Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.6.2020 o 15:49 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.7.2020 15:37 - 15:39 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Hajšel, kritizoval ste pomoc Ruska a Číny v čase koronakrízy a nabádate, aby Európska únia mala väčšiu chuť pomáhať sama sebe. Ja sa však pýtam, kde by bola Európska únia, ak by Rusko a Čína tejto chorej Európskej únii nepomáhali?
Pán poslanec Pollák, ospevoval ste ekonomický zázrak zlodeja par excellence pána Mikloša, ktorý podľa vás Slovensko zachránil pred ekonomickým kolapsom. Podľa mňa to je čistá zvrátenosť, čo ste tu rozprával.
Pán poslanec Šimečka, kritika Orbána, ktorú ste doteraz tak vehementne kritizoval a prezentoval, je podľa vás niečo zlé. Ale naopak, takto má vyzerať ochrana svojho národa a takto sa má politik správať k svojmu národu. Nie tak, ako to robíte vy, ktorý nezastávate slovenské záujmy v Bruseli.
Pani poslankyňa Nicholsonová, súhlasím, že prepojenie trhu práce a vzdelávania a aj digitalizácia je veľmi dôležité. Lenže prepojenie trhu práce a vzdelávania sme tu už mali, len vlády, ktoré tu vládli predtým, to zrušili.
Pán poslanec Bilčík, korupcia a prostredníctvom programového vyhlásenia vlády je riešenie, je síce jedna veľmi krásna vec, ale nemyslím si, že táto vláda to momentálne vykonáva a bude to zvládať. Kritizovali ste Poľsko, Maďarsko, Českú republiku, ako sa správajú zle, nedemokraticky. Nie je to môj názor.
Pán poslanec Hojsík, prezentoval ste sa naozaj ako úplný fanatik, ktorý tu prezentoval svoju osobu a počúvať vás mi bolo z toho naozaj veľmi zle.
Pani poslankyňa Lexmann, áno, požičiavame si 750 mld., ktoré nie sú ničím kryté. Čo s tým?
Pán poslanec Wiečik, Wiezik, udržateľnosť, biodiverzita, obnoviteľné zdroje energií. Áno, všetko je v poriadku, len na strechy domov patria tie panely z tých polí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 15:53 - 15:55 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Šeliga, ťažko je mi hodnotiť vaše koaličné žabomyšie vojny, tieto mi veľmi pripomínajú taký krásny historický film, ktorý sa volá že Vojna volov. Ale oproti tomuto filmu váš scenár krízy vo vládnej koalícii nemá ani myšlienku, nemá ani pointu, nemá to, čo stále vy ako vládna koalícia tvrdíte, nemá slušnosť, nemá transparentnosť, nemá hrdosť. Jednoducho toto trojhodinové divadielko, kedy predseda Národnej rady vám nastavil zrkadlo a jasne sa postavil k celej tejto situácii tým, že SME RODINA v prípade jeho odvolania odíde z vládnej koalície, tým sa nekončí vaša politická budúcnosť, tým sa nekončí vaša politická súčasnosť, budete mať hlasov dosť, akurát stratíte väčšinu, ústavnú väčšinu.
Váš premiér pán Matovič tvrdí o strane SaS a o strane ZA ĽUDÍ, že budete šúchať nožičkami tak, ako sa vám pri hlasovaní povie. (Smiech v sále.) Toto je jasný príklad toho, že neviete kam z konopí. Pohrýzli ste ruku, ktorá je v tejto koalícii veľmi dôležitá, a neviete čo ďalej. Hľadáte argumenty pre, hľadáte argumenty proti, útočíte, prosíte. Nejako vám to nevychádza.
Takže ja som naozaj veľmi zvedavý, ako toto divadlo skončí, lebo ľuďom od východu na západ Slovenska je naozaj veľmi smiešne, čo sa tu deje.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9.6.2020 19:04 - 19:05 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja sa chcem takisto poďakovať predkladateľom nášho návrhu zákona, ktorý si myslím, že je konzistentný, je rozumný, je pripravený dobre. A argumenty, že máme tu ekonomickú krízu, máme tu koronakrízu, máme tu jednoducho situáciu, ktorá nedovoľuje nám prijať tento zákon, ktorý je v prospech ľudí, ktorý je v prospech najmä žien, ktoré pracujú v týchto maloobchodných prevádzkach, toto podľa môjho skromného názoru naozaj neobstojí.
Chcem sa poďakovať všetkým kolegom, všetkým kolegyniam, ktoré sa rozhodnú, ktorí sa rozhodnú a ktoré sa rozhodnú tento náš návrh zákona podporiť a posunúť do druhého čítania, nakoľko si myslím, že zákon o voľnej nedeli nemá byť ideologickým, ale má byť praktickým. Jednoducho voľná nedeľa je to, na čom sa všetci, ktorí rozmýšľame rovnako alebo aspoň približne rovnako a máme rovnaké hodnoty v rámci voľnej nedele, aby sme týmto pracovníkom umožnili jeden deň v týždni vedieť si naplánovať svoj voľný čas. Skúste ho, prosím vás pekne, podporiť.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 19:01 - 19:02 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Všetkým kolegom, ktorí sa zapojili do diskusie, veľmi pekne ďakujem za ich argumenty pre, ale i za ich argumenty proti. Marian, veľmi pekne ďakujem za podporu, ktorú si môjmu vystúpeniu dal, vážim si to.
Pani poslankyňa Kozelová, ak chápete, o čo nám ide, tak či máte srdce liberála, komunistu, fašistu, extrémistu, tak tento zákon musíte podporiť, lebo je to na dobro veci a pre ľudí. (Reakcia z pléna.) A je to pre ľudí. Takže ak naozaj rozumiete tomu, o čo nám ide, tak to musíte podporiť. Ak to nepodporíte, vôbec nám nerozumiete. Ale ja to, ale ja to neberiem.
Pán kolega Pročko, stále sa budete oháňať, kríza, ekonomická situácia je zlá, kríza, ekonomická situácia je nevyhovujúca, kríza, jednoducho nemôžeme. Táto kríza tu môže byť ešte desať rokov. A potom čo? Nikdy som nehlasoval podľa nejakého vodcu, neviem o tom, aby sme nejakého vodcu mali. Vodca bol Mao Ce-tung. Pokiaľ máte v OĽANO vodcu, kľudne si ho nechajte. My v našej politickej strane, v našom poslaneckom klube žiadneho vodcu nemáme. O každom hlasovaní diskutujeme, ku každému hlasovaniu sa vyjadrujeme a nakoniec nájdeme vhodné riešenie. Čiže nie sme nesvojprávne figúrky ako niektorí z vás.
Pán kolega Kremský, veľmi pekne ďakujem za váš príspevok, ale naozaj nie je v záujme ani mojom, ani kolegov z poslaneckého klubu Ľudovej strany Naše Slovensko rozbíjať niečo, čo sa podľa môjho skromného názoru samo rozbije.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.6.2020 18:46 - 18:53 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Milé kolegyne, milí kolegovia, pán predkladateľ, náš návrh zákona, ktorý zakazuje nedeľný predaj v maloobchodných prevádzkach, jednoducho hovorí o princípe. Hovorí o princípe, že nedeľa je dňom výnimočným a v tento deň by sa niektoré veci, úkony jednoducho robiť nemali. O zatvorení obchodov v nedeľu nastálo, nielen počas tejto koronakrízy, sa neustále iba diskutuje. Diskutuje sa o tom celé roky a vôľa uzákoniť nedeľu ako deň, kedy tá maloobchodná prevádzka fungovať nemá, stále neprichádza. Preto v čase pretrvávajúcej koronakrízy, kedy naozaj máme tieto maloobchodné prevádzky v nedeľu zatvorené a prešli by sme iba kontinuálne týmto naším zákonom k tomu, aby sa toto usmernenie do budúcna dodržiavalo bez toho, aby sme to museli nejakým spôsobom zase obmedzovať, ak tu niekto zase vyhlási nejakú druhú, tretiu, siedmu, trinástu, tridsiatu piatu vlnu.
Ja to vnímam tak, že takéto návrhy tu určite boli aj v minulom volebnom období, ale jednoducho neprešli. Názory sú rôzne. Ale musíme o tom diskutovať a verím, že – ako aj na strane vládnej koalície, ako aj na strane opozície – nájde sa dostatok zdravo zmýšľajúcich ľudí, ktorí tento návrh zákona podporia. Otázka zatvárania obchodov v nedeľu nie je predmetom hádok koalície, ako tu niektorí koaliční poslanci poznamenali, ale nie je to ani nahrávanie si politických bodov na strane opozície. To naozaj nepotrebujeme. Tento zákon nevznikol len preto, že pre krízu sa vyhlásili nedele za sanitárny deň, aby sa mohli všetky predajne poriadne vydezinfikovať a pripraviť na ďalšiu svoju prevádzku. Ale jednoducho zistilo sa, že ľudia aj napriek tomu, že tieto nedeľné obchodné prevádzky boli zatvorené, zostali zatvorené, naučili sa celkom dobre s týmto žiť a celkom dobre fungovať bez akéhokoľvek nákupu vo veľkých obchodných centrách a zrazu vedeli tento čas stráviť lepšie, zmysluplnejšie a oveľa rozumnejšie.
Ide tu o princíp, ktorý je bežný v krajinách strednej Európy. Najlepším príkladom je pre nás blízke Poľsko a Rakúsko, kde obchody, ktoré predávajú tovary, sú v tento deň zatvorené. Služby, naopak, zostali otvorenými.
Voľná nedeľa je pre mnohých obchodníkov vrátane veľkých reťazcov ekonomicky výhodnejšia, pokiaľ budú zatvorené všetky obchody. Zákazníci si v tomto prípade nakúpia, zakúpia v iné dni a obchody ušetria nedeľné prevádzkové náklady, na ktoré časť koaličných poslancov takto argumentuje.
Pre členov Zväzu obchodu Slovenskej republiky bola dňom, už veľakrát to tu bolo spomínané, ale je to pravda, s najmenším podielom obratu a zatvorenie prevádzok v nedeľu počas karantény pre nich neznamenalo absolútne žiadny pokles tržieb. Zväz obchodu Slovenskej republiky preto navrhuje nadviazať na doterajšiu legislatívu týkajúcu sa otváracích hodín v maloobchodných prevádzkach počas sviatkov a rozšíriť ju na, aj na nedeľný predaj, čo je súčasťou nášho zákona.
V súčasnej výnimočnej situácii, kedy sú obchody v nedeľu zatvorené, tak sme si všetci na vlastnej koži mohli vyskúšať, ako plnohodnotne vieme žiť aj bez nakupovania v nedeľu a to, a tento čas vieme stráviť oveľa, oveľa lepšie s našimi rodinami, s našimi blízkymi, s našimi priateľmi. Doprajme teda aj predavačkám, predavačom a ďalším pracovníkom v týchto maloobchodných službách a ich rodinám túto výsadu, aj keď sa táto koronakríza pominie, nakoľko aj oni majú právo v nedeľu žiť tak, ako uznajú za vhodné.
Argumenty v prospech voľnej nedele pribúdajú. Pribúdajú čoraz viac a čoraz viac ľudí podporuje zatvorenie veľkých predajní potravín a supermarketov cez nedeľu aj v čase po koronakríze. Najmä mladí ľudia do 25 rokov, ktorí sú najviac postihnutí, by som povedal, týmto konzumným spôsobom života, ale tiež čoraz viac ľudí vo veľkomestách tento názor zdieľa a nad tým by som sa veľmi zamyslel. Sú to však najmä zamestnanci supermarketov a týchto maloobchodných prevádzok, ktorým by takisto vyhovoval deň pracovného pokoja ako nedeľa, nakoľko skoro 90 % týchto zamestnancov by s takýmto zákonom súhlasilo. So zákazom predaja by títo zamestnanci, ktorých sa to bezprostredne týka, a títo zamestnanci by takto mohli byť negatívne postihnutí a dotknutí znížením svojho príjmu, či dokonca stratou práce. Títo zamestnanci toto tvrdia. Sú za voľnú nedeľu a súhlasia s tým. Preto nerozumiem tomu, prečo určití poslanci Národnej rady strašia ekonomickými a personálnymi obštrukciami zo strany zamestnávateľov, keď samotní zamestnávatelia tvrdia, že to tak nebude.
Samotná kríza ukázala, že obchodníci nijako neutrpia, ak bude nedeľa voľná. Ľudia si dokážu nákupy rozložiť do ostatných šiestich dní. Obchodníkom sa tržby neznížia, naopak, ušetria na nákladoch, ktoré musia za túto nedeľu vynaložiť. A to, že sa poniektorí zákazníci či zákazníčky nebudú môcť ísť venovať nákupu v obchodných centrách, je v porovnaní s pracovnou vyťaženosťou týchto zamestnancov, ktorí tam nechcú, ale musia byť, úplne nepodstatný a irelevantný argument. Kúpychtivý zákazník bude môcť na realizáciu svojich veľkých nákupov využiť sobotu namiesto nedele. Namiesto nákupov sa však môže túto nedeľu venovať svojim blízkym alebo víkendovému oddychu v prírode či iným športovým aktivitám.
Argument, že príplatok 30 alebo 40 eur za prácu v nedeľu, neobstojí a nikdy s ním súhlasiť nebudem. Nie je to príplatok, je to smiešne odškodnenie za to, že daný človek musí byť niekde, kde byť ani len nechce.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 18:40 - 18:42 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec Kuriak, ďakujem za váš príspevok, za vašu vecnú debatu k tomuto návrhu zákona, kde ste veľmi argumentačne navrhovali alebo pozdvihovali veci, na základe ktorých by mal byť vlastne tento náš návrh zákona prijatý. Nakoľko nielen vy, ale značná väčšina z klubu OĽANO je s týmto návrhom zákona úplne stotožnená, ale na základe nejakej zmluvy, koaličnej zmluvy, nemôžte hlasovať tak, ako by ste hlasovať chceli a ako by ste hlasovať v podstate aj mali.
Argumenty, že chceme rozbíjať koalíciu, neobstoja. Z môjho pohľadu je nejaká koalícia úplne irelevantná. To, či je koalícia súdržná alebo nesúdržná, o tom rozhodujú úplne iné veci a nie takáto hodnotová otázka, ako je otázka voľnej nedele, na ktorú určite nájdeme prierez celým parlamentom, celou Národnou radou.
Spomenul ste veľmi pekne doby nedávno minulé, doby socializmu, kedy naozaj nikto nemusel pracovať v nedeľu, občas, ak bola pracovná sobota, tak sa pracovať muselo jednoducho. O päť minút dvanásť tie predavačky v tom maloobchode tie potraviny zatvárali, nedele boli voľné a keď si spomeniem na svoje detstvo, tak to sa s tým detstvom, ktoré prežívajú terajšie deti, nedá ani len porovnať. Jednoducho, buď nás otec so sestrou vzal na nejaké športové popoludnie, alebo sme to strávili v lese, alebo u babky kdesi, kdesi na dedine. Jednoducho nedeľa by mala byť dňom pokoja, nedeľa by mala byť dňom takým, kedy tá rodina je spolu, drží pospolu a takto sa nám tie rodiny rozpadávať nebudú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 16:59 - 17:01 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Chcem poďakovať ekonomickému expertovi strany SaS pánovi Baránikovi, ktorý tu ohľadne predkladaného zákona o obmedzení, uzatvorení nedeľného predaja nepovedal zhola, ale zhola nič. Stihol akurát dourážať pána kolegu poslanca Juraja Gyimesiho, pána kolegu poslanca Milana Mazureka, tým deklaroval svoju neskonalú, ale ešte raz potvrdzujem neskonalú inteligenciu. Naozaj, pán kolega, veľká vďaka. Dokázal ste niečo, čo dokáže len málo ľudí v tomto pléne.
Čo sa týka ekonomiky, na ktorú by ste mali hlavne ako strana, ktorá je ekonomickými číslami posadnutá, argumentovať, neargumentoval ste na ekonomickú stránku veci. Len ste sa tu vyvyšoval a obviňoval niekoho, že sa vyvyšoval predtým. To je ďalšia hlúposť z vašej argumentačnej deskriptívy.
A čo sa týka ďalšej veci, to znamená to, že argumentujete, že luxus nedeľného predaja si môžu dovoliť iba ekonomicky silné a bohaté krajiny, možno sčasti sa s tým viem stotožniť, ale k tomuto bohatstvu a k tomuto výdobytku akéhosi luxusu sa tieto krajiny museli dopracovať. To znamená, že nielen ekonomická stránka veci niekedy rozhoduje, ale rozhoduje aj to, ako sa k danému podnikateľskému prostrediu daná vláda jednoducho stavia a jednoducho je mu nápomocná. Čiže ešte raz, ďakujem za váš emotívny prejav, ale jednoducho bol na úrovni druháka až tretiaka základnej školy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 16:25 - 16:27 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Viskupič, ďakujem za kultivovaný prejav a naozaj ste dosvedčil iba to, že ste jedným z mála členov klubu SaS, ktorí naozaj vedia diskutovať argumentačne a naozaj ľudsky a vecne.
Áno, máte pravdu, sčasti je to aj hodnotová téma, zákaz nedeľného predaju, ale nie je to len o hodnotách. Je to o tom, aby sme sa vrátili k tomu, čo je, čo je podstatné a čo je dôležité pre správne fungovanie rodiny a spoločnosti. Nemôžem tvrdiť, že je to len otázka straty zamestnania, ktorou niektorí ekonómovia alebo šta-tis-ti, štatisti argumentujú, nakoľko tento náš návrh zákona nepovažujem za žiadne sociálne inžinierstvo, nakoľko v tomto sociálnom inžinierstve už fungujeme tretí mesiac. Tretí mesiac fungujeme s tým, že nedeľný predaj je v podstate zamedzený, obmedzený, nefunguje a väčšinou aj obyvateľstvo s týmto žiaden problém nemá. A dokázali sme sa s tým veľmi pekne vysporiadať, takže nedovolím si tvrdiť, aby sme nevedeli fungovať aj naďalej. Ak bude prevádzka maloobchodu či veľkoobchodu zatvorená v nedeľu, kúpyschopnosť obyvateľstva sa rozloží do šiestich dní, kedy otvorená bude.
Čiže nemyslím si, pán kolega, aby obmedzenia alebo zákaz predaja ohrozilo aj pracovné miesta, nakoľko v týchto šiestich dňoch bude treba zvýšený počet zamestnancov, aby ten klient, ten zákazník bol obslúžený tak, ako jednoducho by mal byť. A apokalypsa, ktorú pán premiér očakával v zdravotníctve, neprišla, takže očakávam, že apokalypsa v ekonomike nepríde tiež.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 16:03 - 16:04 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán kolega Gyimesi, ďakujem veľmi pekne za kultivovaný prejav, kde ste sa nebál vyjadriť svoj názor aj napriek poslednej vete, že ste viazaný koaličnou zmluvou, že za náš návrh zákona hlasovať nebudete. Rešpektujem to, je to vaše rozhodnutie, ale toto si, táto vaša veta si vlastne protirečí s vaším kolegom pánom Stančíkom, ktorý na podnet pána Pročka tvrdil, že aký on sa cíti byť v klube OĽANO slobodný. Ak by som sa cítil byť v akomkoľvek poslaneckom klube slobodný, tak hlasujem podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a nepozerám na žiadnu koaličnú zmluvu, nakoľko len môj názor a moja hodnotová orientácia ma zaväzujú k tomu, aby som hlasoval tak, ako to cítim, ako to vnímam.
Pán kolega, ste východniar, tak ako aj ja, čiže, a dobre viete, poznáte túto situáciu, že ľudia, ktorých sa tento nedeľný zákaz predaja týka, pracujú väčšinou v maloobchode alebo aj vo väčších obchodných reťazcoch a naozaj s odporom chodia do tejto nedeľnej práce, nakoľko zdieľajú úplne iné hodnoty.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:49 - 15:51 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán kolega, čo sa týka rokovania a ukončenia v piatok minulý týždeň, končili sme pred dvanástou a naozaj vám môžem povedať, že väčšina klubu poslaneckého za Ľudovú stranu Naše Slovensko tu sedela. To len taká krátka poznámka k vašej nie príliš korektnej poznámke.
Obraciate sa na demokratické spektrum Národnej rady Slovenskej republiky. Ja som taký demokrat ako aj vy a nebudem nikdy o vás tvrdiť, že ste nedemokrat, preto poprosím, aby ste netvrdili o mne, že ten demokrat nie som.
Čo sa týka demokratického spektra Národnej rady, ako ste zase poznamenal, tvrdíte, že ste presvedčený o tom, že demokrati v Národnej rade tento náš návrh nepodporia. Ja však pevne dúfam, že demokratická väčšina, ktorá naozaj zdieľa hodnoty, ktoré zdieľame my, tento náš návrh zákona podporí.
Tvrdíte, že ak by sa tento zákon, návrh zákona dostal do druhého čítania alebo schválil, tak jednoducho Slovensko sa stane neslobodnou krajinou. Dovolím si nesúhlasiť, nakoľko ani Rakúsko, ani Nemecko, kde takýto zákaz predaja v nedeľu platí dlhé roky, nepovažujem ich za nejaké nedemokratické zriadenia.
Rozloženie zisku alebo rozloženie nekúpyschopnosti obyvateľstva zo siedmich dní na šesť. S týmto tiež nebudem súhlasiť, nakoľko počet zákazníkov, ak sa zníži počet otvorených dní v prevádzkach zo siedmich na šesť, naopak, ten počet zákazníkov neklesne, dovolím si tvrdiť, že stúpne a tým pádom bude treba väčší počet zamestnancov, aby týchto zákazníkov dokázali kvalitne a v danej lehote obslúžiť. Čiže určite to nebude mať negatívne ekonomické dôsledky.
Skryt prepis