Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

19.10.2022 o 9:25 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 8.11.2022 10:40 - 10:40 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, zamestnávanie v poľnohospodárstve a potravinárstve najmä počas sezónnych prác sa stáva čoraz vypuklejším problémom. Z každej strany počúvam podnikateľov v agropotravinárskom sektore, že je čoraz ťažšie nájsť pracovnú silu na zber ovocia, na zber zeleniny a následne aj na jej spracovanie napr. v konzervárni.
Naposledy som si vypočula podnikateľa, majiteľa firmy, ktorý spracúvava koreninovú papriku na výnimočný produkt, produkt s chráneným označením pôvodu Žitavská paprika. Ide o výnimočný produkt zapísaný v európskom registri, s chráneným označením. Podmienkou zachovania jeho zápisu v registri je jeho výroba. A majiteľ spoločnosti síce papriku vyrábať chce, dokonca má dohodnutých aj pestovateľov papriky, ale najväčším problémom preňho je zber tejto papriky a, pretože nemá, nevie nájsť pracovnú silu na vykonanie tejto síce jednoduchej práce, ale teda málo atraktívnej.
Čiže upravili sme Zákonník práce, ktorý umožňuje vykonávať sezónne práce v poľnohospodárstve pri zbere a spracovaní ovocí a zeleniny, ale zárobky nie sú pri takýchto činnostiach vysoké a rozsah 520 hodín, samozrejme, nie je atraktívny, a preto o túto prácu záujem nie je. Ten neprejavujú ani nezamestnaní, pretože akonáhle sa musia preukázať občianskym preukazom, prídu o svoje dávky. Inštitút sezónneho zamestnávania tak zostáva neatraktívny aj pre osoby bez práce. Problém nastáva, keď sa musia oficiálne prihlásiť do systému, čím prídu o podporu v nezamestnanosti, ako aj o iné dávky.
Preto predkladáme tento návrh, ktorý umožňuje v zákone o službách zamestnanosti uchádzačovi o zamestnanie byť v pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce a tiež v zákone o pomoci v hmotnej núdzi zakotviť, že sa dávky podľa tejto dohody nepovažujú za príjem podľa citovaného zákona. Uvedené zmeny umožnia osobám bez práce zamestnať sa v oblasti sezónnych prác bez toho, aby prišli o dávky vyplácané podľa osobitných predpisov.
Ešte dodám, že miera nezamestnanosti nízko kvalifikovaných pracovníkov, najmä mladých ľudí a s nízkou kvalifikáciou patrí na Slovensku medzi najvyššie v rámci Európskej únie. Vysoký zostáva aj podiel dlhodobej nezamestnanosti a rozdiel v zamestnanosti medzi osobami s vysokou a nízkou kvalifikáciou je u nás najvyšší v rámci Európskej únie, pričom osoby s nízkou kvalifikáciou čelia najvyššej miere nezamestnanosti v celej Európskej únii, je to 42,9 %. To je údaj z tretieho štvrťroka roku 2021.
Náš návrh zákona preto cieli práve na týchto nezamestnaných, ktorým chceme pomôcť integrovať sa do trhu práce a získať, pomôcť im získať aspoň základné pracovné návyky.
Vopred ďakujem za podporu.
Skryt prepis
 

8.11.2022 10:40 - 10:40 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, novelou Zákonníka práce č. 248/2022 sa účinnosťou od 1. januára 2023 umožnilo na základe dohody o pracovnej činnosti možnosť vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 520 hodín v kalendárnom roku a najviac na osem mesiacov. Okruh sezónnych prác je definovaný v prílohe č. 1b Zákonníka práce. Ide o práce v oblasti poľnohospodárstva, vybrané typy, typov prác cestovného ruchu, rovnako vybrané typy prác potravinárstva a lesného hospodárstva.
Prvotným motívom prijatia tejto úpravy bolo sflexibilniť rigidný charakter dohôd o pracovnej činnosti, ktorý pre sezónne práce nebol vhodný, odstrániť problém s nedostatkom pracovných síl zapojením osôb, ktoré sú bez práce.
Nedoriešeným problémom však zostala neatraktívnosť sezónnych prác pre osoby bez práce, nakoľko to pre ne znamená stratu práce. Tento rozsah hodín 520 nie je pre nich atraktívny a to znamená, že ak by sa chceli legálne zamestnať v rámci sezónneho zamestnávania, prišli by o podporu v nezamestnanosti, ako aj o dávky sociálneho poistenia, alebo stratu dávok v hmotnej núdzi, ktoré sú vyplácané zo systému štátnych sociálnych dávok. Preto som predložila spolu s kolegom tento návrh, cieľom ktorého je umožniť v súlade, teda v zákone č. 5/2004 o službách zamestnanosti, zamestnanosti, uchádzačovi o zamestnanie byť v pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce a tiež v zákone č. 417/2013 o pomoci v hmotnej núdzi zakotviť, že podľa dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce sa nepovažujú za príjem podľa citovaného zákona. Uvedené zmeny umožnia osobám bez práce zamestnať sa v oblasti sezónnych prác bez toho, aby neprišli o dávky vyplácané podľa osobitných predpisov.
Predkladaný návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, zákonmi a všeobecne záväznými právnymi predpismi, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
Návrh zákona nebude mať negatívny dopad na štátny rozpočet ani na rozpočet verejnej správy a na rozpočty samosprávnych krajov a obcí.
Ja by som sa chcela prihlásiť do rozpravy ako prvá.
Vážení kolegovia a kolegyne, ja vás prosím o podporu tohto zákona, pretože som presvedčená, že týmto zákonom podporíme odstrániť jednak nelegálnu prácu a podporíme integrovať dlhodobo nezamestnaných do zamestnania.
Ďakujem za podporu.
Skryt prepis
 

20.10.2022 17:55 - 17:55 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1631 z 27. septembra 2022 pridelila návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Zemanovej a Mariána Viskupiča na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 414/2012 Z. z. o obchodovaní s emisnými kvótami a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1161, na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet a výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor určila výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Výbory prerokovali predmetný poslanecký návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol poslanecký návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Výbory Národnej rady, ktorým bol poslanecký návrh zákona pridelený, zaujali k nemu nasledovné stanoviská: ústavnoprávny výbor uznesením č. 594 zo 14. októbra 2022 s návrhom súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť. Výbor pre financie a rozpočet neprijal platné uznesenie, nakoľko návrh uznesenia nezískal podporu potrebnej nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov, § 52 ods. 4 zákona Národnej rady č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady. Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uznesením č. 248 z 12. októbra 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k poslaneckému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III. spoločnej správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona Národnej rady o rokovacom poriadku odporúča Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady o prerokovaní predmetného návrhu zákona vo výboroch Národnej rady v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie č. 263 z 18. októbra 2022. V citovanom uznesení ma výbor poveril predložiť Národnej rade spoločnú správu výborov a splnomocnil ma podať návrhy podľa príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2022 16:10 - 16:11 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja budem veľmi stručná.
Marián, ďakujem za podrobné vysvetlenie návrhu zákona. Ja si rovnako nemyslím, že to je dobré opatrenie. Ak chceme pomáhať gastrosektoru, tak určite by sme mali ísť cestou znižovania DPH. A je mi ľúto, že gastro má stále 20-percentnú dépeháčku. Keď sa pozrieme na okolité členské štáty, tak všade sa pohybuje od 5 do 10 %. Stačilo by to dať na nejaké časové obdobie. Nemusí to byť natrvalo, môže to byť na rok, na dva. Hovoríme, teda rozprávame o tom už od čias pandémie, kedy sme, kedy vlastne gastrosektor sa položil takmer na kolená a teraz vlastne reštaurácie stále aj v dôsledku zvyšovania cien energií sa zatvárajú, prežívajú naozaj len tie najsilnejšie. Toto tento systém gastrosektoru určite nepomôže. A ak máme pochybnosti o tom, že si finančná správa neplní svoje, svoje všetky povinnosti, ktoré má zo zákona, resp. máme pochybnosti o tom, že podnikatelia nepodnikajú čestne, no tak to ma trošku zaráža. Ja si myslím, že vychádzať by sme mali z toho, že podnikatelia vydávajú daňové doklady a podnikajú čestne.
Skryt prepis
 

19.10.2022 9:25 - 9:25 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážená kolegyňa, kolegovia, veľmi ma mrzí, že náš návrh, ktorý sme na rokovanie schôdze snažili dostať niekoľkokrát ešte ako koaliční partneri, si na schvaľovanie musel počkať až na túto mimoriadne ťažkú chvíľu.
Skutočne sme museli čakať na to, až kým sa stane taká tragédia? Celé Slovensko je otrasené vraždou ľudí, mladých ľudí, queer ľudí. A spoločnosť dala ihneď najavo to, že chce zmenu, a preto si myslím, že by sme mali túto prosbu vypočuť. My prinášame zmenu práve návrhom zákona o partnerskom spolužití, ale nejde o žiadnu revolúciu, ako už povedal aj kolega, ide len o zlepšenie postavenia ľudí, partnerov z queer komunity, ako aj heterosexuálov, ktorí spolu žijú bez manželského zväzku.
Zákon by zaviedol poskytovanie občianskoprávnych nárokov v oblasti bezpodielového spoluvlastníctva, dedenia, prístupu k zdravotnej dokumentácii, nároku na vdovský a vdovecký dôchodok či na ošetrovné. Ide o bežné veci, ktoré vedia partnerom, ktorí nie sú manželmi, veľmi skvalitniť život. A ako už bolo povedané, nič z toho, čo sme dali do nášho návrhu, neohrozí inštitút manželstva. A preto chcem úprimne poprosiť o podporu tohto zákona, tak aby sme nielenže nezahodili šancu rozprávať o tejto problematike v druhom čítaní, ale aby sme sa konečne reálne posunuli do 21. storočia a celú túto pokryteckú morálku, ktorú tu prezentovali kolegovia fašisti, aby sme poslali do hlbokej histórie.
Rovnosť pred zákonom nie je ideológia. Veľmi dlho trvalo, kým sme zrušili otroctvo, kým sme ženy... kým ženy dostali volebné právo, a trvá dodnes riešenie ich zrovnoprávnenia. A ja verím, že príde čas, keď aj nie dnes, ale že inštitút partnerského spolužitia bude schválený aj na Slovensku a budeme aj my patriť k moderným demokratickým krajinám.
Ďakujem za podporu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2022 9:10 - 9:10 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán Kuffa, dobre ste si kopli, ale teda vaša... vás sa naozaj nedá počúvať. Splietate úplne nezlučiteľné veci, ktoré spolu vôbec nesúvisia.
A na margo vyšetrovania a vôbec ako PPA-čky vám musím povedať, že je to živé vyšetrovanie a nemáme právo zasahovať do, do živého vyšetrovania a nemienim sa nechať vtiahnuť do sporu ministra Mičovského a Vlčana. Ak vy áno, nech sa páči, je to na vás. A aj pri vás som napísala, že nech sa prípad vyšetrí. Ja som nekomentovala žiadnym negatívnym spôsobom to vaše vystúpenie, hoci by si to asi zaslúžilo.
A pokiaľ ide o to vaše, vašu pripomienku, že či riešime krízu. Riešime krízu a toto nie je riešenie krízy. Je to riešenie diskriminácie postavenia homosexuálov v našej krajine. Kedy bude vhodný čas na to riešenie? Vždy sa to odkladá, nikdy nie je na to vhodný čas. Treba to vyriešiť, musíme sa posunúť do 21. storočia.
Skryt prepis
 

18.10.2022 18:55 - 18:55 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Žiaľ, mne sa zdá, že konštruktívne diskutujú práve, práve tí liberáli, ktorí teda sú tu označovaní ako za nenávidených, ale na margo vystúpenia, áno dejú sa rôzne veci, a teda útoky aj v Spojených štátoch, ale tento rok a za posledných desať rokov sa na LGBTI komunitu v rámci sveta zaútočilo len nedávno v tomto lete v Osle a teraz v Bratislave. Čiže Slovensko sa naozaj dostalo na popredné miesta, vytvára negatívny obraz o Slovensku v celom svete a naozaj ako vo vzťahu ako k našim občanom.
Ako si spomenul, máš jediného syna, ktorého nadovšetko miluješ. Aj ja mám deti a milujem svojich synov, ale skús si teda predstaviť to, že, že ti jedného dňa oznámi, že má priateľa, ako sa dokážeš s touto myšlienkou vysporiadať? Skús si to nafabulovať, lebo to je vážna vec, lebo ja ako matka dvoch detí si želám len jedno, aby moje deti boli šťastné, aby, aby, nepozerám na to, či by boli, alebo neboli homosexuáli, to vôbec neriešim, ale nech sú šťastní. A toto by ma zaujímalo, ja z tohto uhľa pohľadu pozerám, a preto si myslím, že tento zákon, ktorý predkladáme, je správny. Nebola by som šťastná, aby kvôli tomu, že nemôžu, že by nemohli žiť v nejakom nediskriminovanom prostredí a dokonca aj v strachu, že by mi kvôli tomu odišli zo Slovenska a hľadali inú krajinu na plnohodnotný život.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2022 18:10 - 18:10 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Vlaďka, kolegyňa poslankyňa Marcinková, veľmi pekne ďakujem za tvoje srdečné, úprimné slová a plne ich podporujem. V tom zmysle, že naozaj a prosím rovnako o podporu tohto zákona, pretože bola by som šťastná, ak by sa Slovensko dostalo medzi tie štáty Európskej únie, ktoré vlastne majú odstránenú diskrimináciu voči partnerskému spolužitiu rovne medzi diskrimináciu párov rovnakého pohlavia alebo aj teda rôzneho pohlavia.
Sme naozaj len jednou zo šiestich krajín. Bola by som rada, keby sme sa zaradili aj medzi civilizované štáty Európskej únie.
Takže ďakujem a držím návrhu palce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2022 17:55 - 17:55 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem.
Kolega, teda naozaj ste ma dostali do nemého úžasu. Vy ste museli veľmi trpieť, lebo, lebo tie vaše reči, ktoré máte o sexuálnych deviantoch a všetkých tých úchylkách. Vy ste museli veľmi trpieť. Rodičia vás museli zrejme týrať a neviem, ako si môžte vysvetliť a nám rozprávať tu, že vlastne rodičia vychovávajú homosexuálov. Ak sa normálnym rodičom narodí dieťa, ako z nich dokážu vychovať homosexuála. Toto by som bola rada, keby ste mi vysvetlili. Lebo kde, komu sa tí homosexuáli narodia? Neviem. Skúste mi to vysvetliť, prosím vás pekne. Lebo homosexuálom asi nie a keď sa narodia normálnym rodičom, tak ich nebudú vychovávať na homosexuálov, nie je to ich, ich radosť. A je naozaj chvályhodné a úctyhodné, ak tí rodičia svoje dieťa milujú aj na základe aj potom, čo zistia, že ich dieťa je homosexuál. Málo rodičov sa dokáže s touto informáciou vysporiadať a väčšinou sa stáva to, že, že ich následne zavrhujú, odvracajú sa od nich a potom sa teda stáva to, že ak žijú títo, títo partneri v spoločnej domácnosti, tak následne, ak sa starajú napríklad v ťažkých časoch, že sú chorí a je partner mu zomrie, tak potom práve títo rodičia toho partnera, ktorý sa oňho staral, ho vlastne vylúčia z dedičského konania. Napríklad my sa snažíme naozaj len odstrániť tieto diskriminácie. Skúste si prečítať zákon.
A ešte nám, už mi končí čas, ale... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2022 16:25 - 16:25 hod.

Jarmila Halgašová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za reakcie a budem veľmi stručná. Celý náš návrh zákona predstaví kolega Ondrej Dostál za stranu Sloboda a Solidarita, ktorý vystúpi o chvíľočku, ale áno, ale áno, tento zväzok partnerského spolužitia nie je daný na rovnakú úroveň, ako sú manželstvá, pretože sa uzatvára vlastne pred notárom.
Ja by som chcela len zdôrazniť, že celým návrhom zákona sa odstraňuje existujúca diskriminácia, ktorá je pri partnerskom spolužití, ktoré teraz žijú partneri, či už rôzneho, alebo rovnakého pohlavia. To som, to som aj vo svojom príhovore zdôraznila. Toto si treba uvedomiť, že vy keď žijete v spoločnej domácnosti a náhodou vy sa o partnera staráte roky, je chorý, to je jedno, ťažko postihnutý, ale následne zomrie a pri dedičskom konaní jednoducho nemáte žiaden nárok. Čiže tento návrh zákona rieši predovšetkým majetkové veci a rieši potom zdravotné záležitosti, čo sa týka ošetrovného, poskytovania zdravotnej dokumentácie. A pokiaľ ide o to, čo hovoríte, o ten váš strach, že bude napríklad sa potom sprísňovať zákon, bude sa zachádzať ďalej, každý jeden zákon bude predložený do parlamentu opäť na schválenie a bude musieť byť tu odsúhlasený alebo teda nie.
Čiže ja by som sa tohto vôbec neobávala.
Ďakujem.
Skryt prepis