Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2020 o 10:03 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 28.4.2020 17:53 - 18:03 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, milí kolegovia, po dôkladnom preštudovaní si programového vyhlásenia vlády, som sa rozhodol, že aj ja svojou troškou prispejem v tejto rozprave o tomto bode programu, ktorým vláda ide prezentovať svoju genialitu.
Podľa môjho skromného názoru nie je to všetko celkom tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Všetky vládne strany deklarujú a prezentujú, že do programového vyhlásenia vlády sa dostali nielen ich programové ciele a vízie do budúcnosti, ale fantasticky budú riadiť Slovensko. Ale najmä tam sú sľuby, ktoré dali občanom počas ich predvolebnej kampane.
Ak sa teda tomuto vládnemu zoskupeniu podarí naplniť to, čo sľubovali a vyplakávali počas celých šiestich mesiacov, tak sa Slováci môžu naozaj tešiť na obrovské zmeny a tie zmeny budú že vraj veľmi citeľné. Napríklad za účasť na parlamentných voľbách bude im priznaná akási odmena. Môžu sa tešiť na nájomné byty či väčšie preverovanie policajného šéfa, ktorý by mal ísť dokonca až na detektor lži. Prečo, to však naozaj nevedno. Asi by sa to zišlo pri iných funkcionároch. Možno sa takto zistí, či je to náš človek. Občania nášho milovaného Slovenska, by mali dokonca dostávať bezplatné noviny, ako to sľubuje predseda vlády Igor Matovič. Ak budú naozaj zadarmo. Ja sa však pýtam, ak na, ak budú zadarmo, kto ich zaplatí, pán predseda? Vy, či niekto iný? Lebo ak budú platené zo štátneho rozpočtu, tak budú platené z peňazí nás všetkých, všetkých daňových poplatníkov, my, čo tu sedíme, od ľudí vo výrobnej sfére, ktorí pracujú.
Vláda však chystá aj ďalšie svoje zámery, ako život na Slovensku spraviť lepším, krajším, znesiteľnejším. Je pozitívne, že vláda má záujem o zvyšovanie transparentnosti, kontroly majetku verejných funkcionárov, s čím viac ako len súhlasím a som s tým úplne stotožnený. Ale tu vyskytne sa iná otázka. Ak to všetci politici urobia podľa vzoru pána Igora Matoviča, že napíšu všetok svoj majetok na svoju manželku či iných rodinných príslušníkov, celý tento proces neprinesie žiadnu pozitívnu zmenu, tak ako to tento pamflet deklaruje. Tento bod programového vyhlásenia vlády predpokladá najmä to, že majetok osôb žijúcich v jednej, teda spoločnej domácnosti sa má doložiť pri policajných funkcionároch. Ja sa však pýtam, či by nebolo namieste, aby takáto povinnosť platila aj pri štátnych funkcionároch vrátane predsedu vlády, ministrov, štátnych radcov a štátnych tajomníkov.
Vrátim sa však trošku k spomínanému návrhu poskytovať nešpecifikované a neurčité zľavy zo štátnych poplatkov práve tým obyvateľom Slovenskej republiky, ktorí sa zúčastnia na voľbách. To je podľa môjho názoru viac ako diskutabilný či nevhodný krok, nakoľko každá dobrá vláda má najmä motivovať ľudí podieľať sa na veciach verejných či na určitom druhu politickej participácie, a to najmä, zdôrazňujem, svojím dobrým a spravodlivým vládnutím. Občania Slovenskej republiky, teda voliči, musia vidieť, že zmenou politických zástupcov má dochádzať ku skvalitňovaniu a ku kvalitným zmenám, a nie lacným a populistickým sľubom. Určite by sa ľudia nemali motivovať poskytovaním rôznych druhov zliav či odpustením nejakej ich časti.
Preto si dovolím zhodnotiť toto programové vyhlásenie vlády ako zmes programových priorít volebných programov vládnych strán, nie však ako ucelený a komplexný celok. Programové vyhlásenie vlády obsahuje dosť veľa častí, ktoré sa snažia troška konkrétnejšie naznačiť zámery tejto vlády, ale ako celok, teda programový dokument obsahuje na môj vkus príliš veľa politického, vzletného spôsobu prejavu, ako aj zbytočného verbálneho sebachlácholenia.
Pozastavením sa pri všetkých týchto informáciách naskytne sa mi ďalšia otázka. Pri sociálnej časti programového vyhlásenia vlády, ktorá ma bezprostredne ako člena sociálneho výboru zaujíma, je tu časť, ktorá je veľmi cieľavedomá, veľmi odvážna, ale asi nie úplne realizovateľná s prihliadnutím na všetky okolnosti, ktoré sa teraz v spoločnosti dejú. Pri sociálnych veciach zostáva skôr zachovaný súčasný stav podobne ako v zahraničnej politike. Do zdravotníctva sa vnáša viac štátnej regulácie, čo v slovenských podmienkach nemusí znamenať kvalitnejšie služby.
Dôležitou časťou vyhlásenia je, že si vláda uvedomuje istý dlh za modernizáciu Slovenska, preto si myslím, že sú všetky zámery vlády v programovom vyhlásení obsiahnuté dostatočne a niektoré zámery či opatrenia môžu ešte pribudnúť v ďalších dokumentoch, nakoľko nie kvantita - 121 - strán je dôležitá, ale najmä kvalita a obsah tohto dokumentu. Kým OĽANO sa hrdo chváli tým, že presadili požiadavky spred volieb, teda všetkých jedenásť bodov, ktoré premiér sľúbil, Strana za ľudí je zase spokojná hlavne s tým, že sa vo vyhlásení píše najmä o boji proti korupcii, čo v spojitosti s kauzami daňového a pozemkového podvodníka Andreja Kisku je viac ako úsmevné, a prikladajú dôležitosť najmä očiste justície. SaS je spokojná s ekonomickými návrhmi, SME RODINA zase oceňuje avizovanú výstavbu nájomných bytov či exekučnú amnestiu. Justícia a boj proti korupcii je tiež ich nosným bodom, ako aj hmotná zodpovednosť a trestanie pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami.
Dúfam, že tieto krásne vety nezostanú iba sľubom.
Čo ma však naozaj zarazilo a šokovalo, je túžba pani ministerky spravodlivosti zbaviť sa nepohodlných predsedov súdov, a to spôsobom zriadenia Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky, ktorý bude plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre nepohodlných sudcov, prokurátorov, exekútorov, nakoľko o nič iného tu ani nejde.
Bezpečnosť obyvateľstva má byť zabezpečená najmä spôsobom, že prezident Policajného zboru a jeho ďalší vrcholoví predstavitelia, ako aj predstavitelia inšpekcie ministerstva vnútra Slovenskej republiky budú pri prijímaní na vysoké riadiace funkcie podrobení vyšetreniu na detektore lži. Takéto kroky a praktiky značne pripomínajú nehumánne a nedemokratické režimy, ktorých existenciu nám páni z koaličných strán neustále pripomínajú.
Ďalej sa vláda zasadí o to, aby podnikatelia a iné inštitúcie boli povinné uhrádzať faktúry podľa poradia, v akom boli zavedené do účtovníctva, čo ma tiež úprimne fascinuje, a som naozaj zvedavý, ako to bude dodržiavané. A perličkou je znovuzavedenie inštitútu dvojitého občianstva.
Obranná politika Slovenskej republiky a jej zložka Ozbrojené sily Slovenskej republiky, to je tiež zaujímavá kapitola. Prioritou vlády bude zodpovedné členstvo v Európskej únii a v organizácii Severoatlantickej aliancie, čiže zasa sa budeme strkať do zadku Európskej únie, ktorá nás zotročuje, a budeme velebiť zločineckú vojenskú organizáciu, ktorá vraždí civilistov, kde sa jej to páči a kde sa to hodí.
V oblasti zdravotníctva sa vláda zaväzuje, že zdravotné poisťovne musia pacientom s podozrením na nádorové ochorenie zabezpečiť operáciu do štrnástich dní od indikácie klinickým onkológom. Tak na tento bod a jeho dodržiavanie som zvedavý nielen ja, ale aj tisíce onkologických pacientov. Úprimne dúfam, že sa to podarí a že to nebudú iba prázdne sľuby a krásne reči, lebo papier znesie veľa, veľmi veľa.
V kapitole Príspevky a iné výhody ma šokoval tzv. tehotenský príspevok. Ak sa niečo podobné nepremyslene zavedie, tak určité skupiny obyvateľstva ho budú poberať nepretržite. Kapitola o životnom prostredí sú len prázdne nepremyslené a úplne nesystémové kroky, nemajú hlavu ani pätu, veľmi podobne a ešte oveľa kritickejšie sa k tomu vyjadrili stovky ochranárov a ekoaktivistov.
Asi najzmysluplnejšou časťou PVV-éčka je jej ekonomicko-hospodárska časť z dielne ministra Sulíka, kde je naozaj veľa dobrých vecí, a bodaj by sa aspoň štvrtinu z toho podarilo zrealizovať.
Na záver už len asi toľko, že celý tento dokument je postavený prevažne na sľuboch, ako sa to všetko mávnutím čarovného prútika dá zrealizovať. Nemám však pocit, že je to aj reálne možné, nakoľko snaha je síce krásna vec ale hodnotia sa výsledky.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 14:55 - 14:57 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pani, kolegyňa, súhlasím, že zdravotníctvo je dlhodobo poddimenzovaný segment a k tomuto riešeniu treba naozaj pristúpiť veľmi zodpovedne a s veľkou vážnosťou. Sestry a pôrodné asistentky, o ktorých ste tu rozprávala, sú naozaj neoddeliteľnou súčasťou zdravotníckych zariadení, nemocníc, polikliník a bez nich jednoducho si nedokážem alebo nikto z nás si určite nedokáže predstaviť fungovanie, jednoducho tieto zariadenia by boli odsúdené, odsúdené na zánik. Tým neodsúvam na vedľajšiu koľaj ani laboratórnych pracovníkov a všetkých, všetok obslužný personál, ktorý v týchto nemocniciach alebo v týchto zariadeniach je, ale nikdy som sa, nikde som sa nedočítal v programovom vyhlásení vlády, ako chce vláda jednoducho pokryť výpadok zdravotných sestier v tých najsilnejších populačných ročníkov, ročníky ’58, ’59, ’60, kedy ich v podstate v týchto ročníkoch vyštudovalo, ale tieto ročníky študovali v najväčším, v najväčšom množstve tento odbor zdravotná sestra.
A najviac ma zaujalo to, že vláda Slovenskej republiky si uvedomuje, že súčasťou problému v systéme zdravotnej starostlivosti je nesprávny manažment pacienta, z tohto vyplývajúca nedostupnosť zdravotnej starostlivosti. Jednoducho žiadne riešenia som k tomuto nenašiel, jednoducho len to, že si to vláda uvedomuje. Akým spôsobom to chce vláda riešiť, v tomto dokumente som naozaj nenašiel.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 14:42 - 14:44 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega, tak ako ste povedal, šport je veľmi dôležitým aspektom života, či už mladého človeka, alebo aj človeka v pokročilom veku, ale najmä v živote mladých ľudí, detí, adolescentov by mal byť hlavne ten šport posunutý na úplne inú úroveň, ako je to teraz.
Jednoducho keď si vezmem svoje detstvo alebo svoje mladé roky, tak jednoducho my sme tým športom žili, športovali sme všade, kde sa dalo, aj tam, kde sa nedalo, a teraz naše deťúrence, aj keď tú možnosť majú, tak tá ich chuť k športu je, by som povedal, veľmi, veľmi mizivá alebo minimálna. Niekedy sa v športových triedach robil výber zo stoviek detí, teraz sa robí do športových tried ten nábor, v podstate aby tie športové triedy so zameraním alebo s rozšíreným vyučovaním telesnej výchovy vôbec nezanikli a aspoň aká-taká úroveň športu na Slovensku alebo na slovenských školách, základných hlavne, sa udržala.
Každá jedna vláda by mala v podstate podporovať ten šport v najvyššej možnej miere, s tým s vami úplne súhlasím. Profesionálny šport by mal byť financovaný iným spôsobom, amatérsky šport takisto iným spôsobom, ale nemalo by sa na ten amatérsky šport zabúdať. Nemalo by sa zabúdať na odvetvia športové, ktoré sú s nižšou členskou základňou. Naopak, nemala by sa preferovať športová činnosť, kde je tá športová základňa vyššia. Spomeniem, hokej, futbal sú na Slovensku fenomény, dostávajú určitý balík peňazí, s tým súhlasím, nakoľko sú to moje obľúbené športy, ale aj také športy, ako tu kolega Šefčík povedal, šachy, ktoré vzbudzujú aj trošku tej intelektuálnej úrovne, alebo Marek Kotleba spomínal zápasenie, ktoré trošku na tej fyzickej stránke popracujú, sú tiež veľmi dôležité.
A čo sa týka tých športových poukazov, ak by to tak naozaj bolo ako samostatný zákon, celý klub Ľudovej strany Naše Slovensko za to jednohlasne zahlasuje áno.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 14:22 - 14:23 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. (Reakcie z pléna.) Marian, veľmi správne si poznamenal, že vláda sa ide podieľať na operáciách NATO, jednoducho NATO bude naším vzorom, NATO bude naším priateľom, NATO bude naším jednoducho spasiteľom. (Reakcia z pléna.)
Ja viem, pán minister, že sme členom NATO, ale jednoducho organizácia NATO nie je organizáciou, v ktorej by Slovensko malo byť. Organizácia NATO je jeden zlý svetový policajt. (Smiech v sále.) Toto členstvo jednoducho poškodzuje záujmy Slovenskej republiky, organizácia NATO je jeden výmysel, ktorý útočí po celom svete. Nie je organizáciou, ktorá by robila intervencie, ale je to organizáciou, ktorá robí predovšetkým represie, na základe svojej sily útočí na krajiny v minulosti, útočí na krajiny v prítomnosti a bude útočiť na krajiny aj budúcnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 10:29 - 10:30 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega Valášek, zaujala ma najmä jedna vaša veta, že vláda Igora Matoviča chce uchopiť osud Európskej únie do slovenských rúk. Bodaj by to tak aj bolo a bodaj by to bola pravda.
Ja si však nemyslím, že Európska únia berie Slovenskú republiku ako rovnocenného partnera. Nikdy nás ako rovnocenného partnera nebrala a nikdy nás ako rovnocenného partnera brať nebude. Slovensko je príliš maličký štátik na to, aby sme boli niekedy v Európe braní rovnocenne, pokiaľ nedôjde k zásadnému prerozdeleniu síl v Európe, v Európskom parlamente a v európskych štruktúrach, nikdy maličké štátiky typu Slovensko, Česká republika, Litva, Lotyšsko, Estónsko nebudú brané tak, ako veľké štáty Španielsko, Nemecko, Francúzsko, Taliansko. Pokiaľ toto budeme tvrdiť, tak sme veľmi naivní.
Európa je v mojom vnímaní a ponímaní vždy braná ako kontinent, nie ako domov pre jej obyvateľov. Jednoducho každý rozumný a každý väčší európsky štát si najprv chráni to svoje a až potom pozerá na akési dobro Európskej únie. A to vám povedia všetci obyvatelia, ktorí v týchto veľkých krajinách žijú. Drobné štáty sú iba akýmsi odbytiskom tovaru a zväčša nekvalitného a sú vnímaní ako partner iba vtedy, ak veľkým štátom ide o nejaké presadenie ich osobných záujom, záujmov. Drobný štátik v Európskej únii nebude nikdy braný ako partner, bude braný vždy zväčša ako vazal.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 10:03 - 10:05 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Mazurek veľmi pekne zabŕdol do problému opatrovateliek a ich neumožnenému vstupu na územie Slovenskej republiky. Tieto ženy mnohokrát už celé týždne neopustili územie Rakúska, nakoľko väčšina z nich chodí na štrnásťdňové turnusy a po odpracovaní si štrnásťdňového turnusu, aj keď by mohli sa vrátiť na to územie Slovenskej republiky, majú v rukách preukázateľný a právoplatný test, že nie sú šíriteľkami, nie sú nositeľkami vírusu COVID-19, ale aj napriek tomu na území Slovenskej republiky musia ísť, napriek tomuto testu, ktorý je negatívny, do štátnej karantény. Čiže im sa vôbec neoplatí chodiť domov, nakoľko svoju rodinu by štrnásť dní nevideli, videli by len štátnu karanténu. Ale to je podľa niektorých poslancov asi prekrútená skutočnosť.
Ďalej som, Milan, veľmi rád, že si zabŕdol a poukázal na akýsi strach, strach poslancov vládnej koalície, ktorý je jasne určený v programovom vyhlásení vlády z hrozby Ruskej federácie a Číny, ale, naopak, úplne sa táto vláda chce oddať do širokej, obrovskej náruče USA, NATO a Európskej únie a ďalej im slepo poveriť. Kto je teraz najväčším podporovateľom boja proti vírusu COVID-19? Je to USA alebo Rusko? Je to NATO, Európska únia alebo Čína? Táto otázka je namieste a nemyslím si, aby Ruská federácia a Čína boli hrozbou, naopak, jasne deklarujú svoju ochotu pomôcť celému svetu bez ohľadu na to, kto má na nich aký názor.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 9:39 - 9:40 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. V podstate, Jozef, veľmi prakticky a veľmi argumentačne si zhodnotil situáciu, ktorá vlastne viedla k tomu, že regióny Slovenska, ktoré sú v Banskobystrickom samosprávnom kraji, prevažne na jeho juhu, a regióny, ktoré sú väčšinou na východe Slovenska, sú najmenej rozvinuté dlhodobo. A toto programové vyhlásenie vlády vôbec nerieši ich nejakú, ich nejakú prílišnú, prílišný vývoj, ale jednoducho tieto regióny budú aj naďalej stagnovať, pretože pokiaľ sa nedokončí R2, R4, tak týchto 20 najmenej rozvinutých regiónov Slovenska, kde sa v podstate 8 týchto regiónov nachádza v Prešovskom kraji, 6 je v Košickom kraji a 6 sa nachádza v Banskobystrickom kraji, budú naďalej len tie regióny, ktoré sú najmenej rozvinuté, s nízkou možnosťou zamestnania sa svojich občanov a naďalej tam bude prevládať veľmi vysoká miera nezamestnanosti, vyľudňovanie týchto regiónov, mladí budú odchádzať za prácou, či už na západ Slovenska, alebo do zahraničia.
Jednoducho keď chceme, aby tieto regióny zostali naďalej životaschopné, plnili si svoju funkciu, akú by plniť mali, to znamená, aby mladé rodiny zostávali v mieste, kde sa narodili, a nemuseli utekať tam, kde je ich životné prostredie neprirodzené, vládne zoskupenie by malo tejto problematike venovať oveľa väčšiu pozornosť.
Programové vyhlásenie vlády tento problém príliš nerieši, ale pevne dúfam, že v blízkej budúcnosti snáď dôjde k nejakému zlepšeniu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:37 - 11:39 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Poslanec Mazurek absolútne, pán podpredseda Šeliga, neútočil na ženy ani nikto tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky sa nesnaží útočiť na ženy, pretože by to bolo chrapúnstvo a bolo by to neúctivé. Ale iba jednoducho poukazoval na skutkový stav, ktorý momentálne je. Poukazoval na odbornosť podpredsedníčky vlády pani Veroniky Remišovej, to, že je vyštudovaná bábkoherečka, to snáď nikto nemôže poprieť.
Ďalej poukazoval na to, že pani ministerka kultúry, zdôrazňujem, kul-tú-ry, pani Milanová sa správala úplne nekultúrne. Takéto výroky sú jednoducho neprípustné. A takýmito výrokmi by sa mala naozaj zaoberať polícia.
Čo sa týka regionálneho rozvoja a prečo je tam pani Remišová, k tomu sa ja vyjadrovať nebudem. To sú vlastne dohody v rámci vládnej koalície, ale v podstate ministerstvo, ktoré chcete zriadiť, by malo riadiť všetky regióny na Slovensku. Ja mám pocit, že je to veľký omyl. Regióny na Slovensku by si mali riadiť regióny. To znamená, všetky finančné prostriedky, ktoré tam chcete naliať, či už z eurofondov, alebo zo štátneho rozpočtu výberom daní, by mali prísť na mestá a obce, pretože iba tie najlepšie vedia, kde ich päta tlačí, kde im je topánka malá a jednoducho kde by tie peniaze chceli a vedeli použiť. Nemal by to riadiť nikto z Bratislavy od stola, ale, naopak, mali by byť zriadené určité ú-ra-dy. Aspoň v každom regióne nejaký maličký s polovičným úradníkom, ktorý by to zaručene vedel zmanažovať oveľa lepšie ako pani, ktorá je naozaj odborníčka na všetky problémy sveta, na všetko má riešenie, a keď to riešenie nemá, myslím si, že do večera ho vymyslí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:14 - 11:15 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Myslím si, že po takomto emotívnom prejave, ktorý mal hlavu, pätu, bol cielený, bol priamy, bol ú-der-ný a demokratická koalícia na čele s bývalým skrachovaným umelcom sa zmohla iba na to, aby si postavili mikrofóny a umelým spôsobom sa pozerali, ako im tu nakladáš z každej svetovej strany.
Je ťažko sa mi vyjadriť k tomu, čo si povedal, pretože so všetkým súhlasím. A som hrdý, že v takomto mladom človeku naša politická strana našla, by som povedal, top rečníka, za ktorého sa nikto hanbiť nemusí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 10:33 - 10:35 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Budeme sa snažiť, bude to naša priorita, zvážime, chceli by sme, uvažujeme, snáď, možno, vyhodnotíme, v blízkej budúcnosti, pripravíme, zriadime - toto je 90 % programového vyhlásenia vlády. Neurčitky, neurčitky, neurčitky. Žiaden merateľný ukazovateľ, kedy chcete spraviť to, kedy chcete spraviť hento, kedy budete uvažovať nad tým alebo kedy náhodou si sadneme na toto.
Programové vyhlásenie vlády, tak ako ste, pán kolega Blanár, povedal, kritizujú odborníci vo všetkých sférach vplyvu, či už je to v zdravotníctve, financiách, sociálnych veciach, obrane, zahraničných veciach či dokonca v školstve, ktoré táto vláda má ako svoju top prioritu.
A nekritizujú to odborníci na základe svojho politického trička alebo nejakého prílišného kamarátskeho vzťahu k terajšej opozícii, ale kritizujú naozaj odborníci, ktorí vedia, o čom rozprávajú, a tvrdia, že toto programové vyhlásenie vlády na základe jeho prezentovania nie je veľmi dobré. Dokonca ho niektorí považujú za úplný paškvil.
Sociálna oblasť, ktorá vlastne je v tomto programovom vyhlásení vlády naozaj napísaná dobre, vláda v nej chce postupovať veľmi skryto. Niektoré veci chce podporiť, niektoré veci chce obmedziť, a tu musím súhlasím s pánom kolegom Blanárom, že tie veci, ktoré sú v sociálnej oblasti a pre ľudí urobené dobre a vidieť, že fungujú, mali by zostať zachované. To, čo budete považovať za menej atraktívne, skúste nejakým spôsobom nahradiť. Ale, prosím vás, nerušte veci, ktoré by mali ľuďom pomôcť.
Ďakujem.
Skryt prepis