Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

15.11.2022 o 15:46 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

5.12.2022 14:40 - 14:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený po tlačou 1318. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1376 zo 14. novembra 2022 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 27. januára 2023 a v gestorskom výbore do 30. januára 2023.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

2.12.2022 12:40 - 12:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, ďakujem veľmi pekne za slovo.
Na úvod mi dovoľte pár faktov. Päťstotisíc dôchodcov na Slovensku je pod hranicou chudoby. Päťstotisíc dôchodcov. Teda takmer polovica všetkých starobných dôchodcov. Stoosemdesiat sedemtisíc z týchto päťsto tisíc dôchodcov sa pod hranicu chudoby dostalo v tomto roku. Toto nie je údaj opozície, tento oficiálny údaj zverejnil Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík. Opakujem, 500-tisíc dôchodcov je už pod hranicou chudoby a spomínaný inštitút ako jeden z hlavných dôvodov uviedol nečinnosť vlády, nečinnosť vlády, resp. slabú podporu vlády voči seniorom.
Celý boží rok tu kričím a navrhujem riešenia, aby sme seniorom pomohli a celý boží rok vy, vládna koalícia, všetky tieto návrhy a tieto postoje ignorujete. Len pripomeniem, že ste pre seniorov neurobili prakticky vôbec, ale vôbec nič v tomto roku. Bezbrehého zdražovania, ktoré tu sme nemali od roku 2000, takéto vysoké zdražovanie, takúto vysokú infláciu sme tu nemali od roku 2000. A všetko čo ste počas tohto roka tým dôchodcom dali navyše oproti tomu, na čo mali nárok, bol ten tzv. 14. dôchodok, ktorý aj samotná Jednota dôchodcov nazýva sociálnou dávkou. Štrnásty dôchodok, resp. táto smiešna sociálna dávka bola dôchodcom vyplatená vo výške od 35 eur do 210 eur, pritom tých 210 eur dostala iba mizivá časť všetkých starobných dôchodcov. Možno na úrovni 16 -17-tisíc dôchodcov z celkového počtu 1,1 milióna eur.
A keby som len kritizoval, keby som nič neurobil, keby strana HLAS nenavrhovala žiadne riešenia, tak by som tu naozaj nemohol stáť. Len vám pripomeniem, že počas celého toho zdražovania sme navrhli jednorazový kompenzačný príspevok pre seniorov. Potom sme navrhli tzv. kompenzačný príspevok smerom ku covidu, keďže mnoho seniorov nedostalo ten motivačný bonus, pretože sa nedalo zaočkovať aj z legitímnych dôvodov, povedzme zo zdravotných. Aj to ste odmietli. Navrhli sme mimoriadnu valorizáciu dôchodkov, odmietli ste to. Navrhli sme, aby pokračoval aspoň mechanizmus minimálnej valorizácie dôchodkov, odmietli ste to, vážená vládna koalícia.
A potom predseda Jednoty dôchodcov Slovenska presne pomenuje, prečo to bolo. Nie ja to hovorím, nie ja Erik Tomáš, ale predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian sa na rozhovoroch s vedením koalície dozvie, že pre seniorov nedáte nič práve kvôli tomu, že len 1 % seniorov volí túto vládnu koalíciu. Hnusné a cynické! Nehovorím to ja, povedal to predseda Jednoty dôchodcov Slovenska, hanba vám, hanba vám!
Ale napriek tomu, napriek tomu sa budem pokúšať a strana HLAS - sociálna demokracia stále, stále o túto pomoc, pretože všetci sa spoliehate, že od 1. januára sa budú valorizovať dôchodky, ale nie vďaka vám, vážená vládna koalícia, len na základe automatu, ktorý bol prijatý počas predchádzajúcich vlád. Čiže seniori by mali vedieť, že ak dostanú v priemere od januára o 61 eur viac navyše k dôchodku, tak to nie je vďaka tejto koalícii, ale vďaka predchádzajúcim vládam, ktoré nastavili takto automat. Len aby ste vedeli, ani to nebude stačiť, pretože to pôjde o zvýšenie dôchodkov o 12 %, ale podľa odhadov Národnej banky Slovenska bude inflácia a zdražovanie na budúci rok 18 až 22 %. Takže naďalej budú seniori chudobnieť, stále viac a viac sa ich bude prepadať pod tú hranicu chudoby. To vám fakt už nestačí, že polovica dôchodcov žije pod hranicou chudoby, aby ste konečne niečo pre nich urobili? A opäť nebudem spoza toho mikrofónu len kričať, ale aj navrhovať, a preto som tu s týmto návrhom zákona. Mimochodom ide o veľmi podobný model, aký bol v Českej republike a v Českej republike na základe tohto modelu, dvakrát valorizovali dôchodky mimoriadne v tomto roku, na rozdiel od vás. Vy ste to neurobili ani raz.
Takže návrh zákona je veľmi jednoduchý a spočíva v dvoch základných zmenách. Prvá je, mnohí viete, mnohí možno nie, veď nie všetci sa venujete sociálnej oblasti, že valorizácia dôchodkov sa stanovuje na základe dôchodcovskej inflácie za I. polrok predchádzajúceho roka. My ideme tú dobu predĺžiť a nebude to polrok, ale trištvrte roka, aby teda tá dôchodcovská inflácia lepšie a presnejšie zvýrazňovala, respektíve opisovala ten, ten, tú valorizáciu, resp. aby sme lepšie valorizáciou reagovali na skutočné zvyšovanie cien. Čiže predlžujeme to obdobie, kedy sa bude vypočítavať podľa dôchodcovskej inflácie zvyšovanie dôchodkov.
Ale tá zásadná zmena, tá podstatná je v tom, že zatiaľ sa vždy alebo doteraz sa vždy dôchodky valorizovali len k 1. januáru, ale dávame automatický mechanizmus, že v prípade, že inflácia, dôchodcovská, už v konkrétnom danom roku, nie v tom predchádzajúcom, ale v tom konkrétnom danom roku, dosiahne úroveň vyššiu, resp. minimálne 5 % a vyššiu, tak vtedy sa automaticky spustí mimoriadna valorizácia dôchodkov aj k 1. júlu daného roka. Opakujem, po valorizácii 1. januára, pokiaľ bude v ďalšom polroku nového roka valorizácia, dôchodcovská, minimálne na úrovni 5 %, spustí sa automaticky valorizácia dôchodkov o, presne o tú dôchodcovskú infláciu v danom roku k 1. 7. Takže v takomto prípade by sa tie dôchodky valorizovali aj 1. júla.
Je to reakcia na tieto výnimočné situácie, ktoré vidíte, ako môžu nastať. Je to, opakujem, úplne legitímny nástroj pomoci seniorom, presne podobný model majú v Českej republike, tam dokonca majú zákonom stanovené to, že vláda môže nariadením rozhodnúť v takomto prípade, že nemusí sa spoliehať ani na zákon, ale takúto právomoc má vláda. My ideme cestou zákona, aby to bolo v zákone, aby to tí dôchodcovia mali garantované, aby to nezáviselo od vôle vlády, zvlášť keď máme tu takúto vládu, ktorá na seniorov kašle.
Ja vás chcem opäť veľmi pekne poprosiť o podporu tohto zákona, tejto novely. Opäť to bolo prediskutované s Jednotou dôchodcov Slovenska. Jednota dôchodcov Slovenska vyjadruje plnú podporu tomuto zákonu, tak vás žiadam aj v mene dôchodcov na Slovensku, konečne podporte aspoň jedno poriadne opatrenie v prospech seniorov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2022 15:55 - 15:56 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán kolega. Ja podobne poviem ako Janko Richter, že tu nikto nemá žiadny problém s rodinnými podnikmi alebo s rodinným podnikaním, ale nepatrí to do tohto zákona o sociálnej ekonomike, to je jednoducho zjavné. Ešte raz zopakujem to, že aliancia pre sociálnu ekonomiku má s týmto zákonom výrazný problém v takomto znení, 173 sociálnych podnikov proti a pokiaľ neprejdú tie pozmeňujúce návrhy a prejde zákon v takomto pôvodnom znení, my ho, samozrejme, nepodporíme, ale pokiaľ by prešiel, tak ja avizujem vopred, že pri prvej možnej príležitosti prídeme s novelou tohto zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

1.12.2022 15:25 - 15:25 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, ďakujem veľmi pekne. Ani som nečakal takú náruživú diskusiu o tejto téme. Priznám sa, že ma to trochu prekvapilo a možno by som odporučil všetkých, ktorí sa tak náruživo tu vyjadrovali, že by možno mohli počúvať tých, ktorých sa to naozaj týka, napríklad skúsiť ísť na konferenciu o sociálnej ekonomike, ktorá sa každý rok pravidelne koná, kde som teda ja a ešte aj pán Ledecký raz boli jediní politici, ktorí si týchto ľudí reálne vypočuli. Konkrétne išlo o konferenciu aliancie pre sociálnu ekonomiku.
A musím vám povedať, že tak ako je ten zákon navrhnutý, tak bola proti nemu spísaná petícia. Možno to vás obhajcov prekvapí, ale túto petíciu proti tomuto zákonu podpísalo 173 sociálnych podnikov. Opakujem, 173 sociálnych podnikov. Takže ak chce niekto sa venovať tejto problematike, opäť odporúčam, tak ako to robím ja a možno aj niektorí moji kolegovia, naozaj sa rozprávajte s tými ľuďmi, o ktorých ide. Pretože prijímať zákony len tak, aby ste nepoznali ich názory, je veľmi nebezpečné.
A preto chcem vyhlásiť, že pokiaľ nebude podporený pozmeňujúci návrh pána kolegu Ledeckého aj pozmeňujúci návrh, ktorý predložím v tejto chvíli ja, strana HLAS – sociálna demokracia a predpokladám, že aj väčšina opozície tento zákon nepodporia. Teda myslím aspoň tej skutočnej opozície. Pretože tu už, aj ako pani prezidentka povedala, nikto nevie, kto je a kto nie je opozícia.
Ten pozmeňujúci návrh, ktorý, samozrejme, potom prednesiem, tak ako si to vyžaduje rokovací poriadok, najprv zdôvodním a to zdôvodnenie sa týka niekoľkých oblastí.
Po prvé, navrhujem, aby v bode 1 alebo v bode 1 sa navrhuje vypustenie novelizačného bodu, ktorý má znížiť finančnú podporu zamestnávania ľudí so zdravotným postihnutím, čo povedie k strate možnosti pre týchto ľudí, aby sa plnohodnotne zaradili do spoločnosti, ako to umožňuje súčasné znenie zákona. Zdôvodnenie zmeny zo strany ministerstva je neakceptovateľné, nakoľko ministerstvo neuskutočnilo žiadnu analýzu tých reálnych nákladov navyše pri zamestnávaní týchto ľudí a zároveň ako opatrenie proti možným podvodom zavádza inú zmenu v zákone, a to rozhodovanie zo strany posudkových lekárov úradov práce, čím sa vlastne dosiahne to objektívne posúdenie lekármi úradov práce a napokon to bude samotný úrad práce, ktorý bude o podpore v zmysle zákona rozhodovať.
Mám tu aj kopec príkladov jednotlivých sociálnych podnikov z Nitry, z Trenčína, z Martina, z Bratislavy, ktorí uvádzajú jednotlivé životné situácie týchto zdravotne postihnutých ľudí, a zníženie toho vyrovnávacieho príspevku naozaj skomplikuje tú situáciu. Môžem vám ich tu čítať, ale pokojne vám ich aj odovzdám, aby ste videli, ako konkrétne reagujú sociálne podniky.
Tá druhá zmena, v bode 2 sa navrhuje precizovanie, to je čisto technicko-legislatívna úprava, ktorou dochádza k úprave ustanovenia § 27 ods. 2 písm. b) za účelom dosiahnutia zrozumiteľnosti predmetného ustanovenia v aplikačnej praxi. Doterajšia aplikačná prax totiž ukazuje, že pri výklade a praktickom používaní súčasné znenie vedie k nedorozumeniam a pochybnostiam o jeho aplikácii.
Navrhované znenie je presnou transpozíciou ustanovenia smernice EP a Rady o DPH, jej prílohy III, ktorou sa ustanovuje zoznam, v ktorom sa, ktorým sa, ktorou sa ustanovuje zoznam dodaní tovarov a poskytovaní služieb, na ktoré sa môžu uplatniť znížené sadzby uvedené v článku 98. Táto príloha pod bodom 15 uvádza: "dodanie tovaru a poskytnutie služby zo strany organizácií, ktoré členské štáty uznávajú ako sociálne prospešné a ktoré vykonávajú verejnoprospešnú činnosť alebo činnosť v oblasti sociálneho zabezpečenia."
Súčasné znenie možno považovať za učebnicový príklad tzv. gold­platingu, ktorý predstavuje podľa interpretácie Európskej komisie rozširovanie požiadaviek kladených európskou legislatívou, najmä smerníc, v procese transpozície do vnútroštátnych právnych poriadkov členských štátov Európskej únie.
Návrh zákona je plne v súlade s princípom zabránenia goldplatingu, na ktorého uplatnení existuje široká spoločenská zhoda, pretože prispieva k zrozumiteľnosti legislatívy a transparentnosti jej uplatňovania, čo posilňuje kvalitu podnikateľského prostredia.
A po tretie, v bode 3 sa navrhuje rozšírenie výnimky z verejného obstarávania pre registrované sociálne podniky, a to pokiaľ má byť predmetom zákazky uskutočňovanie stavebných prác registrovaným sociálnym podnikom, ktorej predpokladaná hodnota nepresahuje 15-násobok zákazky s nízkou hodnotou. Uvedené navrhujeme z dôvodu, že v súčasnosti v platnom znení zákona o verejnom obstarávaní je ustanovená výnimka z verejného obstarávania pre registrované sociálne podniky v prípade uskutočňovania stavebných prác pre zákazky s nízkou hodnotou, avšak tento limit sa v praxi ukázal ako veľmi nízky pre stavebné práce. Zároveň v prípade zavedenia tejto výnimky z verejného obstarávania sa navrhuje ustanoviť aj obmedzenie maximálnej miery plnenia zákazky zo strany subdodávateľov.
Zároveň sa predkladaným návrhom zavádza výnimka z povinnosti postupovať ako verejný obstarávateľ, ak by verejný obstarávateľ poskytol viac ako 50 % finančných prostriedkov na tovar, služby alebo stavebné práce registrovanému sociálnemu podniku v rámci investičnej pomoci podľa zákona č. 112/2018 Z. z. o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov. V súčasnosti v platnom znení zákona o verejnom obstarávaní už takúto výnimku majú napríklad poľnohospodári, ktorí dostávajú dotácie zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie (rozpočtu Európskej únie), a filmári, resp. audiovizuálni tvorcovia, ktorí sú zapísaní v špeciálnom zozname podľa zákona o audiovízii, pričom výnimka je obmedzená v prípade stavebných prác. Navrhovaným doplnením písmena c) by sa táto výnimka vzťahovala aj na registrované sociálne podniky. Registrované sociálne podniky sú špeciálne kontrolovanou kategóriou subjektov, pri ktorých štát už vykonáva pomerne prísny dohľad, a zároveň sú to podnikateľské subjekty, ktorým štát chce za prísnych podmienok poskytovať verejné zdroje.
Podľa zákona č. 112/2018 Z. z. registrovaný sociálny podnik musí spĺňať podmienky podľa § 5 ods. 1, teda byť sociálnym podnikom; podľa predvetia § 5 ods. 1 musí byť sociálny podnik subjektom sociálnej ekonomiky a podľa § 4 ods. 1 písm. a) sú subjektmi sociálnej ekonomiky len entity, ktoré nie sú väčšinovo riadené štátnym orgánom, štátny orgán ich z väčšej časti nefinancuje, nevymenúva ani nevolí štatutárny orgán ani viac ako polovicu jeho členov a nevymenúva ani nevolí viac ako polovicu členov riadiaceho orgánu alebo dozorného orgánu. Inými slovami, registrovaný sociálny podnik môže byť založený regionálnou samosprávou alebo jej podriadenými organizáciami, ale nie štátom.
Zoznam verejných obstarávateľov v § 7 ods. 1 zákona o verejnom obstarávaní pritom hovorí, že verejný obstarávateľ je
a) Slovenská republika zastúpená svojimi orgánmi,
b) obec,
c) vyšší územný celok,
d) právnická osoba, ktorá spĺňa požiadavky podľa odseku 2,
e) združenie právnických osôb, ktorého členmi sú výlučne verejní obstarávatelia uvedení v písmenách a) až d).
Zakladateľom ani zriaďovateľom subjektu sociálnej ekonomiky teda nemôže byť verejný obstarávateľ podľa písmena a) ani akákoľvek právnická osoba ním úplne alebo z väčšej časti financovaná, keďže tá spadá pod písmeno d). Spomedzi verejných obstarávateľov teda regionálny sociálny podnik môže byť zriadený iba obcou, VÚC alebo ich podriadenými organizáciami, alebo teoreticky ešte združením právnických osôb, v ktorých majú štátne orgány menšinu a väčšinu majú obce alebo VÚC, respektíve v nich štát nemá zastúpenie vôbec a ide iba o združenie samosprávy. Vo všetkých týchto prípadoch je oprávnené, aby podnik nemusel robiť pri svojej činnosti verejné obstarávanie.
Dámy a páni, tak ako som hovoril na začiatku, predniesol som vám výhrady a zároveň pripomienky k zákonu o sociálnej ekonomike zo strany tých najkompetentnejších, teda zo strany sociálnych podnikov, respektíve Aliancie pre sociálnu ekonomiku. Takto si to títo ľudia žiadajú, títo ľudia z praxe, a nielen teda v rámci tohto pozmeňujúceho návrhu, ale aj pozmeňujúceho návrhu od pána Ledeckého.
A teraz ešte dovoľte, aby som... možte mi asi vypnúť čas a prečítam teda ten pozmeňujúci návrh v presnom znení. Ďakujem pekne.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Erika Tomáša k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 112/2018 Z. z. o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1214).
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 112/2018 Z. z. o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. IV sa vypúšťa bod 4.
Doterajšie body 5 až 10 sa primerane prečíslujú.
2. Za čl. VI sa vkladá nový článok VII, ktorý znie:
"Čl. VII
Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení zákona č. 350/2004 Z. z., zákona č. 651/2004 Z. z., zákona č. 340/2005 Z. z., zákona č. 523/2005 Z. z., zákona č. 656/2006 Z. z., zákona č. 215/2007 Z. z., zákona č. 593/2007 Z. z., zákona č. 378/2008 Z. z., zákona č. 465/2008 Z. z., zákona č. 83/2009 Z. z., zákona č. 258/2009 Z. z., zákona č. 471/2009 Z. z., zákona č. 563/2009 Z. z., zákona č. 83/2010 Z. z., zákona č. 490/2010 Z. z., zákona č. 331/2011 Z. z., zákona č. 406/2011 Z. z., zákona č. 246/2012 Z. z., zákona č. 440/2012 Z. z., zákona č. 360/2013 Z. z., zákona č. 218/2014 Z. z., zákona č. 268/2015 Z. z., zákona č. 360/2015 Z. z., zákona č. 297/2016 Z. z., zákona č. 298/2016 Z. z., zákona č. 334/2017 Z. z., zákona č. 112/2018 Z. z., zákona č. 323/2018 Z. z., zákona č. 368/2018 Z. z., zákona č. 369/2018 Z. z., zákona č. 317/2019 Z. z., zákona č. 318/2019 Z. z., zákona č. 368/2019 Z. z., zákona č. 344/2020 Z. z., zákona č. 186/2021 Z. z., zákona č. 346/2021 Z. z., zákona č. 408/2021 Z. z. a zákona č. 222/2022 Z. z. sa mení takto:
V § 27 ods. 2 písmeno b) znie:
"b) tovary a služby, ktoré v rámci aktivít sociálnej ekonomiky registrovaný sociálny podnik, ktorý 100 % svojho zisku po zdanení používa na dosiahnutie svojho hlavného cieľa, dodáva oprávnenému zákazníkovi, pričom oprávneným zákazníkom je osoba iná ako zdaniteľná osoba, ak je fyzickou osobou, subjektom sociálnej ekonomiky alebo subjektom verejnej správy."."
Doterajšie články sa primerane prečíslujú.
3. Za čl. VII sa vkladá nový článok VIII, ktorý znie:
"Čl. VIII
Zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých predpisov v znení zákona č. 438/2015 Z. z., zákona č. 315/2016 Z. z., zákona č. 93/2017 Z. z., zákona č. 248/2017 Z. z., zákona č. 264/2017 Z. z., zákona č.112/2018 Z. z., zákona č.177/2018 Z. z., zákona č. 269/2018 Z. z., zákona č. 345/2018 Z. z., zákona č. 215/2019 Z. z., zákona č. 221/2019 Z. z., zákona č. 62/2020 Z. z., zákona č. 9/2021 Z. z., zákona č. 141/2021 Z. z., zákona č.187/2021 Z. z. (nepriamo), zákona č. 214/2021 Z. z., zákona č. 395/2021 Z. z., zákona č. 64/2022 Z. z., zákona č. 86/2022, Z. z., zákona č. 121/2022 Z. z. a zákona č. 151/2022 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 1 ods. 13 písmena u) sa na začiatok vkladajú slová "uskutočnenie stavebných prác podľa odseku 14,".
2. V § 1 ods. 13 písm. u) bod 1 znie:
"1. pri ktorých je registrovaný sociálny podnik ich
i) dodávateľom alebo
ii) verejným obstarávateľom".
3. V § 1 ods. 14 písm. a) sa vypúšťa bod 1.
Doterajšie body 2 a 3 sa označujú ako body 1 a 2.
4. V § 1 sa za odsek 14 vkladá nový odsek 15, ktorý znie:
"(15) Tento zákon sa nevzťahuje na zákazku, ktorej predpokladaná hodnota je nižšia ako 15-násobok finančného limitu podľa § 5 ods. 3 písm. d) a ktorej predmetom je uskutočnenie stavebných prác, ktorých dodávateľom je registrovaný sociálny podnik, ak podiel zákazky, ktorý registrovaný sociálny podnik zadá subdodávateľom, nepresiahne 35 % predpokladanej hodnoty zákazky."
Doterajšie odseky 15 až 17 sa označujú ako odseky 16 až 18.
5. V § 1 ods. 17 sa slová "až 14" nahrádzajú slovami "až 15".
6. § 8 sa dopĺňa odsekom 3, ktorý znie:
"(3) Osoba, ktorá nie je verejným obstarávateľom ani obstarávateľom, je povinná postupovať ako verejný obstarávateľ, ak jej verejný obstarávateľ poskytne viac ako 50 % finančných prostriedkov na zákazku v rámci investičnej pomoci podľa osobitného predpisu;29b) to neplatí, ak ide o zákazku na dodanie tovaru, na poskytnutie služieb, na uskutočnenie stavebných prác alebo zákazku na poskytnutie služby, ktorá súvisí s týmito stavebnými prácami, ktorej predpokladaná hodnota je vyššia ako finančný limit podľa § 5 ods. 3 a na ktorú verejný obstarávateľ poskytne viac ako 50 % finančných prostriedkov."
Poznámka pod čiarou k odkazu 29b znie:
„29b) § 17 zákona č. 112/2018 Z. z. v znení zákona neskorších predpisov."
7. V § 10 ods. 10 celom texte sa slová „až 14" nahrádzajú slovami „až 15"."
Doterajšie články sa primerane prečíslujú.
Pán predsedajúci, skončil som s presným prednesením pozmeňujúceho návrhu a pri tejto príležitosti chcem opäť poprosiť vedenie, vedenie parlamentu, aby zmenilo rokovací poriadok tak, aby sme toto nemuseli všetci podstupovať. Už som to raz urobil.
Ďakujem pekne za pochopenie aj za pozornosť. Pekný deň.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 16:31 - 16:33 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Šeliga, sa budem trochu opakovať, ale tiež som zachytil tú vašu poznámku, že nerozumiete českému premiérovi, prečo sa tak správa, a máme dobré vzťahy, a prečo tak koná.
No tak správa sa tak preto, lebo je predseda vlády Českej republiky. Aj minister vnútra Českej republiky je minister vnútra Českej republiky, tak správajú sa preto tak, lebo si chránia vlastné záujmy, chránia si svoje územie pred nelegálnymi migrantmi, kdežto pán Mikulec a spol neurobili vôbec nič. Stačilo podobne sa zachovať ako Česi alebo Rakúšania a zaviesť prísne kontroly na slovensko-maďarskej hranici, ale my a vy konkrétne osobne čakáte na nejaké celoeurópske riešenie. To je podobná situácia, ako už rok čakáte na celoeurópske riešenie v prípade energií, a národný záujem je vám ukradnutý.
A potom, ak dovolíte, jedna osobná poznámka, lebo ste povedali, že nikto z koalície nevystupuje. No tak je to také príznačné, že zrovna vy nastavujete hruď za pána ministra Mikulca. Svedčí to o tom, pán Šeliga, ako ste sa vy a kde sa vy posunuli, ako ste sa spreneverili všetkému, čo ste doteraz deklarovali. Ste boli veľkým obhajcom takých tých spravodlivých procesov, teraz žiadate nejaký kontext v prípade nejakých nahrávok. Ja neviem, aký kontext ešte potrebujete v prípade výrokov vyšetrovateľov, že zapáľme im auto kanistrom, v akom inom kontexte by to znelo inak a podobne.
Svedčí to len o tom, pán Šeliga, že ste pripravený urobiť čokoľvek pre to, aby ste sa ešte udržali nejakým spôsobom v parlamente, a za všetko hovorí aj to, že ste vyhlasovali, že s fašistami nikdy, a teraz vám vôbec, ale vôbec neprekáža, že vládne zákony prechádzajú niektoré len a len s podporou poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko. Ja som ich nikdy fašistami nenazval, ale to ten váš líder, už váš aj osobný, Igor Matovič to robil pravidelne.
Skryt prepis
 

15.11.2022 15:46 - 15:46 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Minister Mikulec má toho na rováši už dosť a je tých prešľapov toľko, že by stačili na zlomenie krku každému inému ministrovi, ale toto posledné a totálne zlyhanie už naozaj ohrozuje bezpečnosť slovenských občanov a renomé Slovenskej republiky.
Tak Česi uzatvoria, resp. dajú kontroly na svoje hranice a Mikulec hovorí, že všetko je v poriadku. Rakúšania dajú kontroly na hranice a Mikulec hovorí, že všetko je v poriadku. Ja už mám pocit, že on tých migrantov už pomaly tu víta ako Merkelová niekedy v Nemecku. On si uvedomuje, ten človek, čo všetko sa môže stať? Áno, za predchádzajúcich vlád sa toho stalo aj veľmi veľa, ale všetci si spomeniete, aj veľmi veľa zlého, ale všetci si určite dobre spomeniete, ako sa predchádzajúce vlády zachovali, keď prišla do Európy obrovská migračná vlna. Ako zodpovedne sa strážili hranice, ako zodpovedne sa pristupovalo k tejto ilegálnej, opakujem, ilegálnej migrácii. Tak to sa tu naozaj niečo musí stať, aby sa kompetentní spamätali? To naozaj nemáme lepšieho, schopnejšieho človeka, ktorý by viedol rezort aj pri týchto citlivých témach?
Veď sami vy koaliční poslanci viacerí hovoríte, že pán minister Mikulec by už ministrom nemal byť. Tak aký je problém zdvihnúť ruku za jeho odvolanie, nech to robí niekto iný? To sa naozaj musí niečo stať?! Musí sa niekomu naozaj reálne ublížiť, až potom otvoríte oči, alebo či ani potom nie?
Stačilo uzavrieť, alebo podať kontroly na slovensko-maďarskú hranicu, podobne ako to urobili Česi a Rakúšania. Prečo si chránia svoje územie? Lebo je to nebezpečné, bolo to nebezpečné a bude to nebezpečné. A keď máme takého ministra akého máme, tak naozaj sa niečo stať môže.
Skryt prepis
 

4.10.2022 18:40 - 18:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, potom mi dajte len minútu, keď na polovicu. (Povedané so smiechoch.) Neviem fakt na ktorú, ale dobre. Pozrite sa, všetko bolo povedané a je to tak. Jednoducho tento zákon prejde len vďaka novému koaličnému partnerovi pánovi Tarabovi a spol. Takto to je. A myslím si, že tak zásadné zmeny by nemali, by nemali prechádzať o jeden, o dva hlasy. A pri všetkej úcte, vidím, že pán Cmorej tu nie je moc obľúbený medzi vami, ale pani Žitňanská, takto to je. Vy ste a pán Šeliga tvrdili, že nebudete visieť na šnúrkach od gatí ľudí, ktorí vzišli z ĽSNS. Takto to hovoril pán Šeliga a vy reprezentujete traja poslanci práve ZA ĽUDÍ, stranu ZA ĽUDÍ a vy len s týmito poslancami toto presadíte. A myslím si, že, hovorím, takéto zmeny by sa mali presadzovať úplne iným spôsobom, ale ak vládna koalícia chce takéto zmeny, ktoré si neželá ani Jednota dôchodcov Slovenska, dokonca tu poslanci za OĽANO vykrikujú: To sú super zmeny! No však choďte sa porozprávať s Jednotou dôchodcov Slovenska, aké super zmeny pre nich, pre nich schvaľujete. Nech sa páči. Nevnímate realitu, páni, nevnímate realitu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.10.2022 18:25 - 18:25 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, ďakujem veľmi pekne. Ja už som o tejto tzv. dôchodkovej reforme veľakrát hovoril a bolo tu už aj povedané, že pred alebo medzitým ako bola predstavená a medzi týmto finále, keď to tak nazvem, uplynul veľký čas. Tiež sme čakali, či sa niečo podstatné zmení. Ale nezmenilo sa v podstate oproti pôvodnému návrhu nič. Až, samozrejme, na to zníženie odvodov pri rodičovskom bonuse. Budeme hovoriť len krátko a stručne. Ale predsa len dovoľte nejakú krátku chronológiu.
Celá táto tzv. dôchodková reforma, lebo ja ju teda za dôchodkovú reformu vôbec nepovažujem, vychádza z porušenia predvolebného sľubu, z porušenia alebo popretie vlastného hlasovania a popretia vlastného postoja hnutím SME RODINA v čase, keď ešte hnutie SME RODINA pôsobilo v opozícii. A súčasťou tohto hnutia je aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Totiž hnutie SME RODINA ešte v opozícii hlasovalo spolu s vtedajšou vládnou koalíciou za zavedenie dôchodkového stropu. Dôchodkový strop sme vtedy s pomocou hnutia SME RODINA stanovili na vek 64 rokov pre mužov aj pre ženy s tým, že pre ženy – matky sa ten dôchodkový strop znižoval v závislosti od počtu detí. Za toto, opakujem, hlasovala, hlasovalo celé hnutia SME RODINA vrátane súčasného ministra práce Krajniaka, pána Milana Krajniaka. A teraz táto zmena vlastne definitívne ruší dôchodkový strop. Čiže minister Krajniak a celé hnutie SME RODINA hlasujú za niečo, čo v minulosti sami presadili. To je fakt.
Pán minister počas tej dlhej doby prijímania tejto novely zákona tvrdil, že ponúkne adekvátnu náhradu, že teda nepodviedol voličov, respektíve neporušil predvolebný sľub a že ponúkne adekvátnu náhradu za dôchodkový strop. Tou adekvátnou náhradou má byť tzv. individuálny dôchodkový strop, čo má znamenať, že človek, keď sa to tak jednoducho povie, keď odpracuje 40 rokov, tak mu vznikne nárok na dôchodok. A taký bežný človek, keď to počuje, tak si povie, však fajn, tak keď od osemnástich rokov pracujem, v päťdesiatosmičke idem do dôchodku, však super. Je to v podstate nejaká adekvátna náhrada. Ale nie je. Nie je. Je to ďalší podfuk. Pretože ten tzv. individuálny dôchodkový strop nie je ničím iným, len ďalším druhom predčasného dôchodku. To znamená, že ak ten človek odpracuje 40 rokov, ale v tom momente nedosiahne aktuálny dôchodkový vek stanovený po novom na základe strednej dĺžky dožitia, tak sa mu bude dôchodok krátiť. Jednoducho dostane nižší dôchodok, konkrétne o 0,3 % za každých začatých 30 dní. Tak to je. Čiže opakujem. Zrušili dôchodkový strop v rozpore s tým, za čo hlasovali ešte v opozícii a adekvátnou náhradou má byť tento podfuk v podobe iného druhu predčasného dôchodku. Takto to je. Takto to je. Klamete a blafujete.
Druhá vec, ktorá nám prekáža a nielen nám, ale aj odbornej verejnosti na tejto tzv. reforme, je, že sa upravuje vzorec výpočtu dôchodkov a páni poslanci zo SME RODINA tvrdili, že to nie je pravda a budú sa krátiť budúce dôchodky. Jednoducho sa budú. Pretože zmeníte výpočet alebo vzorec výpočtu dôchodkov tak, že krátite tzv. aktuálnu dôchodkovú hodnotu, to je tá ADH-čka, zo 100 na 95 %. Nechcem vás všetkých tým zaťažovať, ale to bude znamenať, že ľudia, tí, ktorí už pôjdu do dôchodku po tejto dôchodkovej reforme, tzv. reforme, za tú istú plácu a za ten istý čas odpracovaný ako ľudia, ktorí idú do dôchodku teraz, dostanú nižší dôchodok. Nižší dôchodok. Respektíve ich dôchodky nebudú rásť takým istým tempom ako v súčasnosti, ale môžeme hovoriť presne o krátení budúcich dôchodkov. Takto to je. Takto to je. Takže toto je ďalší problém, prečo máme problém vlastne s touto novelou.
No a tretia vec, to je tá tak najviac diskutovaná, je tzv. rodičovský bonus. Rodičovský bonus viem, že trápil aj súčasnú koalíciu a nakoniec došlo k úprave tých odvodov na 1,5 %, ale v každom prípade treba povedať, že už pri 2,5 % bolo vyrátané, že by si to zo Sociálnej poisťovne len na prvý rok, len za prvý rok by si to vyžiadalo 550 mil. eur. Nechcem sa mýliť, do 600 mil. eur. Teraz je to asi nižšie číslo, keďže ten odvod je nižší, ale tiež som počúval odborníkov z plánu obnovy, pána Šeba, že ďalšími rokmi sa bude táto suma zvyšovať. A táto tzv. dôchodková reforma si dáva za cieľ a motiváciu udržateľnosť dôchodkového systému, no ale toto je v príkrom rozpore. Toto je v príkrom rozpore s tým, aký cieľ, aký cieľ si dala. Až sa ponúka také vysvetlenie, že budúci dôchodcovia zo svojich krátených dôchodkov sa majú poskladať na rodičovský bonus. Problém je v tom, že nie každý rodič má, respektíve nie každý dôchodca má dieťa. Nie každý dôchodca má dieťa. Sú seniori, ktorí buď deti nemajú, alebo sú seniori, ktorých deti pracujú v zahraničí, alebo sú seniori, ktorých deti sú zdravotne ťažko postihnuté. Tých sa ten rodičovský bonus vôbec nedotkne. Ale budú sa skladať, budú sa skladať presne na ten rodičovský bonus iným. Viete, čo je ešte zaujímavé? Že deti, ktoré takto prispejú svojim rodičom tými odvodmi, tak im sa budú dôchodky vyrátavať ako keby odvody neplatili. A teda na ich dôchodky tých detí sa budú tiež skladať všetci ostatní aj tí, ktorí napríklad deti nemajú. Preto považujeme ten dôchodkový, resp. rodičovský bonus za diskriminačný práve pre spomínané skupiny seniorov, ktoré sme uviedli.
Ja si myslím, že férovejším riešením by bolo v ťažkej situácii dôchodcov poskytnúť im ten trinásty skutočný a spravodlivý dôchodok vo výške priemerného dôchodku, ktorý je v súčasnosti za mesiac august, myslím, 515 eur, 516, a v takom prípade by každý dôchodca bez ohľadu na to, či má, alebo nemá deti, dostal sumu vo výške 515 eur, tak si to rozdeľte na tých 12 mesiacov, čo by asi určite tých dôchodcov potešilo. A mrzí ma, mrzí ma, že takýto návrh zákona strana HLAS – sociálna demokracia predložila na tejto aktuálnej schôdzi, ale vládna koalícia ho zmietla zo stola, vôbec sa o tom nechcela baviť. A chcem pripomenúť, že 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku bol schválený zákonom tiež ešte v minulom volebnom období a tiež hlasmi hnutia SME RODINA, a napokon, keď hnutie SME RODINA prišlo do vlády, tak tá vláda a vládna koalícia ten 13. dôchodok zmenila, zrušila, zmenila na sociálnu dávku, na oveľa nižšiu. Však to už všetci vieme.
Takže toto sú dôvody, pre ktoré ani my poslanci za stranu HLAS – sociálna demokracia nemôžeme podporiť túto tzv. dôchodkovú reformu. Bolo tu už správne povedané, že odmieta tieto zmeny aj Jednota dôchodcov Slovenska, tak nechápem, pre koho sa potom tie zmeny robia. Odmietajú to aj viaceré ekonomické autority a len vy, vy okyptená vládna koalícia, si to idete takto pretlačiť a schváliť. Je úplne evidentné, prečo je to predložené a je úplne evidentné, s koho pomocou to schválite. Schválite to, keďže proti je celá opozícia, aj teraz aktuálna opozícia, aj SaS, môžete to schváliť len so svojím novým koaličným partnerom a to teda stranou s pracovným názvom tarabovci, čiže s tromi ľuďmi okolo pána Tarabu. Takto to bude. Takto to zajtra dopadne. Len s týmito tromi ľuďmi.
A pán Taraba môže vykrikovať do celého sveta, že nepodporuje túto vládnu koalíciu, ale toto už bude ixtý zákon na tejto schôdzi, kedy len vďaka hlasom pána poslanca Tarabu prejde, prejde vládny zákon, navyše takto nespravodlivý voči budúcim dôchodcom, voči dôchodcom, ktorí nemajú deti, respektíve zdravotne ťažko postihnuté deti a, samozrejme, aj voči všetkým dôchodcom, keďže sa tu ruší dôchodkový strop, a tým pádom aj vy svojimi hlasmi zariadite, aby dôchodcovia odchádzali do dôchodku priamo z fabrík. Priamo ich budete v sedemdesiatich rokoch raz brať z tých liniek umierajúcich a neužijú si svoj, svoju jeseň života. Nechápem tejto ironické úsmevy asi tri a pol človeka, ktorí tu sedia z OĽANO, ale takto to je. Ani ste sa len nepozreli na tú novelu. Ani ste sa len nepozreli, ale budete hlasovať, lebo je vám to jedno.
Skryt prepis
 

28.9.2022 17:55 - 17:55 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Máš pravdu, pán predseda, už veľmi nie je o čom hovoriť, všetci všetko vieme o Igorovi Matovičovi a Igor Matovič má naozaj zo všetkých svojich vlastností jednu výnimočnú, a to tú, že dokáže, alebo dokázal zjednotiť drvivú väčšinu politického spektra a drvivú väčšinu spoločnosti proti nemu. Čo už tu viac budeme hovoriť, poďme hlasovať a budeme vidieť zajtra už jasne a plasticky, kto si oblečie dres opozície skutočnej a kto si oblečie dres vládnej koalície.
A ja teraz to nepoviem v zlom, je to jasné, je to o trojici poslancov okolo pána poslanca Tarabu a ja chcem pána Tarabu a našich bývalých priateľov z opozície poprosiť, hlasujte za odvolanie Igora Matoviča. Zbavte spoločnosti Igora Matoviča ako ministra financií. A toto je naozaj dobre mienená výzva, nič viac a nič menej, pretože ak pán Taraba tu celý čas hovorí o predčasných voľbách, poďme do predčasných volieb a potom všetko ostatné, tak mu chcem pripomenúť ten jeho výrok ešte z leta tohto roku, keď pán Taraba povedal, najprv chce dohodu o predčasných voľbách a potom bude podporovať prípadné zákony z dielne vlády. A teraz to robí presne naopak, bez dohody o predčasných voľbách podporuje zákony tejto vlády, a tak sa to zajtra vyfarbí.
Je to úplne jasné, buď Igor Matovič zajtra padne, alebo nepadne a všetko to bude závisieť na troch poslancoch okolo pána Tarabu. Je to jednoduché ako facka.
Skryt prepis
 

28.9.2022 10:10 - 10:10 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Kolegovia a kolegyne, je to jednoduché, neviem už, ako to povedať, ale celé Slovensko je posiate bilbordami, 200 eur splnené na dieťa, OĽANO. OĽANO už nemá problém klamať nielenže v televízii alebo na tlačových besedách, oni normálne svoje klamstvo rozsejú po celom Slovensku a myslia si, že ľudia sú hlúpi.
A v tom celom amaterizme, ktorý vládna koalícia predvádza, sa stalo ešte aj to, a mňa naozaj srdce bolí, ako toho pôvodného predkladateľa, toho tzv. ceruzkovného, ak chcete, teda 100 eur prídavok na dieťa pre prváčikov na začiatku školského roka, sa stalo to, že vy ste ešte aj toto tým rodinám zobrali. Vy ste normálne zrušili 100 eur prídavok na dieťa na začiatku školského roka pre prváčikov. Ešte aj toto posledné nieže nedávate, vy ešte aj toto posledné ste tým rodinám zobrali. A keď ste zistili ten svoj prešľap, keď ste zistili, akí ste veľkí amatéri, tak ste narýchlo to začali opravovať a vládna koalícia to späť vrátila parlamentom tak, aby od septembra budúceho roka bolo to krúžkovné, resp. to ceruzkovné, teda tých 100 eur pre každého prváčika. Vrátili ste to späť.
No ale náš návrh spočíva v tom, že my chceme, aby prváčikovia mali 200 eur na začiatku školského roka, dali sme to ešte pred tým, než ste opravili túto svoju nehanebnú chybu a keď už sme, alebo keď už takýto návrh predkladáme, tak vzhľadom na ťažkú situáciu rodín sme navrhli aj to, že chceme, aby každé jedno nezaopatrené dieťa alebo rodina na každé jedno nezaopatrené dieťa dostala 200 eur, jednorazový príspevok ešte v tomto roku. Nielen prváčikovia na základných školách, ale každé jedno nezaopatrené dieťa, čiže každé dieťa, ktoré študuje až do veku dvadsaťpäť rokov by malo na to nárok.
Čo je na tom také zlé? Čo je na tom nepochopiteľné? Rodiny potrebujú pomôcť. Keď si zoberiete, že nezaopatrených detí je približne milión stotisíc, tak ide o sumu približne 220 miliónov eur. To je nejaká zásadná suma, ktorú by váš pán minister financií nezvládol? Pri tých nadpríjmoch, ktoré tu máte, dve a pol miliardy eur tohto roku? Kvôli vysokým cenám? Tak skúste to tým ľuďom vrátiť, keď už musia platiť také drahé potraviny a valí sa tu energetické tsunami, pomôže rodinám, schváľte tento 200-eurový prídavok na dieťa. Jednak 200-eurový prídavok na dieťa pre prváčikov od septembra budúceho roka a 200-eurový jednorazový prídavok ešte teraz na každé nezaopatrené dieťa.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis