Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:24 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:51 - 16:53 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán podpredseda Šuliga, Šeliga, pardon, rozprávate o tom, ako programové vyhlásenie vlády vznikalo ťažko, ako bolo veľmi namáhavé ho napísať, čo všetko obsahuje, aké je to komplikované v tejto situácii, ale ja sa len pýtam, kde je to všetko tak krásne napísané. Naozaj neviem. Je tam uvedených niekoľko vašich snov, vašich utopistických predstáv. Čítal som si veľmi pozorne asi trikrát celé programové vyhlásenie vlády a naozaj tam nenachádzam ani polovicu vecí, čo tu zatiaľ predrečníci z vládnej koalície rozprávajú. Sú tam len nezmysly, plané reči, chabé sľuby, nič priame, nič konkrétne a vami naozaj prezentované relácie som tam fakt nenašiel. Po obsahovej stránke sú to len veľmi plané reči – a to zdôrazňujem s troma výkričníkmi. Po odbornej stránke je tu len nekonečné množstvo sľubov. Nie je tam čas, nie je tam miesto, nie je tam zámer. Celý tento dokument je naozaj iba veľmi zle napísaná slohová práca, na ktorú ste tak všetci zatiaľ hrdí.
A zaujal ma váš záver, čo sa týka ospevovania pani Veroniky Remišovej. Podpredsedníčka vlády, ktorej osobné ambície sa museli naplniť až natoľko, že ju vymenujete za ministerku a zriadite pre ňu samostatné ministerstvo, kde ona, vyštudovaná bábkoherečka, bude riadiť eurofondy. Tu si už dovolím len poznamenať na záver asi toľko, že skúste sa zamyslieť nad tým, či by nedoštudovaný poľnohospodár nemohol riadiť ministerstvo zdravotníctva.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:24 - 16:26 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán podpredseda Grendel, dôvera vlády je vlastne to, čo si máte ustrážiť sami vo vládnej koalícii. Máte na to, myslím, 95 poslancov a poslankýň. Takže je to dostatočne vysoký a veľký počet na to, aby ste si dôveru vlády vedeli ustrážiť a tým pádom aj schváliť programové vyhlásenie vlády. Ale ak už ste vlastne teraz našli v tomto poslaneckom košiari niekoho, kto sa vopred verejne vyjadril, že nebude hlasovať za toto programové vyhlásenie vlády, nakoľko je tam značná, značný nesúhlas s tým, čo je tam napísané, uvedené, tak sa len pýtam, ako chcete fungovať ďalej. Z tohto dôvodu, ako ste poznamenal sám, asi dotyčná osoba nechce podporiť programové vyhlásenie vlády, ale ako povedal pán predseda Sulík, je to jej rozhodnutie, ktoré on rešpektuje. Ďalší rozkol.
Potešujúce je najmä to, že ste takto krásne kvetnato ospevoval, ako dôverujete všetkým ministrom, ako dôverujete ako pánovi premiérovi. No úžasné! Môj názor je však úplne opačný. Pán z Trnavy sa premiérom nemal stať a dokonca ním ani nemôže byť, pretože túto situáciu nezvláda. A čo sa týka ministrov, tak môj názor je taký, že minimálne polovica tam nemá čo robiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 15:57 - 15:58 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán predseda Kollár, prijaté zákony v Národnej rade Slovenskej republiky aj s pomocou opozície boli prijaté najmä preto, že sú pre ľudí a boli spravené pre ľudí, preto sme ich v opozícii podporili. Toto však o programovom vyhlásení vlády nemôžem povedať, nakoľko mám s ním obrovský problém. Celý tento dokument, ktorý sa tu snažíte obhajovať, je zlý, nekomplexný a veľmi nepodarený. Čítal som si veľmi podrobne všetky programové vyhlásenia vlády od roku ´93, vlád od roku ´93 a nemôžem ho, ako vy tvrdíte, považovať za ten top program, ale by som ho radil medzi tie najmenej podarené. Sú v ňom samé neurčité veci, samé neurčité sľuby a okrem sociálnych vecí a vyhlásení v rámci skvalitňovania života rodín je to naozaj veľmi nepodarený 121-stranový, zle sa čítajúci komiks, ktorému okrem textu naozaj chýbajú už len ilustrácie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 18:00 - 18:01 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, za slovo. V podstate Milan Mazurek pomenoval všetky problémy, na ktoré sa tu už niekoľko hodín snažíme poukazovať, ale stále sme konfrontovaní jednou a tou istou myšlienkou: nič ste neurobili, nič neviete, nemáte riešenia, nemáte argumenty, nerozumiete tomu.
Ja si myslím, že naozaj tomu trošku rozumieme, pretože sa riadime sedliackym rozumom, a snažíme sa pre ľudí, voči ktorým je tento zákon, ktorý sa chystáte schváliť, naozaj, ale naozaj neférový. Zisk bánk v tejto dobe je naozaj jedno obrovské morálne zlyhanie. Tak ako vaše, tak ako tých bánk, ktorých sa to týka. Myslím tým banky všeobecne, celé ministerstvo financií, celú vládu, pretože je to váš zosmolený zákon, ktorý naozaj nemá obdoby. Banky v tejto dobe sa naozaj správajú ako úžerníci v 19. storočí, ktorí nemali problém na úrokoch okradnúť aj poslednú slúžku o jej poslednú spodničku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:34 - 17:35 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega, ako povedal predseda Marián Kotleba, my naozaj nechceme zakázať bankám zisk. To sa jednoducho ani nedá, ale v tomto sektore je toľko finančných prostriedkov, toľko možností, ako si banka vie troška utiahnuť opasok a trocha jednoducho ísť s dobou, so situáciou a s ťažkou situáciou, ktorá momentálne je. A to, ak by náhodou tá banka, ak by pri troške dobrej vôle rozmýšľala ratiom a odpustila jednoduchým ľuďom tieto úroky v tomto ťažkom období, by to tej banke v podstate len prospelo a občania by tú banku začali možno aj vnímať ako rovnocenného partnera v časoch dobrých, ale aj v časoch zlých a nepozerali by sa na tieto banky ako na obyčajné finančné hyeny, ktoré nemajú ani štipku ľudskosti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:22 - 17:23 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega Ňarjaš, podľa vášho názoru banky na úrokoch zarábajú naozaj iba trošku. Nedovolím si s tým súhlasiť. Mal som kedysi spotrebný úver a viem, že tie úroky sú naozaj neúnosné, jednoducho je to veľa.
Dovolím si nesúhlasiť aj s tým, aby, aby jednoducho niektorý váš kolega nazýval poslancov politickými, nie politickými, ale ekonomickými analfabetmi, nakoľko ani ja nemám ekonomické vzdelanie a necítim sa tak. Čo sa týka držania sa jednoduchého gazdovského rozumu, a ten hovorí jednoduchú vec. Keď je 100 eur pre jednoduchého človeka na severe alebo východe Slovenska podľa vás nie až taký veľký peniaz, tak pre banku, ktorá je komerčným subjektom, je to naozaj nič.
A jednoducho, tak ako kolega Milan Mazurek povedal, držme sa jednoducho sociálneho cítenia, ktoré v dnešnej dobe a v tejto naozaj ťažkej a zložitej situácii je pre mnohých ľudí to, čo od týchto tu všetkých nás zúčastnených poslancov Národnej rady ľudia očakávajú. Nehádajme sa, hľadajme spoločné riešenia, ale naozaj riaďme sa tým, čo by malo byť pre nás zákonodarný zbor jednoducho na prvom mieste, a to je to, že robme naozaj veci pre ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 16:00 - 16:01 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán predseda Karahuta, v podstate z vašich úst som naozaj nepočul nič konkrétne na podporu tohto zákona, ktorý je podľa mňa naozaj zlý, nesystematický a nič neriešiaci. Hovorili ste, že iba 10 % tohto zákona je o PET fľašiach. Pre mňa je to však 90 % tohoto zákona, pretože riešenia legislatívy a problému s PET fľašami alebo celkovo s plastami sa ma bezprostredne dotýka, a tento problém je naozaj veľmi pálčivý v celej spoločnosti. Nehovoriac o Ružíne alebo podobných veciach, ktoré ste spomínal.
Čo sa týka nepripravenosti obchodných reťazcov na triedenie PET fliaš, obchodné reťazce podľa mojich informácií mali dostatočný dlhý čas na to, aby sa na túto časovú os alebo tento časový sklz, ktorý sa blíži, v roku 2022, pripravili. Či to odložíme o rok, o dva, si myslím, že to nič nerieši.
A čo sa týka vašej veľmi zaujímavej a trefnej prednášky o potravinovej sebestačnosti, v tomto budete mať vždy moju podporu, nakoľko v tomto ohľade s vami jednoznačne súhlasím, a naozaj čo sa týka potravinovej sebestačnosti Slovenskej republiky, nielen ja, ale aj ostatní kolegovia z klubu Ľudovej strany Naše Slovensko budeme určite podporovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:22 - 15:24 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. No, pán Pročko, osemročná prax na obecnom úrade v Haliči so starostlivosťou o životné prostredie je síce krásna, je síce úctyhodná, ale nedovolím si povedať, aby nejakým spôsobom a závratným spôsobom ovplyvnila tento zákon z dielne ministerstva životného prostredia.
Tvrdil ste, že SMER 12 nerodil, nerobil... (reakcia z pléna), nerobil, ospravedlňujem sa za kiks, že SMER 12 rokov nerobil na ministerstve životného prostredia nič. Nie som naozaj odborník na životné prostredie, ale uvažujem iba logicky a racionálne. Podľa môjho skromného názoru asi niečo robil, aj keď to možno je podľa vášho skromného názoru nedostatočné.
Zákon vraj nechce nikoho poškodiť, niko..., ale, ale najmä pomôcť, tak rád by som sa dozvedel ako, lebo doteraz naozaj neviem ako. Ako sa hovorí 100 ľudí, 100 chutí. Ja nemusím s vami súhlasiť, vy nemusíte súhlasiť so mnou. Ale vôbec neviem a nechápem, ako 12 rokov vlády SMER-u súvisí s plastovými fľašami a jednoducho s prenášaním nebezpečnej ľudskej choroby COVID-19. Z vašich úst som však počul veľa trefných poznámok, ale nakoniec ste nepovedal nič, čo by naozaj súviselo s týmto zákonom. Jednoducho rád som si vás vypočul, ale nedozvedel som sa naozaj nič konštruktívne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 14:53 - 14:54 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Štefan, v podstate súhlasím s tým, že plasty sú nebezpečné, prešli sme si ako ľudstvo rôznymi, rôznou dobou bola tu kamenná, bronzová, železná, teraz v 21. storočí môžme rozprávať o dobre plastovej, ktorá tu je, a jednoducho nevyhneme sa tomu. V podstate jedinou možnosťou, ako znížiť objem plastov, plastových fliaš, obalov v našej spoločnosti je nahradiť ich niečím iným - sklom, tetrapakmi alebo tvrdeným papierom, čokoľvek iné, ak jednoducho tie plasty sú tak nebezpečné, ako, ako si rozprával. V tejto dobe sa však musíme hlavne postaviť zodpovedne k lepšiemu triedeniu, k separácii týchto plastových obalov a snáď tak, takouto troškou aj my prispejeme k tomu, aby tie plasty boli lepšie zužitkované.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 12:10 - 12:11 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Súhlasím s kolegom Kamenickým, nakoľko klient v tomto prípade nebude vôbec na prvom mieste záujmu, ale stále tá banka bude jednoducho hrať prím.
Čo sa týka podmienok, v ktorých tento klient zostáva a musí v svojej ťažkej životnej situácii pri strate zamestnania pri možnosti nevykonávať svoju živnosť alebo nechodiť do práce ako obyčajný zamestnanec, je to, bude, je a bude to dosť ťažké. To znamená, aj takto by som chcel apelovať na občanov, že ak môžte a vie to vaša peňaženka uniesť, utiahnuť, splácajte tie úvery tak, ako máte, tak, ako máte jednoducho nastavené, a len v tom najnevyhnutnejšom prípade jednoducho požiadajte o odklad týchto splátok, ale v konečnom dôsledku nevyhráte vy, ale vyhrá banka.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis