Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 17:59 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 9:51 - 9:53 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Baránik, môžte hovoriť, koľko chcete, ale fakty nepustia. Vôbec nie je prekvapivé, že predkladáte, resp. navrhovateľom ste vy, a nie pán Šeliga, pretože pán Šeliga by bol okamžite v konflikte záujmov.
Hádam prvýkrát v histórii vládna koalícia predkladá návrh zákona v rozpore s názorom ministerky spravodlivosti, resp. toho ministra alebo tej ministerky, ktorá má (povedané so smiechom) zastrešovať danú problematiku. A navyše v rozpore s programovým vyhlásením vlády, pretože daná ministerka povedala, že ona písala tú stať programového vyhlásenia vlády a považuje vami predkladanú normu za rozpornú s programovým vyhlásením vlády.
Môžte rozprávať, koľko chcete, ale fakty nepustia. Nikto nestojí na vašej strane, nikto, vážení páni poslanci z koalície. Všetci sú proti tejto norme, nielen opozícia, ale aj pani prezidentka, Rada prokurátorov, pani ministerka spravodlivosti z vašej vládnej koalície, ktorú takýmto hanebným spôsobom obchádzate spôsobom, áno, ja uznávam, je to legitímne, legitajmný, legita..., legitímny legislatívny spôsob, ale len si uvedomte, ako v minulosti ste vy kritizovali nás, keď sme išli poslaneckými návrhmi.
Ak hovoríte o prelomovej zmene v rámci prokuratúry, tak o to viac, o to viac je to hanebné a až ponižujúce pre pani ministerku. Sama povedala, že ostala v tomto osamotená a trápne konzistentná. Nejde o nič iné - a to vy, pán Baránik, sám priznávate - ako o politizáciu prokuratúry, čo si myslí aj pani prezidentka aj nadácia Zastavme korupciu.
Upravte v druhom čítaní tú novelu tak, aby sme ju mohli podporiť aj my, a zvoľme prokurátora.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 16:52 - 16:54 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Dostál, vy keď ste pod tlakom faktov a stále vás odhalím, ako sa chameleón, ako chameleón sa meníte podľa toho, či ste vo vláde, alebo v opozícii, tak hovoríte o demagógii. Vaše vyjadrenie zo začiatku rozpravy vám dám zarámovať a vám ho osobne donesiem.
Pán Krúpa, vy tiež hovoríte o prekrúcaní faktov, o demagógii, len ste nespomenul ani jeden fakt, ktorý bol prekrútený. Hovorili ste, že dve minúty vám nestačia, ja si myslím, že dve minúty je na vás až, až príliš veľa.
Pán Stančík, Fico nie je premiér, váš premiér tu má byť, je to vaše programové vyhlásenie vlády.
Pán Šudík, len som povedal, že mi tam chýba garancia sociálnych opatrení, teda ďalšia pravda.
Pán Kašper, pán Doležal povedal najprv, že ide rušiť vlaky zadarmo pre dôchodcov a potom si to rozmyslel, keď mu určite pán Kollár zavolal, takže buďme korektní.
Pán Linhart, teší ma, neviem, kde ste videli nejakú osobnú invektívu z mojej strany k pánovi premiérovi. Akože to, že som mu povedal, že by mal ísť na detektor lži aj s príkladom, to je osobné? Nebuďte smiešny! Chcem vám pripomenúť, že mňa váš pán premiér celé minulé volebné obdobie prirovnával k nacistickému zločincovi, keď už sme pri osobných invektívach, takže dúfam, že zavedieme inú kultúru.
Pani Pleštinská, raz je to pravda, proste nebolo to prerokované s tripartitou, to je proste fakt a to, že to budete robiť následne, ja to oceňujem, ale opäť ďalší fakt a pravda.
Pán Žiak, ja neviem, čo som, ahá, ahá, vy ste hovorili, že teda veľký odborník na tom Hlavnom banskom úrade, výrobca čalúneného nábytku, fakt, skvele, tlieskam mu, úplne výborne. Nášho ste hneď označili bez toho, aby ste rešpektovali nejakú prezumpciu neviny, vy rovno všetkých nabrýzgate, ale hovoríte, že my brýzgame; vy brýzgate bez akýchkoľvek dôkazov, tak máme tam odborníka čalúneného nábytku.
Pán Šefčík, k vám radšej sa ani nevyjadrujem, lebo vy ste vybrali nejakú vetu, ktorú som ja nepovedal, tak si to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.4.2020 16:25 - 16:35 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení členovia vlády, kolegovia a kolegyne, bez mučenia sa priznám, že programové vyhlásenie vlády nepodporím, ale to vás asi nikoho neprekvapuje, zvlášť, keď mnohí z vás, napríklad pán Dostál, už na začiatku povedali, že vás náš názor ani veľmi nezaujíma, pretože programové vyhlásenie vlády sa vraj predkladá len vládnej koalícii, nie aj opozícii. Tak len chcem pripomenúť, že programové vyhlásenie vlády sa predkladá celému parlamentu a o dôveru vláda žiada celý parlament.
Po druhé, naozaj som veľmi sklamaný z toho, aká je účasť členov vlády počas celej rozpravy k programovému vyhláseniu vlády, zvlášť z účasti pána premiéra, ktorý, ak by to bolo v opačnom garde, by vykrikoval z poslaneckých lavíc – a tí, ktorí ste tu noví, si to môžete skontrolovať –, že kde je premiér. Keď chýbal Robert Fico v sále alebo Peter Pellegrini, to bolo stále, kde je premiér? Pán Dostál ten bol asi najaktívnejší v tomto. A kde je premiér, kde sú členovia vlády, pán Dostál, teraz? Teraz to neprekáža? Teraz to nevadí? Že za celú tú dobu proste nedokázali prísť k základnému dokumentu, ktorým sa chcú riadiť celé štyri roky?
No a tretia vec ešte k samotnej procedúre. Je pre mňa nepredstaviteľné, že tak dôležitý dokument nebol prerokovaný so sociálnymi partnermi, čo aj vyjadrili v otvorenom liste vláde, nemali možnosť ho pripomienkovať ani odborári, ani zamestnávatelia, ani ZMOS. Toto sa nikdy nedialo v minulosti. A keby sme niečo urobili také my, tak rovno kričíte, že je to arogancia moci. Toto nie je arogancia moci? Vy môžete? Vy ste tí slušní a vy môžete toto robiť? Nepáči sa mi to.
K samotnému dokumentu. Už to tu bolo niekoľkokrát spomínané a poviem to aj ja, je pre mňa nepochopiteľné, že základný dokument vlády, vládny program nereaguje na najväčšiu výzvu v histórii novodobého Slovenska. Nereaguje na situáciu, s ktorou sa naše generácie, priatelia, nestretli. Sami priznávate, že len jedno percento z tohto dokumentu sa venuje koronakríze. Prečo? Prečo ľudia nemôžu vedieť od vlády, ako to bude, aké sú východiská, čo sa týka ich zdravia a čo sa týka ekonomiky? No, myslím si, že preto, že nemáte plán. Že vláda jednoducho nemá plán.
Ja teraz nechcem prvoplánovo kritizovať, pretože uznávam, že chcete, že vláda chce. Však ktorý normálny člen vlády by nechcel pomôcť, ale skôr to vyzerá, že neviete, vážená vláda, že neviete pomôcť. Nemôžte ani oponovať to, že by opozícia nepodávala pomocnú ruku, pretože pri drvivej väčšine zákonov sme hlasovali jednomyseľne s vami. Ale opakujem, to, že sa dokument prakticky vôbec nevenuje najzákladnejšej téme súčasných dní, je veľmi nezodpovedné a svedčí to o buď kvalite, alebo zodpovednosti vládneho kabinetu. Potom sa nám stávajú také veci, že prvá pomoc pre podnikateľov, ľudí a živnostníkov prichádza po štyroch týždňoch a čo čítame? Z tej sľubovanej jednej miliardy sa zatiaľ minulo sedem miliónov. No úžasné! Keby tak zdravotníci podávali prvú pomoc chorým ľuďom, tak už dávno vykrvácajú. To isté by sme sa mohli baviť o DSS-kách, kde už zomierajú ľudia, ale nechcem do toho ísť, preto ešte raz chcem povedať, držím palce vláde, držím palce, len mali ste mať plán, mali ste ho mať v programovom vyhlásení vlády a mali ste už konečne sa rozhýbať a niečo robiť. Budeme podávať ruku tam, opakujem, kde len treba.
Oblasť zdravotníctva, aby som konfrontoval tento dokument s predvolebnými sľubmi, bola jednou z priorít súčasných vládnych strán, najmä hnutia OĽANO. Všetci si pamätáme, ako bola táto téma využívaná alebo skôr zneužívaná v predvolebnom boji. Všetci si pamätáme tie sviečky za odvrátiteľné úmrtia. Pýtam sa teraz, že či sa nedali odvrátiť úmrtia v DSS, v domovoch sociálnych služieb; ale dobre, nebudem taký ako váš premiér, nebudem. A tou najlepšou vizitkou pre oblasť zdravotníctva v tomto vašom programe je, že predsedníčka zdravotníckeho výboru ho nepodporí. Nehovoriac už o odborníkoch, ktorí ho označili za príliš vágne, plné všeobecných fráz, dali mu dokonca známku tri mínus. Nehovorím to ja ako opozičný politik, to hovoria odborníci a opakujem, vaša koaličná predsedníčka ho nepodporí.
Venujem sa najmä sociálnej oblasti a môžem tu opäť, tretíkrát zopakovať: Prečo v základnom dokumente vlády nie je garancia sociálnych opatrení, ktoré prijali naše vlády, keď dvaja ľudia, kľúčoví v tejto vláde, pán Matovič a pán Kollár vyhlasovali, že principiálnou podmienkou ich účasti vo vláde bude zachovanie týchto opatrení? Prečo to tam nie je?
No ja viem prečo, pretože tak ako sme varovali, viaceré z týchto opatrení sa budú rušiť. Už to aj naznačujete, už aj o tom otvorene hovoríte, už sme zachytili, že chcete preskúmať, respektíve opraviť zákon o automatickom zvyšovaní minimálnej mzdy, ktorá by ľuďom dala minimálnu mzdu na budúci rok na úroveň 650 eur, to už nebude platiť, to už vidíme. Už ste zrušili vlaky zadarmo pre študentov, chceli ste zrušiť aj vlaky zadarmo pre dôchodcov, len po tom ostrom proteste si to pán Kollár na poslednú chvíľu rozmyslel, lebo vedel, že už by toho bolo veľa. Už ste prakticky povedali, že trinásty dôchodok vyplácať nebudete, lebo vraj to stojí strašné peniaze. Tak kde je tá miliarda, sa ešte raz pýtam, ktorú ste tu pred štyrmi týždňami sľubovali? Sedem miliónov sa vyplatilo zatiaľ, ale pre dôchodcov peniaze nie sú, pre dôchodcov nie.
Čiže len to zhrniem. Tým, že tá garancia tam nie je v tom programovom dokumente, je úplne evidentné, že voliči boli podvedení, minimálne z dvoch strán, zo SME RODINA a OĽANO, pretože Sulík sa tým nikdy, nejakým spôsobom nebránil sa tomu rušeniu. Ale takto to je, to je ďalšia konfrontácia s programovým vyhlásením vlády.
Takou najväčšou pýchou toho vášho opatrenia alebo tohto programového vyhlásenia je justícia, spravodlivosť, slušnosť. Viete, možno vás prekvapím a môžete si ušetriť aj niektoré faktické poznámky, ja považujem za veľmi vážne informácie týkajúce sa pani Jankovskej, pána Kičuru. Je to problém. Dokonca súhlasím, že v justícii treba urobiť veľké zmeny, treba. Pretože justičná samospráva zlyhala, bola nastavená ešte pravicovými vládami, ale to je jedno, ale zlyhala. Len potom mi vysvetlite, prečo, prečo ešte predtým, než schválite programové vyhlásenie vlády, ktoré ste si napísali, idete proti nemu. Veď to je neskutočné, vy v programovom vyhlásení vlády píšete, že zákonodarná a vládna moc, teda politici, nemajú nominovať sudcov do Súdnej rady. A už ste to dvakrát urobili. Veď to je svetový rekord, to môžte zapísať do Guinnessovej knihy rekordov. Urobiť niečo ešte predtým, než programové vyhlásenie vlády je schválené, v rozpore s ním.
A to isté pri ďalšej tej vašej pýche, transparentné riadenie štátu, vznešený názov tejto kapitoly. Namiesto "našich ľudí" odborníci do štátov! No a šéfom Hlavného banského úradu už je výrobca čalúneného nábytku, saskár. Pán Kollár prišiel, na lístočku dal všetky mená podriadených inštitúcií na ministerstve dopravy, už nehovoriac o pani Bilecovej na ministerstve vnútra. Veď vy ste iní! Ste tvrdili voličom, že vy ste iní, my sme všetci v SMER-e zločinci, my sme nejaká zločinecká organizácia, tak sme boli pomenovaní, úplne paušálne, a vy ste iní a robíte to, ešte ste ani neschválili základný dokument, úplne to isté, čo ste vyčítali nám. Tak ako to je?
No a najlepšou pikoškou; nevidím svoj čas, môžem vás poprosiť? Aha tam, dobre. A tou, takým najväčším alebo zásadným opatrením, alebo takým dôležitým v tej oblasti justície, slušnosti, transparentnosti je detektor lži. Výborne! Vláda tvrdí, že bude konať čestne, hovoriť vždy pravdu, tak potom by nemal byť problém aj pre členov vlády alebo minimálne pre premiéra ísť na detektor lži a vysvetliť niektoré veci, nie? Je to logické. No tak keď to navrhuje v prípade policajných funkcionárov, keď pani Bilecová mala ísť, tak prečo nejde pán premiér? Vieme, že sú tu nejaké, ja teraz vás nebudem ohadzovať vašimi kauzami, lebo vy ma budete ohadzovať našimi, to už je klasické klišé parlamentné. Sústreďte sa, prosím vás, ak môžete, neradím vám to vo faktických poznámkach, na to, čo som povedal, môžte, samozrejme, vyťahovať kauzy. Ale keď má pán premiér reálnu daňovú kauzu, stačí prísť na detektor lži a vysvetliť a je to vybavené. Áno alebo nie? Jazdil som 600 kilometrov na Fabii alebo nie denne? Je to jednoduché, keď to raz odporúčame iným, našim podriadeným inštitúciám, no tak by sme mali začať a ísť príkladom od seba.
To je všetko, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 14:17 - 14:17 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Kolega Kamenický, asi nesleduješ úplne médiá aktuálne, tak keď nevieš, kto bude organizovať tú propagandu v zmysle informačných novín a ešte aj kto za ňu bude platiť, tak ti chcem povedať, že šéf Úradu vlády dnes potvrdil, že priamo on bude produkovať túto propagandu v podobe novín. Bude ju platiť Úrad vlády, to znamená daňoví poplatníci, a dokonca pripustil, že vlastný stĺpček v tomto tzv. informačnom materiáli bude mať pán premiér. Takže len toľko. (Výkriky z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 17:59 - 18:01 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Peter, máš absolútnu pravdu, že je nezodpovedné až hanebné, že tak základný dokument, akým je vládny program, absolútne prakticky alebo prakticky, nie absolútne, lebo jedno percento tam predsa len je, nereaguje na tú najväčšiu výzvu súčasnej doby a vieme, nielen súčasnej, že to bude beh na dlhšie trate, a to je na nákazu koronavírusom. Síce si ponúkol ctenému plénu až dve vysvetlenia, prečo to tak je, ale ja sa jednoznačne prikláňam k tomu druhému, vláda jednoducho nemá plán, ako cez tú krízu prejsť. Ani ekonomický, ani zdravotný. Jediné, čo táto vláda predvádza, je absolútny chaos, ktorý je vlastne symbolizovaný tým tandemom neskutočným Matovič a Sulík.
Správne si spomenul zdravotnícku oblasť celého programového vyhlásenia, lebo to je jedna z najväčších slabín a ja si pamätám, ako Matovič sľuboval, ako sa všetci budeme tu mať lepšie a budeme zdraví a napokon nie my, ale odborníci konštatovali, že ten zdravotnícky program alebo program v oblasti zdravotníctva je tak slabý, že mu dali, aj to si myslím, že prižmúrili jedno až obe oči, známku 3-. Nechápem, kde je tá slávna stratifikácia, ktorou sa tu tak všetci oháňali, aká je skvelá; napokon sa v programovom vyhlásení nevyskytla. A dopadlo to tak s tým zdravotníckym programom, že predsedníčka výboru pre zdravotníctvo sa rozhodla nepodporiť vládny program. Tak asi taká je kvalita sľubov pána premiéra Matoviča.
A ešte k tým peniazom. Ja už som tu spomínal, to spomenul, áno, na základe programového vyhlásenia vlády môžme skonštatovať, že nebudú peniaze na tento rozsah týchto opatrení. Ale na druhej strane, opakujem, už som to tu hovoril, opakovaný vtip nie je vtipom, predsa Matovič tvrdí, že sme tri miliardy ročne ukradli, takže bude mať k dispozícii peniaze. Ak sa to nepotvrdí, tak sa ukáže, že oni kradnú rovnako ako SMER - SD, v úvodzov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:58 - 17:00 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán Šeliga, aj ja vnímam vážnu úlohu občianskej spoločnosti alebo, ak chcete, aktivizmu spoločnosti, a preto som aj počas citlivých udalostí, ktoré nasledovali po tragickej udalosti na Slovensku, nikdy nespochybňoval právo ľudí zhromažďovať sa a vyjadrovať slobodne svoj názor. Ale to, čo som spochybňoval a spochybňujem dodnes, je úloha organizátorov vrátane vás samotného v týchto protestoch, pretože ako napokon realita a život ukázali, vy ste zneužili ten občiansky aktivizmus v prospech jednej politickej strany, o čom svedčí napokon aj nominácia a stranícka angažovanosť vašej osoby. Či chcete, alebo nechcete, vaše meno je symbolom zneužitia občianskeho aktivizmu a občanov v histórii Slovenska.
Ak hovoríte o slušnosti a že táto vláda je naozaj symbolom nejakej slušnosti a zmeny k lepšiemu, aj ja vám chcem pripomenúť, že mali by ste začať od vášho predsedu. Pretože ak hovoríte o výmene generálneho prokurátora, síce neviem o akej, keďže súčasnému generálnemu prokurátorovi končí riadne obdobie a vy hlasmi deväťdesiatimi piatimi si zvolíte, koho chcete, tak treba poznamenať, že aj váš predseda má naozaj na krku vážne trestné činy, zatiaľ len v podozrení alebo v podobe obvinenia, pretože už je obvinený z daňového zločinu a ja pevne verím, že aj nový generálny prokurátor bude objektívny a spravodlivý, keď už ku všetkým, tak aj k vášmu predsedovi.
Vaša vízia sa ukázala v podobe 5,7 % vašej strany, toto je vaša sila. A v súčasnosti, či chcete, pán Šeliga, alebo nie, sa vaša strana už nachádza v štádiu klinickej smrti. To sú tie tri percentá. Takže taký silný je aj váš hlas.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:22 - 16:23 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Grendel, žiadate Národnú radu, aby vyslovila dôveru premiérovi a jednotlivým ministrom, no ale oni vzájomne medzi sebou už žiadnu dôveru nepociťujú. Pán Matovič nemá podľa mňa za posledné týždne žiadnu dôveru v pána Sulíka, ministra hospodárstva, a naopak, pán Sulík už nepožíva žiadnu dôveru voči pánovi Matovičovi. Dokonca až k takej dokonalosti sa tá dôvera vo vládnej koalície dostala alebo dopracovala, že štátny tajomník ministerstva hospodárstva vyslovuje nedôveru ministrovi hospodárstva a vlastnej vláde v otvorenom liste ekonómov, ktorí kritizujú vládu za pomalé kroky.
Nadchla ma aj časť, keď vyslovujete dôveru štátu vo veci boja s daňovými únikmi. Ale tu vám musím povedať, že ja nemám žiadnu dôveru v vášho premiéra Matoviča, ktorý preukázateľne, preukázateľne obral štát na daniach v minulosti a neviem, či vy dôverujete, ale ja určite nedôverujem jeho vysvetleniu, že dokázal na aute Fabia prejazdiť 600 kilometrov denne. Ja si myslím, že v tomto mu nedôverujete ani vy.
Takže ako opozičný poslanec logicky musím povedať, že ja tejto vláde nedôverujem a žiadnu dôveru jej určite vyjadrovať nebudem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 15:55 - 15:57 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, samozrejme, rešpektujeme, ak ma pán premiér neodkladné pracovné povinnosti. Pevne veríme, že nebudú trvať celý deň, že telefonát s predstaviteľmi V4 nebude trvať celý deň do večera, alebo dokonca aj počas zajtrajšieho dňa. Nepáčilo sa nám už minule, že vystúpil iba pán premiér bez toho, aby sme mohli na neho reagovať, je to absolútne nekorektné, preto sme vyjadrili svoj protest aj vo forme nášho odchodu zo sály. Len vám pripomínam, že ste všetci vyskakovali ako čerti z krabičky počas predchádzajúceho volebného obdobia, keď premiér nebol v sále a preberala sa vec týkajúca sa jeho.
Čo sa týka toho, čo ste povedali v obsahu, najmä v sociálnej oblasti, pán Kollár, hovoríte, že programové vyhlásenie vlády ukazuje, že ste sa na ľudí nevykašlali. Ja som si teda podrobne preskúmal a prečítal sociálnu oblasť a naozaj je tam veľa opatrení, s ktorými aj súhlasím, len som zvedavý, že kde na to zoberiete peniaze, pretože ten rozpočet na tie sociálne opatrenia výrazne prekračuje možnosti štátu; a ja to budem veľmi prísne kontrolovať.
Ale to, čo mi chýba v programovom vyhlásení vlády, špeciálne od vás, pán Kollár, a od strany SME RODINA, je garancia sociálnych opatrení, ktoré prijali naše vlády. Vy ste tvrdili, pán Kollár, že principiálnou podmienkou vašej účasti vo vláde bude nerušenie našich sociálnych opatrení, a v programovom vyhlásení vlády nemáte takúto garanciu, nepresadili ste ju a ja viem prečo. Pretože sa ukazuje, že ľudia budú podvedení, že viaceré tie sociálne opatrenia zrušíte. Už sú avizovaní, zrušenie obedov zadarmo, už sa zrušili vlaky zadarmo dočasne pre študentov, už sa avizuje nevyplatenie 13. dôchodku a už sa avizuje prehodnotenie zákona o automatickom navyšovaní minimálnej mzdy. Takže bojím sa, že ľudia budú oklamaní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:09 - 17:10 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Kamenický, je to v podstate veľmi jednoduché. Tí poslanci, a to je jedno, či už z koalície, alebo opozície, ktorí podporia náš pozmeňujúci návrh, tak vyjadria svoj názor, že nie je správne v období odkladu splátok pýtať si od ľudí úroky, alebo za to obdobie, a tým pádom aj vyslovia názor, že by mali banky so ziskami vyše 600-miliónovými zdieľať a podieľať sa na riešení koronavírusu.
No, a tí poslanci, či už koaliční, pevne verím, že medzi opozičnými sa žiadny taký nenájde, ktorí nepodporia ten pozmeňujúci návrh, tak vyjadria svoj názor, že ľudia, napriek tomu, že im boli splátky odložené, musia platiť úroky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 16:52 - 16:53 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán minister, ja už som sa vecne vyjadril k tej téme v prvom čítaní, ale predsa len ešte raz mi to nedá. Naozaj chodíte okolo horúcej kaše, pomáhate si ústavou, dokonca príbehom Ježiša Krista počas veľkonočných sviatkov, tak aby som pri tejto vašej kresťanskej rétorike zostal, musím povedať, že si teraz umývate ruky ako Pontský Pilát, pretože nedokáže vyriecť tú jednu kľúčovú vetu, ktorú vám vyčítame, pretože musíme podotknúť, že my, samozrejme, súhlasíme s odkladom splátok pre ľudí, pre živnostníkov, pre firmy, je to naozaj pomoc. Ale to, s čím nesúhlasíme, je, aby za toto odkladné obdobie platili úrok. Tak už to, prosím vás, povedzte, že to tak je. Nehovorte o tom, že splátka sa skladá z istiny a z úroku, ako keby sme tu nevedeli, poúčate nás. To, čo teraz nezaplatia, zaplatia buď zvýšením splátok, alebo predĺžením obdobia.
Povedzte, že ste s tými bankami vyrokovali len odklad splátok, ale nevyrokovali ste to, aby ľudia počas tohto obdobia neplatili úrok, a tým pádom sa predraží celý ten úver. Toto nám prekáža a chceme, aby tie banky tiež nejakým spôsobom prispeli k tej kríze, keď prispievajú všetci. To je všetko, čo vám chceme povedať.
Čiže ešte raz, váš pán premiér hovorí, pravda, stále treba hovoriť ľuďom pravdu, tak ju povedzte. A opäť sa vrátim ku kresťanským motívom, pán minister, pravda oslobodzuje.
Skryt prepis