Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 15:57 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 12.5.2021 9:39 - 9:47 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Milé kolegyne, milí kolegovia, pán predkladateľ, pán spravodajca, cieľom nášho návrhu zákona je naozaj zmeniť ústavu a zakomponovať do ústavy zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, tak ako by to malo v demokratickom zriadení, v demokratickom štáte fungovať. A keďže naši koaliční kolegovia sa ohradzujú a veľmi často používajú slovo demokracia, demokratický štát, protikorupčné hnutia, bojovanie proti korupcii, tuto im dávame možnosť, ako podporiť zákon, ktorý naozaj zabráni konať nekalo a nerozkrádať verejné prostriedky.
Aktuálny právny poriadok Slovenskej republiky nepozná pojem zodpovednosť fyzických osôb alebo kolektívnych orgánov, ktoré vykonávajú verejnú moc. Čiže ja sa pýtam, keď je hnutie OĽANO takým bojovníkom, veľkým bojovníkom proti korupcii, pýtam sa, kde je rok, už viac ako rok po nástupe vašej vlády v roku 2020, kde je tento návrh zákona, ktorý Igor Matovič, váš predseda a bývalý premiér, kadiaľ chodil, tadiaľ rozprával, to bude prvá vec, ktorú urobíme. Bude to prvá vec, ktorú bude pretláčať v pléne Národnej rady Slovenskej republiky hnutie OĽANO, keď už boli výsledky volieb jasné. A čuduj sa svete, stalo sa niečo zázračné, niečo úžasné, niečo dokonalé. Hnutie OĽANO za rok a dva mesiace nepredložilo do pléna Národnej rady Slovenskej republiky tento úžasný zákon, kde by hmotná zodpovednosť padala priamo na hlavy politikov a všetkých verejných funkcionárov.
Keď sa už začalo o tomto zákone šuškať, kde je, prečo sa na ňom nepracuje, tak hnutie OĽANO poslalo do debaty denníka SME generálneho tajomníka strany Jozefa Pročka. Tento génius politickej scény tam jednoducho perlil také veci, že ľudia, ktorí túto reláciu sledovali alebo počúvali, museli zostať v nemom úžase, poprípade niektorí naozaj museli vyhľadať aj odbornú pomoc. Pretože ak je pripravovaný tento zákon tak, ako ho predkladal pán génius Pročko, tak ja si myslím, že tento zákon nikdy v živote nemôže uzrieť svetlo sveta, pretože s takouto hlúposťou nemôžte prísť pred poslancov Národnej rady a ani poslanci z vládnej koalície vám ho nikdy nepodporia.
Čiže obhajovať to, že tento náš zákon nie je v poriadku, ale vy v podstate chcete bojovať proti korupcii, chcete, aby hmotná zodpovednosť politikov bola zakotvená možno aj do ústavy, ale vy prídete so svojím zákonom, pretože tento náš podľa vás buď nie je dokonalý, alebo sa s ním neviete stotožniť.
Ale ja sa pýtam, vážené dámy, vážení páni, čo je na tom nepochopiteľné, čo je na tom nestotožniteľné, ak chce skupina poslancov Národnej rady zaviesť do Ústavy Slovenskej republiky hmotnú zodpovednosť politikov? Máte plné ústa bývalých, v úvodzovkách, korupčných vlád SMER-u, lebo SMER, lebo HLAS, a ja sa pýtam, prečo nechcete urobiť to, aby sa o vláde, ktorá vládne teraz, nemohlo v budúcnosti rozprávať ako o vláde korupčnej? Jednoduchá vec. Podporte zákon o hmotnej zodpovednosti politikov! Zákon absolútne nepolitický, zákon praktický, ktorý chráni verejné financie. Ale zase narážame na farbu politického trička. Keď to predkladá opozícia, musí to byť automaticky zlé, tak musíme si počkať, dokiaľ tento zákon príde a prednesie ho niekto z vládnych radov. Toto mi príde, vážené kolegyne, vážení kolegovia, veľmi alibistické a také veľmi úzkoprsé.
Tento náš zákon naozaj kopíruje iba zákon demokratickej krajiny, akou je Fínsko. Naozaj severania sú veľkí bojovníci proti korupcii a ja hnutie OĽANO vnímam naozaj ako takých severanov. Naozaj veľkých bojovníkov proti korupcii, veď za rok a niečo, keď vaši nominanti úspešne vládnu, vidíme, ako táto korupcia nieže upadá, ale ako táto korupcia kvitne. Boli tu spomínané kšefty štátnych tajomníkov, ministrov, niektorých poslancov, ale budeme sa tváriť, že to sa tu nedeje, to len ten zlý SMER, jeho klon HLAS, ako teraz nazývate politické hnutie HLAS. Vy nie, vy ste čistí!
Obsadzovanie okresných úradov, ako tuná bolo povedané v rozprave kolegom Sujom, to bola jedna rozprávka. Výberové komisie zložené z poslancov Národnej rady Slovenskej republiky! To naozaj mi už príde tak, že aj ten Pol Pot, ktorý terorizoval Kambodžu, by sa mohol od vás učiť. Tiež ho nikdy nikto nevidel, možno len veľmi málo ľudí, ale dokázal zničiť za veľmi krátky čas veľkú krajinu. Kdežto vášho predsedu a bývalého premiéra videlo veľmi veľa ľudí, ale dokázal zničiť tiež veľmi veľa. Aj ľudských životov, aj podnikaní, rozvrátiť rodiny len preto, pretože sociopat a psychicky narušený jedinec sa stal premiérom Slovenskej republiky. Dosiahol funkciu, na ktorú nemal predpoklady, ale jednoducho národ sa zbláznil a tento človek, ktorý tak chcel veľmi bojovať proti korupcii, proti rodinkárstvu, proti našim, vašim ľuďom, jednoducho fungoval, ako fungoval.
Skúste sa na to pozrieť troška ináč. Keď s celou tou svojou veselou partičkou chodil po Francúzsku, lepil obrázky, výložky, majetok Slovenskej republiky, ja sa pýtam, kedy sa ten majetok Slovenskej republiky vráti naozaj občanom Slovenskej republiky, pretože do dnešného dňa Počiatkova vila je stále majetkom pána Počiatka, nie občanov Slovenskej republiky. Chcel bojovať proti Pente ako úspešný opozičný politik a zmohol sa iba na to, že vysokých manažérov Penty nanominoval do vysokých štátnych funkcií. Toto je ten boj proti korupcii, rodinkárstvu a nespravodlivosti!
Čiže, vážené dámy, vážení páni, na záver zhrniem už len asi toľko. Absolútne apolitický zákon o hmotnej zodpovednosti politikov predkladajú poslanci za hnutie REPUBLIKA. Poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým naozaj ide o to, aby hmotná zodpovednosť politikov bola zakotvená v ústave, tento zákon podporia, poslanci, ktorí naozaj budú o ochrane verejných financií iba rozprávať, tento zákon odignorujú. Čiže tuná budeme veľmi ľahko vedieť rozlíšiť, kto je ten bojovník proti korupcii, proti rozkrádaniu verejných financií a kto sa naozaj proti korupcii a proti rozkrádaniu reálne chce postaviť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 9:17 - 9:19 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pre predkladateľov tohto návrhu zákona, tejto zmeny ústavy je úplne neprijateľné, aby za škody spôsobené nezákonnými rozhodnutiami orgánov verejnej správy, či už je to vláda, či už je to parlament, či už je to Najvyšší kontrolný úrad, alebo nikým nevolená osoba, akou je hlavný hygienik, zodpovedali občania Slovenskej republiky, ktorí sú takýmito nezákonnými rozhodnutiami najviac postihovaní a tieto nezákonné opatrenia na nich dopadajú úplne najviac. Za tieto škody spôsobené týmito rozhodnutiami vydanými v mene Slovenskej republiky musí byť zodpovedná osoba alebo kolektívny orgán – vláda, parlament, rôzne vládne inštitúcie, rôzna štátna správa, a nie občania. Čiže tak ako v rozprave povedal Milan Mazurek, ideme podľa vzoru Fínska, ktoré, si dovolím povedať, je naozaj výstavnou skriňou v rámci ústavnosti a demokracie.
Takže apelujem najmä na poslancov vládneho hnutia OĽANO, ktoré sa hrdí tým, že je hnutie protikorupčné, hnutie, ktoré vždy bojovalo a chce bojovať proti korupcii, proti rozkrádaniu. Toto je krásny príklad, ako môžu podporiť jeden úžasný zákon, ktorý bude meniť Ústavu Slovenskej republiky. Hmotná zodpovednosť politikov. Bez výhovoriek, bez nejakého politického trička, jednoducho ideme bojovať spoločne za veľmi úžasnú vec.
Rok už tuná počúvame najmä z úst bývalého premiéra Igora Matoviča, ako on ide presadzovať hmotnú zodpovednosť politikov. Ale ja sa pýtam, vážené kolegyne, vážení kolegovia, kde je tá hmotná zodpovednosť politikov, keď tento zákon bola jeho priorita a do dnešného dňa nebol predložený v pléne Národnej rady Slovenskej republiky?
Skryt prepis
 

Vystúpenie 11.5.2021 19:04 - 19:08 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Milé kolegyne, vážení kolegovia, zostalo nás tu už pár, ale dovoľte aj mne sa troška vyjadriť k tomuto nášmu predkladanému návrhu zákona.
Začnem úplne vecne a vôbec bez nejakých emócií alebo bez nejakých osobných útokov, pretože táto debata s týmito osobnými útokmi by absolútne nemusela ani vzniknúť, ani, ani zájsť, ak by pán kolega Šefčík troška emotívne, troška viac ako emotívne nevystúpil a nepourážal tuná všetkých a všetko, ale má na to právo, ja to rešpektujem, vyjadril sa, ako sa vyjadril. Ja skúsim úplne ináč.
Nie je absolútne hanbou, ak kandidát na vstup do Policajného zboru alebo do Ozbrojených síl Slovenskej republiky, alebo Zboru záchrannej služby absolvuje pred svojím nástupom povinné psychotesty. Je to úplný štandard, je to úplne holý fakt. A my sa tu ideme teraz baviť, či by nebolo vhodné, aby ústavní činitelia, ktorí majú zodpovednosť za riadenie a za chod štátu, absolvovali takého psychotesty tiež. Nevidím na tom absolútne nič zlé, práve naopak, takýmito psychotestami by sme dokázali vyfiltrovať ľudí, ktorí majú nejakú rozdvojenú, roztrojenú alebo inú poruchu osobnosti. Jednoducho sú takíto jedinci v našej populácii a stáva sa to. Stáva sa to, tak ako to povedal vo svojej rozprave veľmi odborne a veľmi fundovane kolega Urban. Čiže nie je to naozaj hanbou, nepovažujem to za nejaký zločin, prečin voči ľudskosti, aby takíto občania, ktorí z ničoho, z ničoho nič, nejakou úplnou náhodou budú nominovaní na zaujímajú alebo lukratívnu ústavnú funkciu, prešli aj takýmto určitým sitom.
Na druhej strane nemal by som žiadny problém, aby sa to týkalo aj poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, pretože aj tuná sú jedinci, o ktorých duševnom stave mám naozaj veľké pochybnosti.
Tiež nie som odborník ani na psychológiu, ani na psychiatriu, ale stačí len z úplného laického pozorovania, hoci sa za úplného laika nepovažujem, nakoľko v každom semestri na vysokej škole, či už jednej, alebo druhej, som absolvoval skúšku zo psychológie, a dosť ťažkú, takže nebolo by to na škodu to aplikovať aj na parlament. Prečo nie? Tak ako človek má právo voliť, má právo byť aj volený. Ale zároveň má právo vykonávať svoju funkciu pri plnom duševnom zdraví. Ak to niekoho z opozičných lavíc urazilo, tak je nám to veľmi ľúto, naozaj sme nikoho uraziť nechceli. Chceli sme len vecne argumentovať, prečo tento náš návrh zákona predkladáme a prečo ho považujeme za dobrý, správny a dokonca nutný.
Takže na záver, vážené dámy, vážení páni, žiadam vás o podporu tohto nášho predkladaného návrhu zákona, pretože si naozaj myslím, že tento zákon nikomu neubližuje, tento zákon je, naopak, na veľký osoh a na zlepšenie fungovania štátu, pretože ak je kamión v rukách vodiča veľmi silnou zbraňou, ktorou môže ublížiť, dokonca zabiť, tak aj zriadenie a uvedenie človeka, ktorý dostane do rúk v podstate celý štát, celú republiku s 5,5 mil. obyvateľov a vyjadruje sa, ako sa vyjadruje, a tvári sa, ako sa tvári, tak tiež dokáže veľmi ublížiť. A tento náš návrh zákona je naozaj vecný, je faktický a skúsme sa o ňom pobaviť. Môžme vaše pripomienky akceptovať alebo prijať v druhom čítaní, ak ho posuniete cez prvé čítanie.
Takže ešte raz, skúste sa na to pozrieť nie krvavými očami, nie cez červené súkno, ale naozaj vecne, prakticky a zhodnotiť svoj možno nie príliš tomuto zákonu, tomuto zákonu pridelený úsudok, aký máte. Takže ďakujem pekne, že som vás okrádal o čas a skúsme sa na to ešte zamyslieť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 18:32 - 18:34 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Šefčík, no, neviem ako by som začal, pretože tá vaša esej mala byť v podstate o tom, že buď chcete byť kritikom nášho predkladaného návrhu zákona, alebo jeho podporovateľom. Ale vy ste tuná začal tak trošku obšírne z každého súdka, ste tuná povedal nejakú perlu, tak ja sa k tomu skúsim nejakým spôsobom vyjadriť.
Ochrankári u pána expremiéra a súčasného tieňového premiéra Igora Matoviča - tak tieto informácie, vážený pán kolega, sú priamo od týchto chlapcov. Priamo od týchto chlapcov, pretože títo členovia ochranky, ktorá pôsobí na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov, si s týmto bláznom užili svoje. A naozaj mohli by o tom písať možno aj jednu kvalitnú beletriu.
Kolegovia Suja, Ďurica a Mazurek, títo všetci traja prešli klinickými psychotestami, pretože každý jeden z nich bol držiteľom strelnej zbrane. A pri strelných zbraniach sú tieto klinické psychotesty veľmi náročné. Neviem, či by ste ich zvládol vy.
V prvom rade sa naše hnutie volá Republika, nie odídenci od Kotlebovcov, ale buď je to ťažké si to z vašej strany zapamätať, alebo si to zapamätať neviete.
V rozprave ste tiež povedal, že nechceme vládnuť. Práve naopak! My chceme byť súčasťou vlády, pretože keď dokáže vládnuť bláznivý Igor Matovič s partou amatérov a chorobomyseľných ľudí ako je Jarko Naď, podržtašiek, ako je Edo Heger, plačlivých dievčat ,ako je Krajčí, tak ja si myslím, že keď pozbierame po ulici prvých, ktorí sa prihlásia na ministerské posty, dokážeme oveľa viac.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 18:18 - 18:20 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Každý člen vlády je iba tak silný, akí odvážni a silní sú jeho vlastní vládni poslanci tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky. Čiže za zodpovednosť vládnutia a za zodpovednú funkciu, do ktorej sa dostane človek či už viac, alebo menej psychicky nevyrovnaný a možno aj s ťažkou duševnou poruchou, tak ako to tuná pozorujeme už skoro rok najmä u bývalého premiéra Igora Matoviča a terajšieho tieňového premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča. Premiér a ministri vždy budú sedieť na svojich postoch iba dovtedy, pokiaľ im túto duševnú nerovnosť budú vládni poslanci tolerovať.
A ja si naozaj myslím, vážené kolegyne, vážení kolegovia, že slovenská politika už zažila veľa. Zažila veľa, ale to, čo zažíva za posledný rok počas premiérovania tohto naozaj psychicky chorého jedinca, je niečo neuveriteľné, niečo fakt ťažké, niečo úplne schizoidné a mne je úplne jasné, že vy máte iné presvedčenie, ako máme my, máte na tohto človeka úplne iný názor, ako máme my, budete ho donekonečna obhajovať, že on vlastne nie je blázon, on je iba svojský. Ale medzi bláznom a svojským správaním je len veľmi tenká čiara. – „On je veľmi citlivý, on to všetko veľmi prežíva.“ Ale ja si myslím, že medzi prežívaním a správaním sa úplne detinsky, úplne infantilne, sú len veľmi vymedzené možnosti a krátkosti času.
Čiže, kolegyne, kolegovia, podporte tento zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 17:59 - 18:01 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Tak ako hovorí Ústava Slovenskej republiky, že kto má právo voliť, má zároveň právo byť volený. Ale Ústava Slovenskej republiky by mala hovoriť aj o tom, že ten, kto je volený, má mať aj určitú spôsobilosť na právne úkony a má mať určitý kvalitný alebo kvalifikovaný psychologický posudok, aby v krízovej a ťažkej situácii, ktorá tuná je skoro rok, nenapáchal viac škody ako osohu.
O tomto je presne tento náš návrh zákona, pretože psychicky nespôsobilý, psychicky nevyrovnaný a psychicky nezrelý jedinec, nech bude na poste na poste ministra alebo nech to bude tretí najvyšší ústavný činiteľ, čiže premiér Slovenskej republiky, dokáže napáchať také obrovské škody, škody tak obrovského rozsahu, že následky môžu byť ďalekosiahle a o ich dôsledku si naozaj budú čítať len budúce generácie. Čiže v tomto návrhu zákona je to jasne pomenované. Psychicky narušená osoba, ktorá môže na verejnosti pôsobiť, že je úplne v poriadku, je zdravá, má spôsobilosť na právne úkony, ale nikto neskúmal doteraz duševný stav takéhoto jedinca, ktorý je nominovaný, na základe výsledkov právoplatných parlamentných volieb, ktoré tuná všetci rešpektujeme, do tak významnej ústavnej funkcie, ako je premiér Slovenskej republiky, alebo je nominovaný na post ministra Slovenskej republiky.
Čiže, vážené kolegyne, vážení kolegovia, myslím si, že toto bude prelomový zákon, ktorý takýmto jedincom znemožní vstúpiť do aktívnej ústavnej činnosti a obmedzovať a ubližovať slovenskému národu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 15:57 - 15:59 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujeme za slovo, pán predsedajúci. Pani kolegyňa, veľká vďaka za vyčerpávajúci prednes. Naozaj si to veľmi vážim. Stále zisťujeme, aký je náš sociálny systém nedokonalý, koľko je v ňom nášľapných mín, koľko je v ňom prekážok, koľko je v ňom záludností, záhadností, ale naozaj klobúk dole pred tým spôsobom vašej práce, akým ste sa vlastne do tohto zákona pustili, takže mne ako človeku, ktorý sa pohybuje 20 rokov v sociálnych službách, tak je to viac ako milé počúvať takéto veci.
A čo sa týka podpory vášho zákona, tak za poslancov zo skupiny hnutie REPUBLIKA, budete mať vždy našu podporu.
Pozícia dôverníka pre osoby so znevýhodnením je viac ako dôležitým orgánom a vo vašom pozmeňujúcom návrhu zákona je to veľmi pekne zakomponované a veľmi pekne vyhradené. Čiže aj tá vaša poznámka, čo sa týka pani Ghannamovej ako predsedníčky tej Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, či tam nebude dochádzať k nejakému konfliktu medzi opatrovníkom a dôverníkom, takisto s vami súhlasím, v žiadnom prípade tam nemôže dochádzať k žiadnym, k žiadnym pochybeniam alebo k žiadnym konfliktom, je to veľmi pekne vyšpecifikované a vymedzené. Dôverník je v podstate morálne zodpovedná a zdatná osoba, ktorú si poskytovateľ sociálnej, teda poberateľ sociálnej služby vyberie sám, dobrovoľne, čiže tam sa o týchto veciach naozaj baviť nemusíme.
No ale čo ma zarazilo, je to, ako ste povedala, že ten hyenizmus v domovoch sociálnych služieb alebo v domovov dôchodcov, ktorí ešte naozaj dokážu vyťahať a vyciciať peniaze zo svojho v podstate klienta tým, že mu spravia poistnú zmluvu alebo zmluvu, ktorá sa týka pohrebných služieb, tak to, to už, tu už hraničí všetko akože úplne bez zdravého rozumu. Takže veľmi pekne ďakujem, že ste sa aj týmto zaoberali a určite to podporíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 14:30 - 14:32 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Pročko, väčšina poľovníkov zo severovýchodného Slovenska, kde celý svoj život žijem a ktorý ma oslovil ohľadne tejto témy, pretože ja naozaj nie som poľovník, ale táto téma ma veľmi zaujíma, nemajú nič spoločné s bývalými vládmi, vládami SMER-u alebo bývalými nominantami SMER-u, práve naopak, sú to ľudia, ktorí sú z úplne iného politického súdka. Čiže len tak, aby som vás uviedol troška do obrazu, to bola taká fantazmagória, ktorú ste tuná opäť predviedol, že všetko, za všetko môže SMER, všetko ovláda SMER a všetko, čo sa zlé stalo, za to môže len ten nešťastný SMER. Čiže, pán kolega, treba vážiť slová a nepliesť si pojmy s dojmami.
Ďalšou vašou perlou bolo to, že Slovenská poľovnícka komora ovláda naozaj všetko. Pán kolega, ja nepoznám predsedu Slovenskej poľovníckej komory, ale tohto pána predsedu volilo cez 90 % členov tejto Slovenskej poľovníckej komory, čiže ten človek nemôže byť asi naozaj taký zlý alebo taký ješitný, ako ste ho tuná opísal, pretože inak by dôveru týchto poľovníkov, ktorý sa starajú o tieto poľovné revíry, nedostal a nezískal.
Tvrdil ste, že Slovenská poľovnícka komora robí kšefty. Je to možné, možné, pravdepodobné, ťažko povedať, ale pán kolega Pročko, kde nie je žalobca, tam nemôže byť ani sudca. Kolega Suja vám to veľmi správne povedal, ak máte upodozrenie, ak máte podozrenia, že sa dejú nejaké nekalé veci, treba to riešiť orgánmi činnými v trestnom konaní, od toho ste majstri v OĽANO.
Slovenská poľovnícka komora verzus revír. Slovenská poľovnícka komora, ako ja mám informácie, je naozaj, s revírmi nemá nič spoločné.
A čo sa týka organizácií, ktoré ste tuná už pomaly zakladal, tak Slovenská poľovnícka komora zastrešuje skoro tisíc organizácií a nebráni vzniku nových.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 14:12 - 14:14 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pani kolegyňa, s tvrdeniami, ktoré ste použili vo vašej rozprave, sa nedá nesúhlasiť, práve naopak, musím s nimi iba súhlasiť.
Veľmi pekne ste spomenula to, že tak silná inštitúcia, akou je Slovenská poľovnícka komora, je viac ako relevantným partnerom pre každú jednu vládu, nielen na dialóg, ale aj na samotnú tvorbu legislatívy a všetkých možných legislatívnych procesov, pretože títo páni, ktorí zastupujú túto Slovenskú poľovnícku komoru, v žiadnom prípade sa tu nemôžeme baviť o nejakých politických nominantoch, nech majú tí páni akékoľvek sympatie voči politickým stranám, subjektom alebo aj antipatie, to je úplne jedno. Títo páni, ktorí zastupujú tento orgán, sú naozaj naslovovzatí odborníci, sú to telom a dušou poľovníci, ochranári a v tomto smere a v tomto segmente národného hospodárstva, ktoré naozaj je určitým segmentom národného hospodárstva, pretože aj táto inštitúcia vytvára určité pracovné miesta a vytvára určité hodnoty, musíme dbať na to, aby sme týchto poľovníkov neobchádzali. Práve naopak, musíme veľmi intenzívne s touto poľovníckou komorou komunikovať, prijať všetky ich pripomienky, prijať všetky ich názory, pretože naozaj títo páni sú doslova a do písmena odborníci a ľudia z praxe.
Čiže nechať tieto veľmi citlivé a veľmi ťažké témy na úradníkov od stola kdesi na obvodných alebo na okresných úradoch je veľmi nebezpečné a je to také veľmi šalamúnske riešenie. Čiže naozaj iba odborník poľovník, ochranár v jednom, ktorý dokonale pozná to svoje prostredie, ten svoj revír, kde hospodári, vie, kde týchto ľudí tlačí topánka, a naozaj hľadajú veľmi kvalitné spôsoby riešenia.
Čiže, pani kolegyňa, veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 10:15 - 10:17 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Miro, vo svojej rozprave si veľmi pekne zhrnul to, že organizované poľovníctvo na území Slovenskej republiky je rovných 100 rokov. Ale to neorganizované poľovníctvo za území bývalých štátov, ktoré obhospodarovali naše územie, to sú stovky rokov dosahu. Čiže naozaj organizované poľovníctvo alebo už predtým nejaké neorganizované zoskupenia poľovníkov boli to vždy len ochranári zveri a lesných porastov.
A k tejto problematike, k tomuto významu slova poľovník by sme sa naozaj mali vrátiť. Ochrana zveri a jej regulácia, starostlivosť o les a lesné porasty, to je to gro práce každého jedného poľovníka a poľovníckeho združenia. Poľovnícke združenia v našej spoločnosti majú naozaj veľkú vážnosť a veľkú úctu. A aj keď naozaj máme možno 1 % poľovníkov, ktorých nazývam tzv. ostrostrelci, ktorí strieľajú na všetko, čo vzlietne, na všetko, čo sa pohne, tak naozaj tých 99 % zvyšných poľovníkov a poľovníčok sú viac ochranári ako lovci.
Poľovnícka komora dodržiava prísne pravidlá, prísne etické kódexy, prísne, prísnu etiku lovu. A to sú vlastne tradície, na ktorých musíme stavať a ktoré musíme udržiavať aj pre budúce generácie.
Spomínal si škody na poľnohospodárskych porastoch a na lesných porastoch. Áno, je to pravda, zimy už nie sú také, aké sú, a ten prirodzený zimný úhyn zveri tu nie je. Ale to nie je dôvod na to, aby títo poľnohospodári nejako cez prsty pozerali na týchto poľovníkov.
A čo sa týka Národnej rady Slovenskej republiky, tá nemá naozaj právo zničiť niečo, čo funguje, a okresné úrady nikdy nemôžu nahradiť poľovnícku komoru.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis