvára hodnoty a nie je pre štát príťažou, ale tu je v prvom rade banka. Banka, ktorá ľudí zdiera a žije z týchto otrockých úrokov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 19:52 - 19:53 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. V podstate základom spravodlivosti je dôvera, to znamená stálosť a úprimnosť v slovách i dohodách. Pre demokratov z demokratickej koalície to povedal Marcus Tillius Cicero. Tento citát je určený najmä pre vás, pre všetkých demokratov, ktorí sa ako demokrati cítite.
My na opačnej strane sály rokovacej tiež sa cítime ako demokrati a ctíme si dohody. Pretože už v starovekom Ríme sa dohody ctili a jednoducho boli považované za určitú formu cnosti.
A my demokrati z Ľudovej strany Naše Slovensko si ich ctíme a budeme si ich ctiť. Rešpektujeme zároveň aj postavenie našej opozičnej politiky a to, že sme opozičnou politickou stranou, ale naďalej budeme trvať na dohodách a či sa vám to bude páčiť, nebude páčiť, je to už jednoducho váš problém. My si dohody ctíme, dodržiavame ich. Prezentujeme svoj názor, nášho poslaneckého klubu, nominácie sú v našej právomoci, v našej kompetencii a jednoducho našim voličom budeme skladať účty, tak ako aj vy svojim.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 18:40 - 18:41 hod.

Eduard Kočiš
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 17:26 - 17:27 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja len v krátkosti by som chcel zareagovať na pána Dostála. V podstate súhlasím s myšlienkou alebo s jeho návrhom, že treba predĺžiť lehotu, kedy neziskové organizácie, ktoré získavajú dve alebo tri percentá z dane z fyzických alebo právnických osôb, aby im tá lehota bola predĺžená, ale v žiadnom prípade nemôžem súhlasiť s tým, aby tieto dve alebo tri percentá, ktoré fyzické a právnické osoby týmto neziskovým organizáciám odovzdávajú, boli použité štátom na zníženie následkov COVID-19. Jednoducho tieto percentá, tieto, táto suma je pre tieto organizácie značne, značne vysoká a jednoducho v tomto návrhu som sa niekde stratil. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 16:38 - 16:38 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Vďaka pekne. Ja len na margo veci ešte raz, že naozaj, aby sme tie 4,3 mld. spravodlivo rozdelili tak, ako rozprával kolega Šimko. Tieto opatrenia sa týkajú hlavne tých okresov, ktoré sú rizikové, ktoré sú menej rozvinuté na severovýchode Slovenska, čo sa týka juhu Banskobystrického kraja a jednoducho tieto okresy najviac trpia. Takže drobní živnostníci, ktorí majú naozaj jednoduché prevádzky, tým by som naozaj povolil tieto prevádzky, aby naďalej fungovali a neprichádzali o zisk, pretože naozaj ich situácia aj po niekoľkých desiatkach SMS správ, ktoré som dostal, je naozaj kritická. A ten živnostník chce zaplatiť odvody, nemá z čoho, nakoľko nemôže generovať zisk. Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 16:23 - 16:24 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len taký malý podtext alebo malý detail. V podstate nie je mi jasné, akým spôsobom sa bude riešiť krátenie normatívneho príspevku vlastne pre domovy sociálnych služieb počas ich zatvorenia. A v podstate, ak by k niečomu takému, pán minister, došlo, tak čo sa týka štátnych domovov sociálnych služieb, ktoré sú v kompetencii v podstate vyšších územných celkov a priamo štátu, tak takýto výpadok si vie jednoducho štát s pokojným svedomím a čistým kľudom vykompenzovať a jednoducho skrátiť alebo nejako z toho vyjdú.
Ale jednoducho, ak by tento príspevok bol krátený pre domovy sociálnych služieb, ktoré fungujú ako neziskové organizácie, tak dovolím si povedať, keďže som z praxe a 18 rokov v tomto sektore pracujem, viem povedať, že pre domovy sociálnych služieb, ktorých riaditelia alebo zodpovedné osoby, ktoré, s nimi komunikujem veľmi často, veľmi veľa, by jednoducho to bolo doslova likvidačné. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 16:14 - 16:16 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V podstate Milan Mazurek zhodnotil celú situáciu tak, aká vlastne na Slovensku je. Obchodné reťazce Lidl, Tesco, Kaufland a mnohé iné jednoducho sú liahne koronavírusu, nakoľko tie desiatky ľudí, stovky ľudí vo väčších mestách, ktoré sa tam nieže za deň alebo za dvanásť hodín, každú hodinu jednoducho premelú, ako keby nastala apokalypsa sveta. Tak jednoducho je to určite stokrát horšie, ako keď si drobný obuvník, drobný krajčír alebo obyčajný holič, kaderníčka otvorí svoj kozmetický salón alebo svoju drobnú živnosť, kde pustí človeka, maximálne dvoch naraz, vykoná všetky tieto samoobslužné úkony, ktoré vlastne jej zo živnosti vyplývajú, a jednoducho si to zatvorí patričnými prostriedkami, vydezinfikuje túto svoju prevádzku a môže fungovať ďalej. Jednoducho títo drobní živnostníci sú najviac na tomto všetkom bití a jednoducho vláda Slovenskej republiky, s čím určite aj pán minister Krajniak bude súhlasiť, sa týmito problémami bude zaoberať, chce zaoberať a musí zaoberať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 17:46 - 17:47 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V podstate Tomáš Taraba zhodnotil situáciu tak, ako je. Jednoducho zbieranie metadát môže byť do určitej miery na prospech veci, ale v tomto prípade mám veľmi silnú pochybnosť, že by to tak bolo. Jednoducho niekto, kto už bude mať vaše, naše metadáta, bude vedieť jednoducho zistiť, kde sme telefonovali, s kým sme telefonovali, kde sme trávili čas, aká bola naša mailová, esemesková komunikácia, poprípade komunikácia v iných aplikáciách. Jednoducho tento spôsob doslova šikanovania ľudí prostredníctvom šírenia poplašných správ, že len tento prostriedok bude tým najvhodnejším prostriedkom na to, aby sme zabránili šíreniu koronavírusu, nepovažujem za príliš šťastný.
A, pani ministerka, jednoducho ak vypustíte ten článok IV, ktorý je podľa mňa naozaj zlý a ak tam naozaj nebude, viem sa stotožniť možno s časťou vášho návrhu zákona, ktorý je možno niekedy aj systematický, možno trošku aj dobrý. Ale jednoducho tento bod č. IV, tento článok je podľa mňa veľmi nedobrý.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 16:43 - 16:44 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Milan Mazurek, myslím, že statočne pomenoval všetky veci, s ktorými súhlasím, a jednoducho nemám pocit, aby tento zákon, ktorý nám predkladá pani ministerka, bol v súlade s nejakou etikou alebo v súlade s niečím, s čím ja vnútorne nie som presvedčený. Jednoducho je to hlboký zásah do ľudských práv a slobôd a ja nemám istotu, že tieto veci, tieto informácie, ktoré príslušné inštitúcie získajú, nebudú voči niekomu zneužité. Tento zákon by bol značným porušením ústavných práv a slobôd a ja za takýto zákon určite hlasovať nebudem.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.3.2020 17:32 - 17:33 hod.

Eduard Kočiš
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Dostál, 230 000 voličov Ľudovej strany Naše Slovensko sa určite nikto z nich nepovažuje za fašistu, nacistu, xenofóba, rasistu a neviem akého -istu. Doteraz som mal možnosť pozorovať vaše vystúpenia z televízie, rozhlasu a iných médií, ale vidieť vás naživo, to je naozaj zážitok. Ďakujem pekne.
Skryt prepis