Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2020 o 17:45 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 15:13 - 15:13 hod.

Igor Kašper
Ja by som chcel oceniť kolegu; oceňujem teda tvoj prístup, prejav, ale aj príklad, ktorý si povedal naozaj z reálneho života. A chcel by som pripomenúť, že naším cieľom tu nie je pokutovať ľudí, ale cieľom je ich ochrániť. A to by, to si myslím, že je to najdôležitejšie na tomto všetkom, lebo kto dodrží pravidlá, nedostane ani žiadnu pokutu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 14:55 - 14:57 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ja absolútne súhlasím s týmto limitom, dokonca by som nebol proti, ani keby ten limit bol 10 000 eur. A nesúhlasím trošku aj s kolegami, ktorí tu hovorili, lebo si myslím, že ide o zdravie a ide o bezpečnosť nás všetkých a čím tá pokuta bude vyššia, tak tým to bude viac odstrašujúce a o to vlastne ide. A myslím, že nejako tu spochybňovať o nejakom možnom svojvoľnom rozhodovaní, tak myslím si, že to nie je namieste, sme predsa na jednej lodi.
Ja verím tomu, čo naozaj pán minister povedal, že vláda sa na tom zhodla, že je to najlepší možný limit, a myslím, že by sme to mohli a mali rešpektovať, lebo chránime týmto nielen seba, svojich blízkych, ale aj všetkých ostatných.
Takže, prosím vás, nespochybňujme tu tento limit, verme tomu, že to je naozaj urobené v najlepšej dobrej vôli a keď bude treba, tak bude pokuta 5 000, a keď sa niekto opozdí možno jeden deň, tak dostane pokutu 3 000, ale nerobme, prosím vás, z toho nejaké, nejaké také, odstrašujúci príklad toho všetkého. Myslím, že sa môžme na to spoľahnúť a je to dôležité, aby sme to prijali v takomto znení.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 11:10 - 11:11 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán kolega Kamenický, hovorili ste, že počas vášho vládnutia bol najmenší deficit a teraz bude najvyšší. No to je, samozrejme, pochopiteľné. Len problém je to, že počas vášho vládnutia nemal byť ten deficit najmenší, ale nemal byť žiadny, resp. mal byť prebytkový, tak ako to bolo napríklad v Nemecku alebo v Českej republike. A ak má podľa vás pán minister financií v súčasnosti komfort vládnuť, že si všetky zákony skryje do COVID-u, tak vy ste potom počas posledného štvorročného obdobia mali asi štvorročnú dovolenku. Na konci roku 2024 môže byť vyrovnaný rozpočet, aj keď to bude oveľa ťažšie ako za vašich čias, ale pri dodržaní rozpočtových pravidiel a efektívnejšom hospodárení to môže byť naozaj reálne.
A čo sa týka odvodov, resp. bankového odvodu. Nikto nedaroval nič bankám a vy veľmi dobre viete, že odpustenie bankového odvodu znamená obrovské investície v sume 1,5 mld. a z toho až pol miliardy môže ísť do štátnych projektov vrátane výstavby nájomných bytov.
Zároveň ale aj ďakujem za vašu výzvu, že ste vyzvali SME RODINA, aby, aby sme mysleli na seniorov a dôchodcov. A my na nich myslieť naozaj budeme a môžeme vám s radosťou povedať, že seniori budú určite spokojní a dostanú podstatne viac, ako, ako boli vaše účelové vianočné príspevky, a to napriek tomu, že vy ste mali na to počas vášho vládnutia oveľa viac zdrojov a možností.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:41 - 12:42 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem aj ja kolegovi Čepčekovi za príspevok a v rámci Banskej Bystrice je tu dosť kolegov, tak oni vedia, aký bol aj u nás problém, a teda respektíve aj je. A aj podľa môjho názoru najväčší problém tých herní je to, že tí ľudia, študenti, žiaci idú okolo do tých herní, keď idú do škôl, keď idú domov, keď idú na poštu. U nás to bolo napríklad na sídlisku Fončorda, kde to zašlo až do takej anomálie, že tie herne boli v strede sídliska, kde ľudia nachádzali v blízkom parčíku striekačky, mamičky nechodili už vonku s deťmi večer, lebo sa báli, až po našom, dovolím si povedať, obrovskom tlaku a po mojom videu, na ktoré som hrdý, tak na základe týchto vecí niektoré herne svoju činnosť skončili, ale keby sa to nebolo udialo, tak neviem, čo s nami je doteraz.
Máme v Banskej Bystrici ulicu Horná, ktorú už obyvatelia miestni premenovali na ulicu Hernú, lebo na päťdesiatich metroch sú štyri herne vedľa seba. Dobre počujete. Štyri herne vedľa seba tam, aj kde bývajú, kde bývajú ľudia, kde bývajú študenti. Bystričania veľmi dobre vedia, že za toto zahlasujem, že som za to veľký bojovník a obetujem aj toho pol milióna eur, o ktoré v rozpočte napríklad mesto Banská Bystrica príde, lebo to sú také peniaze.
Len sa, samozrejme, obávam, že niektorí primátori a poslanci budú mať s tým problém, ale k tomu sa ešte určite vrátime, možno v septembri. Ale myslím si, že toto je jediná cesta a určite to skúsme, je to možnosť, ako sa zbaviť tých herní na území mesta, na území obcí, a týmto spôsobom sa výrazne zvýši táto možnosť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 10:55 - 10:57 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán kolega Kotleba, vy veľmi dobre viete, že z tých 150 mil. bankového odvodu naozaj môže byť až 1,5 mld. a do tej ekonomiky sa naozaj tieto peniaze môžu naliať, a z nich, tak ako som povedal aj kolegovi Kamenickému už pred časom, až 0,5 mld. eur môže ísť a pravdepodobne aj pôjde na štátne projekty. A takisto veľmi dobre viete, že na každé jedno euro vlastných zdrojov môžu banky poskytnúť úver vo výške desiatich eur.
A teraz vlastne otázka, ako pomôžeme vlastne tým ľuďom. No pomôžeme im v prvom rade lacnými úvermi. Ja mám tiež hypotéku, a prvú keď som si bral pred pätnástimi rokmi, tak som ju mal na úrovni 7 %. Teraz sú tie hypotéky na úrovni možno 14-15-krát nižšie, čo je teda obrovský rozdiel. A to si dovolím povedať, že viem, o čom hovorím, lebo sám som poskytoval tie úvery, ale zároveň chcem povedať, že v žiadnom prípade tu neobhajujem a nezastupujem tu banky, len sa snažím vysvetliť, ako sa to naozaj reálne pomôže ľuďom.
A čo sa týka ešte odkladu splátok, ktoré ste, ktoré ste spomínali, ja si myslím, že aj toto sa vo verejnosti naozaj ukázalo ako veľmi dobrá vec, mnoho ľudí a mnoho mojich známych to ocenilo. A ja rešpektujem váš názor, že je iný, naozaj ste v opozícii, musíte, samozrejme, mať ten názor v tomto opačný, ale opakujem to znovu, čo som povedal už niekoľkokrát, že pri nejakom priemernom 50-tisícovom úvere, resp. teda hypotéke, týmto odkladom splátok sme tým ľuďom pomohli tak, že ich mesačná splátka sa zvýšila len o možno o nejaký 1-1,5 eura, a to, že sme im umožnili odložiť splátky na 9 mesiacov, že počas toho obdobia nemuseli platiť tú hypotéku, im to obrovským spôsobom pomohlo a myslím, že ten 1-1,5 eura za to stál.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.7.2020 10:06 - 10:06 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Musím zareagovať na kolegu Kamenického a hovorí, že nerieši tento zákon žiadne zásadné ekonomické a hospodárske problémy. No ja si myslím, že to je úplný opak.
A čo sa týka hlavne teda bankového odvodu, vy hovoríte, že ako sme pomohli bankám, že to neni pomoc ľuďom, ale, ale hlavne bankám. Vy viete veľmi dobre, ste skúsený ekonóm, že z tých 150 mil. z bankového odvodu môžme urobiť prakticky až 1,5 mld., a vy viete, akým spôsobom. To znamená, že na každé jedno euro vlastných zdrojov môžu banky poskytnúť úver až 10 eur, čiže my môžme naliať do ekonomiky 1,5 mld. eur a z toho až 0,5 mld. na štátne projekty. A toto je, si myslím, že veľmi dobrá vec, ktorá tú ekonomiku, samozrejme, naštartuje.
K tomu ešte poviem druhú vec. Mňa ako audítora, samozrejme, veľmi teší, že povinnosť overiť účtovnú závierku audítorom sa trošku mení, resp. zjemňuje, že celková suma majetku sa zvyšuje z 2 na 4 mil., že čistý obrat sa zvyšuje zo 4 na 8 a priemerný počet zamestnancov z 30 na 50, a keď sú splnené tieto, samozrejme, dve podmienky z týchto troch, tak až vtedy je povinnosť overiť účtovnú závierku audítorom.
Takže toto som si dovolil zareagovať, lebo myslím si, že je to, že je to veľmi dôležitá vec, a prosím vás, nerozprávajme tu, ja viem, že sa to dobre počúva, že ja chápem vašu situáciu, že ste opozícia, ale tých 150 mil. naozaj môže urobiť až 10-násobok, takže to je veľmi výrazná pomoc do ekonomiky Slovenska.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.6.2020 10:10 - 10:25 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Dobrý deň všetkým. Pán predsedajúci, pán minister, milé kolegyne, kolegovia, ja som si dovolil pár poznámok k rozprave k tomuto, myslím si, že veľmi významnému zákonu a po zákonoch z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny pána Milana Krajniaka, po zákonoch z dielne ministra financií odkladu splátok prichádza ako keby taká tretia čerešnička na torte, a to je zákon o dotácii na nájomnom. O tom, že je spravodlivý a férový, myslím si, že nie je pochýb a že tak ako koalícia, aj opozícia, verím, že tento návrh podporia. Dôkazom je aj to, že mnohé, mnohí, mnohé iné krajiny oceňujú tento náš prístup, napríklad aj vicepremiér Karel Havlíček, ktorý je zároveň aj minister priemyslu a obchodu, verejne niekoľkokrát priznal, že mu to bolo dokonca ako inšpirujúci príklad, čo sa, samozrejme, veľmi teším.
Vytkol by som pár vecí, ktoré ma teda zaujali v tomto zákone. To, že sme nastavili 50-percentný strop, je, myslím, veľmi dobré a veľmi vhodné. Potešilo ma aj to, že sme automaticky do tohto zákonu dali to, že štátni prenajímatelia nebudú mať inú možnosť, iba tú, že budú musieť využiť túto 50-percentnú dotáciu. To znamená, že neprenesú na svojich nájomcov žiadnu inú ťarchu a že, že sme im nedali prakticky inú možnosť, čo sa veľmi teším.
Dôležité je aj to, že to je dotácia podľa môjho názoru, nie príspevok, a to preto, že týmto ako keby si dávame pozor na to, aby sme vedeli odhaliť nejakých podvodníkov, ktorí si budú musieť alebo budú si chcieť umelo nejakým spôsobom či už navyšovať nájmy, alebo týmto spôsobom ich, samozrejme, oveľa ľahšie, oveľa ľahšie odhalíme, keďže to nie je príspevok, ale dotácia.
To, že je to veľká pomoc nielen pre malých, ale aj veľkých nájomcov, je, samozrejme, všetkým jasné, ale prichádza tu aj k takému efektu, by som povedal, takej tzv. odloženej spotreby, a to je to, že prečo je to veľmi dôležité, že tí malí nájomcovia či rôzni obchodníci, alebo služby, ktoré prevádzkujú, či už predávajú tovary, alebo teda prevádzkujú službu, sa ich to dotkne neskôr, samozrejme. Lebo keď im pomôžeme tie dva-tri mesiace s nájmami, ale pri kúpe napríklad, ja neviem, nábytku, auta alebo veľkej elektroniky sa tí ľudia rozhodujú teraz inak. To znamená, že tú spotrebu si odložia na neskoršie mesiace, a keďže tí malí nájomcovia mali zavreté tie svoje obchodíky, tak nieže len nemali tržbu, ale nemali ani z čoho zaplatiť to nájomné. Takže toto je, toto je taký malý efekt, ktorý, ktorý je.
Samozrejme, dôležitá je aj refundácia, ktorá, myslím, že v zákone myslí aj na to. To znamená, že tí, ktorí napriek všetkému nejakým spôsobom tie nájmy včas uhradili, tak budú si môcť, budú si môcť tie nájmy refundovať. Pán minister kýve hlavou, tak to mám radosť, že to je, že to je prakticky tiež v tom.
Chcel by som ešte povedať aj to, že niektorí kolegovia, teda hlavne z opozície, častokrát hovoria, že táto vláda nie je sociálna a že opatrenia, ktoré robí, nie sú až také sociálne, tak ja si myslím, že aj toto je dôkaz a že to nie je pravda, keďže sme vzorom aj pre iné krajiny napriek tomu, že napríklad v Čechách alebo v Nemecku boli, boli pri posledných štátnych rozpočtoch prebytky, kdežto u nás neboli a my sme tie peniaze na to museli hľadať trošku inak. Takže toto je dôkaz, že určite sociálny štát sme a že všetky tieto opatrenia, ktoré sú prijaté, či už tie, ktoré som spomenul, a hlavne, hlavne tento, o ktorom dnes hovoríme, ako dotácia pre nájomníkov, aj z môjho okolia, určite aj z vášho, nás bombardovalo množstvo ľudí, ktorých sa to dotýka. Ja som teda veľmi rád a hrdý a zodvihnem za toto ruku a budem veriť, že tak urobíte aj vy.
A na záver by som chcel pochváliť jednak či pána ministra, alebo všetkých kolegov, ktorí sa podieľali na tomto zákone, a veľmi rád za to aj s kolegami zodvihnem ruku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.6.2020 10:58 - 10:59 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Musím trošku reagovať na pána kolegu Tarabu a ja chápem jeho pohnútky, že chce týmto, alebo chce reagovať na tento zákon, aby sa pomohlo naozaj všetkým, ale ja si myslím, že pán minister to veľmi presne pomenoval, že kto vlastne bude mať nárok a za akých podmienok.
Myslím, že sme išli trošku mimo témy, lebo riešiť teraz tu poisťovne, dividendy a iné takéto záležitosti nie úplne súvisí s týmto zákonom. A keď si to porovnáme napríklad s Českou republikou a myslím, že tam to bolo urobené tak, že každý z tých troch zložiek zobral na tvoje triko tretinu, to znamená aj prenajímateľ, aj nájomca, aj štát, tak tento spôsob alebo tento zákon, ktorý je tu teraz navrhnutý, je určite v tomto prípade lepší jednak pre prenajímateľov a jednak pre nájomcov.
A ja som presvedčený, že to, samozrejme, schválime a že toto veľmi pomôže všetkým zariadeniam, všetkým prevádzkam, hlavne aj malých obchodíkov, ktorí, ktorí boli doteraz, by som povedal, trošku, trošku vzadu a verím, že to celé teda dobre dopadne a držím palce, aby sme to podporili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 17:45 - 17:46 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán Kuffa, naozaj som si vás vážil, ale teraz ste prekročili hranicu a musím povedať, že ste ma naozaj sklamali hlavne v tom úvode. Pýtať sa pani poslankyne Marcinkovej, čo ide porodiť, niekoľkokrát sa na ňu obracať, dokonca na jej dieťa, ktoré nosí pod srdcom, je naozaj neúctivé, a už asi sama to nemohla tu počúvať. Robili ste to napriek tomu, že ste videli, že je to nevhodné, že pani poslankyni je to nepríjemné a nepríjemné to bolo nielen pre mňa, ale aj mojich kolegov, ktorí vám to dali niekoľkokrát pocítiť na vlastnej koži. Aj napriek tomu ste s tým neprestali, neprestali a išli ste ďalej a ďalej, išli ste si svoje. Prečo ste to vlastne robili?
My sa vás tiež nepýtame na vaše intímnosti a verejne už vôbec nie. Prosím vás pekne, nabudúce buďte viac tolerantný a ohľaduplný a vážte si kolegov. Minimálne si viac vážte dámy v tejto miestnosti, od vás sa to očakáva o to viac.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 16:42 - 16:43 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega Tomáš, žiadne zrušenie vlakov sa nekoná a vy to dobre viete. A nikdy táto vláda ani nechcela zrušiť vlaky zadarmo, išlo naozaj len o pripravované bezpečnostné opatrenie a keď hnutie SME RODINA raz povedalo, že tieto vlaky sa zachovajú, tak sa to proste zachová.
To isté, čo sa týka Súdnej rady, ešte krátka reakcia. Boris Kollár dopredu avizoval svojim partnerom nomináciu do Súdnej rady, nič sa tým neporušilo, žiadny zákon, a všetko išlo tak, ako malo byť. To znamená, bolo to férové, jasné a dopredu boli dané karty na stôl.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis