Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

4.12.2020 o 12:33 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 16:28 - 16:30 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Gyimesi, vy tvrdíte alebo ste povedali vo svojom slove, že Slovensko prijíma len také opatrenia v boji proti koronakríze, aké sa prijímajú aj v iných krajinách, a nič iné a nové sa tu nevymýšľa.
Tak nie je to pravda, pretože Slovensko ako jediná krajina použila atómovú zbraň v podobe plošného testovania, v takomto modeli ju nikto neuplatnil. A musím vám povedať, že váš líder vtedy skonštatoval, keď tú atómovú zbraň predstavoval, aby som bol presný, citujem: „Ak každý Slovensku a verejnému a spoločnému záujmu tú polhodinu jeden víkend a polhodinu druhý víkend venujeme, tak si myslím, že nádherne lockdown, nádherne sa lockdownu vyhneme a Vianoce môžeme prežívať v pokoji.“ Výsledok je, že lockdown vyfasuje celé Slovensko na Vianoce, pán Gyimesi. Čiže táto atómová zbraň naozaj pôsobí skôr ako hračkárska detská pištoľ a toto žiadna krajina nemala. Efekt je taký, že dlhodobý medicínsky efekt nie je žiadny. Štatistiky sú veľmi smutné, pán Gyimesi, dosiahli sme už vyše tisícku úmrtí. Stúpa počet hospitalizovaných, stúpa počet pozitívnych, je to veľmi smutné. A práve preto týmto opatreniam my neveríme.
Ak hovoríte, že klesá iným vládam popularita, až na malé výnimky sú väčšinou stabilné, dokonca niektorým tá popularita stúpa, Angela Merkelová nemala lepšie čísla. Čiže jediná krajina, kde sa výrazne prepadli preferencie premiérovi a jeho strane, je Slovensko, chcem len pripomenúť, o hlbokých 11 % oproti voľbám, taký je, taká je pravda.
A keď nás už tak spolu voláte, aby sme len nehejtovali, ale pomohli, tak podporte pozmeňujúce návrhy z dielne strany HLAS, aby sme sa na tom mohli podieľať aj v parlamente a potom aj pani prezidentka... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 13:48 - 13:50 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán minister, zareagujem na vás aj na pána Lehotského, lebo aby sme tu teda nežonglovali s tými číslami, ako vy hovoríte, tak sa pozrime, čo hovoril štatistický úrad o uzavretých rozpočtoch. Čiže 2017. rok – deficit 0,95 %, 2018 – 1,05 %, 2019 – 1,3 %, pán Lehotský, neviem, kde ste nabrali 1,5.
Dlh podľa štatistického úradu slovenského, pán Lehotský... (Prerušenie vystúpenia presedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Na pána Hegera.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Pán Heger tiež, 51 – 2017, 2018 – 49,4, 2019 – 48 % dlh. To sú fakty zo štatistického úradu. Váš dlh na budúci rok 62 %, myslím, a potom postupne zvyšovanie dlhu až do výšky 70 %. V ďalších rokoch, to je fakt, deficit 6 – 7 mld., to predkladáte vy, hovoríte o tom vy. Chcem vám len pripomenúť, že v čase, keď za nás bol dlh tých 48 %, tak priemer v eurozóne a v Európskej únii sa tam hýbal, oni sú, tam nie je veľký rozdiel, medzi 80 – 90 %. Gréci mali 180 %, Nemci mali omnoho vyšší, takže asi toľko k tým exaktným číslam a dlhom.
Trinásty dôchodok že nebol súčasťou rozpočtu. Vy viete, prečo to hovoríte, pán minister, lebo rozpočet sa teda schvaľoval v októbri, že, ako vždy. A 13. dôchodok sa schvaľoval vo februári, ale garantujem vám, že keby sme my vo vláde zostali, tak tie peniažky nájdeme – ako vždy – na všetky sociálne opatrenia, ktoré sme aj našli a ktoré sa teda schvaľovali aj počas roka, taká je pravda.
No a obedy zadarmo, ja už sa k tomu ani hádam vracať nechcem. Povedali sme si všetci všetko. Keď tvrdíte, že rodičia museli platiť a tak ďalej, nie je to úplne pravda.
A s pani, pani Radičovú ste spomínali, že my sme ju spomínali. Pani Radičová teraz spomína vás, ale nie v veľmi dobrom svetle, celú vládu, v nie veľmi dobrom. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 13:11 - 13:13 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Lehotský, aj vy ste použili – síce len veľmi jemne – výraz klamlivé tvrdenia a podobne, tak poďme na to, či je pravda, že vláda predchádzajúca odovzdávala dlh 48 niečo, alebo na úrovni 48 %. To sa zhodneme, je pravda, lebo tieto rozpočty, deficity boli teda potvrdené posledné tri roky po sebe okolo jedného percenta, čo boli historicky najnižšie deficity.
A áno, ja vám nevyčítam, že tento návrh rozpočtu na budúci rok, respektíve v tomto roku ešte ten deficit bude nejakým spôsobom stanovený a tu má, samozrejme, na ňom veľkú mieru, keď to poviem v úvodzovkách, zásluhu pandémia, to je úplne jasné. To stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, kto za to môže viac, je dosť skreslené, páči sa mi, ako ste to zaobalili, že 3,5 % ešte my a zvyšok pandémia, vy skoro nič, hej (povedané s pobavením). A nehovoriac o tom, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v predchádzajúcich rokoch vždy ten deficit netrafila, vždy bola, predpovedala niečo horšie vo väčšine prípadov, takže taká je pravda.
No a potom ďalší fakt hovoríte, že to ministri predchádzajúcich vlád za všetko môžu a že boli takí zlí, strašní. Tak vám chcem pripomenúť, že pán Kažimír napríklad bol jeden rok vyhlásený za najlepšieho ministra financií Európskej únie; to je fakt, keď sme pri faktoch.
No a posledná taká osobná poznámka voči mne, že ja som tiež bol zodpovedný za šafárenie s prostriedkami, tak len vám chcem pripomenúť, že nikdy som nebol v exekutívnej funkcii, takže neviem, ako som mal byť ja zodpovedný za šafárenie s verejnými prostriedkami. Ak myslíte šafárenie v zmysle, že som bol spoluautorom všetkých sociálnych zákonov – či obedov zadarmo, či rodičovského príspevku, či náhradného výživného, či minimálnej mzdy –, no tak k tomuto šafáreniu sa ja veľmi rád hlásim.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 12:56 - 12:58 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ja ďakujem pekne za všetky poznámky.
Pán Kotleba, máte absolútnu pravdu v tom, čo hovoríte. Viete dobre, že keď sme my odovzdávali vládu, tak sme boli obviňovaní, že sme nechali prázdnu špajzu, pričom dlh bol 48 % a tri roky po sebe ten deficit bol okolo jedného percenta. To bola prázdna špajza podľa súčasnej vlády. Teraz podľa navrhovaného rozpočtu bude dlh vyše 60-percentný a ten deficit 6 – 7 miliárd. Tak keď my sme mali prázdnu špajzu, tak oni urobili prázdnu baňu doslova a napriek tomu tým ľuďom nedajú, čo majú dať, a ešte im aj berú. To je naozaj veľmi zaujímavý a dobrý postreh.
Pán Lehotský, pani Drábiková, obaja ste sa dotkli, že ten 13. dôchodok bol v minulosti sľubovaný. Chcem vám pripomenúť, že boli sme to my, ktorí sme zaviedli ten vianočný príspevok a ktorý sa neustále zvyšoval, zvyšoval, až vyvrcholil schválením zákona o 13. dôchodku, za ktorý hlasoval aj váš koaličný partner napriek tomu, že pán Krajniak, sa mu to ťažko počúva aj celému hnutiu SME RODINA, toto je fakt.
Pán Lehotský, ak hovoríte o nejakej, že sme nepomáhali sociálnym skupinám, tak vám asi nedokážem vyrátať všetko, čo sme urobili – príspevok pri narodení dieťaťa, prvého, druhého, tretieho, materská dávka na úrovni čistej mzdy, rodičovský príspevok 370 pre pracujúcich a tak ďalej, zvyšovali sme platy v štátnej správe o 20 %. Tak vy nám nehovorte, čo je sociálne a čo nie, toto si ľudia pamätajú a presne aj dôchodcovia.
Pani Pleštinská, ak tvrdíte, že pri, že teda sa nerušia tie obedy zadarmo, no tak ja vám ešte raz zopakujem to číslo, 510-tisíc detí malo nárok a teraz len 65-tisíc detí. Čiže ak pre vás nič neznamená 445-tisíc detí, to je váš problém, ja hovorím presné faktá, ktoré mám, mimochodom, z ministerstva práce. Ak ste mali hlavu v smútku vy vraj pri zavádzaní týchto obedov, tak vám musím povedať, že ZMOS a únia miest, obcí má teraz hlavu v smútku z ich zrušenia. Taká je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.12.2020 12:33 - 12:47 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, pán minister, jedna vec je sa ospravedlniť, druhá vec je vám pripomenúť, že vláda je podriadená parlamentu. A naozaj nechať poslancov čakať takmer hodinu kvôli tomu, že vy sa tam na vláde hádate medzi sebou ako malé deti o tom, či budete otvárať školy alebo nie, lebo jedna vec je rokovanie, druhá vec je, že je úplne evidentné aj na verejnosti, že medzi pánom Matovičom a ministrami za SaS to iskrí. Takže prenášať toto iskrenie stranícke, nedôstojné ešte aj do parlamentu, nehnevajte sa na mňa, toto tu ešte nebolo. Opakujem, je to drzosť až arogancia, ktorú ste predviedli – nielen vy, ale aj celá vláda – voči parlamentu. A to, čo predvádzate voči deťom, sa už nedá ani komentovať. Bohužiaľ, celá krajina je obeťami alebo obeťou tohto amaterizmu a arogancie vlády. (Reakcie z pléna.)
Už sa k rozpočtu dostanem. Viem, že sa vám to, vládni poslanci, ťažko počúva, pokojne mi robte kulisu naďalej, aspoň to Slovensko vidí. A poprosím vás, aj vy, keď budete vystupovať, aby ste vecne vystupovali k veciam. Budem sa na to tešiť.
A teraz k rozpočtu. Vážený pán minister, vy ste po schválení tohto rozpočtu vládou povedali vetu: "Neberieme ľuďom, berieme sebe." Toto je vaša veta po tom, čo bol návrh rozpočtu schválený vo vláde. "Neberieme ľuďom, berieme sebe." Ale konáte pravý opak. Vy beriete ľuďom. Beriete dôchodcom, beriete rodinám, beriete deťom, beriete pracovníkom.
Totiž, vážený pán minister, začnem prvou vecou, a to je ten toľko diskutovaný 13. dôchodok. Už v tomto roku sa malo naňho vyčleniť 589 mil. eur a vy napokon ste dôchodcom na 13. dôchodok dali len 300 mil. eur, to znamená, že dôchodcov ste ukrátili na 13. dôchodku v celkovom objeme 290 mil. eur. Takto ste dôchodcom zobrali. Zobrali ste dôchodcom. A tak dôchodcovia namiesto priemerného dôchodku trinásteho vo výške 460 eur uvidia dôchodok len vo výške od 50 eur do 300 eur, pričom tých 300 eur dostane len úzka skupina asi 16-tisíc dôchodcov. Takže zobrali ste dôchodcom 290 mil. eur a v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok rozpočtujete podobnú sumu napriek tomu, že pán predseda parlamentu a váš koaličný partner Kollár sľuboval dôchodcom, že na budúci rok to už bude o 100 mil. eur viac. Nič tam také nie je, čiže ďalšie klamstvo pána Kollára i celej vlády.
Druhá vec, zobrali ste pracujúcim ľuďom alebo zamestnancom, pretože od 1. januára platia nové pravidlá pre minimálnu mzdu. Po prvé, podľa legislatívy schválenej mala minimálna mzda na budúci rok predstavovať výšku 500, pardon, 656 eur, ale vy ste vstúpili do platného zákona a upravili ho tak, že bude o 33 eur nižšia. Čiže ľuďom s minimálnymi penziami ste zobrali 33 eur. Čo je však ešte horšie, vy ste upravili aj tzv. minimálne mzdové úrovne, teda minimálne úrovne minimálnej mzdy, tých šesť úrovní, tak, že ste zvyšovanie na základe koeficientu zmenili na zvyšovanie podľa pevne stanovenej sumy, čím ste obrali týchto ľudí o neskutočné peniaze.
A tretia vec, odpojili ste príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov od minimálnej mzdy, čím vlastne tie príplatky od roku 2022 budú zmrazené, nebudú rásť. Konfederácia odborových zväzov vyrátala, že len na týchto opatreniach súvisiacich s minimálnou mzdou ste ľudí obrali o takmer jednu miliardu eur. Hovoríme o všetkých zamestnancoch, nielen o zamestnancoch v štátnom a verejnom sektore. Takže to je druhá skupina ľudí.
No a tretia skupina ľudí sú mladé rodiny, respektíve ich deti. Ako dobre viete, pri obedoch zadarmo, respektíve – aby sme boli presní – dotácii na stravovanie sme tým deťom poskytli naozaj ďalší veľký objem peňazí, respektíve ich rodinám, no a konkrétne tých detí bolo 510-tisíc. Päťstodesaťtisíc detí, žiakov a škôlkarov posledného ročníka materských škôl malo nárok na spomínanú dotáciu. Vy ste zrušili toto opatrenie, respektíve ho výrazne oklieštili, pretože po novom bude, budú mať nárok alebo bude mať nárok na túto dotáciu len 65-tisíc detí, čiže 445-tisíc detí nedostane žiadnu dotáciu na obed. Keď to prerátate, odhadom, plus vyrátate prázdniny a podobne, je to suma 100 mil. eur.
Takže, opakujem, dôchodcom ste zobrali na trinástom dôchodku 290 mil. eur, pracujúcim ľuďom na opatreniach súvisiacich s minimálnou mzdou a príplatkami a podobne takmer 1 mld., no a deťom, teda mladým rodinám na obedoch zadarmo 100 mil. eur. To sú teda fakt tvrdé rany, a preto nerozumiem tej vašej vete, ešte raz ju odcitujem: "Neberieme ľuďom, berieme sebe." Neviem, kde ste na to prišli, je to proste zavádzajúce tvrdenie.
Viete, čo ma mrzí? A vlastne ono to aj súvisí s tým, že ten rozpočet je takto antisociálny. Že ste ho neprerokovali na tripartite. Ako keby sa tá vláda hanbila ten rozpočet antisociálny predložiť tripartite, a teda sociálnym partnerom, pretože vedela, že ľuďom berie.
A čo je problém, že vy ste ho na tú tripartitu nepredložili v rozpore so zákonom. Vy ste porušili, pán minister aj celá vláda, zákon, pretože zákon o tzv. trojstranných rokovaniach, respektíve zjednodušene o tripartite hovorí explicitne, že tripartita musí prerokovať zákon o štátnom rozpočte. Vy ste to však neurobili a predložili ste ho nielen na vládu, ale aj do parlamentu. Ale ako hovorím, báli ste sa, že ten rozpočet vám najmä zástupcovia zamestnancov roztrhajú na kúsky. Čo považujem ináč, mimochodom, tiež za ďalší prejav arogancie moci, že sa tu nedodržujú zákony. Mimochodom, Konfederácia odborových zväzov sa v tomto zmysle obrátila na Generálnu prokuratúru.
Ale to, čo ma mrzí ešte viac, pán minister, že vy naozaj ste si napožičiavali dosť peňazí. Vy tých peňazí máte neskutočne veľa. Máte hotovostnú rezervu vo výške niekoľkých miliárd eur, neviem, osem miliárd, môžte ma upraviť, opraviť, alebo menej, ale je to hotovostná rezerva v niekoľkých miliardách eur, ktoré do konca roka neminiete, ale ľuďom ste ich nedali.
A keď sa už nebavíme o týchto sociálnych kategóriách, tak potom nerozumiem, prečo ste ich nedali tým vašim priateľom, podnikateľom a živnostníkom. Respektíve ste im dali takú pomoc, že podľa Medzinárodného menového fondu, pán minister, sme v poskytovaní finančnej pomoci v čase pandémie druhou najhoršou krajinou v Európskej únii. Horšie je už len Rumunsko. A toto je medzinárodný prieskum, toto je Medzinárodný menový fond, ktorý hádam nikto nemôže spochybniť. Toto nie je prieskum, ktorý sme si my v opozícii vycucali z prsta. Keď už nechcete počúvať naše výhrady. Opakujem, sme druhí najhorší po Rumunsku v Európskej únii, čo sa týka poskytovania finančnej pomoci.
No a potom sa opýtali určité združenia, respektíve ľudia aj združení podnikateľských a živnostenských. Je taký prieskum aliancie podnikateľov Slovenska alebo Združenia podnikateľov Slovenska, aby som bol exaktný, a Slovenského živnostenského zväzu, kde vám tie čísla, pán minister, tiež neprajú. Bol to prieskum medzi malými a strednými podnikmi a napríklad 25 % podnikov konštatovalo, že kvôli slabej pomoci budú buď, budú znižovať tie mzdové nároky ľudí, teda úväzky, alebo ďalšia štvrtina sa vyjadrila, že budú asi prepúšťať týchto ľudí. Viem, že nezamestnanosť v posledných troch mesiacoch mierne stúpla, ale to sa porovnáva s druhým štvrťrokom, kde výrazne tá nezamestnanosť... pardon, stúpla, nezamestnanosť stúpla, teraz klesala, ale ten druhý štvrťrok bol naozaj veľmi nepekný, takže ak hovoríte o klesaní nezamestnanosti, tak to porovnávate s vysokými číslami. A podľa tohto prieskumu najmä tie najrizikovejšie odvetvia, ako je gastro, tvrdia, že aj po konečne, po konečne zvýšení tej finančnej pomoci od 15. 10. 50 % malých a stredných podnikov dokáže vydržať len dva mesiace.
Čiže toto vám hovorí Medzinárodný menový fond, toto vám hovoria slovenskí podnikatelia a slovenskí živnostníci. To nehovoríme my.
No a aby som vás dlhšie netrápil, vrátim sa tam, kde som začal. Viete, môžte sa zakrývať aj tým, že ste pravicovou vládou. Takzvane zodpovednou. Áno, toto je hodnotový konflikt. Vy ste pravičiari, my sme socialisti, sociálni demokrati, ľavičiari, tomu by som rozumel. Normálne povedať voličom, sme pravicová vláda a budeme to takto robiť. Nechceme obedy zadarmo, nechceme takú vysokú minimálnu mzdu, nechceme 13. dôchodok. Lenže vy ste pred voľbami, pán minister, hovorili niečo iné. Myslím OĽANO a váš premiér Matovič.
Ak dovolíte, ja mám rád fakt presnosť, tak odcitujem teda pána Matoviča, čo povedal presne 15. 9. 2019, teda pol roka pred parlamentnými voľbami. Citujem súčasného premiéra Matoviča ešte ako opozičného politika. Pri predstavovaní a prezentácii podmienok vstupu do budúcej vládnej koalície bolo jednou z podmienok toto: "Nevstúpime do koalície, ktorá sa bude vopred ľuďom vyhrážať, že im zoberie súčasné sociálne výhody. Určite sa neulakomíme na to, aby sme ľuďom zobrali pár drobných. Nestrašme týchto ľudí tým, že im zoberieme sociálne výhody, že im zoberieme hneď na druhý deň po vzniku vlády obedy zadarmo alebo vlaky zadarmo, alebo že im zrušíme minimálnu mzdu, či siahneme na dôchodky," povedal v septembri 2019 súčasný premiér.
Takže z toho jasne vyplýva, že pán Matovič oklamal verejnosť, oklamal svojich voličov, ale aj celú verejnosť. Nehorázne klamstvo, lebo potom tí ľudia mu mohli dávať hlas aj preto, že áno, sociálne výhody budú zachované. Nezostali. Je pravda, že nezrušili ste to na druhý deň, ale postupne, možno na tretí mesiac. Áno? Ale fakt do konca roka ste tu predviedli antisociálne tornádo, kde ste porušili prakticky všetky opatrenia prijímané v minulom volebnom období. Už sa nebavíme o opatreniach, ktoré boli prijaté v predchádzajúcich dvoch volebných obdobiach.
No a ešte jeden smutný citát, síce tu pán predseda parlamentu nie je, ale to len dotvára celú tú mozaiku vášho antisociálneho snaženia, ktoré potvrdzuje aj tento rozpočet. Pán Kollár 5. 3. 2020, to znamená už po voľbách a v čase, keď už vedel, že sa rozbieha pandémia, pri zostavovaní koalície povedal: "Toto môžeme ľuďom sľúbiť, že my nebudeme vládou, ktorá sa nebude starať o obyčajných, bežných ľudí. Nebudeme určite blokovať a ničiť tie sociálne výhody, ktoré doteraz mali." To musíme povedať. To treba, aby ľudia počuli od nás, priatelia. Nehovoriac o tom, že na funkciu ministra práce sa dostal vlastne človek, pán Krajniak z hnutia SME RODINA, kde sa očakávalo, že keď priamo je v tom rezorte, tak bude strážiť ako oko v hlave tie sociálne opatrenia, tak toto si dovolil pán Kollár povedať už v čase, hovorím, keď vznikala koalícia, už v čase, keď vedel, že bude vo vláde, a v čase, keď vedel, že na Slovensku je pandémia, respektíve zlá epidemiologická situácia.
Takto si páni Matovič a Kollár pošľapali po jazyku, to už dobre vieme. Pri pánovi Kollárovi treba ešte uviesť, že on aj hlasoval v opozícii za všetky tieto sociálne opatrenia, ktoré teraz jeho minister Krajniak ruší, a je mi teda ľúto, že návrh štátneho rozpočtu na budúci rok len tieto antisociálne tendencie potvrdzuje. A za stranu HLAS – sociálna demokracia chcem skonštatovať, že za týchto okolností, samozrejme, návrh rozpočtu nemôžeme podporiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 15:31 - 15:33 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani Kavecká, pokiaľ ja mám správne informácie, vy ste sa s tou svojou odborovou organizáciou oddružili z Konfederácie odborových zväzov. Je to tak? (Reakcia z pléna.) No. Je to tak? (Reakcia z pléna.) Nezobrali vás, no tak, lebo (reakcia z pléna), lebo podľa toho, podľa toho vy..., vy..., podľa toho, ale vás, konkrétne vás funkcionárky vyzerá aj to vaše správanie. Vás funkcionárky, lebo, samozrejme, vy.... (Reakcia z pléna.) Nechajte ma dohovoriť, lebo si nechám vrátiť čas, pani Kavecká! (Reakcia z pléna.) No ale už mi odpovedala, takže... (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Ďakujem pekne.
Čiže podľa toho aj vyzerá. Viete, lebo to je také, je aj nie ste odborárka, potom to vyzerá tak, že potrebujete s vládou sa spriahnuť proti všetkému a všetkým. Ja si zdravotné sestry veľmi vážim, ale to, čo predvádzate vy ako funkcionárka, a už aj od roku 2016, k tomu sa radšej vracať nebudem.
Pán Šefčík, vy máte svoj svet. Ja neviem, prečo máte furt potrebu (povedané so smiechom) takto osobne. Ja viem, že vás trápi tie vaš..., to vaše číslo krúžkov také nízke. Ja som mal naozaj 62-tisíc. Takýto poslanec, ako vy ste, v podstate absolútne bez..., nepotrebný, ale to, s tým sa musíte vysporiadať sám. Môžme sa k tomu ešte niekoľkokrát vrátiť.
To isté, pán Potocký, už si vymeňte tú platňu. Teraz sa tu bavíme normálne o tripartite, bavíme sa o..., o odborároch a vy tu stále omieľate tú istú platňu. Trošku zmeňte už, hej. Už sme, už je osem mesiacov, deväť mesiacov po voľbách, už ste vo vláde, vládnite, ukážte. Ale vy ukazujete akurát tak ruinovanie sociálneho štátu, toto vám ide dobre. A ja vám aj ostatným pripomínam vaše predvolebné sľuby, keď ste tvrdili, že to robiť nebudete. Deje sa to.
Pán Kašper zase je ten, čo tu teda naprával nejaké výroky. Tak vám chcem opäť pripomenúť (povedané so smiechom), že zákon platil, že má byť 656 eur, a vy ste zmenili ten zákon a je o 33 eur menej. Tak to je fakt. Tak čo tu trepete stále?! Čo to tu stále tárate?! Čo to tu stále tárate? Buďte presní, faktickí. Znížili ste o 33 eur! (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 26.11.2020 15:17 - 15:25 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, pán minister, čítal som dnes v médiách, že sme sa vzácne zhodli, že to bol nevídaný moment v novodobej histórii tohto volebného obdobia. Zrejme mali médiá na mysli minimálnu mzdu, resp. minimálny dôchodok, pardon. Asi už sa ťažko dá to isté povedať o rozprave k obedom zadarmo. A chcem povedať, že ani pri novelizácii Zákonníka práce sa nezhodneme. Napriek tomu, že tvrdíte, že Zákonníkom práce aj zmenou zákona o tripartite sledujete vyššiu zastúpenosť zamestnancov na tripartite, nie je to pravda. Nesúhlasím s tým, že vám ide o pluralitu názorov, naopak, ide len a len o trest pre Konfederáciu odborových zväzov, ktorá si dovolila protestovať proti tomu, akým spôsobom ste sa zachovali predovšetkým pri minimálnej mzde.
Ako už verejnosť dobre vie, na budúci rok mala byť minimálna mzda 656 eur podľa automatu, ktorý stanovil zákon prijatý ešte počas nášho volebného obdobia, ale vy ste ten zákon upravili tak, že minimálna mzda sa zvýši len na 623 eur, teda ľudia s minimálnym zárobkom dostanú o 33 eur menej. Presadzovali ste to spôsobom nevídaným. A to tak, že si jednostranne odsadli z tripartity so zamestnávateľmi a samostatne s nimi, s biznismenmi, ste dohodli túto minimálnu mzdu, čím ste ignorovali odborárov ako takých ako stálych zástupcov tripartity, a oni na protest odišli a táto kríza sociálneho dialógu trvá dodnes.
Pán minister, nabúrali ste sociálny dialóg na Slovensku, čo sa v histórii našej novodobej ešte nestalo. A predloženie tejto novely zákona je len vyvrcholením toho nabúrania alebo rozbúrania sociálneho dialógu s odborármi a takou pomerne až detinskou pomstou. Zároveň je aj potvrdením vášho pravicového a konzervatívneho nastavenia osobnostného ako politika.
V čom je problém, lebo tí, ktorí možno sa nevenujú sociálnej oblasti, tak len krátko im chcem pripomenúť, že v Zákonníku práce sa idú udiať dve veci, ktoré sú namierené proti odborárom, resp. proti Konfederácii odborových zväzov. Prvá je, že doteraz platilo, že na tripartite mohli zastupovať jednotlivé strany, to už je jedno, či zamestnávateľ, alebo zamestnancov organizácie, ktoré združujú minimálne 100-tisíc členov. Na strane odborárov túto alebo na strane zástupcov zamestnancov túto podmienku spĺňala len Konfederácia odborových zväzov, ktorá po upresnení teda má 260-tisíc členov a má zastupovať 900-tisíc zamestnancov, aspoň takto boli upresnené posledné čísla. Chcem ešte pripomenúť, že Konfederácia odborových zväzov pozostáva z 24 odborových zväzov, školský, zdravotnícky, podobne a tak ďalej, čiže zastupuje zamestnancov naprieč všetkými sektormi na Slovensku. A táto Konfederácia odborových zväzov si dovolila nesúhlasiť so spôsobom, ako ste sa postavili k minimálnej mzde, a prichádza tento trest, že na tú tripartitu idete umožniť prísť a sedieť aj organizáciám, ktoré ani zďaleka nemajú takéto zastúpenie, a najmä teda organizáciám, ktoré vám pôjdu poruke. Pretože, ak sa bavíme, že taká druhá najväčšia odborová konfederácia, keď sa to tak vôbec dá nazvať, je SOS-ka, a kde je teda hlavným členom sú tzv. Moderné odbory, tak chcem pripomenúť všetkým, že tie Moderné odbory, samozrejme, súhlasili s takým navýšením minimálnej mzdy, ako predstavoval pán minister, a, samozrejme, za odmenu dostali túto možnosť. Medzičasom sa v Moderných odboroch situácia zmenila a šéf moderných odborov, ktorý tak išiel poruke pánovi ministrovi, bol vypískaný na vlastnom kongrese a už si ani nedovolil kandidovať za prezidenta alebo za predsedu ani moderných odborov a, samozrejme, ani SOS-ky. Takže tak dopadlo, dopadol tento odborársky počin, ale pánovi ministrovi vyhovuje, že niekto bude na strane odborárov ale zástupcov zamestnancov sedieť aj taký, kto bude tvrdiť to, čo on chce.
No a tá druhá vec, možno ešte dramatickejšia je to, že odborárske rady alebo odborové výbory v jednotlivých podnikoch už budú môcť byť obsadené len tými členmi, ktoré sú zároveň, ktorí sú zároveň aj zamestnancami daného podniku, čím vlastne vytvára pán minister páku pre zamestnávateľa alebo pre majiteľa toho podniku, aby poslúchali tí odborári, aby si ani len nedovolili niečo namietať, niečo vyjednávať a podobne, čiže dáva do rúk konkrétnym majiteľom, biznismenom páku na odborárov, aby boli ticho, pretože v opačnom prípade sa im môže stať niečo nepríjemné, napríklad ich môžu vyhodiť z práce alebo čokoľvek iné.
Toto sú dva tak okaté veci, ktoré zavádzate, že nemôžme to ani my prehliadnuť, že ide obyčajnú, bohapustú pomstu odborárov, že si dovolili namietať váš postup pri minimálnej mzde a že si dovolili opustiť tripartitu keď videli, že chcete rokovať len jednostranne so zástupcami zamestnávateľov. Je to smutné, kam to rozbúranie a deštruovanie sociálneho dialógu až zašlo, a ja neviem, do akej miery sa do tá ešte opraviť, pretože asi ste zachytili, že odborári dnes vyhlásili petíciu za referendum o niektorých sociálnych otázkach vrátane minimálnej mzdy. Takže popri možno referende o predčasných voľbách sa tu bude konať ešte aj iné referendum alebo sa to spojí. O tom je ale diskus... (reakcia z pléna), o tom je ale diskusia o..., za okrúhlym stolom, kde sa to celé vyvrbí.
No a musím sa, samozrejme, dotknúť aj tej druhej zmeny k Zákonníku práce, to sú tie gastráče alebo gastrolístky. Tu chcem len odprezentovať náš postoj. Strana Hlas - sociálna demokracia nesúhlasí s takým spôsobom, aký zavádzate vy, to znamená, že dávate ľuďom na výber, že buď gastrolístky, alebo peniaze na výplatnej páske, alebo na ruku, ak chcete, z jediného dôvodu, že v prípade, že dôjde k výberu tej možnosti B, teda že tie peniaze budú vo výplatnej páske, absolútne sa stratí zmysel tzv. stravného, pretože tie peniaze sa rozplynú v tej výplate. A napríklad pri ďalšom navyšovaní mzdy sa ten zamestnávateľ bude tváriť, však my sme vám tú mzdu navýšili, pritom by išlo o peniaze na gastrolístky. A potiera sa ten podiel, podieľa ten, ten zámer toho stravného, aby naozaj ľudia mali vyvážené stravovanie buď teda v závodných kuchyniach, alebo teda v reštauráciách v prípade gastrolístkov.
Čiže my nesúhlasíme s touto dobrovoľnosťou, resp. s týmto mechanizmom, prechodným obdobím, kde to ešte bude teda dobrovoľné a budú si môcť vybrať. Nesúhlasíme s touto zmenou. S jedinou, chceme, aby bolo teda zachované to stravné naozaj v podobe straveniek, ale to, čo by sme navrhovali my a čo si predstavujeme, že by bol dobrý nápad, je, aby už to nebolo vo forme papierových lístkov, ale normálnych kariet, tzv. gastro kariet. Toto je náš postoj, strany HLAS - sociálna demokracia. Toto si vieme predstaviť, aby to fungovalo do budúcnosti, ale nie s tým, čo navrhujete vy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:34 - 10:36 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Drdul, to vážne, to vážne? To vážne stačí dať poznámku: „Vy klamete!“ a nepovedať nič? To, to je už čo za úroveň? (Povedané so smiechom.) Však vy ste ešte horší jak váš stranícky šéf Matovič. To sa nehnevajte, povedať vetu: „Klamete!“ a nedať žiadny argument, to tu ešte nebolo. Hanbite sa, fakt sa hanbite.
Pán Kašper, ja viem, že vy budete za SME RODINA bojovať a zase hovoriť o nejakých klamstvách. Ja používam fakty - vecné, jasné - všade v diskusiách aj tu. (Smiech v sále.) A keď vy hovoríte... A keď vy hovoríte, že nie, že tu budú len buď deti mať obedy zadarmo, alebo bude ten daňový bonus, vy vôbec nevidíte tú bublinu, o ktorej sme tu hovorili a ktorú tu nikto nespochybnil a ktorú vygenerovali, hovorím, štátne inštitúcie, tak kto tu klame, klamete tu vy a ste smiešny.
Pán Šefčík, ja už vás nechám v tom vaše svete, fakt vy už (povedané so smiechom) zachádzate do takých vecí, že niekto sa tu vyviezol na chrbte niekoho. Tak chcem vám oznámiť, keď už musíte byť taký osobný, že ja som mal 62-tisíc preferenčných krúžkov z 9. miesta, pozrel som si, pán Šefčík, tie vaše, tak potom (povedané so smiechom) sa pozrime na... (Reakcie z pléna.) Áno, áno, áno. A pozrite sa na svoje, pozrite sa na svoje preferenčné krúžky, a keď chce hovoriť, kto na koho chrbte sa tu vyviezol, založte si, skúste politickú stranu a uvidíme, ako vás ľudia majú radi. O čo ma viac mrzí, že ste nazvali 13. dôchodok a obedy zadarmo somarinami. Tak pre vás to možno somarina je, pre nás nie.
A, pán Kremský, že... Ako ste to? Že vy keď hovoríte o nejakých klamstvách, že ešte vyššiu cenu pre mnohé deti znamená obedy zadarmo. Vy ste fakt neskutočný. Vy hovoríte o nejakom klamaní a potom poviete takúto super sprostosť. Hovoríte tu o kradnutí, tak sa pozrite na vaše antigénové testy pre trnavskú firmičku od Igora Matoviča. To koho tu chcete akože, koho tu chcete oblbnúť?! Zrovna zo všetkých firiem na celom svete, ale na Slovensku len zrovna trnavská firmička napojená na pána Matoviča. Nebuďte smiešny s tými už krádežami, už niečo hovorte no... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.11.2020 10:00 - 10:14 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, ak dovolíte, ja sa budem venovať len obedom zadarmo, tým obedom zadarmo, ktoré vláda, opakujem a trvám na tom, chce veľmi potichučky rušiť, pretože ak by tak stála za tým svojím rozhodnutím, tak by nebol problém predložiť rušenie obedov zadarmo už normálne do zákona hneď na jeho začiatku a nemusela by to robiť prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu, ktorý sa predložil na sociálnom výbore, aby to čo najmenej kričalo.
Ja som s údivom sledoval médiá minulý týždeň, kde som sa dozvedel, že vlastne vláda obedy zadarmo neruší. Ba dokonca zvyšuje príspevok, resp. dotáciu na obedy zadarmo. No však to je skvelá správa, nie? Ja nechápem, prečo tá opozícia tu vôbec kričí, prečo kričí ZMOS, prečo kričí Únia miest, však to je super. Ešte raz, z médií som zaznamenal vyhlásenie ministerstva práce, že obedy zadarmo sa nerušia, naopak, ešte zvyšujeme dotáciu. To je neskutočné. Tak sa potom spýtame rodičov od nového školského roka - lebo rušiť sa budú obedy zadarmo až od nového školského roka -, že ako to je. Spýtame sa všetkých rodičov škôlkarov posledného ročníka materských škôl a spýtame sa všetkých rodičov žiakov základných škôl, či im boli, alebo neboli zrušené obedy zadarmo.
Nechcem tuto na pána kolegu zo SME RODINA reagovať, lebo áno, je tu polemika, či obedy zadarmo boli zadarmo, alebo neboli zadarmo, ale on povedal, že žiadny obed na Slovensku nebol zadarmo, počuli ste to dobre, a dokonca tie obedy stáli viac tých rodičov, ako pred tým zavedením opatrenia. Toto si dovolí povedať človek zo SME RODINA. Chápete? On sa ani len nepripraví, aby niečo povedal v pléne.
Pozrite si svoje vyjadrenie, pán kolega, hanbite sa, hanbite sa, lebo to, že ministerstvo práce tvrdí, že sa nerušia obedy zadarmo, to je naozaj veľmi hanebné, ale to, čo ste predviedli vy v rámci toho, ochrany tejto operácie, to je niečo neuveriteľné. Tak vám len pripomeniem, pozrite si štatistiky Združenia miest a obcí Slovenska, že v niektorých mestách a obciach boli obedy skutočne zadarmo, pretože tam tí primátori ten jeden alebo dva centy navyše naozaj doplatili. Niekde neboli, pretože sa zvýšili režijné náklady, resp. niektoré mestá zaviedli tzv. kauciu, teda preddavok k tým obedom zadarmo, ktorá sa ale následne rodičom vracala, keď tie obedy naozaj odhlasovali a prihlasovali tak, ako majú. Takže kým niečo poviete, si naštudujte, a keď chcete ochraňovať zobratie teplého obeda deťom, nech sa páči, ale nerobte to takými klamstvami a nepripravenosťou.
Pani primátorka Skalice Mierna už odišla, tak chcel by som umierniť jej vyjadrenia, že primátori a starostovia nesúhlasia s tým, pretože sa jedlo míňalo, alebo niečo podobné, tak, pani primátorka, pevne verím, že aj vy ste združená v Združení miest a obcí Slovenska a v Únii miest, tak si prečítajte vyjadrenia vašich organizácií, ktoré tvrdia, že so zrušením obedov zadarmo, alebo ak tam pán kolega chce, dotácie na obedy, nesúhlasí.
Čiže rušia sa obedy zadarmo. Rušia sa obedy zadarmo pre škôlkarov posledného ročníka materských škôl a pre všetkých žiakov základných škôl a vracia sa ten model do stavu pred naším opatrením, kde aj vtedy platilo, že deti v hmotnej núdzi, resp. z rodín v hmotnej núdzi majú nárok na obed zadarmo, resp. vtedy to bolo tuším za jedno euro alebo za jeden cent, už si to presne nepamätám. Čiže obedy zadarmo sa rušia pre škôlkarov posledného ročníka a pre žiakov základných škôl a vracia sa stav, resp. áno, tá situácia do minulosti, teda pred zavedením nášho opatrenia, aby sme boli teda presní. A keby aj nejakí rodičia toto sledujú, tak ich ešte raz poprosím, skontrolujte si od nového školského roka, ako to je. Nedostanete niektorí vôbec nič a vysvetlím prečo.
Nerozumiem, pretože na viacerých sociálnych veciach sa vieme aj vecne prieť a diskutovať, napríklad pred chvíľou som to predviedol pri minimálnom dôchodku, ale naozaj nerozumiem, prečo máte potrebu opatrenie, ktoré sa osvedčilo v praxi nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, rušiť. Prečo tá antisociálna smršť musí pokračovať každý boží jeden mesiac a nezastaví sa ani pred deťmi? Ja mám pocit, pán minister antisociálnych vecí a rodiny, že vy svoje dielo dokonáte do konca roka. Však to bude svetový rekord. Vy porušíte úplne všetko do konca roka, v prvom volebnom roku. Zrušili ste 13. dôchodok, oklieštili ste minimálnu mzdu, zmrazili ste minimálnu penziu, idete zrušiť dôchodkový strop a nahrádzať ho niečím iným a teraz idete rušiť ešte aj obedy zadarmo pre deti.
Pán minister, opätovne vám pripomínam, že vaše hnutie SME RODINA, aj vášmu kolegovi v lavici, hlasovalo za všetky tieto opatrenia, pokiaľ ste boli v opozícii, a akonáhle ste sa stali ministrom práce, kde by sme očakávali, tak ako povedal pán kolega Kéry, že to budete strážiť, vy, naopak, idete proti svojmu hlasovaniu, proti svojim predvolebným sľubom, lebo váš pán Kollár, ja ho pozdravujem do nemocnice, nech sa uzdraví, nebudem ho teraz kritizovať, len pripomeniem ešte raz, sa vyjadril, že nebudete súčasťou vlády, ktorá bude rušiť sociálne opatrenia. Ja som väčší podvod na voličoch nevidel.
A tými obedmi zadarmo to celé teraz dokonávate. A robíte to napriek tomu, že analytici štátnych inštitúcií, teda teraz vašich vládnych inštitúcií, Útvaru hodnoty za peniaze a Inštitútu vzdelávacej politiky, skonštatovali, že obedy zadarmo priniesli neskutočné výsledky, aj to vyčíslili. Najprv spomeniem jeden údaj zo ZMOS-u. O 25 % detí sa dostalo k teplým obedom viac. Ešte raz, o 25 % detí viac sa dostalo k teplým obedom.
A teraz tie údaje z inštitútov, ktorých som, ktoré som spomínal. O 25 % menej hodín vymeškali žiaci. Znížil sa počet vymeškaných hodín o 25 %. A viete prečo? Pretože je podmienkou vyzdvihnutia si obedov zadarmo, že ten žiak musí absolvovať vyučovací proces, alebo to dieťa v škole musí absolvovať vzdelávaco-výchovný proces. O 25 % vymeškaných hodín menej.
A tretí údaj: o 19 %, vážení koaliční kolegovia, ktorí zahlasujete za túto neskutočne hanlivú vec, hanebnú, proti deťom, tretí údaj vám pripomínam, že o 19 % sa zvýšilo zaškolenie päťročných škôlkarov z marginálnych skupín, rómskych. A potom ďalšie veci: lepšie začlenili chudobné deti medzi tie ostatné. Uvedomujete si, aké je to dôležité, že odrazu sa tie chudobnejšie deti necítia menejcenné, že sedia za jedným stolom s tými bohatšími deťmi? Toto sú fakty. Toto nie sú argumenty opozície. Toto sú argumenty odborníkov. Tak prečo to idete robiť?! Skúste aspoň raz nebuď, nebyť ako také roboty a nezahlasovať za niečo, čo sa vám fakt nepáči. Tu máte argumenty na stôl. A neklamte vo svojich vystúpeniach za každú cenu. Poprosím vás, neklamte aspoň pri deťoch. Majte Boha pri sebe.
A teraz k tej, k tomu ZMOS-u ešte sa musíme vrátiť, keďže pani Mierna tu hovorila, ako vlastne starostovia a primátori sú celí z toho nešťastní, normálne idú spáchať rituálne samovraždy, som mal pocit.
Takže ZMOS naozaj krvopotne zavádzal toto opatrenie do praxe. Ja som bol hlavným predkladateľom tohto opatrenia, preto som taký, ako by som to povedal, spravodlivo rozhorčený, že sa to ide rušiť a áno, bolo to ťažké, ale už to zaviedli. Začalo to fungovať, investovali do kuchýň, pretože len aby ste vedeli, podľa školského zákona aj tak boli povinní zabezpečiť stopercentné stravovanie pre deti, aj keď sa tých detí nestravovalo toľko. Boli povinní. Len, samozrejme, boli zvyknutí, že toľko detí sa nehlási na obedy, no tak tie kapacity tomu boli prispôsobené. Ale zlepšili a zvýšili sa kapacity kuchýň aj školských jedální a hlavne sa zamestnalo strašne veľa pomocných pracovných síl v kuchyni. A teraz čo s tým urobíme? Teraz všetkých týchto ľudí, všetky tieto kuchárky, resp. pomocné sily vyhádžeme a kuchyne, hrnce zostanú prázdne? Lebo nejaký Sulík si niečo vymyslí a vy v rámci zachovania koalície, pán minister, mu rovno prikývnete? No úžasné! Fakt úžasné.
No a potom, samozrejme, v tejto ťažkej situácii, v ktorých mestách a obciach, obce sú, im ešte daňovým bonusom (povedané so smiechom) zoberiete z ich príjmov. Vy nielenže im nekompenzujete príjmy za pandémiu alebo za to plošné testovanie, nápad v hlave Igora Matoviča, vy im ešte aj zoberiete tým daňovým bonusom. Skvelé! Naozaj racionálne, rozumné, skvelé. Gratulujem, gratulujem.
No a potom, posledný moment, aby ste si ho uvedomili. Nie je pravda, nie je pravda, kolegovia a kolegyne, že dieťa buď dostane obed zadarmo, alebo daňový bonus. To vôbec nie je pravda. Bude aj taká kategória detí, na ktoré sa nebude vzťahovať ani daňový bonus, ani obed zadarmo, pretože niektorí rodičia nespĺňajú podmienku hmotnej núdze, ale na druhej strane sú buď nezamestnaní, resp. ich príjem nestačí na uplatnenie daňového bonusu. Doteraz napriek tomu, že pán minister o tom daňovom bonuse hovorí a vy všetci, ja nepoznám jeho podobu. Vy už poznáte finálnu podobu daňového bonusu? Lebo sa má predkladať podľa mojich informácií k nasledujúcim zákonom, možno už na dnešnej schôdzi v podobe pozmeňujúceho návrhu, pretože koalícia sa na ňom pekne naťahuje a háda. Ja už som si v médiách prečítal všeličo, napr. že nebude dvojnásobný daňový bonus alebo bude len do 19 rokov, potom, že daňový bonus vôbec nebude do 26 rokov, no v tom sa, nebudem neslušný, fakt nikto nevyzná. Teraz fakt neviem, ako to bude. Ale pokiaľ by platil pôvodný stav, ktorý oznámila koalícia ešte v septembri alebo niekoľko týždňov dozadu pri oznamovaní tohto geniálneho - v úvodzovkách geniálneho - nápadu, tak pokiaľ by platil tento stav, tak podľa spomínaných štátnych inštitútov, 47-tisíc detí zostane aj bez obeda zadarmo, aj bez daňového bonusu, 47-tisíc detí. To sú Sulíkove deti! A keď za to zahlasujete, budú to aj vaše deti.
Toto budú vaše deti, ktorým zoberiete všetko. Samozrejme, hovorím, nepoznám konečnú podobu toho pozmeňujúceho návrhu, možnože tá kategória detí bude užšia, nebude to toľko detí, ale garantujem vám, že zostane veľká skupina detí, ktorá nedostane ani daňový bonus, ani obedy zadarmo, a bude to vaším hlasovaním.
Mne je naozaj ľúto, že ešte aj toto opatrenie idete rušiť. Už som to tu raz spomenul, vieme vecne diskutovať o niektorých veciach. Vidím tam rozdiely v pravicovom a ľavicovom prístupe. Chcem pripomenúť, že pán minister Krajniak je pravicový politik. Oni v SME RODINA sa tvária ľavicovo, nosia červené kravaty, ale my vieme, a to nie je nič v zlom. To nie je nejaká negatívna poznámka. Pán Krajniak nie je nováčikom na politickom nebi. Pôsobil v zákulisí KDH, pôsobil v zákulisí KDH a je to vyslovene konzervatívny, pravicový politik a toto je jeho videnie sveta, ale chcem poprosiť, aby sa hnutie SME RODINA nehralo na ľavicovú stranu, lebo ľavicovou stranou nie je, a tým, čo teraz dokazuje ako prakticky od začiatku volebného obdobia, do konca roka má zrušené všetko dobré, čo sme my zaviedli v posledných rokoch v tom poslednom období volebnom, sa ruší. Je mi to ľúto, chcem vás ešte poprosiť, aby ste zvážili to hlasovanie, toto fakt robiť nemusíte. Ak máte milióny na antigénové testy, ktoré sú absolútne nevhodné na plošné testovanie, čo vám už povedala aj Európska komisia, čo vám už hovorili aj vaša pandemická komisia. Ak máte 8-miliardový prebytok v rozpočte, ktoré neminiete, prečo potrebujete tým deťom brať tie peniaze? Povedzte mi, ešte raz opakujem, 8-miliardový prebytok, v rozpočte peniaze máte. A vy tu nakupujete nejaké antigénové testy, ktoré sa vôbec nedajú použiť na plošné testovanie, len preto, lebo váš pán Matovič chcel byť majstrom sveta, a ukazuje sa, že ním nebude a je to veľmi smutný príbeh na koniec celého toho plošného testovania.
Za tie deti vás chcem poprosiť, nehlasujte za tento návrh. Vyhoďte ten pozmeňujúci návrh, lebo tie ostatné veci v zákone sú prijateľné, ale ak to tam zostane, musím za stranu HLAS - sociálna demokracia, za náš poslanecký klub povedať, že, samozrejme, nepodporíme takýto návrh zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.11.2020 9:09 - 9:14 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, táto téma nie je taká, že by sme ju podrobili nejakej ostrejšej kritike, pretože, priznávam, a uvedomujeme si to aj my všetci, ktorí sa zaoberáme sociálnou oblasťou a sme momentálne v opozícii, že valorizovanie, resp. nastavenie valorizácie minimálneho dôchodku začiatkom tohto roku bolo šité horúcou ihlou, a podľa toho aj tak vyzerá.
Treba absolútne pripustiť, že návrh, ktorý vtedy pochádzal z dielne SNS, nastolil príliš vysoké tempo zvyšovania minimálnych dôchodkov na úkor iných dôchodkov, a pokiaľ by tento systém valorizácie minimálnych dôchodkov zostal zachovaný, tak by sa potierala akákoľvek zásluhovosť pri poberaní dôchodkov a bolo by to veľmi nespravodlivé voči poberateľom tých iných, ďalších dôchodkov, nie minimálneho dôchodku. A preto súhlasíme my v strane HLAS - sociálna demokracia s tým, že je potrebné pristúpiť k úprave valorizačného mechanizmu minimálneho dôchodku. To, kde nie je žiadny rozpor, je, že sa treba vrátiť k tzv. kvalifikovaným rokom. Je proste úplne logické, že človek v danom roku musí niečo odpracovať a zarobiť, aby mal právo za daný rok na tento minimálny dôchodok. A myslím, že tá, ten návrat k tej hranici štvrtiny, prakticky štvrtiny priemernej mzdy, je absolútne v poriadku, takže súhlasíme.
To, čo nám trochu robí vrásky na čele, je zmrazenie, samotné zmrazenie tých minimálnych dôchodkov a opätovné naviazane na životné minimum spôsobom, ktorý vyústi k tomu, že ďalšie zvyšovanie minimálnych dôchodkov by malo potom nasledovať až niekedy po roku 2030. Pri tomto nastavení, ktoré navrhuje ministerstvo práce, sa ľuďom s minimálnym dôchodkom začnú tieto dôchodky zvyšovať až niekedy v rokoch 2032, ’34, neviem už presne ten dátum podľa toho výpočtu, ale vieme dobre, ako sa to vypočítava, nebudem zaťažovať ani vás, ani verejnosť tým výpočtom, lebo nemusí, nemusíte všetci tomu rozumieť. No a preto chcem pripomenúť v tejto súvislosti stanovisko Národnej banky Slovenska, teda nie opozície, nie je to nič politické, lebo Národná banka Slovenska, myslím si, že vydáva veľmi nezávislé stanoviská bez ohľadu na to, kto predkladá spomínaný návrh.
Takže stanovisko Národnej banky Slovenska k zmrazeniu minimálneho dôchodku znie: „Zmrazenie minimálneho dôchodku nezaručuje kúpnu silu a postupne môže viesť k opätovnému odkázaniu poberateľov minimálneho dôchodku na dávku v hmotnej núdzi.“ To je presný citát Národnej banky Slovenska.
A tiež si myslíme, že to zmrazenie je príliš na dlhú dobu, a preto chcem pána ministra poprosiť, tak ako aj v prvom čítaní, vieme dobre, že už v medzirezortnom pripomienkovom konaní je tzv. dôchodková reforma, v rámci ktorej by sme mohli vyriešiť aj valorizačný mechanizmus dôchodkov ako takých. A v rámci toho riešenia by sme mohli vyriešiť aj valorizáciu minimálneho dôchodku, lebo zatiaľ, ak som si správne všimol, pán minister, ste medzi tými 10 zásadami dôchodkovej reformy len zagarantovali, že valorizácia a dôchodcovská inflácia budú v ústave, čo je dobrá vec, ale bolo by dobré vedieť, ako v nasledujúcich rokoch tá valorizácia bude vyzerať. A možno v rámci toho aj možno v rámci nejakých pozmeňujúcich návrhov, diskusie v parlamente alebo aj na inej odbornej platforme sa dostať aj k tomu, aby sme nezmrazili minimálny dôchodok na tak dlhú dobu, ale zároveň aby sme zaručili jeho zvyšovanie tak, aby bolo spravodlivé voči všetkým dôchodcom.
Musíte, pán minister, priznať, že aj napriek tomu, že ten valorizačný mechanizmus nastavený, hovoríme, z dielne SNS na začiatku tohto roka nie je veľmi dobrý, tak ste zaňho hlasovali aj vy, myslím ako hnutie SME RODINA, minimálne teda v tomto prípade predseda pán Boris Kollár.
Sme otvorení a pripravení takejto diskusii a ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis