Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2020 o 11:55 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 22.10.2020 9:53 - 9:54 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali ihneď.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.10.2020 9:39 - 9:40 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ja len naozaj krátko. Hlavne k mojim kolegom umelcom, naozaj všetky zákony a všetky, všetka pomoc, ktorá sa pripravuje, je veľmi ťažké to robiť, pretože robíme to podľa zákona. Robíme to v rámci legislatívy. Nie je to jednoduché po tom klondajku, čo tu smerohlas dvanásť rokov robil. To bola katastrofa. A teraz to napraviť a nerobiť to tak, ako to chce predseda, je veľmi ťažké, ale spravodlivé. A ja za celú koalíciu môžem povedať, že takto to chceme robiť, takto, aby sme ukázali Slovákom, že spravodlivosť bude pre všetkých. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2020 9:28 - 9:30 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán kolega, som veľmi šťastný, že to idete podporiť a keďže ste povedali, že nemáte krvavé oči, tak potom neviem, ako mám brať tlačové besedy vášho predsedu, keď vy stojíte vedľa neho a s krvavými očami všetko, čo robíme, dehonestujete, aj tento, aj tieto veci, čo predkladá pani ministerka. Ďakujem pánovi Galisovi.
Verím, že, verím, že naozaj pôjdete, verím, že pôjdete, pán Jarjabek, v tých intenciách, čo ste teraz povedali a že budete podporovať dobré veci. A len chcem takú jednu malú poznámku, včera ste mi povedali, aby som sa konečne zorientoval v tomto parlamente. No musím povedať, že naozaj vy ste sa veľmi dobre zorientovali nielen v HZDS, ale aj v SMER-e a dobre ste sa fakt zorientovali a ten môj predtým dodatok, čo bol, na tú Novú scénu, tak presne je to o tom, že naozaj sa do funkcií dosadzovali všade ľudia, ktorí boli blízki SMER-u, ktorí boli poplatní SMER-u a ja verím, že teraz už, keď je nová doba, tak aj vy, pán Jarjabek, podporíte, že sa bude dosadzovať na základe odbornosti a nie na základe toho, kto koho pozná v smerohlase.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.10.2020 9:18 - 9:20 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Milé kolegyne, milí kolegovia, využijem tento čas. Pán Jarjabek, nechcem byť riaditeľom Novej scény. Nabudúce sa kľudne môžte spýtať mňa, ale poznám tu poslanca, ktorý dohadzoval kšefty tam na Novú scénu a ľudí tam dohadzoval. Tak to bolo neoficiálne. Teraz oficiálne.
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií SR.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali ihneď.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2020 16:57 - 16:58 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Keďže mám skúsenosti s pánom Jarjabkom aj z výboru pre médiá a kultúru, nečakal som iné, nečakal som podporu. Je to klasická pesnička SMEROHLAS-u, všetko, čo predložíme, je zlé, všetko, čo predložíme, je absolútne proti ľudskosti, proti ľuďom. Toto je politika SMER-u a ten zákon absolútne nie je o tom, čo tu rozprával pán Jarjabek. Ten zákon je o pomoci, ten zákon je o tom, že naozaj chceme pomôcť tým ľuďom, ktorí teraz počas koronapandémie strádajú. Nič iné pán Jarjabek nepredviedol len to, čo predvádza SMEROHLAS na mediálnom výbore, populizmus. Nič iné, len populizmus.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2020 11:55 - 11:56 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
No, ja musím povedať, že som ja vôbec nepočul, že by pán Šeliga bol povedal, že všetci sudcovia sú kriví. Práve naopak, on poukázal na tých, ktorí sú kriví, a mne sa to absolútne páči a skvelé, pretože to fakt, to súdnictvo je niečo neskutočné. A krásny príkladom je aj pani Ľubomíra Hnatič, ktorej v júli súd pridal dieťa, súdne rozhodnutie má, od júla sa tá žena nevie dopátrať k dieťaťu, dieťa má v Rusku. A ja vás chcem, pani, pani ministerka, ste matka dvoch detí, tiež vás chcem poprosiť veľmi o pomoc, aby súdy v Košiciach začali konať. To je niečo katastrofálne. Je tam podozrenie, že jedna, jedna advokátka tam ovplyvňuje aj súdy, aj prokuratúru.
Chcem nadviazať na pána Šeligu a naozaj povedať, že toto je niečo katastrofálne. My sme horší ako, ako štáty v Afrike. My sme sa dostali do situácie, kde ľudia neveria súdom, kde, kde prokurátori, ako povedal pán Šeliga, majú obrovské majetky. A trojuholník advokát, prokurátor a sudca, to je taká skorumpovaná záležitosť, kde si dohadzujú veci.
Takže ešte raz, ja chcem poprosiť za tú Ľubomíru Hnatič, ktorá sa nevie dopátrať dieťaťa, je tam podozrenie, že otec chce prijať ruské občianstvo, to je zúfalá matka, zúfalá, a ja by som chcel aj po tejto rozprave sa s vami, pani ministerka, porozprávať veľmi úprimne. A ja ďakujem pánovi Šeligovi za jeho vystúpenie a absolútne podporujem a budem podporovať pani Kolíkovú v ústavných zmenách, ktoré sa naozaj dotknú celej našej spoločnosti, a verím, že, verím, že raz sa dožijem toho, že súdy budú spravodlivé.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 14:47 - 14:49 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Poslanec Fico, budem na teba skorej reagovať esemeskou, ktorú som dostal od Martina.
Matovič dostal rozkradnutú krajinu plnú sklamania a neistoty. (Reakcie z pléna.) Dostal ju v čase pandémie, celá Európa prijíma opatrenia, len Slovensko chce Matoviča vešať za tie isté opatrenia, ktoré sa všade vo svete realizujú. Veľa času trávim v Nemecku a v Anglicku. Tam opatrenia najskôr vláda nezaviedla, ale teraz to berú ako chybný krok. Češi dnes zaviedli oveľa prísnejšie opatrenia ako Slovensko a to isté robí celá Európa. Matovič ako premiér ukazuje, že je aj možnosť vládnutia bez rozkrádania. Jožo, žijeme od vojny najťažšie časy. (Reakcie z pléna.) Držím, držím vám palce (zaznievanie gongu) a hlavne zachovajte pokoj a choďte cestou, akou ste sa vybrali. Je oveľa viac ľudí, ktorí vidia, čo robíte, ako ľudia, ktorí slepo veria ľuďom ako Pellegrini či Fico. Ale aj to sú ľudia ako... Tak majte k nim, prosím vás, porozumenie. Boja sa, lebo im zlodeji, ktorí sa chcú vrátiť kradnúť, vštepujú do hláv nenávisť. Prosím, nesklamte ma, lebo ak sa vráti SMER a HLAS k tomu vládnutiu, tak naozaj už na Slovensku môžeme zhasnúť. Ja si neviem predstaviť, že by teraz premiérom boli Fico alebo Pellegrini.
Chcem povedať jednu veľmi dôležitú vec. Chválapánubohu, celý čas ste tu rozprávali, pán poslanec Fico, rozprával si o tom, aké to tu je právne zlé, ako robíme právne lapsusy. Chválapánubohu, tam sedí konečne ministerka, ktorá tu chce zaviesť právny štát. Chválabohu, po tom, v akom zlom marazme sa nachádza súdnictvo, prokuratúra a polícia, chceme riešiť veci naozaj legálne.
Ale ako si to riešil ty, Robo Fico? Takýto problém? No prikázal si generálnemu prokurátorovi, prikázal si sudcom, prikázal si policajtom a povedal si: Takto to spravíte! A takto si ty tu viedol, Fico, právny štát. Toto je konečne zmena a ja som veľmi rád, veľmi som rád, že Slováci pochopili, o čom si bol.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 13:54 - 13:56 hod.

Jozef Pročko
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 19:49 - 19:51 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Janko, v tvoje..., v tvojej, v tvojom vystúpení zaznelo, že my a vy, no tu nie je žiadne my a vy. Tu sú, tu sú len ženy a tie ženy majú plné právo sa samé rozhodnúť o sebe. To právo im nikto neberie. Ja si tiež myslím, že muži absolútne by sa do toho nemali miešať, a som rád, že to predkladá pani Záborská, a som rád, že naozaj sa ro..., ten, tie veci, ktoré sú tam, to podporia.
Ty si povedal ešte jednu krásnu vec, že niektorí poslanci to majú, mediálny výtlak. Áno, majú mediálny výtlak a to je to, čo stále budem tvrdiť a tvrdím, im nejde o to, o ten, o tie doplnky do toho zákona, ale toto je naozaj skvelá príležitosť nabrať si politické body, urobiť si marketing: a ja som bojovníčka za ženy a vy ste tí, ktorí im idú obmedziť tie, obmedziť tie interrupcie, ja som tá jediná správna, vy ostatní nerozumiete, vy ničomu nerozumiete. No nie je to tak. Je to tak, že každý jeden z nás má svoj názor, ale nikto neberie tie politické body, len niektorí sa to tu pokúšajú to zneužiť.
A stále, na záver to ešte budem opakovať a zopakujem to, ženy, vy máte svoje právo sa rozhodnúť, my to rešpektujeme, ale tieto body, ktoré sú tam, vám len a len pomáhajú a pomáhajú a pomáhajú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 19:28 - 19:30 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ondrej, keďže si ma spomenul, tak budem na teba reagovať. Všetky tri veci, ktoré si povedal, čo obmedzujú ženu, nič neobmedzuje. Tých 96 hodín v Holandsku, Ondrík, ty sám dobre vieš, je 5 dní, 5 dní a 96 hodín podľa mňa vôbec nie je žiadna veľká vec, práve naopak, má čas na rozmyslenie.
Zákaz reklamy, Ondrík, ako ovplyvní tú ženu. No reklama ovplyvní len to, že nebudú tie farmaceutické firmy zarábať. Ako pani Cigániková tu pred časom sedela pri Marekovi a rozprávala mu, ako..., Marekovi Krajčímu, ako, ako ide kšeftovať, a ako chce zarábať na, na tomto. No tak toto je biznis. Ako reklama je biznis. Veľmi tvrdý, ale ako ovplyvní ženy, to si nemyslím.
No a ten druhý posudok, sám si povedal, že vlastne to nie je problém. To, čo si povedal, že to nie je politikárčenie, nie je pravda. Na tomto, na týchto doplnkoch k tomuto zákonu naozaj niektorí ľudia vytĺkajú veľmi silné politické, marketingové body.
Zopakujem to ešte raz, Ondrík, tento zákon alebo tieto doplnky, to nie je zákon o interrupciách, ten je, ale v tomto zákone sa dodávajú veci, ktoré veľmi pomôžu, aj podľa mňa veľmi pomôžu tomu, aby tá žena mala naozaj čas, a nielen čas, ale aby mala možnosti. Vieš, Ondrík, ja ti to vysvetlím tak. Predstav si, že v tomto zákone prídem a tú ženu objímem. A to je to objatie, Ondrík, nič iné.
Do tohto zákona naozaj dali všetko to, všetky tie pripomienky, ktoré som mal, a ja to naozaj podporím, pretože, toto je pomoc. To nie je, milé Slovensky, ešte raz, nikto vám neberie vaše právo rozhodnúť sa na interrupciu. Ten, kto vám to hovorí, klame a zavádza, lebo vás chce získať na svoju stranu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis