Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.3.2023 o 18:15 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2023 15:50 - 15:52 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
No aj dnes sme počuli taký ten whataboutismus, to je to, že aj Američania zabíjali aj, aj Nemci zabíjali, a treba odsúdiť všetky vojny, ale tu je téma Ukrajina teraz. A k tej téme, tí, ktorí neboli počas vystúpenia tu v sále a odišli, odišli a nepočuli si tie strašné veci, čo nám tu dnes rozprávala Ukrajinka, ktorá žije na Ukrajine, ktorá je tam denno-denne, tak tí fašisti, ktorí tu neboli, vôbec si to nevypočuli, teraz rozprávajú: "A my budeme chrániť všetky deti, ale my chceme všetky deti chrániť." Ale keď bude, keď tu rozprávala o ukrajinských deťoch, tak tu ani jeden fašista nebol. Ani jeden z tých fašistov tu neboli, ktorí robia z Putina veľkého kráľa a Ukrajinci sú pre nich tí, ktorí by mali prestať bojovať, lebo no nahaj tak. Nech nebojujú. Je to niečo neskutočné, niečo neskutočné. Títo ľudia, títo ľudia dnes zarábajú na tom že, že majú, majú desiatky Ukrajincov prichýlených a títo ľudia, pani Zemanová, pani Zemanová, títo ľudia tu dnes rozprávajú bludy a whataboutismus používajú. Tak si to vygúgli. Veď si to môže vygúgliť, čo je whataboutismus. Toto je niečo neskutočné.
Oni rozprávajú o tom, ako, ako chcú chrániť všetky deti na svete. No ale tie ukrajinské, no čo, veď Putin ich môže vraždiť, ni? Veď aj všetky deti sa vraždia, tak aj tieto môže vraždiť. To je choré na fašistoch, ktorí tu sedia v tejto sále. To je choré na tom, že títo fašisti obhajujú toho Putina. To je, pozrite si stránky Republiky. Pozrite si ich stránku, ako obhajujú Putina. To je choré. Aj Kočiš, aj Suja majú deti, ale im je jedno, oni rozprávajú, že my budeme chrániť všetky deti. Tak chráňte aj tie ukrajinské deti!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2023 9:47 - 9:49 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Richter, vy ste povedali také tri veci. Povedali ste, že táto vláda alebo že za nás míňali miliardy, ako sa kto vyspal. Povedali ste, že seniori neboli poriešení a povedali ste, že keď SMER, že to môžte zaručiť, že keď SMER bude pri moci, tak to všetko zmeníte a vlastne za vás sa budú dôchodcovia mať dobre.
Ja vám len poviem. Viete, čo povedal Fico v 2017.? Že najväčšou prednosťou Slovenska je, že Slováci vedia žiť z nízkych príjmov. To povedal Fico v 2017. Miliardy sa za vašej... za vašich vlád míňali tak, ako sa vyspal Fico, tak ako chcel Fico. Vy ste míňali miliardy pre vašich ľudí, vy ste míňali miliardy. Diaľnica, ktorá mala stáť 1,5 mld. stála 4 mld. Vy ste míňali miliardy, tak ako Fico chcel. Vy ste povedali, že teraz neboli seniori poriešení? Táto vláda ako prvá tie miliardy míňa, ale míňa ich pre ľudí. Pán Richter, pre ľudí! Nie pre našich ľudí, nie pre oligarchov, pán Richter, ale pre ľudí.
Ja tiež mám veľké výhrady k tomu, ako naozaj niektorí dôchodcovia ešte nemajú zvýšené príjmy, ale ja som hlboko presvedčený, že ten súčasný minister sociálnych vecí, práce a rodiny to zmení. Povedali ste, že SMER keď bude pri moci. Dvanásť rokov ste boli pri moci, 12 rokov! Čo ste urobili? Fico povedal, že je šťastný, že Slováci vyžijú z nízkych príjmov. Za to ste šťastný.
A ja mám s vami, pán Richter, osobné zlé skúsenosti. Tu sediaci Erik Tomáš vie, že som bol 8 rokov, 25 rokov robím v treťom sektore, 8 rokov som bol v relácii Markíza, máme vlastnú neziskovku, a my keď sme chceli nejakú pomoc od ministerstva sociálnych vecí, práce a rodiny, keď ste boli vy minister, tak sa nikdy nedalo, nič sa neriešilo, či to už boli sociálne odkázaní, alebo dôchodcovia. Nikdy sa nič za vášho ministrovania nedalo!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2023 11:29 - 11:31 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja som sa prihlásil aj do rozpravy, ale som sa odhlásil, pretože si podstatnú časť toho, čo som chcel hovoriť, hovoril, hovoril ty. To je o tom, že naozaj v Rusku propaganda už od malých detí deťom vtĺkla do hláv, že skladať zbrane, vojenský výcvik a vraždiť nepriateľa je chorá, je to naozaj, keď si pozriete videá z Ruska, kde malé deti učia vojne, je to, je to choré. Ja naozaj, už vám ďakovali, že ste tam boli, ale fakt to je výborné, že ste tam boli a naozaj treba vám poďakovať, že ste tam boli, pretože veľa ľudí si uvedomuje, že tá vojna je sto, dvesto, tristo kilometrov od nás. To je niečo neskutočné. To je, to je, to je pre Slovákov veľká, veľká, veľký prst hore, že pozrite sa, čo sa tu deje. A naozaj my sme si mysleli, aj tiež sme si mysleli, že Putin to neurobí, ale Putin to urobil a napadol tú Ukrajinu a my si uvedomujeme, že za našimi hranicami je vojna a môže byť aj u nás. Veľmi, veľmi dobré je ukázať, čo sa tam deje a keď na mierových pochodoch tuná matky chodia, že my sme matky a chceme mier, tak ja by som tie matky poslal tam, kde ste boli vy, aby si to pozreli, čo tam je. Žiaľbohu, každá vojna je nepríjemná a to, čo sa deje na Ukrajine, naozaj je strašné, čo sa deje deťom, znásilňovania, a dialo sa to vždy. Keď to bolo v Afrike, keď to bolo niekde v Iraku, tak sa nás to netýkalo a sme tak, veď to je ďaleko od nás. Teraz sa na to, teraz sa nás to týka a ja ďakujem, že ste tam boli a že ste, že o tom hovoríte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2023 18:15 - 18:17 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
No, Marek, ja si naopak myslím, že vôbec si tu nikoho neurážal, mal si super vystúpenie, bolo to výborné, bolo to k veci, hovoril si o tom, čo, čo ty chceš. Hovoril si o tom, že naozaj každý máme právo na svoj názor, mňa mrzí, že naozaj, že naozaj, že Saska, liberáli takýmto spôsobom reagujú na niektoré názory a nadávajú do hlupákov. Mne sa to tiež stalo s dotyčným pánom, ale už sa mi ospravedlnil odvtedy, ale ja chcem povedať, že deviate božie prikázanie je o nezosmilníš, ja neviem, či si tým požiadal manželku blížneho svojho, áno, požiadal, tak pardon, tak sa ospravedlňujem. Ale chcem povedať, že mne vôbec nevadil ten Hitler v tvojom vystúpení, lebo naozaj niektorí tu v tejto sále to robia a robia to, čo robil Hitler a ty si nemyslel na saskárov, takže ja s tým absolútne súhlasím a musím ti povedať, že sa mi tiež páčilo to, že tu niekto ťa obviňuje z toho, že ideš hlasovať s mafiou a s náckami a s mafiou a s náckami povaliť túto vládu a saskári nemajú problém sa tam vpredu, Zemanová, sa tam nemá problém ľuľkať a muľkať s Pellegrinim a s ďalšími mafiánmi a s náckami, JBC chodí za Kotlebom a za ďalšou partiou, tak nech mi títo nerozprávajú o spolupráci s náckami, saskári, pretože vy s nimi normálne sa objímate a nemáte problém ísť s nimi ani do partie, takže toto mne vadí, ale nie všetci. Dúfam, že naozaj v tej Saske budú ľudia, ktorí, ktorí nepôjdu s tým Pellegrinim, no dúfam teda, ale vrátim sa k téme.
Ja naozaj hovorím, že tam aj tam sú zlí ľudia a mňa toto uznesenie Európskej únie nie že uráža, ale ja nie som homofóbny a ja protestujem proti tomu, aby takto zovšeobecňovali. Tak prečo konkrétne nepovedali, konkrétne, ktoré skupiny ľudí, ale oni rozprávajú o Slovensku a ja si myslím, že na Slovensku je drvivá väčšina naozaj ľudí, ktorí si vážia aj kresťanov, aj liberálov a aj homosexuálne orientovaných ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2023 17:55 - 17:57 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Taktiež som si myslel, že ju zastavíte, pretože to vôbec nebolo, vôbec to nebolo. Pani Zemanová len zneužila zase inštitút faktickej, mala vystúpiť v rozprave. Ale ja chcem reagovať na Moniku.
Monika, povedal si, že Vatikán robí veci, ktoré nie sú dobré voči LGBT, a ja, naopak, musím povedať, že mne sa veľmi páči pápež, ktorý fakt pristupuje aj k LGBT a k homosexuálom ako k ľuďom, čo sa mi veľmi páči, čo je úžasné, pretože tak by to malo byť. Ja neodsudzujem nikoho za jeho orientáciu, ale tak ako sú hlupáci medzi kresťanmi, tak sú hlupáci medzi liberálmi, tak sú hlupáci medzi demokratmi, tak sú hlupáci medzi fašistami, všade sa nájdu hlupáci a všade sa nájdu dobrí ľudia. Aj v LGBT ja poznám veľmi veľa, veľmi veľa a mám veľmi veľa priateľov, ktorí sú naozaj dobrí ľudia, slušní, milí, príjemní, ale poznám LGBT, ktorí prijímajú úplatky v krabiciach od šampanského a v iných určitých veciach, takže vieš, Monika, všade sa nájdu dobrí aj zlí ľudia.
A ja, mňa urazila, urazilo, keď Európska únia hovorí o mne, že som, že vieš, Slovákov zaradila na úroveň nejakých agresorov, na úroveň nejakých homofóbnych ľudí. Ja si to nemyslím. Monika, ja si myslím, že naozaj na Slovensku je drvivá väčšina, drvivá väčšina slušných a mlčiacej väčšiny slušných, milých a príjemných ľudí. To, že tu vrieska určitá skupina ľudí, ktorí sú agresori, ktorí sú naozaj hlupáci, tak, preboha, nech nás Európska únia nedáva do jedného vreca. Ja som proti tomu.
A Monika, ešte raz, všade sa nájdu, Monika, dobrí, aj zlí ľudia, aj vo Vatikáne sú veľmi, veľmi dobrí ľudia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.3.2023 13:01 - 13:06 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Milé kolegyne, milí kolegovia, zákon, ktorý teraz predkladáme o poľovníctve, má pomôcť nielen poľnohospodárom, ale najmä poľovníkom, pretože dlhé roky sa na Slovensku deje nespravodlivosť pre všetkých poľovníkov, ktorí kedysi poľovali normálne, ktorí kedysi poľovali tzv. ľudovo.
Tento zákon nijako neobmedzuje poľovníctvo a ja hneď v úvode chcem povedať, že petícia, ktorú Slovenská poľovná komora urobila a podpísalo ju 150-tisíc ľudí, bola o tom, že povedali, že OĽANO ide zrušiť poľovníctvo na Slovensku. Nie je to pravda. Opak je pravdou. Aj s mojimi kolegami spolupredkladateľmi chceme, aby tento zákon umožnil aj poľnohospodárom, aj poľovníkom vychádzať spoločne a vychádzať naozaj dobre.
Máme tam také naozaj veľmi dôležité veci a to je, aby tá, aby to poľovníctvo bolo spravodlivé, pretože v roku 2009 si slovenské poľovníctvo sprivatizovala určitá skupina ľudí, ktorí jednoduchým spôsobom spravili organizácie, ktoré vyberajú od poľovníkov peniaze a profitujú na tom, že zákon im umožňuje zdierať poľovníkov. My chceme, aby poľovníci mali také isté práva, aby všetky poľovné organizácie mali tie isté práva. Nechceme zrušiť žiadnu poľovnú komoru. Chceme len, aby poľovná komora nemala dominantný sprivatizovaný princíp poľovníctva na Slovensku. Nech majú všetky poľovné organizácie tie práva.
Tento zákon upravuje poľovníctvo veľmi spravodlivým spôsobom a ako som rozprával s pánom Karahutom, tento zákon vychádza v ústrety aj poľnohospodárom, pretože na Slovensku v súčasnej dobe je zver premnožená a najmä zver, ktorá nie je pôvodná. Danielia zver aj na východe, aj na strednom Slovensku, aj na západe je premnožená. Kde má byť 300 kusov zveri, tak tam 3 000 kusov zveri robí škody. A tento zákon upravuje aj to, aby poľovníci, ktorí nebudú selektovať túto zver, tak budú, samozrejme, svojím spôsobom potrestaní a bude im odobratý ten poľovný revír a nie hneď naraz. Tento zákon naozaj chráni aj poľovníkov, aj poľnohospodárov.
Ja si myslím, že každý normálny človek, ktorý v tejto sále pozná nejakého poľovníka, vie, že poľovníctvo je naozaj, každý poľovník je hrdý človek. Ja poľujem od, teda od roku 2020, 2002, kedy som si spravil poľovný lístok, v Košiciach som robil poľovné skúšky, ale od svojich šiestich rokov som vyrastal v poľovnom prostredí, kde riaditeľ školy bol poľovník a od svojich šiestich rokov sa stretávam s poľovníkmi. A kedysi to poľovníctvo malo naozaj taký ľudový charakter.
Dnes si určití ľudia, poviem to tak slušne, bohatí ľudia sprivatizovali poľovníctvo a niektorí bohatí ľudia poľujú až v siedmich - ôsmich revíroch. My chceme, aby na Slovensku poľovali aj ľudia, ktorí majú poľovné lístky, majú svoju pôdu a nemôžu poľovať. Ja verím, že podporíte tento zákon, aby prešiel do ďalšieho čítania. Nebránime sa žiadnym pozmeňujúcim návrhom, nebránime sa ničomu.
Opakujem ešte raz, milí poľovníci, tento zákon nie je proti vám. Poľovníci, tento zákon vám má umožniť poľovať. Tento zákon má ale umožniť aj chrániť poľnohospodárov, ktorým zver ničí ich majetky.
Ďakujem veľmi pekne a želám krásny víkend.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 12:02 - 12:03 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem.
Ja len chcem povedať jednu vec, Karol, ty si to tam naznačil, že netreba to nechať na žiakov, netreba to nechať na rodičov, netreba to nechať na, na riaditeľov, ktorí nechcú, lebo budú takí, ktorí nechcú. Samozrejme, budú tí, ktorí povedia, že nechcem mať hodinu telesnej výchovy. Riaditelia povedia, že no jednoducho nemáme podmienky, nemáme prostriedky. Budú takí, ktorí povedia, že no, tak moje dieťa choré, nebude tam chodiť cvičiť. Nie. Tu treba spraviť aj veľmi širokú osvetu, ale čo je dôležité, nenechať to na, na ľudí, ktorí nechcú. Treba to nechať na ľudí, ktorí chcú, a treba tým ľuďom dať podmienky. Toto je veľká možnosť, takže ja opakujem ešte raz, skvelé, a verím, že všetci za to zahlasujeme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 11:29 - 11:31 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
No už sme tu v rozpravách aj vo faktických počuli, že učitelia matematiky budú mať problém s tým, že bude menej matematiky. Počuli sme, že bude menej slovenčiny, tak slovenčinári budú mať problémy. Počuli sme, že niektorí riaditelia budú mať s tým veľké problémy, pretože školy nie sú vybavené. Počuli sme, že niektoré inštitúcie protestujú proti tomu, výchovno-vzdelávacie, pretože sú s tým problémy. Všade počujem, že sú problémy. Ja tomu rozumiem, že aj cirkevné školy budú mať s tým určité problémy, ale tak ako ma vyzval pán Gröhling, aby som zavolal riaditeľovi cirkevnej školy, tak som zavolal riaditeľovi cirkevnej školy a on povedal, že s tým nemá problém. Tak dajú, dajú jednu, poobede dajú jedno náboženstvo, dajú po, o jednej hodine poobede.
To je o tom, že naozaj je to dohoda, je to vec, je to vec rozumu, vec spoločnej dohody nájsť to riešenie. Vždy bude niekto nespokojný. Vždy bude niekto rozprávať, že prečo tá telesná výchova má byť tri hodiny, prečo nedáme informatiky tri hodiny? Prečo nedáme dejepisu tri hodiny? Prečo náboženstva nedáme tri hodiny? Všade vo svete, naozaj všade vo svete, a opakujem to stále, tá telesná výchova všade vo svete je na prvom mieste, pretože chcú mať zdravý národ.
O tomto je tento zákon, o tomto je táto novela. Nič iné nechceme, aby boli deti zdravé. A tu sa musia naozaj tej väčšine tých zdravých detí prispôsobiť všetci. A musíme nájsť to riešenie, to riešenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 10:41 - 10:43 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. No mňa mrzí, že pán bývalý minister tu nie je, pretože aj včera našiel len problémy, len problémy, len problémy, ako sa to nedá, ako sa to nedá a odišiel. Dnes to isté. Prišiel, ako sa to nedá, len problémy, len problémy, len problémy a je preč. Naozaj musím na teba reagovať, že presne je to o tom, že, že nájsť to riešenie je veľmi jednoduché. Tridsať rokov, tridsať rokov sa to tu nerieši a naozaj naša mládež je v takom stave, v akom je. Tak kedy to spravíme, keď nie teraz? Kedy, keď nie teraz? A ten, ten naozaj faktor toho, že tie deti, ktoré teraz nešportujú, tak nemajú žiadne uplatnenie. Veď to dieťa, keď nemá, keď nemá tie pohybové návyky, tak stráca naozaj nielen zdravotne. A ten športový a reprezentačný faktor je veľmi dôležitý. Maďari majú päť hodín telesnej výchovy a viete, kde sú pred nami v športoch? Doháňajú nás, už v hokeji nás doháňajú. Prečo? Pretože majú päť hodín telesnej výchovy. A my hľadáme stále, príde Gröhlig, ako sa to nedá, ako sa to nedá, ako sa to nedá a ako sa to nedá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2023 10:30 - 10:32 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Tak Braňo Gröhling, včera si dával mantry o tom, že máme málo telocviční. Keď sme ti povedali, že všetko sa dá, tak si zmenil mantru na to, že nie sú peniaze. Keď sme povedali, že aj peniaze sú, tak dnes si dal kresťanskú mantru. No mňa si, Braňo, odvalil. Ty si zástanca toho, aby kresťanské deti mohli mať náboženstvo a pozor, vy kresťania! Pozor, vy kresťania, vy si uberáte hodnotu! Vy si uberáte náboženstvo! No tak som zavolal riaditeľovi náboženskej školy, ako si povedal. Vieš, čo mi povedal, Braňo, že vieš čo, Jožo, v najhoršom prípade, on je telocvikár, v najhoršom prípade spravíme krúžky náboženské potom. Braňo, ty hľadáš všetko, ako sa to nedá. Chytáš sa tu za tú svoju krásnu vyholenú hlavu a dávaš si ju do tohto dole a robíš tu gestá, že, bože, čo títo tu trepú? Braňo, ty namiesto toho, aby si naozaj hľadal riešenie, aby si pomáhal, aby tie deti, tak ako ti povedal Kašper a ostatní, že všade, teda vo veľkých krajinách je päť hodín telesnej výchovy, tak ty nám tu dávaš svoje mantry, ako sa to nedá, ako sa to nedá, ako sa to nedá. No, Braňo, keby si ty bol so mnou vo firme, ja ťa vykopnem hneď. Ja ťa hneď vykopnem. Veď ty, ty len to hľadáš, ako sa to nedá a nie, ako sa to dá. Nie to, ako poďme, poďme to urobiť spôsobom. A keď sme ti vyvrátili tie tvoje mantry, že sa to dá, dá, dá, tak zajtra prídeš s čím? Dneska si prišiel s tým, že my kresťania, teda ty, inak to musím povedať, že ty a Cigániková ste v tomto úžasní. Vy tu vytvárate, keď nejaký problém je, tak začnete ideológiu a začnete kresťanov. No, Braňo, ja som väčší liberál ako ty, a to mi ver, to mi ver.
Takže, Branko, prosím ťa, ja ťa prosím, prosím, nehľadaj to, ako sa to nedá, ale hľadaj to, ako sa to dá. Ty zase vystúpiš a povieš, no viete, ale to zoberieme žiakom ich výchovný proces a budú horší z matematiky. Tak dáš ďalšie.
Braňo, telesná výchova je potrebná.
Skryt prepis