Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 14:40 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 3.5.2021 18:32 - 18:51 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán premiér, vážení až traja členovia vlády, chcem využiť aj prítomnosť pána premiéra, lebo som ho vlastne celý deň ja tu nevidel, ale netvrdím, že tu nebol celý deň, ale len pozriedka. Pán premiér, myslíte si, že je úctivé, že sa preberá programové vyhlásenie vlády a členov vlády je tu ako šafranu? Väčšinou je tu len jeden člen vlády počas programového vyhlásenia vlády, chcem vám povedať, že je to základný dokument, ktorým sa vláda bude riadiť, a idete žiadať o dôveru zo strany parlamentu a parlament je nadriadený orgán vlády, tak by sme možno očakávali trochu viac úcty nielen k poslancom, ale aj k občanom Slovenskej republiky.
A viete, čo sa dnes, pán premiér, stalo? Chvíľu dokonca Národná rada nemohla rokovať, lebo tu nebol ani jeden člen vlády. Pol hodinu parlament nemohol rokovať. Pán premiér, je to správne? Potom prišla pani ministerka kultúry, ani sa len za to neospravedlnila, takže som čakal, aj keď vidím, že aj vy ma ignorujete, že aspoň vy prídete a poviete, pardon, prepáčte. No nič, zdá sa, že je všetko rozhodnuté, a preto už nikoho nezaujíma názor poslancov, ale už si musíme na tú aroganciu vlády zvykať. Zajtra o 10.00 hod. sa hlasovaním skončí toto trápne divadlo, ktoré niekto na začiatku krízy, prepytujem, nazval rekonštrukcia vlády.
Už viac ako rok má Slovensko vládu chaosu, amaterizmu, fatálnych zlyhaní, volebných podvodov, deštrukcie sociálneho štátu a medzinárodnej hanby. A ani po tejto chôdzi sa nič nezmení, bude tu tá istá vláda chaosu, amaterizmu, fatálnych zlyhaní, deštrukcie sociálneho štátu a medzinárodnej hanby. Opäť zasadnú do vládnych stoličiek tie isté tváre a parlament ich vládnym valcom potvrdí, pardon, s výnimkou jedného ministra, pretože ak by sa aj pán Krajčí ako minister zdravotníctva vrátil, už by to bol úplný výsmech občanom do tvárí. Zmení sa len toľko, že skutočný premiér Igor Matovič nebude na úrade vlády, ale na ministerstve financií, čiže len si vymení budovu, ale ako vidíme, na tlačovky už aj používa budovu úradu vlády a formálny premiér Eduard Heger bude asi najlepšie plateným hovorcom v dejinách Slovenska. Dokonca ešte aj s benefitmi ako ochranka a limuzína. Neverím, že by som sa mýlil, resp. pre krajinu by bolo lepšie, aby som sa mýlil.
Vláda sa ani len nesnaží skrývať, že nie je nová vláda, čo potvrdzuje aj nové programové vyhlásenie vlády, ktoré sa od predchádzajúceho líši len naozaj kozmetickými detailami. Je naozaj zarážajúce, že vláda ani po ročnej skúsenosti s pandémiou nereflektuje na túto najhlbšiu krízu od 2. svetovej vojny. Ani teraz, tak ako v predchádzajúcom programovom vyhlásení vlády sa v novom dokumente nenachádza žiadny plán, žiadna filozofia ani žiadne východiská, ako z toho von. Nepoučila sa táto vláda z fatálnych vlastných zlyhaní, ktorých výsledkom je 11 800 obetí k dnešnému dňu. Nie nebudem ten, ktorý bude tvrdiť, že všetkých 11 800 obetí ide na vrub vlády. Samozrejme, že nie. Ale mnohým z nich sa dalo zabrániť a mnohé z týchto obetí doplatili na spomínané fatálne zlyhania vlády.
Keď som videl pána Igora Matoviča v tejto rozprave, ako sa postavil za tento pult a mal slzy na krajíčku, išiel sa rozplakať pomaly, tak som si myslel, že mu je ľúto tých obetí, že sa ospravedlní pozostalým tých obetí. Ale je to ten istý Igor Matovič, ktorý ľutoval sám seba. Opäť tu za týmto pultom ľutoval sám seba s tým, že on robil všetko v poriadku, za nič sa neospravedlnil a, samozrejme, vinní boli všetci ostatní - pani prezidentka, opozícia, vedci a ešte neviem koho. Veď ten Igor Matovič už má v podstate len ten poslanecký klub OĽANO, nuž nikoho nemá. Už tá jeho dôvera klesla na nejakých 15 %, čo je naozaj asi len poslanecký klub OĽANO a zopár skalných sympatizantov. A ešte mu aj tlieskali, ešte mu aj tlieskali za tento výkon. 11 800 obetí a vy tlieskate, dámy a páni. Keď si myslíte, zatlieskajte, Jožko Pročko, zatlieskaj ešte aj teraz 11 800 obetí, tlieskajte si, ak myslíš, že je to správne, v poriadku, pretože chcem aj teba, aj všetkým prítomným kolegom v parlamente povedať, že bol to Igor Matovič a exminister Krajčí, ale aj ďalší členovia vlády, ktorí nesú hlavnú zodpovednosť za to, že Slovensko bolo dlhé týždne majstrom sveta v tempe pribúdania obetí a ešte, dámy a páni, aj v súčasnosti je siedme najhoršie na svete v počte obetí na milión obyvateľov. Toto je výsledok vlády prvého roka vlády Igora Matoviča a vy tomu, dámy a páni, z vládnej koalície tlieskate. Fakt smutné.
Igor Matovič a spol. totiž podcenili druhú vlnu pandémie, Igor Matovič a spol. vymysleli nezmyslené plošné testovanie, ktoré nič nevyriešilo, naopak, podľa viacerých vedeckých názorov ešte pomohlo rozšíriť nákazu, ale hlavne bolo na toto plošné testovanie použitých, použité milióny testov, asi 30 mil. testov, ktoré už doteraz stáli daňových poplatníkov takmer 0,5 mld. eur. Počujete dobre, 0,5 mld. eur. Viete, koľko nemocníc by sa dalo postaviť z 0,5 mld. eur kvalitných, dobrých nemocníc? Pretože vždy tak kritizujete zdravotníctvo za predchádzajúcich vlád. Pán minister, myslím, zdravotníctva je tu, myslím, že desať, desať kvalitných nemocníc. Za tú polmiliardu na antigénové testy. Igor Matovič a spol. neprijali tvrdší lockdown na Vianoce, škoda, že už pán Krajčí odišiel, chcel som sa mu pozerať priamo do očí, keď mu to budem hovoriť, pretože pán Krajčí potvrdil, že pred Vianocami na rokovaní vlády navrhoval tvrdší lockdown a všetci prítomní mali čísla, resp. mali analýzy, že pokiaľ sa neprijme, tak v januári budú na Slovensku tragické čísla. Napriek tomu vláda tento tvrdší lockdown neprijala, napriek tomu, že členovia vlády vedeli, že budú zomierať ľudia, a napriek tomu sa to neprijalo. A potom sa to aj potvrdilo tragickými číslami najhoršími na svete v januári a vo februári. Igor Matovič a spol. neobjednali dostatok vakcín, výsledkom čoho bolo, že naši rodičia alebo starší, starí rodičia museli ponižujúco súťažiť na internete, kto sa k vakcíne dostane. Fakt skvelé, úžasné!
Igor Matovič a spol. uzavreli zjavne nevýhodnú zmluvu na nákup vakcíny Sputnik, ktorou sa navyše doteraz neočkuje napriek všetkým prísľubom. Myslím, že aj pán Heger povedal, že začiatkom mája sa začne očkovať. Neočkuje sa. Napriek tomu, že slovenskí občania túto vakcínu zjavne chcú. Ale ešte aj toto Igor Matovič domrvil. Ešte aj toto. No a Igor Matovič a spol. nechali národ napriek sľubom v štichu, pretože z hľadiska finančnej pomoci je Slovensko podľa viacerých zdrojov na chvoste Európskej únie, a nie sú to len slovenské zdroje, nie je to len Národná banka Slovenska, nie je to len Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, nehovoria to len živnostníci, Asociácia zamestnávateľských zväzov, ale aj medzinárodné inštitúcie ako Medzinárodný menový fond.
Igor Matovič a spol. teda spôsobili chaos nebývalých rozmerov, ktorý viedol k stratám na životoch, existenčným problémom ľudí a hospodárskym škodám. A preto si myslím, že Igor Matovič a spol. nemôžu čeliť len politickej zodpovednosti, ale aj trestnoprávnej a hmotnoprávnej zodpovednosti. Samozrejme, ja tu nie som sudca ani prokurátor, ani vyšetrovateľ a nebudem robiť to, čo robíte vy, vládni politici, že hneď dopredu odsudzujete, len si myslím, že by sa na to mali orgány činné v trestnom konaní určite zamerať a vyniesť nejaký verdikt, nech je akýkoľvek.
Keď som hovoril, že táto vláda je aj vládou volebných podvodov, tak to, samozrejme, vyargumentujem. Aj v tomto programovom vyhlásení, tak ako v predchádzajúcom vláda presviedčala ľudí, že skončí s tzv. našimi ľuďmi v štátnej správe a namiesto nich nominuje odborníkov. Ten prvý rok ukázal, ako to tá vláda s tými odborníkmi myslela. Sú také vypuklé príklady, skôr pikošky, že lesník riadi detské kardiocentrum, teda Detskú fakultnú nemocnicu v Bratislave a hutník kardiocentrum v Košiciach a na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne je bývalý manažér Penty, tej Penty, voči ktorej tak Igor Matovič bojoval, ale potom tu máme také plošnejšie príklady. Napríklad úrady práce boli obsadené straníckymi úderkami hnutia SME RODINA. Ale ešte vypuklejší príklad, šéfov všetkých okresných úradov obsadzovali stranícke úderky OĽANO. Nevyberali ich v transparentných výberových konaniach na ministerstve vnútra, pod ktorý okresné úrady patria... (reakcia z pléna), nechajte ma hovoriť, potom si môžte faktickú poznámku položiť, alebo priamo tie úrady, nie, stranícke úderky OĽANO vyberali všetkých šévov, šéfov okresných úradov. A OĽANO to dotiahlo úplne do tých najpodrobnejších detailov, tú výrobu tých tzv. našich ľudí, pretože dokonca predstavilo zákon, ktorý zatiaľ nechalo v šuflíku, podľa ktorého, dámy a páni, mali ešte aj riaditeľov sekcií a odborov rôznych úradov vyberať minister alebo premiér.
Doslova sa v tom zákone v dôvodovej správe píše, to je proste niečo neuveriteľné, že chcú vytvoriť novú generáciu úradníkov, ktorá sa stotožní so smerovaním a cieľmi súčasnej vlády. Apolitickí úradníci sa mali takto zodpovedať vláde. Fakt dokonalé. Vy ste z kategórie tzv. našich ľudí urobili doslova piedestál. Vy ste ju povýšili o niekoľko levelov. Takto ste podviedli svojich voličov, ktorým ste tvrdili pred voľbami niečo iné, a dokonca niečo iné máte napísané aj v programovom vyhlásení vlády.
Igor Matovič a spol. sa stále profilujú ako antikorupčná vláda. Ale aj tu sú trhliny, dámy a páni, po prvé sa chcem spýtať poslancov OĽANO, ktorí tu pripomínajú - a niekedy aj oprávnene - kauzy predchádzajúcich vlád, ako je možné, že právnik blízky OĽANO vyhral v piatich inštitúciách pod kontrolou OĽANO vo fingovaných súťažiach, kde súťažili tie isté firmy. To sa patrí? To je v poriadku? Toto nie je problém?
Alebo mám ďalší príklad. Z dielne vlády pochádza novela zákona o verejnom obstarávaní, veľmi dôležitá. Viete, čo o nej povedalo päť antikorupčných organizácií, o tejto novele z vašej dielne? Nie opozícia, ale Transparency International, Amnesty International, Zastavme korupciu, že táto novela zákona vytvára riziko klientelizmu a korupcie vo výške 1 mld. eur na jeden rok. Tak toľko zákon z dielne antikorupčnej vlády. Dokonca aj peniaze z toho aktuálneho Plánu obnovy sa nemajú deliť, podľa pani Remišovej, nie podľa mňa, podľa potrieb rezortov, a teda ľudí, ale podľa toho, s akým výsledkom skončili vládne strany vo voľbách, a tento kľúč stranícky vymyslel podľa pani Remišovej pán Matovič. Úžasný antikorupčný bojovník.
A keby už aj prídeme na tú vašu obľúbenú tému stíhaných nominantov, tak vám chcem pripomenúť, že už aj vy máte vysoko postavených stíhaných nominantov, už aj vy. Lenže na rozdiel od vás, na rozdiel od vás ja nebudem nikoho súdiť a ja poviem, že aj tu platí prezumpcia neviny, a nikdy, a nikdy nepoviem nič dopredu, kým nerozhodnú orgány činné v trestnom konaní. Toto určite robiť na rozdiel od vás nebudem, pretože rešpektujem zákon a rešpektujem konanie týchto orgánov.
A vládla, vláda podviedla ľudí aj v tretej veci, a to v sociálnej oblasti. Viete, že sa jej venujem, a tu budem tiež nekompromisný. Sľuboval Igor Matovič a Boris Kollár ľuďom pred voľbami to, že nezrušia sociálne opatrenia z dielne tejto vlády, z dielne predchádzajúcej vlády, sľubovali, alebo nie? Mám vám tie citáty nájsť? Dušovali sa, že to neurobia. Boris Kollár dokonca aj po zostavení vlády tvrdil, že nie. A čo sa dialo? Čo sa stalo? Väčšina z opatrení, ktoré sme prijali v predchádzajúcom volebný..., volebnom období, boli buď zrušené, alebo okresané. Hnutie SME RODINA hlasovalo za 13. dôchodok a ich minister práce, samozrejme, s pomocou vládnej koalície, zrušil 13. dôchodok a nahradil ho štátnou sociálnou dávkou. To isté sa stalo pri obedoch zadarmo. Najprv za to hlasovali a potom 450-tisíc detí prišlo o obedy zadarmo.
Hnutie SME RODINA hlasovalo aj za vyššiu minimálnu mzdu vo výške 659 eur na tento rok, ale napokon sa vstúpilo do automatu a znížila sa na 623 eur. Dôsledkom toho, tejto zmeny tohto zákona bolo aj to, že sa odlepili príplatky za prácu počas noci, sviatkov a víkendov, a tým pádom ľudia ťažko pracujúci v noci a počas sviatkov a víkendov prišli o tieto príplatky a znížila sa im mzda. Zmrazili sa minimálne dôchodky a zrušil sa dôchodkový strop. Je to podvod na voličoch, alebo nie, keď ste im tvrdili, že na to nesiahnete? No je to podvod. Je to jeden volebný podvod.
A mrzí ma aj to, že snaží sa strana HLAS - sociálna demokracia prichádzať so sociálnymi zákonmi aj v tejto dobe, keď sme v opozícii, a vieme, že je to ťažké, ale dejú sa také zvláštne veci, že v septembri navrhneme pandemickú OČR zvýšiť tak, aby v princípe pokrývala čistú mzdu, vy ju v ten september neprijmete a o pol roka ju schválite. Vtedy, keď už žiaci idú do škôl. To je také typické pre vás. Tak som zvedavý, ako sa zachováte pri tom príspevku alebo prídavku na dieťa vo výške 300 eur, jednorazovom, ktorý teraz predkladáme na riadnej schôdzi, Boris Kollár najprv sľúbil podporu, potom už len hovoril o nejakej inšpirácii, tak som zvedavý, či aspoň teraz Boris Kollár bude ako chlap, alebo sa zachová ako chlap a dodrží svoje slovo.
No a na záver rozoberiem aj ten prívlastok vláda medzinárodnej hanby. Viete, Igor Matovič one time šaškuje pred kamerami v Bruseli, next time pod parazólom francúzskeho prezidenta. Potom si robí vtípky zo Zakarpatskej Ukrajiny, čo musí hasiť minister zahraničných vecí, potom začne bez toho, aby o tom diplomatická služba vedela, behať po Moskve a po Maďa... a po Budapešti, dokonca nemá v spore o zákon o občianstve podržať maďarského ministra zahraničných vecí na úkor toho nášho, ja sa čudujem, že pán Korčok ako kariérny diplomat dokáže kvôli tomu, kvôli tej stoličke, kvôli tomu teplému miestečku takto byť prilepený na tej stoličke, pretože keby mal nejakú sebaúctu pán Korčok, tak už dávno po týchto excesoch Igora Matoviča by nezastával tú funkciu ministra zahraničných vecí.
Ako som teda povedal, ste vládou chaosu, amaterizmu, fatálnych zlyhaní, volebných podvodov, deštrukcie sociálneho systému a medzinárodnej hanby. Za rok vám nedôveruje už vyše 80 % ľudí, myslím vláde. Drvivá väčšina národa si už neželá túto vládu a napriek tomu sa táto vláda opäť derie do funkcií.
Opäť. Signifikatný je taký váš taký ten posledný, posledná téma tejto vlády aktuálna, Igorovi Matovičovi je asi trošku smutno za tým volebným číslom 25 %, len nechápem, prečo má potrebu si to kompenzovať 25-percentnou dépeháčkou, zvýšenie dépeháčkou na 25 %. Prečo si túto frustráciu musí kompenzovať na ľuďoch? Pretože zvýšenie DPH 25 % znamená obrovské zdražovanie a najviac sa dotkne práve tých slabých, tých nízkopríjmových ľudí, dôchodcov a podobne. Skvelý nápad! Skvelý prvý krok Igora Matoviča vo funkcii ministra financií. Už to asi horšie ani nemôže byť, aby som bol naozaj vážny.
Takže z týchto dôvodov chcem oznámiť to, čo je, samozrejme, prirodzené a logické, že všetci poslanci za stranu HLAS - sociálna demokracia budú hlasovať proti vysloveniu dôvery tejto vláde, a ja viem, že koaličný valec v podobe poslancov vládnych tú vládu podrží a podporí, pretože tie platy poslancov sú veľmi motivujúce, ale dnes petičný výbor odovzdal pani prezidentke stovky tisíc podpisov a ja verím, že tí ľudia tam vonku zmenia v referende a skončia tento marazmus na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 15:12 - 15:13 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Janko, ty si sa na úvod svojho prejavu tak začudoval, že poslanci OĽANO sú schopní zatlieskať aj takej veci, že pol hodinu mešká člen vlády na zasadnutie parlamentu, ale neviem, prečo sa ty čuduješ, pretože poslanci OĽANO sú schopní tlieskať úplne všetkému.
Tí napríklad zatlieskali pri schválení rozpočtu s niekoľkomiliardovou sekerou. Tí tlieskali aj pri tom, keď sa zrušil 13. dôchodok, tí tlieskali aj pri tom, keď zrušili obedy zadarmo, ba dokonca tlieskali aj pánovi Krajčímu, ktorý aj po odstúpení z funkcie tvrdil, že on všetko perfektne zvládol v pandémii, čo na to, že 11 800 obetí máme. Oni ešte aj tomu zatlieskali.
Janko, čiže ty sa vôbec tomu nečuduj, tu sa tento klub roztlieskavačov dobre platených, za 4 300 čistého bude tlieskať, len taký fukot.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 14:40 - 14:42 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani ministerka, stačilo prísť pred ten mikrofón a povedať, prepáčte, ospravedlňujem sa. Ste ministerka kultúry, ale predviedli ste absolútnu nekultúru. Asi to máte v sebe všetci v tej vláde, tú aroganciu, proste pohŕdanie všetkým, čo je iné ako vy. Je vás 16 vo vláde, jeden ste si nenašli čas na parlament, pripomínam, na nadriadený orgán. Je to naozaj smutný pohľad na vás aj na celú vládu, keď pri tak dôležitom dokumente, ktorým je programové vyhlásenie vlády, dokážete parlament ignorovať. V minulosti Igor Matovič vyskakoval ako čertík z krabičky, keď pri odvolávaní akéhokoľvek člena vlády vrátane premiéra sa tu nesedelo.
Ale toto je ešte horšie, pretože tu vláda žiada o vyslovenie dôvery. Ale zjavne koaličný valec už je pripravený, pretože poslanci vládnej koalície, česť výnimkám, sú dostatočne motivovaní svojimi vysokými platmi, takže netreba nič zdôvodňovať, netreba nič riešiť. A možno tiež prekvapím, ocením aspoň jedného odvážlivca z koalície zo SME RODINA, ktorý dokázal aspoň v tejto chvíli povedať aspoň jednu kritickú poznámku, lebo ináč sa tu už len béka, bľačí, obviňuje a nikoho opozícia nezaujíma. Je to smutné.
Ešte raz opakujem, od ministerky kultúry by som očakával kultúru, a nie nekultúru.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 10:36 - 10:38 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Richter, viackrát si sa dotkol vystúpenia pána ministra práce Krajniaka v tomto pléne k tomuto bodu. Asi si aj ty zaznamenal, že pán minister sa sarkasticky ospravedlňoval za niektoré veci, aby upozornil na to, čo sa v minulosti neurobilo a čo urobil on. Ale musím povedať alebo opýtať sa, resp. konštatovať, za čo by sa mal pán minister Krajniak reálne ospravedlniť.
Pán Krajniak by sa mal reálne ospravedlniť za to, že zrušil trinásty dôchodok a nahradil ho sociálnou dávkou napriek tomu, že on a jeho hnutie SME RODINA za neho v opozícii hlasoval.
Pán Krajniak by sa mal ospravedlniť za to, že zrušil obedy zadarmo pre deti napriek tomu, že on a hnutie SME RODINA za neho v opozícii alebo za ne v opozícii hlasoval.
Pán Krajniak by sa mal ospravedlniť za to, že znížil minimálnu mzdu, napriek tomu, že za ňu on a jeho hnutie hlasovalo a pán Krajniak by sa mal ospravedlniť aj za to, že nezreformoval príspevky pre zdravotne ťažko postihnutých, tak ako to sľuboval.
Pán Krajniak tvrdil a aj ty si to spomenul vo svojom prejave, že vraj sa tu nič neurobilo v minulosti pre rodiny.
Tak chcem pánovi Krajniakovi pripomenúť, že boli sme to my, ktorí zaviedli príspevok pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa. Boli sme to my, ktorí zvýšili materskú dávku na úroveň čistej mzdy. Boli sme to my, ktorí rodičovský príspevok zvýšili pre pracujúcich na 370 a pre nepracujúcich na 270 eur a chcem tiež pripomenúť pánovi Krajniakovi aj pánovi Matovičovi, keď teraz rozdúchavajú diskusiu o prídavku na deti, že boli to oni, ktorí nepodporili stopercentné zvýšenie prídavku na dieťa, ktoré sme navrhovali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 10:29 - 10:30 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Kollár, mňa prekvapili vaše slová o tom, že idete reformovať sociálny systém a sociálnu oblasť. Asi ste možno zabudli, že ste priamo vy a vaša strana zodpovedná a zodpovední za sociálnu oblasť, keďže vo funkcii máte svojho nominanta, vo funkcií ministra práce a za ten prvý rok alebo za niečo vyše roka ste ten sociálny systém skôr deformovali.
Pán Kollár, podviedli ste voličov, svojich voličov, keď ste tvrdili pred voľbami, že nezrušíte sociálne opatrenia, respektíve na nich nesiahnete a napriek tomu, že máte vlastného ministra práce, ste viaceré tieto opatrenia zrušili alebo obmedzili. Tak vám len pripomeniem, za čo ste, pán Kollár, aj vy osobne hlasovali. Hlasovali ste za 13. dôchodok, napokon ste z neho urobili len sociálnu dávku. Pán Kollár, hlasovali ste za zvýšenú minimálnu mzdu a napokon ste ju znížili, pretože ste siahli do toho spomínaného automatu. Pán Kollár, hlasovali ste za obedy zadarmo, napokon 450-tisíc detí prišlo o obedy zadarmo. Čiže hovoriť po roku toho, čo ste tu ukázali na ministerstve práce, o tom, že idete reformovať sociálny systém, dokonca, že idete pomáhať rodinám, je naozaj, naozaj veľmi falošné a, bohužiaľ, taká je aj vaša politika. Potom si nestojíte za svojimi slovami a ľudia vám už nemôžu veriť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 19:35 - 19:37 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Krajčí, ja normálne neverím, že vy máte ešte odvahu vystúpiť v parlamente bez akejkoľvek pokory a s takýmto prejavom po tom, čo ste absolútne fatálne zlyhali v pozícii ministra zdravotníctva. Desaťtisíc, takmer desaťtisíc obetí, a vaši kolegovia vám ešte budú tlieskať.
Vo svojom prejave ste uviedli, že od 3. januára začali opatrenia fungovať. Pán Krajčí, chcem vám pripomenúť iný dátum. 16. december, ten bol pred 3. januárom. Vtedy ste na vláde, pán Krajčí, plakali a priznali ste, že ste nedokázali presadiť tvrdší lockdown na Vianoce, kvôli ktorému sa v januári na Slovensku zhoršila situácia neskutočným tempom, tak, že sme sa stali majstrami sveta v tom negatívnom slova zmysle. Pán Krajčí, vy ste priznali, že na vláde ste všetci vedeli, že keď neprijmete ten tvrdší lockdown, tak tieto tragické čísla nastanú. A napriek tomu ste to nepresadili. Napriek tomu tá vláda to neschválila. Hanbite sa!
A vy tu idete vychvaľovať plošné testovanie? Vy sa odvolávate na nejakú štúdiu, ktorej ste spoluautorom? Veď to je už smiešne! Vy si napíšete svoju štúdiu a hovoríte, že plošné testovanie je super? Hovoríte, že to nejakú krivku zlomilo v novembri na chvíľu, na týždeň? Prečo potom nehovoríte o januárovom plošnom skríningu? Čo sa vtedy udialo? Plošné testovanie nebolo žiadnou atómovou zbraňou. Nikto to na svete neurobil, iba Slovensko. Maximálne ste tak pomohli rozšíriť nákazu.
A prosím vás, o testoch. To kde sú tie samotesty, kde sa už tie rodiny samotestujú, pán Krajčí, tými samotestami? Kde ich majú, prosím vás?! A 15 miliónov z tých 35 miliónov sú, už vykazujú nejaké chyby ešte aj na normálnych MOM-kách. Toto je výsledok vašej práce, pán Krajčí! Hanbite sa!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 19:14 - 19:16 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Viskupič, ja sa priznám, že ja som sa prihlásil v podstate len preto, lebo už vám dochádzal čas a stále som nepočul ten finálny váš postoj, ale potom ste ho stihli po časovom limite povedať, lebo ste sa nejak moc zahĺbili do tých štatistík. Ale chcem vám aj za to poďakovať, že ste pripomenuli vládnym poslancom tie negatívne a prakticky tragické štatistiky, a po ďalšie opäť, ako v prípade pána Linharta, oceniť váš postoj a taký autentický názor na vec, lebo toto sa vo vládnej koalícii len tak nevidí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 17:48 - 17:50 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, napriek tomu, že sme z opačných politických táborov, musím teda naozaj vyzdvihnúť, že sa konečne našiel aj v koalícii hlas rozumu, pretože súčasná vládna koalícia sa neustále ako keby vysmievala tým predchádzajúcim parlamentným generáciám, že hlasovalo sa tu stále len podľa príkazov a pokynov a že tu bolo neviemkoľko kolesíkov a podobne, pritom presne takto sa vládna koalícia správa aj dnes, ako hlasujúce roboty. A preto je veľkým osviežením nájsť niekoho, kto nielen pomenuje racionálne problém, ale napokon aj vyjadrí svoj postoj hlasovaním, čo je určite odvaha a dúfam, že to prežijete na konci dnešného dňa.
Zaujal ma práve nielen ten postoj, ale aj to riešenie a naozaj by sme sa už mali zamyslieť, počul som, že pán nový premiér Heger prisľúbil, že je v rozpracovaní špeciálny pandemický zákon, ktorý by eventuálne mohol túto situáciu vyriešiť, ale, samozrejme, musíme vidieť jeho podobu. Ja ako zástupca strany HLAS – sociálna demokracia chcem povedať, že bez ohľadu na to, či vláda na ďalšiu schôdzu niečo predloží alebo nie, tak strana HLAS tak určite urobí a tento špeciálny pandemický zákon predloží.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 18:56 - 18:58 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, ja vás považujem za vzdelaného človeka a za človeka, ktorý vie, ako sa hovorí, vrtieť psom. Tí zasvätenejší vedia, o čom hovorím. Takže to ste naozaj predviedli v perfektnej a peknej paráde. Naozaj porovnáte čísla, teda celkový počet úmrtí a celkový počet hospitalizovaných so stavom v DSS-kách a dať to do nejakých ako protikladu. Úžasné.
Druhá vec. Hovoríte, že plošné testovanie sa predsa len realizuje aj niekde inde ako na Slovensku. Uviedli ste ako príklad Rakúska, ale už ste nepovedali, že tam ide o testovanie skupín obyvateľstva, o žiadne plošné testovanie celého obyvateľstva ako takého. Potom ste porovnali pri nákupe tých pomôcok zdravotníckych, ochranných tri týždne Petra Pellegriniho s jedenástimi mesiacmi vašej vlády. Naozaj, uznávam vrtieť psom viete. A napriek tomu, že ste odišli, chcel som vás pochváliť. Pretože ako člen sociálneho výboru musím povedať, že naozaj situácia v domovoch sociálnych služieb sa výrazne zlepšila. Klesol počet COVID-ových domov sociálnych služieb. Už sa tam aj viac očkuje. Je tam viac ochranných prostriedkov. Uznám. Lebo pochopil som, že chceli ste si vlastne urobiť prezentáciu svojej práce a rezortu. Ale ja to chápem. Hovorím, že to chápem.
Len, pán minister, jednu vec, už budem končiť, jednu vec chcem povedať. Pamätáte si tú jarnú vlnu, čo sa dialo? Až potom, čo v Domove sociálnych služieb v Pezinku došlo ku katastrofálnej situácii a zomrelo tam takmer 20 dôchodcov a potom, čo sme my na sociálnom výbore búchali po stole, tak sa tá situácia zmenila. Čiže treba aj pri tom núdzovom stave, keď už ho porovnávate, ten Pellegriniho núdzový stav a tento, hovoriť celú pravdu, pretože pán Pellegrini zaviedol núdzový stav ako ostatné krajiny, čo aj pomohlo v prvej vlne. Ale váš núdzový stav, predlžovaný, už nepomáha ničomu vzhľadom na tie výsledky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 18:34 - 18:36 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega, tak keď vám nestačia jasné, nespochybniteľné dva kľúčové údaje, pretože naozaj doteraz sme sa ešte mohli baviť, že na základe počtu pozitívnych veľmi ťažko určovať, či sa darí alebo nedarí, lebo jednak máme rôzne typy testov, niektoré sú viac spoľahlivé, niektoré menej, ale celý čas aj pán Krajčí, aj všetci odborníci opakovali, že na to, aby sme zistili, ako sme úspešní v boji s pandémiou, sú dva základné ukazovatele: počet úmrtí a počet hospitalizovaných. A v týchto dvoch ukazovateľoch sme najhorší na svete. Vybavené. Koniec.
Ja nespochybňujem nejaké dočasné využitie núdzového stavu. Áno. Ak máme zachraňovať ľudí, ak máme chrániť ich zdravie, dočasne ho využime, ale už ho tu máme strašne dlho a výsledky sú tragické. Takže čím viac my budeme vám dávať do rúk ďalšie núdzové stavy, tým to bude ešte horšie. Viem si predstaviť jednu, jedno jediné riešenie. Výmenu vlády a nemusí to byť naša vláda, nemusí to byť politická vláda, môže to byť úradnícka vláda zložená z odborníkov a tým potom dajme do rúk núdzový stav, ale musia sa tie štatistiky jednoducho zlepšiť.
Táto debata už nie je, pán kolega, ani o hodnotách, ani o etických otázkach, ani o daniach, ani o pravicových a ľavicových témach, táto téma je už o životoch ľudí a proste to nezvládate a je mi ľúto, že vy v parlamente hľadáte vinníkov všade okolo, už sú vinní opozícia, prezidentka a tak ďalej a asistujete pri tomto zabíjaní ľudí, keď to poviem takto tvrdo v úvodzovkách, v úvodzovkách, čiže majte trošku zodpovednosti a naozaj sa pozrite pravde do očí. Je to fakt zlé a nehovorte, že je to dobré, respektíve, že je to rovnaké ako v okolitých krajinách. Už to nie je o tom, či HLAS, či SMER, či OĽANO, už je to o životoch ľudí. Ináč budete spoluzodpovední za tento stav. Bohužiaľ.
Skryt prepis