Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

29.6.2021 o 16:52 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

17.9.2021 10:48 - 10:52 hod.

Jarmila Halgašová
Ďakujem pekne. Ohlasujem, že o tomto návrhu zákona sa v prvom čítaní bude hlasovať dnes o 11.00 h.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2021 10:48 - 10:50 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, budem veľmi rýchla a stručná.
Pán Mazurek, áno, počúvam ľudí a úbytok stavu oviec a hovädzieho dobytka je, súvisí s tým v rámci Európskej únie aj so zvyšovaním ich produkcie, že sa šľachtia nové plemená, ale to sa netýka v rámci Slovenska, pretože politika na Slovensku nie je správne nastavená.
Pán Kuffa, tých tridsať rokov vlastne, pardon, pán Šimko. Tých tridsať rokov, áno, to je dôsledok predchádzajúcich vlád a preto hovoríme, že je potrebné podporovať tvorbu pridanej, pridanej hodnoty.
Pán poslanec Karahuta, súhlasím s tým, čo hovoríš. Áno, jednoznačne naším cieľom je, aby sme nedávali tabletky na spanie, tak ako tomu bolo doteraz.
Pán Kuffa, Rakúsko, áno, môže byť pre nás vzor a aj je a všade to zdôrazňujem. To, že sa treba, že si treba od nich dať príklad, ale chcela by som vedieť, ako vy viete, akú predstavu a názory má pán Sulík? Neviete o ňom nič.
Čo sa týka plánu obnovy, obnovy, pán Kočiš, nechcem sa spoliehať na peniaze z tých, ktoré má pridelené rezort životného prostredia, len hovorím, že komplexné pozemkové úpravy a vodozádržné opatrenia sú nadrezortné, nepatria výlučne do pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva, preto by bolo, preto by bolo spravodlivé a férové, ak by sa vyčlenilo minimálne 100 miliónov eur.
Ďakujem veľmi pekne za podporu pána poslanca Mičovského aj Fecka. Samozrejme, my tie peniaze budeme, resp. podporovať tieto rokovania a dohodu budeme podporovať preto, že ak sa toto podarí, tak samozrejme bude viac peňazí pre poľnohospodárov, potravinárov a lesníkov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17.9.2021 10:26 - 10:30 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Vážení, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán predseda, ja záverom by som bola veľmi krátko chcela vyjadriť podporu tomuto zákonu. Samozrejme, je to dobré, tie diskusie, my v rámci koalície máme vždy korektné a vždy sa vieme dohodnúť na dobrom a správnom riešení.
Nerozumiem však pánovi poslancovi Sujovi, ktorý teraz odišiel, povedal si svoje, nechcem povedať, že vulgárne, ale nakydal na SaS-ku. Ja si myslím a teda pán predseda to môže potvrdiť, programové vyhlásenie vlády sme pripravovali všetci štyria koaliční partneri, zhodli sme sa na tom, že treba podporovať produkciu, treba zvyšovať potravinovú sebestačnosť a aj keď to mnohí nechcú počuť, je to sanovanie poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva po predchádzajúcich vládach. Je to, je v katastrofálnom stave, zle boli nastavené pravidlá v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky, takže to, čo teraz robíme, sanujeme, čo sa dialo v predchádzajúcich obdobiach.
Naším hlavným cieľom je pridávanie hodnoty, teda zvyšovanie potravinovej sebestačnosti. To je len, je to síce pekne povedané, pekne to znie, ale z môjho pohľadu je trestuhodné, aby sme vyvážali produkty, poľnohospodárske a teda lesné produkty do zahraničia, poskytovali tam pracovnú silu a dovážali ich spracované s pridanou hodnotou. Našou povinnosťou je vytvárať podmienky tak a také, aby sme poskytovali prácu tu doma a aby sme tu doma vytvárali pridanú hodnotu. Jedine tak bude náš štát bohatší.
Sama som sa prihovorila za to, že aj keď teda ministerstvo pôdohospodárstva dostáva jednu veľkú nulu v rámci plánu obnovy, ja som presvedčená o tom, že ministerstvo životného prostredia ak dostalo 1,3 miliardy eur, neznamená to, že teraz nepomôže v rámci ekologických opatrení všetkým rezortom, pretože komplexné pozemkové úpravy, vodozádržné opatrenia nie sú výlučne v pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva. To je nadrezortná problematika a aj v pôsobnosti rezortu životného prostredia.
Preto verím, že ministri či už pôdohospodárstva, ale hlavne životného prostredia sa v tejto veci dohodnú a vyčlenia tam peniaze na komplexné pozemkové úpravy, pretože toto je najväčší problém pre ďalší rozvoj poľnohospodárstva a aj lesníctva. Máme najviac diverzifikovanú poľnohospodársku pôdu v rámci celej Európskej únie. A toto bráni ďalšiemu rozvoju. Pretože nemôžme nič budovať na cudzích pozemkoch. Vysporiadanie pozemkov a následne zabránenie ich ďalšej fragmentácie, opätovnej fragmentácie je jednou z úloh, ktorú máme v programovom vyhlásení vlády.
Čiže áno, na záver poviem, aj tento zákon pomáha udržateľnosti vidieka, rozvoju regiónov, podpore zamestnanosti, ale máme tam veľmi veľa opatrení, ktoré tomuto pomôžu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 17.9.2021 9:37 - 9:38 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona, tlač č. 655. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali tieto výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 19:38 - 19:40 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem. Zákon, ktorý prerokúvame, je legislatívou ktorej, kvôli ktorej sme tu dnes naozaj vôbec nemuseli sedieť, pretože tento zákon je iba dôsledkom riadenia rezortu pôdohospodárstva za predchádzajúcich vlád. Ja viem, že kolegovia, ktorí sú dnes v opozícii, neradi o tomto rozprávajú, ale treba veci uviesť na pravú mieru.
Ja tomu úplne rozumiem, pretože bola to ministerka Matečná, keď sa teda objavili, ako povedal kolega, kauza Dobytkár a rôzne podvodné praktiky vo vyplácaní priamych platieb, keď ona sama predsa odobrala a zrušila Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy, odvolala riaditeľa VÚPOP-u pána Kromku a zobrala si tieto veci pod riadenie priamo pod rezort pôdohospodárstva. Čiže pred túto priepasť ste Slovensko doviedli vy a táto vláda namiesto pomoci našim poľnohospodárom sa musí zaoberať vami spôsobenou katastrofou, pretože je potrebné obnoviť akreditáciu PPA-čky. Tá situácii v PPA je skutočným amaterizmom, ale nie je to dôsledkom tejto, ale predchádzajúcej vlády.
Preto vás chcem požiadať, a som rada, že ste aj povedali, že tento zákon podporíte a že zaňho zahlasujete. Asi dobre viete prečo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 17:02 - 17:04 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne. Ako povedal pán predseda výboru pre pôdohospodárstvo Karahuta, áno, my sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, na predrečníka.

Halgašová, Jarmila, poslankyňa NR SR
... my sa snažíme riešiť veci odborne a nie politicky. Tak ako hovorí programové vyhlásenie vlády v časti pre životné prostredie, áno, tento presun tam je uvedený, ale v časti pre pôdohospodárstvo je uvedené, že po dôslednej expertíze a diskusii so všetkými zainteresovanými subjektami v tomto návrhu zákona je naozaj veľa nezodpovedaných a otvorených otázok, ktoré musíme riešiť.
A práve preto po diskusii s jednot... s obidvoma ministrami sme sa dohodli, že bude dodržané riadne pripomienkové konanie - 15 dňová lehota, kde teda by mali byť vyriešené určité otázky, pretože štátnej, štátny podnik LESY a ostatné aj TANAP, Lesný podnik Ulič a tak ďalej majú v kompetenciách rôzne činnosti, pretože oni vystupujú ako správca majetku štátu podľa zákona o lesoch a riešia nájomné zmluvy, súdne spory, zámeny majetku štátu, podklady na prevod správy, podklady na prevody majetku štátu, obchodno-verejné súťaže, styk s Centrálnym registrom zmlúv, rovnako reštitúcia a tak ďalej.
Čiže tu je, tu zostáva naozaj veľmi veľa nezodpovedaných otázok, ktoré je potrebné v rámci tejto lehoty vyriešiť, a ja osobne si myslím, že lesy v treťom stupni ochrany by mali zostať v pôsobnosti rezortu pôdohospodárstva. Uvidíme, ako sa budú plniť dohody o diskusiách a riešeniach problémov a podľa toho tento návrh zákona podporím alebo nepodporím v druhom čítaní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 10:26 - 10:28 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, že hovoríme vlastne tuná o rovnakej, rovnakých cieľoch a presne toto, táto diskusia v parlamente ukazuje, ako veľmi chýba celospoločenská diskusia na túto tému, ako veľmi sa opomínala táto diskusia. Pretože len v rámci normálnej a odbornej diskusii vieme nájsť najrozumnejšie riešenia. Žiaľ, to tu bolo tridsať rokov opomínané. Rada sa zúčastním akejkoľvek diskusie.
Na margo, nebudem možno celkom menovať jednotlivých vystupujúcich, ale áno, padlo, padli už aj také návrhy, že komplet celá pôda štátna aj nezistených vlastníkov, že sa má zo Správy pozemkového fondu presunúť na obce, mestá a že sa má rozpredať. Ja s tým nesúhlasím, pretože štátna pôda by sa nemala predávať, má zostať v správe Slovenského pozemkového fondu a zaviesť transparentné pravidlá, čo sa týka nájmov. To je prvá vec.
Druhá vec, súhlasím s pánom poslancom a predsedom výboru Karahutom, čo sa týka toho dedenia. Áno, ale to nebráni, aby sme nepracovali na komplexných pozemkových úpravách a otvorme diskusiu aj o tom, ako zabránime rozpredávaniu pôdy a ďalšiemu drobeniu pôdy. Čiže to je zasa len na tom, aby sme zmysluplne diskutovali.
Žiaľ, tu počas tridsiatich rokov prevládali individuálne záujmy nad celospoločenskými a toto je potrebné si uvedomiť a vlastne my potrebujeme nastaviť pravidlá tak, aby vlastne celospoločenské záujmy boli uprednostnené, pretože vysporiadanie vlastníctva je celospoločenským záujmom a je to dlh každej jednej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.6.2021 10:11 - 10:15 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi, veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážení panie, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovolím si zareagovať na kolegu poslanca Blcháča. Ja si nemyslím, že štátna pôda a pôda nezistených vlastníkov by mala ísť pod správu obcí. Problém je, problém, čo sa týka spravovania tejto pôdy a vôbec akože poľnohospodárskej pôdy na Slovensku, je, že máme najviac fragmentovanú pôdu na, v cele, v rámci celej Európskej únie. To znamená, nemáme vysporiadané vlastnícke práva k pôde. Za 30 rokov dokázali predchádzajúce vlády, tým nechcem teda povedať, kolega, že to bola len vláda Roberta Fica, dokázali urobiť pozemkové úpravy na 12 % katastrálnych území, z 3 445 to je cca, nepamätám si presne, koľko máme katastrálnych území, čo je nehorázne málo.
A teraz, ja si myslím, teraz, keď predchádzajúca vláda, pani ministerka Matečná povedala a urobila vlastne tú koncepciu pozemkových úprav, kde je vízia, že tieto komplexné pozemkové úpravy sa uskutočnia za 30 rokov. Ja som diskutovala s pánom ministrom Mičovským, len som povedala, či, či si vie niekto predstaviť, že moje deti, ktoré majú 33 a 32 rokov, keď budú viac ako 60-roční, dostanú scelené pozemky. To je nonsens, nonsens, a preto si myslím, že naozaj by štát mal pristúpiť k urýchleným procesom a kontinuálnym procesom pozemkových úprav. To je ad jedna.
A ad dve, mal by prednostne osloviť ľudí a občanov a ponúknuť im finančnú náhradu za tieto spoluvlastnícke podiely. Pretože som presvedčená, že mnohí ľudia toto budú chcieť urobiť a tej, a tá pôda, ktorú si dajú oni zaplatiť, ja vám poviem tak, moja 80-ročná mama určite radšej využije svoje peniaze a pôjde do kúpeľov a nejakým spôsobom si ich ešte užije, ako by mali sme 30 rokov čakať na pozemkové úpravy. A tá pôda by mala ísť do vlastníctva Slovenského pozemkového fondu, nie obcí.
A v rámci tých komplexných pozemkových úprav predsa by sa mala robiť tá krajinná tvorba a to vysporiadané, vysporiadanie tak, aby konečne tá pôda, ktorá bude v pláne na cesty a rôzne iné infraštruktúry, nebola pridelená nejakým reštituentom, nejakým súkromným vlastníkom, ale aby to bolo usporiadané tak, aby sa potom nemusela následne vyplácať, ako to bolo urobené za predchádzajúcich vlád, významným politikom, ktorí dostali túto pôdu a následne ju predali, lebo bude tam budovaná diaľnica. Nebudem menovať.
Takže toto si myslím, že by mala byť priorita. Nechápem, prečo by mala ísť do vlastníctva obcí, pretože do vlastníctva obcí naozaj má ísť len tá pôda, ktorá mala by byť scelená a robte si s ňou, čo chcete. Ale pozemkový fond by mal byť tým správcom štátnej pôdy a pôdy nezistených vlastníkov. Nezistení vlastníci sú vlastne len, teda je to neprededená pôda. A každé právo aj zaväzuje, čiže ak raz niekto má vo vlastníctve pôdu, tak jeho povinnosťou je uskutočniť dedičské konania a následne teda sa z tých nezistených stávajú zistení vlastníci a toto sa robí rovnako pri pozemkových úpravách.
Čo je pre mňa dôležité, je zaviesť transparentnosť do procesov prideľovania pôdy do nájmu. Toto je alfa a omega. To máme aj v programovom vyhlásení vlády a, samozrejme, nastaviť pravidlá a podmienky tak, aby sa spravodlivejšie dostali k nájmom štátnej pôdy všetci poľnohospodári. To je všetko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 17:00 - 17:01 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ja len veľmi krátko. Treba sa obzrieť do minulosti, čo ste urobili vy za tých 12 rokov na Slovenskom pozemkovom fonde. Ale pokiaľ ide o výšku nájomného, samozrejme, tam je potrebné upraviť výšku nájomného, pretože je to konkurenčná výhoda všetkých tých, ktorí nájomné vlastne majú od Slovenského pozemkového fondu, v porovnaní s občanmi.
A ten list z Bruselu, neviem, či bol dementovaný, nemám tú informáciu. V každom prípade ale je za týmto účelom, aby, je potrebné stransparentniť podávanie žiadostí a prideľovanie pôdy v správe Slovenského pozemkového fondu, aby sa nedostávali stále jedni a tí istí poľnohospodári k pôde.
A pokiaľ ide o tú poddimenzovanosť, tak som práve v tej rozprave aj spomenula, takže určite treba navýšiť počet zamestnancov v Slovenskom pozemkovom fonde.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 29.6.2021 16:52 - 16:58 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, mnohí ľudia dnes vybavujú žiadosti elektronicky. Úrady ich neobťažujú zbytočnou administratívou, z pohodlia svojho domova si vedia vybaviť veľa vecí. To však neplatí, pokiaľ ide o reštitúcie či nájom pôdy, ktorú spravuje Slovenský pozemkový fond. Občania musia žiadať o reštitúcie, nájom, predaj pozemkov podávaním písomnej žiadosti ako kedysi. Občan si síce môže vytvoriť žiadosť, ale vytlačenú ju musí ručne podpísať a doručiť poštou alebo do podateľne pozemkového fondu, pretože Slovenskému pozemkovému fondu chýba v rámci funkcionality informačného systému aj podania možnosť elektronického podpisu. Na internete síce nájdete základné informácie, ale konať musíte stále ako v minulom storočí. A tak funguje alebo respektíve nefunguje celý informačný systém pozemkového fondu.
Nemusím vám asi vysvetľovať, ako za bývalej vlády dopadol nákup nových komponentov informačného systému. Podozreniami z porušenia zákona o verejnom obstarávaní, žiadna transparentná súťaž, pričom za dva mesiace vyčerpali dvojročné peniaze na rozvoj agendových informačných systémov. Aktuálne prebieha súdny spor.
Slovenský pozemkový fond je jedným z tých úradov, o ktorých na verejnosti vôbec nie je počuť. Dozvedeli ste sa o ňom, žiaľ, len vtedy, keď na povrch vyplávala korupčná kauza. Niektorí, ako tu sedíme, ani netušíme, koľko korupčných káuz sa v tejto inštitúcii odohralo, vieme len o tých, ktoré sa podarilo odkryť orgánom činným v trestnom konaní. A Slovenský pozemkový fond je takpovediac štát v štáte. Kontrolovaný radou Slovenského pozemkového fondu, príležitostne Najvyšším kontrolným úradom, Úradom vlády a, samozrejme, kontrolnú právomoc máme aj my poslanci.
Pozemkový fond je presne tá inštitúcia, v ktorej sa dlhé roky kšeftuje s pôdou a doteraz nikto tento trend nechcel zastaviť. Len si spomeňme na kšeftovanie s pozemkami vo Veľkom Slavkove, po ktorom musel odstúpiť minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa a námestník fondu Branislav Bríza. To bol rok 2007 a odvtedy sa nič nezmenilo.
Aktuálne sme svedkami káuz predchádzajúcej vládnej koalície, kvôli ktorej sú väzobne stíhaní čelní predstavitelia fondu a ich spolupracovníci.
O fungovaní dobrej verejnej správy v Slovenskom pozemkovom fonde nemôže byť teda ani reč. Všetkým vyhovovalo tak, ako to je. Keď si zoberiete, že fond doteraz nemá riadny prehľad v žiadostiach, ktoré má v agende, že údaje o žiadostiach sú len orientačné alebo oni jednoducho neevidujú počet uzavretých a vybavených spisov, nájomných zmlúv, nevybavených žiadostí, spisy v riešení či rozpracované zmluvy, povedzte, je to taký chaos v inštitúcii v 21. storočí normálny? Samozrejme, že nie je. A do tohto personálna poddimenzovanosť a vysoká chybovosť zamestnancov. Samozrejme, že toto nikomu predtým neprekážalo, lebo potom by nemohli fungovať 40-percentné úplatky, korupčný systém, v ktorom o vybavovaní žiadosti rozhodovali v právnickej kancelárii na Červeňovej ulici 14 neďaleko odtiaľto.
Na netransparentnosť tento týždeň poukázal aj Najvyšší kontrolný úrad, ktorý svoju kontrolu síce ešte neukončil, ale konštatuje, že Slovenský pozemkový fond nemá účinný systém kontroly, ktorý by zabezpečil transparentnosť procesu rozhodovania o pôde. Systém je nastavený netransparentne, prenájom pôdy a jej uplatňovanie, aj uplatňovanie reštitučných nárokov.
Dámy, páni, nástupom súčasnej vládnej koalície sa konečne začali v Slovenskom pozemkovom fonde prijímať rozhodnutia, ktoré sa mali začať prijímať už dávno. Som naozaj rada, že správna rada, Správa Slovenského pozemkového fondu nielen pomenúva nedostatky, ale obsahuje aj informácie o prijatých opatreniach, napríklad k zmene organizačnej štruktúry, ktorá má sledovať zvýšenie efektívnosti a ja verím, že aj transparentnosti v tejto inštitúcii. Cesta je však ešte veľmi ďaleká a určite nie ľahká. No už len tým, že nastúpila vláda, ktorá nemá korupčné správanie v DNA, je progresom aj pre Slovenský pozemkový fond.
Za najväčšiu chybu považujem, že táto inštitúcia málo komunikuje s verejnosťou o zmenách už prijatých a o tých plánovaných. Pozemkový fond jednoducho nie je inštitúciou, ktorá si môže dovoliť po sérii škandálov s verejnosťou nekomunikovať. Práve naopak. A tým by som chcela aj vyzvať nové vedenie, aby si túto úlohu zobralo za svoje a informovalo o opatreniach na zvýšenie transparentnosti a efektívnosti v rozhodovacej činnosti, o ktorej som práve hovorila. Určite sa budem zaujímať, čo chcú s týmto chaosom urobiť, pretože je už najvyšší čas. Poďakujú sa za to všetci poctiví poľnohospodári, poľovníci a občania, ktorí chcú konečne v tejto krajine poriadok.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis