Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2020 o 10:29 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 29.9.2020 18:00 - 18:04 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Milí kolegovia, milé ko..., pardon, ospravedlňujem sa, milé kolegyne, milí kolegovia, dnes rokujeme o doplnkoch do zákona, ktorý niektorí vnímajú ako zbytočné, niektorí o tom rozprávajú, že máme na Slovensku oveľa viac problémov, a niektorí rozprávajú, že katolibanci si idú robiť politickú kampaň. Musím povedať, že naozaj moje vystúpenie bude krátke, ale chcem hlavne vám, milí Slováci, povedať, pretože keď sa pozriem do sály, tak naozaj máme tu dvoch smerákov, jednu z HLAS-u a jedného pána z ĽSNS a musím povedať, ospravedlniť sa musím za to, že pán Kremský, nie je tu, ale omylom povedal, že z ĽSNS vystúpili na..., nevhodne, pán povedal, že neplač, ale to nebol pán z ĽSNS, ale to bol pán zo SMER-u, z ktorého som, keď som bol pri ňom, tak cítil trojboj: koňak, vodka, rum. Takže nebol to ĽSNS, ospravedlňujem sa.
Ale vrátim sa k tomuto, k tomuto môjmu prejavu, k tomu vystúpeniu. Milí Slováci, tí, čo vám rozprávajú, ja by som chcel upozorniť, že dnes celý deň pani Cigániková, keď niekto rozprával, vy ste chodili a vyrušovali ste. Pani Cigániková, môžte chvíľočku aj počúvať a nevyrušovať? Prosím vás. Dá sa to? Ja vám ďakujem veľmi pekne. Naozaj to robíte celý deň. Prosím vás pokorne.
Milí Slováci, keď vám dnes bude rozprávať a niekto vám rozpráva o tom, že toto je zákon o interrupciách, že ideme obmedzovať alebo že niekto ide obmedzovať interrupcie, vám klame. Klame a klame. A naháňa si politické body, pretože toto, čo tu predvádzajú niektorí moji kolegovia, je nič iné len politický marketing. Politický marketing. Majú svoju tému a na tej téme si naháňajú body. Jasné, naozaj jasné, že sú oveľa dôležitejšie veci, ako je tento zákon, si myslím, ale toto je zákon, ktorý, teda toto sú doplnky, ktoré keď teraz prijmeme, tak naozaj, naozaj sa zbavíme témy, ktorá je veľmi citlivá. Veľmi citlivá. Ja keď som podporil čítanie do druhého kola, tak som podporil preto, lebo počas mojej 30-ročnej praxe v treťom sektore som sa stretával so ženami, ktoré po interrupcii mali naozaj obrovské a veľké problémy. Štát im nepomáhal a tie ženy sa obracali na rôzne iné inštitúcie s pomocou. A to, čo sa tu dnes deje, je pomoc. Všetky tie body, ktoré sa tu dávajú, je pomoc!
Keď vám niekto rozpráva, že tu niekto ide obmedzovať, tak vám klame a naháňa si politické body. Keby táto (rečník pohybom ruky ukázal za seba) stena vedela rozprávať, čo sa tu dnes dialo, tak sa rozsype, čo sa tam vzadu dialo, ako sa niektorí trhali, kričali tam vzadu a robili divadlo! Toto je o pomoci. Nikto nejde, milé ženy, vás obmedzovať! Ten zákon sa nijako nemení, v ničom, ani v jednom bode! Doplňujú sa tam body, ktoré vám majú pomôcť. A ja som sa rozhodol po tom, ako pani Záborská prijala tie veci, ktoré sa mne nepáčili, že to podporím.
Vo svete... A naozaj Holandsko, ktoré je slobodné, liberálne, kde si dáte marišku na ulici, je oveľa prísnejší tento zákon ako tu u nás, ale ľudia vás tu budú presviedčať a budú vám rozprávať, že my ideme obmedzovať interrupcie. Posledné moje slová, milé Slovenky, nikto nejde obmedzovať vaše právo, nikto. Tieto doplnky vám idú pomôcť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 16:38 - 16:40 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem, pani Saková. Tak ako keď ste odchádzali a ste sa rozprávali s pánom Pellegrinim, že nechajme to na nich, oni to budú platiť, tak toto vystúpenie bolo presne taký ten politický marketing. Keď už sme skoro pred koncom rokovania, tak vy vystúpite, aby sme to prerušili.
Samozrejme, absolútne súhlasím, že Slovensko má veľké problémy, ale toto je téma, ktorá stále visí vo vzduchu, a treba ju skončiť, naozaj treba sa k tomu postaviť. Ale, prepáčte, ospravedlňujem sa, poviem to úprimne, zase ste urobili si politický marketing, postavili ste sa tam ako váš šéf, ktorý s jamkami v lícach rozpráva o, o veciach, ako treba pomáhať, ako treba zachraňovať, a pritom sa trasie na tie eurofondy, zase aby mohli s Ficom rozdeľovať. Urobili ste skvelú politickú reklamu si teraz, lebo vy ste tá, ktorá tu chce riešiť vážne problémy. To bolo také divadielko, ktoré tu predvádzate s vašimi kolegami, ktorí tu nie sú v sále, vy ste prišli sem na chvíľku.
Takže ja si myslím, že naozaj Slovensko má obrovské problémy, ale keď sme už teraz tu, viete, vy ste vystúpili teraz, ale keď sme už v takomto štádiu, ja si myslím, že bude dobré prerokovať to celé, dnes tu budeme dlhšie. A úprimne, bez akýchkoľvek slov, toto bola skvelá politická reklama, ktorú si vy odídenci zo SMER-u viete veľmi dobre robiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 18:15 - 18:17 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
V každom príspevku pán Mazurek loví vo svojich vodách. Všetci vieme, aké tie vody sú, všetci vieme, na koho smeruje svojimi príspevkami. Ja absolútne súhlasím. Ja chovám psov tridsať rokov a týrať nielen psov, teda všetky zvieratá je neľudské. Ale týrať psov, pretože pes je naozaj priateľ človeka, či ho už teda zabiť a zjesť alebo ho zakvačiť za guľu a ťahať. Ale, pán Mazurek, skúste aj vy nerobiť túto duálnosť v týchto vašich príspevkoch a skúste niekedy vystúpiť aj s tým napríklad, ja vám poviem dva príklady.
Prvý bol, bola množiteľka psov, žena, ktorá mala v, predstavte si, meter krát päťdesiat dve fenky a tam v týchto bedničkách chovala asi dvadsať, dvadsať týchto bedničiek mala a chovala takto psy. Druhý bol muž, ktorý pripravoval psy na zápasy a keď mu pes nebol dobrý, tak ho jednoducho ubil palicou. Boli to bieli ľudia. A chcem vám povedať, že o obidvoch viem. A viete, čo mali obidvaja na profile? Taký zelený krúžok s takým krížom zeleným. Ale vy nikdy takýchto vašich priaznivcov nebudete tu pranierovať.
A teraz začnite s mojím čvirikom, ako behá vonku a potom vzadu mi poviete, ako ma máte rád a ako ste sledovali moje relácie. Tak začnite.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 15:40 - 15:42 hod.

Jozef Pročko
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 9:40 - 9:41 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
A ja by som len chcel upozorniť, že včera ste počuli, kolegovia, ako sa ĽSNS rozčuľovali, že im skáču do reči a že ich vyrušujú. Takže, prosím vás, nerobte to isté, čo nechcete, aby robili vám.
Chcem len na záver povedať, nebudem zdržiavať. Nebudem zdržiavať, pán Suja, fakt vás poprosím, vy neustále skáčete do reči. (Výkriky z pléna.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kľud v sále, poslednýkrát hovorím, ináč preruším schôdzu. (Výkriky z pléna). Tak choďte si to vyjasniť von niekde.
Nech sa páči, pán poslanec, posledných 30 sekúnd.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne. Aj toto je dôkaz, že som zabŕdol do osieho hniezda a chlapci z ĽSNS sa presne rozčertili.
Ale na záver chcem povedať, pán Žiga, vy nemáte morálne právo tu niekoho kritizovať a celý váš smerohlas, to, čo ste tu vy dokazovali, tak to je katastrofa, obrovská.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 9:39 - 9:40 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja vám prečítam, pán Žiga, článok z roku 2016. Rozbehnutý obchod s drevom doterajšieho ministra životného prostredia Petra Žigu môže ďalej rásť. V novej ľavicovo-pravicovej vláde mu jeho materský SMER – SD opäť našiel ministerskú stoličku. Žiga sa už dlhé roky obhajuje, že on jeho košický obchodník s drevom Taper iba vlastí a nemanažuje, avšak realitou je, že firma neustále výrazne rastie až do jeho vstupu do vrcholovej politiky. Za prvých desať rokov svojej existencie od roku ´95, ´96 Taper dokázal svoj ročný obnos zobchodovaného dreva posunúť na zhruba 100-tisíc kubíkov, ale predvlani už firma zobchodovala vyše 420-tisíc kubíkov dreva, teda zhruba každý dvadsiaty kubík vyťažený v krajine.
Pán Žiga, vám sa ťažko počúva toto, čo hovoril pán Sulík, všetkým vám tuná smerácko-hlasáckym kšeftárom, vám sa ťažko počúva, že ste tu dvanásť rokov drancovali túto republiku. Ťažko sa počúva Ficovi, čo urobil, koľko miliárd, o koľko miliárd ste obrali túto republiku.
Viete, ako vás volajú, pán Žiga? Vás volajú drevobarón. Keď pôjdete po Slovensku a pozriete si lesy, čo ste s lesmi spravili, tak to je hanba, ja by som sa prefackal na vašom mieste, čo ste vy spravili so Slovenskom a s lesmi. A keď sa pozerám na kolegov z ĽSNS, tak, samozrejme, teraz budú ticho, pretože to vy ste dobrá partička, nebudú rozprávať o vás, čo ste tu robili. A za tie štyri roky ja som od nich nepočul ani raz (reakcie z pléna), že by ste boli chce... (výkriky z pléna), poprosiť, aby nero... poprosiť chcem kolegov... Môžte mi vrátiť čas, prosím vás? (Výkriky z pléna. Vstup predsedajúceho).
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 16:54 - 16:55 hod.

Jozef Pročko
Pán Mazurek, dnešná diskusia je naozaj veľmi plodná a dnes už zaznelo z radov vašich kolegov požiadavka na ospravedlnenie, keď pán Osuský aj podľa mňa celkom nevhodne nazval pani vašu kolegyňu, a z našich radov nikto vás nenazval nikdy pripečeným, tak ja verím, že aj vy sa ospravedlníte vo faktickej pánovi Jílkovi a budete rovnako ako pán Osuský taký naozaj slušný človek, že sa ospravedlníte za svoju nepríjemnú a odpornú invektívu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 16:33 - 16:33 hod.

Jozef Pročko
Tak ja som chcel reagovať presne toto isté, takže presne kolega to povedal, ale chcem povedať jednu vec, že ja súhlasím s pánom poslancom Mazurekom, že naozaj nenažranosť je na VÚC neprípustná, a ja si pamätám jednu nenažranosť, keď si jeden župan nechal platiť od svojich zamestnancov, tak to bola veľká nenažranosť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 10:53 - 10:55 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
No ja musím povedať, že aj ja som bol v SZM, a nehanbím sa za to, pretože, myslím, keby som tu sa spýtal ľudí, ktorí boli v SZM, tak drvivá väčšina tu bola v SZM, pretože tak nás učila ideológia, a ja som nebol nejaký veľmi veľký disident, ale musím povedať, Juraj, že naozaj máš pravdu, že ten režim bol obludný. Boli tam aj dobré veci, ale režim bol obludný. Keď si nebol v strane, tak si nič, nič si nemohol, musel si byť v strane.
A čo je obludné? Toto nám tu Robert Fico zaviedol 12 rokov. Keď si nebol v strane SMER, tak si nič nedokázal. Komunistická strana bývalá a komunistický Robo Fico zaviedli tie isté praktiky aj teraz. Dvanásť rokov si nemohol nič robiť, keď si nebol v strane SMER. To bolo choré, obludné a chceme to zmeniť.
Ale čo je ešte choré na tom veľmi, to je to, že naozaj ľudia, ktorí veria komunistom, tak veria tomu, že komunizmus bol dobrý. Ideológia bola možno dobrá, ale komunisti boli odporní, hnusní, neskutočne naozaj ľudí zdrvujúci, ja nechcem použiť veľmi zlé slovo, no boli to zlí ľudia. A toto tu 12 rokov robil aj Robo Fico.
Takže, Juraj, ja som žil aj v komunizme, 12 rokov teraz si aj ty žil, teraz. A môžem ti povedať, to, čo bolo za komunizmu, tak teraz Robo Fico 12 rokov tu s nami robil. Strana SMER bola komunistická strana. Keď si nebol v strane SMER, tak si nedokázal nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 10:29 - 10:31 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Mizík, takisto ako pani Sulanová, aj vy ste tu vytrhli naozaj veci, ktoré sú pravdivé, ktoré to povedali ľudia, ale takýchto vecí, viete, keď v rodine, keď sa spojí Čech so Slovenkou, tak sa nájdu takéto veci. Ale tá rodina dlhé roky fungovala veľmi dobre. A tí normálni ľudia, nie politici, ktorí tu kvákajú a robia si tuná politické body na tejto téme, tak tá rodina fungovala veľmi dobre, veľmi dobre.
A musím reagovať na vás, nemôžem reagovať na pani poslankyňu, ktorá ma tu spomenula vo svojej faktickej, tak keď budete s pani Sulanovou, tak, prosím vás, povedzte jej, že ja som len povedal toľko, že si neželám, neželám, aby moje meno a poslancovanie brala ako dôkaz, lebo ona nech si rozpráva o sebe. Ja jej neberiem, nech si rozpráva svoje.
Som rád, že ste sa ospravedlnili, ja som čakal, že sa ospravedlníte. Ale žena, ktorá tuná rozprávala, tak práve, viete, mne je smutné, že žena, ktorá, keď niekto z nás má faktickú poznámku, tak sa ťuká po čele. Ukazuje, že či sme šibnutí. A nikdy som nedostal ospravedlnenie, nikdy som nedostal osprav..., ja som jej to povedal, ja som jej to povedal, povedzte jej to, keď s ňou budete, že ja som jej to povedal, tak sa správajme všetci naozaj k sebe.
A ďalší tu bol, keď ho stretnete, ktorý tu nadáva ľuďom do kkt, do jbmt, ktorých uráža, odporne uráža ľudí, nadáva ľudí do psychopatov, tak ten tu ide ľudí, ľuďom rozprávať o tom, že by sa mali ospravedlniť.
Ja súhlasím, nikdy som nikoho z vás neurazil a ani to nebudem robiť. Mne pani Sulanová, keď s ňou budete, povedzte jej, že aj mne to trošku vadilo, pán Osuský, keď s ním budete, povedzte mu, pán Mizík.
A vy ste skvelý človek, pán Mizík, ja vás mám rád, lebo určie ste historik. Naozaj ja vás veľmi rád.
Skryt prepis