Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.9.2020 o 16:44 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 18:50 - 18:51 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, moja faktická otázka má fo; teda faktická poznámka má formu otázky, lebo neuviedli ste náklady, ktoré si vyžiada táto zmena. Ja som sa dočítal pri zákone; no veď práve, keď sa to od nás požaduje, tak sa môže, že? (Zaznievanie gongu.) Prosím vás, prihláste sa, nerušte ma, keď chcete niečo povedať. Čiže len mám jednoduchú otázku, vecnú. Koľko to vlastne celé bude stáť, pretože keď ste predkladali ten zákon v prvom čítaní, tak tam bolo napísané, že to bude 130 mil., ale ministerstvo financií nedalo súhlas, respektíve uviedlo pri tomto zákone, že nenašlo spomínané prostriedky. Asi sa už odvtedy niečo zmenilo, keď to ide do druhého a tretieho čítania. Tak hovorím, pýtam sa, že čo to bude stáť, ak by ste mi mohli odpovedať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2020 16:48 - 16:52 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým za vecný tón a ja v ňom budem pokračovať, preto som využil možnosť vystúpiť v záverečnom slove. Budem veľmi stručný a krátky, pretože tú podstatu už povedal náš líder strany HLAS – sociálna demokracia pán Pellegrini.
Tiež chcem odpovedať podobne pánovi Kremskému, že, aj pánovi Gyimesimu, že my to nevnímame ako súboj o to, že či vláda má, alebo nemá, či dá, alebo nedá tie peniaze, pretože naozaj nie je možné pri óčeerke ako takej, pri pandemickej óčeerke vyčísliť ekonomický dopad. Ani v tejto chvíli nevieme, koľko počas druhej vlny bude zatvorených škôl a koľko rodičov bude môcť, musieť teda s deťmi zostať doma na pandemickej OČR. Nevedeli sme to dopredu ani počas prvej vlny a nevieme to, opakujem, ani pri normálnej, klasickej OČR. Takže preto tento dopad chýba.
Ale to, čo už teraz dobre vieme, je, že také dva podstatné fakty boli uverejnené dnes v médiách. Už počas druhej vlny je zatvorených 22 škôl, 9 500 žiakov je mimo vyučovacieho procesu a je tu predpoklad, že toto číslo sa bude navyšovať, samozrejme, v každom regióne asi odlišne.
A ten druhý údaj zaujímavý z dnešných médií je, že až pätina slovenských domácností nemá vytvorený žiadny finančný vankúš ani len na jeden mesiac. To znamená žiadnu finančnú rezervu. A keď si predstavíte, aj počas tej prvej vlny, keď domácnosti dostávali iba 55 % z denného vymeriavacieho základu, tak to určite ešte možno jeden mesiac vedia vydržať, ale dva mesiace už ťažko, tri mesiace už prakticky vôbec. Hypotéky, faktúry, inkasá, všetko podobné. Preto teda navrhujeme tento spôsob riešenia, ktorý je veľmi jednoduchý a je úplne totožný s materskou dávkou, ktorá sa v súčasnosti tiež poberá vo výške 75 % denného vymeriavacieho základu.
Chceme jednoducho, aby keď tá druhá vlna udrie v plnej sile, aby tí rodičia mali tie mesiace počas tej druhej vlny prakticky čistý príjem, jeden z tých rodičov. Jeden z rodičov má nárok na túto pandemickú OČR, to je jedno, či matka, alebo otec. Takže o to tu ide, lebo potom sa naozaj tie mnohé domácnosti a rodiny dostanú do stavu až hmotnej núdze a bude to štát stáť možno ešte viac.
Chcem vás preto pekne poprosiť, vo vecnom tóne, toto je len prvé čítanie. Skúste sa zamyslieť nad tým, či by ste to nepodporili aspoň v prvom čítaní. V druhom čítaní to bude v októbri, v rámci druhého čítania sa dá meniť to nastavenie, dá sa o tom diskutovať. A hlavne v októbri už budeme vedieť, v akej sile tá druhá vlna pandémie udrie. Takže prihováram sa naozaj vecným tónom. Skúste sa nad tým zamyslieť.
Ešte jedna informácia možno pre vás. Ministerstvo práce najprv oficiálne odmietlo tento náš návrh, ale potom v televíznej diskusii pán Krajniak priznal, že nie, neodmieta to hneď ako zo stola, nezmetie to zo stola hneď len preto, že je to opozičný návrh. Opakujem, je to len prvé čítanie. Nič sa nestane, keď to posuniete do druhého čítania a tam sa už môžme definitívne rozprávať buď o podobe toho zákona ako celku, alebo aj o zamietnutí z vašej strany.
Ešte raz veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 23.9.2020 14:14 - 14:15 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegovia a kolegyne, predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 99 z 18. mája 2020 a rozhodnutím č. 148 z 23. júna 2020 a rozhodnutím č. 237 zo 16. septembra 2020 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet, výbor pre hospodárske záležitosti a výbor pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 10:51 - 10:53 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Borguľa, vraj hnutie SME RODINA je moderná sociálna strana, dobre som si to napísal. (Povedané so smiechom.) To snáď nemyslíte vážne po tom všetkom, čo tu predvádzate pol roka, čo ste sa stali súčasťou vlády, ste porušili všetko sociálne alebo idete rušiť všetko sociálne, čo sme zaviedli, tak ešte si toto dovolíte tvrdiť? Nebuďte naozaj smiešny!
Tuto vidím, že nie je problém o politickej korupcii ešte hovoriť aj z úst vašich kolegov zo strany, tak potom ja neviem, vy ste sa podieľali tiež na tej politickej korupcii SME RODINA aj pán minister práce sa podieľal na politickej korupcii? Prosím vás, už keď ste takto podrazili svojich vlastných voličov, mali by ste, ako hovorí niekto iný, skôr sedieť a tíško šúchať nohami pod stolom, pretože tu nejde len o to, že ste zrušili 13. dôchodok. Vy ste nezrušili len 13. dôchodok, vy ste zmrazili minimálne penzie, za ktoré ste tiež hlasovali, teda váš šéf Kollár. Vy ste zrušili obedy zadarmo, za ktoré ste hlasovali, vy ste, idete rušiť dôchodkový strop, za ktorý ste hlasovali, vy idete otvárať Zákonník práce, aby ste viac pomohli biznismenom a firmám na úkor zamestnancov. Tak, prosím vás, aká moderná sociálna strana, veď dobre vieme, že pán Kollár je bohatý podnikateľ s pochybnou minulosťou, tej sa venovať nebudem.
Pán minister Krajniak tiež nie je nováčik žiadny, je to človek z ekonomického pozadia KDH, veď ministerstvo práce je už celé postavené na ľuďoch z bývalého KDH. Okej. Je pravičiar, teraz sa to ukázalo, takto sa správa ako minister práce. Ja hovorím, že pravicový prúd je legitímny, ale sa, prosím vás, vy ako SME RODINA nenazývajte modernou sociálnou stranou, ste fakt na smiech.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2020 9:31 - 9:39 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, dovoľte mi, aby som sa aj ja v krátkosti vyjadril k tomuto bodu programu, ktorým je tzv. 13. dôchodok.
Pán minister, to, že ste sa rozhodli zrušiť obedy zadarmo, resp. tzv. dotáciu na obedy pre škôlkarov a školákov, je naozaj smutné. To, že ste sa rozhodli siahnuť na minimálnu mzdu a znížiť ju oproti legislatívne zakotvenej minimálnej mzde, je rovnako smutné. Ale to, že idete dôchodcom zobrať 13. dôchodok, je doslova hanebné. Vy využívate v tejto situácii tzv. optický klam, takto to nazvem. Na tento kolosálny podvod na dôchodcoch využívate optický klam, pretože ich presviedčate, že im niečo dávate, ale v skutočnosti im beriete. V súčasnosti totiž platí zákon o sociálnom poistení, ktorý zavádza reálny 13. dôchodok pre všetkých seniorov vo výške priemerného dôchodku z predchádzajúceho roka. Pri starobných dôchodcoch, ktorých je najviac, táto suma prestavuje 460 eur. Samozrejme, máme ešte ďalšie druhy dôchodkov – invalidný, vdovský a podobne, aj tam podľa tohto ešte stále platiaceho zákona mal byť na budúci rok dôchodcom, týmto dôchodcom vyplatiť, vyplatený dôchodok, 13. dôchodok v priemernej výške.
A čo robíte vy? Ukážeme si to na príklade pri tých starobných dôchodcoch. Namiesto 460 eur ponúkate všetkým starobným dôchodcom tzv. sociálnu dávku od 50 eur do 300 eur. Tak keď hovoríme o optickom klame, tak každý dôchodca si vie zrátať, aký je rozdiel medzi 460 eur, ktoré mal dostať, a medzi 50 alebo 300 eur maximálne, ktoré má dostať podľa vášho zákona, pričom treba povedať, že tá maximálna suma 300 eur sa dotkne len veľmi, veľmi úzkej skupiny dôchodcov z celkového počtu 1,4 mil. dôchodcov. Čiže opakujem, nič dôchodcom nedávate, vy im beriete.
Ale čo je ešte smutnejšie, pán minister, že okrem toho, že beriete 13. dôchodok tým dôchodcom našim, tak sa im ešte aj do očí vysmievate a klamete ich, pretože vy sa teraz tvárite, že predkladáte zákon o 13. dôchodku a to nie je pravda. Totiž sám vo svojom zákone priznávate:
Po prvé, že suma, ktorú chcete vyplatiť dôchodcom, je len sociálna dávka.
Po druhé, sám v tomto svojom zákone priznávate, že rušíte ustanovenia o 13. dôchodku v našom zákone o sociálnom poistení.
Po tretie, táto suma bude vyplatená dôchodcom zo štátneho rozpočtu a nie z rozpočtu Sociálnej poisťovne. A pokiaľ dobre viem, dôchodky sa vyplácajú vždy zo Sociálnej poisťovne.
A ten štvrtý dôkaz o tom, že to nie je 13. dôchodok, je to, že ani maximálna výška, spomínaná maximálne výška vašej sociálnej dávky 300 eur nedosahuje ani len výšku minimálnej penzie. Tak, preboha, o ako treťom, 13. dôchodku to tu hovoríme? O akom 13. dôchodku to tu hovoríme, pán minister? Toto si ľudia dôchodcovia, ktorí tu celé roky budovali hodnoty v tejto krajine, od vás naozaj nezaslúžia.
Musím vám opäť pripomenúť, že celé hnutie SME RODINA na čele s vaším straníckym šéfom Kollárom a vrátane vás, pán minister práce, hlasovalo za zákon o sociálnom poistení, ktorý zavádzal skutočný 13. dôchodok. Aj vy osobne, pán minister, ste za tento zákon hlasovali. Prečo teraz konáte v rozpore s vaším hlasovaním a v rozpore s vašimi predvolebnými sľubmi? Pretože opäť tu musím zopakovať, že tak ako premiér Igor Matovič, tak aj súčasný predseda parlamentu Boris Kollár, keď boli v opozícii, sa dušovali a garantovali, že v prípade, že sa stanú súčasťou vlády, nesiahnu na sociálne opatrenia. A vy ste za pol roka dokázali zrušiť väčšinu z nich, ktoré sme prijímali v poslednom období.
Vy doslova ruinujete sociálny štát. Idete rušiť, ako som už dnes spomínal, obedy zadarmo pre žiakov a škôlkarov. Pritom chcem pripomenúť, že o 25 % detí viac sa naobedovalo viac v školách a v škôlkach. Prečo to robíte? Zamestnali sa kuchárky, jedálne sa zrekonštruovali a teraz to rušíte.
To, ako ste siahli na minimálnu mzdu, vyvolalo protesty odborárov, teda zástupcov zamestnancov. Dnes tie protesty, pán minister, štartujú. A ešte ste to urobili tak, že ste medzi, dokázali narušiť sociálny dialóg. Dnes štartujú protesty kvôli tomu, že ste obmedzili minimálnu mzdu a narušili sociálny dialóg, čo sa tu ešte počas celej histórie samostatnej Slovenskej republiky nestalo. A týmto chcem odborárov, ktorí dnes začínajú v Košiciach, aj tuto z pléna pozdraviť.
Ale späť k 13. dôchodku. Ako som povedal, vy aj SME RODINA hlasovali za 13. dôchodok a teraz idete proti vlastnému hlasovaniu a proti vlastným sľubom, ktoré ste dali voličom vo voľbách a ktorí vás aj kvôli tomu alebo vďaka tomu volili.
Po druhé, pán Kollár uzavrel Memorandum o porozumení s Jednotou dôchodcov Slovenska. A v tom memorande im sľubuje primerané zabezpečenie a všetky ďalšie výhody. Ukazuje sa, že týmto krokom, pán minister, ste z toho memoranda urobili len obyčajný zdrap papiera. Ja som komunikoval s vedením Jednoty dôchodcov Slovenska a poviem vám, že vyjadrujú veľký nesúhlas s týmto vašim postupom. Napriek podpísanému memorandu nesúhlasia so zrušením 13. dôchodku a jeho nahradením len tzv., nazveme to, modifikovaným vianočným príspevkom v oveľa nižšej výške, ako by pre nich predstavoval skutočne 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Čiže nesúhlasia ani s týmto a dokonca nesúhlasia ani so zmrazením minimálnych penzií, čo je zase už iná téme, ktorú ešte budeme, samozrejme, rozoberať.
A preto s ľútosťou, pán minister, musím zopakovať to, že aj vďaka tomu ste sa stal horúcim kandidátom na návrh na vaše odvolanie z funkcie, čo už sme vám viackrát povedali a určite môžem za poslancov strany HLAS – sociálna demokracia povedať, že takýto návrh do pléna predložíme presne. Pevne verím, že získame 30 podpisov, čo už z vyjadrenia iných opozičných strán je jasné, že nebude problém. Jednoducho, pán minister, ak niekto takto flagrantne poruší svoje predvolebné sľuby a dokonca na úkor tých najslabších, to znamená na úkor dôchodcov, na úkor nízkopríjmových osôb, musí čeliť odvolávaniu z funkcie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 16:57 - 16:59 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Šimko, ja vás len doplním ešte o údaj, že napriek tomu, že minimálna mzda sa rapídne zvyšovala za posledné roky, stále sme, pokiaľ ten údaj ešte platí a je aktuálny, siedmi od chvosta, čo sa týka výšky minimálnej mzdy v Európskej únii ako takej.
Pani Zemanová, na vás neviem, či vôbec sa dá nejakým spôsobom reagovať, ste úplne mimo témy zjavne. Áno, SME RODINA a OĽANO klamali, pretože tvrdili, že nesiahnu na sociálne opatrenia, tak je to tak. Je pravda, že vy a vaša strana SaS ste neklamali, lebo vy ste už vtedy tvrdili, že všetky sociálne opatrenia zrušíte, takže to naozaj musím uznať, že SaS zatiaľ drží slovo. Najmä pri tých teplých obedoch sa pán Sulík vyznamenal po tom, čo sa o 25 % detí viac dostalo k teplým obedom, po tom, čo sa zamestnali stovky kuchárok, po tom, čo sa zrekonštruovali jedálne, tak pán Sulík prišiel s týmto úžasným nápadom, ešte sa tým aj chváli na tlačovej besede, ako ruší deťom tie teplé obedy. Ale nemožno sa teda čudovať, pretože Sulíkov svet je o tom, aby ešte 70-ročná dôchodkyňa na sviatok mu predávala teplý rožok namiesto toho, aby oddychovala a tešila sa so svojimi vnúčatami.
Takže vy, pani Zemanová, to nikdy nepochopíte. A neviem, kde ste prišli na to, že sa niekde odťahujem od vecí z predchádzajúceho obdobia. Bol som autorom, spoluautorom všetkých sociálnych opatrení vrátane tohto. A keď ste dobre počúvali a nesedeli si na ušiach, tak moja prvá veta bola, že som spoluautorom zákona o minimálnej mzde.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.9.2020 16:44 - 16:54 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, vážený pán minister, prihováram sa k vám nielen ako opozičný politik, ale aj ako spoluautor zákona o minimálnej mzde, ktorým sa zaviedlo automatické zvyšovanie minimálnej mzdy ako 60 % z priemernej mzdy. Chcem vám, pán minister, pripomenúť, tak ako aj moji predrečníci, že boli ste to aj vy osobne, váš stranícky šéf Boris Kollár, ako aj všetci poslanci hnutia SME RODINA, ktorí za tento zákon hlasovali.
Chcem vám tiež pripomenúť to, že váš šéf Boris Kollár, stranícky šéf, ako aj súčasný premiér Igor Matovič pred voľbami sľubovali voličom, že keď sa stanú súčasťou vlády, nesiahnu na žiadne zo sociálnych opatrení z dielne predchádzajúcich vlád. Pán minister, keď ten volič ide s tým hlasovacím lístkom k urne, no tak verí, že to tak bude, že keď mu raz hnutie SME RODINA povedalo, že nikdy nezruší sociálne opatrenia, tak že ich nezruší. Určite sa ten volič potešil, keď videl, že hnutie SME RODINA nominovalo ministra práce. To mala byť absolútna garancia. Ale, bohužiaľ, ukazuje sa, že nielen pri tomto opatrení, ale aj pri ďalších iných nebolo.
Dlhé roky sme hľadali nejakú schému, nejaký automat na to, aby už neboli každoročné nešváry a nedorozumenia a dlhé rokovania o nastavení minimálnej mzdy. Napokon sa nám to podarilo. Našli sme automat. Ponechali sme síce v zákone možnosť dohodnúť sa medzi odborármi a zamestnávateľmi, ale keď sa nedohodnú, tak sa automaticky zvyšuje minimálna mzda. A takto sa tá minimálna mzda mala zvýšiť na budúci rok na 656 euro.
Pán minister, v rozpore s vaším hlasovaním, v rozpore s vašimi sľubmi ste vstúpili do tohto zákona, zmenili ste to, išli ste poruke zamestnávateľom zjavne a výsledkom toho je nie, ako vy hovoríte, zvyšovanie minimálnej mzdy, ale zníženie minimálnej mzdy. Pretože tí ľudia majú ešte stále legislatívne garantovaných 656 eur a vy im idete dať 623 eur. Každý, kto mal aj trojku z matematiky, si to zráta, že znižujete tú minimálnu mzdu o 33 eur. Jednoducho tým ľuďom, desiatim percentám zamestnancov na tej základnej minimálnej mzde dávate o 33 eur menej.
A tu už nehovorím o ďalších stupňoch minimálnej mzdy. Prečítam vám, že napríklad na druhom stupni už dávate tomu človeku menej o 48 eur, na treťom stupni o 63 eur, na štvrtom stupni o 78 eur, na piatom stupni o 93 eur a na šiestom stupni dokonca o 109 eur menej! Pán minister, o toľko ukracujete týchto ľudí s najnižšími príjmami, s najnižšími mzdami. Pýtam sa, čo sa také stalo, že ste tak otočili o 180 stupňov. Dokonca sa pýtam, čo sa stalo, že tí zamestnávatelia odrazu upustili od tej pozície, že minimálne mzdy majú byť zmrazené, a súhlasili s tým vaším tzv. kompromisom 623 eur.
Ja vám poviem, čo sa stalo. Tým zamestnávateľom, najmä tým veľkým, vôbec nezáležalo na tej základnej mzde minimálnej. Či sa zvýši, ich sa to, prakticky väčšiny z nich sa to netýka. Oni chceli to odpojenie príplatkov za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov. A v tom ste im vyhoveli. Toto je ten váš najväčší podvod. Ešte väčší ako to, že ste znížili základnú minimálnu mzdu. Ale vy ste vyhoveli zamestnávateľom v tom, že nebudú zvyšované príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov od roku 2022, aby som bol presný. Zmrazili ste ich. Odpojili ste ich a zmrazili. Už to tu bolo povedané, to fakt závidíte tých pár centov navyše tým ľuďom? Viete, koľko ľudí na Slovensku pracuje v nočných službách a na nepretržitých prevádzkach? Keď to dáme dohromady aj nočné služby, aj nepretržité prevádzky, je to viac než 20 % ľudí. Pri nočných službách sme premianti v Európskej únii. Takto ste, pán minister, išli poruke zamestnávateľom, a hovorím, v rozpore s vašimi sľubmi a s vaším hlasovaním v parlamente.
Ja už som to niekde nazval, že to je doslova antisociálne šialenstvo, čo sa tu deje, pretože rovnako tak rušíte ďalšie sociálne opatrenia, ale k tým sa dostaneme určite neskôr. Stále zamestnávatelia strašili, po celé roky, že zvyšovanie minimálnej mzdy bude znamenať okamžité prepúšťanie, ba až zatváranie podnikov. Počas predchádzajúcich vlád sme rapídne zvyšovali minimálnu mzdu, napriek tomu, že som počul z vašej strany aj iné argumenty o nejakom prvom roku a tak ďalej. Celé Slovensko vedelo, že sme zvyšovali rapídne minimálnu mzdu a k žiadnemu prepúšťaniu a nebodaj zatváraniu fabrík nedošlo. Ak teraz náhodou, aj po tom vašom tzv. zvýšení minimálnej mzdy k niečomu takému dôjde, tak to určite nebude kvôli minimálnej mzde, ale kvôli nedostatočnej, pomalej a byrokratickej finančnej pomoci. Čo je zase ďalšia veľká téma, ale tú už otvárať nechcem.
Dostali ste sa, pán minister, pri obhajovaní biznismenov a podnikateľov na takú hranu, že prvýkrát v histórii ste narušili sociálny dialóg na Slovensku. Z tripartity ste urobili len vlastnú selanku s podnikateľmi. Ešte dokonca sa vyhrážate odborárom, zástupcom zamestnávateľov, že zmeníte zákon o tripartite, že otvoríte Zákonník práce, aby ste ich prinútili poslúchať, pretože si dovolili protestovať, pretože si dovolili povedať, že, pán minister, dodržujte zákon platný, za ktorý ste hlasovali aj vy. Jednoducho sa vo vás prebudil ten pravicový politik.
Pán minister, vy nie ste nováčik, vy nie ste žiadny sociálny nový politik. Môže váš stranícky šéf tu behať každý deň s červenou kravatou, ale ukazuje sa, a ja na tom nevidím nič zlé, že dokazujete, že ste telom a dušou pravicový politik. Ste bývalý človek z prostredia KDH, bývalý pokladník. Už vtedy ste mali pravicové názory a ja nič proti nim nemám. Sme ľavičiari, vy ste pravičiari, okej. Len sa, prosím vás, vy aj pán Kollár netvárte, že ste nejaký ľavicoví a sociálni politici. Vaše činy ukazujú, že nie ste. Ak chcete takýmto spôsobom spravovať krajinu, je to legitímna úroveň, legitímny postoj, ale treba sa k tomu normálne hlásiť.
A preto chcem povedať, že my poslanci za stranu Hlas – sociálna demokracia navrhneme ešte v rámci druhého a tretieho čítania veľmi jednoduchý pozmeňujúci návrh, kde navrhneme stiahnutie tohto zákona z parlamentu, lebo jeho stiahnutie, tejto novely, stačí na to, aby všetko ostalo tak, ako je, aby všetko zostalo nastavené tak, ako sme to za posledné roky nastavili my, aby naozaj ten sociálny štát zostal sociálnym štátom. Stačí jednoducho, len ho proste nepredložte, resp. ho stiahnite. Ja vás o to žiadam.
Druhú vec, ktorú chcem uviesť, že poslanci za stranu Hlas – sociálna demokracia podporia protesty odborárov v uliciach, aj odtiaľ, priamo ich podporujem priamo z pléna, ale aj osobne, pretože jedným z dôvodov na uskutočnenie týchto protestov bolo to vaše zníženie a nabúranie minimálnej mzdy, ako aj prerušenie sociálneho dialógu.
A tretia vec, pán minister, to, čo sme už avizovali, že pokiaľ naozaj toto svoje sociálne alebo antisociálne ťaženie dotiahnete legislatívne do konca, to znamená, keď budú zákon o minimálnej mzde, ako aj zákon o tzv. trinástom dôchodku schválené v parlamente, budeme iniciovať návrh na vaše odvolanie z funkcie. Ako som povedal, ak raz volič ide s lístkom hlasovacím k urne, dôveruje tomu politiku a tomu hnutiu a tej strane, že dodrží svoje sľuby. Vy ste to neurobili a sociálny štát je v troskách.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.9.2020 16:56 - 16:58 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Kmec, rozumiem diplomacii aj diplomatickému jazyku, ale myslím si, že v tomto konkrétnom prípade by už diplomatická reč mala ísť bokom. Belgickí policajti zabili slovenského občana, hajlovaním nad jeho telom si robili z celej tejto nešťastnej situácie srandu a niektorý z nich dokonca vraj poznamenal, že veľká škoda to nebude. Čo je však ešte veľmi vážne, je, že systém sa snažil dva a pol roka toto celé kryť. Áno, všade sa nájdu zvieratá v ľudskej koži, v každej krajine, možno aj v každej polícii, ale systém policajný, možno aj prokurátorský sa snažil tento ohavný trestný čin kryť.
Dúfame, že tento postoj systému belgického nie je prejavom často opakovaným prístupu starých členských krajín k novým krajinám. Vieme dobre, že mnohokrát a mnohé príklady to potvrdili, máme pocit, ako keby sme boli občania II. kategórie. Bolo to pri kvalite potravín, ale toto je tá najtragickejšia forma, s akou sme sa doteraz stretli. Áno, Národná rada by sa mala spojiť a dať nejakú podporu aj nášmu ministrovi zahraničných vecí pánovi Korčokovi. Ja veľmi verím a verím, že sa tak udeje, ale zároveň nám bude blikať červená kontrolka, či pán Korčok urobí dosť pre to, aby bola vyvodená nielen politická, ale aj trestnoprávna zodpovednosť.
Nerozumiem niektorým krokom, napríklad tomu, že nepredvolal na koberček belgického veľvyslanca, že stačí nejaká nóta. Ešte raz, zatiaľ má našu podporu, veríme, že sa do toho vloží celá slovenská diplomacia, ale bliká nám červená kontrolka. V opačnom prípade bude musieť niesť zodpovednosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.9.2020 15:09 - 15:11 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Dostál, najprv k tomu úvodu. Je naozaj neuveriteľné, akú dvojtvárnosť vy dokážete v politike predvádzať, prepáčte za výraz, ste až taký pre mňa politický chameleón. Neuveriteľne precízne dokážete vidieť veci inak, podľa toho, ku ktorej garnitúre patríte alebo ktorej garnitúry sa to týka. Tak keď pán Baránik tu počas svojho prejavu osobne hádzal osobné invektívy na poslancov SMER-u - SD a poslancov HLAS-u - sociálna demokracia, toto je v poriadku. Toto je, to takto to má byť alebo možno ste to nepočuli, a keď mu to ja vrátim, pretože už ma poznáte za tie roky v politike, že sa riadim heslom "akú požičaj, takú vráť", tak odrazu toto je niečo neprimerané, neprípustné a podobne. A viem, že aj vám osobne je nepríjemné počúvať, že ten, ktorý vám dáva chleba, sa stretával s Kočnerom na raňajkách a dohadoval s ním voľbu generálneho prokurátora, ale to sú fakty, ktoré ja vám budem vždy pripomínať, pokiaľ vy budete budete paušalizovať a mafianizovať proste celú opozíciu. Vždy. Viem, že vám je to nepríjemné. Bude vám to ešte nepríjemnejšie o to viac, že podľa posledných informácií polícia dosť postúpila pri vyšetrovaní kupovania poslancov, koaličných poslancov za vlády Ivety Radičovej. Som zvedavý, či to aj dotiahne do konca a potom to už bude veľmi nepríjemná kauza.
A mne sa zdá trochu demagogické nejakým spôsobom znevažovať a spochybňovať pripomienky pani prezidentky. Je pravda, že už ani ona sa nemohla pozerať na to, akým spôsobom ste chceli politizovať prokuratúru a generálneho prokurátora cez to ľahké odvolávanie, ale mýlite sa aj v tom, že pani prezidentka ako keby zmenila názor na to, že generálny prokurátor má pochádzať z prostredia prokurátorov. Ona nezmenila názor, ona len povedala, že to nenapadla kvôli tomu, že tam nevidí protiústavnosť. Čiže sa pridala k ministerke spravodlivosti a k ďalším odborníkom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.9.2020 14:45 - 14:46 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Baránik, mne sa na vás páči, že vy to tak otvorene poviete: prokuratúra má byť politická. A kto tomu rozumie, rozumie, a kto tomu nerozumie, je asi nejaký blbec alebo ja neviem, čo podobné. A chcete tým zabrániť tomu, aby tu bol nejaký podobný Trnkovi, aby o prokuratúre rozhodoval hlavný politický mafián, to ste mysleli asi pána Kočnera, ale vy si pán Baránik nevidíte ani na špičku nosa. Pretože pána Trnku tu dohadoval váš stranícky šéf práve na raňajkách s tým hlavným politickým mafiánom. Toto vy nikdy nespomeniete pri slove mafia, ktoré používate. Priznal sa k pätnástim stretnutiam, bolo ich dvesto určite minimálne. Tak asi takto si vy predstavujete tú politizáciu prokuratúry.
Toto vy, pán Baránik, nikdy nevidíte, keď osočujete iných. Paušalizujete všetko dohromady. Ešte raz vám to zopakujem, váš stranícky líder Sulík raňajkoval s Kočnerom a dohadoval voľbu Generálnej prokuratúry! Tak už s tým konečne prestaňte a bavme sa vecne.
A k vecnej stránke. Aj pani prezidentka sa podľa vás mýli. Všetci sa mýlia, pán Baránik, len vy nie. Pani prezidentka sa mýli, vaša ministerka spravodlivosti sa mýli, keď povedala, že tento návrh zákona je v rozpore s programovým vyhlásením vlády, Rada prokurátorov sa mýli, len pán Baránik je majster sveta na všetko. Pán Baránik podriadený Richardovi Sulíkovi, ktorý raňajkoval s Mariánom Kočnerom, s tým hlavným politickým mafiánom.
Skryt prepis