Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:35 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 11:00 - 11:02 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, ďakujem ti za hodnotný príspevok, ktorým si vlastne poukázal na problém, ktorý problémom naozaj je. To znamená vysťahovalectvo za prácou, ktoré tuná chcela minulá vláda nastaviť, ale nejakým zázračným spôsobom sa im to nepodarilo, pretože asi naozaj hodnota, za ktorú by priemerná rodinka z východného, zo severovýchodného Slovenska alebo z juhu Banskobystrického samosprávneho kraja predala svoj majetok, svoj byt, svoj dom v niektorej obci alebo v meste, zobrala smiešny príspevok za nejaké vysťahovalecké vízum za prácou na západ a tam spokojne si žila v nejakom prenajatom byte, čo je kardinálna hlúposť. Tieto rodiny žili na týchto územiach generácie, po celé roky, žili tam spokojne, pokiaľ tie pracovné príležitosti boli, pokiaľ vlády vytvárali pracovné príležitosti a udržiavali ich. Znamená to iba toľko, že to, čo sa hovorí na severovýchode a na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja, že Slovensko začína pri Bratislave a končí pri Nitre, je naozaj pravdou, ale musíme si, vážené kolegyne, vážení kolegovia, uvedomiť, že aj na východe Slovenska, aj na juhu Slovenska žijú ľudia a chcú tam ostať žiť. Takže skúsme sa nad touto myšlienkou, nad týmto naším zákonom naozaj vážne zaoberať. Neberte to ako zákon z dielne Ľudovej strany Naše Slovensko, ale berte to ako zákon, ktorý je naozaj na podporu ľudí, aby mohli zostať žiť na svojom území, nemuseli sa za prácou sťahovať a mohli naozaj vytvárať hodnoty a pracovať tam, kde im to srdce a duša káže.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 10:47 - 10:49 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, veľmi pekne ďakujem za tvoj príspevok. Rovnako ako aj ty, aj ja žijem v okrese, v regióne, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté na celom území Slovenskej republiky, a tento problém, na ktorý si poukázal, je veľmi pálčivý, je veľmi ťažký a žiadna vláda od roku ´93 sa týmto problémom nezaoberala, nechcela zaoberať a absolútne ho neriešila. Nechávalo sa to jednoducho plynúť ako taká tichá voda. Ale to nemení na tom nič, že jednoducho táto skupina obyvateľstva, ktorá svojím správaním, nie veľmi príkladným, pohoršuje a dáva taký zlý príklad toho, že aj niekto, kto by sa možno chcel prispôsobiť, sa prispôsobiť nevie, pretože na to nemá vytvorené podmienky. A takýmto benevolentným správaním všetkých vlád na území Slovenskej republiky, ktoré tu naozaj boli, sa vytvárajú hladové doliny, doliny, ktoré v podstate, kde, ako povedal jeden bývalý premiér, kde nič nie je. A toto je naozaj smutné, pretože aj regióny Spiša, Gemera, Šariša, Zemplína boli kedysi pýchou slovenskej ekonomiky, pýchou Československej republiky, vyrábali, produkovali, ľudia tam žili, žili spokojným spôsobom života, ale jednoducho na tieto regióny sa v určitom čase zabudlo, ako keby tam ľudia prestali žiť, ako keby tam vôbec už nikdy nemal nikto žiť.
Ale, naopak, treba sa zamyslieť nad tým, že investície by naozaj mali ísť do týchto najmenej rozvinutých okresov a investície veľkých podnikov, ako bola KIA, teraz Land Rover v Nitre, Volkswagen v Bratislave, myslím si, že ak by všetci východniari alebo ľudia z juhu Banskobystrického samosprávneho kraja prišli naspäť domov, ak by mohli pracovať v týchto fabrikách aj na východe, tak v Bratislave neostane nik.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 18:51 - 18:53 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pán kolega, veľmi pekne ďakujem za hodnotný príspevok do tejto rozpravy k tomuto nášmu návrhu zákona.
My ako laici v tomto smere sa často vyjadrujeme niekedy neodborne, niekedy možno zbrklo, niekedy snáď aj neuvážene, ale každý jeden poslanec v tomto pléne Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý si naozaj dôkladne a pozorne vypočul tvoj príspevok, sa musí minimálne zamyslieť. Musí sa minimálne zamyslieť nad tým, čo si sa snažil povedať. To znamená, to, čo vlastne predkladá aj náš celý zákon. Jednoducho nie sme, a to musím zdôrazniť, nie sme striktne proti akémukoľvek druhu očkovania, sme najmä proti sankciám, proti sankciám, ktoré naozaj môžu zničiť život rodiny, zničiť život daného dieťaťa alebo dospelého človeka, ktorý týmto očkovaním prejde.
A jednoducho musíme sa na túto tému pozerať vo všeobecnosti, a nielen z nejakého pozerania sa pomedzi prsty. Názor lekára, názor odborníka je mne veľmi blízky a musím povedať, ak by som bol na druhej strane rokovacej sály, tak si myslím, že ma úplne presvedčí, pretože naozaj neútočil, argumentoval a hodnotil situáciu naozaj iba podľa faktov.
A čo sa týka očkovania nás ročníkov ’80, ’82, ’3, ’4, ’5, my sme boli všetci očkovaní kvalitnými vakcínami, ktoré sa naozaj vyrábali v bývalom Československu. Tie vakcíny boli dlhodobo odskúšané, boli dlhodobo na trhu a mali veľmi kvalitné výsledky. To znamená aj vďaka týmto vakcínam naše ročníky sú zdravé a vedia bojovať proti týmto vymysleným chorobám.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 18:32 - 18:34 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. V prvom rade sa chcem poďakovať pánovi predsedovi Kotlebovi za príspevok, ktorý jasne poukázal na tú skutočnosť, že jedine rodič, ktorý to dieťa splodil, ten rodič má právo rozhodnúť, či to dieťa bude očkované, alebo nebude očkované. Nepodsúvajme a jednoducho nedehonestujme status rodiča. Myslím si, že aj rodič, ktorý nedá zaočkovať dieťa voči chorobám, proti ktorým, si myslí, že to dieťa očkovaciu látku nepotrebuje, nie je rodičom nezodpovedným. Práve naopak, rozhodol sa sám, slobodne a zodpovedne.
Čo sa týka rečí ohľadne projektu COVID, ktoré tuná bolo spomínané, nemyslím si, že bolo povedané niečo zlé. Jednoducho očkovacie látky proti projektu COVID-19, COVID-20, COVID-39 a neviem aký COVID tu ešte budeme mať, sa už reálne vyvíjajú a žiadna jedna farmaceutická spoločnosť, ktorá tieto protilá..., ktorá tieto očkovacie vakcíny alebo očkovacie látky vyvíja, doteraz nevedela jasne a striktne povedať, že budú bezproblémové a nebudú mať žiadne nežiaduce účinky. Čiže ak naozaj chceme sa baviť o tom, že budú mať tieto očkovacie látky proti týmto novodobým chorobám, ako je COVID-19, nežiaduci účinok, tak nech to garantujú. Pokiaľ to garantovať nevedia, tak je takáto látka, takáto očkovacia látka nebezpečná a v žiadnom prípade nepatrí do tela či už dieťaťa, dospelého človeka alebo akéhokoľvek iného zodpovedného občana daného štátu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 16:33 - 16:35 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Mazurek tu veľmi jasne, veľmi výstižne a veľmi pragmaticky poukázal na najväčší problém a to je problém toho, ako vyššie územné celky hospodária s peniazmi daňových poplatníkov, resp. ako nehospodárne hospodária. To znamená, platy niektorých županov, niektorých zástupcov župana, ako je to v Banskej Bystrici, čiže firma Lunter a syn, ktorá podľa všetkých dostupných informácií, ktoré sú verejne dohľadateľné, jednoducho takéto platy, aký, ako majú títo dvaja páni, otecko a synáčik, tak to im môžu závidieť naozaj všetci, ktorí tu sedíme. Jednoducho je to nehorázne, je to proti tomu, čo vlastne hlásali na začiatku, porazme toho strašného nechutného Kotlebu, pretože on tam zamestnal manželku, on tam zamestnal brata, on tam zamestnáva, ja neviem, straníkov, sympatizantov, kadekoho, ale to B už nepovedali, že títo ľudia tam pracovali za minimálne mzdy, kdežto títo páni, len ako pristúpili k tomuto korytu, jednoducho ich nenažranosť nepoznala hraníc, nepoznala medzí. A teraz stále budú vystupovať ako tí najväčší chudáci, ako tí najväčší bojovníci proti tomu strašnému Kotlebovi.
Ale ja naozaj sa pýtam, že kde je tá principiálnosť, kde všetci sú tí politici, ktorí podporovali pána Luntera v jeho víťaznom, víťazoslávnom boji Marianovi Kotlebovi, či sa teraz za jeho konanie, za jeho činy, za jeho prehrešky nehanbia. Ak by som dal hlas a podporoval takéhoto človeka, ktorý naozaj vykráda a rozkráda financie vyššieho územného celku v Banskej Bystrici, je mi z toho naozaj smutno.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 15:16 - 15:18 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Mazurek, musím sa ti poďakovať za tvoj príspevok, ktorým si naozaj pometo..., pomenoval všetko to, čo pomenované malo byť. Ja nebudem obhajovať žiaden režim, nebudem obhajovať režim za Slovenského štátu, nebudem obhajovať režim za socialistického zriadenia, ale budem haniť režim, ktorý tu nastal po roku ’90, pretože zo všetkých týchto troch režimov je tento, ktorý tu vládne, o ktorom sa všetci bavíme ako o tom najdemokratickejšom, najúžasnejšom, najskvelejšom, najdokonalejšom, tento režim je takýmto režimom, ktorý ničí rodiny, ničí spoločnosť, a to, čo sa vybudovalo od 40. rokov po roky 90., tento úžasný režim za 30 rokov zničil. To, čo fungovalo, nefunguje, to, čo malo fungovať, už vôbec nefunguje, a to, čo chceli títo demokrati vybudovať, k tomu sa ani nedostali, pretože takto demokratickú spoločnosť nám môže naozaj celý svet závidieť.
Kolega Mazurek poznamenal, príklad dal pána biskupa Vojtaššáka. Ja sa k tomuto svätému mužovi naozaj nemám, ani nemám sa ako rovnať, čiže vyjadrovať sa k jeho blaho..., blahorečeniu a vyhláseniu za svätého je vecou iných. Ale naozaj tento muž, aj keď bol predstaviteľom určitého režimu, je vysielaný a dávaný na piedestál slávy. Čiže naozaj predkladatelia tohto zákona sa asi museli zblázniť, ak takúto osobu označujú za nejakú toxickú.
Pochádzam zo severovýchodného Slovenska priamo z mesta Stropkov a spomeniem len jednu osobu - Vasiľ Biľak. Je to osoba, podľa niektorých kom..., kontroverzná, ale príďte na severovýchod povedať, že treba túto bustu strhnúť, ako to urobili blázni Kalmus a Lorenz, a dostanete pekne po papuli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 16:17 - 16:19 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Dostál, Ľudová strana Naše Slovensko je už po sebe druhé volebné obdobie legitímne zvolenou parlamentnou stranou v Národnej rade Slovenskej republiky, či sa vám to páči alebo či sa vám to nepáči, je to fakt. Voliči, ľudia rozhodli. Váš názor o nejakom vymyslenom „pakte“, nejakí fašisti so
SMER-om, mňa to osobne, by som povedal, veľmi uráža, pretože ja sa necítim byť žiadnym fašistom. Dokonca v Národnej rade Slovenskej republiky žiadnych fašistov okrem tých, ktorých fašistov fašistami nazývajú, nevidím. Naozaj neviem, odkiaľ tieto úžasné myšlienky, tieto úžasné myšlienkové operácie beriete.
Jednoducho pán kolega Jarjabek prečítal spoločné uznesenie, ja na tom nevidím nič zlé. Vy v každom jednom uznesení, v každej jednej vete, v každom jednom vetnom spojení vidíte už nejaký pakt Molotov – Ribbentrop pomaly. Absolútne, ale absolútne neviem, kde na to chodíte, prečo to robíte.
Ja si myslím, že na Slovensku je kopec iných problémov, ktoré treba riešiť, ktoré musíme riešiť spoločne, tak ako koalícia, tak ako opozícia. Hľadať všetky možné aj nemožné spoločné rozhodnutia, ktoré by boli v prospech ľudí a pre občana Slovenskej republiky a nenazývať sústavne fašistami niekoho, kto sa ako fašista necíti, nikdy ním nebol, nikdy sa tak nevyjadroval a vôbec takto nevystupoval.
Je to jednoducho hanba, že tuná na pléne, v pléne Národnej rady Slovenskej republiky vy ako poslanec Národnej rady si toto dovolíte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 10:34 - 10:36 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, z vášho príspevku vyplynulo dosť veľa zaujímavých postrehov, dosť veľa zaujímavých poznatkov, ale mňa zaujalo najmä to, ako cynicky sa k tomuto návrhu stála, stavá strana SME RODINA. Strana SME RODINA, ktorej čelní predstavitelia sľubovali pred parlamentnými voľbami, že sa nebude siahať na sociálne istoty, nebude sa ubližovať najslabším, najzraniteľnejším, a ja si myslím, že skupina dôchodcov, ktorá je značne zastúpená v Slovenskej republike, patrí k najzraniteľnejšej skupine obyvateľstva. Rozprávame o 1,4 mil. ľudí, ktorí tento štát budovali, vytvárali hodnoty, a zabúdame, že jednoducho treba im poďakovať a takým maličkým poďakovaním by bol naozaj ten 13. dôchodok v plnej výške, tak ako to minulá, minulé plénum Národnej rady schválilo a hlasovala za to aj politická strana SME RODINA.
Čiže je veľmi úsmevné, dokonca veľmi tragické, že hlasujem za niečo, keď som v opozícii a vyhovuje mi to, ale nebudem to podporovať preto, lebo som už teraz vo vládnej koalícii.
Nebudem obhajovať ani vládu SMER-u v minulom volebnom období, nakoľko v určitých častiach svojho vládnutia sa nesprávala sociálne, ale dokonca asociálne a vôbec sa neriadila takou typickou rozprávkou O troch grošoch, že jeden si požičajme, z jedného žime a ten ďalší vlastne dajme do budúcnosti alebo vráťme. A táto vláda sa týmto mottom neriadi, aj keď to naozaj veľmi horlivo a veľmi svedomito prezentovala. Čiže ja tento návrh zákona určite podporiť nemôžem.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 3:57 - 3:59 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Zariadenie nereagovalo. Ďakujem pekne za slovo.
Miňo, veľmi pekne ďakujem za príspevok, ktorý bol určite hodnotný, aj keď tvoja rozprava bola plánovaná na tridsať minút, kde by si toho povedal určite viac, ako si stihol za tento krátky desaťminútový čas, ale som presvedčený, a nielen ja, ale aj kolegovia, ktorí ťa počúvali, že v tejto svojej debate, v tomto príspevku si zhrnul v krátkosti všetky argumenty proti tomu, proti čomu vlastne vládna koalícia a poslanci vládnej koalície tak vehementne bojujú, vlastne nešahajte nám na nášho Igora. Igor je jednoducho dokonalý, Igor je dobrý, Igor je krásny, Igor je úžasný.
Nerád vám beriem, vážení, kolegyne, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ilúzie, ale časť národa, ktorá mu hlas vo voľbách dala, už tieto ilúzie dávno stratila. Jednoducho človek, ktorý všetkým sľúbil všetko a nikomu nesplní nič, nemôže zostať na tak dôležitej a zodpovednej pozícii, ako je premiér Slovenskej republiky. Tento pán z Trnavy dokáže akurát cez svoj facebookový profil, cez všetky možné statusy, cez všetky nemožné nezmysly, ktoré tam dáva, zdieľa, ktoré mu ľudia, neviem ani to povedať, akým spôsobom žerú, lajkujú, proste aký je skvelý, aký je jednoducho neodolateľný, tento človek uletel z reality, žije si vo vlastnom svete, v nejakom vlastnom bludnom kruhu, z ktorého ho zatiaľ žiaden vycibrený lekár nedokázal vyviesť.
Ale skúste nám všetci a všetky hlavne pomôcť a hlavne pomôžme pánovi Igorovi z Trnavy, aby sme ho z toho bludného kruhu vytrhli, vyviedli a vyslovme mu nedôveru ako premiérovi Slovenskej republiky a naozaj vám môžem povedať, že mu len takto pomôžeme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 3:35 - 3:36 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pani kolegynka, v prvom rade sa chcem poďakovať za kultivovaný prejav, ktorým ste nás trošku prebrali z letargie prechádzajúcich 30 až 40 minút. Súhlasím v tejto situácii s vami, že pán premiér Matovič si nezaslúži byť premiérom Slovenskej republiky, nakoľko funkcia premiéra je veľmi náročná, veľmi ťažká a tento pán ju nezvláda. Chcel som povedať, že ju zvláda veľmi obtiažne, ale nezvláda ju. Krásne ste povedali to, že ho v celej situácii podržíte. No a skúste porozmýšľať, ja by som ho nepodržal. Ďakujem pekne.
Skryt prepis