Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2020 o 12:39 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 14:16 - 14:18 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani ministerka, ja sa naozaj stále snažím o faktickú diskusiu a mali ste možnosť byť svedkom toho, že som sa prišiel aj vás teda spýtať, ako to je s tým kardinálnym bodom návrhu zákona, ktorý nám najviac teda prekáža, okrem iných. A to je to, či sa zachová alebo nezachová aj po vašom pozmeňujúcom návrhu koaličnom v návrhu zákona možnosť sledovať, kto s kým telefonuje, mailuje, esemeskuje. Bohužiaľ, ani od vás, od predkladateľky som nedostal jasnú odpoveď. Čo len svedčí, že aj z tých, aj keď si čítam tie vety v tom pozmeňujúcom návrhu, čo len svedčí o tom, že tá možnosť tam asi zachovaná bude. A toto je naozaj problém, ktorý my s tým máme, pretože práve tento bod dokazuje, že nejde o nič iné ako o bohapusté špicľovanie ľudí. Pretože vysvetlite mi, túto otázku ste už dostali viackrát v pléne, prečo kvôli koronavírusu potrebujete vedieť kto s kým komunikuje. To sa koronavírus v jedinej krajine na svete šíri po telefóne? Toto nám chcete povedať, toto nám chcete nahovoriť?
Ak tu, kolegovia a kolegyne, hovoríte, že len politicky zneužívame tému, tak vám chcem pripomenúť dve veci. Ak mal niekto niekedy s monitorovaním a nelegálnym odpočúvaním problém, tak to bola vždy pravica. Len nedávno sme vyvetrali, pani Zemanová, po vašom kolegovi zo SaS, pánu Galkovi. Asi sa k tomu nemusím teda vracať. A po druhé, ak by sme politicky vytĺkali kapitál, tak by sme asi neschválili včera úplne v pohode školské zákony absolútnou väčšinou a asi by sme nepodporili, čo už môžem vopred avizovať, aj sociálne opatrenia, ktoré sú pre ľudí.
Takže ešte raz, odpovedzte na túto otázku: prečo potrebujete vedieť, kto s kým hovorí?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 17:18 - 17:20 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, máte absolútnu pravdu, že asi najväčšou časovanou bombou na Slovensku je v súčasnosti tento parlament, pretože sme asi najväčším verejným zhromaždením, aký, aké v súčasnosti sa stretlo v našej krajine, v našom štáte. Ja preto v tomto kontexte nerozumiem rozhodnutiu predsedu Národnej rady, že nechal pokračovať v tejto schôdzi po informáciách, že pán poslanec Baránik z SaS je podozrivý, že by mohol byť nakazený koronavírusom. Nerozumiem, prečo nepadlo racionálne rozhodnutie a sme nenechali testovať pána Baránika a Národná rada sa mala zísť až potom, čo by sme poznali výsledok toho testu. Nerozumiem, ale dobre, pretože vyzývame všetkých občanov na zodpovednosť, ale sami my sa nesprávame zodpovedne. A teraz to nehovorím len kvôli nám, ale aj kvôli ľuďom, medzi ktorých sa vlastne o chvíľu rozídeme. A namiesto toho prijímame úplne nezmyselné zákony, nezodpovedné zákony, pretože ešte by som chápal, že potrebujeme lokalizovať ľudí, ktorí sa nesprávajú tak, ako sa správať majú, ale už naozaj nerozumiem tomu, prečo aj musíme vedieť, s kým telefonovali, s kým sa bavili. Vy pravičiari to asi máte tak v krvi, pretože ešte v predchádzajúcich volebných obdobiach sme tu mali tzv. pána Galka, teraz sme ho vyprevadili z parlamentu, a opäť idete urobiť to isté čo on. Monitorovať ľudí len pod záštitou nejakého vyššieho verejného záujmu.
Prosím vás, nerobte to, dohodnime sa a dajme nejaké pozmeňujúce návrhy, urobme iba to, čo máme, ale nechcite, aby sa tzv. vaša demokratická opozícia hneď nejakým ústavným valcom zmenila na eštebácku koalíciu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.3.2020 12:39 - 12:39 hod.

Erik Tomáš
Ďakujem pekne. Tiež chcem zvolať všetkých členov výboru na kontrolu SIS. Keďže sme aj my závislí od riadnych výborov, tak predpokladám, že výbor sa bude konať o 13.30 hod. v zasadačke č. 71. čo je v ubytovacom, v trakte ubytovacieho zariadenia. Ďakujem pekne.
Skryt prepis