Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2022 o 18:15 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 12:05 - 12:07 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Karol, ty si mi tou svojou tenisovou terminológiou, to poviem, trochu nahral aj na smeč a podľa toho, čo som tu aj počul, by som sa možno nebál v druhom čítaní rozprúdiť debatu aj o tom, aby to neboli len tri hodiny telesnej výchovy na základných školách, ale aj na stredných školách, tak ako sme to mali aj my niekedy, keď nás bolo dva až trikrát viac a dalo sa to zvládnuť. A veľmi dobre si pamätáš, keď sme začali, keď sme mali prvé zasadnutia nášho výboru, tak aj tá moja prvá veta bola vždy, že musíme zaviesť tri hodiny telesnej výchovy na stredných a základných školách. Bohužiaľ, tejto iniciatívy sa ministerstvo neuchopilo, tak sme sa jej museli uchopiť my, za čo aj tebe patrí teda veľká vďaka, ale je to smutné, že tí, ktorí mali za to najviac bojovať, tak tí bojovali proti tomu. A možno je to spôsobené trochu aj tým, že v tých iných štátoch a v okolitých štátoch, kde je tri, štyri, päť hodín telesnej výchovy, majú samostatné ministerstvo, samostatné ministerstvo športu alebo ministerstvo športu a cestovného ruchu a myslím si, že vtedy by sa nám to určite oveľa ľahšie presadzovalo, takže to je tiež taká otvorená otázka do budúcna.
Mne tiež obidve deti športujú po mojom vzore a sám vidím doma, aký to má vplyv na ich psychický, ale aj fyzické zdravie a sami si pamätáme ešte aj z tých škôl tie jednotlivé súťaže, ktoré sa nám vždy rátali, a na tie sme sa tešili, či medzi školami, alebo medzi okresmi, či vo futbale, či vo vybíjanej, ešte volejbale, basketbale, v atletike, a to sa ako keby trošku teraz strácalo aj tým, že ten počet hodín je taký, ako je.
Opakujem znova, že to nebude stáť štát ani jedno jediné euro, paradoxne to bude mať len dobrý vplyv na zdravotníctvo, odbremeníme trošku, myslím si, aj ten zdravotný systém a naozaj po tom vzore tých iných krajín, kde tie hodiny sú väčšie, kde majú štyri, päť hodín a tie výsledky sú oveľa lepšie ako u nás, tak by sme si mali brať pozitívny príklad.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 11:39 - 11:40 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nechcem, aby sa tu strhla teraz debata len o, o probléme, ktorý zbytočne možno tu otvoril pán bývalý minister, lebo si, nemyslím si, že je to problém. A nikto nechce ani nebude cirkevným školám brať predsa hodinu náboženstva, dá sa to vyriešiť úplne elegantne aj v druhom čítaní pozmeňujúcim návrhom a hovoríme možno ani nie o 1 % hodín a detí, ktorých sa to vôbec týka. Takže radšej sa bavme o iných pozitívnych veciach, ktoré tento zákon prináša, a hľadajme teda spôsoby, ako sa to dá, ako sa to dá urobiť, aby sme motivovali deti tak, ako napríklad skvelým projektom Tréneri v škole, ako s tými podujatiami, ktoré sa organizujú či už s tým nespomenutým EYOF-om minuloročným, Európskym olympijským festivalom v Bystrici, kde bolo tritisíc športovcov zo všetkých krajín Európy, kde naozaj pre deti to bola obrovská motivácia. Ja som to videl nielen v Bystrici a v okolí, ale aj na svojich deťoch, ktoré športujú, a pre nich to bola naozaj obrovská motivácia vidieť tie plné hľadiská. Takže venujme sa skôr takýmto pozitívnym veciam, aby sme vedeli tie deti motivovať.
A tak ako už bolo povedané, pre 30 % detí je pohyb na telesnej a športovej výchove prakticky jediný pohyb, ktorý majú v rámci týždňa, a o to je to dôležitejšie, aby sme to, aby sme to v rámci tých základných a stredných škôl urobili.
Takže vidím, že tá debata už sa uberá takým lepším smerom. Kolegovia, ktorí sú jediní proti tomu, tu nie sú, takže verím, že to bude o to pozitívnejšie v najbližších minútach ešte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 10:43 - 10:45 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Veľmi dobre si to povedal, pán kolega. Škoda, že ťa naozaj nepočúva pán Gröhlig, ktorý je taký samozvaný najväčší odborník na školstvo, lebo on je práve ten, ktorý vo všetkom hľadal vždy problém. A napadla mi taká jedna z minulého roku, možno si pamätáte, keď sa organizoval v Banskej Bystrici Európsky olympijský festival mládeže EOYF, ktorý bol najväčším športovým podujatím, kde bolo tritisíc mladých športovcov, a paradoxne aj vtedy, kedy mali byť prví na tých barikádach, tak oni boli, oni boli proti tomu. Takže ak na takýchto ľudí budeme "dávať a spoliehať sa", tak čakám, že už od nich príde za chvíľku návrh, aby neboli dve hodiny, tri, ale aby bola len jedna hodina telesnej výchovy. Ale poďme ešte pozitívne trochu.
Čo sa týka napríklad detí tých štatistik, tak všetci sú za túto zmenu. Sú deti, rodičia, samosprávy, s ktorými som sa ja rozprával, športové zväzy, olympijský výbor, najväčšie federácie, či sú to futbal a hokejová a mnoho, mnoho ďalších, a zväzy, ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo obrany, ministerstvo vnútra. Čiže naozaj všetci tí, ktorí, dovolím si povedať, majú do toho čo povedať, tak sú za to. Samozrejmé, že nájdeme možno pár škôl, pár učiteľov, ktorí sa budú s tým musieť vysporiadať, ale opakujem, nič nie je viac ako život a zdravie našich detí. Takže verím, že spoločnými silami to naozaj všetci dotiahneme. A týmto chcem aj vyzvať všetkých, či už koaličných, alebo aj opozičných, ktorí si myslím, že na výbore a na našich stretnutiach bojovali spolu s nami za to, aby sme dokázali, že niečo nás vie naozaj spojiť. A myslím si, že šport je naozaj fenomén, ktorý dokáže spájať, a keď je to ešte spojenie aj s našimi deťmi, tak si myslím, že to môže naozaj dopadnúť veľmi dobre.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 10:28 - 10:30 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán bývalý minister, pán bývalý minister školstva hovoril, že chceme zobrať jednu hodinu inú, ale najhoršie je na tom to, že vy, ty teda so svojimi kolegami chceš zobrať pohyb a zdravie detí, aby mali o sto percent viac času pohybovej a telesnej výchovy na školách bez toho, vravím, aby to štát stálo čo i len jedno jediné euro. Naopak, ten vplyv na zdravotníctvo a na iné veci má vlastne pozitívny vplyv a veľmi dobre vieš, že v iných krajinách, či je to Maďarsko, či je to Nórsko alebo Francúzsko, že je päť hodín telesnej výchovy na základných školách a tam to ide. A nehovorím o Slovinsku a iných, iných štátoch. Ty úmyselne vyberieš jeden príklad z tisíc príkladov, ktorý sa týka možno 0,001 % tých hodín alebo žiakov a rozprávaš tu desať minút o tom, ako cirkevné školy, im ideme zobrať jednu hodinu týždenne a v štvrtom ročníku. A veľmi dobre vieš, a tak ako som ťa vyzval teda, ak dáme riešenie, že či to podporíš, tak som zvedavý, či áno, že sa to dá úplne jednoducho vyriešiť aj v druhom čítaní aj pozmeňujúcim návrhom. Keď už to inak nepôjde, tak tak, že sa zo zákona vyjme tento štvrtý ročník cirkevnej školy, ak to už inak nepôjde, aby mohli mať tie svoje dve hodiny, ktoré im patria. Nikto im ich nechce zobrať, tak prosím ťa, tu teraz nešír takéto bludy, že teraz kvôli tomuto je ten zákon zlý, keď veľmi dobre vieš, že sa to dá takýmto spôsobom aj inými spôsobmi vyriešiť tak, aby sme ani cirkevným školám o nič neprišli a aby mohli vyučovať počet hodín cirkevných tak, ako to mali doteraz.
Najväčšia absurdita tohto celého je to, že vlastne ty si (povedané so smiechom) mal byť ten prvý na tých barikádach, ktorý by mal bojovať o to, aby život a zdravie detí boli na prvom mieste, a ty si prvý, ktorý bojuje proti tomu. Tak tomuto ja naozaj asi nikdy nepochopím. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 10:01 - 10:03 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ja by som chcel nadviazať na tvoje príbehy, Milan, čo si tu spomínal, a ja poviem krátky môj príbeh. Keď ja som bol prvák na základnej škole, tak som bol 1.N. Ešte bola 1.O a 1.P. Mali sme 16 prvých tried na základnej škole, takmer 500 prvákov a mohli sme mať tri hodiny telesnej výchovy a dalo sa to. A keď bola telocvičňa plná, tak sme šli buď hrať futbal alebo sme išli na prechádzku alebo v zime na korčule. Tak nech mi nikto nerozpráva, že v tejto dobe sa to nedá, pretože na to nemáme vytvorené podmienky, lebo to je všetko len o ľuďoch a o tom riaditeľovi, o tom telocvikárovi a o tých ľudí, ktorí sú tam v tej škole. Tak neprijímam žiadny argument typu, že sa to nedá, že nemáme vytvorené podmienky, že nemáme telocvičňu, že máme málo detí, či veľa detí, pardon. Lebo v tej dobe, keď som bol aj ja prvák, tak nás bolo 2 až 3-krát menej detí, ako je dnes na tých základných školách. Takže tento argument absolútne neberiem.
A ešte jedna taká drobnosť, a to som aj ja veľkým zástancom toho, keď tento zákon prijmeme a verím, že prijmeme, tak také moje alebo naše odporučenie, aby tie tri hodiny telesnej výchovy, pokiaľ sa to dá, aby sme nedávali povedzme v pondelok, v stredu a v piatok, ale aby bola jedna z toho dvojhodinovka, tak ako sme to mali niekedy, lebo keď to takýmto spôsobom urobia školy, pán bývalý minister sa už smeje, čo je veľmi smutné a hanbím sa za, lebo on by mal byť prvý na tých barikádach, keď bol on minister školstva, že by mal za to bojovať, za život a zdravie detí, ktoré nestojí štát ani jedno jediné euro a teraz sa tu smeje, to je na tom najsmutnejšie. Takže keď to spravíme tak, že by sme spravili jednu dvojhodinovku, tak zdvojnásobíme počet minút telesnej a športovej výchovy na školách oproti súčasnému stavu a opakujem, bez toho, aby to štát stálo jedno jediné euro, keby sme to dali povedzme z disponibilných hodín.
Takže my sme to, je to naša povinnosť to urobiť a je to paradox, že musíme ísť s takouto iniciatívou, keďže ministerstvo nenašlo v tomto zhodu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 9:43 - 9:44 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pohyb detí má, samozrejme, oveľa lepší vplyv na študijné výsledky. To nikto nemôže spochybniť a preto je to dôležité zaviesť. Kedy inokedy zaviesť tie tri hodiny telesnej výchovy ako v tejto dobe, v pocovidovej dobe, kedy každé jedno dieťa malo nejakým spôsobom obmedzený prístup možno k pohybu. A najkrajšie na tomto celom zákone je to, že napríklad, keby sme tie tri hodiny telesnej výchovy zaviedli napríklad z disponibilných hodín, tak toto opatrenie nestojí štát ani jedno jediné euro. Opakujem, ani jedno jediné euro, a môžeme pomôcť životu a zdraviu detí. Tak ja nepochopím a bude mi to veľkou záhadou, kto si "nedovolí" tento zákon podporiť, lebo ak ho nepodporí, tak či sa mu to páči, alebo nie, ide proti zdraviu našich detí. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 9:31 - 9:31 hod.

Igor Kašper
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 9:13 - 9:14 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa dotknem jednej veci a toho paradoxu, ktorý tu odznel, ako minulé vedenie ministerstva školstva a športu hovorilo o tom, že sa to teda nedá a ja to tiež neznášam a vždy hľadáme spôsob, ako sa to dá. A poviem len pár príkladov z minulosti, kedy bolo detí v našich školách dva až trikrát viac, ako je to dnes. Nebolo toľko telocviční a vtedy sa to zázračne dalo a mohli byť tri, štyri hodiny telesnej výchovy. Tak ja nerozumiem tomu prístupu hlavne tých, ktorí by mali prví stáť na tých barikádach a bojovať za to, aby sme pomohli deťom, lebo čo je viac ako život a zdravie detí. A práve tí proti tomu bojovali. Tak toto ma na tom najviac mrzí a tie rôzne príbehy a možnosti, ako to bolo dakedy, nemusíme tu spomínať. Keď nebola telocvičňa, išlo sa von behať, išiel sa hrať futbal alebo mnohé iné, išlo sa na dlhú prechádzku, čiže sa to určite dá. A keď sa to dalo v dobe, kedy tých detí bolo oveľa viac a bolo oveľa menej telocviční, tak určite sa to v tejto súčasnej dobe dá a nebude s tým žiadny problém.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.10.2022 17:40 - 17:40 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda, za slovo.
Ja som bol doteraz naozaj ticho a nereagoval som na tieto tvoje hlúposti, pán kolega Cmorej, ale vyprosím si tieto tvoje slová o tom, že pán minister tu s niekým obchoduje. Čo si to tu vlastne dovoľuješ? Kto si ty, že takéto niečo tu si dovolíš vôbec rozprávať. A obdivujem pána ministra, ktorý tam sedí vedľa teba, že musí toto počúvať. Ak máš nejaký komplex, tak si ho choď riešiť, prosím ťa, niekde inde. Dobre? Okrem toho tu verejne klameš a ty to vieš veľmi dobre. Nikto tu neskracuje dôchodky ani iným spôsobom, ani iným spôsobom nepoškodzuje dôchodcov. Tak si to, prosím ťa, naštuduj a potom sa k tomu vyjadruj.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.3.2022 18:15 - 18:16 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja sám som tiež absolvoval množstvo stretnutí na pôde či už ministerstva, Národnej rady, výboru alebo aj na akademickej pôde a musím povedať, že aj naše požiadavky sú v tom, v tejto novele zákona, či už je to napríklad ohľadom voľby rektorov, dekanov, kompetencií správnych rád, akademických senátov, ale aj napríklad nakladanie s majetkom vysokých škôl. A musím potvrdiť naozaj slová niektorých kolegov, že táto debata medzi koalíciou a opozíciou bola ozaj príkladná.
Chcem poďakovať aj kolegovi Habánikovi, ktorý je príkladom konštruktívneho opozičného politika, a veľmi si ho vážim napriek tomu, že nie je súčasťou koalície.
Musím ale poďakovať v prvom rade aj kolegyni Márii Šofranko, ktorá prejavila asi najväčšiu snahu na tom, aby tento zákon bol tu na stole, ale, ale hlavne aby tá dohoda medzi jednou aj druhou stranou bola tu a bol určitý nejaký schválený kompromis.
Musím spomenúť, samozrejme, aj kolegyňu Leščákovú, rektorov vysokých škôl, predsedu výboru pána Vašečku, zástupcov akademických obcí, ale aj napríklad zástupcov samotného ministerstva školstva.
A tento celý zákon je nejakým, určitým kompromisom, ktorými, s ktorým asi nebudú spokojní úplne všetci, ale to sa asi nedá a je to úplne prirodzené a verím, že týmto zákonom naozaj je posunieme vysoké školstvo vpred.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis