Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 11:33 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 14:22 - 14:23 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. No, myslím, že predseda Národnej rady veľmi jasne vysvetlil, prečo je tento zákon potrebné predložiť aj v skrátenom legislatívnom konaní. A pán minister tu nie je preto, že nemá čo robiť a že má záľubu v tom, že predkladá zákony v skrátenom legislatívnom konaní, ale je tu preto, aby ten zákon opravil, a to je veľmi dôležité povedať. A mňa mrzí aj, mňa mrzia teda aj slová kolegov, ktorí to napádajú. A myslím si, že keby tento zákon tu nebol, tak zase rozprávajú, prečo sme ho nedali, prečo sme tú lehotu nepredĺžili a že je to nehospodárne nakladanie s majetkom štátu. Ja si myslím, že to nehospodárne nakladanie by bolo, keby ten zákon práveže tu nebol. A som presvedčený, že ten zákon je dobrý. Samozrejme, ho podporím a chcem požiadať ostatných kolegov z opozície, aby túto rozpravu nezneužívali v svoj prospech.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 11:33 - 11:34 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Patrick, ja ti chcem veľmi pekne poďakovať nielen teda za seba, ale aj za všetkých, ktorí ti verili, že potravinový semafor predložíš, ako aj za všetkých poctivých potravinárov na Slovensku. Dovoľ mi, aby som bol aj ja trošku taký osobný.
Môj pohľad na potraviny po stretnutí sa s tebou a po zoznámení s tebou musím povedať, že sa výrazne zmenil a vždy, keď idem do potravín alebo do reťazcov, tak si pozerám nielen zloženie, ale aj ostatné veci a výrazne tým ovplyvňujem aj iných ľudí, čo im trošku lezie niekedy už aj na nervy. Ale musím povedať, že najlepšie zážitky mám, keď s tebou naozaj reálne do tých potravín idem, a to mám takú výsadu alebo šťastie. A neboj sa, nebudem tu rozprávať tie príbehy, ktoré zažívame spolu pri tých jednotlivých pultoch, ale sú to pre mňa naozaj zážitky, na ktoré, na ktoré nikdy nezabudnem. Chcem ťa poprosiť, aby si sa naozaj nedal odradiť, aby si bojoval ďalej, lebo slovenské potravinárstvo ťa potrebuje doslova ako soľ.
A na záver ti chcem povedať, že som na teba veľmi hrdý, že som veľmi hrdý na tvoj dlhoročný boj za zdravie a som hrdý aj na tvoj potravinový semafor.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.1.2021 16:30 - 16:31 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja sa veľmi teším, že svitá na krajšie časy. Pani kolegyňa Cigániková pochválila hnutie SME RODINA. Tak ja mám hneď deň krajší, musím povedať.
Absolútny súhlas s predsedom Národnej rady, ktorý poukázal na to, aby ani jedna vakcína, ani jedna vakcína nevyšla nazmar. A to je veľmi, veľmi dôležité na tomto celom. A preto budem aj ja veľmi rád, keď potom bude mať slovo pán minister a objasní niektoré aj otázky Borisa Kollára.
To, že tu dnes sedíme, má veľký význam a dôsledok toho alebo dôkaz toho je aj to, že podľa informácií už aj okolité krajiny sa idú inšpirovať touto našou novelou.
Takže ja držím palce a všetkými desiatimi budem za.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 15:29 - 15:31 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja musím teda znovu zareagovať na pána Tomáša, ktorý tu opäť zavádza. Ja rozumiem, že by ste boli najradšej, aby tá minimálna mzda bola 656 eur, tak ako aj odborári. Pripomínam, že v tomto roku je minimálna mzda 580 a na budúci rok teda bude 623 eur. Ale ťažko sa komunikuje s odborármi, keď nechcú pristúpiť na žiadny kompromis na rozdiel teda od zamestnávateľov.
Ale čo je najhoršie, vy hovoríte, že my sme pripravili ľudí alebo sme znížili minimálnu mzdu o 33 eur. A pravda je taká, že ju zvyšujeme o 43 eur. A veľmi rád by som vám pripomenul, že vy keď ste tú minimálnu mzdu mohli zdvihnúť v oveľa väčšej výške, ako napríklad v roku 2013, kedy bola ekonomika na úplne inej úrovni, ste ju zvýšili o 11 eur a v roku 2014 ste ju zvýšili o 14 eur. Tak kto tu je, znovu sa pýtam, viac sociálnejší?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 11:40 - 11:41 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcem reagovať na kolegu Takáča a na sociálne balíčky, ktoré sme teda vraj zrušili. Je to, samozrejme, klamstvo a povedzme si, ako to naozaj je.
Spomínali sa najskôr 13. dôchodky. Vy ste veľmi zabudli na to, že vy ste ich akosi záhadne zabudli dať do rozpočtu na tento rok, a to je presne to isté, ako keby som ja prišiel za vami, daroval vám poukážku na takéto krásne autíčko a vy prídete do predajne, tam vám povedia, áno, máte ho tu rezervované, ale zabudli ste ho zaplatiť. Čiže takisto to bolo s vašimi 13. dôchodkami. Nehovoriac o tom, že vy ste na to minulý rok vyčlenili 150 mil. a my v tejto kríze viac ako 300 mil. Tak sa pýtam, kto je tu viac sociálny.
Za ďalšie. Pracujúci rodičia budú mať reálne vyšší príjem, pretože sa tieto nahradia vyšším daňovým bonusom, a vy to veľmi dobre viete. A tak ako som spomínal, deti v hmotnej núdzi tie obedy zadarmo budú mať.
A tretí balíček, vládne, tretí balíček vlaky zadarmo ostávajú. Tak sa pýtam, kto je tu viac teda sociálnejší, aký je teda výsledok. Táto vláda je oveľa viac sociálnejšia ako tá vaša napriek tomu, že ste mali na to oveľa viac prostriedkov ako my.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 11:39 - 11:40 hod.

Igor Kašper
Vymazať rámček!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:21 - 10:22 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán kolega Tomáš, ja rozumiem tomu, že ste v opozícii, že musíte napádať tieto opatrenia, a chápem aj to, že máte perfektný mediálny tréning a naozaj vám to tam ide, ale ak tu niekto klame a zavádza, tak to určite nie sme, nie sme my, ani ja, ani pán minister a vy ste mi to vlastne aj potvrdili s vaším kolegom, že sa vlastne zvýšili poplatky pre rodičov za réžiu, za mesačnú réžiu pre jedálne na základe vašich opatrení. Samozrejme, že do zákona ste to nemohli dať ani ste to nedali, ale obciam a mestám nezostávalo nič iné, väčšine obcí a mestám, aby som bol úplne presný, ako to, aby výrazným spôsobom vraj aj niekoľkonásobne zvýšili mesačný poplatok za réžiu, za stravu. Takže to je reálna, to je reálna pravda, tak, ako to naozaj bolo.
A zabudli ste povedať jednu ešte dôležitú, samozrejme, vec, lebo sa vám to nehodí do tých vašich vystúpení, a teraz si dovolím ja vám povedať, že asi vy neviete, o čom hovoríte, lebo veľmi dobre viete, že pre pracujúcich rodičov sa ako keby nahradilo toto opatrenie a nahradí sa toto opatrenie vyšším daňovým bonusom.
A opakujem, tie deti, ktoré najviac potrebujú obedy zadarmo, deti v hmotnej núdzi, tým tie obedy zadarmo zostanú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 9:56 - 9:58 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Chcem sa k tomu tiež vyjadriť, lebo ako komunálny politik som to zažil, ako to bolo aj u nás, a tak, ako povedala aj kolegynka predo mnou, boli s tým naozaj veľké problémy. Išlo o materiálno-technické zabezpečenie, ktoré nemali jednotlivé školské jedálne, jednotlivé obce a mestá, a nehovoriac o zvýšených nákladoch, samozrejme, na personál, ktorý bol minimálne na začiatku úplne na pleciach miest a obcí, na čo neboli pripravené.
Ale čo ma najviac zaujalo alebo sklamalo, alebo ako to povedať, o tom, ako vy hovoríte, o obedoch zadarmo. Prosím vás, aké obedy zadarmo? Veď nezavádzajme tu ľudí, veď to nie sú obedy zadarmo. Predsa každý jeden rodič platil mesačný poplatok na réžiu, ktorú si touto vašou zmenou takmer všetky školské jedálne zvýšili nie o 100, ale niektoré aj o 200 %. To znamená, že keď bol február alebo december a boli prázdniny, nedajbože, keď bolo ešte dieťa nejaký týždeň na PN, tak tých rodičov stáli tie obedy mesačne oveľa viac ako predtým. (Reakcia z pléna.) No určite, že áno. Ja mám vlastnú skúsenosť s tým, takže (reakcia z pléna), no je to pravda (reakcia z pléna), keď platíte mesačne... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím, nechajte pána poslanca.

Kašper, Igor, poslanec NR SR
Ja som vám neskákal do reči. Keď platíte mesačnú réžiu školskej jedálni povedzme 12 eur alebo 10 eur, tak ju platíte tak či tak, či je v tom mesiaci týždeň prázdniny alebo či to dieťa je týždeň alebo dva týždne na péenke. Takže nehovorme tu, prosím vás, o obedoch zadarmo.
A na záver, lebo ste mi zobrali pár sekúnd času, tie deti, ktoré to najviac potrebujú a ktoré sú zo sociálne slabších rodín, predsa pre nich to zostáva zachované. Takže taká je reálna pravda.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

24.11.2020 18:10 - 18:11 hod.

Igor Kašper
Prosím o hlasovanie zajtra o jedenástej hodine.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.11.2020 18:05 - 18:08 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport ako gestorský výbor podáva Národnej rade Slovenskej republiky spoločnú správu výborov o výsledku prerokovania návrhu zákona.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením z 3. novembra 2020 č. 369 sa uzniesla prerokovať vládny návrh zákona v druhom čítaní a prideliť ho týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Ako gestorský výbor určila Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a určila lehoty na jeho prerokovanie.
Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky. Iné výbory o návrhu zákona nerokovali.
Gestorský výbor konštatuje, že do začiatku rokovania o návrhu zákona nedostal žiadne stanoviská od poslancov podané podľa § 75 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
K vládnemu návrhu zákona zaujali výbory Národnej rady Slovenskej republiky tieto stanoviská: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky v uznesení č. 145 zo 16. novembra 2020 a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo v uznesení č. 54 z 19. novembra 2020 zhodne odporúčajú návrh zákona schváliť. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport v uznesení č. 47 z 19. novembra 2020 odporúča návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi uvedenými v časti IV spoločnej správy.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky hlasovať o návrhoch uvedených pod bodmi 1 až 9 spoločne s odporúčaním ich schváliť. Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport z 24. novembra 2020 pod číslom 56. Týmto uznesením ma výbor poveril na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informovať o výsledku rokovania výborov a o stanovisku k návrhu gestorského výboru.
Ďakujem, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis