Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.10.2020 o 9:40 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2020 17:43 - 17:44 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ja by som s vami súhlasil, pán predseda, ale prečo ste neschválili program, kde bolo napísané pri bode 44, že hlasovanie o 17.00 hod. dnes. Je to bod 44. Vy ste neoprávnene tento bod zaradili, pretože mali ste pri bode 44, kde je napísané prerušené hlasovanie, hlasovanie bude pokračovať, dnes je 20. či ktorého októbra o 17.00 hod., ale v poriadku. Schváľte si to teraz, máte na to väčšinu, zaraďte si to ako bod do hlasovania a urobme si 20-minútovú prestávku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2020 17:42 - 17:42 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
My ale nerozumieme, pán predseda, že keď sme schválili program, tak tento bod je 44. v programe, 44. Prečo sa dostal teraz na rokovanie, to je prvá vec. A v rámci normálnej kolegiality vás prosím, to sú vážne pozmeňujúce návrhy a došlo to na rad teraz. My sme rátali, že tento bod pôjde ako bod 44. Na to sme sa pripravovali, sme tu poctivo od 13.00 hodiny, rokujeme o dôchodkoch, rokujeme o minimálnej mzde. My len chceme mať priestor. Ak teda chcete o tom hlasovať, tak si aspoň to odhlasujte a potom poďme na 15-minútovú prestávku, nech sa poradíme v kluboch, to je celé. Nič iné nechceme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2020 17:40 - 17:41 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem. Je to procedurálny návrh, ale predtým poprosím o vysvetlenie procedúry, pretože toto je bod 44. My sme tento bod nepredradili a nebolo žiadne hlasovanie o tom, že budeme teraz hlasovať o tomto bode, pretože program sme schválili tak, ako sme schválili. To je po prvé.
Po druhé sú tu návrhy, ktoré nemáme teraz ešte k dispozícii. Niektoré sú aj doplnené o nové ustanovenia účinnosti. Ak mienite hlasovať o tom návrhu zákona teraz, navrhujem, aby sme mali minimálne 20-minútovú prestávku na poradu klubu, pretože my si ešte raz musíme prejsť tie pozmeňujúce návrhy a pozrieť sa, že či to je totožné s tým, čo to bolo predtým, a dať odporúčanie našim poslancom. My tu nechceme hlasovať ako nejakí trubadúrovia. My chceme hlasovať zodpovedne, s vedomím, o čom vlastne hlasujeme, 20-minútovú prestávku, ak chcete teda dnes hlasovať, ale asi chcete hlasovať.
A plus prosím vysvetlenie, ako sa to dostalo teraz na program.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 16:50 - 16:52 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom poslancom za faktické poznámky. Nuž keď tu niekto otvorí materiál INEKO a ide nám z neho niečo čítať, tak sa chytáme za bruchá, pán kolega, nehovoriac o tom (povedané so smiechom), že ak si zoberiete programové vyhlásenie vlády v rokoch 2006 až 2010, ak dovolíte, niečo o ňom viem na rozdiel od vás, tak ani jedna z týchto vecí, o ktorých teraz hovoríte, tam dohromady nie je. Takže INEKO je asi tak dôveryhodné ako voda v prútenom koši a nemáme žiadny dôvod sa ňou vôbec zaoberať.
Ale chcem reagovať na to, čo povedal kolega na..., vo faktickej poznámke ohľadne peňazí, keď skonštatoval, že áno, že peniaze máme, ale my ich chceme míňať zodpovednejšie, ako by sme ich míňali my sociálni demokrati. Vraj vy by ste nestavali štadión, vy by ste neviem čo urobili, nedávali by ste Kmotríkovi, ja neviem, aké všelijaké mená ste ešte pospomínali.
Pán kolega, nepochybujem, že ste boli na nejakom peknom koncerte na zimnom štadióne a ste si pochvaľovali: „Ej, Pána Boha, ale máme krásny štadión!“ Nepochybujem, že ste boli na Národnom futbalovom štadióne a povedali ste: „Ej, Pána Boha, ale máme super Národný štadión!“ A 21 štadiónov sme takto opravili na celom území Slovenska. A keď idete na Hrad, tak asi poviete: „Ej, Pána Boha, ale ten Hrad opravili, je to najkrajšia budova na Slovensku, ktorou sa pýšime na celom svete!“ A tam ten pán minister ešte do tej najkrajšej budovy ide a podpíše tam s dôchodcami memorandum, kde ich oklame v priamom prenose!
Takže, dámy a páni, my sa nehanbíme za to, čo sme urobili. My sme nejaké chyby, samozrejme, urobili a sme za ne zaplatili. Ale to, čo dnes vidíme v priamom prenose, keď sa pozrieme na vašeho slávneho právnika, už ani neviem jeho meno, milión, Miškovič, milión eur rámcová zmluva. Porušovanie zákonov v priamom prenose pri verejnom obstarávaní. Vy kradnete a porušujete zákony v priamom prenose. Takže, prosím, buďte ticho.
A potvrdili ste, že máte peniaze na dôchodky. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2020 16:25 - 16:35 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Áno, nepochybne platí, že sa s pánom Krajniakom skoro stretneme znovu v Národnej rade Slovenskej republiky, pretože v rozumnom čase, nie v čase bláznovstiev okolo celoplošného testovania, podáme návrh na jeho odvolanie. A teraz tak ani nejde o vecnosť návrhov, ktoré podáva, ale predovšetkým o to, akým spôsobom podvádza na Slovensku verejnosť. A vôbec to odvolanie nám dá priestor, aby sme poskytli slovenskej verejnosti profil tohto politika, ktorý bol považovaný za jeden z piatich dôležitých hlasov vo Fonde národného majetku od Mikuláša Dzurindu pri privatizácii najtemnejšieho štátneho majetku, ktorý potom ako veľký kresťan slúžil ministrovi vnútra a ktorý dnes ako veľký kresťan slúži pánovi Kollárovi, čo si celkom neviem ani predstaviť, ako môže kresťan slúžiť človeku s takýmito úchylkami.
K samotnému zákonu mám niekoľko otázok a rád by som možno počul na tieto otázky aj odpoveď. Predovšetkým sa chcem spýtať predstaviteľov vládnej koalície, že či čítajú, sledujú a pozerajú, pretože hovoriť na adresu dvanástich rokov našej vlády, že sme iba sľubovali a nič nedoručili, na to môžem povedať len toľko, že ste slepí a hluchí. A to vy si nepamätáte, ako sme zvýšili materskú, ktorá je dnes v podstate čistým príjmom ženy pred nástupom na materskú? Vy si nepamätáte, ako sme zvýšili rodičovský príspevok? Kto zaviedol príspevok pri narodení prvého dieťaťa, druhého dieťaťa, tretieho dieťaťa? Vy si nepamätáte bezprecedentné rozhodnutia v podobe cestovania vlakom zadarmo? Vy si nepamätáte na rozhodnutia, ktoré sa týkali obedov, podpory nákupov nových technológií, pokiaľ išlo o výrobu tepla v rodinných domoch? Ja by som dnes mohol urobiť obrovský zoznam týchto opatrení.
A pripomínam aj pánovi poslancovi, neviem, ktorý to bol, v predchádzajúcej rozprave, že my sme veľmi jasne hovorili o vianočnom príspevku, ktorý sme zaviedli a ktorý sme postupne chceli transformovať na 13. dôchodok. My sme nikdy nedávali peniaze do štátnych rozpočtov počnúc rokom 2006 na 13. dôchodky, ale dávali sme tieto peniaze na vianočné príspevky, ktoré sa postupne zvyšovali.
Dámy a páni, teraz niekoľko elementárnych otázok. Platí alebo neplatí zákon, ktorý hovorí, že musíme vyplatiť dôchodcom priemerný dôchodok v danej kategórii? Teraz si vyberiem len kategóriu starobných dôchodcov a tento zákon jasne hovorí, to je platný zákon uverejnený v Zbierke zákonov, účinný, že musíme vyplatiť 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Pri starobnom dôchodku hovoríme o sume 460 eur mesačne. Tak platí, alebo neplatí? Platí. Tento zákon jednoducho je súčasťou slovenského právneho poriadku.
Argumentujete tu nejakým procedúrami rozpočtovými, ale druhá otázka je veľmi jednoduchá, sú peniaze na vyplatenie 13. dôchodku? Odpoveď, že je.
Neviem, či si nepamätáte, dámy a páni z vládnej koalície, vy ste za to hlasovali, ale v júli bola schôdza Národnej rady a ste pristúpili k radikálnemu navýšeniu deficitu štátneho rozpočtu tak, že ste zvýšili deficit o viac ako 8 mld., a dohromady vláda mohla disponovať do konca tohto roku sumou okolo 11 až 12 mld. eur. Rovnako počúvame, že ste minuli maximálne miliardu a máte plány míňať v priebehu mesiaca maximálne 200 mil. na podporu v boji proti COVID-u. Ak to zrátam, stále som na sume 1,4-1,5, ale vy reálne ste si zvýšili deficit o 8 mld. Čo to tu rozprávate slovenskej verejnosti? Koho tu chcete obalamutiť, že na to nie sú peniaze? Peňazí máte toľko, koľko treba. Na jednej strane 290 mil. dôchodcom zoberiete, na druhej strane dáte 830 mil. v priebehu troch rokov bankám. No blahoželám! A potom sa čudujete a rozčuľujete, keď vás označujeme, že ste krajne pravicová vláda. Ešte raz. Na jednej strane dôchodcom zoberiete 290, na druhej strane dáte bankám v priebehu troch rokov 830 mil. eur.
Mrzí ma, samozrejme, aj to, vážený pán minister, to, že ste pred voľbami hlasovali za zákon a že ste sa na to vykašľali, to už je vaša povahová črta a vašich kolegov SME RODINA. Mňa mrzí, ako ste zneužili dôchodcov, keď ste podpisovali za stranu vašu memorandum s Jednotou dôchodcov Slovenska. My sme si vtedy zaťali jazyk medzi zuby, pán minister, lebo vy ste ešte aj zneužili Hrad. Hrad totiž nie je určený na stranícke akcie. Vy ste zneužili reprezentačné sídlo, ktoré patrí do kurately Národnej rady Slovenskej republiky, na čisto stranícke účely. Fakt by som chcel tú faktúru vidieť, či ste to tam zaplatili, keď ste si prenajali ten priestor, či ste to tam všetko po sebe upratali a či ste urobili všetko to, čo by sa od nás očakávalo, keby sme napríklad prenajali takýto priestor. A tam pánovi predsedovi Jednoty dôchodcov ste slávnostne oznámili, lebo už ste mali jeho skalp, už ste mu ho odrezali z hlavy, že všetky tie dôchodky a všetky tie sľuby, ktoré boli, im jednoducho vyplatíte. A dnes kľudne sem prídete s kamenným ksichtom, pán minister, a poviete, že to tak nie je. Tie čísla sú dnes číslami, ktoré neviete odoprieť. Hovoril o nich pán poslanec Richter veľmi presne a netreba mať ani tabuľky v rukách, aby sme ich nezopakovali. Hovoríte nie o 13. dôchodku, hovoríte o 50 eurách až 300 eurách akejsi sociálnej dávky.
Ak si uvedomíme, že priemerný 13. dôchodok v súčasnosti platný, my nehovoríme vo fantazmagóriách, nehovoríme fiktívne, my nehovoríme virtuálne, ešte môžem použiť jedenásť cudzích slov, hovoríme reálne, zákon platí: 460 eur na mesiac. Ak vy idete vyplatiť od 50 do 300, tak každého jedného starobného dôchodcu v priemere okradnete 460 mínus 50 až 460 mínus 300, čiže okradnete o 410 eur, alebo idem na to opačne, 460 mínus 300 je 160, čiže okradnete o 160 až 410 eur. A toto veľmi presne pomenoval aj minister bývalý Ján Richter. Ide o neuveriteľné okradnutie dôchodcov.
Dámy a páni, znovu, my sa nebavíme o nejakej našej predstave, nejakom návrhu, čo by sme chceli urobiť s dôchodkami, my hovoríme o reálnom právnom stave, ktorý dnes existuje a ktorým je vláda Slovenskej republiky viazaná.
Nielenže máte peniaze a ich nemíňate, čo je horšie, že máte peniaze aj na budúci rok. Na budúci rok ste zaťali sekeru, ktorá nemá obdobu v histórii Slovenska. Čo to znamená? Ste úplne rezignovali? Veď sa sám chválite, pán minister, a nás to teší, pozor, my sa nedržíme filozofie čím horšie, tým lepšie, že nezamestnanosť nám prudko nestúpa kvôli korone. Tak o čom to tu vlastne všetko rozprávame? Prečo ten štát idete likvidovať, keď sami na druhej strane tvrdíte, že ako-tak to ide? Tak nezamestnanosť vám nestúpa, chválite sa, akí ste majstri sveta vo všetkom, zdvihli ste si na budúci rok deficit na 8 mld., čo je možno 7,5 %, hovoríte dokonca o tom, že budete postupne zvyšovať verejný dlh v roku 2023 až na úroveň 70 %. A keď si pozriem váš plán reforiem, ten slávny plán, už sme takí dopletení, už ani neviem, čo platí u vás alebo neplatí, tam máte napísané, že vyrovnaný rozpočet v roku 2024. A v tom istom čase, ako ste robili tento plán reforiem, ste robili návrh štátneho rozpočtu, kde ste povedali, že to je nedosiahnuteľný cieľ, pretože by to vyžadovalo konsolidáciu vo výške 6 mld. v roku 2023. Pravá ruka u vás nevie, čo robí ľavá ruka.
Pán minister, znovu, keby ste boli normálny pravicový politik, ktorý sem príde, ako to hovoria vaši kolegovia, tu váš kolega hovorí, že je proti zvyšovaniu minimálnej mzdy. Keby ste povedali: „Ja som proti trinástemu dôchodku, dôchodcovia si nič nezaslúžia, sú to darmožráči, lebo ja si to o nich myslím,“ v poriadku, je to váš názor. Ale vy tých ľudí klamete do očí. Toto urobiť, tak to si naozaj neviem celkom predstaviť, čo asi tak teraz o vás hovoria tí dôchodcovia na stretnutiach, ktoré majú po celom Slovensku. Ako sa cíti to podvedené vedenie Jednoty dôchodcov Slovenska, ktoré ste zatiahli na Hrad, na Hrad. Našli ste si najposvätnejšie miesto slovenskej histórie, kde ste tým ľuďom akože chceli dať úctu, že tu ste, všetko pre vás urobíme, my vás milujeme, máme vás radi, nebojte sa, my SME RODINA, čo dávame 2,5-tisíc eur za lízanie nechcem povedať čoho, my to vám, dôchodcovia, samozrejme, v tomto okamihu dáme.
Oklamali ste ich. A za toto vás budeme odvolávať, že ste farizej, klamár a podvodník ako celá vaša strana. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 14:41 - 14:43 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Budem reagovať predovšetkým na predstaviteľov vládnej koalície.
Dámy a páni, strácate dych. Keď tak počúvam vaše vystúpenia, tak sa výborne zabávam, pretože, ako vidím, každý máte pred sebou kus papiera, na ktorý vám nejaké mediálne oddelenie píše vety, ktoré máte opakovať, pretože už som dnes počul asi štyrikrát to isté. Hlavne som to počul vo vystúpeniach mediálnych predsedov politických strán, ale aj členov vlády. Strácate dych. Je smutné, že minister práce, ktorý sa vydal na túto samovražednú cestu, nemá žiadnu podporu. Je vás tu dohromady 19 pri zákone, ktorý môžme nazvať antisociálnym počinom v histórii Slovenskej republiky, lebo beriete ľuďom aj to posledné, čo tí ľudia majú.
Kolegovia, kolegyne, z vládnej koalície, prosím vás, ak niečo máte, ja vám znovu môžem rozdať všetkým telefónne čísla na Generálnu prokuratúru, na NAKU, hocikde môžte ísť. Už konečne začnite hovoriť o tom, že čo to teda máte na mysli, keď o tých miliardách stále rozprávate, čo sa tu stratili. Tak teda potom podľa filozofie, že my sme kradli 30 mld., či koľko ste to hovorili, tak vy musíte mať toľko peňazí, že môžte dať 13 dôchodok nie vo výške 463 eur, ale vo výške 900 eur, 1000 eur. Toľko peňazí by ste mohli mať.
Ale, prosím vás, vy nie ste ani transparentní. Pozrite sa, ako vyberáte ľudí do úradov. Žena bije ľudí v sociálnom domove, stane sa prednostkou okresného úradu. Výrobca nábytku z Prievidze sa stane šéfom Banského úradu. Porušujete zákony. V legislatívnej rade máte obžalovaného človeka, ktorý dostal milión eur na rámcové zmluvy, nehovoriac o tom, že všetko to boli dohodnuté firmy, všetko to boli známi. Porušujete zákon pri nákupe najcitlivejších zdravotníckych potrieb.
Toto sa u nás nikdy nedialo. Kradnete a porušujete zákon, toto u nás nebolo.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2020 14:19 - 14:28 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Začnem netradične, chcem poprosiť kolegov z poslaneckého klubu SME RODINA, že ak budú mať ešte nejakú pohnútku osobne útočiť takýmto podlým spôsobom na členov nášho poslaneckého klubu, tak poďme, prosím, otvoriť diskusiu o predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky. Ak chcete tento typ diskusie, môžte ho mať. My vám to neodporúčame. A myslíme to smrteľne vážne.
Teraz, pokiaľ ide o samotnú tému, k zákonu sa idem vyjadriť preto, lebo bol som jeden z predkladateľov tohto návrhu zákona v Národnej rade. A keďže tento zákon je významným spôsobom menený v neprospech ľudí, mám právo k tomu povedať pár slov. Nebudem hovoriť čísla, dámy a páni, ale využijem situáciu, ktorá je v parlamente, na to, aby som presne definoval, s kým máme do činenia, aké charakteristické vlastnosti má súčasná vláda.
Predovšetkým máme právo povedať, že toto je čisto pravicová vláda. A nehovorím to len preto, že vás chcem nejako onálepkovať, pretože to, či je strana pravicová, alebo ľavicová nehovorí názov strany, ktorý sa používa na hlavičkových papieroch, ale hovoria o tom konkrétne činy a skutky. Aby som to zosumarizoval, nepoznám deň v Národnej rade, a som tu už teda s výnimkou, ak som nesedel ako predseda vlády na úrade vlády, už takmer 29 rokov, mínus desať rokov predsedu vlády Slovenskej republiky, nepoznám schôdzu alebo Národnú radu, kde by sa takýmto brutálnym spôsobom zaútočilo na sociálny štát. Prečo máme právo o vás hovoriť, pán minister, že ste pravicová vláda?
Po prvé. Dnes likvidujete minimálnu mzdu. Boli sme premianti v Európe a bolo veľmi správne, že to bolo 60 %, dnes je to 57 %. Ľudia dostanú podstatne menej peňazí.
Po druhé. Trinásty dôchodok. Teraz platí zákon, platí zákon, že máte povinnosť vyplatiť 463 eur každému starobnému dôchodcovi ako 13. dôchodok. Idete vyplatiť buď almužnu 50 eur, do 300, ale tých 300 eur vyplatíte možno skupine okolo 15-16-tisíc ľudí. Viacej ľudí tieto peniaze nedostanú.
Ďalej chcem povedať, že ste zamrazili príplatky za prácu, pokiaľ ide o noc, pokiaľ ide o prácu v sobotu a v nedeľu.
Čo je neuveriteľné, dámy a páni, z 13. a 14. platu chcete odvádzať odvody! To je dnes návrh, ktorý je takisto predmetom rokovania Národnej rady. A keby len to, pýtal sa na to pred chvíľkou iný opozičný poslanec, chcem ho informovať, že nielenže odvody, aj zdaniť idú, pretože je podaný pozmeňujúci návrh k zákonu, ktorý sa týka dane z príjmu, čiže 13. a 14. plat bude aj zodvodnený, aj sa z neho bude platiť jednoducho daň.
Rovnako ste zrušili obedy, lebo v tom návrhu, ktorý má v rukách pán poslanec Kamenický, zdvojnásobujete bonus, rušíte obedy. S nikým ste sa o tom nerozprávali, tie dopady pre rozpočet ZMOS-u budú brutálne, ale to už je pre vás typické, že v týchto otázkach nehovoríte s nikým. Už závidíte tým deckám aj jeden teplý obed.
Zmrazujete minimálny dôchodok a robíte ďalšie kroky, ktoré už aj ťažko je možné narátať v tom zozname počinov, ktoré výrazne idú proti sociálnemu štátu. A potom si otvoríme program Národnej rady Slovenskej republiky a máme tu jeden zákon, ktorý hovorí o tom, že ideme odpustiť osobitný odvod bankám. Ten pomer je veľmi jednoduchý. Miliardu berete ľuďom, deťom berete obedy, dôchodcom beriete, zamestnancom beriete, všetkých beriete ešte aj z toho 13., 14. platu. Preboha! Ste súdni? 13. a 14. plat zodvodňujete, ešte k tomu dávate aj dane? Miliardu im beriete a za tri roky nasledujúce dávate 830 mil. eur bankám. Máme alebo nemáme právo vás označiť za pravicovú vládu? Máme, lebo bankám dávate 830 navyše a ľuďom beriete miliardu. Veľmi jednoduchá matematika pre mňa, mám právo povedať, že ste absolútne pravicoví.
Ste vierolomní, neviem použiť možno iný výraz, ale vierolomnosť je asi najkrajšie slovenské slovo v tomto ponímaní. Nuž vyžaduje to veľkú odvahu a statočnosť, pán minister, s takým kľudným ksichtom tu sedieť a pozerať sa na ľudí, hovoriť áno, ja tu mám návrh zákona, ktorý likviduje 13. dôchodky, minimálnu mzdu. Veď ste za to všetko hlasovali, už sa mi to ani nechce opakovať, už to viacerí poslanci tisíckrát zopakovali, že vše..., za toto všetko ste zahlasovali a dnes bez akýchkoľvek problémov toto ruší.
Ale nielen to mrzí, pán minister, mrzí ma niečo iného. Bol som teraz nedávno vo viacerých reláciách aj s vašimi kolegami z vládnej koalície. Jeden za druhým sa predbiehal v tom, že aký rozpočet je nádherný na rok 2020 pre ľudí vrátane toho veľkého deficitu, ktorý ste si nastavili, aký krásny rozpočet pre ľudí ste si pripravili na rok 2021. Tak aký krásny rozpočet? Aký krásny, keď berete mestám a obciam, beriete ľuďom z 13., 14. platu, beriete minimálne dôchodky, beriete dnes minimálnu mzdu, nehovoriac ani o ďalších veciach, ktoré ste napáchali na sociálnom štáte. Je to veľmi, veľmi zlé a ja si myslím, že okrem pravicovosti vám patrí aj prívlastok vierolomnosť.
No a to tretie je veľmi smutné, musím vás označiť aj za vládu, ktorá nie je demokratická. Nie je demokratická preto, pán poslanec, pretože ak budeme dôslední, návrh zákona o štátnom rozpočte, ktorý ste prerokovali vo vláde, smutné je to, dámy a páni, že mnohí ministri, spýtajte sa vašich ministrov, dámy a páni, predtým, ako vošli do miestnosti vlády v stredu, ani nepoznali záverečnú verziu návrhu štátneho rozpočtu, a napriek tomu išli o tomto rozpočte rokovať. Toto rokovanie je v rozpore so zákonom.
Zákon o tripartite vám jasne ukladá povinnosť, že Hospodárska a sociálna rada vám musí dať nejaké stanovisko. Zapínal som počítač sprava a zľava, žiadne stanovisko som tam jednoducho nenašiel. V tom ste nedemokratickí. Nevediete absolútne žiadny dialóg s nikým, a preto ani nič nemáte. Nemáte ani opatrenia, ani plán obnovy, ešte aj ten štátny rozpočet ste pripravili tak, ako ste ho pripravili.
Chcem ešte dokonca povedať, že ste nedemokratický aj v tom, pán minister, že vy odmietate kontrolnú činnosť Národnej rady a porušujete aj ďalšie zákony. Viete, keď si ja dnes predstavím, ako sa objednávali a súťažili testy, ktoré sú dnes predmetom širokej diskusie, nuž, keby sa to nám stalo, no, prepáčte, tak keby som ja mal dieťa, ktoré chodí do školy, a majiteľom tej školy je človek, ktorý je blízky k tomuto kšeftu, ak zrazu zistíme, že tam je ďalší človek, ktorý je blízky kšeftom SaS, no tak ja môžem otvorene povedať, že kradnete na tých najcitlivejších veciach. Vy idete jednoducho kradnúť tam, kde by ste mali byť najcitlivejší.
Viete, v našom prípade sme neporušovali zákony. Boli etické zlyhania, mohli sa nájsť nejaké prepojenia, ale vy to už máte v paži. Vy si myslíte, že vy môžete všetko. Vy už môžete aj porušovať zákon. Načo ísť na Hospodársku a sociálnu radu. Čo nás je po nich. Múdrosráči, nie? Hádam nebudem počúvať nejakého odborára, chudáka. Nebudem počúvať nejakého zamestnávateľa, blbca. Načo by som ich počúval! Múdrosráči, odchod! A urobili ste štátny rozpočet bez akéhokoľvek dialógu.
V prípade nákupu testov ste sa vôbec neondeli, keď to mám takto po slovensky povedať. Porušili ste zákon, súťaž vyhrala firma, ktorá mala preukázateľne nedoplatky v Sociálnej poisťovni. Sám priznal šéf Štátnych hmotných rezerv, že zavolal, oni išli zaplatiť, doniesli potvrdenia a podpísala sa zmluva. Veď si z nás nerobte srandu. Vy hrubo porušujete zákony v elementárnych veciach a môžem dnes povedať, že aj kradnete. A kradnete úplne otvorene pri porušovaní zákonov, čo si nikto nedovolil. Opakujem, priznávame niektoré zodpovednosti pri etických zlyhaniach, pri prepojeniach, ale prepáčte, toto, čo vy robíte, je absolútne nedemokratické.
No a využijem poslednú minútu a pol, to, čo dnes predviedol predseda parlamentu je pre nás neakceptovateľné, pretože my sme dali v riadnom termíne návrh, aby Národná rada Slovenskej republiky podľa rokovacieho poriadku vykonala kontrolnú činnosť k vláde Slovenskej republiky, či a v akom stave sa nachádza plán obnovy. O pláne obnovy stále nič nevieme. Nič. Stokrát som sa spýtal naň, žiadny plán obnovy neexistuje. Chceli sme v súlade s rokovacím poriadkom, aby vláda predložila Národnej rade správu, aby nám povedala vláda, kde sa nachádza, aké sú východiská, poďme o tom spoločne hovoriť na rokovaní Národnej rady. Ale vy nechcete rozpravu. Vy nechcete dialóg, lebo sa dialógu, rozpravy, klasickej demokratickej metódy práce absolútne bojíte.
Dámy a páni, z opozície čelíme, aby som to zosumarizoval, krajne pravicovej vláde. Čelíme krajne vierolomnej vláde, ktorá klame ľudí, a čelíme nedemokratickej vláde, ktorá porušuje zákony a kradne v priamom prenose pri porušovaní zákonov.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2020 13:22 - 13:22 hod.

Robert Fico
Podávam procedurálny návrh, pán predseda, keďže podľa nášho názoru došlo k hrubému porušeniu rokovacieho poriadku a k nerešpektu opozície, žiadam o zvolanie grémia okamžite.
Ja predpokladám, že predstavitelia klubu ďalšieho opozičného súhlasia s nami, a keďže platí váš prísľub, pán predseda, grémium by sa mohlo okamžite stretnúť. Došlo k hrubému porušeniu rokovacieho poriadku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2020 12:55 - 13:10 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Navrhujem, aby sme zaradili ako prvý bod programu zajtra ráno o 09.00 hod. vystúpenie povereného člena vlády Slovenskej republiky k projektu celoplošného testovania obyvateľov Slovenskej republiky spojeného s rozpravou.
Pán predseda, nie je možné v takejto téme obísť Národnú radu. Odmietam akékoľvek ponuky na neformálne diskusie s kýmkoľvek z vlády. Vláda zodpovedá Národnej rade Slovenskej republiky. Ak má dôjsť ku konsenzu v tomto štáte ohľadne tohto veľkého projektu, je potrebné hovoriť aj s opozičnými stranami a poslanci musia mať možnosť sa oficiálne pýtať predstaviteľa vlády, čo sa deje a ako je to pripravené.
Prosím, berme si príklad z jediného úspešného referenda v roku 2004 o vstupe do Európskej únie, ktoré bolo úspešné len preto, lebo opozícia sa k nemu postavila pozitívne, preto tento návrh je podaný v mene klubu SMER - sociálna demo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 9:40 - 9:42 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, chcem len dodať, čo nepovedal pán poslanec Kamenický, že ide o návrh uznesenia, ktoré sme už predložili raz na mimoriadnej schôdzi, ale nebol schválený program tejto mimoriadnej schôdze. Rovnako sme sa pokúsili tento bod programu zaradiť na riadne rokovanie Národnej rady, ani to nebolo umožnené. Tak to riešime takouto cestou.
Prečo to navrhol pán poslanec Kamenický, a ja využívam túto príležitosť, aby som doplnil ešte to, čo hovoril náš pán kolega. Uvedomme si, že na jednej strane sa prijímajú vecné opatrenia. Ja o nich nebudem teraz diskutovať, pretože možno mať na to rôzny názor, my rešpektujeme rúška, ak je treba zatvoriť nejaké prevádzky, my to rešpektujeme, toto nie je náš problém. My ale hovoríme, že musíme automaticky s tým prijímať aj kompenzačné opatrenia, aby nedochádzalo k tomu, k čomu dôjde v súvislosti s opatreniami prijatými pred týmto zákonom, ktorý chcete prijať v Národnej rade, čo vyvoláva veľký predpoklad na podávanie rôznych žalôb.
Pán poslanec Kamenický mal tú informáciu k dispozícii, ale bál sa ohľadne času, že mu asi nevyjde, tak nedoplnil, že napríklad v Českej republike, keď povedali, že obmedzia kultúrne, divadelné predstavenia, okamžite dali kultúre 750 mil. českých korún, športu 500 mil., autobusové zájazdy 1 mld. českých korún, kompenzácia pre veľtrhy, pre každú jednu oblasť, ktorej boli opatrenia udelené, automaticky prišli opatrenia v podobe kompenzácií.
My nechceme nič iné, pán podpredseda, už to neblokujte, nech sem prídu ministri dvadsiateho a nech nám konečne povedia, čo idú urobiť. Lebo čím ďalej, tým viac sme presvedčení, že netušia členovia vlády, ako majú reagovať na opatrenia. Vedia prijať opatrenia, ktoré tiež vyvolávajú veľkú mieru averzie a diskusií, ale k tomu potrebujeme aj B, ako budete týchto ľudí odškodňovať, ako im pomôžeme.
Prosím, podporte tento návrh.
Skryt prepis