Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:22 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:22 - 10:24 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Tomáš, áno, súhlasím s vami, čo ste tu narozprával, nakoľko toto opatrenie vlády, tento pozmeňujúci návrh zákona je veľmi nebezpečný, je veľmi zlý, nakoľko sa to dotýka mnohých samospráv, mnohých základných škôl, mnohých materských škôl. Jednoducho samosprávy, materské školy, základné školy, stredné školy investovali neuveriteľné množstvo finančných prostriedkov, bavíme sa o desiatkach tisíc eur, do zabezpečenia kuchýň, do nových pracovných síl, a ako tu už bolo povedané, tieto pracovné sily sú jednoducho ľudia s nízkou kvalifikáciou, sú to buď nejakí pomocní kuchári, alebo nejakí úplní pomocníci v kuchyniach. Dobre, zrušíte tieto obedy zadarmo pre deti. A čo ďalej? Samospráva alebo škola nebude mať dôvod jednoducho takého človeka držať.
Pred voľbami tuná strana SME RODINA presadzovala určité hodnoty, určité vízie a bolo presadzované najmä to, že žiadne sociálne opatrenia sa rušiť nebudú. Na tieto vaše sladké reči ste natiahli voličov, ktorí vám na to jednoducho skočili ako muchy na lep, muchy na med, a to, čo rozprával Fico pred voľbami, že jednoducho táto vláda tieto opatrenia bude rušiť a už sme vlastne pri tejto problematike, už sme pri merite veci. Jednoducho idete rušiť to, za čo ste tak tvrdo bojovali, že sa rušiť nebude. Čiže ja sa len chcem spýtať, nie je to také farizejské, nie je to také klamlivé z vašej strany? Jednoducho rozprávate jedno a konáte druhé. Zabúdate to, čo ste už vykonávali ako opoziční politici, podporovali ste všetky tieto sociálne opatrenia, ktoré naozaj sú z môjho pohľadu veľmi dobré, ale už teraz ako vládni poslanci, vládny minister, už sa rozprávate úplne ináč.
Čiže budem aj na kolegu Drdula, klame táto vláda, nie predchádzajúca.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 18:54 - 18:56 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Milé kolegyne, milí kolegovia, základným právom, ktoré vyplýva aj z Ústavy Slovenskej republiky, ktoré je najvyšším zákonom v našom štáte, je to, aby si vlastník alebo majiteľ pozemku mohol nakladať so svojím majetkom tak, ako uzná za vhodné. V tomto prípade sa však pácha na majiteľoch pozemkov obrovský zločin a tento zločin sa pácha už dlhé roky.
Týmto naším návrhom zákona chceme týchto vlastne nevedome trestaných ľudí svojím spôsobom naviesť na správnu cestu a pomôcť im k tomu, aby sa jednoducho k svojim pozemkom, k svojmu majetku dostali. Je úplne jedno, či vám pozemok okupuje nejaká skupina obyvateľstva, ktorá sa nevie vmestiť do kože, robí tam to, čo tam robiť nemá, žije tam už dlhé roky, ale to je absolútne jedno. Jednoducho na tento pozemok, ak raz nepatria, nemajú tam čo robiť. Je úplne jedno, či vám pozemok okupuje milionár, bývalý mafián alebo bývalý prezident Slovenskej republiky aj to je úplne jedno. Tento človek tam nemá čo robiť, nepatrí tam.
Takže tento zákon je úplne nie diskriminačný a nerobí rozdiely medzi ľuďmi takými alebo ľuďmi takými. A v tomto prípade, keď nám ide o dobro veci, nemôžme týchto majiteľov pozemkov rozdeľovať na voličov koalície a opozície. Jednoducho títo ľudia čakajú od nás ako od zákonodarného zboru pomoc a toto je naozaj ideálna pomoc, ako týmto ľuďom vieme prísť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 18:30 - 18:32 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Tak, ako to už bolo povedané z úst mnohých našich predrečníkov, tento zákon je absolútne apolitický a je to zákon sociálny a ak naozaj o sebe všetci, ktorí ste nabrali tú odvahu a ste si náš návrh zákona vypočuli a naozaj sa cítite byť sociálny, tak tento zákon musí prejsť drvivou väčšinou. Jednoducho krivka populácie pôrodnosti, ktorá tuná na Slovensku je, sa týmto zákonom nenapraví zo dňa na deň, ale je tu vysoká pravdepodobnosť, že začne stúpať pomaličky ale isto. A len takýmto spôsobom budeme vedieť demografický vývoj na Slovensku zvrátiť. To znamená, že starnutie obyvateľstva tu bude vždy, ale jednoducho budú sa rodiť noví ľudia, potencionálni noví pracujúci občania Slovenskej republiky, ktorí budú vedieť a budú hlavne chcieť pracovať na tom, aby sa život ich budúcich rodičov a ich budúci život starých rodičov zlepšoval a bol jednoducho udržateľný.
Mnohí z vás nadávajú na ten strašný, zlý socialistický režim. Ja som sa však narodil v 80. rokoch a moji rodičia mali vytvorené, tak dokonalé podmienky pre založenie si rodiny a pre vychovávanie detí, že táto demokratická spoločnosť môže nám Husákovým deťom naozaj závidieť. Proste to, čo bolo niekedy, sa nedá s týmto demografickým vývojom v terajšej dobe porovnať a skúsme podporiť tento náš návrh zákona, ktorým naozaj ide len o to, aby sme deti naozaj týmto rodičom dali.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 18:10 - 18:12 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Miňo, veľmi pekne sa ti chcem poďakovať za tvoj príspevok k tomuto nášmu návrhu zákona, ktorý naozaj je prepracovaný do takejto miery, že chce naozaj pomáhať udržať už neudržateľný dôchodkový systém, a to jednoduchým spôsobom - motivovať mamičky či už kvalitnejšou a vyššou sumou materskej, materskej dávky, alebo materskej dovolenky, ktorú naozaj táto mamička bude môcť poberať plné tri roky a táto suma nebude v smiešnych 270 eurách, ako je to nastavené teraz, ale naozaj táto mamička si bude môcť čerpať 90-percentný základ toho, čo zarábala v minulosti.
Pokiaľ pôjde o študentku vysokej alebo strednej školy, tak tam je naozaj tá suma trošku nižšia, ale aj tak je tá suma dvojnásobkom toho, čo by poberala doteraz.
Jednoducho, vážené kolegyne, vážení kolegovia, musíme si uvedomiť to, že populačná krivka v našej spoločnosti neustále rastie, ale rastie iba tam, kde by rásť nemala. To znamená, obyvateľstvo, ktoré je ekonomicky činné, má dieťa jedno, možno deti dve. Česť výnimkám, ktoré sa podujmú na viacej detí. A tam, kde to obyvateľstvo ekonomicky činné nie je, tam je tá populačná krivka značne rozbujnená. Ale to nie je zámerom, aby jednoducho sme tu vychovávali deti, ktoré nebudú pre tento štát prínosom, ale naopak chceme motivovať mladé rodiny, mladých pracujúcich rodičov, mladé pracujúce mamičky, aby sa naozaj rozhodli pre to dieťatko už v zodpovednom veku, nenechávali si ten pôrod po tridsiatke, tak ako je to teraz momentálne trendy, ale jednoducho, aby mamička vychovávala dieťa vo veku mamičky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 11:45 - 11:47 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Marian, veľmi pekne si zhodnotil celú situáciu, do ktorej nás nezodpovedné konanie vlády a najmä vládnych poslancov dostalo. Jednoducho budeme tuná testovať občanov Slovenskej republiky až do momentu, až do tej chvíle, kedy sa neminie aj posledný antigénový test. To je jednoducho holý fakt, či si to nazveme plošným testovaním, komunitným testovaním alebo testovaním v nejakých skupinkách, väčších celkov, je absolútne jedno. Pretože k tomu určite dôjde.
A po celoplošnom, skupinovom, komunitnom testovaní bude nasledovať tvrdé zatvorenie ekonomiky, pretože pán premiér sa postaví pred mikrofón v rámci tlačovej konferencie a povie: "Žiaľ, tento pokus nám nevyšiel, experiment sa nám nevydaril, musíme zatvoriť ekonomiku na Slovensku." Ja sa potom opýtam, čo budeme robiť ďalej.
Na Slovensku už figuruje takýto vtip, ktorý ani nemôžem nazvať vtipom. Jednoducho manžel sa pýta manželky: "Idem na poštu." A ona sa ho opýta: "A máš občiansky preukaz?" A on sa jej pýta: "Ten modrý či ten klasický?"
Jednoducho z modrého papierika ste urobili doklad, bez ktorého sa normálny, zdravý človek nepohne. Vytvorili sme tu tri skupinky ľudí. Ľudí, ktorí sa dali testovať dobrovoľne, mali o to záujem, ľudí nedobrovoľne testovaných a ľudí testovaných kvôli práci. Čiže rozdelili sme Slovensko na tri sektory. Zabudli ste povedať, poprosiť dôchodcov nad 65 rokov, že, vážení dôchodcovia, nechoďte sa testovať, o to ich žiadal aj pán premiér, ale zabudol im povedať, na poštu sa nedostanete, nebudete si môcť vybrať svoj dôchodok, nebudeme si môcť zaplatiť šeky cez inkasu, cez platbu inkaso. Čo ďalej?
Toto je realita, do ktorej nás tento blázon dostal, a v tichosti mu to trpíte, v tichosti ho podporujete, ja vás z ničoho neobviňujem, len, prosím vás pekne, prestaňte veriť jednému chorému človeku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 11:16 - 11:18 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Miro, veľmi pekne sa ti chcem poďakovať za tvoj príspevok k tejto rozprave, kde si jasne zhodnotil fakty. Zhodnotil si fakty, a to následne.
Obchodné reťazce a obchodné centrá sú jednoducho oproti ostatným segmentom v našom národnom hospodárstve zvýhodňované. Oproti kinám, divadlám, kostolom, fitnescentrám a reštauráciám majú určité výhody a z týchto výhod jednoducho čerpajú. To znamená, reštaurácie nám krachujú, fitnescentrá prepúšťajú zamestnancov, kostoly sú prázdne, divadlá, kiná, celková kultúra nefunguje. Ale podľa vyjadrení niektorých kolegov, ktorí tu dnes prezentujú svoje názory, je to vlastne správne, je to v poriadku.
Vláda tuná bojuje s pandémiou a chce chrániť ekonomiku. Ja si však myslím, že koná pravý opak. Podporuje šírenie umelej pandémie, ktorá je už jasne a preukázateľne menej nebezpečná ako chrípka. To netvrdím ja, ja nie som na to naozaj odborník, hovoria to epidemiológovia, infektológovia, hovoria to svetové vedecké kapacity, ale tieto náš blázon trnavský nepočúva. Jednoducho tvrdí, že sú to hoaxéri, blázni, poloblázni, iba on je lietadlo.
Ekonomiku doslova vraždíte, likvidujete a práveže týmito spôsobmi ideme dole vodou. Stále plačete iba dookola, tá zlá korona je všetkému na vine. Jednoducho, keby nie korony, máme tu asi druhé malé Švajčiarsko. Ničíte Slovensko vedome alebo nevedome.
Apelujem naozaj na všetkých vládnych poslancov, ktorí chcú Slovensku pomáhať, chcú zachrániť túto naozaj hrozivú situáciu, do ktorej Slovensko speje pod vedením vlády Igora Matoviča, vzoprite sa mu, odíďte od neho a jednoducho poďme spoločne robiť to, čo Slovensko potrebuje.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 10:56 - 10:58 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Mazurek, chcem sa ti veľmi pekne poďakovať za tvoj prejav, ktorým si jasne poukázal na problémy tohto celoplošného testovania v prvom a v druhom kole. Nielenže testovali ľudia, ktorí na to nemajú absolútne, ale absolútne žiadnu kvalifikáciu a facebookovým dohľadávaním si viete nájsť naozaj nie desiatky, ale stovky ľudí, ktorí bez zdravotníckeho vzdelania, bez zdravotníckej praxe vykonávali tieto testy a verejne sa tým, verejne sa k tomu hlásili, verejne sa tým chválili.
Čiže je sa chcem len opýtať, aký význam malo toto testovanie, ak ho mohol vykonávať jednoducho študent, upratovačka, elektromechanik, automechanik, mäsiar, ktokoľvek? Budeme sa tu chváliť, že sme vykonali 3,6 mil. testov. Ale ja sa chcem spýtať, koľko z týchto 3,6 mil. testovaných ľudí prišlo na tento test dobrovoľne, bez nejakého nátlaku či už zo strany vlády, zo strany zamestnávateľa alebo zo strany nejakého blízkeho okolia? Toto číslo by bolo relevantné zistiť a toto číslo by nám dalo reálny obraz, ako sme na tom boli.
Prvé kolo testovania, zistili sme, že sme mali necelé percento. Druhé kolo testovania 0,7 %. Testovali sme testami, ktoré na to vôbec nie sú vhodné, a dávať za príklad to, že z nás Slovenskej republiky si berie príklad anglický Liverpool, tak tu si dovolím polemizovať, nakoľko v Liverpoole sa testuje troma druhmi testov: PCR testami, antigénovými testami a krvnými testami.
A jednoducho testovanie týmto antigénovým testom nemá v celoplošnom meraní žiaden zmysel, žiaden význam. A naozaj chcel by som apelovať na vládu Igora Matoviča a na všetkých vládnych poslancov, keď ste si už zriadili konzílium odborníkov, tak ho počúvajte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 9:51 - 9:53 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, tento vládny návrh zákona, ktorý tuná predkladáte v skrátenom legislatívnom konaní, je v príkrom rozpore s tým, čo bolo vykonané. To znamená, bolo vykonané nedobrovoľné testovanie občanov Slovenskej republiky, ktoré vy bohapusto nazývate dobrovoľným. Ak je niečo dobrovoľné, nesmie to byť pod žiadnou sankciou, pod žiadnym nátlakom, pod žiadnou inou podmienkou. Čiže toto testovanie, prvé a druhé kolo, ktoré bolo vykonané, bolo v rozpore so zákonom. Poukázal na to predrečník pán Kotleba.
Žiadna vyhláška nesmie byť nad zákonom. Žiadna vyhláška hlavného hygienika, žiadne nariadenie nesmie byť nad zákonom, žiadne nariadenie vlády.
Ak sa bavíme o dobrovoľnosti, tak to trebalo povedať na úplný začiatok. Tu sa však o dobrovoľnosti nemôžeme baviť, nakoľko každé toto kolo testovania bolo spojené so sankciami, ktoré pretrvávajú do dnešného dňa.
Týmto zákonom naozaj nechcete chrániť verejné zdravie. Práve naopak, idete stále do príkreho rozporu so zákonom a dávate vláde do rúk ďalší nebezpečný nástroj.
Kolegyňa z klubu SaS tu spomenula, že všetko sa to robí kvôli pandémii, ktorú nemáme pod kontrolou... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nemôžte reagovať na kolegyňu z iného poslaneckého klubu.

Kočiš, Eduard, poslanec NR SR
43.
Táto epidémia, o ktorej sa tu sále rozpráva a ktorú vraj nemáme pod kontrolou, však ukázala iba to, že o celom tomto stave nám bolo klamané, nás bolo zavádzané a stav obyvateľstva nakazeného týmto koronavírusom nie je taký, aký sa rozpráva. Jednoducho po dvoch kolách testovania sme zistili, že pozitívne testovaných občanov Slovenskej republiky je pod 1 %. A ak vláda chce naozaj toto dvojkolové plošné testovanie považovať za svoj obrovský úspech, tak ja to považujem za jednu obrovskú hanbu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 10:53 - 10:55 hod.

Eduard Kočiš

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
49.

S reakciou na faktické poznámky pán poslanec Dostál.

Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 14.10.2020 10:52 - 10:53 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Dostál, v poriadku, súhlasím s vami v časti vášho prejavu, nakoľko prezentoval ste to, že tento vládny návrh zákona nie je dobrý, nie je dokonalý, má kopec procesných, má kopec vnútorných chýb. Beriem vás za slovo, ale pevne dúfam, že tento vládny návrh zákona ako poslanecký klub SaS nepodporíte.
Čo sa týka všetkých opatrení, ktoré poza chrbát vlády zavádza hlavný hygienik pán Mikas a vláda mu to ako cvičené opice všetko odsúhlasia, až na svetlé výnimky, ktoré tvoria ministri za stranu SaS, je to jednoducho choré, zlé, zvrátené. Proste jednoducho týchto 20-tisíc reštaurácií, kopec fitnescentier, kopec kín, divadiel, na ktorých je naviazaných nielen zamestnancov kopec, ale aj značná časť ich rodinných príslušníkov, títo ľudia jednoducho zostanú na dlažbe. Skončia reštaurácie, skončia zamestnanci, jednoducho my sa rútime, vážení kolegovia a vážené kolegyne, do katastrofy a každý jeden poslanec, ktorý tento návrh zákona podporí, jednoducho bude za túto katastrofu zodpovedný.
Ďalšia vec, ktorú sa chcem spýtať, ako vláda alebo pán Mikas bude chcieť riešiť tieto strašné úroky za pôžičky z prvej vlny tejto kvázi krízy, ktoré si museli títo podnikatelia brať? To sú vysoké komerčné úroky od 6 do 10 % a jednoducho z čoho tí ľudia to budú môcť splácať? Žiaden príjem, žiadne istoty, žiadna pomoc od štátu. Proste nič. Na týchto ľudí sa to jednoducho nabaľuje ako taká obrovská snehová guľa.
Nám sa tu rozpráva veľmi pekne s platom poslanca, s platom ministra, jednoducho toto ľuďom nepomôže. A prosím vás pekne, prestaňme sa tu hrať na koalíciu, opozíciu, poďme robiť pre tých ľudí a tento zákon v žiadnom prípade nemôžme schváliť.
Ďakujem.
Skryt prepis