Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 11:35 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 15:40 - 15:42 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. No, skúsim niekde začať, pretože pán kolega Šipoš to začal z každého rožka troška a tých úsudkov tej vašej rétoriky je dosť veľa.
Filozofická úvaha o tom, ako ľudia začínajú rozlišovať dobro, ako začínajú rozlišovať zlo, je síce veľmi pekná, ale ja keď vidím tých nespokojných ľudí v uliciach, desaťtisíce ľudí v uliciach každý týždeň, nemám pocit, aby títo ľudia nevedeli rozlišovať, čo je dobré a čo je zlé. To, že to povie nejaký pekný zaškatuľkovaný politik, nemyslím si, že títo ľudia majú rovnaký názor. Ale o tom je celý princíp demokracie, že každý má právo vyjadriť svoj názor takým spôsobom, aký považuje v danej chvíli za ten najsprávnejší.
Spomínali ste tu truhlu a dve malé dievčatká, že vraj je to niečo zlé, niečo neúnosné. Pokiaľ ja viem, v čase, kedy sa truhla pred Matovičov dom dávala, v tom dome nebol nikto. (Ruch v sále.) A myslím si, že táto truhla bola len symbolikou pochovania demokracie na Slovensku, pretože táto vláda pochováva demokraciu takýmto spôsobom.
To, že keď dvaja robia to isté, nie je to to isté? Ak ste dávali truhlu pred úrad Banskobystrického samosprávneho kraja, bolo to v poriadku. Netvrdím, že vy, ale boli takéto truhlopodujatia. Ak sa dávala truhla pred Ficov byt pred bytovým komplexom Bonaparte, tiež to bolo v poriadku. Teraz to v poriadku nie je, pretože sú tam dve malé dievčatká.
A na záver už len dodám toľko, spomínali ste tu strašný vírus. Jediný a strašný vírus, ktorý v našej republike je, existuje a prežíva z dňa na deň, sa volá Igor Matovič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 15:08 - 15:10 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pán kolega, s časťou vášho príspevku môžem súhlasiť, s časťou nesúhlasím. To, že vláda SMER-u sa naozaj nesprávala veľmi sociálne, aj keď to v názve sociálna demokracia majú, s týmto súhlasím, nakoľko sa mohla počas svojej jednofarebnej vlády aj počas ďalšej vlády správať oveľa sociálnejšie.
Ale zároveň nemôžem povedať, že vaša vláda sa správa sociálne, nakoľko rušíte to, čo naozaj fungovalo, a to, čo zavádzate, je síce chvályhodné, všetky podobné zákony v rámci rodinnej politiky náš klub vždy podporí, nakoľko v našej strane je rodinná politika na prvom mieste, ale nedovolím si naozaj s vami tvrdiť to, že sociálne zákony, ktoré prijíma táto vláda, sú nejaké svetoborné, sú nejaké úžasné.
Aj naša strana predkladala niekoľko sociálnych zákonov, ktoré, si dovolím povedať, boli naozaj precízne spracované, ale podpora zo strany OĽANO bola skoro nulová. Až na pár svetlých výnimiek.
Takže naozaj si nedovolím povedať, že myslíte to so sociálnou politikou vážne, a ak by to tak naozaj bolo, tak žiaden sociálny návrh zákona, nech je od kohokoľvek, by nebol podporený.
My podporíme každý jeden sociálny návrh zákona, pokiaľ bude mať hlavu, bude mať pätu a bude naozaj pre rodiny, bude naozaj pre mamičky, bude naozaj pre mladé rodiny a nebudeme nikdy pozerať na politické tričko predkladateľa alebo na nejakú jeho minulosť, alebo terajšiu politickú situáciu, alebo politický klub, v ktorom je zaškatuľkovaný alebo nejakým spôsobom usadený.
Takže ak to naozaj myslíte so sociálnou politikou sociálne, ako ste sa vyjadril, tak prestaňte pozerať na politické tričko predkladateľa daného návrhu zákona, a myslím, že nájdeme statočný a dobrý konsenzus.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 10:05 - 10:07 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Marian, veľmi pekne ďakujem za príspevok, ktorým si sa snažil otvoriť oči nielen pánovi ministrovi Hegerovi, ale prítomným poslancom vládnej koalície a na diaľku si adresoval odkaz premiérovi Slovenskej republiky, ktorý za toto oslovenie by sa mal hanbiť. Pretože to nie je premiér, ale je to priemer Slovenskej republiky. To, že tento človek si dovolil na včerajšej tlačovej konferencii nazvať majiteľov, vlastníkov, prevádzkovateľov gastrobiznisu alebo fitnescentier ľuďmi podobnými anarchizmu, je v mojich očiach despotom najhoršieho zrna.
Títo ľudia nie sú žiadni anarchisti, v mojich očiach sú títo ľudia hrdinovia, pretože žili na dlh už skoro pol roka. Museli si brať úvery na úvery, aby vôbec prežili, aby nemuseli zamestnancov prepúšťať, aby nemuseli predávať svoje prevádzky, svoje obchodné priestory, a tento človek si dovolí nazvať ľudí, ktorí chcú len slušne žiť, slušne podnikať, slušne platiť dane, aby sa na našom krásnom Slovensku naozaj oplatilo podnikať a žiť tak, ako to v programovom vyhlásení vlády, tento človek tvrdí, že títo ľudia sú anarchisti a ohrozujú všetkých naokolo, ohrozujú verejné zdravie, a vyhráža sa im obrovskými mastnými pokutami.
Naozaj ma mrzí iba to, že hŕstka vládnych poslancov si tieto tvoje slová vypočula tuná v pléna Národnej rady Slovenskej republiky. To, čo predvádza poslanecký klub OĽANO, je drzosťou a pľuvancom do tváre všetkým obyčajným, jednoduchým pracujúcim ľuďom a pevne verím, že chybu, ktorú urobili tohto roku, už viacej neurobia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 9:46 - 9:48 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Milan, veľmi pekne sa chcem poďakovať za tvoj príspevok, ktorým si naozaj zhodnotil tú obrovskú vlnu zadlžovania na roky 2021 – 2022 a za tento kalendárny rok. Naozaj bavíme sa o obrovskom, obrovskom dlhu 22 mld., čo je naozaj grécka cesta. A ak touto cestou, pán minister, naozaj pôjdete, tak ani prapravnuci našich prapravnukov túto dlžnú sumu nebudú vedieť zaplatiť.
Tak ako povedal kolega Marian Kotleba, počas tvojho príspevku, len čo si spustil to svoje povestné tornádo v rámci kritiky tohto vládneho návrhu zákona, všetci poslanci poslaneckého klubu OĽANO ako v cirkusovej manéži na príkaz principála Pročka sa dvihli a odišli. Jediný, ktorý si chcel tvoj príspevok vypočuť, bol kolega Potocký, ale aj po tohto kolegu poslanca musel tento cirkusant Pročko prísť trikrát, aby ho nakoniec poslúchol.
Koaliční poslanci, ktorí si vypočuli tvoj príspevok, museli uznať, že naozaj vieš, o čom rozprávaš, nerozprávaš z cesty, naozaj si použil iba fakty. Použil si fakty ohľadne toho, akú pomoc poskytuje táto vláda našim podnikateľom a akú pomoc poskytujú vlády v okolitých krajinách. A to, že dnešným dňom viac ako 800 prevádzok združených v združení Zachráňme naše gastro sa rozhodlo aj napriek všetkým pandemickým opatreniam tejto vlády a chorým výmyslom hlavného hygienika Mikasa otvoriť svoje prevádzky s tým, že sa opierajú o právnu analýzu, budú dodržiavať všetky hygienické opatrenia tak, ako im to prikazujú tieto nezmyselné, nezmyselné vládne opatrenia a naozaj otvárajú to iba preto, že ste ich priviedli do krachu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 15:55 - 15:57 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Schlosár, chcem sa poďakovať za tvoj príspevok do tejto rozpravy. Ako si správne poznamenal a ako si správne dal na pravú mieru to, že, áno, tento čin, ktorý sa tuná deje alebo sa bude o chvíľku odohrávať, je veľmi nebezpečný, pani ministerka, nakoľko, áno, máte hlasovaciu mašinériu v počte 95 kusov, rešpektujem to, že občania Slovenskej republiky rozhodli a dali tejto vláde silný mandát, ale táto ústavná väčšina je veľmi nebezpečnou ústavnou väčšinou, keď už sa začíname baviť o veciach ústavnosti alebo skôr protiústavnosti.
Zmena ústavy je veľmi citlivou a veľmi závažnou témou. A ak obmedzíme kompetencie a kompetentnosť Ústavného súdu, tak veľmi sa zahrávame s nebezpečnou nákazou a oveľa nebezpečnejšou, ako je COVID-19. To znamená, že naozaj Ústavný súd je tá posledná inštancia, ktorá by mala rozhodovať o tom, čo je už na základe ústavnosti ústavné alebo na základe ústavnosti protiústavné. Toto sa vlastne tento návrh z vašej dielne ministerstva spravodlivosti snaží značne obmedziť.
A ja mám naozaj veľmi silné pochybnosti. A nielen ja. Aj keď nie som právnického vzdelania, ale veľmi podrobne som si túto problematiku naštudoval. Považujem to naozaj za veľmi, veľmi bezprecedentný krok. A taký ústavný expert, ako je pán doktor Drgonec a mnohí ďalší, tiež túto vašu snahu považujú za veľmi nebezpečnú. A je to a bude to veľký zásah asi do občianskych práv a slobôd.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2020 16:59 - 17:01 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, veľmi pekne ďakujem za tvoj odborný príspevok, ktorý mal naozaj to, čo každý jeden odborný príspevok by mal mať. Dotkol si sa problematiky financovania vysokých škôl, dotkol si sa problematiky nedostatočnej školskej dochádzky. Áno, úplne súhlasím, nakoľko na prstoch jednej ruky by som dokázal spočítať mesiace, ktoré deti na základnej alebo na strednej škole naozaj reálne do školy tento školský rok aj minulý, koncoročný školský rok chodili.
Mám asi tú smolu, že som otcom bývalých deviatakov a bývalého štvrtáka (zaznievanie gongu), ktorí sa preklenuli na prvý ročník strednej školy alebo do piateho ročníka, to znamená na druhý stupeň základnej školy. Informácie, ktoré im neboli dostatočne poskytované, informácie, ktoré nemohli prostredníctvom klasického vyučovacieho procesu získať, už nikdy tieto deti nedobehnú. Môžu sa učiť dištančne 27 až 28 rokov, nikdy tieto informácie nebudú schopné absorbovať tak ako pri klasickom vyučovaní.
Jules Verne, keď písal svoju knižku Dva roky prázdnin, nikdy sa mu ani len nesnívalo, že trnavský blázon toto naozaj skoro zariadi. Tieto deti do školy nechodia, dištančná forma vzdelávania jednoducho je nefunkčná, nikdy nemôže nahradiť klasickú formu vyučovania. Teraz podľa jeho najnovších vyjadrení, nášho experta na školstvo pána Igora Matoviča, jednoducho chce tieto deti posielať do škôl, on berie celý plán ich školského vzdelávania na seba, pod svoje ruky, pretože nikto ničomu nerozumie, on jednoducho sa bude teraz pasovať do roly nejakého svetospasiteľa. Teraz ich chce poslať do školy, keď som začal chápať slovné úlohy, násobenie dvojciferným číslom, delenie mi už ide super, teraz ich chce posielať do školy?
Vďaka pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2020 16:10 - 16:12 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Kamenický, váš príspevok k tejto debate bol naozaj veľmi odborný, ale tak ako tu bolo povedané, ani rozpočtovanie rozpočtu počas vlády SMER-u nebolo, ako sa hovorí, kóšer. Ale naozaj tento rozpočet je veľmi, veľmi, veľmi, veľmi, veľmi zlý, pán minister Heger. Ale v konečnom dôsledku naša opozičná politika je o tom, aby sme nielen kritizovali, ale aby sme aj pochválili to, čo je dobré, ale ja naozaj v tomto rozpočte nevidím veľmi veľa dobrých vecí.
Čo sa týka prezentácie pred plénom Národnej rady Slovenskej republiky, mrzí ma, pán kolega, že váš príspevok si vypočuli len asi siedmi alebo ôsmi odborníci na financie, rozpočet a menu z vládnej koalície, nakoľko keď sa pozerám do tohto prázdneho pléna, tak ani experti ako Pročko a podobní tuná nesedia, pretože asi financiám rozumejú ako hus pivu.
Ale mňa najmä zaujala vaša časť príspevku ohľadne ohromného navyšovania alebo predražovania sumy za testovanie nezmyselnými testami v rámci COVID opatrení. Dovolím si povedať, že nie 100 mil. eur, ale možno až 200 mil. eur tento celý cirkus stál, nakoľko som si veľmi pozorne a veľmi zodpovedne chcel naštudovať, koľko stál celý tento paškvil, najmä na severovýchode Slovenska, odkiaľ pochádzam, ale dva okresné úrady zo štyroch nejakým spôsobom veľmi spolupracovať nechceli. Ale keď si zhodnotím, že len v okrese Bardejov a v okrese Svidník tieto opatrenia stáli hlboko cez 200-tisíc eur, tak nemôžme sa baviť o tom, že plošné testovanie na COVID-19 stálo 100 mil. eur, ako to bude tvrdiť vláda alebo ako to bude tvrdiť ministerstvo financií. Jednoducho nie jedna nemocnica, nie dve nemocnice, ale dovolím si zodpovedne tvrdiť, že štyri komplexné nemocnice za tento testovací maratón mohli stáť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2020 14:57 - 14:59 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Martin, chcem sa v prvom rade veľmi pekne poďakovať za tvoj veľmi hodnotný a veľmi korektný príspevok ohľadne tohto bodu programu, ktorý ako vládni poslanci nazývajú zákonom roka. Ja keď sa pozriem do pléna Národnej rady, tak je mi do plaču z toho, ako tento zákon roka zaujíma poslancov vládnej koalície. Dovolím si povedať, že ich tu nedokážem spočítať asi ani na prstoch dvoch rúk. Ale je to úplne jedno, je to výsledok toho, že ani vládny rozpočet asi vládnu koalíciu nespája.
Tvoj príspevok ma zaujal najmä v oblasti školstva, kde sa vláda naozaj veľmi vehementne zaujala a predsavzala si to, že bude znižovať výdavky školstva na nezmyselných stredných alebo vysokých školách. V tomto rozpočte naozaj žiadna kapitola o znižovaní výdavkov na nezmyselné stredné a vysoké školy nie je. Čiže ja sa chcem opýtať, ako budeme fungovať ďalej. Vzdelanie neznamená to, že budem chodiť na nejakú strednú alebo vysokú školu, dostanem maturitné vysvedčenie alebo diplom a čo potom ďalej so mnou? Som nepoužiteľný pre trh práce. A toto je jasným dôsledkom toho, že ani ministerstvo školstva nevie asi, akým spôsobom by bolo dobré pokračovať.
Čo sa týka zadlžovania celkových nákladov štátu, tak tak ako to spomenul kolega vo faktickej poznámke, toto zadlžovanie je naozaj neúnosné, je tak masívne, že naozaj si to dovolím nazvať úplnou ekonomickou samovraždou. 29-miliardové zadlženie, to je, prosím pekne, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja neviem, či sa za niekoľko desiatok rokov z toho spamätáme ako Slovenská republika. Čiže naozaj neviem, čo k tomu dodať. Jednoducho naozaj asi ako poslanecký klub Ľudovej strany Naše Slovensko tento návrh štátneho rozpočtu nemôžeme podporiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 11:35 - 11:37 hod.

Eduard Kočiš
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:40 - 10:42 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani kolegyňa, súhlasím s časťou vášho príspevku, rovnako ako aj vy, rovnako ako aj ja som toho istého názoru. Áno, školský obed je základom racionálnej stravy pre dieťa, pretože dieťa tam strávi určitý čas, po vyučovaní by sa malo adekvátne najesť a väčšina týchto detí potom navštevuje nejakú mimoškolskú činnosť alebo krúžkovú činnosť. Je tento čas strávený v školskej jedálni úplne zmysluplný.
Dieťa zo sociálne slabšieho prostredia alebo z nejakého komunitného prostredia jednoducho ten nárok na ten bezplatný školský obed, za ktorý platili v centových hodnotách, malo a myslím si, že aj bude mať. Ale žiaden rodič, ktorý naozaj chce, aby to dieťa sa plnohodnotne naobedovalo a potom malo nejaký príjem a následne nejaký výdaj, nemá problém zaplatiť smiešnu 20-eurovú zálohu školskej jedálni, to znamená, že je to, to sú smiešne 2 eurá na školský mesiac v danom školskom roku.
A je to úplne, ale úplne scestné, čo tuná predkladá pán minister, že toto opatrenie budeme rušiť a nahradíme to nejakým daňovým bonusom, ktorý je možno v takej istej hodnote, možno v takej istej hodnote nebude. Neviem, počkám si, aký ten výsledok toho daňového bonusu bude. Ale jednoducho školská jedáleň, či už tam niekomu chutí, alebo nechutí, nie je preto, aby jednoducho bola na nejakú okrasu a bola to pýchou, krásnou kuchyňou daného, daného školského zariadenia, ale jednoducho aby naozaj poskytovala to, na čo školská kuchyňa má slúžiť, to znamená racionálnu stravu, vyváženú stravu pre dieťa, pretože naozaj iba stravou a racionálnym prístupom, vyváženou stravou toto dieťa môže napredovať, môže rásť. Nech bude zo sociálneho prostredia slabšieho, lepšieho, lepšie situované, menej situované, to je absolútne jedno, ale jednoducho nesmieme uberať týmto deťom možnosť sa adekvátne zdravo a kultivovane najesť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis