Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

23.9.2021 o 10:32 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 28.9.2021 16:32 - 16:38 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pán minister Sulík, je mi zvláštne, keď vy hovoríte o tom, že ste nevedeli, že čo máte, aké máte práva. Boli ste predsedom Národnej rady Slovenskej republiky a ste tu trávili veľmi veľa času, ale v tomto nie je podstata veci.
Moje vystúpenie na úvod ako navrhovateľa trvalo 20 minút, lebo som vedel, že rovnaký čas bude mať aj minister na odpoveď. Ja som nestrácal čas zaoberaním tým, ako sprivatizovali a čo všetko ukradli pri privatizácii Slovenských elektrární, SPP. Išiel som rovno k veci. Povedal som, v čom je problém a čo od vás chceme.
Prečo ste, pán minister, a teraz tu vyplakávate všetci, prečo ste nezačali vo svojom vystúpení podľa stanovených pravidiel podľa rokovacieho poriadku (potlesk) hovoriť o veciach, o ktorých máte hovoriť? (Doznenie potlesku.)
A prosím, pri všetkej úcte, pán poslanec Podmanický, vieš, že si ťa veľmi vážim, ale chcem, chcem povedať, že čo to je, jakože čo my máme oceňovať, že tu je minister? Minister zodpovedá, preboha, Národnej rade Slovenskej republiky! To oni z toho urobili taký cirkus, že koľkokrát sa predkladajú návrhy zákonov, sú tu ani neni prítomní ministri vlády a snáď ešte budeme teraz písomne ďakovať pánovi ministrovi Sulíkovi za to, že sa uráčil sem prísť. Však je to jeho zodpovednosť a má tu sedieť od začiatku až dokonca bez ohľadu na to, či bude mať možnosť vystupovať, alebo nebude, lebo on je podriadený Národnej rade Slovenskej republiky. Už sa konečne tomu naučme.
A teraz k niekoľkým vyjadreniam, ktoré tu boli, pretože ja tiež chcem vecne pristúpiť k danej problematike.
Minister Sulík, pochopiteľne, nehovoril o riešeniach, lebo ich nemá. To je celý problém. Keby ich mal, tak ich vysúka za tri minúty na nás a povie, toto, toto, toto a toto ideme urobiť a všetko ostatné potom si mohol nechať na záver svojho vystúpenia, v ktorom nadával na SMER – sociálnu demokraciu. Veď to mal povedať rovno, vláda je pripravená urobiť tieto kroky.
My vieme len to, že vláda bude rokovať o novelizácii zákona o energetike, ktorý zavádza totálnu dereguláciu, teda pokiaľ ide o tvorbu cien pre domácnosti, malé a stredné podniky, tak bude to plne v rukách voľného trhu. A vieme ešte, že tu je tzv. ten už spomínaný G komponent, ktorý hovorí o tom, že v prípade výrobcov pôjde cena tohto alebo výška tohto G komponentu o 2/3 dole. A dodám ešte niekoľko údajov, pretože nerád som, keď sa tu nehovorí pravda.
Pokiaľ ide o podporu, pokiaľ ide o podporu výroby elektrickej energie z uhlia, táto podpora bola zavedená v roku 2004, 2004 za vlády Mikuláša Dzurindu. Pokiaľ ide o túto podporu, my sme vždy trvali a hovorili, že je treba vytvárať podmienky pre život na hornej Nitre. Tak teda by bolo možno dobré teraz si povedať a kľudne sa môžme na tom dohodnúť, pán minister, že tu budete 15 minút hovoriť o tom, čo ste pre tú hornú Nitru pripravili.
Tak pre tú hornú Nitru ste nepripravili nič! A kľudne budeme súhlasiť, tu sa postavte, nech sa páči, môžte ísť, môžte ísť hneď teraz a poďte povedať slovenskej verejnosti, čo ste pripravili pre hornú Nitru. Nič. Nechali ste tisíce ľudí, ktorí sú zamestnaní v baniach, ich rodinných príslušníkov na holičkách. V roku 2023 sa zastaví dotovanie výroby elektrickej energie z uhlia a tí ľudia môžu ísť akurát tak po žobraní, lebo nič tam nie je pripravené.
Chcem pripomenúť aj to, pán minister, že boli vecné technické dôvody, prečo bolo treba predlžovať, a vy dobre viete o energetickom uhle v Bystričanoch, ale to vám asi nič nehovorí, pretože ste sa touto témou nikdy nezaoberali.
Takže nech sa páči, poďte nám povedať, pán minister, čo len chcete. (Reakcia ministra.)
Á, vidím, že je urazený, pán minister odchádza, ešte sa aj urazí na Národnú radu, to sme ešte nezažili (potlesk), to je naozaj neuveriteľné toto. To je neuveriteľné.
Takže ja len chcem dokončiť myšlienku, nech tu po mne nevykrikuje pána minister, poprosím, pán podpredseda. Ja mám teraz slovo.
Klamali ste, pán minister, keď ste tvrdili o tom, že pokiaľ išlo o výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, že to bol náš výmysel. Dobre viete (reakcia z pléna), že bol inštalovaný výkon 120 MWh. (Reakcie z pléna.)
No odchádza, lebo nemá čo povedať, lebo nemá čo povedať, lebo nemá čo povedať. (Reakcia ministra.)
Nech sa páči, poďte sem a hovorte.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pokračujte.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Minister hospodárstva ušiel z Národnej rady, lebo nemá odpoveď, čo idú urobiť s cenami elektriny, čo idú robiť s cenami tepla a čo idú robiť s cenami plynu. To je jednoduchá odpoveď. Veď keby tú odpoveď mal na túto základnú otázku, tak sem príde a niečo povie.
A pripomeniem ešte jednu vec kolegom zo SaS, ešte to budú počuť, kým budú po schodoch utekať. V 2010 – 2012 sa zvýšil inštalovaný výkon zo 120 na 560 MWh. Kto bol ministrom hospodárstva? Kandidát za SaS. Kto vtedy podporoval výrobu elektrickej energie zo slnka? Samozrejme, pán Galek, terajší súčasný štátny tajomník na ministerstve hospodárstva. Toto je všetko vec politickej strany Sloboda a Solidarita a mohli by sme pokračovať.
Ale nech tu nerozpráva pán minister o TPS-ke, lebo on nevie, aký je rozdiel medzi TPS-kou a G komponentom. Pretože keby vedel, o čom je TPS-ka, tak vie, že TPS-ka a súčasne cena elektriny je spojená, sú to spojené nádoby. Keď ide hore cena elektriny, ide hore TPS-ka. Dnes má Úrad pre reguláciu silné nástroje na to, ako môže znižovať cenu a môže zagarantovať, že cena nepôjde tak hore, ako to je teraz. Ale oni to nechcú. Oni chcú urobiť jednoducho dereguláciu.
Neviem, dámy a páni, samozrejme, všetky médiá teraz utekali za uplakaným Sulíkom, ktorý bude vyplakávať, že čo on chudák, mu nedovolili v parlamente rozpravu.
Sulík ušiel z Národnej rady, lebo nepozná odpovede, ktoré dostal od poslancov Národnej rady.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 28.9.2021 15:25 - 15:48 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister, dámy a páni, najskôr sa obrátim na pána predsedu politickej strany SaS, že či vôbec môžem rečniť, pretože, pán minister, vaša kolegyňa predložila návrh uznesenia, ktorý ste schválili v Národnej rade, a mne osobitne bolo zakázané moralizovať na pôde Národnej rady. Tak dúfam, že mi dáte výnimku.
Dávate mi výnimku, pán predseda? (Povedané so smiechom. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán predseda, pokiaľ nebudete moralizovať, môžete hovoriť, koľko chcete. (Smiech predsedajúceho.)

Fico, Robert, poslanec NR SR
Aha. Pokiaľ vás budem, pokiaľ vás budem všetkých chváliť, môžem rozprávať aj dve hodiny. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Nech sa páči, pokojne aj dve hodiny. (Povedané so smiechom.)

Fico, Robert, poslanec NR SR
Takže využijem, ďakujem pekne, využije výnimku zo zákazu moralizovať v parlamente a začnem opäť možno tak trošku netradične.
Pán predseda Sulík, ja zberám osobne maturitné vysvedčenia... (Reakcia ministra Sulíka: „Našli ste moje.“) Nie, nenašiel som vaše, ja chcem vaše, práveže som nenašiel vaše, ja vám dám moje. (Rečník odovzdal ministrovi kópiu svojho maturitného vysvedčenia.) Ale buďte taký dobrý, fakt si urobím zbierku maturitných vysvedčení, veľmi rád by som bol, keby ste mi dali kópiu vašeho maturitného vysvedčenia, ďakujem veľmi pekne. (Reakcia ministra Sulíka: „Vy ste boli aký bifľoš.“)
Áno, bol som bifľoš (potlesk), bol som bifľoš, áno, áno, áno, áno.
Ale myslím to teraz vážne, by som to chcel do svojej zbierky a rád by som videl, akú strednú školu ste absolvovali, aké ste mali maturitné vysvedčenie. (Reakcie z pléna. Smiech rečníka.) Ja som, ja som v tomto vysvedčení, bohužiaľ, za bifľoša, ale taký bol možno svet. (Reakcie z pléna.)
Pán predseda, prosím? Aké ŠtB? (Reakcie z pléna.) Neviem, čo hovoríte, ale to je úplne jedno.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Páni poslanci, prosím, upokojíme sa, aby mohol pán, pán predseda nerušene hovoriť.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Pán predseda, pán predseda, viem, že máte dnes, máte dnes ťažký deň, zatvorili vám Plačkovú (smiech v sále), viem, že neotvoríte 1. októbra pavilón v Dubaji, jednoducho to tak niekedy príde naraz všetko dohromady, ale napriek tomu verím, že budete dostatočne koncentrovaný na dnešnú schôdzu (vykrikovanie z pléna) a budete môcť... (Rečník sa zasmial. Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Vážení poslanci, prosím, aj z koalície, aj z opozície, nevyrušujte, nechajte hovoriť pána predsedu, prosím vás pekne. Ďakujem.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Verím teda, že budete mať dnes dostatok koncentrácie na to, aby ste reagovali na základné otázky, ktoré chceme postaviť na dnešnej schôdzi.
Pán predseda Národnej rady, dámy a páni, skupina poslancov Národnej rady v súlade s Ústavou Slovenskej republiky požiadala o zvolanie mimoriadnej schôdze a žiadame, aby sme prerokovali návrh uznesenia, ktorý je súčasťou tohto návrhu.
Verím, že nás nikto nemôže obviňovať, pretože toto nie je prvý pokus o to, aby sme v Národnej rade rokovali o cenách energií a rizikách, ktoré spôsobuje pre slovenský štátny rozpočet sprístupnenie a otvorenie medzinárodného plynovodu Nord Stream 2. Takýchto pokusov už bolo niekoľko, ostatný pokus bol zamietnutý tým, že vládna väčšina sa nezaprezentovala a urobila Národnú radu neuznášaniaschopnou. Preto ľudsky oceňujem, že dnes táto schôdza prebehne. My asi presne vieme, ako bude vyzerať. Predpokladám, že pán minister sa na nás vrhne a nás poobviňuje zo všetkého možného a na konci dňa bude konštatovať, že za hrozbu vysokých cien energií na Slovensku zodpovedá jednoznačne len a len SMER – sociálna demokracia.
Ale teraz vážnejšie, pretože tento problém vidíme úplne inak ako len cez prizmu nejakého súperenia medzi opozíciou a vládnou koalíciou.
Dámy a páni, ako predseda vlády som mal v roku 2009, na začiatku roka, pred sebou pomerne vážne úlohy. Jedna sa týkala obdobia, kedy sme zavádzali na Slovensku euro, a druhá úloha sa týkala obrovskej plynovej krízy. Plynová kríza bola spôsobená veľmi komplikovanými vzťahmi medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, ktoré nemienim teraz komentovať, a pozastavením tranzitu ruského plynu cez územie Ukrajiny. V praxi to znamenalo, že v prvej polovičke januára 2009 niektoré firmy na Slovensku prestali vyrábať a vážne hrozila situácia, že nebudeme mať dostatok plynu nielen na výrobu, ale že bude chýbať plyn aj pre ostatnú časť domácej spotreby. Mám na mysli vykurovanie, mám na mysli používanie plynu možno aj v iných oblastiach.
Vtedy nezostávalo nič iné a možno aj to je dôvod, pán minister, prečo túto schôdzu zvolávame, nikto z nás nezaváhal, naštartovali sme všetky motory a ja som lietal ako bludný Holanďan po celej Európe. Od Moskvy cez Kyjev až do Berlína a na konci dňa sa nám podarilo dosiahnuť určité rozhodnutie a závery, ktoré Slovenskej republike pomohli, a opäť bol naštartovaný tranzit plynu cez Ukrajinu a cez Slovensko.
Priznám sa, že dôvod, prečo sme zvolali túto schôdzu, pán minister, je v tom, že nevidíme túto aktivitu. Všetci čítame a sledujeme, čo nám hrozí v najbližších mesiacoch, a nevidíme, že by vláda, predseda vlády, minister hospodárstva robili potrebné kroky a rokovania, ktoré je v tomto okamihu veľmi dôležité robiť. A to nie iba v kontexte toho, že na svetových trhoch nám stúpa cena plynu a elektriny, ale v kontexte toho, že sa ide otvoriť medzinárodný plynovod Nord Stream 2, čo výrazne ohrozuje finančné záujmy Slovenskej republiky.
Prosím, neberte to ako nejaké zosmiešňovanie, pán minister, ale namiesto toho, aby ste leteli možno do Berlína, do Moskvy a riešili Nord Stream a plyn, tak ste leteli na ples do Londýna alebo neviem teda, kde ste boli. Dnes vnímame, že nie sme schopní ani otvoriť, Slovensko, pavilón 1. októbra, ale vieme o vašich výletoch do Dubaja, kde ste si urobili služobnú cestu na 2 dni a 10 dní ste boli na dovolenke.
Preto sa pýtame a chceme od vlády Slovenskej republiky odpovede na základnú otázku, čo idete urobiť okrem toho, že nám budete dnes celé poobedie nadávať a budete nás obviňovať, čo idete reálne urobiť, aby sme ako-tak sa dostali do rámca cien tepla, plynu a elektriny, aby nedošlo k prudkému zhoršeniu sociálnej situácie na Slovensku.
Pán minister, ja rešpektujem vašu ideologickú orientáciu a viem, že asi nečítate takých autorov, ako je nositeľ Nobelovej ceny za ekonomiku Stiglitz. A on to povedal veľmi presne. Ten, kto sleduje len to, čo odporúča Svetová banka a Medzinárodný menový fond, liberalizácia, privatizácia, deregulácia, tak sleduje cestu do pekla. A Slovensko je na tejto ceste do pekla.
Mňa prekvapilo, že ako jediná viditeľná odpoveď, ktorú dnes vidíme z rezortu ministerstva vnútra, potvrďte to alebo vyvráťte to, pán minister, nevedel som nájsť ten návrh zákona v medzirezortnom pripomienkovom konaní, je údajne novelizácia zákona o energetike, kde chcete ísť cestou úplnej deregulácie, pokiaľ ide o konečnú cenu pre domácnosti a malé a stredné podniky. A odkazujete na českú skúsenosť, skúsenosť z iných západných krajín. Ak necháte na Slovensku v slovenských pomeroch tvorbu ceny na trhu, tak tá vaša slobodná, neviditeľná voľná ruka trhu spôsobí, že ceny týchto komodít pôjdu na Slovensku prudko hore. Ak teda je toto prejavom vašej orientácie, v poriadku, beriem. Bol by som veľmi nerád, keby to bolo prejavom vašej neschopnosti, lebo neviete, čo s tým máte robiť. Tak zrazu prichádzate s myšlienkou, že poďme všetko deregulovať, ako odporúča Svetová banka a Medzinárodný menový fond, a budeme sa spoliehať, že trh to nejako vyrieši. Trh to nikdy nevyrieši a vy to veľmi dobre viete, pán minister. Trh vždy zariadi len to, že bohatí sú bohatší a chudobní sú chudobnejší.
Rovnako nerozumiem, pán minister, a predpokladám, že máte kontakty v danom okamihu s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví, pretože úrad dal teraz do pripomienkového konania vyhlášku, kde hovorí o tzv. G komponente, je to jedna časť ceny elektriny, a navrhuje, a teraz dobre počúvajte, dámy a páni, že aby sa pri tomto G komponente, to je jedna časť ceny elektriny, o dve tretiny znížil tento poplatok pre výrobcov elektrickej energie, napríklad tých, čo vyrábajú elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov. No ale ak niekto v čase, keď sa tlačí cena na svetových trhoch, keď tu nie je žiadna regulácia, ešte prichádza s tým, že poďme oslobodiť výrobcov elektrickej energie o dve tretiny, pokiaľ ide o tento poplatok, ešte o to bude väčší tlak na ceny elektriny v nasledujúcich mesiacoch.
Buď teda povedzte, pán minister, že toto je výsledok vašej orientácie a s tým súhlasí celá vládna koalícia, hoci ste rozmanití ako maďarský guláš, je tam všetko v tom guláši, alebo priznajte, že nemáte žiadne riešenie, tak ponúkate riešenie len a len deregulácie, čo my sociálni demokrati odmietame, pretože my sme etatisti a dúfam, že, tak ako som povedal a rešpektujem vašu orientáciu, vy rešpektujete našu orientáciu, že si myslíme, že sú situácie v živote, kedy musí štát vstúpiť aktívne do konkrétnych procesov.
Na čo teda upozorňujeme, dámy a páni, a čo chceme od vlády Slovenskej republiky?
Upozorňujeme na to, že z rôznych dôvodov na svetových trhoch prudko stúpa cena komodity, ktorá sa nazýva elektrina. Ak si zoberieme obdobie pred piatimi alebo šiestimi mesiacmi, tak tá cena sa pohybovala na úrovni okolo 55 eur za 1 MWh. Najnovšia cena – opäť, pán minister, vy ste pri válove, nie ja, asi potvrdíte alebo nepotvrdíte – je okolo 113 eur za MWh. Hovorím teraz o cene komodity, komodity na trhu, 113 eur za 1 MWh. A všetci veľmi jasne potvrdzujú, že pokiaľ sa nezačneme zaoberať týmto prudkým nárastom ceny elektriny, ak k tomu ešte necháme vašu novelizáciu zákona o energetike, ak k tomu ešte necháme návrh vyhlášky z dielne Úradu pre reguláciu, tak môžem s plnou vážnosťou povedať, že cena elektriny pre domácnosti a malé, stredné podniky na konci dňa pôjde hore o 25 %. Ak, samozrejme, zabudneme na totálnu dereguláciu, ak vypustíme vyhlášku Úradu pre reguláciu a začneme sa pozerať na štruktúru ceny elektriny a budeme hľadať riešenia, tak tento rast nemusí byť, ako sa dnes avizuje, 15 %, ale môže byť podstatne menej.
Čiže máme tri alternatívy. Buď to necháme tak, čo navrhujete vy, a sme na 25 % plus tie legislatívne iniciatívy, ktoré k tomu dávate, alebo tie legislatívne iniciatívy dáme nabok a budeme niekde na úrovni 17 až 18 %, alebo sa pôjdeme s tým pohrať a budeme vidieť, že štát, pokiaľ robí dobrú regulačnú politiku, je schopný dostať zvyšovanie cien elektriny do prijateľnej úrovne.
Môžete protestovať, nemusíte protestovať, pán minister, ale čísla hovoria veľmi jasne. Ak sa pozriete na vývoj cien, či už ide o elektrinu, alebo plyn, v rokoch od nástupu sociálnej demokracie v roku 2006 do vlády, vždy tie ceny, áno, vy ste nám vyčítali reguláciu, aktívne zásahy štátu, ale vždy tie ceny boli stabilné alebo tie výkyvy neboli také vážne, také vysoké. Akonáhle sme prvýkrát videli v akcii pravicovú vládu, a to bola vláda pani Radičovej v rokoch 2010 až ´12, došlo k prudkému nárastu cien týchto komodít.
A opäť to vyzerá tak, že prišiel rok 2021, s plnou vážnosťou a rešpektom chcem povedať, že, samozrejme, tu máme aj parametre svetových cien, my to vôbec nespochybňujeme, sa ukazuje, že ten nárast ceny elektriny môže byť opäť obrovský. Nebudem teraz špekulovať, pretože je veľký rozdiel, že či niekto používa elektrinu iba na svietenie alebo na to, aby používal základné spotrebiče, ale ak nejaká rodina reálne používa elektrinu na vykurovanie, teda na získavanie tepla, tak môžme si predstaviť, že do roka, do jedného roka ten nárast platieb môže byť okolo 150 eur len pri elektrine.
Môžem sa posunúť ďalej a môžem povedať niečo o plyne. Plyn rovnako rastie na medzinárodných trhoch rekordnou výškou a opäť sa môžme baviť a verím, že nás pán minister bude informovať, pretože my sme nezvolali schôdzu, pán minister, preto, aby sme si tu nadávali, my chceme od vás počuť, čo sa deje. Ja predpokladám, že nám poviete, čo sa deje na medzinárodných trhoch.
Je to naozaj preto tak, lebo Ruská federácia obmedzuje toky plynu do Európy? Je to naozaj preto tak, že nemecká ekonomika postupne prechádza, keďže ruší jadrovú energetiku, predovšetkým na plynovú orientáciu? Z akých dôvodov to tak je, že tak prudko stúpa plyn? Je to možno aj z dôvodu očakávania príchodu Nord Streamu 2. Tie témy a tie odôvodnenia sú rôzne, radi by sme, pán minister, od vás počuli vysvetlenie ako od ministra hospodárstva, čo sa vlastne v tejto situácii deje.
Dámy a páni, Slovenská republika má jednu z najrozsiahlejších plynofikácií na svete. Možno, ak tu niekto robil v tejto oblasti, mi potvrdí, že málo je takých krajín, možno by ste rátali na prstoch jednej ruky, málo je toľko krajín, kde majú domácnosti taký prístup k plynu, ako je to na Slovensku. Našou povinnosťou preto je všetko robiť, aby sa ten plyn využíval, nie že ľudia budú odpájať plynové kotly a budú znova kúriť pneumatikami, drevom alebo nejakým uhlím. Veď na to tá plynofikácia bola presne určená.
Opäť, nič sa nedeje, pán minister, kladiem otázku, ako je možné, že naše zásobníky sú momentálne tak naplnené, že do konca roka tá naplnenosť bude iba na úrovni okolo 76 %? Ako je to možné? Jasné, poviete, lebo Fico. Hoci ja neviem, čo s tým mám. Ale ak to bude tak, že nebudeme mať ani pripravené zásobníky na zimu, teraz si predstavte vyhrotenie sporu medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou. Predstavte si, čo môže urobiť nasadenie, nasadenie Nord Streamu dvojky, pretože Nord Stream dvojka svoju... (Reakcia ministra.) No Nord Stream dvojka, pán minister... (Reakcia ministra.)
Neni to okej. Pán minister, ja som bol 10 rokov predseda vlády, ja viem, čo je okej. To vaše okej tu počúvame už 10 rokov, takže ja prosím, zase nerobte z nás naivných hlupáčikov, ktorí nevedia, o čom tu hovoríme. 76 percentné... (Reakcia ministra.)
Pán predseda, môžem poprosiť, pán predseda, aby mi neskákal do reči pán minister. (Reakcia predsedajúceho mimo mikrofónu: „Pán minister, prosím vás pekne, teraz vystupuje, vystupuje pán Fico.“)
Ak budeme sledovať, ak budeme nečinne sledovať to, že v prípade plynu vláda Slovenskej republiky nič nerobí, opäť môžeme rátať s tým, že náklady domácností, pokiaľ je plyn používaný aj na výrobu tepla, teda na kúrenie, nie je používaný iba na varenie, môžu stúpnuť v domácnosti až o 150 eur.
Dámy a páni, na konci dňa zistíme, že balíček, ten negatívny, ktorý ľudia dostanú v roku 2022, keďže vláda na nič nereaguje, môže byť okolo 300 až 400 eur. A do toho si zoberte, čo urobia ceny základných potravín, pretože ak elektrina a plyn pôjdu pre malé a stredné podniky hore, bude to znamenať rovnako prudký nárast aj cien určitých komodít z hľadiska potravinárskeho priemyslu. Ako budeme na to reagovať?
Ja zatiaľ nevidím žiadnu odpoveď, všetci sa vyhovárajú na všetko, ale zatiaľ nevidíme žiadny regulačný rámec, ktorý by vláda Slovenskej republiky pripravila.
Pokiaľ ide o Nord Stream 2, netvrdím hneď v tomto okamihu, že sme ohrození v priebehu najbližších mesiacov. Slovensko má zagarantované určité veci do roku 2028. A okrem toho, pretože sme vedeli, že Nord Stream sa stavia, sme robili zmluvy, ktoré siahajú až do roku 2045. V podstate ich myšlienkou je to, že ten istý ruský plyn, ktorý pôjde po dne mora do Nemecka, sa bude vracať naspäť cez Slovensko do Rakúska a potom ďalej smerom na západ. Ale ten objem ani zďaleka nebude taký, ako je dnes, pretože reálne rúra, kapacita našeho plynovodu je okolo 100-105 miliárd m3, hoci nejde toľko plynu cez túto rúru. Ale ak v roku 2028 tá základná zmluva medzi Gazpromom a Eustreamom vyprší a reálne bude fungovať na 100 % už Eustream, prepáčte, Nord Stream 2, v takomto prípade sa môže stať, že Slovensko príde o výrazné príjmy do štátneho rozpočtu.
Opäť ma opravte, pán minister, ja si pamätám, že príjmy do štátneho rozpočtu vzhľadom na to, že Slovensko má polovičný podiel v SPP, sú okolo 300 mil. eur? Hovorím teraz o príjmoch do štátneho rozpočtu, možno 400 eur, to je, asi záleží aj od toho, aká je preprava, aký je objem toho plynu cez územie Slovenskej republiky. Rešpektujem aj to, že Slovensko má v podstate z hľadiska týchto objemov nízku spotrebu ako krajina. Môžem povedať, že spotreba Slovenskej republiky je medzi 4 až 6 miliardami, teraz okolo 5 miliárd m3 plynu. A to si vieme zagarantovať. To nie je problém dnes tranzitu plynu cez Slovensko.
Zoberte si, urobil sa teraz interkonektor s Poľskom. Plus je prepojenie na Maďarsko, my vieme len cez Poľsko dotiahnuť na Slovensko okolo 4 a pol, 4,6 miliardy m3 plynu, možno menej, možno viac, ja teraz používam údaje, ktoré mám len z mediálneho priestoru, plus, samozrejme, reverzné toky a ďalšie veci, pokiaľ ide o domácu spotrebu, Slovensko sa nemusí obávať o to, že či prežije, alebo neprežije. Ale prečo by malo Slovensko prísť o 300, 400 mil. eur do štátneho rozpočtu? Čiže chceme aj vedieť, čo v tomto robíte. Aké sú kroky vlády, ako pristupujete a ako budete ďalej navrhovať činnosť nielen vlády, ale aj ďalších orgánov.
Nechcem tu rozoberať v žiadnom prípade medzinárodnú politiku. Boli sme svedkami bezprecedentnej deklarácie medzi Nemeckom a Spojenými štátmi, kde Spojené štáty po tom všetkom, čo kritizovali Nord Stream 2, jeho výstavbu, zrazu ustúpili a hovoria, že za určitých podmienok si vedia predstaviť otvorenie prevádzky, sú tam nejaké politické podmienky typu, že nemôže sa plyn používať ako nejaká zbraň. Ďalej sú tam určité politické deklarácie, že sa bude pomáhať Ukrajine. Áno, ak dôjde k výpadku tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu, ukrajinský štátny rozpočet príde o miliardové hodnoty a niekto to bude musieť nahradiť a predpokladám, že Američania si povedali, prečo to máme znášať my, keby k tomu došlo, tak určite sa chcú deliť dnes predovšetkým s Nemcami o tieto obrovské straty, ktoré tam budú. A plus sa aj zmenila charakteristika strategických záujmov Spojených štátov, pokiaľ ide o štandardný plyn prepravovaný cez Ukrajinu a cez územie Slovenskej republiky.
Pán minister, o nič iné nám nešlo. Nikto vám tu nenadáva, nikto vás tu neuráža, my len chceme, postavte sa pred Národnú radu, kľudne prečítajte aj desatoro, aj pätnástoro, aj dvadsatoro. Kľudne nám vynadajte, hodinu nám hovorte, koľko chcete, len potom nám, prosím, odpovedzte na otázku, čo idete urobiť s tým, aby ľudia neboli vystavení obrovskému zdražovaniu od 1. januára 2022.
Z toho dôvodu, pán predseda, navrhujeme za skupinu poslancov Národnej rady, aby Národná rada schválila uznesenie k vážnym sociálnym dopadom výrazného rastu cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022 a k ohrozeniu finančných záujmov Slovenskej republiky v súvislosti s otvorením prevádzky medzinárodného plynovodu Nord Stream 2.
Národná rada Slovenskej republiky zdôrazňuje, že podľa čl. 114 Ústavy Slovenskej republiky je vláda Slovenskej republiky za výkon svojej funkcie zodpovedná Národnej rade Slovenskej republiky. Upozorňuje na ekonomické, finančné a sociálne riziká, ktoré predstavuje avizované výrazné zvyšovanie cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022 a na vážne ohrozenie príjmov štátneho rozpočtu po sprevádzkovaní medzinárodného plynovodu Nord Stream 2, a preto žiada vládu Slovenskej republiky, aby v termíne do 15. októbra 2021 predložila Národnej rade Slovenskej republiky
1. vecný a časový harmonogram krokov, ktoré vláda Slovenskej republiky okamžite podnikne, aby eliminovala ťažké sociálne a hospodárske dopady výrazného zvýšenia cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022 a
2. postup pri ochrane finančných záujmov Slovenskej republiky v súvislosti s ukončení výstavby a sprevádzkovaním medzinárodného plynovodu Nord Stream 2.
O toto žiadame a verím, že toto uznesenie, ktoré je vecné a konštruktívne, ktoré zdôrazňuje to, že vláda Slovenskej republiky zodpovedá Národnej rade, bude v tejto Národnej rade aj schválené.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.9.2021 18:05 - 18:05 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán podpredseda, chcem mať naozaj procedurálny návrh. My sme už stiahli dva návrhy, pokiaľ ide o odvolávaní ministra Mikulca, ide o dva návrhy, ktoré boli súčasťou riadnej schôdze Národnej rady.
Teraz má byť návrh na odvolanie na základe mimoriadnej schôdze, čo by vyžadovalo minimálne polhodinovú prestávku, otvorenie schôdze, opätovne by sme museli predkladať tento návrh. Až takýto cirkus v parlamente nemienime robiť, a preto chceme pokračovať... (Reakcie z pléna.)
Prosím vás, ak sa vám nepáči, páni kolegovia z vládnej koalície, kľudne môžeme mať aj štyri schôdze, bol by som rád, keby ste prejavili nejakú mieru úcty k tomu, že my vychádzame v ústrety. Tak, poprosím vás, tieto posmešky si nechajte sami pre seba.
Preto navrhujem, aby sme pokračovali len v tej schôdzi, ktorá už je otvorená, kde je momentálne prerušené vystúpenie poslanca Národnej rady Ľuboša Blahu. A aby sme to umožnili, oznamujem, že v mene poslancov, ja som to komunikoval so všetkými predkladateľmi, sťahujeme podpisy pod touto mimoriadnou schôdzou, ktorá mala byť teraz otvorená.
Z tohto titulu je jediná schôdza, ktorá je otvorená, tá, ktorá už je začatá, a budeme pokračovať v rozprave vystúpením poslanca Národnej rady Blahu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.9.2021 17:08 - 17:08 hod.

Robert Fico
Pán predseda, nadviažem na slová môjho kolegu zo SMER-u - sociálna demokracia. Chcem vám oznámiť, že v žiadnom prípade nemienime tolerovať tieto manipulácie so schôdzou Národnej rady, prekladania bodov programu v rozpore s rokovacím poriadkom. Oznamujem vám, že môžte rokovať aj do rána. Po 19.00 tu nebude ani jeden predkladateľ, pokiaľ ide o túto schôdzu Národnej rady, ktorá sa týka odvolávania ministra Mikulca. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2021 16:39 - 16:41 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, trochu osobne, ak dovolíte, ja už som prežil v politike tridsať rokov a mal som situáciu, kedy došiel za mnou minister jednej z mojich vlád a dopustil sa smiešneho priestupku. Dokonca, by som povedal, že neurobil nič zlé, ale médiá boli tak nastavené, že nemal šancu to udržať. A povedal som mu, pán minister, toto nevieme udržať, choď od toho preč. On odišiel a urobil dobre.
Ak porovnáme mieru podozrení a zavinenia vo vašom prípade, prosím, berte to ako dobrú radu od skúseného politika, choďte rýchlo odtadiaľto preč!
Vy dobre viete, pán minister, a nie náhodou to dnes hovoril aj v kuloároch predseda Národnej rady Slovenskej republiky pán Kollár, že to, čo vyjde, je drastické, šokujúce a devastujúce. Budete vyzerať ako hňupi, zločinci a podvodníci. Dobrú radu od starého politického barda si, prosím vás, zoberte, choďte rýchlo od toho preč, kým je ešte čas.
A ešte prečítam z uznesenia o vznesení obvinenia Čurillovi a spol. tým elitným vyšetrovateľom tento záver vyšetrovateľa: Postup obvinených príslušníkov NAKA, kedy títo vykonštruovali skutkové okolnosti a vymysleli korupčnú a inú trestnú činnosť vo vzťahu k príslušníkom Úradu inšpekčnej služby len preto, aby zdiskreditovali a znemožnili ich prácu, ktorú si títo vykonávajú vo vzťahu k podozrivým z trestnej činnosti príslušníkov NAKA, je v súčasnom demokratickom právnom štáte absolútne neakceptovateľné a neprijateľné, pričom táto skutočnosť je o to viac zarážajúca, že takto konajú s vedomím riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, nadriadeného príslušníkov Úradu inšpekčnej služby a to dokonca s vedomím, ako to vyplýva zo zadovážených zvukových záznamov, samotného ministra vnútra Slovenskej republiky. Goodbye, pán minister, goodbye... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.9.2021 11:15 - 12:00 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predseda, vážený pán minister, dámy a páni, dovoľte mi, aby som v mene ústavou predpísaného počtu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky predniesol návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi. Návrh, ako som uviedol, spĺňa všetky ústavné predpoklady a ušetrím čas a nebudem komentovať spôsob, akým Národná rada nakladá s takýmito poslaneckými návrhmi, ktoré sa týkajú vyslovovania nedôvery členom vlády. Obmedzím sa na jedno konštatovanie, že nikdy v modernej histórii Slovenska sa nestalo, aby vládna väčšina obštruovala dva mesiace Národnú radu, kým nakoniec dôjde ku prerokovaniu tohto bodu programu. Vidíme v tom hrubé porušovanie nielen rokovacieho poriadku Národnej rady, ale i Ústavy Slovenskej republiky.
Vážený pán predseda, predtým ako uvediem skutkové okolnosti, ktoré nás viedli k predloženiu tohto návrhu, si dovolím postaviť otázku, ktorú považujem v tomto okamihu za dôležitú, a predovšetkým by som bol rád, keby na túto otázku aj niekto odpovedal. Vo viacerých komentároch komentátorov blízkych tejto vládnej koalícii sa objavujú tvrdenia, že dnes na Slovensku pôsobí mafia, ktorá je vo všetkých politických stranách, pôsobí v Slovenskej informačnej službe, pôsobí medzi podnikateľmi, pôsobí na polícií, na prokuratúre, na súdoch. Prosím, dajte mi vedieť, či to je tá moja mafia (reakcie z pléna), alebo či vzniklo niečo nové, aby som teda presne vedel (povedané so smiechom), či sa rozprávame o tom. (Reakcia z pléna.) Ďakujem pekne, takže ďakujem pekne. To som potreboval počuť. Je to úplne jasné, som hlava mafie, ktorá je prakticky všade aj medzi vami. To ma v tomto okamihu veľmi teší a som rád, že ste mi veľmi jasne túto základnú otázku objasnili.
Pán minister vnútra, niekoľko mesiacov sa v súvislosti s vaším menom objavujú informácie, ktoré vás diskreditujú v takom rozsahu a rozmere, že by ste nemali vykonávať pozíciu ministra vnútra. Už som vám to raz povedal. Prekvapuje ma, ako nezvládate mentálne to, že ste súčasťou politického súboja. Chcem odporučiť každému jednému politikovi, ktorý vstúpi do tejto arény, že musí rátať s tvrdou konfrontáciou a najmä musí rátať s ňou vtedy, ak sa objavia fakty, ktoré poukazujú na to, že človek, ktorý zastáva určitú funkciu, by túto funkciu zastávať nemal.
Vaša história je veľmi bohatá. Samozrejme, na všetky veci, ktoré sa okolo vás objavia, odpovedáte lakonicky, ja som to neurobil, ja som tam nebol, ja o tom neviem alebo nie je to pravda. Najskôr ste pracovali ako významný predstaviteľ Vojenského spravodajstva a zneužili ste svoje postavenie na to, že firma vášho otca získala lukratívne zákazky pri strážení nehnuteľností vo Vojenskom spravodajstve. Dokonca tak ďaleko ste zašli, že ešte aj byt, ktorý patril vašemu otcovi, sa používal ako spravodajský byt.
Keď to všetko vyšlo na povrch, sú k dispozícii zmluvy, tak hovoríte, že to nie je pravda. Potom ste pokračovali ako riaditeľ Vojenského spravodajstva v rokoch 2010 až 2012, keď ste vymenili otca za syna, za brata, prepáčte, a bratova firma takisto dostala lukratívne zákazky. Keď to vyšlo na povrch, existujú zmluvy, hovoríte, že to nie je pravda.
Podľa vás nie je pravda ani to, že existuje úradný záznam, ktorý podpísal váš podriadený, v ktorom sa konštatuje, že ste pýtali od neho, aby zabezpečil úplatok 10- až 15-tisíc eur v súvislosti s rekonštrukciou pravdepodobne zariadenia technologického v Trenčíne. Na všetko, čo sa okolo vás objavuje, hovoríte, že to nie je pravda. Hovoríte, že nie je pravda, že vtedajšia premiérka Radičová začala disciplinárne stíhanie za to, že ste zlikvidovali jeden materiál, ktorý hovorí o nehospodárnom nakladaní s hnuteľným a nehnuteľným majetkom vo Vojenskom spravodajstve. No bodaj by ste ho nezlikvidovali, keď sa v tom materiáli hovorilo o vašom otcovi aj o vašom bratovi. Hovoríte, že nie je pravda, že ste prišli o previerku "prísne tajné", no došli ste. Došli ste preto, lebo ste klamali. Klamali ste v otázkach daňových, kde ste nepriznali určité príjmy, ktoré sa týkali prevodu jednej nehnuteľnosti a vašeho cestovania do zahraničia alebo odmien a klamali ste aj v určitých personálnych otázkach. A bol to Najvyšší súd Slovenskej republiky, ktorý potvrdil v rozhodnutí, že odobratie previerky PT bolo úplne platné.
Tvrdíte, že je klamstvo, že Iveta Radičová ako premiérka vám zastavila povýšenie alebo cestu do Bruselu. Vy ste totiž chceli ujsť v roku 2012 a ste sa chceli skryť v jednom štábe v Bruseli, ale Iveta Radičová ako premiérka, poznajúc váš charakter, to preškrtla a povedala, že jednoducho nikam nepôjdete. Potom ste sa v nejakom okamihu stratili a objavujete sa až v roku 2020 ako minister vnútra.
Vážený pán minister, nepôjdem do žiadnych špeciálnych detailov vašeho pôsobenia v rezorte ministerstva vnútra, pretože rezort je obrovský a keby som začal ktoroukoľvek zložkou, tak tam nájdem celý rad rôznych zlyhaní. Ja sa však musím sústrediť v dnešnom vystúpení na to najpodstatnejšie a najzávažnejšie, a to je to, čo sa dnes deje v polícii, čo dnes sú schopní vyšetrovatelia NAKA, ktorých priamo riadite a kontrolujete, urobiť a aké výsledky máme pred sebou.
Nie je žiadnym tajomstvom, dámy a páni, že táto vládna koalícia sa dnes nemá čím pochváliť. Ak sa pozrieme na výsledky, a to je jedno, či to je oblasť ekonomická, sociálna, ktorákoľvek, všade je to totálny rozklad. Či už štátu právneho, či už štátu sociálneho, alebo obraz totálneho rozkladu verejných financií. Preto celkom prirodzene, my tomu ako politici rozumieme, ste sa rozhodli, že znásilníte tému očisty spoločnosti a že za každú cenu budete chcieť ukázať verejnosti, že to viete robiť, že viete zbavovať slovenskú verejnosť rôznych mafiánov, ľudí, ktorí korumpujú, podplácajú a ktorí napáchali vraj podľa vás závažné trestné činy v minulosti.
My sme, pán minister, teraz dúfam, že nám to nikto neuprie, upozorňovali dlhé mesiace, nie dva mesiace spätne, tri mesiace. Hovoríme o tom minimálne od júla roku 2020 na to, že tu dochádza k manipuláciám s trestnými konaniami. Pán minister, prestaňme spoločne klamať túto verejnosť, že ide o nejakú vojnu policajtov. Tu nejde o žiadnu vojnu policajtov. Tu ide o hrubé zneužívanie prostriedkov trestného práva na politické procesy. To nie je žiadna vojna policajtov. Ja som rád, neviem, ako sa to stalo, ale bola to Slovenská informačná služba pod vedením nového riaditeľa. Toho riaditeľa, ktorého ste si vy vybrali, ktorého ste aj nominovali za riaditeľa Slovenskej informačnej služby, ktorá prišla s informáciami o tom, že tu existuje skupina tzv. elitných vyšetrovateľov NAKA, ktorá s vedomím vybraných prokurátorov špeciálnej prokuratúry manipuluje trestné konania tak, že voči konkrétne vybraným osobám sa všetko celé vymyslí, podoprie sa to výpoveďami, kajúcnikmi a títo ľudia budú zadržaní, obvinení a potom vzatí aj to väzby. O tejto správe boli informovaní najvyšší ústavní činitelia v máji v roku 2021 na známom to stretnutí na pôde Slovenskej informačnej služby. Ale neurobili ste nič. Pán minister, vy ste neurobili nič, lebo ste o všetkom vedeli. Mňa mrzí, že neurobili nič ďalší najvyšší predstavitelia štátu, a to prezidentka Slovenskej republiky a predseda Národnej rady Slovenskej republiky.
Je na prospech predsedu Národnej rady, a to musím uznať, že pod obrovským tlakom prečítal na neverejnej schôdzi Národnej rady skrátenú formu tejto správy a viete, že táto správa obsahovala mimoriadne závažné skutočnosti o manipuláciách s trestnými konaniami. Sedel tu vtedy, a to si všetci dobre pamätáte, riaditeľ Slovenskej informačnej služby a dostal konkrétnu otázku. Pán riaditeľ, viete podoprieť svoje tvrdenia obsiahnuté v tejto správe nejakými dôkazmi? A jeho odpoveď všetci poznáme naspamäť. On vtedy povedal, že sú to dôkazy, ktoré sú procesne použiteľné okamžite.
Aká prišla reakcia zo strany vládnej moci, teda zo strany vás? Namiesto toho, aby sa spustilo obrovské vyšetrovanie tohto mega škandálu, namiesto toho sa spustil proces, ktorý mal zastaviť vyšetrovanie týchto mega zločinov vyšetrovateľov NAKA, niektorých prokurátorov špeciálnej prokuratúry, pretože vtedy ste, dámy a páni, už mali konkrétne obete manipulácie s týmito trestnými konaniami, teatrálne ste ráno chodili vykopávať dvere vysokým predstaviteľom, funkcionárom z bývalého vládneho obdobia. Zatvorili ste šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika a vy veľmi dobre viete, že to, čo predviedla sudkyňa Záleská, je monsterproces vymyslený od začiatku až do konca.
Dali ste zatvoriť dvoch prezidentov policajného prezídia. Jeden z nich zomrel za záhadných okolností vo výkone väzby a môžte tu rozprávať o samovražde, koľko chcete. Doteraz to nie je vyšetrené, čím sa to ďalej vyšetruje, tým je tých okolností viac a viac a viac. Pozatvárali ste ďalších ľudí, ja nebudem hovoriť, z prostredia podnikateľov, z prostredia súdov, z prostredia prokuratúry. A už vtedy vám malo brnknúť, že sa niečo deje, keď Generálna prokuratúra prijímala rozhodnutia a konštatovala, že toto konkrétne obvinenie musí zrušiť, lebo je tak vymyslené, abstraktné, že samotný obvinený ani nevie, proti čomu sa má brániť. Ukážte mi krajinu na svete, kde je vznesené obvinenie tak abstraktné a vymyslené, že to generálny prokurátor musí konštatovať v osobitnom rozhodnutí, kde povie, to je celé vymyslené od začiatku až do konca. A ten obvinený tam sedí a pozerá sa, lebo nevie, čo má povedať.
Obvinenia zneli veľmi jednoducho. Na neznámom mieste, nevieme kedy, nevieme kde, nevieme aká osoba, neviem v akej veci, nevieme aké peniaze, prásk, a už aj sedel vo väzbe. Toto sa jednoducho robilo a takýchto obetí ste mali desiatky. A namiesto toho, aby po správe Slovenskej informačnej služby ste začali konať, tak ste začali robiť proti akciu proti vyšetrovaniu. Pre nás bolo úžasom sledovať, ako ste si zatvorili vlastného riaditeľa Slovenskej informačnej služby. My všetci veľmi dobre vieme, že riaditeľa Slovenskej informačnej služby ste nezatvorili za podozrenie z vymysleného úplatku, konkrétneho vymysleného úplatku. Ale zatvorili ste ho preto, lebo ste mu potrebovali zatvoriť ústa, aby nemohol hovoriť o tom, o čom sa Slovenská informačná služba dozvedela v súvislosti s manipuláciami trestných konaní.
A mimochodom, dámy a páni, keď sme teda trošku konkrétnejší, svedok, ktorý svedčil v tomto prípade proti vašemu riaditeľovi Slovenskej informačnej služby, námestník Beňa, bol obvinený z takých trestných činov, že mu hrozil trest na doživotie. Viete, ako skončil? Z trestu na doživotie dostal smiešnych podmienečný trest odňatia slobody a aby sa nepovedalo 14-tisíc eur peňažný trest.
Pokračovali ste ďalej, keď ste zistili, že vyšetrovateľka Santusová, ktorá mala na starosti na inšpekcii tento prípad, tak ste jej zobrali prípad a ste ju odvolali, dokonca ste ju posielali na detektor lži a ešte ste ju poobviňovali zo všetkého možného, čo si len človek vie na tomto svete predstaviť. Odvolali ste šéfa Slovenskej inšpekčnej služby na ministerstve vnútra a ďalších a ďalších a ďalších. Chceli ste zatvoriť Zuriana, šéfa Národnej kriminálnej agentúry, človek si už ani nevie spomenúť, aké všelijaké kroky ste v tomto duchu urobili.
Vážený pán minister, namiesto toho, aby ste dali priestor inšpekcii, aby ste dali priestor ľuďom vyšetriť zločiny tej elitnej skupiny vyšetrovateľov a skupiny prokurátorov, tak ste ich ďalej podporovali.
Najnebezpečnejšie, dámy a páni, na celom tomto manipulovaní trestných konaní je to, že nielenže títo vyšetrovatelia si vymýšľajú celé prípady, ale potom volajú aj rôznych mafiánov, ktorých žiadajú, aby im to potvrdzovali krivými výpoveďami. Ak sa pozriete na troch najznámejších udavačov alebo štyroch najznámejších udavačov, tak sa pozrime, ako dopadli
Máte Csabu Dömötera, máte Petrova, máte Zemana, všetci boli postupne poprepúšťaní, všetci majú pozastavované podmienečné trestné stíhania. Dokonca si užívajú majetok, ktorý získali trestnou činnosťou, a to podčiarknem, užívajú si majetok, ktorý získali trestnou činnosťou.
A čerešničkou na torte, samozrejme, je pán Makó. Makó, ktorý dodnes chodí po Slovensku, chodí po zahraničí, a aby toho nebolo dosť, ešte ho aj korumpujete, pretože je obvinený z tých najzávažnejších trestných činov a vy ste mu dali štátnu zákazku na stráženie budov Slovenskej pošty za 10 mil. eur. Veď to je štátna korupcia v priamom prenose, ktorú momentálne robíte. (Potlesk.) Je to ohavný režim, ktorý ste vytvorili len preto, lebo chcete dokazovať, chcete dokazovať za každú cenu, za každú cenu, že máte pravdu, keď hovoríte o ľuďoch, že niečo spáchali alebo niečo urobili.
Pán minister, ako inak môžeme hodnotiť vaše konanie ako hrubé zneužívanie právomocí verejného činiteľa, keď na váš pokyn prezident Policajného prezídia pán Kovařík prerušil zásah, ktorý urobila policajná inšpekcia voči trom spomínaným udavačom. Hovorím teraz o Petrovovi, hovorím o Zemanovi a hovorím o Csabovi Dömöterovi. Nie my sme to predložili, ale vy ste sa sám priznali v rozhovore, myslím pre Hospodárske noviny, kde ste konštatovali, že ste hovorili s prezidentom Policajného prezídia Kovaříkom a že ste mu povedali, že má zastaviť tento zásah. Najzávažnejšie na tomto hrubom porušení vašich povinnosti a na tomto zločine zneužívania právomocí verejného činiteľa, ktorý ste spáchali, je to, pán minister, je to, že vďaka tomuto zásahu dvaja v tom čase zadržiavaní, podozriví ušli a mali možnosť sa nejaký čas aj skrývať. Jeden sa skrýval v Chorvátsku, potom ste si ho stiahli sem, lebo ste ho potrebovali na vypočutie v súvislosti s kauzou Dušana Kováčika a potom ten ďalší, čo ušiel, bol zadržaný neskôr.
Vážený pán minister, myslím, že ste si všetci prečítali, aj vy osobne, to, čo povedal o tomto zásahu prokurátor, krajský prokurátor jednoznačne skonštatoval, že odvolanie Santusovej bolo v rozpore so zákonom a prerušenie tohto zásahu policajného bolo takisto v hrubom porušení so zákonmi. Vy ste dokonca, pán minister, ešte aj verejne klamali, klamali ste, pretože ste povedali, že Santusová porušila všetky interné predpisy, ktoré existujú na inšpekčnej službe. Fakt je ale ten, že keď ste toto do médií hovorili, v tom čase už bolo vyjadrenie kontroly v rámci ministerstva vnútra, ktorá skonštatovala, že zásah bol v poriadku a že vyšetrovateľka Santusová v rámci Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra neporušila žiadne predpisy. Toto je fakt, pretože je evidentné, že nezvládate tlak, nezvládate funkciu a potom sa priznávate a klamete v priamom prenose. A dnes je úplne evidentné, že to robíte na dennej báze. (Potlesk.)
Vážené dámy a páni, samozrejme, malo to ďalšie a ďalšie pokračovanie. Mysleli sme si, že keď Úrad inšpekcie ministerstva vnútra bude pokračovať vo vyšetrovaní týchto vecí, že dôjde k nejakým výsledkom pomerne rýchlo. Čo ste urobili, dámy a páni, z vládnej koalície? Na čelo úradu inšpekcie ste postavili svojho vlastného človeka. Človeka, ktorý je podozrivý, že vynášal informácie organizovanému zločinu. A dnes je úplne evidentné, že tento človek na Úrade inšpekčnej služby ministerstva vnútra spolupracuje so zločincami, vyšetrovateľmi NAKA a s vybranými špeciálnymi prokurátormi proti svojim vlastným podriadeným na Úrade inšpekčnej služby. To ste dosiahli už vrchol stavu, ktorý si vôbec neviem predstaviť, že by ste takto rozbíjali aj ucelené inšpekčné kontrolné orgány, ktorých úlohu je predovšetkým monitorovať to, čo ste napáchali v rámci rezortu ministerstva vnútra.
Napriek tomuto všetkému, vážený pán minister, došlo k tomu, že objem informácií a dôkazov, ktorý je na stole, a vy lepšie viete ako ja, aký ten objem informácií je, že to, čo dnes je, vážený pán minister, v uznesení o vznesení obvinenia štyrom vyšetrovateľom NAKA, je iba zlomok z toho, čo ste napáchali, zlomok, vy to veľmi dobre viete. A je otázka času, keď všetko, čo bolo ponahrávané, ponatáčané, sa dostane na svetlo božie a som zvedavý, ako potom bude reagovať slovenská verejnosť, lebo už toto čítanie v tomto uznesení o vznesení obvinenia štyroch vyšetrovateľov je niečo, na čo treba mimoriadne silný žalúdok.
Došlo teda k rozhodnutiu, dámy a páni, pod tlakom obrovského množstva dôkazov, ktoré sú dnes na stole, že dôjde k obvineniu, čo si nikto nevedel predstaviť, k zadržaniu a potom aj vzatiu do väzby štyroch vyšetrovateľov NAKA, tzv. elitných vyšetrovateľov NAKA. Dámy a páni, keď si prečítate mená tých obvinených, to sú všetko vyšetrovatelia, ktorí boli vo všetkých medializovaných prípadoch, vo všetkých medializovaných prípadoch. Ak teda toto uznesenie o vznesení obvinenia hovorí o monštruóznom zneužívaní trestného práva na účely politické, my máme právo tvrdiť, že vo všetkých predchádzajúcich prípadoch, či už ide o Tibora Gašpara, či už išlo o generála Lučanského a ďalších a ďalších a ďalších. Obraz vyzeral úplne rovnako. Stretli sa niekde, napísali nejaké uznesenie o začatí trestného stíhania, potom sfalšovali úradné záznamy a potom zavolali Tigrovi, zavolali Zemanovi, zavolali Csabovi Dömöterovi, chlapci, poďte sem, teraz potrebujeme vaše krivé svedectvá.
Viete, keby to bola hra na guličky, kašlem na vás, ale zomrel generál Lučanský kvôli tomuto. Generál Lučanský je presne obeťou tohto vašeho zločineckého režimu. Celý prípad ste si naňho vymysleli od začiatku až do konca a použili ste voči nemu grázlov takéhoto typu. Keď sme počúvali rozsudok sudkyne Záleskej, najväčšej kamarátky najbohatšej novinárky v Európe Tódovej, nepočul iného svedka iba Makóa, Makó povedal, Makó povedal, Makó povedal. No bodaj by Makó nepovedal, keď mu hrozí takmer doživotný trest a vy mu dávate desaťmiliónové štátne zákazky Slovenskej pošty.
Celý prípad Dušana Kováčika je od začiatku až do konca vymyslený a vy to veľmi dobre viete. Samozrejme, ste ticho, lebo vám to vyhovuje a myslíte si, že takto to na Slovensku má fungovať. Dámy a páni, kto si prečítal, odporúčam to každému, je to náročné čítanie. Vznesenie obvinenia alebo uznesenie obvinení štyroch vyšetrovateľov NAKA, tých elitných vyšetrovateľov, ktorí boli úplne pri všetkých prípadoch z minulosti, tak vás opätovne chcem požiadať, pripravte si na to mimoriadne silný žalúdok.
Dovoľte mi, aby som toto uznesenie dostal do takej jednoduchšej polohy pre vysvetlenie slovenskej verejnosti, o čo vlastne ide. Pod tlakom informácií vypracovala Slovenská informačná služba správu, o ktorej som už dnes hovoril. Ako som už aj povedal, bol to riaditeľ Slovenskej informačnej služby pán Aláč, ktorý potvrdil, že všetky tieto veci majú procesne zadokumentované, všetky.
Takže, uznesenie o vznesení obvinenia štyrom elitným vyšetrovateľom, ktorí vo všetkých iných prípadoch konali, nie je založené na výpovedi Csabu Dömötera, nie je založené na výpovedi Zemana, nie je založené na výpovedi Makóa, ktorého korumpujete desaťmiliónovými zákazkami Slovenskej pošty. Toto uznesenie je založené na doslovných prepisoch odposluchov. A chcem pripomenúť, že tieto odposluchy sú legálne, pretože o nich rozhodol príslušný súd. A nejde iba o odposluchy, ide o kamerové záznamy, ide o ďalšie a ďalšie dôkazy, ktoré nie je možné prebiť.
A pripomínam ešte raz, že takýchto dôkazov, a pán minister to vie, vie to, je obrovské množstvo a dotýkajú sa tieto dôkazy iných ľudí ako nejakých štyroch chudákov, vybraných vyšetrovateľov z NAKY, ktorých ste zneužili na špinavú robotu. Vy to veľmi dobre viete a budete všetci prekvapení, keď tie veci vyjdú na povrch.
Čo teda urobili štyria elitní vyšetrovatelia, ktorí boli vo všetkých prípadoch dovtedy zaangažovaní do trestných stíhaní, zadržiavaní, v teatrálnom vykopávaní dverí, obviňovaní a braní do väzby na ľudí, ktorí pôsobili v rôznych funkciách v predchádzajúcom období. Dámy a páni, bol jeden piatok večer, myslím, že to bolo 16. júla 2021, tak sa stretli. Stretli sa večer v kancelárii v budove NAKA, mysliac si, že sú páni sveta, samozrejme, lebo cítili podporu ministra vnútra za svojím chrbtom a rozhodli sa teda, že musia zlikvidovať predstaviteľov policajnej inšpekcie, lebo policajná inšpekcia im už teda 16. júla pekne šliapala po krku. Samozrejme, že Santusovú mali vybavenú, mali tam nového riaditeľa inšpekčnej služby, ale mali jasný pokyn, jasný pokyn, treba ich zastaviť. A môžte sa, pán minister, a ktokoľvek za mnou sedí, smiať koľko chcete, ale vyjadrenia, ktoré na základe odposluchov sú použité v tomto uznesení o vznesení obvinenia, hovoria strašné veci.
Po prvé, musíme skonštatovať, že stretli sa vyšetrovatelia NAKA večer 16. júla a nemali v ruke nič, nemali žiadny dôkaz, nemali v ruke žiadny úradný záznam, nemali v ruke ani tzv. realizačný návrh, na základe ktorého sa pristupuje ku vzneseniu obvinenia. Viete si to uvedomiť? A začali písať, Čurilla diktuje jednému z vyšetrovateľov NAKA uznesenie, ktoré je od samého začiatku vymyslené, veď si to prečítajte! Handrkujú sa, vieš čo, daj tam ešte vydieranie, vieš čo, vydieranie tam nedám, však zatiaľ ešte nevydierajú, daj tam toto, no to tam celkom nesedí, ešte daj tam to, ale aby to sedelo. Mali hlavnú úlohu napísať uznesenie a vymyslieť tak, aby dozor nad týmto konaním mala špeciálna prokuratúra. Toto sa v tomto uznesení objavuje minimálne tridsaťkrát. Pripomínam aj to, že sú tam viaceré vyjadrenia ľudí, ktorí tam sedeli a písali toto uznesenie, že minister vie, minister hovorí, že treba zabrať, sú tam aj vyjadrenia vyšetrovateľov NAKA, ktorí hovoria o tom, že vedomosť musel mať o tomto prípade aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Jeden jediný prokurátor na svete, ktorý je špeciálny prokurátor, je v podmienke, je právoplatne odsúdený za zabitie človeka na priechode, to sa opäť môže stať iba na Slovensku, že si zvolíte za špeciálneho prokurátora takéhoto gaunera, politika, ktorý celý život postavil iba na útokoch proti súčasnej opozícii. (Potlesk.)
Zarážajúce je, keď ďalej čítame toto uznesenie, dámy a páni, že sami priznávajú, že nemajú nič v rukách, že to musia celé od začiatku až do konca vymyslieť a môžte sa chechniť, koľko chcete, páni poslanci. Toto je na základe odposluchov, opakujem, toto nehovorí Csaba Dömöter, toto nehovorí Makó, toto nehovorí Zeman, toto sú reálne odposluchy. Zarážajúce je, že hovoria, že napíšeme to uznesenie a potom ideme sfúknuť nejaké úradné záznamy, ktoré si napísali sami. Tak 16. 7. najprv napíšu uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci a potom, potom napíšu úradné záznamy, totálne vymyslené hovadiny, prepáčte za výraz.
Napríklad. Aby bolo úplne evidentné, išlo o začatie veci trestnej, ktorá sa mala dotýkať viacerých vyšetrovateľov Úradu špeciálnej inšpekcie ministerstva vnútra, ale dotýkalo sa napríklad aj NBÚ. Je tam úradný záznam, ktorý si vymysleli, že na NBÚ vraj preverujú nejakých pätnástich policajtov, vyšetrovateľov a neviem čo, že či im môže zostať bezpečnostná previerka. Je podozrenie, teraz počúvajte, je podozrenie, že rozhodovanie NBÚ môže byť v budúcnosti ovplyvnené nejakým tajomným pánom ix a osobami, ktoré nie sú identifikované z prostredia SIS. Záver - začať trestné stíhania, pokiaľ možno obviniť Konečného, šéfa NBÚ.
Toto sú dôkazy? Napísané až po tom všetkom? Ďalej. Kde bol realizačný návrh? V čase, keď sa písalo uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci, vo vedľajšej kancelárii píše ďalší vyšetrovateľ realizačný návrh a výborne sa pri tom zabávajú. Zachádzajú tak ďaleko, dámy a páni, hovoria, že to je preventívny úder a v ´67. hovorili, viete o čom, o sedemdňovej vojne, ktorá bola medzi Izraelom v rámci arabského sveta. Zabávajú sa výborne, chechcú sa, robia si z toho srandu, prepáčte za výraz, ale bežne sa používali výraz, však my ich odjebeme. Toto tam jednoducho je v priamom prenose všetko nahraté. A všetko smeruje k ministrovi vnútra a všetko smeruje k špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi.
Dámy a páni, predstavte si, že toto uznesenie bolo potom zrušené generálnym prokurátorom, pretože bolo celé od začiatku vymyslené a všetci títo štyria vyšetrovatelia NAKA sú dnes zadržaní a vzatí do väzby. Tak si fakt predstavte, že je nejaký podobný večer piatok a štyria vyšetrovatelia sa takto stretli a povedali, dostali sme pokyn pokiaľ ide o Dušana Kováčika. Dostali sme pokyn pokiaľ ide o Milana Lučanského. Dostali sme pokyn, pokiaľ ide a budem pokračovať od sudcov Najvyššieho súdu, veď vy ste takto zaútočili na podpredsedníčku Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, na sudcov, na niektorých prokurátorov, na policajtov a ďalších a ďalších a ďalších. A vychádzali ste len z toho, len z toho, že vám budú poskytovať krivé výpovede všelijakí zločinci.
Štyria vyšetrovatelia NAKA toho 16. júla pokračujú v uznesení ďalej. Samozrejme, vedia, že nemajú nič k dispozícii, tak jeden hovorí druhému, ten vyšetrovateľ, že práve pred chvíľkou som hovoril so Zemákom. No Zemák je, samozrejme, Zeman, jeden z najznámejších udavačov a dáva mu pokyny, je to nahraté, ako sa má zbaviť sledky, pravdepodobne na Zemanovi bola nejaká sledka. Že však im ujdi, nechcem hovoriť teraz slovník, ktorý bol používaný, do Trnavy, tam sa niekde otoč a potom sa vráť a my ťa niekde vyberieme a rovnako pokračujú v tvrdeniach a hovoria aj Tiger je pripravený povedať, čo je treba povedať.
Čiže. Vymysleli si kompletne celé uznesenie. Keby to pokračovalo ďalej, dámy a páni, tak štyria ľudia, možno aj riaditeľ Národného bezpečnostného úradu dnes sedia vo väzbe na základe totálne vymysleného uznesenia a takto ste to robili stále. Celý rok ste to robili takto a takto sedia v tej väzbe nevinní ľudia. A aby ste si zadovážili dôkazy, tak v čase, keď píšete uznesenie, píšete úradné záznamy vymyslené, píšete realizačné návrhy a voláte zločincom. Zemanovi, voláte zločincovi Csabovi Dömöterovi, voláte zločincovi Petrovovi alebo Tigrovi. To sú tí svedkovia, ktorí, samozrejme, majú podmienečne odložené stíhania, sú z najzávažnejších trestných činov podozriví, užívajú si vlastné majetky, cestujú si, chodia si. No bodaj by vám nepovedali, čo potrebujete povedať.
Csaba Dömöter bol zadržaný a priznal sa hneď ku všetkému. Zrazu sme zistili, že v prípade odovzdávania peňazí v Towers reštaurácii to bolo úplne inak a že to bolo celé od začiatku až do konca vymyslené. Bol som šokovaný zo záveru, ktorý použili vyšetrovatelia v tomto uznesení o vznesení obvinenia, prepáčte, o začatí trestného stíhania vo veci, že takéto niečo v modernej spoločnosti je nevídané, aby si vyšetrovatelia od začiatku až do konca vymysleli trestnú činnosť svojich oponentov, lebo ich chceli zlikvidovať. Že je nevídané, že popritom fabrikovali dôkazy. Prosím vás, však aspoň nejakú formu zachovajte! Toto sa jednoducho nedá porovnať ani s päťdesiatymi rokmi.
Pani kolegyňa, ja nechcem teraz s vami viesť žiadny súboj takto ústny, ale to akože, to sa akože za nás dialo toto, hej? Akože u nás zomierali ľudia vo výkone väzby, u nás sa dialo, že ste falšovali, klamali a že sa robia monsterprocesy. Prosím vás, ani nežartujte! Ja viem, že sa vám to ťažko počúva, ale to je realita, to je uznesenie, ktoré je na základe odposluchov, to nie je uznesenie, ktoré sme si vymysleli my v našom prípade. (Potlesk.) Pán minister... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec Fico, prepáčte, že vás prerušujem, mali by ste mať rozpravu a nie takúto komunikáciu s ostatnými poslancami. A rovnako chcem poprosiť, pani poslankyňa Kozelová, aby ste nereagovali teraz na predrečníka. Budete mať možnosť vo faktických poznámkach. Ďakujem.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán predseda.
Vážené dámy a páni, chcel by som povedať, že sme znovu očakávali, že po tomto všetkom minister vnútra preberie zodpovednosť. Ale on povie ako obyčajne, že to tak nebolo. Že on o ničom nevie, on sa s nikým nestretol a nikoho nevidel. Pán minister, pekný príbeh s tým dievčaťom, viete, ale keby som ja chodil do toho istého baráku, v ktorom býva Zeman, no tak by ste mi neverili absolútne nič a vy ste to vybavili jednou vetou, ja som tam chodil za nejakým dievčaťom.
Pán minister, ak už ste zobrali post ministra vnútra Slovenskej republiky a nechcete priznať zodpovednosť za konflikt záujmov, keď ste zadávali zákazky svojej rodine. Ak nechcete priznať zodpovednosť, že dvaja svedkovia v čase, keď neboli ani obvinení, ani vo väzbe, hovoria o tom, že 100-tisíc eur ste zobrali úplatok. Ak už nechcete zobrať zodpovednosť za to, že váš priamo podriadený na Vojenskom spravodajstve hovorí o tom, že ste si pýtali úplatok 10- až 15-tisíc eur. Ak už nechcete zobrať zodpovednosť za to, že ste protizákonne skartovali správu o nakladaní s hnuteľným a nehnuteľným majetkom vo VSS. Ak už nechcete zobrať za to zodpovednosť, že vám zobrali bezpečnostnú previerku na "prísne tajné". Ak už nechcete zobrať zodpovednosť za ďalšie a ďalšie veci... (Reakcie z pléna. Výkriky v sále.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím vás pekne, kolegovia, ukľudnite sa! Ukľudnite sa, prosím pekne, ukľudnite sa! Keď budete vyrušovať, tak preruším schôdzu. Prečítajte si rokovací poriadok! Máme tam jasne napísané, že nesmieme vnášať... Pán minister nič nevniesol, on to vyrobil tu. (Reakcia na skutočnosť, že minister financií ukazoval smerom do pléna papier s veľkým nápisom. Potlesk z pléna.) On to vyrobil tu, a tým pádom neporušil rokovací poriadok. Prosím, ukľudnime sa. Prosím, ukľudnime sa.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Nechajte ich, nechajte ich tak, nech si píšu, nech si píšu, čo chcú.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Ak chcete, aby pán poslanec Fico pokračoval ďalej, tak sa ukľudnite, lebo preruším schôdzu na hodinu!

Fico, Robert, poslanec NR SR
Nechajte ich tak. Nie, nie, nie, nie prosím vás, nechajte tak. Prosím vás, čo čakáte od plagiátorov? Jeden aj druhý nemajú ani vzdelanie, ani nič. (Potlesk.) Ako niekto si vykladá rokovací poriadok tak... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Čo čakáme od mafiánov, že pán Fico.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Prosím?

Kollár, Boris, predseda NR SR
Čo čakáme od mafiánov, že? (Potlesk.)

Fico, Robert, poslanec NR SR
Neviem, čo povedal. Neviem. (Reakcie z pléna.) Aha. Dobre. Ďakujem pekne. Ďakujem pekne. Lepšie byť mafián ako plagiátor, ale to už je druhá vec. Nuž. (Reakcia z pléna.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Tak to vám gratulujem.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Nuž, chcem pokračovať, ak dovolíte, pán predseda, ale je trápne vykladať rokovací poriadok tak, že nemôžte sem nič niesť, ale čo si tu vyrobíte, to tu môžte. Takže nabudúce si sem prinesieme stometrové plátno, červené, modré a žlté farby a budeme si tu maľovať. Môžme? To je v poriadku? Asi áno, asi to tak bude... (Prerušene vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Určite budeme meniť tento rokovací poriadok, verte tomu.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Takže, pán predseda, pán predseda, viete, nebudem radšej komentovať vaše pôsobenie na pozícii predsedu Národnej rady. Budem pokračovať vo svojom vystúpení, ak dovolíte, a chcel by som dokončiť, že ak toto všetko, pán minister, pre vás nebol problém, tak mal by byť problém to, že ste priamo riadili a koordinovali prácu vyšetrovateľov NAKA pri tomto hrubom zneužívaní právomoci verejných činiteľov.
Znovu, dámy a páni, vôbec nejde o žiadnu vojnu policajtov. O žiadnu vojnu policajtov tu nejde. Ide o hrubé zločiny, zneužívanie právomoci verejných činiteľov vybraných funkcionárov v NAKA a niektorých prokurátorov špeciálnej prokuratúry, o čom všetkom vie aj minister, o čom všetkom vie, samozrejme, aj súčasný špeciálny prokurátor Lipšic a o čom, samozrejme, vedel ako predseda vlády Igor Matovič a vie to teraz ako minister financií a predseda najsilnejšej politickej strany.
Pokračujeme ďalej. Povedali sme si, že po takomto devastujúcom uznesení o začatí trestného stíhania vo veci na základe odposluchov sa opäť situácia ukľudní a budeme sa venovať veciam, tak ako sa máme venovať, v súlade s právnym poriadkom. Nie, prišla myšlienka vzniku komisie na obnovu dôvery v právny štát. To mi tak trošku pripomína normalizačné komisie z roku 1970, ale ak si myslíte, že nejaká komisia niečo vyrieši, ste na veľkom omyle.
Dámy a páni, ak urobíte to, čo zamýšľate, pretože viem, čo všetko máte na stole, ako ďaleko zájdete, je iba na vás, ale ak chcete urobiť z generálneho prokurátora štatistu, ak chcete urobiť zo špeciálneho prokurátora Lipšica, všetko na svete, to znamená, nebudeme potrebovať ani vyšetrovateľov, ani prokurátorov, ani sudcov, budeme mať Lipšica a Tódovú. Tódová napíše, Lipšic obviní, obžaluje, odsúdi a potrestá. Tak to urobte. Ale toto je už mimo rámca akýchkoľvek pravidiel demokratického súboja a právneho štátu.
Ak vám nevyhovovalo v tejto situácii, že generálny prokurátor využíval špeciálne oprávnenie podľa § 363 Trestného poriadku, kde ste boli v roku 2005? Veď SMER bol v opozícii a boli sme vtedy trošku inak nastavení, keď to Daniel Lipšic dával do Trestného poriadku. Veď to je váš výmysel. To nie je náš výmysel. A zrazu, keď vám to nevyhovuje, tak to idete zlikvidovať.
Pán predseda vlády, obraciam sa teraz aj na prezidentku Slovenskej republiky, aj na predsedu vlády Slovenskej republiky. Kladiem si otázku, či si vy vôbec uvedomujete, čo sejete. Či si vy vôbec uvedomujete, čo sa tu všetko môže diať v nasledujúcich rokoch v tejto krajine. Vy ste zasiali takú živnú pôdu pre revanš. SMER - sociálna demokracia nikdy nebude podporovať žiadny revanš a budeme všetko robiť pre to, aby sa diali veci v právnom rámci, to vy nerobíte. Vy úplne ignorujete, aleže úplne ignorujete Ústavu Slovenskej republiky, ignorujete všetky právne predpisy, ktoré tu na Slovensku máme.
Môžem potvrdiť v tomto okamihu, dámy a páni, že po tlačovej konferencii, ktorú sme mali pre české médiá v pondelok, kde možno tiež české médiá nás nemilujú, ale minimálne rozsah, akým informovali o situácii na Slovensku, ukázal, že sú podstatne profesionálnejší ako slovenské médiá, bol včera podaný oficiálny podnet na Európsku komisiu. V čom ten podnet spočíva? Ten podnet spočíva v tom, že podľa čl. 7 ods. 2 Zmluvy o Európskej únie, je Európska únia postavená okrem iného na hodnotách právneho štátu a ľudských práv. A rovnako Zmluva o Európskej únii hovorí, že Komisia môže sama sa obrátiť a podať návrh na Európsku radu za podmienok, ktoré sú v tomto článku napísané a požiadať Európsku radu o to, aby zakročila voči vládnej moci v krajine, ktorá porušuje hodnoty, na ktorých je postavená Európska únia.
Vy ste toľko toho dorobili, toľko zla ste priniesli v poslednom roku, vy ste totálne zničili akékoľvek predstavy o právnom štáte. Čo chytíte do rúk, všetko je deštrukcia právneho štátu. Teraz sa nechcem venovať otázkam iným, pretože toto je predovšetkým o právnom štáte. Ignorujete hrubo ľudské práva ľudí. Veď to nie sú naše vyjadrenia. Dnes je to už celý rad rozhodnutí Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Je to rad rozhodnutí, ktoré prichádzajú z Ústavného súdu Slovenskej republiky, kde sa konštatuje, že konkrétne ľudské práva, konkrétnych ľudí porušujete. Nám nezostáva nič iné, len takýmto oficiálnym podnetom, ktorý bol včera podaný na predsedníčku Európskej komisie, žiadať Európsku komisiu, aby sa začala zaoberať situáciou tu na Slovensku, pretože iná cesta nejde. S vami sa jednoducho inak nedá baviť, pretože zasiali ste revanš rozsahu, ktorému sa nebudete vedieť brániť.
My s tým nechceme mať nič spoločné, dámy a páni, ale ak ste pozatvárali, poobviňovali a ublížili desiatkam nevinných ľudí, do slova a do písmena nevinných ľudí, budete vidieť dôsledky.
Veľmi správne hovorí každý jeden právnik, ktorí na Slovensku pôsobí, ani jedno konanie súdne, ktoré je postavené výlučne na kajúcnikovi, nemôže obstáť.
A čo si vy myslíte, keď ste sa tak tešili z toho 14 ročného trestu pre Dušana Kovačíka? Kompletne celé vymyslené. Že to tak zostane a vy ste sledovali ten proces? A vy si uvedomujete, dámy a páni, že ak niekto pustil mafiána Kudličku na slobodu, tak je to súčasný predseda špecializovaného súdu Hrubala a vám dobre známy predseda senátu na Najvyššom súde Kliment, ktorý s ním hráva golf a ktorý ho pozná? Tak akú mal motiváciu Kliment a Hrubala pustiť Kudličku na stotisícovú peňažnú záruku? A tí sú dnes národní hrdinovia a Záleská ich odmietla vypočuť na súde napriek tomu, že to bolo opakovane tam navrhované a Dušan Kováčik, ktorý nemohol nič robiť, nepozná ani jedného, ani druhého, je obvinený Makóm, ktorého podplácate desaťmiliónovými zákazkami na štátnej pošte, ho dostal na 14 rokov do výkonu trestu odňatia slobody. Vy si myslíte, že takto to skončí?
Každý jeden prípad, kde to je postavené na kajúcnikoch. Kde to je postavené na takej kvalite, ako sme to videli v tomto uznesení o začatí trestnej veci voči tým štyrom elitným vyšetrovateľom, musí skončiť, samozrejme, fiaskom a on takýmto fiaskom aj skončí.
Využívam posledné dve alebo tri minúty, aby som ešte okomentoval aj včerajšiu udalosť. Dámy a páni, vy si sem zbytočne voláte všelijaké slečny Ing. Bendové a podobne, to vám nič nepomôže. (Potlesk.) Viete, dámy a páni, privítal by som veľmi, keby ste si volali dôveryhodnejšie osoby, pretože ak niekto odchádza zo Slovenska 22.-23. septembra a povie, že odchádzam mierne optimistická, vidím posuny, nuž tak teda odkazujem, pokiaľ ide o posuny, že v centre Amsterdamu bol zavraždený novinár. Odkazujem tejto pani, lebo vy ste, samozrejme, nadšení z nej a, samozrejme, a všetci jej tlieskate, že nech nám porozpráva o tom, ako zneužívala peniaze Európskej únie, to vám zrazu nevadí, že sem došla nejaká poslankyňa Európskeho parlamentu, ktorá bola obvinená z toho, že si načierno uplatňovala náklady za hotely v Bruseli, v ktorých nikdy nebývala. Desiatky tisíc eur ukradla z fondu Európskej únie, jasné toto sú pre vás dôveryhodní ľudia. Makó, ktorý kradol ako straka, ktorý berie štátne úplatky, Demeter - mafián, Petrov - mafián, Zeman - mafián, nejaká Ing. Bendová, ktorá kradla vo fonde Európskej únie, toto sú vaši svedkovia (potlesk), ja vám chcem naozaj zablahoželať.
Dámy a páni, sme svedkami totálneho rozvratu právneho štátu, totálneho. My sme za vyšetrovanie vecí, ale robte to kultúrne a v zmysle demokratického trestného práva, ako ho poznáme v celej modernej Európe. Každý jeden, kto je podozrivý z trestnej činnosti, nech je prešetrený, každý jeden, kto chce naozaj ujsť, kto chce ovplyvňovať svedkov alebo kto chce pokračovať v trestnej činnosti, nech je vzatý do väzby. Ale nepoužívajte väzbu ako mučiaci nástroj, robíte to, nezneužívajte trestne právo! Trestné právo nie je možné zneužívať v politickom súboji, ak týmto začnete, tak týmto raz aj skončíte. Znovu, my od tohto dávame ruky preč my s revanšom, ktorý príde, tak ako zajtra ráno vyjde slnko, nechceme mať nič spoločné.
Vážený pán predseda Národnej rady, nešiel som do všetkých detailov, pretože asi si uvedomujete, že vieme toho podstatne viac, ale počkáme si na vývoj, ktorý príde. Preto vás chcem len požiadať, vás, kolegov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby ste po rozprave, ktorá bude bohviekedy zase, však, samozrejme, to je cirkus, toto nie je Národná rada. O druhej máme hodinu otázok, potom sú nejaké predpísané body, potom ani boh nevie, čo bude, kedy bude, toto tu nikdy v živote nebolo a napriek tomu, či už tá rozprava bude dnes, zajtra, pozajtra alebo na budúci rok, lebo aj to je možné, vás chcem požiadať, dámy a páni, aby ste v hlasovaní vyslovili nedôveru tomuto človeku. Tomuto človeku, tomuto, tomuto. (Potlesk.)
Pán minister vnútra, ukazujete na mňa prstom, pretože ste ministrom vnútra a si myslíte, že ma zajtra zatvoríte, kľudne to urobte. Ja na vás ukazujem ako politik, ako politik, tomuto človeku Národná rada, lebo vy sa zodpovedáte nie mne, zodpovedáte tejto Národnej rade, aby sme vám (potlesk), aby sme vám vyslovili nedôveru, pretože nielenže funkciu nezvládate, to bolo úplne evidentné, ani morálne, ani eticky, ani odborne, ale vy túto svoju funkciu hrubo zneužívate.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 23.9.2021 11:14 - 11:14 hod.

Robert Fico
Ak je v budove (reakcia predsedajúceho: "Je v budove."), tak počkáme minútu.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.9.2021 10:32 - 10:33 hod.

Robert Fico
Pán podpredseda, ďakujem pekne, ale je to pravdepodobne prvýkrát v histórii Národnej rady Slovenskej republiky, čo otvárame schôdzu o vyslovení nedôvery konkrétnemu členovi vlády a ten člen vlády tu nie je prítomný. Nie je tu nikto z členov vlády, tak by som bol veľmi rád, keby ste buď rozhodli vy, že budeme pokračovať v schôdzi aj v jeho neprítomnosti, alebo aký bude ďalší postup. Ale ak tu je pán minister, tak by som rád minútu počkal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.9.2021 11:14 - 11:15 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán podpredseda, chcem vás požiadať, aby sme zajtra o 11.00 hod. nehlasovali z takého normálneho, ľudského dôvodu, o 10.30 hod. bude pohreb našeho kolegu Ivana Vargu, na ktorom sa chceme viacerí zúčastniť, tak by som požiadal o takúto možnosť, že by sme hlasovali až o tej 17.00 hod. Ďakujem pekne.
A druhá vec. Bolo by možno vhodné, pán podpredseda, keby sme zaviedli alebo zosúladili pravidlá, ktoré tu máme. Platí, že rokovanie výboru nemôže byť počas rokovania Národnej rady. Teraz hovoríte, že bude seminár, a pozývate poslancov. Tak buď teda povedzme, že sa preruší schôdza, alebo potom bude platiť, že aj výbor Národnej rady môže prebiehať aj počas rokovania Národnej rady. Nemôžu byť dve kritériá pre účasť poslancov na nejakých podujatiach.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.9.2021 11:03 - 11:04 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda, pán predseda, ja si myslím, že Národná rada, ako najvyšší orgán tohto štátu, ktorému zodpovedá vláda, si zaslúži vysvetlenie, prečo sme včera tri hodiny nerokovali. Ako sa môže stať, že po hlasovaní o 17-tej hodine nie sú k dispozícii predkladatelia návrhov zákonov, členovia vlády, pretože hneď po hlasovaní bola schôdza prerušená. Rovnako sa pýtam, prečo bola schôdza prerušená na viac ako hodinu pred týmto hlasovaním? Chcem vás požiadať, aby ste oznámili ministrom, že zodpovedajú Národnej rade a že je ich povinnosťou chodiť predkladať návrhy zákonov. Považujem to za pohŕdanie Národnou radou Slovenskej republiky. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis