Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:13 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 14:38 - 14:38 hod.

Erik Tomáš
Pán Kočiš, ja chcem len poďakovať za podporu tohto zákona od človeka, ktorý má skúsenosti z praxe, s týmto si to cením o to viac. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 12.5.2021 14:21 - 14:25 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážení kolegovia, kolegyne, pán minister, keď vás tu vidím, tak vás privítam.
Dovoľte, aby som v krátkosti uviedol novelu zákona o peňažných kompenzáciách ťažkého zdravotného postihnutia. Je to v princípe veľmi jednoduché a tí, ktorí sa venujú sociálnej oblasti, budú hneď presne vedieť, o čom hovorím.
V roku 2018 sa po diskusii so zástupcami zdravotne ťažko postihnutých podarilo dohodnúť to, aby dva kľúčové príspevky, a teda príspevok na opatrovanie a príspevok na osobnú asistenciu, sa odvíjali podľa stúpania minimálnej mzdy. Tá dohoda bola aj napĺňaná ešte vládou Petra Pelleginiho a v roku 2019, vždy k prvému júlu to je, tak aj k tomu 1. júlu boli oba spomínané príplatky vlastne navýšené podľa spomínanej dohody. V roku 2020 ale, po nástupe vlády Igora Matoviča, minister Krajniak upravil dohodnutým spôsobom len opatrovateľský príspevok, ale príspevok na osobnú asistenciu už nie, s tým alebo s vysvetlením, že do roka pripraví reformu týchto príspevkov. No ale keďže sme sa pozerali do legislatívnych procesov, medzirezortného pripomienkového konania a nenašli sme nič z dielne ministerstva práce na túto tému a 1. júl sa už blíži a keď chceme legislatívne to stihnúť aspoň teoreticky v Národnej rade k 1. júlu, tak sme teda predložili novelu spomínaného zákona.
Tá spočíva v tom, že chceme uzákoniť oba príspevky tak, že budú naviazané na minimálnu mzdu. Príspevok na opatrovanie chceme uzákoniť tak, aby bol vždy na úrovni čistej minimálnej mzdy, a príspevok na osobnú asistenciu chceme uzákoniť tak, aby predstavoval 1,4-násobok hodinovej hrubej minimálnej mzdy. Pri príspevku na osobnú asistenciu je to 1,4-násobok aj preto, lebo tento príspevok podlieha zdaňovaniu a navyše, samozrejme, osobný asistent nie je príbuzný opatrovaného človeka, tak ako je to v prípade príspevku na opatrovanie, kde, ako mnohí určite viete, sa o zdravotne ťažko postihnutého človeka stará blízka rodina.
A zároveň ten príspevok na osobnú asistenciu chceme navrhnúť na takej úrovni kvôli tomu, lebo vlastne tá starostlivosť zodpovedá v princípe tretiemu stupňu minimálnej mzdy a náročnosti práce na treťom stupni minimálnej mzdy. Opakujem, všetko toto bolo dohodnuté na stretnutí so zdravotne ťažko postihnutými ešte v roku 2018, ale keďže nevidíme žiadnu garanciu a záruku, že by vláda túto dohodu, nová vláda, napĺňala, tak to chceme dať do zákona.
My si totiž myslíme, a nielen my, ale aj Medzinárodná organizácia práce, že akákoľvek aktivita, ktorá poskytuje tovar alebo službu, a teda aj starostlivosť o príbuzného alebo o ťažko postihnutého alebo starostlivosť vo všeobecnosti o ľudí má mať charakter práce, a tým pádom by mala tomu zodpovedať aj odmena alebo príjem za tú prácu. Čiže veľmi jednoduchá novela zákona, všetko je to prepočítané, veľmi jednoduchá zmena, ktorá by určite potešila zdravotne ťažko postihnutých ľudí.
Hovoril som o tom v piatok aj s komisárkou pre zdravotne ťažko postihnutých pani Stavrovskou. Tiež tento krok ocenila. Uvidíme, čo sa stane.
Nemáme teda veľké oči pri tom, čo sme počúvali od koaličných poslancov, samozrejme, česť výnimkám, pri 300-eurovom príspevku, ale ak by reálne chceli pomôcť tejto skupine ľudí, teda skupine hendikepovaných ľudí, tak by len zobrali tie svoje ruky a stlačili to tlačitko za. Uvidíme, ako to dopadne, že či odignorujú aj túto skupinu ľudí alebo nie. Ja chcem touto cestou za predkladateľa poprosiť o podporu k tomuto návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 14:06 - 14:08 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega, ja už po tej obednej prestávke ani neviem, že či ste podporili, alebo nepodporili ten náš návrh. Z tých faktických poznámok poslancov za OĽANO pána Pročka a pána Šefčíka(?), pána Šefčíka, lebo jeden hovorí, že to bolo populistické, druhý, že nebolo populistické. Takže ja neviem, či som sedel na tom istom bode alebo pri tej istej rozprave, ale ja som teda pochopil, že to podporujete, ale že, samozrejme, v tom druhom čítaní budete žiadať nejaký pozmeňujúci návrh, aby sa upravila adresnosť.
Ja ako jeden z navrhovateľov a predkladateľov zákona to vnímam ako opodstatnenú diskusiu. Otázka bude, že či sa nájde nejaké kritérium, ako to nastaviť, pretože z vládnutia máme skúsenosti, že nájsť nejaké kritérium a hranicu, kto ešte na to právo má a kto nemá, je veľmi náročné a citlivé a väčšinou to tú spoločnosť napokon rozdelí. Čiže asi toľko.
Toto je, samozrejme, môj konkrétny návrh, že v druhom čítaní sa o tom určite môžeme porozprávať. A keď prídeme na niečo racionálne, tak určite s tým budeme súhlasiť. Rovnaká požiadavka bola od SME RODINA.
No a od OĽANO už nečakať nič. Pán Šefčík tu neustále opakuje a verklíkuje... (Reakcia z pléna.) Nevykrikuj tam, prihlás sa! Ja reagujem na pána Kočiša (reakcia z pléna), že vraj my sme nič neurobili pre rodiny?! To je niečo neuveriteľné, takto klamať v priamom prenose! Ja už to tu nebudem päťstýkrát opakovať, najmä s tou valorizáciou toho prídavku na dieťa, keď ich Matovič a spol. nepodporili dvojnásobné navýšenie detského prídavku, tak to je fakt smiešne. Je to smutné. Ale to, že nechcú tým rodinám dať, to je len ich svedomie.
Pevne verím, že SME RODINA vydrží, lebo som počul, že sa strhla koaličná kríza kvôli tomu, tak že vydrží zajtra do jedenástej a hádam to aspoň posunieme do druhého čítania a budeme sa rozprávať o tom ako ďalej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 11:37 - 11:37 hod.

Erik Tomáš
Ďakujem veľmi pekne. Z vyjadrení kolegov poslancov vyplýva, že postupne sa zliepa tá podpora pre prídavok na dieťa vo výške 300 eur, čo zvyšuje jeho šancu na úspech minimálne v prvom čítaní, a preto len chcem poďakovať aj skupine poslancov okolo pána Tarabu za podporu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 10:59 - 11:00 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Krajčír a pán Borguľa, ja veľmi pekne ďakujem, že aj ďalší členovia SME RODINA vyjadrili podporu tomuto návrhu. Ja už to tak beriem, že asi celý klub hnutia SME RODINA to podporí, takže veľká vďaka za všetky tie rodiny.
Pán Herák, vám ďakujem za kompliment, čo sa týka komunikácie. V dobrom vám vravím, nemôžete hovoriť o tom, že nie ste prívržencom Igora Matoviča, lebo by ste mohli sám sebe ublížiť, musíte vážiť slová.
A čo sa týka tej pomoci rodín, ja predsa stále súhlasím s vami, že rodinám treba stále viac a viac pomáhať, ďalej. Ale nesúhlasil som s jedným vaším výrokom, že sa tu nič pre ne neurobilo. A vymenoval som vám všetky tie opatrenia, ktoré neboli žiadne valorizačné zvýšenia, ale jasné, rapídne zvýšenia, či už rodičovský príspevok, materská dávka a podobne. A súhlasím aj s vami, že aj prídavok na dieťa je veľmi nízky, len 25 eur, ale musím vám opäť pripomenúť, že sme navrhovali jeho zdvojnásobnenie a hnutie OĽANO bolo tým hnutím, ktoré zablokovalo schôdzu o zvýšení prídavku na dieťa. Takže preto mi pripadá veľmi nekorektné, farizejské a neférové z vašej strany kritizovať naše predchádzajúce postupy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.5.2021 10:47 - 10:55 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia a kolegyne, v posledných dňoch sa začalo veľa hovoriť o prorodinnej politike a ja som tomu veľmi rád. Ale je čas, aby sa o nej len prestalo hovoriť a aby sa slová premietli do skutkov.
A preto si myslím, že my poslanci za stranu HLAS – sociálna demokracia, ale uznávam, aj opoziční politici, ktorí tento náš návrh podporujú, majú úplné právo, úplné právo predkladať takýto návrh zákona, ktorý ide opäť pomáhať rodinám.
Ak pán Matovič dokáže bezostyšne klamať, a dokonca pán poslanec Herák ho v tom dnes podporil, že rodinám sa počas posledných rokov vôbec nepomáhalo, tak je to od nich neuveriteľné, ale neuveriteľné klamstvo. Pán Herák dokázal dnes povedať, že roky rokúce sa tu pre rodiny nič neurobilo. Toto je proste pre mňa nepochopiteľné, respektíve možno pán Herák ešte je príliš mladý na to, aby zaznamenal nejakú históriu v sociálnej oblasti. (Reakcia z pléna. Zaznievanie gongu.)
Pán Herák, ja vám chcem pripomenúť podobne ako vášmu šéfovi straníckemu, ku ktorému tak vzhliadate. Predpokladám, že vy ste ešte stále v tej skupine vzhliadačov, lebo už sa delíte na vzhliadačov a kritikov Igora Matoviča. Ale vy ste zjavne vzhliadač Igorovi Matovičovi, tak vám chcem pripomenúť, čo za posledné roky sa pre rodiny urobilo. Opäť vám to tu poviem a si to môžete aj zapísať.
Čiže zaviedli sme príspevok pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa.
Po druhé, materskú dávku sme zvýšili na úroveň čistej mzdy. Materská dávka sa poberá 34 týždňov, v čom sme možno úplne najlepší v Európskej únii, a dokonca materskú dávku už môžu poberať aj otcovia.
Zvýšili sme rodičovský príspevok pri nepracujúcich rodičov na 270 eur, pri pracujúcich na 370 eur. Ešte ani za tento zvýšený rodičovský príspevok nebol schopný pán Matovič hlasovať v pléne, pretože on vtedy do práce nechodil. A on bude hovoriť, že sme pre rodiny nič neurobili.
Pokračujem ďalej, zaviedli sme obedy zadarmo pre škôlkarov a pre deti základných škôl. Už ste ich zrušili. Už 450-tisíc detí nemá právo na tieto obedy zadarmo.
Zaviedli sme vlaky zadarmo pre študentov a žiakov. Doteraz platia. Síce ich chcela SaS-ka zrušiť, ale napokon toto by už bolo asi veľmi neúnosné, tak ste od toho ustúpili.
Vysporiadali sme sa s náhradným výživným, pán Herák a pán Matovič. Podľa nových pravidiel náhradným výživným v prípade drvivej väčšiny rodičov vieme pokryť to súdom stanovené výživné.
Zaviedli sme dotácie na lyžiarske kurzy, na školy v prírode, ktoré si tak pochvaľujú nielen učitelia, rodičia, žiaci, ale aj predstavitelia cestovného ruchu.
A vy budete tvrdiť, že tu sa nič neurobilo pre rodiny?! Čo ste urobili vy? Čo urobilo to slávne hnutie OĽANO pre rodiny? Nič! Tehotenská dávka, berieme. V tomto volebnom období jedno jediné opatrenie, tehotenská dávka. Podporili sme to automaticky.
A preto prejdem ku konštruktívnejšiemu tónu. Ja vás chcem poprosiť, pán Herák aj celý klub OĽANO, zamyslite sa, však je to veľmi jednoduché. Je to jednorazový prídavok na dieťa vo výške 300 eur. Jednorazový výdavok. Máme približne milión stotisíc nezaopatrených detí vo veku do 25 rokov. Čiže ten jednorazový výdavok bude približne na úrovni 330 miliónov eur.
Viete dobre, čo tie rodiny prežívali počas toho roka pandémie a naďalej prežívajú. Najviac sa tá pandémia dotkla práve rodín. Ony na to doplatili. Pretože finančná pomoc vlády zlyhala. Zlyhali sme po zdravotnej, ale zlyhali sme aj po ekonomickej a sociálnej stránke. Nie my to hovoríme, ale medzinárodné autority aj domáce autority, že finančná pomoc na Slovensku bola jedna z najslabších v Európskej únii. A opakujem, najviac na to doplatili rodiny. Pretože buď živiteľ rodiny nemohol ísť do práce, lebo bola prevádzka zatvorená, alebo nemohol ísť do práce, lebo musel byť v karanténe, alebo nemohol ísť do práce, lebo jeho dieťa muselo zostať doma na dištančnom vzdelávaní a rodina stratila príjem, respektíve sa jej príjem výrazne znížil.
Tak preto chceme tej rodine aspoň po tom roku takto pomôcť. Takto adresne. Nieže len stratila príjem, ale ešte sa jej zvýšili náklady. Pretože to dištančné vzdelávanie, veď veľa z vás má deti, niečo stojí. Aj tá technika, aj to pripojenie na internet.
Čiže skúsme odhodiť tie politické tričká. Skúsme ich vyzliecť pre túto chvíľu. Skúsme aspoň raz nájsť konštruktívny tón a nenaťahovať sa tu, kto čo urobil, kto čo neurobil. Toto je čisté ako krištáľ, tento návrh, a zvládnuteľný finančne. Nie tie báchorky o rodinnom prídavku 200 eur za 2,5 miliardy eur. To dobre viete, že to je neúnosné.
Aj tu vám chcem pripomenúť, pán Herák, že bolo to hnutie OĽANO, ktoré keď sme chceli zdvojnásobiť prídavok na dieťa, tak zablokovalo schôdzu a nepodarilo sa to. Ale to bol reálnejší výdavok, približne 330 miliónov, ako teraz pri tomto jednorazovom výdavku.
Takže spojme sa. Spojme sa a podporme tento prídavok na dieťa. Máte z čoho. Napožičiavali ste si peniaze, len za minulý rok ste zadlžili túto krajinu o 10 miliárd eur, to znamená o 1 800 eur na hlavu vrátane nemluvniat, vrátane dôchodcov. Nemíňajte ich na hlúposti ako antigénové testy! Nemíňajte pol miliardy eur na neefektívne antigénové testy len preto, aby si zarobil váš štátny tajomník na MOM-kách alebo trnavská firmička. Nemíňajte! Máte dosť peňazí, dajte ich rodinám! Bude to stáť 330 miliónov eur. Jednorazovo. Spojme sa! Urobme to!
Chcem pri tejto príležitosti poďakovať aj poslaneckému klubu SMER – SD, aj ostatným opozičným poslaneckým klubom. Chcem poďakovať, samozrejme, hnutiu SME RODINA, ale neviem teraz, či iba pánovi Pčolinskému, pretože on sám povedal, že to on osobne bude hlasovať za tento prídavok na dieťa. Tak neviem, či je to názor celého hnutia SME RODINA. Špeciálne sa chcem obrátiť na hnutie SME RODINA: Podajte nám tú pomocnú ruku. Nie nám, tým rodinám, pretože aj váš predseda Boris Kollár sľúbil podporu tomuto návrhu pôvodne. Tak verím tomu, že Boris Kollár je chlap a že dodrží slovo. Ak je to tak, že slovo pána Pčolinského znamenalo, že hnutie SME RODINA celé, ako celok podporí tento poslanecký návrh z našej dielne, tak tlieskam.
A chcem poprosiť aj ostatných koaličných poslancov, aby to naozaj zvážili, lebo to nie sú peniaze ani pre stranu HLAS – sociálna demokracia, ani pre iné politické strany, ale pre ťažko pandémiou skúšané rodiny.
Ešte raz veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2021 12:38 - 12:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážená pani komisárka, my už sme spolu spolupracovali na naozaj dobrých veciach, ja som veľmi rád, že sa v minulom volebnom období podarilo pre zdravotne ťažko postihnuté osoby aj niečo dosiahnuť. Narážam na to, že sa podarilo opatrovateľský príspevok, resp. príspevok na opatrovanie, ktorý slúži na opatrovanie blízkych, zvýšiť až na úroveň čistej minimálnej mzdy a rovnako sa teším, že po určitom dlhom období sa v roku 2018 poradilo zvýšiť aj príspevok na osobnú asistenciu.
Je mi trochu ľúto, že to sa nedostalo do zákona, aby títo ľudia pri tých dvoch kľúčových príspevkoch mali určitú istotu, a preto vás chcem aj informovať touto cestou, že na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady je náš návrh z dielne HLAS - sociálna demokracia, aby sa teda príspevok na opatrovanie definitívne uzákonil tak, aby závisel a bol naviazaný na minimálnu mzdu a príspevok na osobnú asistenciu, aby predstavoval 1,3-násobok hodinovej hrubej minimálnej mzdy, pretože vieme, že osobní asistenti musia platiť aj dane. Takže toto je náš návrh, ktorý je v pléne.
Dúfame, že koalícia, aj keď je to opozičný návrh, si ten návrh dobre prečíta, pretože by to bola naozaj veľká pomoc pre zdravotne ťažko postihnutých ľudí a v kútiku duše dúfame, že by mohol nájsť aj podporu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.5.2021 11:03 - 11:04 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. (Zaznievanie gongu.) Chcem vás požiadať, aby ste dali, prosím, hlasovať o mojom procedurálnom návrhu, ktorý máte aj v písomnej podobe. Navrhujem, aby podpredseda parlamentu Juraj Šeliga vzhľadom na medializované informácie o tom, že flagrantne porušil protipandemické opatrenia tým, že navštívil reštauráciu, bol vo vnútorných priestoroch a bolo to po 21. hodine, ktoré priniesol týždenník Plus 7 dní, aby predstúpil pán podpredseda parlamentu pred plénum a vysvetlil svoje správanie a zároveň aby aj zvážil svoje zotrvanie vo funkcii. A, samozrejme, to isté platí aj pre pani predsedníčku výboru pre sociálne veci pani Žitňanskú.
Ďakujem pekne. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.5.2021 14:48 - 14:51 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som krátko tiež vystúpil v rozprave k tomuto bodu.
Vážený pán minister, hneď na úvod chcem povedať, že ja osobne podporím tento zákon a budem hlasovať za a rovnaké odporúčanie dám aj svojim kolegom v strane HLAS - sociálna demokracia, pretože je naozaj správne prijať určitú platformu, ktorá bude znamenať aspoň akú-takú istotu pre zamestnancov v prípade, že dôjde k neobvyklým okolnostiam a títo zamestnanci budú naďalej dostávať aspoň časť svoje mzdy. A priznám sa, že napriek tomu, že som vaším asi najtvrdším kritikom v parlamente, tak som vás chcel konečne pochváliť. Ale úplne nemôžem. (Smiech v sále.)
Pán minister, úplne nemôžem, pretože naozaj na úvod a tak isto to povedal aj môj predrečník pán Richter, vyzeral veľmi sľubne, najmä tá inšpirácia nemeckým kurzarbeitom, ale napokon z toho vznikla taká poloprázdna nádoba. Z toho vášho zákona, pretože síce systém je nastavený, ale chýbajú peniaze. Asi to ovládate a možno nie všetci to vedia, že nemecký kurzarbeit je vystavaný trochu inak, prakticky nezávisle na vláde, kde časťou odvodov prispievajú zamestnanci do kurzarbeitu a časťou zamestnávatelia. Viem, že bolo pre vás politicky citlivé zvyšovať odvody najmä pre zamestnancov alebo na strane zamestnancov, ale kvôli vašim dobrým vzťahom so zamestnávateľmi aj na strane zamestnávateľov, takže táto inšpirácia veľmi rýchlo padla. Potom sa hovorilo o nejakom pretransformovaní fondu v nezamestnanosti a napokon to dopadlo tak, že celá tá schéma, ktorá je vymyslená, nemá finančné krytie a je závislá len od toho, ako v danom momente bude k tomu pristupovať tá-ktorá vláda. Ak to tak nie je, tak ma pokojne opravte v záverečnej reči, ale komunikoval som na túto tému aj so sociálnymi partnermi a viem, že napokon aj odborári mi potvrdili, že síce na tripartite podporili tento váš návrh, ale tá ich podpora je veľmi, veľmi krehká.
Takže škoda, že sa nevymyslel aj finančný rámec, tiež trvalo udržateľný a tiež v takom kontexte, aby ľudia mali istotu, čiže toto je tá vec, ktorá mne osobne prekáža, ale na druhej strane nebráni mi to, a môžem to zopakovať, aby som ja aj moji kolegovia zo strany HLAS - sociálna demokracia tento návrh zákona podporili, pretože je určite aspoň v takejto forme dobrý pre zamestnancov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 19:13 - 19:15 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, kolegovia, za faktické poznámky, za tie vecné a pozitívne, tam už nemám prečo reagovať, aby som na niekoho nezabudol. Začnem svojím kamarátom Jožkom Pročkom. Pokojne si, Jožko, tlieskajte, čomu chcete, aj som to už dnes povedal, tlieskajte si aj tomu, že ľudia zahynuli, zomreli. Tlieskajte si aj rozpočtu, ktorý má miliardovú, ktorý urobí miliardovú sekeru. Aj tomu ste tlieskali. Tlieskajte si aj k zrušeniu k 13. dôchodku. Pokojne si tlieskajte všetci (povedané so smiechom), ako to ináč robíte.
Ja to za správne nepovažujem a tým pádom odpovedám aj pánovi Herákovi, ktorý hovoril, že som tu v sále nejak usmieval, lebo niečo podobné. Ja som mal veľmi vážny prejav. A chcem vám, pán Herák, pripomenúť, že váš expremiér Igor Matovič povedal, že mnohým z týchto obetí sa dalo zabrániť. Tak už aspoň, keď k nemu tak vzhliadate, aspoň jemu by ste mohli veriť.
Pán Pollák, to video moje pôjde len na Facebooku, hej, aby sme si to rovno vyriešili, tak ako si dávajú facebookové videá aj mnohí vaši politici, takže to bola fakt taká trošku poznámka mimo.
Ďalej, pán Borguľa, viete, vy ste boli jediný taký osobný. Ja by som teda do toho neskĺzol, ale keď chcete, ja tiež môžem hovoriť a merať určitú tému nejakými jednotkami, napríklad jedna borguľa, ale ešte to nechám chvíľu. Dobre? Čiže ja nechcem takto osobne, pretože viem o jednej téme, ktorú by som vedel jednotkou borguľa merať, ale nechám vás tak. A nezmeníte nič na tom – a použil som fakty –, ako to bolo pri 13. dôchodku, ako to bolo pri minimálnej mzde, ako ste postupovali ako SME RODINA v opozícii, ako postupujete teraz. Dal som si veľmi presne pozor, aké čísla hovorím.
Pán Kašper, odovzdávali sme, mimochodom, našu vládu s nezamestnanosťou na historickom minime, nejakých 5 % a rovnako aj historické čísla sme mali aj v iných ukazovateľoch.
A pána Šefčíka, môjho obľúbenca, som si nechal nakoniec. Pán Šefčík, a na koho chrbte sa to vyviezol pán Matovič do politiky? Na koho? V akej strane? V SaS, tak prosím vás, už prestaňte, otvárate tú tému niekoľkokrát. Pozrite sa pred vlastný prah.
Skryt prepis