Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

25.11.2020 o 9:39 hod.

PhDr.

Juraj Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.1.2021 17:10 - 17:10 hod.

Juraj Gyimesi
Pán predseda, ja si myslím, že tým ochrankárom okrem veľkého poďakovania patrí aj odmena, takže by som vás chcel poprosiť, aby ste sa zasadili za to, že dostanú aj odmenu ku svojej mzde. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2021 13:42 - 13:42 hod.

Juraj Gyimesi
Veľmi správny postreh. Podporujeme ho, ale aj táto lehota do toho 31. 10. bola určená aj z toho titulu, že skutočne nevieme, ako sa bude tá pandémia vyvíjať, a asistované sčítanie bude vždy podmienené súhlasom úradu pre, Úradu verejného zdravotníctva. Čiže máme, máme čas toto riešiť, ale, áno, veľmi správna pripomienka a plne podporujem. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.1.2021 13:39 - 13:41 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, len skutočne veľmi krátko, pretože toto skrátené legislatívne konanie asi nevyvolalo veľkú nevôľu v tomto pléne. Je to, toto predĺženie lehoty na sčítanie obyvateľov je podstatné aj z iných dôvodov než len z tých, ktoré spomínal pán podpredseda vlády, a to (sústavný ruch v sále, zaznenie gongu), a to, aby sa v čase pandémie nenavštevovali obyvatelia, ktorí sa nevedia sčítať alebo sa, alebo nemajú pripojenie na internet, príp. nemajú absolútne ani počítač, že to asistované sčítanie sa predlžuje až do 31. 10., čo je lehota takmer deväť mesiacov a táto lehota je porovnateľná aj s lehotou, ktorá je na sčítanie domov a bytov (zaznenie gongu), kde sa vlastne vyrovnávajú tieto dve kategórie. A osobne si myslím, že za tú sumu, ktorá bude vynaložená na sčítanie, a to tých 60 mil. euro, dostane Slovenská republika tie najrelevantnejšie dáta podľa mňa v histórii, pretože ten časový limit deviatich mesiacov je dostatočný na to, aby sa sčítal každý, kto sa sčítať chce a môže a vie.
Pokiaľ ide o ten ďalší aspekt, ktorý by som v každom prípade chcel spomenúť, je to, že vo verejnom priestore momentálne prebieha kampaň, ktorá súvisí aj so sčítaním obyvateľov prináležiacich alebo patriacich k národnostným komunitám a presne týmto komunitám by sme mali dať tento veľký časový priestor na to, aby sme vedeli presne, že koľko ich je, kde sú, a tento časový limit považujem za absolútne dostatočný, čiže vás žiadam o podporu tohto návrhu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 16:30 - 16:32 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Nebyť plošného testovania, na Slovensku by sme mali denný prírastok už teraz zhruba štyri, päťtisíc prípadov. Skolabovali by nám viaceré nemocnice a osobne si myslím, že by sme sa veľmi priblížili Španielsku z prvej vlny koronakrízy.
Ďalším faktom, ktorý to celoplošné testovanie prinieslo, je ten, že v tých v tom čase najviac postihnutých okresoch v Bardejove a na Orave sa znížila celkom zjavne tá krivka a sa dostali z tých najčervenších čísiel niekde úplne inde. Plošné testovanie zároveň našlo nové, nové ohniská nákazy, ktoré sa týmto dokázali eliminovať. A je to pravda, že aj po tomto plošnom testovaní a aj napriek opatreniam vlády naďalej rastie incidencia prípadov a tá rastie všade. A práve preto je treba prijímať ďalšie opatrenia na to, aby už ďalej to nerástlo, prípadne sa to obmedzilo. A ja v tomto, v tomto boji premiéra Igora Matoviča za zdravie za životy ľudí budem vždy stáť a budem hlasovať tak, ak to bude na mne, aby som mu tento boj pomohol vyhrať.
Pokiaľ ide o ďalších kolegov, ja som nikdy nepovedal to, že Slovensko nie je civilizovaná krajina, ale som povedal to, že sú krajiny, ktoré sa považujú za civilizovanejšie.
A poslednú vec, na ktorú by som chcel reagovať, je to, že právny poriadok Slovenskej republiky nebol pripravený na takúto vlnu pandémie a aj z tohto dôvodu je treba... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.12.2020 16:15 - 16:21 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi, aby som aj ja so svojou troškou prispel do tejto debaty, pretože si myslím, že hlavne na jej úvode alebo v úvode tejto debaty sa odklonila pozornosť od tej, od tej podstaty toho celého, a to, že táto pandémia, ktorá je reálna pandémia, je na celom svete, nielen na, v Slovenskej republike a ohrozuje stovky tisíc a milióny životov. A táto vláda s tým bojuje. Je fakt, že právny poriadok Slovenskej republiky s pandémiou takéhoto rozsahu nepočítal. Je fakt, že žiaden z nás ani zo súčasných ministrov a ani z tých bývalých ministrov nikdy nebol pripravený riešiť problémy spojené s pandémiou, nebol schopný a nebol ani pripravený sa brániť voči tejto situácii, ktorá nastala, ktorá sa mení zo dňa na deň. A preto považujem aj také, by som povedal, aj svinstvo zo strany niektorých politikov, ktorí doslova hecujú obyvateľstvo proti tejto vláde, pretože toto považujú za jediný, jedinú slamku, ktorej sa chytajú, pretože táto krajina smeruje už niekam inam. To kormidlo bolo otočené. A túto pandémiu zneužívajú na to, aby sa mohli prinavrátiť k moci.
V úvodne debaty sme tu počúvali to, akí sme my protiústavní, počúvali sme to, aká sme herci, pretože sme pred voľbami hrali na niečo iné, než čím sme teraz. Ale faktom je, že aj tento zákon nerieši absolútne nič iné, len dôsledky celosvetovej pandémie koronavírusu. Žiaden štát na tomto svete ešte nevymyslel účinný spôsob boja taký, ktorý by nebol v rozpore s oprávnenými záujmami, resp. s ochotou ľudí podrobiť sa týmto opatreniam, alebo ktorý by čelil nejakej nevôli obyvateľstva, pretože takýto spôsob neexistuje. Existuje len to, čo reálne táto vláda robí, a robia ju aj iné vlády po celom svete. Veď si pozrite, lockdown je vo viacerých krajinách Európy a všade spôsobuje problémy obyvateľstvu. Všade sú ľudia, ktorí sú s tým nespokojní, ktorí, ktorí tieto vlády kritizujú. Vo všetkých krajinách, keď som sa pozeral na, na preferencie, vládam padá dôvera. A nie je to spôsobené tým, že tie vlády nie sú schopné vládnuť alebo že by mali záľubu v tom, že idú obmedzovať ľudské práva, ale je to preto, pretože nastala celosvetová pandémia. Opakujem to už tretíkrát.
Pokiaľ ide o tento zákon, ja skutočne nevidím absolútne žiaden problém, prečo by nemohol byť prijatý bez akýchkoľvek problémov. Ja by som možno povedal, že aj bez rečí, pretože, neviem, či ste si nevšimli, alebo si to všimnúť nechcete, ustanovenie, ktoré hovorí o tom, že: „V čase núdzového stavu okrem núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas podľa závažnosti ohrozenia obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosť na postihnutom alebo bezprostredne ohrozenom území, a to najviac v tomto rozsahu.“
Kde je, prosím vás, s týmto problém? Kde je problém s tým, že obmedzíme tým ľuďom mobilitu kvôli tomu, aby sa tento vírus ďalej nešíril alebo aby sme ho aspoň trošku zastavili, prípadne aby sme mu konečne zlomili krk. Nikto z nás sa nevyžíva v tom, že nosíme tieto rúška. Nikto z nás sa nevyžíva v tom, že povieme hociktorému obyvateľovi našej krajiny, že ty musíš zostať doma. Nikto z nás to nechce, ale to musíme robiť. A v tomto prípade by sme žiadali od vás podporu, a nie hejty.
Tento ústavný zákon zavádza nový núdzový stav, ktorý je spojený s pandémiou, s ničím iným. A preto, pokiaľ ten núdzový stav trvá, pokiaľ tá pandémia tu je, tak ja tento ústavný zákon absolútne podporujem a podporujem aj všetky kroky vlády smerujúce k tomu, aby sme už konečne z tej krivky išli nie nahor, ale, ale dolu, prípadne z tejto pandémie von, preto tento ústavný zákon podporím bez akýchkoľvek problémov a bez rečí presne takisto, ako ho podporili aj vo Švajčiarsku napríklad alebo v Nemecku. V Nemecku majú svoj osobitný zákon, ktorý sa týka pandemickej situácie. A vo Švajčiarsku je prijatý zákon, ktorý dáva vláde možnosť na šesť mesiacov obmedziť základné ľudské práva v súvislosti s pandémiou, a pred vypršaním tohto stavu môže požiadať znovu parlament švajčiarsky vláda o jeho následne predĺženie.
Robíme presne toto isté, čo robia aj oveľa civilizovanejšie krajiny možno, ako je Slovenská republika, alebo aspoň tie, ktoré sa považujú za civilizovanejšie, preto vás všetkých žiadam o podporu tohto návrhu a prestaňme sa, prosím vás, na hlúpostiach a poďme tejto pandémii spoločne zlomiť krk.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 15:29 - 15:30 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Mišo, povedal si to úplne trefne a povedal si vlastne všetko to, čo som ja chcel vyzdvihnúť v rámci celej tejto debaty. A to nie je len ten fakt, že sa predkladá tu zákon, ktorý fakt pomôže týmto mamičkám, ale že sa predkladá niečo, čo v tejto hnusnej situácii, v akej sa nachádza celý svet, vie možno trošku odkloniť túto debatu od všetkých týchto hejtov, od opľúvania, od otrepávania nám o hlavu všetkého možného a upriamiť ju na tú debatu na to, že sme tu fakt pre týchto ľudí.
A ja rovnako túžobne ako ty očakávam tú vakcínu a rovnako túžobne očakávam, že táto vakcína konečne zlomí tejto pandémii krk a že sa budeme môcť všetci venovať tomu, kvôli čomu sme tu prišli.
A tento zákon nech je takou prvou lastovičkou pred celým kŕdľom takýchto podobných zákonov, ktorý tu príde. A tak ako to býva zvykom, veľmi pekne ti ďakujem za tento zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 2.12.2020 9:14 - 9:14 hod.

Juraj Gyimesi
Ctené plénum, ja odporúčam hlasovať o tomto návrhu o jedenástej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 2.12.2020 9:12 - 9:13 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, predniesť správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet o výsledku prerokovania návrhu rozpočtu Exportno-importnej banky na rok 2021. Výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto správu výborov k prerokovaniu vyššie uvedeného návrhu rozpočtu.
Predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 307 z 19. októbra 2020 pridelil návrh rozpočtu Exportno-importnej banky Slovenskej republiky na rok 2021 na prerokovanie výboru pre financie a rozpočet. Zároveň určil výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor, ktorý pripraví správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výbore.
Výbor pre financie a rozpočet uznesením č. 110 z 19. novembra 2020 súhlasil s návrhom rozpočtu, ktorý vykazuje výnosy vo výške 21 mil. 948-tisíc eur a náklady vo výške 21 mil. 358-tisíc eur. Zároveň odporučil Národnej rade tento návrh rozpočtu schváliť.
Výbor pre financie a rozpočet schválil svojím uznesením č. 129 z 24. novembra 2020 správu výboru a týmto uznesením ma výbor zároveň poveril za spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku. Návrh na uznesenie Národnej rady je prílohou tejto správy.
Ďakujem, skončil som. Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.11.2020 9:39 - 9:42 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, volanie občanov Slovenskej republiky po spravodlivosti sa zhmotnilo vo volebnom výsledku, ktorého výsledkom sme my všetci. Volanie občanov po spravodlivosti musíme zhmotniť aj tým, že si zvolíme skutočne čestného, spravodlivého a podľa možnosti najlepšieho generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora.
Toto sa od nás očakáva, toto je našou psou povinnosťou. A je to našou psou povinnosťou aj vtedy, keď nás opozícia obviňuje z toho, že máme vopred vybraného kandidáta. Že novela zákona o prokuratúre je lex Lipšic, že bola ušitá len a len na jeho mieru. A ako všetci iste vidíte, je to tomu úplne inak.
Boli sme kritizovaní aj za to, že otvárame voľbu. Boli sme kritizovaní za to, že tá voľba bude verejná. A história nám dá za pravdu, že táto voľba bude v histórii Slovenskej republiky tá najspravodlivejšia, bude najotvorenejšia, najtransparentnejšia, bude to tá, ktorá zamedzí akýmkoľvek obchodom, ktorá zamedzí akýmkoľvek špekuláciám, a jej výsledok bude výsledkom tej snahy občanov Slovenskej republiky, o ktorej som hovoril na úvod mojej reči.
Nadviažem na slová pána podpredsedu Národnej rady, že Slovenská republika bude mať dobrého generálneho prokurátora. Nebude mať svätca. Veď neexistuje ani jeden kandidát, na ktorého by sa čokoľvek nenašlo alebo ktorý by nemal nejaké negatívne stránky svojej osobnosti. Ale všetkých sedem kandidátov svojím doterajším životom, svojou doterajšou prácou, nám dáva záruku na to, že už nikdy nebude do kancelárie generálneho prokurátora namontovaná skrytá kamera, že sa už nikdy nezopakuje kauza Glance House a že nový generálny prokurátor nerozpúta peklo, ale rozpúta spravodlivosť.
Ja vám k tomu, vážené dámy a vážení páni, držím palce. Držím palce nám všetkým, aby sa nám čím skôr podarilo dohodnúť, pretože tak, ako to tvrdíme už od začiatku a nefabulujeme, nevymýšľame si, dohoda na generálnom prokurátorovi stále nie je. Ale verím, že po dnešnom dni alebo v nasledujúcich dňoch táto dohoda bude a bude taká, akú si Slovenská republika zaslúži.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2020 17:46 - 17:47 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. V prvom čítaní sme sa všetci zhodli na tom, že problematika bývania na Slovensku je mimoriadne aktuálna, je aj akútna, a ja som už vtedy veľmi uvítal túto iniciatívu pána ministra plniť vlastne ich volebný program a pomôcť ľuďom s bývaním, pomôcť im s takým bývaním, ktoré si môžu dovoliť. A ja zároveň aj vítam jeho ústretovosť, keď nám, alebo keď sme sa dohodli aj s pánom poslancom Kremským, že zvýšime túto, túto možnosť obcí a miest, starostov alebo obecných zastupiteľstiev zvýšiť to percento tých bytov z 10 na 20 % takým obyvateľom, u ktorých oni si uznajú za vhodné im tie byty dať. A ja verím, že v tomto trende budeme pokračovať aj naďalej a že prídu aj ostatné zákony, ktoré spravia to bývanie lukratívnejším, prístupnejším a že ho bude oveľa viac, pretože ako sme sa zo štatistických údajov dohodli, respektíve dozvedeli, výstavba bytov klesla, keď si dobre pamätám, na tisíc ročne a našou ambíciou je toto číslo zvýšiť násobne, takže máte našu plnú podporu a verím, že v tomto budeme aj naďalej takto pokračovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis