Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 17:31 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 1:26 - 1:28 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Janko, správne si pomenoval veci zo sociálnej oblasti, ktoré síce teraz nesúvisia úplne s meritom odvolávania úplne, ale (povedané so smiechom) robíš to presne tým istým štýlom, ako to robili samotní ministri aj koaliční poslanci. A myslím si, že patrí sa po štyroch mesiacoch, keď odvolávame pána premiéra a celú vládu, pripomenúť tejto vláde, že v sociálnej oblasti absolútne zlyháva a koná v rozpore so svojimi predvolebnými sľubmi.
Pán Matovič a pán Kollár garantovali pred voľbami ľuďom, že nesiahnu na sociálne opatrenia z dielne predchádzajúcich vlád. Deje sa tak presný opak. V prípade hnutia SME RODINA je to o to viac pokryteckejšie, že za všetky tie sociálne opatrenia, ktoré teraz rušia, aj hlasovali. Trinásty dôchodok zrušili. Dôchodcovia jednoducho nedostanú dôchodok vo výške priemerného dôchodku, dajú týmto ľuďom oveľa menej napriek tomu, že to majú legislatívne garantované, teda zákonom garantované, napriek tomu, že za to hlasovali. Fakt už nerozumiem aj rušeniu obedov zadarmo pre deti po tom, čo samosprávy zvládli ten ťažký prechod na tento systém. Opäť berú deťom spred úst teplé jedlo, pretože toto bola hlavná, hlavným cieľom nášho opatrenia, dostať viac detí k obedom zadarmo, čo sa aj podarilo, 30 % detí viac sa najedlo alebo je teraz v týchto mesiacoch, v tomto školskom roku.
No a posledná vec. Idú už aj po minimálnej mzde ako takí draci, takže ľudia si budú musieť zvykať na nižší sociálny štandard.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 0:29 - 0:29 hod.

Erik Tomáš
Vážený pán Pčolinský, priznávam, že nešlo o presnú citáciu. S tým, s tými citáciami majú problémy zjavne vaši kolegovia. Čiže ešte raz to uvediem na pravú mieru. Využil som slová pána Kollára, ktoré pán Kollár adresoval pánovi Šeligovi, a preniesol som ich do vyjadrenia k pánovi Matovičovi. Stačí to tak? Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.7.2020 0:15 - 0:28 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Dobré ráno, kolegovia, kolegyne. Vážený pán premiér, predsedajúci, tak sme nejak odhadovali, že opozícia sa dostane k slovu poriadne až po 22.00 hod. večer, teda po dvanástich hodinách od začiatku tejto mimoriadnej schôdze. Napriek tomu, že opozícia ešte predvčerom, alebo včera deklarovala, že nebude obštruovať túto schôdzu, tak urobila všetko pre to, táto naša teda demokratická koalícia, pardon, koalícia, demokratická koalícia, ešte si stále neviem zvyknúť, že ste vo vláde. Ospravedlňujem sa.
Takže napriek tomu, že táto demokratická koalícia tvrdila, že žiadne obštrukcie robiť nebude, tak táto demokratická koalícia vytlačila tú opozíciu až k polnočným hodinám, aby teda verejnosť vo veľmi obmedzenom režime mohla počúvať aj názor nás opozičníkov a hlavne pravdu, ktorú chceme pánovi premiérovi, ktorý už, jako vidím, opäť zbabelo niekde zmizol, povedať do očí. Keď bol Igor Matovič v opozícii, tak v prípade takýchto schôdzí, ak nebol premiér prítomný priamo v pléne, vykrikoval, vyskakoval tri metre a teraz sa správa úplne rovnako. Prečo to hovorím? Lebo táto schôdza nie je ani tak o diplomovke Igora Matoviča, ako je o pokrytectve a farizejstve, preto nechcem hovoriť o diplomovke Igora Matoviča, lebo je pravda a musím otvorene priznať bez mučenia, keď tento istý problém mal Andrej Danko, tak sme podržali nášho koaličného partnera a nehlasovali sme za jeho odvolanie.
Viete, mám pocit, že o Igorovi Matovičovi by sa dalo hovoriť toho veľa, ale poviem jednu takú jeho líniu. Za desať rokov, si myslím, že Igor Matovič je takým chráneným živočíchom medzi politikmi. Jednoducho buď kvôli k tzv. údajnému väčšiemu dobru, alebo kvôli len takej typickej ľudovej zábave mu médiá a podstatná časť alebo pomerne veľká časť verejnosti tolerovala prakticky všeličo. Výsledkom tohto prístupu pomerne veľkej časti verejnosti, ale, bohužiaľ, aj časti médií je, že za premiéra máme človeka, za ktorého sa už hanbí v podstate celé Slovensko.
Dovolím si tvrdiť aj to, že aj tí ľudia, ktorí si želali zmenu na Slovensku, si ju takto nepredstavovali, takto teda nie. A musím opäť otvorene priznať, že za to, že Igor Matovič je premiérom, môžu aj vlády, ktorých súčasťou bola naša bývalá strana, ale ktorej súčasťou sme boli, samozrejme, aj my, čiže nesieme za to zodpovednosť.
V opozícii povaha a správanie Igora Matoviča až tak nevyrušovali ako teraz, keď nesie zodpovednosť za krajinu. Stačili štyri mesiace, len štyri mesiace, aby sa verejnosť presvedčila, že tu máme vládu klamárov, amatérov na čele so zlodejom. Nehovorím to ja, to robí Igor Matovič, že nazve hocikoho zlodejom bez toho, aby mal nejaké argumenty a dôkazy, ale Igor Matovič sám o sebe povedal, že je zlodej, no tak preto tu máme vládu na čele so zlodejom. Diplomová práca je len akýmsi symbolom neschopnosti a nekonečného pokrytectva Igora Matoviča. Jeho dvojtvárnosť je totiž známa už roky rokúce, ale ako som povedal, dlhodobo mu to bolo tolerované.
Zastavím sa iba pri niektorých príkladoch, lebo je už naozaj pokročilá hodina alebo skorá ranná. Napríklad všetkých, všetkých, čo mali niečo dočinenia s Marianom Kočnerom, Igor Matovič dokázal poopľúvať kade-tade. Keď sa prevalilo, že on sa osobne stretával s Marianom Kočnerom, tak médiám a aj pomerne veľkej časti verejnosti stačilo jeho vysvetlenie, že vraj to bolo iba raz. A napriek tomu, že asi trikrát zmenil vysvetlenie obsahu toho rozhovoru, sa médiá napokon s tým zmierili, prižmúrili oči, tak Igor Matovič, lebo zábava, nechceme oňho prísť. Na Andreja Danka priamo v tomto pléne vytiahol plagát s nápisom On je ožratý, a pritom sa prevalilo, že sám Igor Matovič prespával opitý v parlamente pod kabátom, ale keď sa ho médiá opýtali, že teda nech sa k tomu vyjadrí, povedal, že dal si len pohár bieleho vína, a bolo vybavené. Bolo po kauze. Opäť využil ten svoj inštitút chráneného zvieratka medzi politikmi.
Polícia a prokurátora, prokuratúra jasne zistili, že Igor Matovič ako podnikateľ skresľoval účtovníctvo tak, aby okradol štát na daniach. A tento skutok, tento reálny skutok si neodpykal len preto, lebo bol premlčaný. To je fakt. A viete, prečo je to fakt? Pretože on mal daňovému úradu aj polícii vysvetliť to umelé navyšovanie nákladov (reakcia z pléna) a on nepovedal, že to nerobil, on normálne, aj tuto v parlamente, tvrdil, že na tej svojej Fabii dokázal ročne najazdiť 220-tisíc kilometrov, teda 600 km denne. Zasmiali sa profesionálni vodiči, kamionisti, taxikári, Michal Schumacher sa na chvíľu prebral z kómy, ale médiá sa s tým nejak tak zmierili, lebo však je to Igor Matovič, a veď nech je sranda. Opäť lacno, opäť lacno sa z tohto zovretia dostal. Médiám ukázal na babičkinej povale účtovníctvo. Im to stačilo. Už nepátrali po tom, že tam chýbajú roky 2002 a 2004, teda tie inkriminované. Už veľký dôraz nedávali na to, že kľúčový svedok, biely kôň pán Vandák vypovedal proti svojmu bývalému šéfovi, že na neho pred daňovou kontrolou previedol svoju firmu. Tento kľúčový svedok išiel na detektor lži u toho istého odborníka, u ktorého bol niekedy pán Matovič, prešiel tým detektorom lži a vyzval pána Matoviča, nech ide aj on. Pán Matovič nešiel, ale nič sa nedialo.
No až prišla táto diplomovka. Ja hovorím, nechcem o tej diplomovke hovoriť, lebo sme sa nejakým spôsobom zachovali aj pri Andrejovi Dankovi. No ale povedzte mu, už som to tu dnes popoludní povedal, čo to je za človeka, čo to je za charakter, ktorý vie, že odkopírujú, ukradne celú diplomovú prácu, a napriek tomu, a napriek tomu útočí ako taký blázon na Andreja Danka a odvoláva ho v parlamente. Čo je to za človeka, ktorý vie, že ukradol celú diplomovú prácu a napriek tomu povie, že na mieste Borisa Kollára by odišiel z funkcie, ale on sám pri rovnakom probléme povie, že neodstúpi? Čiže musím si opäť pomôcť citátom Borisa Kollára, lebo ja teda v politike argumentujem, niekedy aj tvrdo, ale nikdy nie som osobný ako moji kolegovia, čo predviedli dnes... (Reakcie z pléna.) Nie, nájdite, nájdite jednu osobnú poznámku! (Reakcie z pléna a potlesk.) Dobre, ukľudnite sa, pán Baránik! Ak nájdete, ak nájdete jednu moju osobnú poznámku, ak nájdete jednu... (Reakcie z pléna.) No. Takže ak nájdete jednu moju osobnú poznámku... (Reakcie z pléna.) Nekričte, prosím vás... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, kľud v sále.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Nechajte ma dokončiť. Ste sa zbláznili alebo čo? Ak... (Ruch v sále.) A k nej... (Neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu.) Ak nájdete jednu moju osobnú poznámku k niektorému z vás, osobnú, urážlivú, vulgárnu poznámku, tak vám venujem džem. Dobre? Dám vám ten lekvár na polici. (Reakcie z pléna, neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím vás, ukľudnite sa!

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Takže citujúc Borisa Kollára: „Niečo tak odporné, farizejské ako Igor Matovič som v politike nestretol. To musím povedať.“ Veď citujem Borisa Kollára. Citujem Borisa Kollára.
No pani Lucia Ďuriš Nicholsonová po kauze diplomovky pána Kollára povedala, že koalícia sa po tejto kauze delí na bezcharakterných a charakterných, respektíve, aby som presne citoval, na bezcharakterných a tých druhých. Tak po tejto kauze, po tom, čo tu, dámy a páni, predvádzate, mám pocit, že už ste taký jeden celok, pretože kollárovci už nevyspyt..., nevystupujú radšej vôbec, tomu rozumiem. Však tam bol rovnaký problém.
ZA ĽUDÍ - ja nevidím, teda že by pán Šeliga mával nejaké tvrdé vyjadrenia ako v prípade Borisa Kollára. Dokonca povedal pán Šeliga, že ak si má teda vybrať medzi pánom Matovičom a predchádzajúcou vládou, no tak si vyberá pána Matoviča. To znamená pán Šeliga, bývalý predstaviteľ organizácie Za slušné Slovensko, národu povedal, že si radšej vyberá zlodeja. Toto povedal pán Šeliga. Nevšimol som si, že by on alebo pani Farská organizovali nejaké študentské protesty v uliciach, že je to teda veľmi neslušné, čo sa tu deje. Nič. Ale s útrpným výrazom tváre behá od mikrofónu k mikrofónu a hovorí, aká je to hanba, ale neurobí nič. Dokonca dnes ani neprišli už do pléna, poskrývali sa, stiahli chvosty, ako povedal pán Matovič.
No a tuto SaS-ka, ktorá tu tak na mňa vykrikuje, samozrejme, ešte v prípade pána Kollára veľmi principiálna ako vždy, ale po tom, čo sa prevalilo, že pán minister školstva Gröhling musel skryť a stiahnuť svoju diplomovku, lebo bola určite v poriadku (reakcie z pléna), nekričte na mňa, lebo bola určite v poriadku (ruch v sále zaznievanie gongu), tak tiež, tak tiež už je všetko OK. V prípade pána Kollára výzva na odstúpenie. V prípade pána Matoviča nie.
Čiže ako som povedal, táto mimoriadna schôdza je o pokrytectve a farizejstve vás všetkých. Pripomenuli sme vám všetky vaše výroky, ktoré ste hovorili v prípade pána Danka, ale v prípade pána Matoviča len kvôli tomu, aby ste udržali teplé miestečká, pretože, samozrejme, ten plat je zaujímavý, že, tak budete tuto standing ovation robiť a tlieskať si pri každej jednej príležitosti.
A chcem vás teda poprosiť, veď reagovať môžte akokoľvek, ja to privítam, ale skúsme jednu, taký test, že skúste aspoň raz na konci tohto dňa pri vašich reakciách sa venovať podstate veci. To znamená pokrytectvu a lajdáckosti pána Matoviča a vynechajte tie disciplíny, lebo Fico, lebo Pellegrini, lebo Tomáš, lebo hlavný hygienik, lebo medveď. Skúste tak ako obísť tie disciplíny a vyjadriť sa aspoň raz k podstate veci a povedať niečo alebo sa vyjadriť k niečomu, kvôli čomu tu sme. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 23:37 - 23:38 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Už ja? (Zasmiatie sa rečníka a smiech v sále.)
Ja teda nie som priaznivcom tohto typu obštrukcií v parlamente, ale musím teda priznať, že kolegovia z ĽSNS len ukázali to, čo pán premiér Matovič predvádzal vo svojich opozičných časoch, je to presne jeho štýl politiky. Aspoň jeho mladší, služobne mladší poslanci mali možnosť vidieť, ako vyzerala politika za jeho čias. Takže to je to celé, čo som chcel povedať.
Som prekvapený, že vôbec prišiel, pretože aroganciu, akú predvádza počas celej tejto schôdze, tá je taká typická pre neho, lebo chcem tiež pripomenúť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Reagujte na rečníka, pán poslanec.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Však ja reagujem na rečníka. (Smiech v sále a potlesk.) Môžte mi vrátiť čas, poprosím?

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Nemôžem vám vrátiť čas, pretože ste nereagovali na rečníka.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Ale reagoval, pán Grendel, môžte tu hrať machra, hrať sa na machra, ale chcem vám pripomenúť, že pán Mazurek povedal, že blokuje tento parlament kvôli tomu, lebo tu nie je pán premiér. Takže neviem, ako ste prišli na to, že nereagujem na pána predrečníka, čiže ak sa chcete takto správať, nech sa páči.
Opakujem, keď bol pán Matovič v opozícii a nesedeli tu premiéri, tak dobreže neletel tri metre od pultíka a žiadal, aby tu premiér bol. Takže je to čisté arogantné správanie a zbabelosť pána premiéra.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 21:50 - 21:51 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán minister, rovnako ako môj kolega Janko Podmanický, som s napätím očakával vaše dnešné vyhlásenie, pretože aj ja, ako vás sledujem, vás považujem za principiálneho človeka. Prišli ste s tým, že si idete prevetrať svedomie a výsledkom má byť, že funkcia nemôže byť viac ako politika, ak vás správne citujem.
Začali ste dobre, povedali ste, že Igor Matovič by mal odstúpiť, bolo to rovnaké, ako ste povedali, ako ste to povedali aj v prípade Borisa Kollára. Ale teraz je tu jeden podstatný rozdiel. Pri Borisovi Kollárovi ste nedodali žiadne ale, pri Igorovi Matovičovi ste už dodali ale. A toto je veľmi takým sklamaním pre mňa a sklamaním toho prevetrania vášho svedomia. Pretože týmto ale ste sa len priradili k všetkým tým pokrytcom a farizejom, ktorí vám tu v stoji tlieskali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 21:01 - 21:02 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán minister, na to, že ste chceli byť najkratší, čo sa týka rečnenia, ste (povedané s pobavením) napokon presiahli svoj limit, ale chápem, zadanie od pána premiéra je jasné, treba vytlačiť tú opozíciu až niekde k polnoci, aby sme mali zatvorené ústa. No ale však my počkáme.
Viete, keď hovoríte, že ako je možné, že už po štyroch mesiacoch odvolávame premiéra, a teda aj vládu, no tak je to veľmi jednoduché, pán premiér o sebe povedal, že je zlodej, a my si myslíme, že na čele vlády nemá byť zlodej. No tak povedal to po štyroch mesiacoch, tak to robíme teraz.
Tvrdíte, že my, len my si vysvetľujeme tú diplomovú prácu ako plagiát. My sme po nej ani veľmi nepátrali, urobili to médiá, ale chcem vám pripomenúť dnešné vyjadrenie alebo vyhlásenie rektorátu Univerzity Komenského, kde bolo konštatované, že práca premiéra je plagiát a netreba ho ani preskúmavať. Takýto je to plagiát, že už netreba, aby zasadla žiadna komisia, je to úplne jasné.
Vy mu aj veríte. Tvrdíte, že to celé urobil nevedome, že on celú tú diplomovku ukradol nevedome, tak vám chcem pripomenúť vyjadrenia vášho kolegu pána Pročka, ktorý povedal, že jemu už pán premiér dávno predtým povedal, že to ukradol a on o tom vedel. No tak to sú tie fakty.
A, viete, s tými, s tou normalizáciou a s postkomunistickou stranou od vás, pán Budaj, ktorý ste museli odstúpiť z čela kandidátky VPN kvôli tomu, že sa objavili informácie o tom, že ste boli evidovaný ako agent ŠtB (reakcia z pléna), ako agent ŠtB, hovorím informáciu, ako agent ŠtB s krycím menom Domovník, tak je to príliš odvážne, to ste fakt nemuseli. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 20:25 - 20:27 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani ministerka, a čo tak niečo k veci? Však vy ste boli taká horlivá v prípade Andreja Danka a teraz ani slovo v prípade pána Matoviča. Tak vám pripomeniem.
Vy ste označili tú aféru pána Danka za hlúpu až trápnu, zahrali ste sa na Sibylu a vešticu, už vtedy ste povedali, že už dnes vieme, že nie je jediný, kto získal ozdobu JUDr. podvodne, legálne, ale podvodom, a klamal už na druhej strane svojej rigoróznej práce v čestnom vyhlásení, v jeho prípade skôr nečestnom, pani Milanová.
No a potom vám pripomeniem ešte jeden výrok. Ešte jeden, len ho nájdem, pardon. "Aký signál vysielate, pán Danko, ako predseda Národnej rady študentom, že podvádzať je v pohode, že byť lenivý a lajdácky sa opláca, že krádež ich dokáže katapultovať až do čela Národnej rady? Ako majú rodičia a učitelia vysvetľovať deckám, aby k štúdiu pristupovali poctivo, keď ich tie môžu odbiť v štýle, Danko môže a ja nie?"
Podľa vás vtedy mal Danko plné ústa kultúry, dôstojnosti, no jeho činy boli v absolútnom protiklade s jeho slovami. A zakončujete: "Najvýstižnejšie pomenovanie pre takéhoto človeka sú klamár, slaboch a prospechár a takáto zvláštna zmes nemá čo robiť na čele nášho parlamentu."
Tak povedzte mi, kde je tá zmena, prečo to isté nehovoríte v prípade pána Matoviča, keď urobil to isté? Pretože máte teplé miestečko v jeho vláde, tak radšej ste, pani ministerka kultúry, mala radšej mlčať, mlčať ste mali, mlčať je zlato.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 18:21 - 18:23 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán minister, dobre, že ste vystúpili, ani sme netušili, aký ste nervózny, keby ste nevystúpili, netušili sme, aký ste nervózny z tých klesajúcich preferencií strany SME RODINA. Fakt ste na nejakých šiestich percentách, ale náš HLAS neprekričíte. Môžte kričať, koľko chcete, môžte zavádzať poslancov aj verejnosť, koľko chcete, neprekričíte.
A náš HLAS vám povie, pán minister, že vy aj pán Kollár, aj celé hnutie SME RODINA ste oklamali dôchodcov, lebo ste im zrušili trinásty dôchodok, taká je pravda, pritom ste za neho hlasovali. Náš HLAS vám povie, pán minister, že ste zrušili deťom teplé obedy. Náš HLAS vám povie, že idete rušiť automat na zvyšovanie minimálnej mzdy, taká je pravda. Môžte tu ukazovať peniaze, kričať, a preto vám klesajú preferencie, lebo ste oklamali svojich voličov, my s tým už nič nenarobíme.
Ak hovoríte o osobnej integrite, tak skúsme sa na to pozrieť, urobme taký test. Tak podľa vás, čo je takým rozpoltením osobnej integrity, ak niekto niečo v minulosti tvrdí a potom, keď sa to týka jeho, tvrdí niečo iné? Máte pravdu. My sme pri Andrejovi Dankovi nepovedali takmer nič, podržali sme nášho koaličného partnera tak, ako to urobíte vy dnes. Mlčali sme. Ale vy ste predtým Danka vyzývali na odstúpenie. Vy, pán minister, ste ako poslanec hlasovali za odchod pána Danka a teraz tvrdíte, že v prípade pána Kollára a pána Matoviča to nie je problém. Toto je rozpoltenie osobnej integrity, toto je farizejstvo, pán minister.
A prosím vás, už keď hovoríte o tých oligarchoch, že sa, oligarchovia nejakí budú sklamaní a tak ďalej, tak asi sa potešia iní oligarchovia, pán minister, že? Napríklad PENTA. PENTA z kauzy Gorila, kvôli ktorej ste vy, pán Krajniak, museli odstúpiť z pozície na ministerstve vnútra, len pre pripomenutie verejnosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 17:47 - 17:48 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega, budem vás šetriť len preto, lebo ste hrávali chvíľu futbal za Humenné, ale naozaj niektoré vety boli veľmi zbytočné, pretože sa veľmi rýchlo učíte od vášho učiteľa, veľkého vodcu Igora Matoviča.
Spomínate farizejstvo, naše farizejstvo, ale táto schôdza je práve o farizejstve vášho Igora Matoviča. Vážite, či diplomovka je oproti nejakým iným problémom väčší problém alebo menší. Naozaj to nie je o diplomovke.
Ale aj vám musím pripomenúť, o čom je táto schôdza, že váš líder, váš líder tu búchal do stola, keď Andrej Danko obhajoval svoju rigoróznu prácu pred poslancami parlamentu. Búchal do toho stola a tvrdil, že to je dôvod na odstúpenie. Váš líder ešte pred niekoľkými dňami povedal na adresu Borisa Kollára, že na jeho mieste by odstúpil. Chápete? Toto je farizejstvo, pán kolega. A farizej ste aj vy, že to nevidíte, ale chápem, za plat 4-tisíc čistého prehliadnete čokoľvek.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 17:31 - 17:33 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Juraj, ja som sa prihlásil do tej, teda do tejto rozpravy faktickou poznámkou tak už na záver, lebo som presne cítil, že títo kolegovia z koalície, jak sa na nich tu pozerám, nedokážu nič, iba ťa urážať a spochybňovať tvoj prejav, pritom keď sa tak na nich pozerám, väčšina z nich si ešte doteraz za štyri mesiace nedokázala stúpnuť za rečnícky pultík, aby niečo hodnotné povedali. Takže len toľko na ich margo, á, na ich adresu. Naozaj skvelé, takto urážať kolegu od ľudí, ktorí nedokážu povedať dve súvislé vety.
Áno, angličtina možno aj Roberta Fica je trošku kuchynskejšia, ale hodnotiť angličtinu Igora Matoviča sa vôbec nedá, lebo on po anglicky nevie. To je fakt. Tak čo vy všetko dokážete na obhajobu svojho lídra predviesť, je neuveriteľné.
A platí to, čo povedal Juraj, zlodej kričí, chyťte zlodeja. Veď váš líder, ctený premiér sa sám označil za zlodeja v tejto kauze. Nie my sme ho tak označili. On označuje bez argumentov iných ľudí, ale on sám seba označil. Takže v tomto prípade platí, zlodej kričí, chyťte zlodeja a vy ste sa tejto jeho dvojtvárnosti prispôsobili, pretože k meritu veci ste sa nevyjadrili ani jeden, pretože niet k tomu čo povedať.
A meritum veci nie je ani tá jeho diplomovka, ale to, čo stváral pri podobných problémoch alebo rovnakých problémoch iných ľudí on. Takže rovnako dvojtvarí, dvojtvárni ste aj vy ako váš premiér a veľmi rýchlo ste sa to od neho naučili, kolegovia. Aj ten vulgárny štýl politiky.
Skryt prepis