Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 16:18 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 16:18 - 16:19 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Peter, verejnosť sleduje túto schôdzu v priamom prenose a musí mať pocit, že opozícia ako keby nechcela vystupovať. Chcem teda verejnosti povedať, že pravda je úplne iná. Jednoducho opozícii bolo rôznymi obštrukciami znemožnené vystupovať napriek tomu, že koalícia obštrukcie pred touto schôdzou odmietala. Toto je vizitka nášho váženého pána magistra premiéra zlodeja. Okrem toho, že je zlodej, je ešte aj obyčajný zbabelec.
Nechcem sa venovať diplomovke, aj keď predsa len trochu musím. Názov tej diplomovky totiž znie, je veľmi príznačný, vraj "Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty". Teda názov diplomovky človeka, ktorý ako podnikateľ obchádzal daňový systém, aby okrádal štát na daniach. Toto proste nevymyslíš.
Ale viac ako samotná diplomovka ma trápi niečo iné, a to charakter tohto človeka.
Povedzte mi, a verejnosť nech sa nad tým zamyslí, že čo je to za človeka, ktorý vie, že ukradol diplomovú prácu, a napriek tomu búši ako blázon do Andreja Danka za rovnaký problém? Povedzte mi, čo je to za človeka, ktorý vie, že ukradne diplomovú prácu, a napriek tomu vyzýva Borisa Kollára, že na jeho mieste by odstúpil z funkcie, pritom sám neodstúpi?
Pán premiér Matovič, citujúc Borisa Kollára: "Niečo tak odporne farizejské, ako ste vy, som v politike ešte nikdy nestretol."
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 18:10 - 18:12 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Vetrák, ja naozaj žasnem, že po takom dlhom legislatívnom procese k tomuto návrhu zákona dokážete povedať niektoré veci.
Tvrdíte napriek všetkému, napriek faktom, že tento váš zákon je v súlade s programovým vyhlásením vlády. Normálne prídete za tento pult a to tvrdíte, pritom vaša pani ministerka spravodlivosti, ktorá stať aj o Generálnej prokuratúre písala, povedala, že tento zákon nie je v súlade s tým, čo ona napísala do programového vyhlásenia vlády.
Tvrdíte, že okrem vás, vašej skupiny poslancov, ktorí to predkladáte, máte podporu aj v iných kruhoch politických a odborných. Ani to nie je pravda. Jednoducho aj pani prezidentka Čaputová má stále tú výhradu, že prokurátor by mal byť vyberaný len z prokurátorov, teda generálny prokurátor, a vy normálne budete presviedčať, že to je falošný dojem, že tu niekto vytvára falošný dojem, že tá pani prezidentka takýto názor má. Vaša ministerka spravodlivosti má rovnaký názor a vy hovoríte o falošnom dojme.
Rada prokurátorov aj po tej vašej diskusii, ktorá bola len figovým listom a mala nahradiť riadny proces legislatívny s medzirezortným pripomienkovým konaním, bla bla bla, teda s odbornou verejnosťou a tak ďalej, tiež tvrdí, že to nie je v poriadku. Takže, pán Vetrák, ste v tom sami. Ste v tom sami s tým, že samozrejme, valec koaličný zaberie a napokon už onedlho bude celá verejnosť svedkom toho, čo tvrdíme od začiatku, že one man show, že táto legislatíva sa robí len pre jedného jediného muža.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 15:51 - 15:52 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Šeliga, naozaj my v opozícii by sme si mohli zobrať pukance a kolu do ruky a len sa pozerať na tú tragikomédiu, čo tu vo vládnej koalícií predvádzate.
Prvýkrát budem s vami súhlasiť, áno, je to divadlo a robíte hlupákov z ľudí aj týmto návrhom na odvolanie. A dopĺňam, len ste doplnili pána Dostála, ktorý povedal tiež, že tento bod nemá slúžiť na to, aby bol odvolaný pán Kollár, tak len aby verejnosť vedela, o čo tu ide.
A, viete, ten Igor Matovič aspoň priznal to pokrivenie jeho charakteru v tejto veci, pretože raz proti Dankovi hovoril, že je, ani nespomínam to slovo, ale viete, lekvár a niečo, teraz, samozrejme, jeho poslanci vraj budú hlasovať podľa najlepšieho svedomia a jasné, jasné.
Ale vy, pán Šeliga, máte naozaj možnosť, vy aj SaS, teraz preukázať, ako ste to mysleli, lebo pochádzate z organizácie Za slušné Slovensko, tak ukázať celému Slovensku, aj tomu slušnému, možno aj neslušnému, že aké, kde sú tie vaše principiálne postoje.
A rovnako vás chcem upozorniť, že ani prípadný odchod SME RODINA neznamená pád vlády, lebo tiež som z matematiky bol celkom dobrý a viem rátať.
Takže všetko, čo hovoríte, je postavené na vode a ukážte principiálny postoj alebo radšej mlčte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 15:08 - 15:10 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Dostál, prepáčte mi môj zlý odhad, že nevystúpia poslanci vládnej koalície vrátane vás. Vystúpili ste, ale, bohužiaľ, musím konštatovať, že opäť to bolo také alibistické až pokrytecké z vašej strany.
Môžme si myslieť o tom návrhu zo strany pána Kollára, čo len chceme. Áno, aj mne to pripadá len ako nejaké divadlo pre verejnosť a asi ťažko by sa len tak hodil strmo zo skaly dole, keby vedel, alebo resp. keby nemal tú istotu, že ho vládna koalícia podrží.
Na druhej strane týmto naozaj dáva ponuku vám, pán Dostál, aj ostatným kolegom, ktorí jasne povedali, že pán Kollár by nemal byť na čele parlamentu, a neustále ste ho na to vyzývali, zdôvodňovali. Teraz už nemôžete, pán Dostál, tvrdiť, že nebudete hlasovať za návrh opozície, pretože nejde o návrh opozície, opakujem, ale o návrh pána Kollára. Takže ak by ste boli principiálni a konzistentní vo svojich vyjadreniach, tak by ste to vy a ostatní, ktorí vyzývali pána Kollára na odstúpenie, potvrdili svojím skutkom, a to teda hlasovaním za jeho odvolanie.
Ale ani to vy, pán Dostál, neurobíte, preto hovorím, že ste alibista a trochu aj pokrytec a neustále, pokiaľ už hrozí nejaká nezhoda v koalícii, tak stále sa k tomu takto postavíte. Opäť vám pripomínam tú nešťastnú diskusiu o verejnej voľbe generálneho prokurátor, keď jeden deň ste vy a vaši kolegovia z vašej ministrany tvrdili, že verejná, resp. tajná voľba je výdobytkom nežnej revolúcie a potom ste v záujme zachovania koalície už presadzovali aj verejnú voľbu. Tak asi takto to dopadne aj dnes.
Ak raz niečo, pán Dostál, tvrdíte, tak mali by ste byť principiálny a naplniť to aj svojimi skutkami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 14:56 - 14:58 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán predseda Národnej rady, to ste asi podobne ako pán Danko nemali vystúpiť s niečím nepripraveným, ale radšej len s tým záverečným slovom, ktoré máte pripravené, pretože ak ste už povedali, čo ste povedali, nedalo sa alebo nedá sa na vás nereagovať.
Pán Kollár, v prvom rade chcem vám pripomenúť, že môžete tu hovoriť, že ste nechceli vystupovať proti Dankovi, lebo vás len vyprovokoval, ale vy ste podporili návrh na odvolanie Andreja Danka. Vy a vaše hnutie, je to fakt, vy ste ho podporili, podpísal. A robili ste to v čase, keď už ste tušili a vedeli, akým spôsobom ste svoju diplomovú prácu napísali. Toto je také, viete, pokrytecké. Možno by som radšej bol na vašom mieste ticho v tom čase, lebo ste vedeli, akým spôsobom ste diplomovku a možno aj štátnu záverečnú skúšku urobili.
Tiež som nechcel reagovať, ale keď ste už začali vy, tak musím. A potom, viete, keď už hovoríte, že či máme, nemáme morálne právo niečo hovoriť, lebo sme niekde boli a neboli, mám ja otvárať vašu minulosť? Mám to teraz začať robiť? Lebo taká sprcha nie je, pán Kollár. Toľko vody a toľko mydla nie je, že by sme to zmyli?
Takže zvažoval by som na vašej, na vašom mieste trochu slová, možno trochu pokory. Rešpektujeme, že ste si dohodli s koalíciou toto divadlo, že teda ste dali návrh na odvolanie, oni vás neodvolajú a kauza je uzavretá. Možno len pre vás. Verejnosť si to bude navždy pamätať.
Minulosť vás všetkých dobehla, dobehla vás, pretože ste tu niečím argumentovali. My sme predsa prečítali vaše výroky a nechcite od nás, resp. nikdy nedovolíme to, aby ste nám zavreli ústa. Ak ste raz niečo také v minulosti hovorili, argumentovali, tak sme vám to museli jednoducho, pán Kollár a spol., pripomenúť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 14:42 - 14:43 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Richard, myslím si, že priebeh schôdze ukazuje, že táto schôdza bude len obyčajným cirkusom, resp. divadlom pre verejnosť, pretože nepredpokladám, že by koaliční poslanci začali húfne vystupovať a argumentovať. Išli by totiž proti vlastnému svedomiu z minulosti a ťažko by to bolo obhájiteľné.
Chcem aj upozorniť na to, že aj tuto práve vystupujúci pán Dostál, áno, zaujal principiálny postoj aj k problému pána Kollára a mnohí ďalší, ale ani oni nebudú dnes vystupovať, pretože vedia, čo by to znamenalo.
Chcem pripomenúť všetkým tým kritikom z koalície, ktorí nabrali odvahu aspoň niečo povedať, predovšetkým zo strán SaS, ZA ĽUDÍ, že už nebude platiť ani to, že nebudete hlasovať s opozíciou, resp. na návrh opozície, pretože ten návrh predložil sám pán Kollár. Takže pokiaľ by ste naozaj svoje slová aj chceli naplniť činmi a potvrdiť tak tú principiálnosť aj z minulosti, aj zo súčasnosti, tak by ste za tú plentu išli a hlasovali. Ale ako sa ukazuje, zbabelosť a pokrytectvo sú základné črty vašej povahy, a preto aj takto dopadne táto schôdza. Čiže nič iné len divadlo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.7.2020 13:47 - 13:47 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, chcem informovať vás, pána predsedu strany SMER - sociálna demokracia Roberta Fica, ale, samozrejme, aj všetkých prítomných, že ja a Peter Žiga si uvedomujeme a rešpektujeme zákon, ktorý hovorí, že v prípade vzdania sa členstva okamžite, automaticky zaniká predsedníctvo v osobitných kontrolných výboroch. Tomu sme chceli podriadiť aj prax a hľadali sme si naše nové miesta v pléne, ale informovali sme sa na organizačnom výbore, ktorý nám povedal, že zatiaľ sú pridelené tieto miesta, kde sedíme. Ak to organizačný výbor zmení, okamžite sme pripravení sa presadiť. Takže len toľko by som chcel na vysvetlenie. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 16:05 - 16:07 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ja fakt rozumiem, že sa ťažko počúva, keď vám niekto tu urobí nejaký rešerš faktov a vyjadrení od Rady prokurátorov cez pani ministerku spravodlivosti. Je to bolestivé, lebo viem, že to robíte nasilu, musíte to urobiť, asi to máte príkazom. Dobre.
A, pán kolega, ktorý ste posledný hovoril, prepáčte, meno mi vypadlo, ale musím povedať, že ja som to nemyslel nejak v zlom, že máte 95 hlasov. Ja práve naopak. Rešpektujem parlamentnú väčšinu, a preto hovorím, máte právo robiť, čo chcete, s tou svokrou tomu rozumiem, to je v poriadku.
No ale teraz vecne. Strach, pán Baránik? Ako možno vy ho chcete šíriť, ale ja strach z vás určite nemám, ani z nikoho, ani nemám mať prečo, takže mňa nezastrašíte ani takýmito tvrdými vyjadreniami. Možno by si mladší kolegovia mohli pozerať na tú vašu rétoriku, lebo naozaj nezodpovedá vášmu zovňajšku, vyzeráte ako inteligentný človek, ale niekedy, čo z vás dokáže ísť, je naozaj zastrašujúce až, ale možno len pre niekoho.
No, pán Dostál, neviem, v čom som klamal, fakt, lebo že vraj celé vystúpenie, vy tak dbán..., vždy tak dbáte na tie, na tie fakty, tak všetko to, čo som pomenoval, skúste mi vyvrátiť.
To, že pán Šeliga nesedel na mieste hlavného navrhovateľa napriek tomu, že tu prišiel už desať minút po, po pánovi, po tom začatí rozpravy, O. K., ale o tom sa ani nechcem baviť, takže nehovorte o klamstvách.
A posledná vec. Ak tu niekto klamal, tak hovoril pán Baránik, že to len my a rada prokurátorov vraj tvrdíme, že treba vyberať z prokurátorov. Tak ešte raz, pán Baránik, prečítajte si ministerku spravodlivosti, prezidentku a ďalších ľudí, takže klamete vy, pán Baránik.
A keď tu niekto vraví o tom, že tajná voľba, že počas tajnej voľby sa korumpovalo, som rád, že ste to pripomenuli, vládni kolegovia, som veľmi rád, lebo, Gábor, asi si spomenieš, že ak tu boli podozrenia z korupcie počas voľby Dobroslava Trnku, tak tie smerovali práve ku poslancom Ivety Radičovej vlády, veď teda že, takže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.6.2020 15:34 - 15:48 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolegovia, kolegyne, vážený pán predsedajúci, tak nalejme si čistého vína. Vy v programovom vyhlásení vlády si uvádzate, že budete konať čestne a hovoriť pravdu a nič len pravdu, tak si tú pravdu tu a teraz povieme. Dobre.
Po prvé chcem uviesť, že jediným cieľom tejto novely zákona je politicky si podriadiť Generálnu prokuratúru. Za generálneho prokurátora chcete vymenovať exponovaného politika a pravidlá idete meniť tak, aby generálna prokuratúra a prokuratúra ako taká poslúchali politickú moc. Asi za všetkých, ktorí toto už doteraz komentovali, to najlepšie vyjadril bývalý ústavný sudca Ján Drgonec, ktorý, citujem, povedal: „Ani v Zimbabwe by pre Lipšica nemenili zákon.“ Ani v Zimbabwe.
Čo je ale ešte smiešnejšie, a historicky asi sa s tým stretávame prvýkrát v období parlamentarizmu, idete týmto svojím konaním proti vlastnej ministerke spravodlivosti, ktorá by mala takúto zásadnú, ako vy hovoríte, zásadnú zmenu zastrešovať. Samotná pani ministerka podobne ako my neakceptuje, aby bol generálny prokurátor vyberaný z iného okruhu osôb, akým sú prokurátori. Vaša ministerka spravodlivosti a vaša stranícka kolegyňa, pán Šeliga, keďže ste hlavným predkladateľom tohto zákona, a myslím si, že aj vy sa trošku hanbíte, pretože nesedíte na tomto mieste navrhovateľa a nechali ste to radšej na pána Baránika. Vaša pani ministerka povedala, že sa ocitla v tomto momente osamotená a trápne konzistentná. To je fakt, to je citát.
Tá ďalšia výhrada, ktorú máme aj my, aby som ich zhrnul na úvod, kým prejdem k ďalším veciam, je to ustanovenie, podľa ktorého budete chcieť odvolať generálneho prokurátora len vtedy, resp. vtedy, keď nebude vraj konať riadne, čestne, nestranne a nezávislo. A to kto bude merať? A kto povie, že takto koná? Pán Baránik alebo vy, pán Šeliga? Alebo pán Matovič povie (reakcia z pléna), že je to tak, že je to tak? To je fakt, ani v Zimbabwe toto nemajú, to má pán Drgonec pravdu. Tak gumený paragraf ešte naozaj v živote nevidel a jeho jediným cieľom, hovorím, jediným cieľom aj tohto paragrafu je politicky ovládať prokurátora.
A tretiu zásadnú výhradu, ktorú k tomu máme, je, samozrejme, verejná voľba, tzv. výdobytok Nežnej revolúcie, je už zakopaný ešte hlbšie pod zem. Že, pán Dostál? Pána Osuského tu nemám, ktorý ešte pri tej predchádzajúcej voľbe generálneho prokurátora hovoril jeden deň, že aký je to výdobytok Nežnej revolúcie, a o dva dni už nepočul, nevidel, bolo potrebné udržať koalíciu.
Tá tajná voľba je predsa dobrá v tom, a preto sme to tak chceli v tom novembri, aby nikto nevedel pri personálnych otázkach, ako hlasujete. Čo je na tom? Aby aj ten generálny prokurátor videl, kto ho volí, resp. nevidel, kto koho volil a kto ho nevolil. O tom to je. Je to citlivá personálna otázka. Je zaujímavé, že tak neprotestujete pri iných personálnych otázkach v parlamente, že napríklad pri iných persónach, pri iných voľbách volíme tajne.
Takže toto sú tie tri zásadné výhrady, ktoré my k tomuto zákonu máme, a nie sme v tom sami. Ako som už spomenul, prvou, ktorá má rovnaké výhrady ako my, je ministerka spravodlivosti pani Kolíková. Opakujem, vaša kolegyňa z vlády. A vaša stranícka kolegyňa, pán Šeliga. Je ponižujúce pre ňu, ponižujúce, akým spôsobom sa ju snažíte obísť a predkladáte tento zákon, túto novelu zákona poslaneckým návrhom. Pritom vieme dobre, že tá zásadná zmena, ako vy ju nazývate, zásadná, ona zásadná je, si zaslúži riadne medzirezortné pripomienkové konanie, v rámci ktorého sa budú môcť vyjadriť odborníci, verejnosť, ale hlavne ju bude predkladať vláda a pani Kolíková.
Konáte v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Tvrdíte, že je to v súlade s programovým vyhlásením vlády, ale dovoľte, aby som odcitoval vašu pani ministerku Kolíkovú, ktorá tvrdí: „Prekvapuje ma, že to z toho niekto odvodzuje. Túto časť som písala ja, vychádza z volebného programu strany ZA ĽUDÍ,“ pán Šeliga, „viedli sme o tom diskusiu a nakoniec sme sa zhodli, že kandidát na funkciu“ generálneho pro..., „generálneho a špeciálneho prokurátora by mal pochádzať z radov prokurátorov.“
Toto hovorí vaša ministerka spravodlivosti. Tá, ktorá písala tú stať v programovom vyhlásení, že konáte v rozpore s programovým vyhlásením vlády.
Ponižujete zároveň aj prokurátorský stav. Máme 900 prokurátorov a pán Baránik povedal, že každý jeden z nich je mafián, pretože povedal, že celá prokuratúra je v područí mafie, čo je urážka prokurátorov a najmä odkaz - nesnažte sa, pretože váš kariérny postup nikoho nezaujíma. Nerobte nič, nie sme schopní vybrať z vás, všetci 900, jak vás je, ste neschopní. Absolútne ponúženie, poníženie. Aj táto rada prokurátorov vám niečo odkázala, vážení páni poslanci vládnej koalície, opäť citujem:
„Otváranie možnosti kandidovať na funkciu generálneho prokurátora pre neprokurátorov predstavuje nebezpečný precedens, ktorý môže byť kedykoľvek zneužitý v politickom boji a otvára priestor pre neželanú politizáciu prokuratúry" tvrdí najvyšší orgán prokuratúry rada prokurátorov. Teda už nielen my, už nielen pani ministerka spravodlivosti, ale už aj rada prokurátorov.
No a v podstate vy sa ani nebránite, lebo keď sme počuli pána Baránika aj tu v pléne, ale najmä v Slovenskom rozhlase, ten rovno konštatoval, že nikde na svete, opäť citujem: „Nikde na svete neexistuje téza, že prokuratúra má byť nezávislá." Takže pán Baránik úplne otvorene priznáva, že má byť pod vplyvom politiky, pod vplyvom vládnej koalície. Takto si vy predstavujete tú nezávislosť.
Takže ja neviem, prečo sa smejete keď hovorím o podriadení politickému, politickému nejakému zápasu, resp. politickej moci. Prečo sa smejete? Však pán Baránik ako jeden z hlavných predkladateľov to priznáva a ešte tvrdí, že to tak má byť, že to je v poriadku, lebo všade na svete je to inak, len u nás tá prokuratúra bola škandalózne nezávislá.
No a keď už nepočúvate ani vlastnú pani ministerku, keď už nepočúvate radu prokurátorov, tak to, že nechcete vypočuť ani pani prezidentku, je už naozaj zvláštne. Pretože aj tá povedala, že sa jej nepáči, že sa tento zákon účelovo mení kvôli jednej osobe. Pán Grendel povedal, musíme ísť do politického stretu s pani prezidentkou. So všetkými! Nikto nie je na vašej strane! Vôbec nikto, ste v tom sami. Poslanci vládnej koalície, ste v tom absolútne sami, pôsobíte ako ten známy valec zo Zlatej Idky, ešte z čias Mečiara. Ešte aj poti..., proti pani prezidentke chcete ísť, ktorá sa ozvala a má pravdu.
Očakávam teda od pani prezidentky, že v prvom kroku bude vetovať tento zákon, aby teda naplnila svoje slová aj skutkami, a v prípade, že ho aj tak pretlačíte, že nevymenuje nevyhovujúceho kandidáta v zmysle jej kritérií za generálneho prokurátora. To by som očakával.
No a prečo nazývame tento zákon lex Lipšic? Však to je úplne jasné, keď lupou pozeráte na ten zákon, všetko je šité na mieru tomuto človeku. A my si myslíme, že Daniel Lipšic nemôže byť generálnym prokurátorom, a teraz vôbec nebudem osobný, ale budem vecný a uvediem štyri dôvody, pre ktoré si to myslím ja aj moji kolegovia.
Po prvé Daniel Lipšic nie je prokurátorom a tvrdíme, že má generálny prokurátor pochádzať z radov prokurátorov, tvrdíme to všetci okrem vás.
Po druhé Daniel Lipšic je bývalý exponovaný politik, a preto je veľmi pochybné, či by dokázal v prípade politických citlivých káuz, a to je jedno, týkajúcich sa opozície alebo vládnej koalície, rozhodovať nestranne.
Po tretie Daniel Lipšic v súčasnosti zastupuje v mnohých medializovaných prípadoch poškodených, ale aj páchateľov, ako sme sa mali možnosť dočítať. Aj páchateľa napríklad brutálnej vraždy. A preto je pochybné, že či v prípade, že by sa stal generálnym prokurátorom, nebude v konflikte záujmov.
A ten štvrtý dôvod je, že či chceme, alebo nechceme, a ja túto vec vôbec nejdem zneužívať, pán Lipšic je právoplatne odsúdený za spáchanie trestného činu, pretože na priechode pre chodcov usmrtil chodca. A toto je naozaj veľké nešťastie pre obe strany, aj keď sa asi so mnou zhodnete, že naše myšlienky musia viac patriť rodine pozostalým ako pánovi Lipšicovi.
Ale čo chcem povedať v tejto súvislosti, je a pripomenúť vám, lebo mnohí ste tu možno mladší, služobne mladší kolegovia, že pán Lipšic ešte ako minister spravodlivosti v prípade rovnakých prípadov, totožných alebo podobných, to znamená, keď páchatelia zrazili na prechode pre chodcov a usmrtili chodcov, žiadal pre týchto ľudí, žiadal pre týchto ľudí nepodmienečné tresty. V prípade seba však už nič také nežiadal, ani len verejne nepovedal a nevyzval súdy, dajte mi nepodmienečný trest, môj trest je dostatočný.
Takže tu chcem povedať, že v prípade pána Lipšica by bolo asi veľmi veľký problém dodržiavať zásadu rovnosti pred zákonom. Opakujem, ako minister spravodlivosti v desiatkach prípadoch žiadal, aby títo ľudia, ktorí zrazili chodcov na prechode pre chodcov, skončili v base, v prípade seba nič také neurobil. Tak aká je tu rovnosť pred zákonom?! Takže vecne som pomenoval štyri dôvody, pre ktoré si myslíme, že pán Lipšic by nemal byť generálnym prokurátorom.
Rovno dávam ponuku, určite sa prihlásia iní kandidáti, prečo nezačneme rokovať s opozíciou, prečo by generálny prokurátor nemohol vzísť z nejakej dohody medzi koalíciou a opozíciou, to by bol ten najsilnejší mandát. Ja viem, máte 95 hlasov, môžte si presadiť, koho chcete, ako chcete. Ale prečo to neskúsiť? Toto je podaná ruka a toto je taký vecný návrh, ale, samozrejme, rešpektujem, že v parlamente máte väčšinu, a môžte si zvoliť, koho chcete, len vás pekne prosím, nerobte si z ľudí srandu. Nerobte si z verejnosti naozaj srandu, keď ešte aj cez víkend počúvame, ako na mene nie je vo vládnej koalície dohoda, a vraj, vraj vy všetci vládni poslanci budete mať voľnú ruku pri hlasovaní. Veď to sa dá veľmi ľahko následne skontrolovať. Tak nehovorte to, keď dopredu viete, že je to o Danielovi Lipšicovi.
Pán Šeliga povedal, že nebudete, vy vládni poslanci, hlasovať ako také roboty. Ja sa s ním stavím. Už som to povedal v relácii, chcel som o fľašu koňaku. (Reakcia z pléna.) O fľašu koňaku, pán Šeliga, ale vy ste povedali, že nepijete, tak môžem sa staviť o kinder čokoládu. (Reakcia z pléna.) Napríklad. Stavím sa o čokoľvek, pán Šeliga, stavím sa o čokoľvek, pán Šeliga, že napokon budú vládni poslanci hlasovať ako také tzv. slobodné roboty za Daniela Lipšica, alebo teda väčšina z nich. A na záver zase vecne, podporujeme, podporujeme... (Reakcia z pléna.) Ja viem, že vás tá Kinder čokoláda rozladila, pán Šeliga, ale ja vám ju môžem ísť kúpiť, majú v bufete. (Reakcia z pléna.) Ale bolo to, ale bolo to na odľahčenie, nevieme, čo vás to tak ako trafilo, však dobre, no. Však nepijete. (Reakcia z pléna.) Asi vám absentuje cukor, tak keď to hovoríte vy, dobre, ale ja v tom pokračovať nemienim. Chcem na záver dodať niečo vecné.
Po prvé... (Reakcia z pléna a smiech v sále.) Po prvé... (Reakcia z pléna a smiech v sále.) Po prvé podporujeme verejné vypočutie kandidátov, podporujeme. Takisto ako pri ústavných sudcoch. Podporujeme aj rozšírenie okruhu navrhovateľov, podporujeme. Ale nemôžme podporiť, nielen my, ale aj odborná obec to, že sa bude vyberať aj z neprokurátorov, to, že tam bude vágny paragraf, ktorý umožní len tak politickej moci odvolať generálneho prokurátora, a nemôžme podporiť ani verejnú voľbu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 10:18 - 10:20 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Grendel, ty dobre vieš, že ja ťa rešpektujem a vážim si ťa, ale musím povedať, že tvoje vystúpenie - zvlášť osobné - je v tomto prípade veľmi citlivé, pretože všetci dobre vieme, a ty to určite nebudeš popierať, že máš veľmi blízky vzťah k Danielovi Lipšicovi. Tak preto možno by som očakával také, takú priamočiarejšiu reč bez tých zbytočných možno póz a nejakých spomienok na históriu.
Keď už si sa, keď sme pri tom, tak len jeden fakt. Napokon riešenie na zrušenie Mečiarových amnestií našla naša vládna koalícia a bolo ústavné to riešenie, čo potvrdil aj Ústavný súd. Nenašiel si ju ani ty, ani pán Budaj, ani nič podobné napriek tým pokusom. Našlo sa ústavné riešenie a dalo by sa o tom veľa rozprávať. Ak ty hovoríš tiež, že to bude najotvorenejšie, najtransparentnejšie výberové konanie, sám dobre vieš, že je šité len a len na tvojho priateľa Daniela Lipšica, a preto by som očakával, že povieš, že áno, Daniel Lipšic bude dobrým generálnym prokurátorom, a basta, a preto to ideme urobiť, pretože keď niekto podrobne lupou číta tú novelu zákona, nič iné z toho nevyplýva. Takto to je a ostatní kandidáti, bohužiaľ, budú len, ako Česi hovoria, také křoví. Skúste sa ešte zamyslieť.
Zmeňte tú novelu podľa všetkých odporúčaní, my podporujeme veľa dobrých vecí, verejné vypočutie, rozšírenie navrhovateľov a nájdime spoločného generálneho prokurátora z radov prokurátorov. Vieme si predstaviť, že podporíme kvalitného prokurátora, a ten, keby prešiel naprieč politickým spektrom, tak bude mať veľmi silný mandát.
O politizácii nehovoríme len my, ale kadekto.
Skryt prepis