Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:10 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 10:10 - 10:25 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán Šefčík, obhajovali ste neúčasť ministra Mikulca. Chcem vám teda povedať, že to neobstojí. Neobstojí to z viacerých dôvodov.
Po prvé, hovorím, je to prejav absolútnej neslušnosti a arogancie, že tu teraz nesedí pán Mikulec alebo iný člen vlády.
Po druhé, pán predsedajúci povedal, však išiel si za povinnosťami na rokovanie vlády. Ani to neobstojí, pretože na vláde môže ministra zastúpiť štátny tajomník a vláda určite prežije bez jedného ministra, je schopná rokovať.
Takže tu sa bavíme o odvolávaní pána Mikulca a pán Mikulec úplne arogantne a s neúctou a s nerešpektom k Národnej rade odíde. Nestalo sa to prvýkrát, pán Šefčík, vy tu naozaj sedíte poctivo a museli ste vidieť, že to isté sa stalo napríklad pánovi Hegerovi ešte ako ministrovi financií, keď tu meškal 45 minút pri svojom zákone. Národná rada musela na pána velebného čakať.
Po druhé, keď dokonca vláda žiadala parlament o dôveru, tak chvíľu vznikla prestávka, lebo tu nebol ani jeden člen vlády a potom to pani Milanová zachraňovala spôsobom sebe vlastným, radšej vystúpiť nemala. Čiže tento prejav neslušnosti a arogancie voči parlamentu sa stáva chronickým zo strany členov vlády.
A k tej vašej druhej polemike, že či sa máte vyberať medzi pánom Mikulcom a pánom Ficom. Takto dnes otázka, pán Šefčík, nestojí. My si vyberáme medzi pánom Mikulcom a prípadne pánom Aláčom, čo je šéf tajnej služby, pretože tu, ako som povedal aj ja vo svojom príhovore, sú len dve možnosti: buď naozaj je tu organizovaná skupina policajtov a prokurátorov, ktorá ovplyvňuje trestné konania, alebo je tu vážna vojna medzi tajnou službou, tou tajnou službou, ktorú, ktorého riaditeľa ste nominovali vy, vládna koalícia, a medzi NAKOU a špeciálnou prokuratúrou. Takto stojí otázka, že koho si vyberiete. A ja viem, že vy s pánom Ficom vstávate aj zaspávate, ale skúsme byť teraz vecní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.6.2021 9:55 - 10:10 hod.

Erik Tomáš
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 9:40 - 9:55 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom, ktorí doplnili moje vystúpenie vecnými poznámkami.
Pán Szőllős (rečník sa zasmial), vy ste ma asi nedobre počúvali, ale vy ste boží v tom všetci. Ja predsa nespochybňujem, že za našich vlád sa prednostovia okresných úradov obsadzovali politicky a bolo to nielen za našich vlád, ale aj za predchádzajúcich vlád, aj za Dzurindovej, aj za Radičovej vlády, pretože, áno, správne ste povedali, že prednostovia okresných úradov sú predĺženou rukou vlády.
Ale vy ste sľubovali pred voľbami, pán Szőllős, že u vás to bude, že u vás, vaše hnutie OĽANO, ktoré reprezentujete... (Reakcia z pléna.) Nekričte na mňa, čo ste... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Szőllős, prosím, nevykrikujte.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
... čo ste, nie ste poslancom za OĽANO? Jaj, dobre. OĽANO sľubovalo pred voľbami, že budete obsadzovať...
(Rečník sa zasmial.) To je neuveriteľné, poslanec za OĽANO sa nehlási k tomu, že je za OĽANO, to je, to je fakt cirkus.
Čiže vy ste sľubovali v programovom vyhlásení vlády pred voľbami voličov, že vy to budete, pred voľbami voličom, že to budete robiť inak, transparentne, všade budú výberové konania, a robíte to presne takisto ako predchádzajúce vlády. Vy ste oklamali voličov.
A teraz, čo to tu teraz vykladáte? Áno, ja priznávam, áno, obsadzovalo sa to politicky nielen za nás, ale vy ste sľubovali niečo iné, vraj takú novú kultúru. A vy ešte aj tú upratovačku idete obsadzovať podľa zákona, radšej si na to zákon urobíte, aby ste aj ju mohli vyhodiť. Takto sa vy chováte.
A, pán predsedajúci, môžem vás poprosiť, keď už mám slovo, mohli by ste zabezpečiť účasť aspoň jedného člena vlády, minimálne pána Mikulca, keďže ide o návrh na odvolávanie člena vlády. Ďakujem pekne, nerád by som to riešil procedurálnym návrhom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2021 9:10 - 9:25 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán premiér, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, dovoľte na úvod, aby som sa ospravedlnil za maličké meškanie. Nevedel som, že tak rýchlo pôjde rozprava, a ďakujem, že ste mi umožnili vystúpiť, pán predsedajúci.
Vážený pán minister Mikulec, dnes čelíte návrhu na odvolanie, ktorého nejakým spúšťačom je ten škandál v bezpečnostných zložkách. Ale, pán minister Mikulec, nebyť toho škandálu, ja ani netuším, že ste. Strašne vás bolo málo na verejnosti vidieť a pri vás platí to také už ošúchané prirovnanie ku Columbovej žene, ktoré sa používa aj v parlamente, že veľa sa o vás hovorí, ale nikto vás nikdy nevidel. A mňa najviac mrzí, že vás nebolo vidieť počas pandémie, pán minister, a vy ako minister vnútra ste predseda Ústredného krízového štábu. Keď ešte túto pandémiu riešila na záver svojho funkčného obdobia vláda Petra Pellegriniho, tak sme každý Boží deň mali možnosť vidieť, ako ministerka vnútra Denisa Saková po boku Petra Pellegriniho rieši túto krízu, ale, bohužiaľ, vás, pán minister, vidieť nebolo.
Chcem vám len pripomenúť, čo je úlohou Ústredného krízového štábu, aby som to presne odcitoval: „Úlohou je analyzovať a vyhodnocovať riziká vzniku krízovej situácie a pripravovať návrhy opatrení na jej riešenie a podklady pre prijímanie rozhodnutí vo vláde. Koordinuje činnosť orgánov štátnej správy, orgánov územnej samosprávy a ďalších zložiek určených na riešenie krízovej situácie.“ Takúto dôležitú, kľúčovú úlohu má Ústredný krízový štáb.
Vy, pán Mikulec, pán minister, ste jeho predsedom a vás počas celej pandémie vidieť nebolo. Videli sme tu len pána Matoviča a pána Krajčího, ako stvárajú všelijaké kúsky, úplné hlúposti, keď to tak poviem. Zomierali ľudia, spolu ich bolo 12-ticíc, nie, ja nebudem ten, kto bude hovoriť, že vláda je zodpovedná za všetkých 12-tisíc obetí, ale za mnoho z nich áno. Priznal to Igor Matovič, priznal to Richard Sulík a fakty hovoria jasne. Čiže, pán minister, to je také vaše prvé zlyhanie vo funkcii, že v čase, keď ste mali stáť na barikádach, v čase, keď ste mali bojovať proti hnusobe, ako koronavírus nazval otec zakladateľ OĽANA, ktorému tak všetci vzhliadate, tak ste tam neboli. Dokonca aj váš kolega z vlády minister Krajniak povedal, doslova citujem, „že sa strácate v tom, čo sa vám v rezorte deje“. Toto nehovorím ja ako opozičný politik, ešte raz zopakujem, minister Krajniak, váš koaličný partner, váš člen z vlády, povedal, opakujem, „strácate sa v tom, čo sa vám v rezorte deje“.
Ale Slovensko nepotrebuje strateného ministra vnútra, Slovensko potrebuje ministra vnútra pripraveného riešiť všetko, čo spadá do jeho kompetencie. A možno nečakane tou najväčšou skúškou aj pre vás osobne bola pandémia a verejnosť vás, pán minister, bohužiaľ, nevidela.
Viete, ste bývalý agent Vojenského spravodajstva, ale to mu tak prináleží byť v utajení a pracovať a pôsobiť v utajení, ale určite nie ako minister vnútra. Ľudia čakali oveľa lepší výkon a oveľa väčší ťah na bránu.
Ale dobre. O čom to dnes, dámy a páni, vlastne je? O čom je táto schôdza? Táto vládna garnitúra od začiatku svojho volebného obdobia predvádza neskutočnú dávku amaterizmu a neschopnosti. Áno, čelíme bezprecedentnej kríze, ale tá len urýchlila odhalenie tej neschopnosti a toho amaterizmu. Keby nebolo pandémie, asi by sme sa o tej neschopnosti, amaterizme dozvedeli o rok neskôr, ale takto sme sa to dozvedeli od začiatku. A tak sa táto vládna garnitúra drží aspoň poslednej slamky, poslednej svojej agendy, s ktorou aj vyhrala voľby, s ktorou presvedčila naozaj pomerne veľkú časť obyvateľstva, a to je tzv. očista verejného života. To je ten proklamovaný boj za, prepytujem, transparentný a spravodlivý štát.
No tak sa poďme na ten transparentný a spravodlivý štát v podaní tejto vládnej garnitúry pozrieť.
Prvá vec, ktorú ste sľúbili pred voľbami a zároveň aj, samozrejme, vo svojom programovom vyhlásení vlády, je, že do štátnej správy nasadíte namiesto tzv. našich ľudí odborníkov. Toto ste si dokonca napísali do svojho programového vyhlásenia vlády ako tento svoj záväzok voči svojim voličom, teda svoj predvolebný sľub. A ako, ako aj záväzok z programového vyhlásenia vlády plníte? Štátnu správu ste doslova zamorili tzv. našimi ľuďmi, teda vašimi ľuďmi. Prednostov okresných úradov, ktoré mimochodom spadajú pod vás, pán minister vnútra, ste obsadili vašimi ľuďmi bez transparentných výberových konaní. Nevšimol som si, žeby ministerstvo vnútra aspoň na jedného prednostu robilo nejaké výberové konanie alebo samotný úrad. Nie! Obsadzovali ste týchto prednostov okresných úradov svojimi straníckymi úderkami, tie rozhodovali, kto tam bude, kto nie.
Viete, že sa venujem sociálnej oblasti a podobne to dopadlo aj s regionálnymi úradmi práce. Nie ja to hovorím, Transparency International povedala, že takmer všetci riaditelia pobočiek úradu práce boli obsadení ľuďmi blízkymi SME RODINA, či už z kandidátky, alebo v nejakých rôznych vzťahoch. Zamorujete štátnu správu svojimi ľuďmi. Lesníci, hutníci riadia nemocnice, už aj tých niekedy meníte, toto je ten váš sľub – odborníci namiesto našich ľudí. Bez výberových konaní, len tak. A čerešničkou na torte je, že keď to nejde silou, tak to ide ešte väčšou silou.
Najprv ste na začiatku roka prišli s úžasným zákonom, ktorý ste napokon od hanby nechali v šuflíku, ktorým ste chceli umožniť a dať priestor novej generácii úradníkov, ktorá bude stotožnená so smerovaním tejto vlády. Úžasné (rečník zatlieskal), fakt opäť tlieskam, gratulujem. Opakujem, stotožnená so smerovaním a cieľmi tejto vlády. Pritom vieme dobre, že štátni úradníci z titulu svojich pozícií majú byť apolitickí. Nevyšlo to, dobre, tak prichádzate na túto schôdzu, na riadnu schôdzu, sme teraz na mimoriadnej, s novelou zákona o štátnej službe, kde generálny tajomník úradov bez akéhokoľvek dôvodu bude môcť kohokoľvek odvolať a kohokoľvek vymenovať na riadiacich funkciách, bez akéhokoľvek dôvodu.
Sedel som na sociálnom výbore v pondelok a mali sme tam pána predsedu Rady pre štátnu službu, ktorý vypracoval správu, prečítajte si ju, prečítajte si, čo si o tom myslí ten najpovolanejší - predseda Rady pre štátnu službu o tom vašom nápade takto obsadzovať štátnu správu.
A tu nejde len o to, že namiesto profesionálov dáte do štátnej služby tzv. našich, teda vašich ľudí, ale ešte aj môžete Slovensko pripraviť o eurofondy, pretože v 2018 sme prijali novelu zákona o štátnej službe, ktorá profesia... profesionalizovala štátnu správu a to bola podmienka Európskej komisie, teraz nám hrozí, že kvôli týmto vašim nápadom, kvôli tomu vášmu chtíču a tej chuti obsadzovať štátnu správu, premorovať ju vašimi ľuďmi prídeme o eurofondy z programu Efektívna verejná správa. Opäť gratulujem, super. Toto je tá očista verejného života, toto je ten transparentný, spravodlivý štát.
No a takou tou druhou témou, obrovskou, v rámci agendy spravodlivého a transparentného štátu bolo, samozrejme, stíhanie, trestné stíhanie ľudí, ktorí si to mali zaslúžiť. A tu s vami budem absolútne súhlasiť. Každý jeden človek bez ohľadu na to, z ktorého prostredia pochádza, si zaslúži trest, ak spáchal nejaký trestný čin. To chcem povedať hneď na úvod. Opakujem, každý jeden. Nebudem tu hovoriť ani o politických väzňoch, ani o politických procesoch.
Ale vraj opozícia podľa vás, vraj opozícia zastrašuje policajtov, zastrašuje predstaviteľov vládnej koalície a vraj opozícia prichádza s nejakými domnienkami o tom, že trestné stíhania sú manipulované. Naozaj? To takto dokážete len tak z plezíru tvrdiť? A pritom ste tu všetci sedeli pri tej tajnej správe SIS, všetci ste ju počuli od A po Z a vy normálne na verejnosti budete interpretovať tento črtajúci sa škandál v bezpečnostných zložkách, že je to len nejaký strach opozície z niečoho.
Nie opozícia, páni a dámy, ale Slovenská informačná služba tvrdí, že v polícii pôsobí organizovaná skupina, ak chcete, budem citovať, „pracovná skupina zložená z policajtov a prokurátorov, ktorá manipulovaním výpovedí svedkov kajúcnikov sa snaží ovplyvňovať trestné konania v známych kauzách“.
Tak je to tak alebo nie je to tak? Povedala to tá Slovenská informačná služba alebo nie? Áno. Ale vy to pred tou verejnosťou nepriznáte.
A druhá dôležitá vec tej tajnej správy je, že tie spravodajské informácie boli zadokumentované spôsobom, ktorý je okamžite použitý v trestnom konaní, okamžite použiteľný v trestnom konaní. Čiže zjavne na to existujú vážne dôkazy.
Takže tu máme dve roviny. Po prvé, ak je to teda pravda, tak je to škandál a niekto stratil kontrolu nad určitou skupinou policajtov a prokurátorov. Pretože ja všetkých do jedného vreca hádzať nebudem, určite máme poctivých policajtov, poctivých prokurátorov, ale tu sa vyvinula nejaká skupinka, ktorá si ide sprivatizovať štát. Nikto týchto policajtov a nikto týchto prokurátorov nevolil, ľudia volili politikov, aj vás, pán minister, a vy máte mať toto pod kontrolou.
Ak sme si takto predstavovali rozviazanie rúk policajtov a prokurátorov, tak asi nie. Asi nie. Pretože potom by sme pripustili, že nám tu nevládne vláda, ale nejaká organizovaná skupina policajtov a prokurátorov, to by sme asi nechceli.
Možno si ľudia, ktorí si aj teraz pozerajú tento priamy prenos alebo záznam potom z tohto parlamentu, povedia, a, však dobre, však si to zaslúžia aj tí vysokí policajní funkcionári, aj sudcovia, ktorí teraz sedia vo väzbe. Ale aj títo ľudia si zaslúžia spravodlivý proces bez manipulácie. Aj medzi týmito ľuďmi môžu byť naozaj nevinní ľudia a zatiaľ sú len vo väzbe a platí prezumpcia neviny.
A chcem všetkým občanom povedať, že pokiaľ by sme pripustili, že táto téma je v poriadku, a akceptovali tento stav, tak ľahko sa to môže stať aj im. Ľahko sa to v budúcnosti môže stať aj im. Nejaký človiečik, chudák, v Prievidzi naštve nejakého miestneho funkcionára OĽANO a príde si preňho polícia. Toto nie! Takže aj všetci, ktorí si hovoria, že, ale veď dobre, keď ide o tie exponované osoby, však určite niečo urobili, lebo tak to je, čo si budeme hovoriť, vysokopostavení politici, vysokopostavení funkcionári sú vždy v nejakých podozreniach, takže si to zaslúžia, ale nemôžme akceptovať tento princíp.
No a tretia vec z tej tajnej správy, ktorá je zaujímavá, je tá, ktorú sme sa nedozvedeli, pretože bola prednesená iba v režime dôvernom, ale pán Kollár, keď to tu čítal, tak povedal, že pokiaľ by tá správa bola prednesená v režime prísne tajné, tak už sa dozvieme aj konkrétne mená a konkrétne kauzy, ktorých sa to týka. Čiže niečo tam konkrétne je.
Asi ste sa, pán minister, nie nadarmo stretli na tej najprv utajovanej a potom vraj v pohode schôdzke. Nie, to nebola v pohode schôdzka. Stretli ste sa práve kvôli tomuto, kvôli týmto podozreniam, tak niečo na tom je. Tak ja nerozumiem, prečo vládni poslanci majú potrebu neustále túto vec bagatelizovať a hádzať na opozíciu.
Ja to ešte raz zopakujem. S týmito podozreniami prišla tajná služba, povedala, že sú dokázateľné v trestnom konaní, a po tretie, tá tajná správa v režime prísne tajnom hovorí o konkrétnych kauzách, o konkrétnych menách. A toto treba preveriť. No len Inšpekcia ministerstva vnútra začne konať, pán Szabó, šéf inšpekcie, momentálne postavený už mimo službu, je po dvoch dňoch zadržaný a obvinený.
A čo ma ešte viac vyrušuje, pán minister, že zadržaný a obvinený po dvoch dňoch, keď vy poskytnete rozhovor Denníku N a hovoríte o tomto skutku.
Pán minister, už ste tu počas rozpravy vystúpili trikrát a správne ste povedali, že vy ako minister nemáte mať čo informácie zo živých vecí, pretože vyšetrovateľ je procesne nezávislý. Tak mi povedzte, ako ste mohli informovať dva dni pred obvinením pána Szabóa o skutku, z ktorého bol o dva dni obvinený? Ako ste to vedeli, keď nemáte prístup k živým veciam? Čiže toto ma naozaj vyrušuje. Vy niečo Denníku N poviete a potom polícia na základe tohto rozhovoru ako keby konala, to je veľké podozrenie, pán minister. A je to v rozpore s tým, čo hovoríte.
No a potom ďalšie verejné informácie, ktoré ako keby znásobovali to podozrenie z tajnej správy Slovenskej informačnej služby, sú tie, že prevalili sa informácie a boli aj potvrdené aktérmi, že pán Matovič sa s niektorými kajúcnikmi stretol, s pánom Makóom a s pánom Slobodníkom. Čo sa má čo politik stretávať s ľuďmi, ktorí sú po prvé zločinci, lebo si to priznali, a po druhé ľuďmi, ktorí sú využívaní v trestných konaniach?
A druhá vec, som rád, že tu sedí aj pán premiér Heger. Pán premiér, objavujú sa informácie, že aj vy máte niečo do činenia s týmito kajúcnikmi? Pán premiér, aj vy ste v opozícii a budem teraz ešte veľmi korektný a nebudem hovoriť konkrétnosti, lobovali za to, aby bol pán Makó riaditeľom Kriminálneho úradu Finančnej správy. Aj vy, pán premiér, a otázka znie – prečo? Možno sa vás to vládni poslanci opýtajú, keď ten Makó je takýto zlý človek.
Potom sa objavujú informácie, že ľudia, ktorí začali o týchto podozreniach hovoriť, pán premiér, boli aj za vami na Úrade vlády. Pán operatívec, pán Kaľavský – (rečník sa obrátil s otázkou na spravodajcu) Peťko, Kaľavský sa volal? – vraj bol na Úrade vlády, však tu, ste tu, sa postavte pred mikrofón a povedzte, či deň pred svojím zadržaním bol na Úrade vlády a vás informoval o týchto problémoch, o tom manipulovaní. Lebo však buď to vysvetlíme, alebo nie. Pokiaľ to nevysvetlíte, tak tie podozrenia budú stále vážnejšie a vážnejšie, pán premiér.
Čiže je to veľmi zlé a aj preto, že iný typ kajúcnikov pán Čech a pán Beňa namiesto nejakých trestov, vážnych trestov za svoju vážnu trestnú činnosť dostali len podmienku alebo nejaké veľmi malé finančné tresty.
Toto je suma informácií, ktorá, hovorím, znásobuje tie podozrenia, a, bohužiaľ, tie podozrenia siahajú až k politickým špičkám tejto vlády. Ja neverím, pán minister vnútra, že by to nešlo ešte nad vás pri všetkom rešpekte a úcte k vám.
Takže sú len dve možnosti, buď tu naozaj existuje organizovaná skupina v polícii a na prokuratúre, ktorá ovplyvňuje vážne kauzy na objednávku politickú, alebo druhá možnosť, že je tu vojna medzi tajnou službou a NAKOU a špeciálnou prokuratúrou. Aj jedno, aj druhé je, páni, zlé pre túto vládnu koalíciu. Aj jedno, aj druhé. A je dôvod nielen na odvolanie ministra vnútra, ale aj na pád celej vlády.
A preto ja môžem len zopakovať, že strana HLAS – sociálna demokracia po tom, čo skončí táto schôdza, a po tom, čo získavame ďalšie a ďalšie informácie o tomto črtajúcom sa škandále, pozrite si, jak si dávam pozor na slová, črtajúcom sa škandále, lebo aj ja rešpektujem, že to, či to škandál je, alebo nie, musia vyšetriť orgány činné v trestnom konaní, respektíve Inšpekcia ministerstva vnútra, ale tie informácie, ktoré sú už doteraz, a tie možnosti, ktoré som pomenoval, sú obe zlé, tak po ministrovi vnútra bude čeliť návrhu na odvolanie aj pán premiér, pán Heger, tak ako sme to oznámili pred tromi týždňami, pretože za tento stav v polícii je jednoznačne zodpovedná vláda a celá vláda. A pokiaľ sa potvrdia tie informácie, tie prepojenia na tie, na tie najvyššie miesta vo vláde, tak táto vláda už nemá mandát pokračovať. Stratili ste, dámy a páni, aj tú svoju poslednú agendu, ktorá vám zostala. Stratili by ste aj tú poslednú slamku, ktorej sa ešte chytáte, pretože tá dôvera občanov po roku a štvrť vo vládnu koalíciu výrazne, výrazne klesla.
Takže opakujem, táto schôdza nás v HLAS-e – sociálna demokracia neuspokojí a budeme navrhovať odvolanie predsedu vlády, a tým pádom aj pád celej vlády.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:40 - 17:42 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán minister, ja nadviažem na pána predsedu Kollára, lebo treba naozaj uznať dve veci.
Prvá vec, že naozaj tu sedíte celý čas, aj to je niekedy výnimočné, keď sa odvolávajú členovia vlády.
A druhá vec, aj ja som si všimol, že vy ste zaujali veľmi objektívny postoj ku konaniu inšpekcie ministerstva vnútra. A preto, keď sa tu hovorí o nejakom zastrašovaní, aj vy ste to v tom prejave hovorili, že policajti sa nesmú nechať zastrašiť opozíciou, tak ja neviem, ja som nepočúval teda všetkých kolegov, ale mne, veď nevšimol som si, že by strana HLAS zastrašovala nejakých policajtov alebo niečo podobné.
Opakujem, všetky tie informácie o možnom ovplyvňovaní trestných konaní idú z tajnej služby, z SIS, teda z inštitúcie, ktorá je pod kontrolou vlády.
Takže pevne verím, že vydržíte v tom postoji, že to nepôjde iba o nejaké divadlo, že sa tam dosadí nejaký nový šéf inšpekcie a odrazu inšpekcia len povie, že všetko bolo v poriadku a že nedovolíte, aby boli zastrašovaní aj policajti inšpekcie ministerstva vnútra, lebo aj to sú policajti, a že sa naozaj objektívne vyšetrí tento naozaj do očí bijúci škandál, samozrejme, ak sa potvrdí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:29 - 17:31 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani ministerka, tiež si myslím, že kvalita vášho prejavu zodpovedá asi situácii vo vašej strane, ale do týchto vecí sa ja osobne montovať nebudem, je to vaša vnútorná, vnútrostranícka záležitosť.
Ale čo to, čo to, vy ste objavili spravodlivosť teraz, teraz ste v tej spravodlivej vláde? A predtým ste v akej vláde sedeli, pani ministerka? Veď ste bola štátnou tajomníčkou v tej istej vláde, v ktorej bol aj Robert Fico, aj Robert Kaliňák a podobne.
Čiže ja nerozumiem, to je taká buď schizofrénia, alebo skôr to vidím tak, že stolička je vám dobrá v akejkoľvek vláde. Tak, prosím vás, keď hovoríte o nejakom, o nejakej spravodlivosti, tak je to trošku zvláštne a schizofrenické.
A povedzte mi, kto z HLAS-u, keď ste spomenuli HLAS, kto tu obhajuje nejakých ľudí, ktorí niečo spáchali alebo niečo podobne? My hovoríme o nejakých politických väzňoch? O politických procesoch? Nie, my o tom nehovoríme. Ale keď vy hovoríte o tej spravodlivosti, pani ministerka spravodlivosti, tak hádam je spravodlivé a súčasťou spravodlivosti aj to, aby sa preskúmali informácie tajnej služby o tom, že viaceré trestné konania sú manipulované. Toto už nie je spravodlivé? No tak ja neviem, vy s tým pojmom spravodlivosť narábate tak, ako vám to vyhovuje, a podľa toho, v akej vláde ste.
A viete čo, musím vám povedať ešte aj jednu vec. Keby mne tak nevyjadrili podporu koaliční poslanci ako vám počas vášho odvolávania, pretože ste neboli schopná ani získať 76 proti vášmu odvolaniu, tak už by som sa tu netrápil. Ale, samozrejme, je to vaša vec.
Ukazuje sa, že vám je jedno, aká je vláda pri moci. Vy proste pri tej, na tej stoličke prilepená vždy budete. Ale už keď tam prilepená ste, hovorte o spravodlivosti z rôznych uhlov pohľadu. Tak ako sa na spravodlivosť patrí. Zmanipulovaný trestný proces nie je spravodlivý, to musíte uznať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 12:10 - 12:12 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán odídený premiér Heger, ja začnem rovnako, hovorili ste, že táto vládna koalícia, táto vládna garnitúra dostala veľkú dôveru ľudí vo voľbách. No len vám chcem pripomenúť, že tá dôvera po roku a štvrť sa prepadla rapídne. A vy si tu tlieskajte, ja vám tiež zatlieskam (rečník začal tlieskať), super, po roku a štvrť 8 % z 25, skvelé (rečník prestal tlieskať), ľudia vás milujú všetkých do jedného, tak sa nad tým zamyslite, prečo to tak je asi.
Prečo to tak asi je, že ste takto prepadli, veď to je svetový rekord, to sa môžte, môžte si to dať napísať do Guinnessovej knihy rekordov.
A nikto tu nebude, ja určite nie, obhajovať niekoho, keď niečo zlé spáchal. Každý, kto spáchal trestný čin, si zaslúži trest, ale každý má právo na spravodlivý a nezmanipulovaný proces.
A nie my, ale vaša tajná služba, vaša SIS-ka hovorí, že v známych trestných kauzách sa deje niečo nekalé, že sa tu manipulujú svedecké výpovede, a preto nemôžme hovoriť o objektívnom vyšetrovaní.
Čiže nechápem, jak môže aj pán premiér Heger prísť s tou tézou, že vlastne za systém týchto zlých možno policajtov, zlých prokurátorov, lebo, samozrejme, nie všetci sú zlí, je veľa čestných prokurátorov, veľa policajtov, ale že aj za túto skupinku môže opozícia?! To čo je za logiku? To my sme vybudovali takúto skupinku, ktorá teraz, opakujem, ničí nominantov predchádzajúcich vlád? Ste smiešni.
Ste smiešny, pán Pollák, vy ste strašne smiešny, keď ešte aj na toto kývete, pozrite sa v telke, aký ste smiešny, lebo je to donebavolajúca hlúposť, pán Pollák. Donebavolajúca hlúposť a vy to dobre viete.
A nikto z nás nič nechce, len aby sa táto vec normálne prešetrila, preverila, ale keď to začne Inšpekcia ministerstva vnútra preverovať, tak jej šéf je okamžite, podobne ako všetci predchádzajúci, okamžite vzatí, zadržaní a možno už aj niekde, neviem, kde je.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 11:14 - 11:16 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán minister Mikulec, je naozaj fascinujúce, s akou ľahkosťou vy prechádzate svoje osobné hriechy a zároveň aj ten škandál, ktorý sa tu črtá, stále hovorím, črtá.
No tak vy hovoríte, že celé tie negatívne javy vo Vojenskom spravodajstve súvisiace s vašou osobou, na to nie sú dôkazy. A aký dôkazy vy potrebujete? Že teda počas toho, keď ste boli vy riaditeľ kancelárie riaditeľa Vojenského spravodajstva, tak váš otec mal kšeft s Vojenským spravodajstvom, alebo potom, keď ste už boli neskôr dokonca riaditeľom Vojenského spravodajstva, tak váš brat mal takýto kšeft a to - ako kto toto, niekto vyvrátil? Lebo vy tu argumentujete nejakým rozsudkom súdu v úplne inej veci. K tomu ste sa vôbec nevyjadrili, však toto je jasné! Čo tu treba povedať?
Ja som bol napríklad riaditeľom komunikačného odboru na ministerstve vnútra a keby môj otec alebo môj brat mal kšeft s ministerstvom vnútra, tak OĽANO by bolo ticho, to by bolo v poriadku? Už by ste pred tým ministerstvom vnútra skandovali a vyhadzovali ma z ministerstva vnútra. Tak dobre, dobre vedieť, že teda OĽANO na čele s vami toto posvätilo, táto rodinná politika, rodinný biznis je v poriadku. OK, vieme, dobre. Zmena, super, transparentný spravodlivý štát, paráda.
A potom ma fascinujú ďalšie veci, pán minister. Vy stále hovoríte, ako keby si opozícia tu vymyslela nejakú organizovanú skupinu pôsobiacu v polícii a na prokuratúre. Tajná služba riaditeľa Slovenskej informačnej služby, vášho riaditeľa, nominovaného koalíciou, ten, ktorý zodpovedá pánom, priamo pánovi premiérovi Hegerovi, tá to hovorí, pán Mikulec, nie my! Preto je to vážne, to nie sú domnienky opozície.
A posledná vec, ktorá ma najviac na vás fascinovala, čo ste dnes povedali, čiže vlastne my za ten systém môžeme, opozícia, za túto organizovanú skupinu? To akože my sme si vymysleli takúto organizovanú skupinu, ktorá bude manipulovaním svedkov ničiť nominantov predchádzajúcich vlád? To snáď nemyslíte vážne!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 10:44 - 10:46 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Kollár, ja neviem, kde ste vy prišli na to, že druhá vlna začala až v januári, to isté už povedal aj minister Krajniak pred pár dňami, tak neviem, či vy ste odborníci na pandémiu, alebo máme tu skutočných odborníkov, lebo v septembri sa začala druhá vlna a v septembri sa začali vymýšľať všetky rôzne opatrenia aj vrátane už čiastočných lockdownov, aj vrátane tej nezmyselnej atómovej zbrane pána Matoviča a podobne, takže tam sa už reagovalo na druhú vlnu. A to, čo sa stalo v januári, bolo len dôsledkom zlých rozhodnutí a fatálnych rozhodnutí vlády. Takže druhá vlna sa začala už na jeseň a vtedy tí ľudia od vás potrebovali pomoc. A nehovorím to ja, ale medzinárodné zdroje, Medzinárodný menový fond, ale aj domáce zdroje, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, Národná banka Slovenska, že tá finančná pomoc bola jedna z najslabších v Európskej únii.
Len jeden príklad za všetky, my strana HLAS - sociálna demokracia sme navrhovali zvýšenie pandemickej OČR ešte v septembri, zmietli ste to, vládna koalícia, zo stola a potom ste s tým víťazoslávne prišli v apríli, aj to len na jeden mesiac. A ľudia tak prišli v priemere o 500 eur.
Takže to, čo my kritizujeme, nie je to, že sa navyšujú nejaké výdavky, ktoré je potrebné minúť v tomto roku aj na sociálne účely, samozrejme, nikdy by sme to nekritizovali a nejde teda z našej strany o žiadnu schizofréniu, pretože my len hovoríme, že vy jednoducho neviete tie výdavky míňať alebo to tým ľuďom nedávate napriek tomu, že tá druhá vlna bola, resp. ich míňate na také sprostosti, ako 500 alebo pol miliardy na antigénové testy. Takže v tomto je podstata aspoň kritiky strany HLAS - sociálna demokracia.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.5.2021 14:40 - 14:41 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ja len veľmi krátko. Priznám sa, že trochu ma mrzí malý záujem o diskusiu o tejto téme. Ja pevne verím, že slovenský parlament má záujem o zdravotne ťažko postihnutých ľudí, pretože títo hádam tú pomoc potrebujú najviac. Tak aj keď bol takýto nezáujem, chcem poprosiť, a ešte sa vrátim aj ku kolegyni pani Drábikovej, super, že sa tá reforma robí, aspoň to teda avizujete, ale už pred rokom povedal minister Krajniak, že sa reforma začne robiť, a zatiaľ žiadnu nevidíme tak ako v iných oblastiach. A preto kým teda, ak vám mám veriť, že sa nejaká reforma robí, kým sa tá reforma neurobí, toto je pre danú chvíľu podľa mňa veľmi, veľmi dobré riešenie a to musíte uznať aj vy, a preto aj vás chcem poprosiť, aj váš poslanecký klub a vôbec celú vládnu koalíciu, aby ste stlačili to tlačidlo "za" a pomohli nateraz aspoň takto týmto ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis