Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 16:47 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.10.2021 17:15 - 17:15 hod.

Robert Fico
Pán predseda, ak dovolíte, iba malé upresnenie, aby nedošlo k nejakému omylu.
Pán podpredseda hovoril o strede, ale my máme návrh na utorok. V utorok druhého, ráno o 9.00 hod. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

26.10.2021 16:11 - 16:15 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Chcem len predložiť v rámci rozpravy dva návrhy uznesení, o ktorých by sme potom mali hlasovať ešte pred tým, ako dôjde k samotnému hlasovaniu o uznesení o vyslovení nedôvery, potom, pán spravodajca, vám odovzdám obidve tie uznesenia v písomnej podobne.
Prvé uznesenie alebo prvý návrh, ktorý predkladám (rečník sa obrátil na predsedajúceho), pardon, ja som myslel, že hovoríte na mňa, sa dotýka toho, že dnes minister hospodárstva nepredložil žiadny plán, preto mi dovoľte, aby som predložil návrh uznesenia Národnej rady k vážnym sociálnym dopadom výrazného rastu cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022 a k ohrozeniu finančných záujmov Slovenskej republiky v súvislosti s otvorením prevádzky medzinárodného plynovodu Nord Stream 2.
Národná rada Slovenskej republiky zdôrazňuje, že podľa čl. 114 Ústavy Slovenskej republiky je vláda za výkon svojej funkcie zodpovedná Národnej rade Slovenskej republiky. Upozorňuje na ekonomické, finančné a sociálne riziká, ktoré predstavuje avizované výrazné zvyšovanie cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022 a na vážne ohrozenie príjmov štátneho rozpočtu po sprevádzkovaní medzinárodného plynovodu Nord Stream 2, a preto žiada vládu Slovenskej republiky, aby v termíne do 15. novembra 2021 predložila Národnej rade Slovenskej republiky:
Po prvé. Vecný a časový harmonogram krokov, ktoré vláda Slovenskej republiky okamžite podnikne, aby eliminovala ťažké sociálne a hospodárske dopady výrazného zvýšenia cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022.
Po druhé. Postup pri ochrane finančných záujmov Slovenskej republiky v súvislosti s ukončením výstavby a sprevádzkovaním medzinárodného plynovodu Nord Stream 2. Pán spravodajca, to je prvé uznesenie, nech sa páči.
Rovnako, keďže pán minister neodpovedá na otázky, ktoré dostáva z pléna Národnej rady, navrhujem, aby sme hlasovali aj o druhom návrhu uznesenia. Návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky. Národná rada Slovenskej republiky pripomínajúc čl. 116 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, podľa ktorého je člen vlády za výkon svojej funkcie zodpovedný Národnej rade Slovenskej republiky, žiada člena vlády Slovenskej republiky povereného riadením Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky pána Richarda Sulíka, aby v termíne do 29. októbra 2021 predložil Národnej rade Slovenskej republiky písomnú informáciu o dátume nadobudnutia vlastníctva nehnuteľnosti ranču v Austrálii, jeho rozlohy, kúpnej ceny a ďalších spoluvlastníkoch tejto nehnuteľnosti (meno a priezvisko, štátna príslušnosť). Bratislava, október 2021.
Pán spravodajca, aj odôvodnením predkladám aj tento druhý návrh uznesenia.
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.10.2021 11:24 - 11:38 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ešte raz v stručnosti zopakujem, že minister hospodárstva pán Sulík nepredložil ani jedno jediné relevantné opatrenie, ktoré by pomohlo domácnostiam, slovenským firmám a svojou nečinnosťou vystavuje obrovskej kríze nielen, povedzme, tých 28 % domácností, o ktorých som už hovoril, ktoré nie sú schopné si zabezpečiť vykurovanie plynom, ale vystavuje kríze aj celé hospodárstvo, predovšetkým tie odvetvia, kde cítime, že zdražovanie energií môže spôsobiť až zastavenie výroby.
Nedá mi, aby som nezareagoval na niektoré konkrétne veci, ktoré pomenoval pán minister Sulík vo svojom vystúpení, keď hovoril napríklad o fotovoltaike, kde evidentne zavádza slovenskú verejnosť. Môžem potvrdiť, že v rokoch 2006 až 2010, počnúc rokom 2009 pokiaľ išlo o fotovoltaiku, nainštalovaný výkon bol naplánovaný na úroveň 120 MWh. Rovnako ma prekvapuje, keď spomína cenu alebo podporu, ktorá prichádzala zo štátu pri výrobe elektrickej energie z týchto zdrojov, pretože stanovená cena zodpovedala európskemu priemeru a niektoré krajiny dokonca mali ešte väčšie doplatky a väčšiu podporu, ako to bolo v prípade Slovenskej republiky. Čo je ale najzaujímavejšie, najvýraznejší nárast inštalovaného výkonu pokiaľ ide o fotovoltaiku nastal v rokoch 2010 až 2012, keď bola vláda Ivety Radičovej, keď ministrom hospodárstva bol nominantom práve politickej strany SaS, nehovoriac aj o tom, že pani manželka súčasného štátneho tajomníka vtedy sa výrazne angažovala ako šéfka asociácie na podporu fotovoltaiky, čo znamená, že nariekať tuná nad fotovoltaikou v prípade pána Sulíka je úplne smiešne, pretože z tých nainštalovaných 120 MWh to skočilo až na nejakých 500, 550 MWh.
Rovnako ma prekvapuje s akou ľahkosťou hovorí minister hospodárstva, že chce použiť zdroje z environmentálneho fondu na podporu veľkých firiem. Chcem teda pripomenúť pánovi Sulíkovi, že plnú kontrolu nad týmto fondom nemá on, ale plnú kontrolu má v tejto situácii minister životného prostredia a k tomu minister financií. Ak si dobre pamätám právnu úpravu, sú to títo dvaja členovia vlády, ktorí môžu obmedziť používanie zdrojov na účely, ktoré teraz pomenoval pán Sulík, čiže aj v tomto prípade, berúc aj na zreteľ objem peňazí, nemôžeme konštatovať, že by, a to bol dostatočný zdroj, ktorý by mohol pomôcť veľkým firmám.
No a teraz sa dostávam k dvom alebo trom témam, na ktoré pán Sulík buď nereagoval, alebo reagoval veľmi zvláštne. Stalo sa asi prvýkrát v histórii Národnej rady, že výsledkom odvolávania ministra je podanie trestného oznámenia na navrhovateľa. Dobre, aj takéto možno výstupy môžu prísť na rokovanie Národnej rady, ale je mojou povinnosťou pripomenúť pánovi Sulíkovi niekoľko okamihov, ktoré on interpretoval svojimi vlastnými slovami a tak, ako to videl on, hoci pravda bola úplne iná.
Pán minister, nie je pravda, že SMER - sociálna demokracia vám zabránil vystúpiť v Národnej rade Slovenskej republiky počas mimoriadnej schôdze, ktorá sa týkala zdvíhania cien energií, pretože bol podaný procedurálny návrh pánom poslancom Podmanickým a za tento návrh nehlasovala vládna koalícia, máte väčšinu vo vládnej koalícii, tak sa nevyhovárajte na opozičnú stranu, že vám neumožnila v parlamente vystúpiť. Vy si spytujte svedomie vo vládnej koalícii, či máte, alebo nemáte podporu vládnych poslancov, pretože vládni poslanci mohli schváliť návrh pána poslanca Podmanického a mohli ste rečniť, koľko ste chceli, ale vládni poslanci to odmietli a tento procedurálny návrh neprešiel.
Pán minister, môžete moralizovať, koľko chcete na adresu moju, na adresu kohokoľvek z poslaneckého klubu strany SMER - sociálna demokracia, ale nám sa nestalo ani jednému, že sme vošli do nejakej firmy, kde boli verejné zdroje, ako to je v prípade spoločnosti bratislavskej OLO, boli ste tam vo významnej funkcii a jediný výsledok, ktorý zostal po vás, je, že ste si predali z OLO pozemok do vlastnej firmy a na tomto pozemku ste zarobili milióny korún. Keby toto urobil nominant SMER-u, že stane sa predsedom predstavenstva a riaditeľom spoločnosti, jako je OLO a zabezpečí prevod lukratívneho pozemku z tejto spoločnosti do vlastnej súkromnej spoločnosti, tak by ste nás trhali v zuboch, samozrejme, pre vás to bolo transparentné, všetko bolo v poriadku a ako keby sa aj nič nestalo. Vy ste všetci úžasní v tom, pán minister, že vy keď urobíte nejaký zločin, poviete, že prepáčte, a tým si myslíte, že to je vybavené. Vy sa vždy za všetko iba ospravedlníte, ale vôbec neberiete na zreteľ dopady toho, čo ste reálne urobili.
A dostávam sa k dvom závažným veciam, pán minister, na ktoré ste, bohužiaľ, neodpovedali vo vašom vystúpení. Povedali ste, že ste si kúpili nejaký pozemok, nazvime to ranč v Austrálii, že ste jednotretinový majiteľ tohto ranču a že ste do toho vložili peniaze v hodnote nejakého slušného bytu, tak sa bavme asi o milióne eur. Čiže vy ste spolumajiteľom niekoľkomiliónového ranču niekde v Austrálii a my sa vás ešte raz pýtame, kto sú vaši spoluvlastníci, pretože chceme to vedieť, či nie sú to osoby z podnikateľskej sféry, ktorým ste mohli pomôcť, či to nie je evidentný konflikt záujmov, či to nie je nejaké poďakovanie, alebo či títo dvaja páni nezaplatili za vás a vy to len kryjete nejakým fiktívnym úverom tento podiel, ktorý v tejto spoločnosti máte. Chceme vedieť veľkosť tohto ranču a sú to legitímne otázky, pán minister, pretože... Pamätáte sa, pripomeniem to ešte raz, 800 metrov štvorcových som kúpil vinohrad, tento vinohrad sa dokonca zaradil do tzv. fondu vinohradníckeho, aby nemohol byť použitý na stavebné účely. A tento pozemok je neustále predmetom môjho šikanovania a škandalizácie. Tak sa pýtame veľmi jednoducho, koľko to stálo, koľko to má hektárov, kto sú vaši spoluvlastníci. Ak na tieto otázky neodpoviete, tak to bude vyvolávať naďalej veľké podozrenia, že to je nejaká černota. Nehovoriac o tom, že je to celé čudné, pretože ľuďom trinásty dôchodok vyplatiť nechcete na Slovensku, dôchodcovia to majú naozaj veľmi ťažké a budú to mať ťažké teraz v súvislosti so zdražovaním a vy im oznamujete, že viete čo, dôchodcovia, mám vás v paži, lebo keď bude tu zima, ja pôjdem do tepla do Austrálie a mne tam bude dobre, mám tam rančík niekoľkomiliónový v eurách alebo v austrálskych dolároch, nevieme v čom.
Pravda je taká, ešte raz to zopakujem, že v Land Registry Services v Austrálii vaše meno svieti, možno sa bude dať ísť ďalej, požiadame o nejaké ďalšie informácie, ale bolo by veľmi jednoduché, keby ste vy povedali slovenskej verejnosti, o čo presne ide, čo ste, samozrejme, odmietli urobiť.
Posledná vec, o ktorej chcem hovoriť v mojej reakcii, je otázka Slovenskej pošty. Pán minister, ja by som, samozrejme, veľmi zvažoval, či budete, alebo nebudete vyčítať poslancom Národnej rady spôsob hlasovania. Ak sa ja rozhodnem zdržať hlasovania, je to moja vec, suverénna vec a vás do toho nič nie je. Takže vyčítať navrhovateľovi, ktorý je v opozícii spôsob hlasovania, že nepodporuje vládne návrhy zákonov, tak to chce odvahu a veľkú mieru predstavivosti, ale ktorú vy pravdepodobne máte.
Pošta, pán minister, ja vám vysvetlím, v čom je problém s poštou. Najskôr ste všetci zatajovali, že spoločnosť LAMA SK nepatrí pánovi Makóovi. Potom sme my preukázali, aj som to ukazoval vašim kolegom, niektorí vaši kolegovia došli za mnou, ja som im ukazoval priamo výpoveď pána Makóa, kde sa priamo priznáva, že na šiestom poschodí v jednej budove je firma, ktorá sa volá LAMA SK a že to je jeho firma. Pán Makó to sám povedal a potvrdil. Keď toto vyšlo najavo, tak ste začali hovoriť o nejakej transparentnosti súťaže a neviem čoho všetkého. Pán minister, pamätáte sa, že som dal návrh na odvolanie aj bol odvolaný minister hospodárstva za to, že v elektronickej súťaži na ministerstve hospodárstva vyhrala nejakú upratovaciu službu firma, kde bol vzdialený príbuzný ministra hospodárstva? Tiež to bola elektronická súťaž a mohli sme povedať, najnižšia cena, všetko bolo transparentné a perfektné.
Pán minister, problém je v tom, že pán Makó je najvýznamnejší udavač a je prakticky na zavolanie. Ak niekto niečo potrebuje, Makó príde a porozpráva. Makó stojí za štrnásťročným trestom odňatia slobody pre Dušana Kováčika, špeciálneho prokurátora. Makó stojí za mnohými inými vecami.
Pán minister, viete, čo je šokujúce? Prečítajte si výpoveď napríklad obvineného Suchobu, ako hovorí o tom, čo robil spolu s Makóom, pokiaľ išlo o hotové peniaze, v akých obrovských nákupných taškách manipulovali, a čo sa teraz udialo? Slovenská pošta robila ďalšiu súťaž, pán minister, ale tentokrát nie na stráženie tých budov, ale na prevoz kešu. Kto vyhral? No LAMA, ste normálny? To znamená, že keď niekto je schopný v Billa taškách nosiť obrovské sumy kešových peňazí, tak má kvalifikáciu na vozenie kešových peňazí Slovenskej pošty? Prečo by to nemala byť štátna korupcia, veď je to štátna korupcia, ak tento udavač, pravdepodobne obvinený z obrovského množstva trestných činov, kde mu hrozia obrovské tresty, tento udavač, bez ktorého by ste nevedeli robiť tie špinavosti, ktoré robíte vo vzťahu k opozícii a nominantom. Ak tento udavač dostáva ešte od Slovenskej pošty zákazky na stráženie nehnuteľností, a to bolo teraz v lete a dokonca pravdepodobne na prevoz peňazí, pretože vy ste hovorili, že tá súťaž bola rozdelená na tri časti, pokiaľ ide o stráženie nehnuteľností. Áno, ale všetky tri vyhral Makó. Rovnako je teraz jedna súťaž zatiaľ, dvojmiliónová, videli sme vyhodnotenie ponúk, nevideli sme zatiaľ ešte zmluvu, zmluva ešte nie je v centrálnom registri, ale vieme, že zase je to firma LAMA, ktorá má dostať túto zákazku na prevážanie peňazí. Ako inak to máme hovoriť? Prečo si nemáme myslieť, pán minister, že vás Makó vydiera? Prečo si nemáme myslieť, že Makó chodí za vami a hovorí, ak mi to nedáte, tak aj ja začnem rozprávať, ako som začal rozprávať na toho, na toho, na toho, na toho, hoci veľakrát vieme, že si vymýšľa. A musíme to pripisovať vám, lebo vy ste sa rozhodli, že nominujete za šéfa Slovenskej pošty svojho nominanta, my to rešpektujeme, hoci to nepatrí do vašeho rezortu, ale máme právo vám ako opozícia pripomínať, toto je štátna korupcia.
Ak raz vieme, že majiteľom firmy je človek, ktorý je obvinený z mimoriadne vážnych trestných činov a že je nepostrádateľnou súčasťou pohonu na opozíciu, poskytuje všetky svedecké výpovede, aké len chcete, v podstate on je taký ako jedálny lístok, len si z neho vyberiete výpoveď, ktorú potrebujete. Tak potom sa nečudujte, že my budeme hovoriť o tom, že to nie je v poriadku a naozaj to v poriadku ani nemôže byť.
Dámy a páni, preto vás poprosím, aby ste návrh, ktorý sme predložili, akceptovali. Ja som si vypočul, ako som už povedal, ešte tu nebol pán minister vtedy, moralizovanie, pán minister, na moju adresu, ale ja som ako majiteľ alebo predseda predstavenstva, riaditeľ spoločnosti s verejnými zdrojmi, si nepredal pozemok sám sebe. Ste na tom zarobili, ja neviem koľko, 26, 30 mil. korún. Nehovoriac o tom, že ste napísali list, keď ste boli riaditeľom tejto spoločnosti, personalistke, aby vám vyplatila odmenu vo výške niekoľkých mesiacov. Sám sebe ste si udelili odmenu. Čo ste tam robili, to predsa je nehoráznosť! Vy ste rozkrádali verejné zdroje! A vy nás tu budete poučovať, stranu SMER - sociálna demokracia, a dávať nám nejaké morálne prednášky. Toto jednoducho nemôžem od vás akceptovať!
Pán minister, nepredložili ste žiadne krátkodobé okamžité opatrenie. Vôbec netušíme, čo bude s domácnosťami, netušíme, čo bude s firmami, dobre viete, čo to robí v niektorých sférach výroby. Zaútočili ste akurát tak na SMER - sociálnu demokraciu, pri fotovoltaike ste klamali, že to bol váš minister hospodárstva v rokoch 2010 až ´12, kedy prudko narástol nainštalovaný výkon fotovoltaiky, bolo 120 a vy ste skočili skoro na 500 MWh.
Pokiaľ ide o envirofond, viete, že nemáte nič, pretože Matovič aj s Budajom vás držia v pasci a Matovič vás miluje ako koza nôž, čiže nedostanete nič. Tak nehovorte teraz, že máte nejaké k dispozícii zdroje, ktoré pomôžu slovenským podnikom. Nič ste nepovedali, nič. To sme naozaj mohli skončiť schôdzu už pri tom, keď sme vám postavili otázku, ako to je s tým vaším rančom. A opätovne vás žiadam, to je vážna vec. Nemôžte sa tváriť, že ja nič nebudem hovoriť, to sú nejaké súkromné osoby. My chceme vedieť, kto to je. Aj tak dobre viete, že si to zistíme.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.10.2021 11:05 - 11:06 hod.

Robert Fico
Pán predseda, keďže ráno o deviatej bola otvorená schôdza, pokiaľ ide o vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva, chcem týmto oznámiť, že poslanci, ktorí sú podpísaní pod návrhom na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorá je na štrnástu hodinu plánovaná, sťahujú tieto podpisy, čiže nebude potrebné sa touto schôdzou zaoberať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.10.2021 10:47 - 10:59 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, trošku, ak dovolíte, odľahčím situáciu, začína tu byť dusno. (Reakcia z pléna.) Prosím taxikárov, keby sa ukľudnili.
Viete, keď som počúval tie vyjadrenia od pána Sulíka ohľadne akýchsi testov, že aká bude zima a čo bude a kde bude, tak mi to pripomenulo jeden krásny príbeh, ako indiáni došli za šamanom, ktorý býval hore na kopci, a pýtali sa ho, že aká bude zima. No a šaman povedal, že bude studená zima. Tak indiáni išli dole a vyrúbali štvrťku lesa a pripravili si drevo na zimu, ale neboli spokojní. Išli za tým šamanom znovu a pýtajú sa ho, že naozaj bude studená zima? A on hovorí no, myslím si, že bude veľmi studená zima. Určite bude studenšia ako za posledných päť rokov. Tak išli dole, vyrúbali druhú štvrtinu toho lesa. Neboli spokojní, vrátili sa k šamanovi a mu hovoria, že fakt si myslíš, že bude taká studená zima, ako nebola posledných päť rokov? Nie, bude taká zima podľa mňa, že taká nebola pätnásť, dvadsať rokov. Tak išli dole a dorúbali aj tú tretiu štvrtinu. Ale stále neboli spokojní. Došli k nemu hore a pýtajú sa, fakt bude taká studená zima? No chlapi, nikdy ešte taká studená zima nebola, ako bude táto. A, šaman, ako ste na to došiel? No keď na vás pozerám, ako rúbete drevo, tak tá zima bude naozaj veľmi studená.
Tak toto je prístup Sulíka. A to je, to sú tie drísty, to je tá neprofesionalita, čo tu predviedol pred niekoľkými minútami a rozpráva nám o nejakom kilečku, v tomto prípade o pätnástich bodoch, ale ani jeden z týchto bodov nesmeruje k tomu, k čomu ho vyzývame a k čomu má byť aj táto schôdza Národnej rady.
Dámy a páni, ja sa, samozrejme, vyjadrím aj k tým ostatným dôvodom, pre ktoré sme dali návrh na odvolanie ministra hospodárstva, ale začnem tým, čo považujem za najsprávnejšie, a to je téma energií, za ktoré zodpovedá pán minister Sulík.
Som prekvapený, že bol tu predseda vlády Slovenskej republiky, ale ako ste si všimli, aký je rozdiel, keď číta a keď nečíta. Keď číta, tak nejaký súvislý prejav má, keď nečíta a má povedať tri súvislé vety, má s tým vážny problém. Prekvapuje ma, že mu nenapísali tí úradníci do jeho vystúpenia, že sa vrátil predsa zo summitu Európskej únie. A ten summit bol v piatok minulý týždeň. A na tomto summite, dámy a páni, sa Európska rada osobitne zaoberala problematikou zvyšovania cien energií a mimoriadne negatívnych dopadov nielen na domácnosti, ale aj na malé a stredné podniky.
Európska rada, a teraz zacitujem plus-mínus, lebo to mám cudzom jazyku hovorí, že členské štáty a Európska komisia majú podľa Európskej rady urgentne a čo najlepšie využiť súhrn opatrení Európskej komisie a prijať také opatrenia, ktoré poskytnú okamžitú krátkodobú úľavu najzraniteľnejším zákazníkom a podporia spoločnosti, berúc do úvahy rozmanitosť a špecifickosť situácie v jednotlivých členských štátoch. Prepáčte, ak to nebolo úplne presné, mám anglickú verziu.
Dámy a páni, samotná Európska rada v piatok dala členským štátom zelenú a povedala, vyberte si z toho, čo navrhuje Európska komisia a Európska komisia pripravila tzv. komunikáciu. Táto komunikácia je z 13. októbra 2021, kde presne hovorí, čo by jednotlivé členské štáty mohli urobiť.
Nebudem teraz robiť rozbor toho, čo hovoril pán Sulík, pretože môžeme hovoriť, čo má vplyv na rast ceny elektriny. Je to určite predovšetkým nedostatok plynu. Nebudem hovoriť, prečo je nedostatok plynu, to sú dostatočne známe faktúry, pretože je obrovský dopyt momentálne po plyne. Nechcem hovoriť ani o tom, čo sa dnes deje, pokiaľ ide o vzťah Ruskej federácie a Európy. Fakt je ten, že Gazprom plní záväzky, pokiaľ ide o dodávky do západnej Európy a do Európy ako takej. Takže sa nemôže nikto vyhovárať teraz na to, že by Gazprom si neplnil to, čo má podpísané vo svojich zmluvách.
My ale vidíme problémy, na ktoré Sulík, minister Sulík, aby som dodržiaval politickú kultúru, vôbec nereagoval. Ak si zoberieme štatistiky, o ktorých hovorí samotná Európska komisia, tak na Slovensku máme 28 % rodín, ktoré nie sú schopné si už zaplatiť dnes plnohodnotné kúrenie plynom, ešte raz, 28 %. Blížime sa k jednej tretine. A ja teraz postavím jednoduchú ľudskú otázku.
Ja si pamätám, keď som bol malé dieťa, bývali sme na dedine, tak sa kúrilo zväčša v jednej miestnosti a tie ostatné miestnosti boli bez vykurovania. Potom sme zaviedli totálnu plynofikáciu, dá sa povedať, že Slovensko je krajina, ktorá má jednu z najrozšíreneších plynofikácii na svete. Prakticky každý má skoro prístup, nechcem teraz dotknúť sa obcí, ktoré nemajú, ale veľká časť Slovenska je plynofikovaná. To chceme teraz, keď 28 % rodín nebude schopných si kúriť a dostatočne zatepľovať svoje bývanie, návrat do päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch, že si zakúria v kuchyni, v obývačke a v ostatných miestnostiach budú mať zimu? Toto je 21. storočie?
Tak ja sa pýtam pána ministra, kde z tých pätnástich bodov, čo predniesol, je odpoveď na túto otázku. Ako pomôžeme 28 percentám domácností, ktorí nevedia, ako budú reagovať na zvýšené ceny plynu? Všimnite si nový akýsi faktor, ako hovorí o cenách plynu. Že teda jeho mrzí, že ide elektrina hore, ale že pokiaľ ide o plyn z priemerného príjmu v roku 2022 vraj budú platiť menej ako doteraz. A to je čo za porovnanie? To znamená, že síce bude zvýšenie ceny plynu a spoliehajú sa na to, že ľuďom idú hore nejaké priemerné príjmy?
Dámy a páni, ide hore aj plyn, ide hore aj teplo, ide hore aj elektrina a s tým súvisí všetko, do poslednej bodky sa musí táto krajina pripraviť na obrovské zdražovanie, ktoré už nastalo v tomto okamihu. Prečo pán Sulík nehovoril o tom, čo sa stane napríklad v prevádzkach, ktoré vyrábajú hnojivá? Prudko poklesá výroba hnojív, pretože je evidentné, že tam sa mimoriadne spotrebováva plyn. A vzhľadom na cenu plynu dnes to prestáva byť rentabilné. Viete čo znamená nedostatok pohonných teda hnojív v poľnohospodárstve? Znamená to, že ide cena hore týchto hnojív a na druhej strane začínajú prudko stúpať aj potraviny a ďalšie výrobky, ktoré sú odkázané na poľnohospodársku výrobu. Kde v tých pätnástich bodoch hovoril pán Sulík o nejakých opatreniach tohto charakteru?
Veľmi správne nezaradení poslanci Národnej rady komentovali, že bol podaný návrh na zníženie DPH. Áno, my sme tento návrh podporili, lebo má ratio. Prečo ak Európska komisia priamo vyzýva členské štáty, pozrite sa na to, či nechcete zaviesť na nejaké krátke obdobie buď nulovú sadzbu, alebo veľmi nízku sadzbu DPH na energie, to nejdeme urobiť? Veď peňazí, dámy a páni vo vládnej koalícii, máte, koľko chcete. Idete predsa s rozpočtom, ktorý má deficit 5 %, a máte o 9 mld. väčšie výdavky naplánované, ako sme mali my v roku 2019. Máte na to peniaze.
Pýtam sa na tú slávnu TPS-ku. No nech si zo mňa nerobí kozy pán Sulík, pretože ak si teraz pozriem Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, kde som včera telefonoval, včera o ničom netušili. Samozrejme, že potom asi na základe našej tlačovej konferencie a dnešných ranných požiadaviek tam zavolali, tak zrazu je tam správa, že poďme o tom hovoriť. Čiže nič nie je prijaté. Niečo je akože pripravené, že poďme sa o tom baviť, dva alebo tri týždne.
Takže, dámy a páni, my musíme v tomto okamihu skonštatovať veľmi jasne, minister Sulík vo svojej hodinovej reči, ku ktorej sa ešte, samozrejme, vrátim, nepredstavil jedno jediné reálne konkrétne opatrenie, ktoré už je prijaté alebo ktoré mienia prijať v nasledujúcich dňoch a týždňoch, aby sa zabránilo masívnemu zdražovaniu na Slovensku, lebo to masívne zdražovanie už dnes prebieha.
Dámy a páni, znovu varujem. Ak vláda nepredloží realistický plán boja proti zdražovaniu vo všetkých oblastiach, čakajte na jar sociálne výbuchy. A potom nehovorte, že lebo SMER alebo Fico, že my sme si dovolili zorganizovať v Košiciach alebo v Rimavskej Sobote nejaké mítingy. Sociálna situácia je tak napätá, veď chodíte do obchodov, to nevidíte, čo sa v tých obchodoch deje? Neporovnávate ceny? Čo stálo 45 eur, stojí dnes možno 60 eur. Pozrite sa, ako idú hore potravinárske výrobky. Všetko, čo v podstate vidíte a čo prechádza do rúk a potrebujete v tom spotrebnom koši, ide hore. A k tomu si dajte, samozrejme, ešte nárast energií, ktoré znásobia toto zdražovanie v priebehu nasledujúceho roka.
Prečo by sme nemali mať právo odvolávať ministra Sulíka, keď nie je schopný dať jedno jediné riešenie? On sa stále spolieha, že nejaký trh to vyrieši a že to nejaká zázračná ruka trhu nám prinesie nejaké úľavy. Nie je to tak. Vždy platilo a bude platiť, ak necháte všetko na voľnú ruku trhu, tí, čo sú chudobní, budú chudobnejší, a tí, čo sú bohatí, budú bohatší. To je jediný výsledok voľného trhu. A naďalej platí, áno, pretože my sme sa borili s týmto problémom, že keď sú vlády, ktoré sú ľavicové, ceny energií sú stabilné alebo mierne klesajú. Akonáhle nastupuje vláda pravicová, tak sme svedkami toho, že ceny idú hore a, bohužiaľ, Slovensko si to zažije v roku 2022 na vlastne koži, lebo ak má takého neoliberála na čele ministerstva hospodárstva, ako je pán Sulík, tak sa nečudujme, že to necháva bez akejkoľvek kontroly.
Dámy a páni, toto je hlavný dôvod, pre ktorý sme zvolali túto schôdzu Národnej rady. My sa opätovne hlásime a pripomíname, že v tejto situácii musí štát preukázať solidaritu s ľuďmi. Ale nielen štát. Solidaritu musia preukázať banky a solidaritu musia preukázať aj obchodné reťazce. Začnem štátom. Už som pripomenul, pokiaľ by bol SMER - sociálna demokracia vo vláde, okamžite prehodnotíme výdavkovú časť návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022. Sú tam výdavky, ktoré netreba realizovať v roku 2022 a myslím si, že z tých deviatich miliárd, čo máte viacej na výdavkovú časť, sa dá vytvoriť jeden fond vo výške tri miliardy eur, ktoré by pokryli všetky požiadavky, ktoré dnes máme, pokiaľ ide o podporu firiem, domácností.
Ďalej by sme určite pristúpili v duchu návrhu, ktorý predložili nezaradení poslanci (zaznievanie gongu) k zníženiu DPH ohľadne ceny energií. Určite by sme rokovali s bankami a aj to navrhneme. Predložíme návrh bankového odvodu, aby sme získali 300 mil. eur do štátneho rozpočtu. Nechápem, prečo banky nemajú byť solidárne, keď majú najväčšie zisky v celej histórii. Rovnako treba rokovať s obchodnými reťazcami, pokiaľ ide o marže pri vybraných výrobkoch. Tu sú reálne veci. Ale Sulík nám tu rozpráva o nejakých pätnástich drístoch, ktoré vôbec nevplývajú na to, čo my od nich požadujeme, aby sa okamžite začalo so zdražovaním niečo robiť.
Dovoľte mi teraz ešte pár poznámok k ďalším dôvodom, ktoré komentoval pán Sulík.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prepáčte, ak je to na dlhšie, tak by som vás chcel poprosiť, aby sme to prerušili, lebo máme hlasovanie o jedenástej k viacerým zákonom, čiže potom by ste pokračovali, dobre?

Fico, Robert, poslanec NR SR
Dobre, tak budem pokračovať, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 9:30 - 9:32 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán predseda vlády, ako 10-ročný predseda vlády mám pre vás dve dobré rady.
Starý otec mi hovoril, že keď hovoríš, Robert, o veciach, ktorým nerozumieš, tak si dávaj pozor na slová. A mal aj druhú radu - predtým ako niečo prečítaš, čo ti napíšu iní, prečítaj si to a pozri, čo tam je napísané.
Pán predseda, nerozumiem, ako môžete povedať, že boli prijaté nejaké rozhodnutia ohľadne zdražovania, pretože neboli prijaté žiadne. Klamete v priamom prenose, lebo ste si neprečítali, čo vám napísali úradníci z ministerstva hospodárstva a vrcholom klamstva je, že pán Sulík v nedeľu v televíznej relácii vyhlásil, že v pondelok Úrad pre reguláciu sieťových odvetví prijme rozhodnutie o tom, že sa zníži tzv. DPS-ka. Včera som tam volal, pán minister, pán predseda, netušili. Ani nevedeli, o čom ste hovorili v nedeľu. Ako môže minister klamať v priamom prenose, že v pondelok úrad niečo vydá, čo môže pomôcť pri cenách energií a na úrade o tom, ani len nevedia?
Najzávažnejšie však je, pán predseda vlády, že ste teraz uznali veľmi jasne, že firma LAMA patrí pánovi Makóovi. To ste vôbec nepopreli. Rovnako je veľmi dôležité, že ste priznali, že nominant na Slovenskej pošte je osobný nominant pána Sulíka napriek tomu, že pošta nepatrí do rezortu ministerstva hospodárstva, ale patrí do rezortu ministerstva dopravy. Ale došlo ku kšeftu medzi pánom Kollárom a pánom Sulíkom. O tomto kšefte všetci vieme a rovnako ste nepovedali, že ten pán človek, ktorý má LAMU ako vlastník, je človek, ktorý je obvinený z 11 najzávažnejších trestných činov, aké existujú, a hrozí mu podľa mňa až doživotný trest odňatia slobody. Tomuto človeku ste dali strážiť budovy pošty a najnovšie dostane aj zákazku na prevoz hotových peňazí. Blahoželám! Čítajte predtým ako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.10.2021 8:54 - 9:10 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážení členovia vlády, dámy a páni, ústavným spôsobom skupina poslancov Národnej rady predložila návrh na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky pánovi Richardovi Sulíkovi, ktorý je poverený riadením ministerstva hospodárstva.
Na záver môjho vystúpenia vás budem žiadať, aby ste vyslovili nedôveru tomuto členovi vlády, pretože dôvody, ktoré sme uviedli v odôvodnení tohto návrhu, sú tak závažné, že nepovažujeme za správne, aby pokračoval v práci ministra hospodárstva. Ministra, ktorého kompetencie sú dnes mimoriadne dôležité predovšetkým z pohľadu obrovského zdražovania cien energií, kde, žiaľ, nevidíme zo strany vlády Slovenskej republiky žiadnu mimoriadnu aktivitu.
Dámy a páni, ale ako je už možno pre nás typické, začnem trochu inak a chcem požiadať pána ministra, aby sa pripravil, že v priebehu dvoch minút tu dostane k dispozícii rečnícky pult. Dámy a páni, kým predložím veci, ktoré sa týkajú zdražovania, chcem požiadať pána ministra, aby nám predložil a už teraz sa nepýtam ani priateľsky, ani kamarátsky, pán minister, teraz už to nehovorím ani priateľsky, ani kamarátsky, pán minister. Žiadam vás, aby sme predložili vaše maturitné vysvedčenie, ktoré ste predložili ako doklad na vstup na vysokú školu v Bratislave, pretože máme informácie, že ste sfalšovali maturitné vysvedčenie. O to vás žiadam.
A po druhé, pán minister, vás žiadam, pretože, môžte sa smiať, koľko chcete, žiadam vás, pán minister, my sme si včera pozreli jeden portál... (Reakcia z pléna.) Prosím? (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Páni poslanci, zachovajte pokoj. Budete mať možnosť v rozprave sa vyjadriť alebo vo faktických poznámkach. Nech sa páči.

Fico, Robert, poslanec NR SR
My sme si včera pozreli, pán minister, tzv. Land Registry Services v Austrálii a vaše meno tam svieti ako tá žiarovku, ktorú chcete šroubovať v detských izbách, ako recept na boj proti zdražovaniu. Predtým ako budeme pokračovať, chceme vedieť od vás tu na tomto mieste, inak nemá zmysel táto schôdza. Aký to je ranč, koľko to má hektárov, akrov, chceme to vedieť. Môžte sa smiať, koľko chcete, dámy a páni. Ak 800 m2 vinohradu mal byť predmetom politického súboja niekoľko rokov a doteraz je predmetom politického súboja, pýtame sa, kto sú dvaja ďalší spoluvlastníci, pokiaľ ide o tento ranč. Chceme vedieť, koľko to stálo, z akých prostriedkov ste to financovali, pretože je neuveriteľné, že vy používate Slovensko ako iba nejakú hračku. Keď sa vám tu páči, tak ste tu a potom chcete zdrhnúť do Austrálie na nejaký ranč a na celé Slovensko sa vykašľať.
V tomto okamihu, pán minister, som skončil. Žiadam vás o poskytnutie týchto informácií. V opačnom prípade táto schôdza nemá význam. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

21.10.2021 9:52 - 10:00 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ďakujem, nie som na výsluchu, takže môžem predložiť návrh zákona. (Povedané s pobavením.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Samozrejme, vy nie, ale pán poslanec Takáč.

Fico, Robert, poslanec NR SR
V každom prípade ďakujeme za pochopenie v prípade pána poslanca Takáča.
Vážený pán podpredseda, dámy a páni, dovoľte mi, aby som v mene malej skupiny poslancov za stranu SMER – sociálna demokracia predložil novelizáciu zákona č. 241/1993, ide o zákon o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch. My sme už jeden pokus o novelizáciu tohto zákona urobili na jeseň v roku 2020. Tento pokus napriek tomu, že v Národnej rade bola veľmi zaujímavá rozprava k tejto téme, nevyšiel, ale keďže každý rok sa opakuje výročie mníchovskej zrady, považujeme za správne sa pokúšať vždy na jeseň s týmto návrhom prísť a keď to nevyjde teraz, nepochybne tak urobíme opäť o dvanásť mesiacov v roku 2022.
Dámy a páni, ťažko by sme našli lepšieho laureáta na pamätný deň, ako je mníchovská zrada. Pod pamätnými dňami si pripomíname všeličo, ale to, čo sa udialo 29. – 30. septembra 1938, je udalosť, ktorá je ako na mieru šitá na pojem pamätný deň.
Použijem teraz jedno porekadlo, ktoré nie je zo slovenského prostredia, pravdepodobne je z prostredia afrického alebo indického, pretože hovorí o slonoch. A podľa tohto porekadla je úplne jedno, či slony sa bijú alebo sexujú, vždy trpí tráva. A vždy to tak jednoducho bolo. Vždy, keď veľké krajiny si strážili svoje mocenské záujmy, tak trpeli malé štáty, malé krajiny a sme svedkami tohto javu, bohužiaľ, aj v súčasnosti, nie je to iba otázka minulosti. Pozrite sa, ako vybabrali so všetkými Nemci a Rusi, keď sa dohodli na výstavbe nového plynovodu Nordstream 2. Pozrite sa, ako dopadlo dokonca veľké Francúzsko, keď chcelo dodávať do Austrálie jadrové ponorky a došli veľkí americkí bratia a všetko bolo vyriešené a dokonca dnes z toho vznikol pomerne vážny konflikt medzi Francúzskom a Spojenými štátmi.
Niečo podobné sa udialo – avšak v hrozitánskych rozmeroch s obrovským dopadom na fungovanie jedného štátu – v roku 1938. Po viacerých ultimatívnych požiadavkách na adresu vtedajšieho Československa sa stretli 29. – 30. septembra 1938 predstavitelia štyroch veľkých krajín – Veľkej Británie, Francúzska, Talianska a Nemecka – a dohodli sa prakticky na faktickej likvidácii Československa. Československo muselo na základe tejto tzv. Mníchovskej dohody odovzdať časť svojho suverénneho územia, muselo pristúpiť k mnohým ponižujúcim podmienkam a na konci dňa, ako je všeobecne známe, došlo k rozpadu Československa na Protektorát Čechy a Morava a na samostatný Slovenský štát.
Prosím, nezabúdajme, že v roku 1938 Československo bolo jediným demokratickým štátom v strednej a východnej Európe. Nezabúdajme na to, že Československo patrilo medzi desať najvyspelejších krajín na svete. Nezabúdajme na to, že Československo bolo spojené s vyspelou armádou, veľmi vyspelým zbrojárskym priemyslom a celou sieťou obranných postavení a pevností, ktoré muselo Československo odovzdať v súvislosti s Mníchovskou dohodou.
Dnes nikto nepochybuje a nepochybovali ani vtedy, že Veľká Británia a Francúzsko, akože spojenci Československa, obetovali Československo ako suverénnu krajinu, zlikvidovali Československo ako suverénnu krajinu, lebo vedeli, čo robia, v mene svojich vlastných mocenských záujmov. Ak sa pozrieme na politickú scénu a spoločenskú scénu v roku 1938, je úplne jedno, že či to boli ľavicové názory, pravicové názory, občianske názory, názory intelektuálov alebo robotníkov, všetci tvrdili: Toto je zrada. Všetci v roku 1938, keď sledovali, čo podpísali v Mníchove 29. – 30. septembra, jednoznačne hlásali, veľké spojenecké krajiny – Veľká Británia, Francúzsko – nás oklamali, zradili a prakticky odovzdali do rúk Hitlera, pretože môžme dnes viesť všelijaké polemiky, či sa Československo malo brániť, alebo nemalo brániť, čo mali tí politici robiť, alebo nemali robiť. Fakt je, že keby Francúzsko a Veľká Británia nezradili v danej situácii Československo, vývoj v tomto období mohol mať úplne iné smerovanie. Možno sa to bude niekomu páčiť, možno nebude páčiť, ale dodám, jediná krajina, ktorá si chcela dodržať zmluvné záväzky voči Československu, bol vtedajší Sovietsky zväz. A hovorím to ako historický fakt, nevnášam na rokovanie Národnej rady žiadne ideologické momenty.
Dámy a páni, nie je cieľom skupiny poslancov, ktorá predkladá tento návrh, vnášať akúkoľvek mieru nervozity medzi Slovensko ako suverénny štát, Veľkú Britániu a Francúzsko. Veľkú Britániu dnes už nie ako nášho partnera v Európskej únii, ale Francúzsko ako významného partnera v Európskej únii. Nie je naším záujmom jatriť historické rany, naším záujmom je iba nastaviť takú právnu úpravu, ktorá bude pripomínať historické diania, fakty a udalosti, ktoré potvrdzujú, že malé krajiny sú často obeťou veľkých mocenských záujmov, a uviedol som možno nejaké príklady na úvod tohto vystúpenia, že sa to deje aj v súčasnej dobe.
Preto, dámy a páni, navrhujeme, aby sme do zákona č. 241/1993 o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch zaradili jeden nový pamätný deň, ktorý by sa nazýval 30. september – Deň mníchovskej zrady. Opäť bez akýchkoľvek bočných úmyslov, historicky chceme dostať do našeho kalendára túto udalosť, ktorá výrazne poznačila históriu Československa v rokoch 1938 až 1945 a mala aj obrovský vplyv na ďalšie dianie v našej krajine. Ak nám to nevyšlo minulý rok, uchádzame sa o vašu podporu tento rok, nevidíme v tomto návrhu zákona nič kontroverzné, nič šokujúce, nič urážajúce, hovoríme o tom, čo sa stalo 29. – 30. septembra 1938.
Pán podpredseda, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.10.2021 14:19 - 14:20 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán podpredseda, podľa § 24 ods. 8 rokovacieho poriadku Národná rada môže uznesením určiť deň ukončenia schôdze Národnej rady, do tohto dňa neprerokované body programu schôdze sa zaradia do návrhu programu nasledujúcej schôdze Národnej rady. Podávam preto procedurálny návrh, aby, použijúc toto ustanovenie rokovacieho poriadku, sme okamžite ukončili schôdzu Národnej rady túto a všetky neodhlasované a neprerokované body programu preložili do programu nasledujúcej schôdze Národnej rady.
Je to trápenie, čo tu vidíme v priamom prenose. Chceme vám pomôcť, pán podpredseda.
(Povedané so smiechom, smiech a ruch v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 16:47 - 16:49 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
66
Ďakujem pekne. Ja zhrniem tie faktické poznámky a pripomeniem kolegom, zrazu sme nejakí takí útlocitní, ale keď vládna koalícia, ktorá má väčšinu, zvolá parlament na sobotu a na nedeľu, tak sem všetci prídeme a všetci šúchame nohami a rokujeme.
Páni, ktorí tu teraz sedíme, a dámy, ktoré tu sedíme, uvedomme si jednu vec, že platia rovnaké pravidlá tak pre opozíciu, ako aj pre vládnu koalíciu.
Aká útlocitnosť je voči nám vedená v tomto parlamente? A odkedy, pán Kotleba, menšina v parlamente určuje procesy v Národnej rade? My sme zabránili pánovi Sulíkovi vystúpiť? Ja som ho volal, odmietol, lebo nemá čo povedať.
Ale, prosím, tu sa hlasovalo. Bol procedurálny návrh, bolo prítomných 53 poslancov. Čo to znamená? Že Národná rada nebola uznášaniaschopná. Kto robí uznášaniaschopnosť Národnej rady? Opozícia alebo vládna koalícia? Veď tu nikto z nich nie je, sa pozrite. My tu sedíme.
Takže to, že pán Sulík nevystúpil v Národnej rade, nech si poďakujú poslanci vládnej koalície, lebo tu jednoducho nesedia. Nie sú tu. (Potlesk.)
A prosím, ešte raz, ešte raz to chcem pripomenúť, veď si uvedomte (ruch v sále), aké príkoria s nami všelijaké tu robili v Národnej rade Slovenskej republiky, ako sa zneužíva rokovací poriadok proti nám, ako sa Ústava Slovenskej republiky zneužíva vrátane obštrukcií mimoriadnych schôdzí Národnej rady.
Sulík mal dvadsať minút, nemal tárať o Ficovi, o SMER-e a o blbostiach, ale Sulík mal hovoriť o tom, čo idú urobiť pre tento národ. Ale on nevie, čo má urobiť (potlesk), tak zutekal a teší sa z toho, že mohol zutekať. (Doznievanie potlesku.)
Skryt prepis