Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.7.2020 o 9:58 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 14:53 - 14:55 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Juraj, veľmi pekne ďakujem za váš prejav, ktorý naozaj nepôsobil, ako keby ho rozprával nejaký promiskuita, ako si sám o sebe povedal, práve naopak, vážim si tvoju úprimnosť, férovosť, chlapský prístup a jednoducho život nenarodeného dieťaťa je tak, ako si povedal vo svojom prejave, tou najvyššou hodnotou, je dôležité, aby sme ho chránili, a vážim si to, čo už povedali viacerí kolegovia z klubu OĽANO, že v tejto otázke, v tejto veľmi citlivej hodnotovej téme má klub OĽANO voľné ruky a hlasovať môže podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, čoho tvoj prejav bol jasným dôkazom.
Viem, že tieto tvoje slová sa kolegom, ktorí sú viac-menej orientovaní na tú liberálnu stránku, nepočúvali veľmi ťažko, nepočúvali sa im príjemne, ale musím povedať, že aj ten najväčší liberál z mojich úst nikdy nebude označovaný za zlého človeka alebo za nejakého pokrytca, pretože má iný názor. Ja sa budem všemožne snažiť jeho názor opraviť, usmerniť, aby si z mojej reči, z tvojej reči, z reči nás, ktorí naozaj tento život chceme chrániť, budeme chrániť, budeme preto robiť naozaj všetko v rámci legislatívnej možnosti a v rámci nejakej osobnej statočnosti a osobného príkladu, aby sme tento zákon, ktorý, si myslím, že je dobrý, je veľmi dobrý, posunuli do druhého čítania a v prípade ho ešte o nejaké pozmeňujúce návrhy vylepšili.
Veľmi pekne ďakujem za tvoj prejav.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.7.2020 11:57 - 12:07 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Milé kolegyne, milí kolegovia, cieľom tohto nášho návrhu zákona je zabezpečiť právnu ochranu detí počatým, nenarodeným deťom, ktorým ústava toto právo garantuje v čl. 15. Každý má právo na život. Ľudský život je hodný ochrany už pred narodením. Nikto nesmie byť pozbavený života. Toto hovorí Ústava Slovenskej republiky.
Môj názor na túto problematiku je, myslím, že všetkým jasný. Áno, potrat je zlý. Veď už náš Pán povedal v Desatore: „Nezabiješ!“ Život, ktorý rastie v matkinom tele, je dieťa. Je to nové bábätko, je to nový život. Už v Biblii sa na život v lone matky pozerá ako na dieťa. Zástancovia potratu sa nepokúšajú starostlivo ochraňovať život už v maternici. Ich hlavným záujmom sú práva matky. Povyšujú ich nad práva dieťaťa, ktoré v nej rastie. Zabijú dieťa, ktoré nemôže vysloviť svoju túžbu. Aby bola vražda prijateľnejšia, o bábätku hovoria, že je to plod, je neživotaschopný, alebo že je to, že ešte nie je človekom. Uľaví sa tým však ich svedomiu? Myslím si, že nie.
Tí, ktorí tvrdia, že dieťatko nie je životaschopné, asi ešte nikdy nesledovali potratovú procedúru cez ultrazvuk. Videli by ste, aký je tento plod - v úvodzovkách - životaschopný, ako sa odťahuje od týchto smrtiacich nástrojov a hľadá spôsob, ako sa zachrániť. Chce jednoducho žiť. Nikto a niekto zároveň by mal alebo nemohol namietať, že aj iné živočíšne druhy chcú žiť. Súhlasím, ale v tele tejto ženy je človek. Už Biblia nás učí a v Biblii sa píše, aby sme chránili slabých a utláčaných. Obhajcovia potratu však dieťaťu odopierajú práva na úkor matkiných a otcovia podľa nich nemajú dokonca nijaké právo.
Matka vyhlasuje, že „život v nej je súčasťou jej tela“. - To je veľký omyl.
„A ona má predsa právo robiť si so svojím telom, čo uzná za vhodné“. - To je ďalšia dogma. Pravá láska však nehľadí na vlastné záujmy, ale sústreďuje sa na druhých. Potrat je jednoducho vrcholom, vrcholom sebectva. Matkine pohodlie a jej túžby sú povyšované nad život jej vlastného dieťaťa. Ak zabiješ dieťa v maternici, znamená to, že seba považuješ za niečo dôležitejšie alebo za kohokoľvek iné. Pokiaľ viem, dokonca ani zvieratá v prírode nezabíjajú mláďatá vo vlastnom tele. Len ľudia sú schopní niečoho tak barbarského, že vedia zabiť svojich potomkov ešte skôr, ako sa narodia. V spoločnosti, kde každý pozerá iba na seba, snaží sa byť úspešný a posilniť svoju pozíciu nad pravou láskou, víťazí smrť. Teraz tu však mám nádej, že sa táto zmena podarí. Mám tu niekoľko racionálnych argumentov proti potratu, s ktorými by som sa chcel v tejto svojej rozprave podeliť.
Čo sa vlastne vyvíja v lone ženy? To, čo sa v nej vyvíja, je živé. Niektorí tvrdia, že žijú dokonca aj jednobunkové organizmy, lenže to, čo rastie v tele ženy, je viac než jednobunkový organizmus. Podstata života v lone ženy je ľudská. Je produktom ľudskej DNA, preto je jeho podstata ľudskou. Ak ho ponecháme žiť, vďaka ľudskej postate sa z neho vyvinie ľudská bytosť. Ľudia nie sú ľuďmi len preto, že majú ruky, nohy, kráčajú vzpriamene, vedia rozprávať, ale ľuďmi sú pre svoju podstatu. Aj človek, ktorý sa narodí bez rúk, bez nôh je stále človekom. Človek, ktorý nevie rozprávať, aj ten je človekom. Človek v kóme, v bezvedomí, ktorý sa nemôže hýbať, je stále človekom. A aj to, čo sa vyvíja v maternici ženy, nemá podstatu zvieraťa, vtáka ani ryby, má ľudskú podstatu. Ukončiť život, ktorý má ľudskú podstatu, znamená zabiť niekoho s ľudskou podstatou. Je to veľký a ťažký zločin. Potrat je preto zabitie života, ktorý má ľudskú podstatu. Odkiaľ má táto žena právo zabiť človeka v nej?
Po rozhovoroch s ľuďmi, ktorí sú inak hodnotovo orientovaní, ako som ja, sa trošku budem snažiť zodpovedať aj ich námietky, lebo som to sľúbil.
„Život v maternici nie je človekom, pretože nie je celkom vyvinutý.“ - Táto námietka prehliada skutočnosť, že podstata tohto života je ľudská, má ľudskú DNA a je to živý tvor. Ako môže byť jeho podstata iná než ľudská, ak je živý a má ľudskú DNA? Uplatňuje sa tak nesprávny predpoklad, že niekto nie je človekom, kým nie je celkom vyvinutý. Kedy ide o úplný vývin? Hodinu pred pôrodom či hodinu po pôrode? Aký je v tom rozdiel? Kedy sa teda mení jeho podstata? Kedy sa vyvinie na tú ľudskú?
Tvrdím, že už v okamihu počatia sa stáva človekom. Ak nevieme však povedať kedy, potom riskujeme, že zabijeme človeka. „Vytvorené ľudské tkanivo v tele ženy je vlastníctvom toho, kto ho vytvoril.“ - Ak sa však v maternici vyvíja osoba, nikto ju nemôže vlastniť. Kedy potom dieťa prestáva byť matkiným majetkom? Pri pôrode? Po pôrode? Keď má rok? Keď má dva? Keď má dvadsať? Nevedno. Je život v maternici majetok ako napríklad mačka, pes, ktorých naozaj môžme vlastniť? Nemyslím si to. Kedy potom dieťa prestáva byť matkiným majetkom? Po pôrode? Pred pôrodom? Ťažko na to povedať. Naozaj si myslím, že vlastniť môžeme iba zvieratá, nie ľudí, pokiaľ nechceme opäť zaviesť otroctvo.
„Život v maternici je skutočne časťou ženy a žena má právo robiť so svojím telom, čo chce.“ - Ak je časťou ženy, má teda žena štyri ruky, štyri nohy a dve hlavy? Takto podľa nás vyzerá človek? Je časťou ženy iba v zmysle, že život sa vyvíja a rastie v matkinom vnútri. Jej telo mu poskytuje živiny, sú od seba navzájom oddelení. Život rastúci v lone môže mať dokonca inú krvnú skupinu, ako jeho matka, to znamená, že naozaj ide o samostatný život s ľudskou DNA.
„Pri potrate sa nikomu neubližuje, keďže plod nie je osoba.“ - Toto je jednoducho tvrdenie, ktoré nie je podložené dôkazmi. Myslíte si, že nejde o človeka, a dokonca sa usudzuje, že aj keď vieme, že je živý a má ľudskú DNA, tento názor by mal byť podľa niektorých ľudí zlý. Plod je živý a smrť ho zraňuje. Plod má ľudskú podstatu a zabíjanie drvením, trhaním, vysávaním mozgu je jednoducho odpornou vraždou. A nespočetné množstvo žien utrpelo psychickú ujmu po tom, čo zabili dieťa vo vlastnom lone. Potom by to znamenalo, že matka nič nepociťuje, keď jej z lona, toho úžasného miesta, ktoré má len žena, neodstránili život. Naozaj to ženu nezraní? Nespočetné množstvo žien utrpelo psychickú ujmu po tom, čo zabili vlastné dieťa.
Dámy a páni, milí kolegovia, milé kolegyne, apelujem na všetkých, ktorým na ochrane života záleží, aby tento náš návrh zákona podporili, nakoľko len ochrana života je tou najvyššou hodnotou. A ochrana života už pred narodením, aj keď je garantovaná Ústavou Slovenskej republiky, je celé roky porušovaná a nijako sa nechránil život počatých, nenarodených detí pred úmyselným zabitím, pred vraždou, pred umelým potratom. Je neprístupné vo vyspelej demokratickej spoločnosti, za akú sa pokladá aj Slovenská republika, aby bola tolerovaná a zákonom povolená vražda človeka, dieťaťa počatého a ešte nenarodeného.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 11:40 - 11:42 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega, ťažko sa mi vyjadruje k tomu, čo ste teraz predviedol, čo ste tu teraz povedal, nakoľko som čakal po vašom prihlásení do rozpravy nejakú buď konštruktívnu kritiku, buď nejaký argumentačný zázrak voči našim dvom predkladaným zákonom o obmedzení interrupcií, ale vy ste tu opäť predviedol typické, typické vystúpenie nenávisti, netolerancie a jednoducho opäť ste potvrdil len to, že skupinka z vášho poslaneckého klubu šíri len neuveriteľnú nenávisť voči svojim politickým oponentom, a to, si myslím, že z mojej strany nikdy nepocítite. Aj keď s vami nesúhlasím vo veľa veciach, nikdy nebudem nikoho označovať za fašistu, nacistu, extrémistu. Ja sa naozaj ani jedným týmto pomenovaním necítim byť.
Tvrdíte, že je veľmi smutné, že v tak demokratickom pléne Národnej rady, ako tu je, je skupinka fašistov. Ukážte mi ju, prosím vás pekne. Ja nemám pocit, aby som bol fašistom, aby som vám niekedy, niekedy v živote ublížil. Určite sa od..., takéhoto správania odo mňa nikdy nedočkáte.
A naozaj ma mrzí len tá vec, že k zákonu o interrupciách ste nepovedal ani zhola nič a len ste tu prezentoval nejakú svoju nedokonalosť a nejaké veľmi zlé až choré videnie sveta.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 11:31 - 11:33 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, tvrdíte, že žena má právo rozhodovať o svojom tele. Súhlasím, ak má zlomenú ruku, ak zlomenú nohu, vtedy má právo rozhodovať o svojom tele či navštívi lekára odborníka, či pôjde na röntgen, ultrazvuk, vtedy má právo rozhodovať o svojom tele.
Ale právo ženy rozhodovať o svojom tele končí vtedy, keď sa tu bavíme o vražde, keď sa tu bavíme o vražde nenarodeného dieťaťa, o vražde nového dieťaťa, o vražde nového života, pretože toto dieťatko, ktoré v lone matky rastie a žije, nie je jej súčasťou, je to samostatnou bytosťou a táto matka, táto žena už nemá právo rozhodovať o živote niekoho iného. Súhlasím, že žena má právo rozhodovať o svojom živote, ale nie o živote niekoho iného, nie je to zhluk buniek, nie je to plod, je to živá bytosť, je živý organizmus. Už, ako to povedal Miro Urban, v tomto prentálnom štádiu, v tomto vývoji to dieťatko rozmýšľa, to dieťatko cíti, to dieťatko určite vie rozlíšiť dobré a zlé. Takže nebavme sa o tom, že obmedzujeme túto matku, túto ženu. Práve naopak, chránime plod, chránime dieťa, chránime novú živú bytosť.
Tvrdíte, že nás do toho nič nie je, nás mužov do toho nič nie je, nás, ktorých sa to vôbec netýka, do toho nič nie je. Omyl, je nás do toho veľmi veľa a nemôžme sa na túto vašu rétoriku len tak bezbreho pozerať, nakoľko náš názor na toto vnímanie tohto problému je úplne iný. A vaša docentská prednáška o menštruácii a nepravidelnom cykle, veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 10:35 - 10:37 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega Stančík, my naozaj týmto naším návrhom zákona alebo týmito našimi návrhmi zákona nechceme v žiadnom prípade zakazovať interrupcie, ale je tu jasný príklad toho, že ich chceme obmedziť.
Jeden zákon hovorí, aby sa tieto interrupčné zákroky nevykonávali cudzinkám alebo boli značne obmedzené, druhý zákon hovorí o tom, aby sa jednoducho ten časový horizont z 12 týždňov stiahol na tých 8, ale v žiadnom prípad nemôžme rozprávať o zákazoch. Jednoducho je to náš náhľad na túto problematiku a tento problém sa snažíme ako predkladatelia tohto zákona riešiť týmto spôsobom.
Kolegovia tu nedávno alebo pred chvíľkou povedali, že nie nelegalizácia interrupcií bude mať následok na ich navýšenie, ale práve naopak. Čiže naozaj sa musíme na túto problematiku pozerať tak, že ak niečo zlegalizujeme, tá žena stratí akékoľvek morálne pochybenia, že koná niečo zlé, niečo, čo je vlastne nemorálne, že ten vlastne nový život vedome alebo nevedome zabíja. Jednoducho dáme do ustanovenia zákona to, že interrupcia je legálna, všetko je v poriadku a tá mamička už potom nebude mať žiadne pochybnosti. Pôjdem, veď čo nie je zákonom zakázané, je vlastne dovolené. Ale na tento problém sa naozaj musíme pozerať v širšom kontexte a súhlasím s tým, že nie všetci musíme mať rovnaký náhľad na videnie tejto problematiky, ale skúsme nájsť nejaký kompromis.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 9:58 - 10:00 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Milan, v prvom rade chcem sa ti veľmi pekne poďakovať za tvoj prejav, ktorým si jasne deklaroval naše hodnoty, a na základe týchto svojich hodnôt, ktoré si povedal, že si začal viac vnímať až v dobe, kedy si sa stal otcom, teda rodičom, ale to, si myslím, že je úplne prirodzené. Tiež, keď som rodičom nebol, to už je veľmi veľa rokov dozadu, som vnímal hodnotu života asi úplne inak. Bez rozdielu na to, že som bol rodičmi vychovávaný v kresťanskej rodine a úplne v normálnom, morálnom svete. Tiež som pohľad na rodinu, pohľad na život mal úplne iný. Ale keď sa mi narodili prvé deti, tak sa môj pohľad na tento novozapočatý život úplne zmenil.
A naozaj vstupy niektorých kolegov, ich reakcie na tvoj prejav, neprináleží mi to hodnotiť, ale myslím si, že uletené videnie sveta, najmä pána Benčíka, je už úplne cez čiaru. Život je najvyššia hodnota. Liberálna časť našej spoločnosti si tento svoj postoj tak, ako tu bolo povedané, veľmi tvrdo obhajuje a majú v tejto otázke viac-menej jasno. Ja však mám tiež jasno v tejto otázke a naozaj sa všemožne budem snažiť nenarodený život chrániť, brániť. A pevne verím aj teraz, keď vidím, aké je nastavenie Národnej rady, verím, že sa nám to konečne podarí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 9:27 - 9:29 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Rasťo, v prvom rade sa ti chcem poďakovať naozaj za veľmi kultivovaný, odborne poňatý prejav, len ma mrzí to, že takto citlivá téma, ktorá sa tu včera večer prebrať už nestihla, začíname s ňou dnes ráno, bola z tvojich úst povedaná skoro prázdnym laviciam.
Ospravedlňujem sa kolegom, ktorí snáď tvoju rozpravu, tvoj príspevok počúvali vo svojich kanceláriách, ale myslím si, že takto spoločensky náročná téma by si zaslúžila väčšiu pozornosť a malo by nás tu sedieť oveľa, oveľa viac. Pohľad na vykonávanie interrupčných zákrokov zo strany nejakého kresťanského spektra občanov našej republiky alebo pohľad občanov, ktorí majú ten liberálnejší pohľad na túto tému, to sú také dva protipóly, ktoré sa tu vždy bili a vždy sa biť budú, a ja pevne verím, že nájdeme nejaký úzus, nejakú zlatú strednú cestu, kedy aj ten liberálnejší človek s liberálnymi hodnotami uzná, že život počatého dieťaťa je hodný ochrany už od jeho samotného začiatku, a nebudeme sa tu ohrádzať nejakými vedeckými výskumami alebo vedeckými hodnotami, že život začína v 12. týždni, nervová sústava sa vyvíja tiež v tomto 12. týždni, môj názor je rovnaký, ako máš ty, môj názor je nemenný a to je taký, že život je hodný ochrany od jeho počatia a neochraňujeme nejaký zhluk buniek, neochraňujeme nejaký plod, ale ochraňujeme malého, nového, čistého človeka.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 17:45 - 17:47 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Suja, chcem ti veľmi poďakovať za tvoj vysoko odborný príspevok k tejto debate. A mňa naozaj zaráža to, že ak by som bol drobný poľnohospodár a nevyženiem kozy a ovce na pašu pred pol piatou ráno, jednoducho pácham nejaký zločin, trestný čin. Keď kravu nepodojíme o šiestej, dopúšťam sa tiež nejakého priestupku. Keď koňovi nevykydám maštaľ, jednoducho ja som ten najhorší človek na svete. Ale to, že prijímame tu zákony v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré vládna koalícia obhajuje tým, že sú na základe koronakrízy, ktoré nám musia, majú zlepšiť jednoducho život, a musíme ich prijať, pretože sa nás to bezprostredne týka a naša ekonomika skolabuje; ja sa pýtam, pani kolegyňa Zemanová, akým spôsobom tento váš zákon (reakcia z pléna), alebo teba, Miro, sa opýtam, keď to takto musím spraviť, ako tento zákon bude jednoducho príspevkom k tomu, aby sme lepšie fungovali v našej spoločnosti a zabránili nejakým ekonomickým, jednoducho nejakým ekonomickým výkyvom, ktoré tu sčasti obhajujete.
Čo sa týka enviropolície, no tak to už si naozaj neviem vôbec predstaviť, ako táto enviropolícia bude zasahovať či už v osadách, či už na nejakých gazdovských dvoroch, kde, ako vy tvrdíte, dochádza k bezprecedentnému týraniu zvierat akéhokoľvek druhu. Ja si myslím, že máme určite iné problémy, iné ťažkosti, ktoré by sme mali riešiť.
A, Miro, veľmi dobrá poznámka bola ohľadom poľovníctva, ohľadom poľovníkov, cvičenia psov poľovných, či už policajných, a ja naozaj poľovníkov nepovažujem za nejakých vrahov alebo za nejakých ostrostrelcov, ktorí strieľajú na všetko, čo sa pohne, alebo na všetko, čo vzlietne, mám veľa priateľov medzi nimi a naozaj môžem povedať, ten poľovník sa o ten les, o ten revír stará a najprv je ochrancom, až tak poľovníkom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:44 - 10:46 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegynka, veľmi pekne ďakujem za váš prejav, ktorý mal pre mňa veľké posolstvo a ja ako muž budem vždy podporovať každú jednu ženu, ktorá sa rozhodne dieťatko donosiť, a budem vždy stáť za to, aby sme aj my ako zákonodarcovia našej krajiny podporovali či už príspevkami, ako je to v tomto zákone obsiahnuté, alebo aj inými prostriedkami jej vôľu, pretože, ako to bolo povedané, naozaj tie výdavky počas tehotenstva alebo aj po narodení dieťatka sú veľké a štát by mal vo väčšej miere podporovať rodiny a, alebo aj samotné matky, ak sa rozhodnú, že budú tou slobodnou mamičkou, ak sú bez tohto partnera.
Ale čo ma tak akože dosť veľmi trápi a na čo by som chcel poukázať, je to, že včera sme tu schválili zákon z dielne pána ministra Sulíka, to povestné kilečko. Bola tam klauzula o odpustení bankového odvodu, čím banky ušetria nejakých 200 mil. eur. A ja sa pýtam, že ak chceme naozaj podporovať tieto mamičky, dať im príspevky, aby počas tehotenstva, po narodení dieťatka bolo, bol ich život jednoduchší, krajší, zmysluplnejší, tak jednoducho musíme to podporiť všetci, či sme liberáli, či liberáli nie sme. Ale jednoducho smiešne príspevky pre tieto matky sú len obyčajným smetím oproti tak obrovskej sume, aká sa bankám odpustila.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:17 - 10:19 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pani kolegyňa Andrejuvová, veľmi pekne ďakujem za váš príspevok k tejto téme. Ja ako otec troch detí nikdy nepodporím niečo, čo nebude za ochranu života a čo bude nepodporovať narodenie nového života. Včera tu viaceré aj kolegyne tvrdili, že muži, ktorí sa nevedia vcítiť v takejto ťažkej situácii pri neplánovanom otehotnení svojej manželky, partnerky, by sa nemali vyjadrovať k tomuto problému, ale ja túto situáciu nepovažujem za problém. Počatie nového života problémom nie je, je to, naopak, obrovskou radosťou a túto radosť, nenarodenú radosť, musíme všetci podporovať, či sme liberáli, či sme konzervatívci, či sme kresťania, či sme ateisti. Proste nový život je darom od Pána Boha a tento musíme ctiť, tento musíme chrániť a na tento nový život musíme pozerať ako na veľký dar a na niečo krásne, na niečo úžasné.
Bolo tu už viackrát povedané, že nám klesá populačná krivka v našej spoločnosti. Áno, je to pravda a kedysi za bývalého režimu sa hovorilo, že každá rodina by mala mať tri deti, minimálne tri deti – jedno pre otca, jedno pre matku, jedno pre štát. A ja sa dnes pýtam, že či táto pravda, ktorú, myslím si, že pravdou je, kde sme sa teraz dopracovali. Niekedy tri deti stačili, aby ten štát ekonomicky fungoval a vedel zabezpečiť dôstojnú starobu svojich rodičov, starých rodičov, teraz máme tu manželské páry alebo len páry, ktoré spolu žijú bez manželského zväzku, ktoré majú dieťa alebo žiadne dieťa vôbec nemajú. Takýmto spôsobom tento náš národ nezachránime. A národ, ktorý nemá deti, prestane byť národom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis